Nya kostrekommendationer: Högst 350 gram rött kött och chark per vecka

Rapport idag meddelas att nya NNR har kommit ut .
Åsa Brugård Konde, nutritionist på  Livsmedelsverket, SLV, ställer upp och berättar. Vi ska inte äta mer än 350 gram rött kött och chark per vecka. Det ska göra oss friskare. Minska hjärtkärlsjukdomar och cancer. Ca 5000 färre personer ska dö i tarmcancer per år om vi följer dessa direktiv.

Man kan undra vilka vetenskapliga bevis som motiverar dessa direktiv. Jag tror knappast att det är riktiga jämförande studier, RCT, som bevisar. Det är troligen epidemiologiska studier man hänvisar till, och sådana är notoriskt opålitliga.

Rekommendation om minskat intag av kött riskerar att ge näringsbrister. Tack och lov är det inga kontrollanter i livsmedelsbutikerna som kollar vad vi handlar. Det är framför allt barnen i skola och förskola som kommer att få mindre kött på tallriken, samt personer inom äldre- och handikappomsorgen. Deras  mat styrs av Livsmedelsverkets regelverk.

 

Comments

  1. 1
    Christina säger

    Haha! Idag åt jag 775 gram oxbringa i en och samma måltid. Då får jag väl leva på ägg resten av veckan 😉 Äggfasta! 🙂

  2. 2
    Björn Ekholm säger

    Så vansinnigt så det övergår allt förstånd. Den som vill ge sin kropp största möjliga chans till hälsa och välmående ska göra precis tvärtom mot vad Livsmedelsverket rekommenderar.

  3. 3

    Jag blir lite arg när de påstår sånna saker utan att presentera hur studien har gått till. Och kan undra vilken bubbla de lever i. Hur kan man fullt allvarligt säga något sånt om man inte har ordentliga bevis att komma med. Tycker att det borde vara lag på det. Kan det handla om något annat för att minska köttätandet?

  4. 4
    Christina Danielsson säger

    Denna information tvivlar jag på att 350gr kött i veckan ska förhindra uppkomst av kardiovaskulär sjukdom och tarmcancer. Jag får normal avföring om jag äter kött regelbundet, vid fiberintaget som råa grönsaker bönor, linser blir jag alltför lös i magen.
    Jag följde en forskning på KI om kost och hälsa för ca 10 år sen och där blev resultatet att en varierad kost med bl.a.kött och grönsaker var hälsosam. Glömt namnet på forskningsledaren??

  5. 5
    Erling Helge Vidar Ferm säger

    Kanske ett sätt att få folk att glömma att de gamla råden att sluta äta fett har lett till katastrof för en stor del av månniskorna i världen.

  6. 6
    Lars Blomdahl säger

    Varför ska Livsmedelsverket bestämma vilken mat som är hälsosam eller ohälsosam? Livsmedelsverket har väl ingenting med vår hälsa att göra! Det borde vara Folkhälsomyndigheten som utfärdar kostråd. Om de blir bättre då har jag ingen aning om men vår hälsa torde då hamna i fokus istället för livsmedelsindustrins intressen.

  7. 7

    Lobbyister för veganismen har nog med saken att göra. Vore bättre vi fick riktigt producerat kött, som gagnar hälsa och miljön. Men livsmedelsverket och andra anser att det vansinniga odlandet i konstgödning och besprutning är hälsosammare och bra för ekosystemet. Dom får påstå vad dom vill eftersom ekosystemet inte betyder något. Jag fortsätter äta naturbetes kött och sant ekologiskt odlat av de vegetabilier som har något näringsvärde. Det är ju inte många av den sorten.

  8. 8
    Marcus Donnerhag säger

    Hur motarbetar man livsmedelverket? För det de säger följs av väldigt många instanser så som sjukvård, skola och äldrevård. Jag blir så trött på hur mycket missvisande det finns i vår vardag.

    Sen en annan fråga, har någon kollat på vart man kan läsa om varför de säger såhär och om de hänvisar till någon studie?

  9. 9

    Läs sidan 98 tex i remissen

    Man hänvisar bla till den här källan som redan i rubriken visar att detta inte handlar om hälsa utan klimat.

    SLIJPER, T., KARLSSON, J. O., POTTER, H. K., SÄLL, S. & HANSSON, H. 2024. Introducing
    environmental considerations to the Nordic Nutrition Recommendations 2023 – Impacts
    on production and the environment. Swedish University of Agricultural Sciences.

    Här är länk till remissen.
    https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/remisser—aktuella/livsmedelsverkets-generella-kostrad-for-den-vuxna-befolkningen_remiss.pdf

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    8 Marcus Donnerhag
    Motarbeta Livsmedelsverket? Det enklaste är väl att skriva i sociala medier, och insändare i papperstidningar?
    Var man kan läsa om vetenskapligt underlag till kostråden? Det ska väl stå på deras hemsida?

  11. 11

    Detta var tydligen en viktig referens också.

    MEINILÄ, J. & VIRTANEN, J. K. 2024. Meat and meat products – a scoping review for Nordic
    Nutrition Recommendations 2023. Food & Nutrition Research, 68.

  12. 12
    Annika Dahlqvist säger

    11 Erik 2
    Den som orkar kan läsa artikeln, analysera den, och berätta tör oss vad den har kommit fram till.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa