Djurkött är viktigt för hälsan och bör vara en del av kosten

Artikel om detta , undertecknad  av nästan tusen läkare. Sofie Hexeberg har länkat.

Kött innehåller många essentiella näringsämnen, och det är svårt att tillgodogöra sig alla dem med en vegansk kost. Särskilt är det svårt i fattiga länder att ge folket en näringsrik kost utan animalier. De fattiga vegetarianerna blir undernärda och hälsan sviktar. Det kan hända att de har tillräckligt med kolhydrater men för lite av animalisk mat, och kan då bli överviktiga, men ändå undernärda.

 

Comments

  1. 1

    Kött är bra mat men näringsbrist med vegetariskt mat kan undvikas med en vitamintablett främst B12.
    Strikt LCHF kan ge en brist på c vitamin eventuellt men det kan undvikas med lite tillskott av c.

    Om näringsbrist var en stor orsak till sjukdomar så skulle mängder av personer bli friska så fort dom tog ett kosttillskott.
    Var är alla som har blivit friska av en vitamintablett?

    Var finns personer som har blivit av med sin diabetes bara med att ta kosttillskott?
    Enstaka personer kanske finns men jag vet inte om nån.

    Hälsoproblem beror snarare på överdrivet kolhydratätande framförallt intag av socker fruktos.

  2. 2

    OK, låt oss då jämföra bönor och nötkött i form av entrecôte.
    Bondbönor, gröna, kokta vs entrecote enligt Livsmedelsverkets databas:
    Bönor innehåller 67 kcal/hg medan 
    entrecôte innehåller 165 kcal/hg.
    Låt oss då först omvandla hur många hg det går på 100 kcal. Då behövs det 1,5 hg bönor som kan jämföras med 0,6 hg entrecôte, båda innehåller 100 kcal.
    Om nu 1 kg bönor kräver lika mycket energi som 1 kg entrecôte så behövs det 1,5/0,6=2,5 gånger mer energi för att göra 100 kcal bönor jämfört med att göra 100 kcal entrecôte.
    Köttet är alltså mer än 2,5 gånger mer klimatsmart än vegetabilier. På köpet fås ett hållbart jordbruk.
    Räknar man på mängden protein i stället så behöver en 70 kg människa minst 0,5 g animaliskt protein per kg eller 200 g kött, fisk per dag.
    Bönor innehåller mindre än hälften så mycket vegetabiliskt protein per 100 g jämfört med kött. Dessutom saknar vegetabiliskt protein en del livsnödvändiga aminosyror varför man måste äta omkring 5 gånger mer protein för att (nästan) tillgodose det livsnödvändiga behovet av aminosyror.
    Lägger vi ihop alla dessa uppgifter så innehåller 200 g kött tillräckligt med protein för att en människa ska må bra. Men det går åt 0,5 kg torkade bönor för att få lika mycket protein som kött.
    Till det kommer att man måste äta minst 5 gånger mer bönor än kött för att få tillräckligt med livsnödvändiga aminosyror (proteinbyggstenar). Ja då blir det till att äta minst 0,5*5=2,5 kg torkade bönor per dag för att få tillräckligt med livsnödvändiga aminosyror.
    Men torkade bönor är oätliga, de måste blötläggas över natten och kokas två gånger för att få bort en del giftiga antinutrienter. Då blir det minst 8 kg kokta bönor att äta per dag.
    Bönor innehåller 45 g kolhydrater per 100 g torkad vikt. Då tvingas man äta 45*25 hg=1 125 g kolhydrater per dag eller 2,3 gånger mer kolhydrater per dag än Livsmedelsverkets rekommendationer om 480 g kolhydrater per dag till man.
    Blodet innehåller 1,5-3 g glukos totalt, är det mer än 25 g glukos i blodvolymen dör man i akut glukosförgiftning.
    Så bönor stressar kroppens försvarssystem mot hyperglykemi alldeles förskräckligt och i inödan.
    Med andra ord går det åt omkring 12,5 gånger mer bönor än kött.
    Så det behövs alltså mer än 10 gånger mer fossil energi att äta vegetabiliska bönor än att äta riktigt animaliskt kött.
    Äter man andra grönsaker med mindre mängd protein och energi än bönor så krävs det ännu mycket mer fossil energi
    Sedan tillkommer ett annat problem med vegetabilier, de kräver mer konstgödsel (=fossilt bränsle) medan korna är självgående gräsätare med automatgödselfunktion. Korna kan återställa våra jordbruksmarker medan vegetabilierna förstör jorden de odlas på. Kött är mycket klimatsmartare än bönor.

    Slutsatsen blir: Ät mer naturbetes kött helt i samklang med naturen och rädda planeten!
    Sen lögnen om att rött kött är ”farligt” är patetiskt. Det varken finns eller kommer finns några trovärdiga evidensbaserade enligt ”grade” baserad evidens.
    Endast en stor ful lögn
    Vill även påvisa att vi i Sverige
    Idag har vi ca: 2,5 miljoner hektar odlingsbar jord i vårt land. Vi vet vad som tyvärr förstörs så fort en bonde ”våldför” jorden med sin tekniklösning plogen.. vårt korrupta livsmedelsverk vet troligen inte ens att kor som äter 100% gräs o örter från friska betesmarker får motståndskraft mot dom skadliga bakterierna så att det blir ingen tillväxt av dem vid normal hygien. Eller annars vet dom, men vill stödja sina sponsorer.
    ”Det betyder att vi i Sverige kan ha ca 1,3 miljoner hektar vall per år. Det ger, utan att minska ner på odling av grödor för mänskligt bruk, vintermat till ca 2,6 miljoner nötdjur. På sommaren betar djuren i naturbetesmarker.
    Om ett nötdjur slaktas vid två års ålder (vilket i mina ögon är horribelt och rent djurplågeri) så ger det ca 300 kg slaktvikt. Slaktvikt är kött inklusive ben och är det som Jordbruksverket redovisar. Med 1,3 miljoner slaktade naturbetesnöt per år, så blir det ca 390 miljoner kilo kött.
    Det skulle kunna ge varje svensk 40 kilo riktigt producerat nötkött per år helt i samklang med naturen. beräknat på slaktvikt. Idag äter vi ca 25 kilo nötkött. Import medräknat”. Win win för ekosystemet neråt och uppåt. Djuren och även de som valt avstå kött. Även oss köttätare.
    Vi kan alltså, i Sverige, utan att ta en kvadratmeter från befintligt jordbruk, med miljövänliga metoder i samklang med naturen, kunna producera nästan dubbelt så mycket näringstät nötkött som vi behöver.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa