Om orsaker till insulinresistens

Veckans Zoë:
Ben Bikman om insulinresistens.
Ben Bikman har skrivit en bok: Why we get sick. Den handlar om insulinresistens.
(prenumerera på Zoës nyhetsbrev! Jag kan inte skriva av dem, och får väl inte heller göra det)

Insulinresistensen (förstadium till diabetes typ 2) hänger ihop med de flesta av våra kroniska sjukdomar.
Högt kolhydratintag. Bukspottkörteln ökar produktionen av insulin tills den inte orkar mera pga insulinresistens. Hela kroppen blir insulinresistent. Hjärnan, hjärtat, musklerna och fettväven påverkas av insulinrestistensen.

Insulin från bukspottkörteln är ett hormon som styr mycket i kroppen. Det reglerar blodsockernivåerna. Gör att levercellen tillverkar fett, och lagrar in det i levercellerna, vilket ger fettlever.
Påverkar tillväxten, det är ett tillväxthormon. Ett anabolt hormon.

Insulinresistens medför hyperinsulinemi, för mycket insulin i blodet. Mer ju mer kolhydrater man har ätit. Insulinresistens ger hyperinsulinemi – ger diabetes typ 2. Hade insulin varit lätt och billigt att mäta skulle kontroller av det visat om insulinresistens och diabetes2 var i annalkande.

Det finns andra faktorer som orsakar insulinresistens.
Ålder och genetik. Ju äldre du är och ju mera diabetes i släkten desto högre risk att bli diabetiker, eller få kronisk sjukdom.
Äldre personer har mera insulinresistens. Därför bör dessa vara särskilt försiktiga med kolhydrater.
Etnicitet spelar roll. Störst risk har latinamerikaner, (samt pimaindianer, stillahavsöbor), asiater, afrikaner.
Kaukasier (dvs vi) hade minst risk.

Könshormoner påverkar insulinresistensen. Östrogenbrist ökar insulinresistens, (men vid graviditet, när östrogen är högt blir man också insulinresistent. Kanske för mycket och för litet östrogen ökar insulinresistensen?  Och samma med testosteron?)

Andra orsaker till insulinresistens:

Kortisol och Adrenalin. Hormoner för flykt och strid. De höjer blodsockret, varefter insulinet höjs – insulinresistens.

Skiöldkörtelhormon. Sköldkörteln styr mycket i kroppen. Hypothyreos, för lite sköldkörtelhormon, thyroxin, orsakar mera insulinresistens.

Fetma och insulinresistens.  Ben trodde att dessa kunde orsaka varandra. Visceralt fett, det som omger de inre organen i buken är de farligaste för insulinresistensen.  Ben skriver: ”När visceralt fett från ett överviktigt djur transplanteras till ett magert djur, blir mottagardjuret insulinresistent omedelbart. När subkutant fett transplanteras in i det magra djuret förblir det insulinkänsligt”
Fettlever: Levern blir inlagrad med fett, framför allt från fruktosintag, vilket ökar insulinresistens.
Vid fettlever släpper levern ut glukos till blodet, vilket ökar blodsockret och insulinet.
Fysisk träning höjer blodsocker och insulin.
Inflammation och oxidativ stress kan orsaka höjt blodsocker och ökat insulin. (Rotfyllningar är en orsak till inflammation.)
Luftföroreningar och tobaksrök orsakar inflammation.
Mononatriumglutamat, MSG, ökar insulinet och insulinresistensen.

Konstgjorda sötningsmedel ökar insulinresistensen. (Jag ser inte evidensen för det)
För lite salt. Aldosteron arbetar för att för att återvinna salt ur urinen, vilket leder till insulinresistens.
Stillasittande ökar insulinresistensen.

Min kommentar: Man har läst om att ultraprocessad mat ökar insulinresistensen. Överskott av omega 6 nämns som delorsak till det. Jag har inte förstått allt vad mera i ultraprocessad mat som  ökar insulin och insulinresistens- Någon fler kanske kan säga?

Om du vill läsa mera om detta rekommenderar jag att du prenumererar på Zoës nyhetsbrev, så kan du läsa där.

 

Comments

  1. 1

    ”Bukspottkörteln ökar produktionen av insulin tills den inte orkar mera pga insulinresistens. ”

    Problemet kan bara börja med insulinresistens, därefter kommer bukspottkörteln inte att klara av att tillverka tillräckligt med insulin.
    socker kan omöjligt vara enda orsaken till insulinresistens.

    För en del skulle det kunna vara en inflammation som startar alt, inflammation orsakar insulinresistens (orsakar även metabola syndromets symtom) direkta orsaken, sen uppstår brist på insulin och sen är personen sjuk i metabloa syndromet.

    Jag tror inte als att insulin kan orsaka så många problem i kroppen.
    Jag tror att det är någon form av inflammation som orsakar dom flesta symtomen.

    OBS inflammationen kan inte mätas av läkare den är okänd, vi vet inte alt än.

    Titta bara på långtidscovid ca 150000 personer verkar vara sjuka och det syns inte i vanliga prover.
    Det måste finnas flera olika typer av inflammation som läkarkåren inte ens känner till och därför inte kan mäta i blodet.

  2. 2

    Jag har angett detta tidigare:
    • Forskaren Walter Mertz kunde redan i slutet av 1940 talet visa att trevärt krom (Krom 111) kontrollerade blodsockerhalten. Tillsammans med Klaus Schwarz kunde han dessutom visa att en glukostoleransfaktor, bestående av Krom 111, dinikotinsyra och glutation reglerar fettmetabolismen i levern. Bägge dessa upptäckter har stor betydelse för att undvika diabetes 2. Observera att dinikotinsyra och glutation är kroppsegna ämnen tillverkade av vår kropp. Krom 111 måste tillföras kroppen som mineral från maten eller som tillskott. Selen ökar verkan av glutation.
    • Vid mitten av 1970-talet kunde forskare vid British Columbia University i Vancouver visa att spårämnet Vanadin kunde ersätta insulin vid insulinresistens. Spårämnet ökar cellmembranens känslighet för insulin.

    Ovanstående forskningsresultat har spårlöst gått förbi diabetesbehandlingen/forskningen finansierad av läkemedelsföretag. Den vanligen insiktsfulla personen i vårt samhälle förstår varför det är så.
    Såväl Krom som Vanadin och Selen är globalt bristmineraler.

    Vidare, steroidmetabolismen som reglerar östrogen- och
    testosteronproduktionen via kolesterol, som tas upp i inlägget som faktor förvärrande insulinresistens är beroende av adekvat mängd D3 vitamin/hormon. Ännu ett näringsämne i brist. Märk också skolmedicinens felaktigt upprepade påstående om blodkolesterolets farlighet såväl som avvisande av D-vitamintillskott i tillräckliga mängder. Återigen, var och en utrustad med en ifrågasättande inriktning kan dra sin egna slutsatser om de sammanlagda orsakssambanden härmed.

  3. 3
    Peter Biörck säger

    Jag är helt övertygad om att om man inte äter mer kalorier än man vad kroppen behöver, äter kolhydrat- och sockerbegränsat (typ 200 gram kolhydrater för friska människor) så skulle Typ2 minska till en bråkdel av dagens förekomst.

    Sen finns som ovan mycket intressant att diskutera runt inflammationer, mineraler, vitaminer och spårämnen men ärligt talat tror att det mer har en betydelse i marginalen ( när det gäller typ2 diabetes ), dessutom med en bättre kost löser sig en del av de problemen automatiskt.

  4. 4

    # Peter Biörck
    Inte alls! Du kan inta vilken kost som helst om Du korrigerar kroppens tillförsel av adekvata mängder mineraler, vitaminer, essentiella aminosyror och dito fettsyror, och därigenom undvika diabetes 2. Diabetes 2 är ett metabolt syndrom orsakat av obalans i näringsämnsupptaget. Överdriven fasta och dito diet exempelvis extrem LCHF är endast symptombehandling, som kan vara effektiv för att undvika att diabetes 2 debuterar eller tidvis inte fortgår med identifierbara symptom, men det rättar inte till en strukturell kroppslig obalans i näringsämnesmängden, som epigenetiskt kontrollerar metabolismen. Ett illustrativt exempel är ett överdrivet kolhydratintag, ex i USA från sötade drycker. Ett sådant ökar upp till trefalt kroppens naturliga exkretion av Krom, som i sin tur i livsmedel har ett avtagande värde. Detta motverkar kroppens naturliga blodsockerkontroll, en indikation på diabetes 2.

  5. 5

    Vad är inflammationer, som ni säger förorsakas av felaktig kost?

    Ni som vet så mycket, kan väl i detalj beskriva vad inflammationer är.

    Tack på förhand.

  6. 6
    Annika Dahlqvist säger

    5 Rune
    Den klassiska medicinska definitionen av inflammation är Rubor Dolor Calor, Tumor och Functio laesa, det betyder rodnad, smärta, värme, svullnad och nedsatt funktion. Det kan komma var som helst i kroppen.
    Alla delar måste inte finnas för att det ska kallas inflammation.

  7. 7

    Annika jag tror inte als på att all inflammation ens är känd av läkarkåren.
    Vi kan inte mäta inflammation som påstås orsakas av dåliga fetter socker.
    Långtidscovid, me, fibromyalgi listan är lång, vi kan inte så något i blodet.

    Flera infektioner kan ge symtom som liknar inflammation men inget kan läkarna se.

    Det finns en dårskap i människans hjärna och det är att vi alltid tror att vi nu vet alt, historieboken visar att vi alltid har haft fel och mycket av det vi nu tror är fel i morgon.

    När folk uppvisar symtom på inflammation och läkarna inte ser något så måste det vara en okänd inflammationstyp.

  8. 8
    Peter Biörck säger

    # Göran Åkesson

    Ser det mer som ett teoretiskt resonemang att det skulle vara möjligt att över decennier korrigera en ”dålig” kost med ”tillförsel av adekvata mängder mineraler, vitaminer, essentiella aminosyror och dito fettsyror”, du har ingen rimlig chans och veta hur den korrigeringen skulle genomföras i praktiken.

    Att dricka 2l Cola om dagen i tio år och korrigera det med kromsupplementeringen skulle jag inte chansa på att det fungerar…bara en sån enkel sak som att du då konsumerat 1/3 av ditt kaloribehov (utan att få något vettigt i dig alls) kommer göra det svårt på resterande 2/3-delarna få ett adekvat intag av näringsämnen…vilket i sin tur kommer ställa krav på ytterligare svårbedömda supplemneteringar.

  9. 9

    #8 Peter Björck
    Själv refererar jag inte ”dålig” kost, utan till ’vilken kost som helst’ eller ’diet’, om det föstås bättre. Det är en betydande skillnad. Lämplig kost eller för den delen ’dålig’, som beteckning på mindre lämplig sådan, är individuell. Operationellt skulle för en individ ’dålig kost’ beteckna en diet som påtagligt försämrar individens näringsstatus alternativt som påtagligt inte förbättrar aktuell individs näringsämnesbrister.
    Det går visst att korrigera näringsämnesbrister på så sätt att dagligen inta tillräckligt med anförda näringsämnen genom tillskott.
    Mitt exempel avseende sockerhaltiga drycker relativt trevärt Krom fanns med som illustration. Skälet var att sätta fokus på en viktig orsak till utbredd diabetes 2 i USA. Det för mig åter in på min kommentar #2, nämligen
    okunskap om vad som betingar diabetes 2, alternativt vad som enkelt kan göras för att undvika detta felfunktionstillstånd. I tillägg till framställningen i #2 kan nämnas att Vanadin begränsar kroppens upptag av glukos i tarmen; ytterligare en faktor i förståelsen av diabetes 2.
    I dag fick jag ett brev från Diabetes Wellness Sverige, som tigger pengar till forskning om diabetes. Det anges däri att ca 537 miljoner människor har diabetes., varav ca 450.000 i Sverige. Syftet med insamlingen är att hjälpa finansiellt forskningsprojekt ’som till slut leder till upptäckten av ett botemedel mot diabetes’. Koncentration borde vara vad som betingar diabetes 1. Själv tror jag en betingande orsak kan vara vaccinationer. Diabetes 2 bot finns redan.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa