Biverkningar av GLP-1-preparat

Biverkningar av GLP-1-preparat (tex Ozempic och liknande)

Det har inte hittills framkommit så mycket allvarliga biverkningar av detta läkemedel, som är indicerat vid t2-diabetes och kraftig övervikt. Det allvarligaste är risk för aspiration (inandning av kräkning) vid sövning. Preparatet minskar magsäcksmotoriken vilket gör att innehållet långsammare lämnar magsäcken. Det kan ta en vecka eller mer innan magsäcken är tömd. Man bör därför göra uppehåll med medicinen minst en vecka eller två före planerad operation. Vid akut operation kan man göra ultraljudsundersökning av magen för att se om det finns innehåll kvar och /eller göra magsäckstömning med grov slang (så kallad magpumpning).

Andra rapporterade biverkningar: Extrem förstoppning eller tunntarmsobstruktion, illamående, diarre, kräkningar, dimsyn, synnedsättning och diabetisk retinopati, optikusneuropati.

Och hungern återkommer efter utsättning av medicinen, vilket ger ökande kroppsvikt.

 

Comments

  1. 1
    Johan Larsson säger

    Undrar vad som händer om man är på Ozempic och samtidigt medicinerar med Primperan? Jättedålig kombo, eller bra för vissa?

    Personligen anser jag att om man går ned i vikt av Ozempic och säger att man testat alla andra dieter och påstår att man ätit pyttelite när man bantat tidigare utan framgång – då visar det att man ljuger angående matintag alternativt helt tappat konceptet kring portionsstorlek och betydelsen av småätande. KBT borde förskrivas till dessa patienter, vare sig det gäller övervikt eller typ2-diabetes. En del kanske inte klarar att lära sig den självbehärskningen och det får man ha en viss ödmjukhet till, men ack så många som talar osanning när de beskriver hur lite de äter och lyckas inte gå ned i vikt förrän de får en medicin som enbart reglerar matintaget.

  2. 2
    Annika Dahlqvist säger

    1 Johan Larsson
    Kombination Ozempic och Primperan borde vara olämpligt, eftersom båda minskar magsäcksmotoriken, men när jag googlar på Primperan så står det ”avregistrerat läkemedel” på Fass, så det tycks inte vara nåt problem, om man inte har kvar Primperan i sitt medicinskåp.

  3. 3
    Johan Larsson säger

    2 Annika

    Anledningen att jag kom att tänka på Primperan är just för att det har motsatt effekt. Alltså inte att båda minskar magsäcksmotoriken som du skriver. Blev lite konfunderad om jag har trott fel i typ 40 år om den medicinen, så jag kollade i Fass för säkerhets skull (finns fortfarande kvar för sjukhusadministrering). Klistrar in Farmakodynamik från Fass:

    ”Metoklopramid har en centralt verkande, antiemetisk effekt och en motilitetsfrämjande effekt inom ventrikel-duodenum-tunntarmsområdet. Metoklopramid synkroniserar antrala och duodenala kontraktioner. Hos patienter med gastroesofageal reflux höjer Primperan tonus i kardiala sfinktern, ökar peristaltiken i nedre esofagus och minskar antalet refluxtillfällen”

    En tanke är ju att detta skulle kunna injiceras dagen innan operation, som alternativ till magpumpning, ifall pat använder GLP-1-preparat.

  4. 4
    Annika Dahlqvist säger

    3 Johan Larsson
    Ja ursäkta att jag tog fel, jag har själv aldrig använt Primperan och kom inte ihåg dess verkningsmekanism.

  5. 5

    Johan Larsson
    Läs fysiologi läs om leptin alt finns beskrivet det är bara gamla läkare som inte vill läsa, det råder en kultursjukdom i läkarkåren ingen vill erkänna misstag som begåtts.
    Övervikt kan bero på för mycket socker men även leptinresistens.

    Läs om ren leptinbrist, där står det hur aptiten blir oändligt stor och vikten ökar enormt och det har inte als med psyket att göra, dom som har ren leptinbrist blir normalviktiga om dom får leptin vilket bevisar att fetma inte är psykisk åkomma.
    Leptinbrist är ovanligt genetisk orsak, leptinresistens är däremot vanligt.

    Det är otroligt att läkarkåren inte kan läsa vetenskaplig litteratur.

    Läkarkåren lider av en enorm kultursjukdom.

  6. 6
    Annika Dahlqvist säger

    5 Hans
    Jag vet inte hur andra specialistläkare har det med jobbet, men jag arbetade som distriktsläkare ca 60 -70 timmar i veckan (inklusive oavlönad övertid) med patientbesök och telefonsamtal, plus efterarbete, med remisskrivning, bearbetnijng av remissvar, undersökningsresultat, labresultat, receptskrivning, genomläsning och signering av journalanteckningar etc. Mänga nätter blev sömnkvaltiteten dålig pga stresspåslag och tidsbrist.
    Då blev det inte mycket tid över för att läsa vetenskaplig litteratur, jag hade ju även familj hemma som skulle ha omsorger. Så jag erkänner att jag inte alla dagar fördjupade mig i vetenskaplig litteratur.

  7. 7
    Annika Dahlqvist säger

    5 Hans
    Frågan är hur man utreder leptinbrist / leptinresistens, behandling och resultat av behandling?

  8. 8
    Johan Larsson säger

    4 Annika
    Ingen fara, jag brukar också blanda ihop olika medicinnamn ibland. T ex, av någon anledning blandar jag ofta ihop Sertralin och Mirtazapin trots att de inte låter så värst lika.

    5 Hans
    Leptin är EN av flera faktorer som styr hungern. Men hur förklarar du ur ditt leptinfokus att GLP-1-preparat verkar fungera för de flesta att minska i vikt utan plågande hunger? Det måste ju med ditt synsätt isåfall stävja leptinresistensen på ett direkt sätt att ta Ozempic, förklara gärna.

  9. 9

    Johan Larsson
    Läkarkåren lider av en kultursjukdom, alla inbillar sig att fetma orsakas av lathet och psykiska orsaker.
    Det är bara fantasier som hittades på innan vi visste om hormonet leptin.

    Naturen evolutionen skapade fettcellen för utan lagrad energi dör vi på några dagar utan mat, lagras för mycket fett blir vi orörliga och ett lätt byte för rovdjur, därför skapade evolutionen leptin som skulle reglera fettmassan.
    (Förhindra BMI över 20-25)
    Leptinet är proportionellt till fettmassan och när fettmassan är lagom stor ska leptinet stänga ner vår aptit.

    Detta står i alla vetenskapliga papper det är så leptin ska fungera, men i vår modena miljö så har leptinresistens uppstått av någon okänd orsak.

    Leptinresistens måste orsaka viktuppgång, läs det som står i litteraturen.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Leptin
    Om hjärnan inte längre kan se leptinet i blodet kommer aptiten att vara för stor, alt är redan beskrivet i litteraturen.

    Alla djur kan reglera sin vikt, leptin finns hos många djur.
    Av någon konstig anledning har läkarkåren fått för sig att vi människor skulle vara ett undantag.

    Jag kan inte veta alt om hur läkemedel kan påverka våra hormoner, jag vet bara hur hormonerna ska fungera på friska.

  10. 10
    Johan Larsson säger

    Jag säger inte att leptin inte är en viktig komponent. Jag har känt till den i många år. Så har jag också med Ghrelin, sträckceller, kroppseget GLP-1, sköldkörtelhormoner med mera. Jag förstår inte varför vissa tror att EN enda sak är nyckeln till ALLT. Finns vissa som anser att bara vi får i oss rätt mängd Chrom, så rättar allt till sig, andra säger jod-intaget är viktigast, en tredje säger att koppar löser alla problem, en fjärde säger glutaminbrist är boven bakom allt osv. Jag säger att allt detta är av intresse, men man måste ha en holistisk syn på det och inte stirra sig blind på en faktor och tro att det är universallösningen. Kan säkerligen finnas folk som skulle kunna få stor hjälp av att direkt behandla sina leptinnivåer. Det är också troligt att om man gör allt annat som är i obalans så rättar leptinsystemet in sig av sig självt utan att man ens tagit leptinet i beaktande.

    Det endokrina systemet är så komplext och invävt i sig självt, dvs ändrar man ett hormon kan en hel radda andra hormoner och signalsubstanser påverkas. Därför är min utgångspunkt att först och främst titta på balansen i mikronutrienter, motion, sömn och stress. Om allt detta är i balans ger man kroppen förutsättningar att också nå hormonell balans. Självklart hjälper inte detta mot den lilla gruppen med genetisk leptinavvikelse, lika lite som man kan äta sig frisk från 1-diabetes.

    Jag har inget emot att du påpekar leptinets viktiga roll, men som jag tolkar det (kan hända att jag tolkar dig fel – rätta min tolkning i så fall) är att du anser att alla kostdiskussioner är av sekundärt intresse angående övervikt innan vi lärt oss allt om leptin. Jag ser tvärtom leptin som en av många komponenter.

    Men min holistiska syn och ditt leptinfokus har en gemensam sak, och det är att skolmedicinen är inte intresserad av någotdera. Läkarstudenter får forskning och kurslitteratur som dryper av lobbying från läkemedelsföretagen, och de vill maximera vinsten. Jag tror ingen läser till läkare för att de tänker att de ska generera pengar ur folks lidande till diverse bolag. De vill så klart hjälpa människor att må bra. Hjärntvätten är dock så finslipad sedan Rockefeller bestämde sig för runt 100 år sedan att leda in hela mänskligheten i ett hälsosystem han och efterföljande kunde mjölka folk på så mycket pengar som möjligt. Läkare som ändå lyckas tänka själva straffas bort av kollegiet. Titta bara vad som hände när Annika valde att gå emot högkolhydratsdiet för diabetiker, och fick betala ett högt pris för det.

  11. 11

    Annika Dahlqvist 7

    Leptinbrist är genetiskt mycket ovanligt, tveksamt om någon av dina läsare lider av leptinbrist.

    Leptinresistens det finns ingen bot, ingen vet hur leptinresistens uppstår.
    Jag tror att dålig kost kan orsaka leptinresistens, sockermat.
    LCHF eller en någorlunda vettig kost kan troligen minska på leptinresistensen.

    Varför kräver du att jag ska visa upp en lösning på problemet, först kommer upptäckten av problemet sen kommer lösningen om det nu går att lösa.
    Alla sjukdomar går inte att bota.
    Det kan vara miljögifter som är en av orsakerna till leptinresistens och då är det kört.

    Vad jag vet så finns det inget blodprov som kan mäta leptinresistens.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Leptin
    https://en.wikipedia.org/wiki/Leptin
    Jag tror att forskarna är överens om hur hormonet fungerar, om min titel inte är fin nog så kan man läsa mer i nature.

    Jag för står inte varför det är så svårt att läsa och förstå hur leptin fungerar när det är så bra beskrivet i litteraturen.

    Om någon tvivlar på att leptin har en påverka så kan man läsa detta.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ob/ob_mouse
    Leptinresistens är samma sak men lindrigare.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa