Vegetabiliska oljor farliga för hälsan

En föreläsning av dr Chris Knobbe, på konferens i LowCarbDownUnder, i Australien.
Han anser att vegetabiliska oljor, med hög halt av den fleromättade fettsyran omega-6, är den största orsaken till de flesta kroniska sjukdomar som mänskligheten drabbas av.
Den orsakar alltså även insulinresistens, med påföljande metabolt syndrom och Diabetes typ 2.
Knobbe bedömer att andelen kolhydrater i kosten inte spelar någon roll för hälsan.
Min kommentar: Det är möjligt att han har rätt i att kolhydratmängden inte spelar så stor roll för de som ännu inte är insulinrsistenta. Men för alla oss som är insulinresistenta, med påföljande övervikt och diabetes typ 2, tycker jag att det är ovedersägligt att kolhydrater höjer blodsockret och insulinhalten i blodet, vilket är sjukdomsframkallande i sig.
Men OK, kanske det är lämpligt att uttyda förkortningen LCHF som Low Carb Healthy Fat, än High Fat?

 

Comments

  1. 1
    Mathias Thurfjell säger

    Exakt vilka vegetabiliska oljor refererar
    han till? Det finns ju många…

  2. 2
    Rolf Mellberg säger

    Den nyttiga fettsyran som kallas C15 och som finns i mejerifetter SKYDDAR mot diverse ohälsa. Det måste lyftas fram i den här debatten.

  3. 3

    Det som är det tragiska i detta är att denna ”nygamla” nyhet inte lär komma till kännedom till allmänheten.
    Vi vet hur korruption går väldigt högt upp. Gällande kolhydraterna säger jag bara suck.
    Att vi behöver en viss mängd av Näringsämnen för att upprätthålla mängden glukos och ketoner. Ketoner är ämnen som levern tillverkar av fettsyror. Nu är det ju så att oavsett vad du äter. Äter du mer än det som nämnts 20-30 gram glukos av aminosyror, glycerol/mjölksyra omvandlas det till kolhydrater/socker och medför viktökning.
    Den mängd ”kolhydrater” lär större delen av befolkningen fått i sig redan till frukost.
    Så att kolhydrater anses som ofarliga känns inte så seriöst. Tyvärr motarbetas det näringstätaste vi kan få i oss. Dock av fel orsaker. Det debatteras om vad vår art ska och inte ska äta. Däremot tvingas nötdjuren äta vegetabilier, spannmålsprodukter från odling i konstgödning och besprutning. I den frågan är varken hälsa eller miljöfrågan uppenbart intressant. Endast att ”rött kött” är ohälsosamt och miljökrävande. När man förstår varför djuren tvingas äta detta miljökrävande skräp. För att ge 4-5 gånger mer ”fulmjölk” samt högre slaktvikt (från kolhydrater). Verkligen ett respektlöst vis att producera på. Hälsofrågan kan och kommer aldrig kunna sakligt bevisas. Miljöfrågan är vår arts ansvar. Att det är miljövidrigt att odla med konstgödning är fakta. Detta är lätt att ändra på, genom att använda jorden till att producera samklang med produkter. Genom att låta nötdjur äta gräs, klöver och ört som växer av sol och regn helt i samklang med naturen. Utan gruvdrift, fossila ohållbara växthusgaser, dött mikroliv, insekter/pollinerare, fåglar och hela näringskedjan. Att ”anta” att vegetabiliskt fett är bra vilket gjorts. Och bluffats om likt Ancel Keys. Är ruskigt likt smutskastandet gällande rött kött. Det enda problemet som finns gällande detta är just den respektlöshet mot ekosystemet som får fortgå med destruktivt odlande med konstgödning och besprutning. Att min mormor redan på 60-talet förstod att vegetabiliskt fett var vad hon kallade ”HUGGORMSFETT”, kan man bara medhåll i.

  4. 4
    Annika Dahlqvist säger

    1 Mathias Thurfjell
    Det är väl de tunna fleromättade oljorna som är farligast. Han exemplifierar i föreläsningen i filmen jag har länkat till. Majsolja och solrosolja är vanliga exempel.
    Kokosfett är mest mättat fett i , likaså palmolja (fast palmolja ska vi inte använda eftersom den odlas efter utraderade regnskogar) Rapsolja och olivolja innehåller högre halt av enkelomättat fett, och är bättre.

  5. 5
    Annika Dahlqvist säger

    2 Rolf Mellberg
    Det är mycket intressant med den nyttiga fettsyran C15 som finns i mejeriprodukter. Det kan slå undan fötterna för allt mejerihat som florerar i medierna.

  6. 6
    Vidar Ferm säger

    Hej!
    Angående uppgiften om att vegetabiliska oljor är farliga för hälsan, så vill jag rekommendera läsning av Fredrik Paulúns bok ”Fettguiden, de bästa fetterna för din kropp”. (Fitnessförlaget 2007). Den är en fullständig genomgång av så gott som alla fetter som finns på marknaden. Och i viss mån har Paulún samma åsikt, beträffande vissa vegetabiliska fetter. Men det gäller mest oljor som dessbättre inte är så vanliga i Sverige, t.ex. bomullsfröolja, jordnötolja, majsolja, sojaolja och solrosolja. De här innehåller höga halter av den fleromättade fettsyran omega-6, som är känd för att trigga inflammatoriska processer och även cancer, om de ges i överskott. Däremot ger han högt betyg för de finare kvalitéerna av olivolja (”extra virgin” och ”virgin”), palmolja, palmkärnolja och rapsolja, som är bra källor till omega-3, som har motsatt effekt. Tyvärr är alla fettsyror som innehåller fleromättat fett ganska oxidationskänsliga och det är därför viktigt att de inte upphetta för mycket och att de bör intas tillsammans med antioxidanter, t.ex. diverse grönsaker och frukt och bär och vissa kryddor, främst sådana med mycket färg. Därför rekommenderar han också kokosolja, som innehåller stor andel mättat fett och därför tål upphettning. Den innehåller mest kolkedjor, som är kortare än 12 kolatomer och som kroppen har lättare att hantera än mättade fetter med längre kolkedjor

  7. 7
    Johan Larsson säger

    Jag är lite orolig för en produkt jag konusumerar ohemuligt mycket av. Äter 100-200 g Bregott till min dagliga måltid. Har alltid vetat att rent smör är bättre, men jag tycker Bregott är godare. De flesta vet nog att Bregott är smör 65% och rapsolja 35%. Frågan är om denna fettsyra C-15 motverkar de skadliga effekterna av rapsen? Jag får ju alltså i mig runt 50 g växtolja dagligen, vilket ju är väldigt mycket. En del menar att även svensk raps är lite Frankensteinförädlat samt mycket besprutat. Själv har jag aldrig sett en traktor åka och bespruta rapsåkrar, och jag passerar många sådana åkrar på försomrarna.

    Är detta bara lite illa så fortsätter jag helst med Bregott – är det katastrofalt hälsomässigt, så lär jag växla över till smör. Jag värderar allas åsikt kring detta. I övrigt äter jag bara en gång om dagen, så ca 23 h fasta per dygn.

  8. 8
    å majj gådd säger

    #7 Johan Larsson

    Frankensteinförädlat?

    Ett märkligt ord.

  9. 9
    Göran J. säger

    Det är nog ingen bra idé att äta rapsolja: https://rawvegan.se/2019/09/23/halsotips-at-inte-rapsolja-har-ar-allt-du-bor-veta/

    Det är bättre att hålla sig till fetter som använts i tusentals år: kokosfett och olivolja samt smör.

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    9 Göran J.
    Jag är benägen att hålla med. Rapsolja är en så pass ny företeelse att det kan vara klokt att vara restriktiv i användningen. Jag brukar säga att enda anledningen att använda rapsolja är när man ska göra majonnäs.
    Vad föreslår du i stället vid majonnästillredning?

  11. 11
    Vidar Ferm säger

    Det är sant att raps tidigare innehöll höga halter av den långkedjade erukasyran, som var klart hälsoskadlig. Men sedan ca 40 år har man genom växtförädling fått bort nästan all erukasyra från den raps som odlas idag. En hel del av rädslan för rapsolja kan nog härledas till att man tror att växtförädling automatiskt innebär att växten blivit farligare. Göran J´s länk antyder detta. Men människor har i tusentals år förändrat arvsmassan både på växter och djur genom urval. Sädesslagen som odlas idag liknar inte de som växte vilt i mellanöstern för 10.000 år sedan. Och de flesta av dagens hundar liknar inte de vargar, som var deras förfäder. Visst kan GMO, om det används på fel sätt, orsaka skador. Men rätt använt kan det ge oss bättre råvaror.

  12. 12
    Johan Larsson säger

    8 OMG
    Har du aldrig hört talats om Dr Fankensteins skapelselusta?
    .

    9 Göran
    Jag har läst exakt det där tidigare, men tänker samtidigt att veganska rawfood:are brukar ju vara av typen ”ät en grillad köttbit, och få hjärtinfarkt inom ett dygn och tarmcancer inom en vecka” (om man får överdriva lite i belysningssyfte). Om man istället kollar på Matgeek på yuotube så har han en diametralt annan bild. Och även om jag kan sucka åt hur Matgeek plötsligt blivit professor i vetenskapliga studier genom att rapa upp allt han kollat in på livsmedelsverket, så kan jag inte låta bli att fundera om ena eko-kammaren ger en 100% korrekt bild, och den andra 0%. Jag vet så klart att rapsolja inte är så harmlöst som matgeek säger, men är det verkligen så illa som det andra lägret vill göra gällande. Vi människor är ganska binära i våra åsikter. Blir lätt att håller man mer med ett läger än ett annat, så har man snart stenhårt valt en sida och köper hela paketet.

    Om man tittar på Chris Knobbes genomgång som denna bloggpost handlar om, så tyckte jag han hade ganska övertygande grafer för kopplingen mellan växtoljor och flera ohälsoparametrar. Men det var inte perfekt korrelerande kurvor. Dessutom saknades en massa andra faktorer som ändrats ofta samtidigt som matfettskonsumtion. Jag tänker främst på antalet vaccinationer, vilket jag tror är en stor bov för alla de autoimmuna följder han räknade upp samt även cancer. Jag tror absolut att hans grafer påvisar ganska säkert att växtfetter är negativt, men hur mycket det gör, där tror jag det finns felmarginaler som kan ta reducera av vilken omfattning han tillskriver fetterna.

    Men jag tror att jag åtminstone tänker skära ned på Bregottet till fördel för mer smör. Får leva med att knäckemackorna blir mindre aptitliga.

  13. 13

    JuleSkum

    Förutom vegetabiliska oljor… rätt mycket socker…

    Ingredienser
    glucose syrup, sugar, invert sugar syrup, gelatine, acid (citric acid), vegetable oils (coconut, rapeseed), natural flavouring, glazing agent (carnauba wax), colour (carmine).

    Man kan nog äta 1 eller 2.

  14. 14

    Essentiella fettsyror är främst alfa-linolsyra, bas för produktion av omega 3 fettsyror, och linolensyra, som är en omega 6 fettsyra. ’Problemet omega 6’, som ju finns i överöverskott i vegetabiliska fettsyror, utom i olivolja (med istället överöverskott av enkelomättade fettersyror -metabolt helt OK), kokosolja & palmolja, är att vår föda ger ett felaktigt förhållande mellan omega 3 & omega
    6 fettsyror. Det bör vara, sett till essentiella relationer 1:1.
    Således, överskott av omega 6 fettsyror, vilket stimulerar inflammationsprocesser i mag/tarm kanalen, är inte att betrakta som ’en ondskefull fettsyra relativt vår metabolism’, eftersom linolensyran är essentiell. Det är istället en funktion av vårt födointag, vilket är påverkat av Big Ags propaganda, där vårt eget Livsmedelsverk är medlöpande propagandacentral, eftersom detta verk, tillsammans med en stor del av skolmedicinens företrädare metabolt felaktigt argumenterar för en övergång från animaliska till vegetabiliska fetter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa