DN: Anna Bratt: Extrem köttdiet – en smått galen trend

Anna Bratt, medicinreporter på DN, skrev en krönika den 21/9: Extrem köttdiet – en smått galen trend. (artikeln är låst)

Det är den amerikanska influeraren Isabella Ma som skriver på sociala medier om trenden att äta carnivore, som spritt sig framför allt bland unga kvinnor i USA: Kött, fisk, ägg och feta mejeriprodukter. Kolhydrater skippar man helt. Följarna beskriver hur bra man mår av denna kost. De har blivit av med bl a hudproblem och övervikt.

Anna Bratt skriver att till skillnad från lågkolhydratkost som LCHF bygger köttdieten inte på någon vetenskaplig evidens, utan den har blivit populär tack vare kändisar och ”matfluencers” på sociala medier.

Kött och fisk innehåller högvärdiga näringsämnen. Kött innehåller mycket av mättade fetter, vilket många tror ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, men det är omtvistat. Kött ingår ju otvivelaktigt i människans ursprungliga föda.

Problemet är att få kosten att hålla över längre tid, men kvinnorna på dessa sociala medier tycks inte ha några problem med den saken. De är inte heller bekymrade om köttskam eller klimatskam.

Min kommentar: Min egen kost tror jag kan sägas vara carnivore plus grönsaker. Jag tycker att det går utmärkt att äta så, och jag tycker inte att jag behöver äta så enormt mycket av kött, utan ganska lagom. Vid festliga tillfällen kan jag göra avsteg med kolhydrater.

Jag kommer att tänka på anekdoten om polarforskaren Vilhjalmur Stefansson som efter några år bland inuiter, och deras kött- och fisk-dominerade kost, kom hem till USA och där möttes av tvivel på berättelsen om polar-kosten. Han lade då in sig på Bellevue Hospital och levde där på enbart animalisk kost i ett år. Han kom ut helt frisk och med normala labvärden. Anekdoten kan inte sägas vara vetenskapligt bevisande, men borde ge upphov till vetenskapliga jämförande studier.

 

Comments

  1. 1
    Christina säger

    Har nu varit Carnivore i snart 2 år och har inga planer på att återgå till Keto. Gick ner till idealvikt på Keto, från 82 till 67 kg så Keto var effektivt för mig när det gäller viktnedgång. Fyller snart 40 och känner mig som en 25-åring. Aldrig haft så skarp hjärna, hög energi och så stark fysik. Hälsoeffekterna på det mentala planet på Carnivore slår fördelarna med viktnedgången på Keto.

  2. 2

    Jag finner det extra intressant med ”Anna Bratt skriver att till skillnad från lågkolhydratkost som LCHF bygger köttdieten inte på någon vetenskaplig evidens”
    Det var ju likadant med LCHF en gång i tiden när du Annika Dahlqvist förordade lchf och andra menade på att det var nonsens.
    Det är ju många som mår väldigt bra på carnivore så det kommer förhoppningsvis forskas där också. Problemet är väl att det inte avsätts några pengar till forskning på kost för hälsa.
    Själv mår jag som bäst på keto och intermittent fasta. Då försvinner mina RA besvär.

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    1 Christina
    Vad är för dig den viktigaste skillnaden mellan Carnivore och Keto?

  4. 4
    Marcus Donnerhag säger

    Fick för ett tag sedan upp ögonen för Keto och har även sedan ett tag har jag tittat på videos angående Carnivore och vad folk säger om det. Alla jag sett verkar må riktigt bra med den dieten. Han jag följer (Paul Saladino) på Youtube talar dock för att det ska helst vara djur som lever naturligt och har det bra, dvs ekologiskt och att köttet är bättre för oss då, vilket jag tycker verkar rimligt. Han säger dock att kött, frukt, honung är det han äter, som jag också tycker verkar rimligt.

    Mina tankar om det är, om vi säger att detta är det bästa sätt för oss att äta och leva. Hur skulle det gå ihop om alla skulle äta så? Känns på något sätt att vi är allt för många människor på jorden för att vi ska äta kött i den mängden varje dag?

    Jag tror aldrig där blir någon form av forskning på detta för samhället, de högre upp vill inte vi ska äta kött då de marknadsför ”labbkött” numera. Men det blir intressant att se vad som händer framöver. Jag själv försöker lägga om min diet (dock svårt med familj) till mer ekologiskt kött, mindre kolhydrater, mer frukt och grönsaker.

  5. 5
    Annika Dahlqvist säger

    4 Marcus Donnerhag
    ”Labbkött” måste vara ännu mera resurskrävande än att ha en ko, get eller ett får betande i skogen.
    Frukt och honung bör personer med insulinresistens undvika, eller vara restriktiva med, för dessa höjer blodsockret.

  6. 6
    Marcus Donnerhag säger

    Håller verkligen med dig om att det måste vara mycket mer resurskrävande och i mina öron/ögon så ska vi äta mer naturlig födda än något vi tar fram i labbet, säger sig själv anser jag.

    När det gäller frukt och honung vill jag inte svara på det då jag varken är läkare eller har några blodsocker-problem i dagsläget. Intressant klipp länken nedan att titta på är, Paul Saladino som diskuterar just studier angående frukt och honung. Men åter igen, jag tycker han har rimliga argument men sen å andra sidan är jag inte läkare och har inte grävt ner mig i studier 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=dm9-DDoSqhM

    För övrigt, tack för en intressant blogg.

  7. 7

    Annika Dahlqvist: Jag är mycket tacksam för att jag lyssnade på dig och ändrade min kost för 15 år sen, annars hade jag inte varit så pass frisk som jag är idag.
    Jag äter en för mig lagom mängd kött, fisk,skaldjur, fågel, ägg med smör, ost, grädde till och med en hel del grönt och även lite frukt och LCHF-bröd, det har fått mig att bli av med bland annat Fibromyalgi, migrän och magbesvär.

    Här en artikel från Hemmats Journal för 10 år sen, där jag berättar att jag hade blivit mycket friskare med hjälp av dina råd:
    https://www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/artiklar/medicin/20150227/varken-forsvann-nar-jag-slutade-ata-gluten/

  8. 8
    Christina säger

    3 Annika Dahlqvist
    För min del så håller jag mig sen några månader tillbaka till feta styckdetaljer av nötkött och fläskkött. I övrigt ägg, talg, salt och vatten. Hyfsat strikt version av Carnivore. Grönsakerna på Keto var det sista jag behövde eliminera efter viktnedgången för att slippa diarré, cravings (kolhydratsug i mitt fall), oro/negativa tankar. Trodde jag hade bra energi på Keto då den var bättre än på vanlig västerländsk diet men oj så förvånad jag blev när jag tog bort grönsakerna (broccoli, blomkål) och bara åt kött, ägg, crème fraîche, smör och salt. Har blivit striktare Carnivore ju längre jag hållt på för jag lyssnar på kroppens signaler och jag vet vad jag behöver äta för att känna mig bäst.
    …..och jag har aldrig haft så bra självförtroende som jag har nu. Livet är härligt att leva!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa