Ny forskning: Lågkolhydratkost är den bästa kosten för diabetiker typ 1

Ann Fernholm berättar i sin blogg.

Kostfonden har alltså tillsammans med företaget Skandia bekostat en studie på kostbehandling vid typ 1-diabetes.
Man inkluderade 103 personer i studien. man lottade dem i tre olika grupper: en med högkolhydratkost, 50-60 % kh, en med måttlig lågkolhydratkost,  30-40 % kh, och en med striktare lågkolhydrat, 15-20 % kh. Deltagarna bar apparater för kontinuerlig blodsockermätning.
Forskarna var Afroditi Barouti och Anneli Björklund.

Man såg att höga blodsockertoppar blev färre i lågkolhydratgrupperna. Insulindoserna kunde sänkas, vilket också medförde att blodsockerdippar minskade.
Studien visade inga tecken på farliga biverkningar av lågkolhydratkosten. Blodfettvärdena blev inte statistiskt förändrade, och man såg inga tecken på utveckling av farlig  ketoacidos.

De som hade svårast att följa den anvisade kosten var gruppen med högkolhydrat och gruppen med strikt lågkolhydrat. Måttlig lågkolhydratkost, 30-40 %, kh var lättast att följa.

Min kommentar: Studien visar att högkolhydratkost inte är bra för typ 1-diabetiker. Den ger ökad risk för blodsockertoppar och blodsockerdippar. Högt blodsocker ökar risken för hjärtkärlsjukdomar  på längre sikt, samt att personerna känner obehagliga symtom vid höga och låga blodsockerepisoder, samt att det påverkar deras psykiska mående negativt.

Vilken typ av lågkolhydratkost som kan rekommenderas för t1-diabetiker, måttlig eller strikt, måste fortsatt forskning utvisa. Tills vidare får varje diabetiker själva prova ut vilken (låg)kolhydrathalt som de mår bäst på.

Nu behövs mera pengar för statistisk utvärdering av studien. Du kan swisha pengar till 1239004243, eller bankgiro 900-4243 eller plusgiro 900424-3.

 

Comments

  1. 1

    Måste det till ’forskningsstudier’ för att förstå självklarheter? Kolhydrater omvandlas till ’sockerarter’
    i kroppens metabolism. Ökat tillskott av sockerarter ökar mängden blodsocker. Fett omvandlas inte till glukos vid nedbrytning så en ökad mängd fett i motsvarighet till en minskad mängd kolhydrater är blodsockerneutral. Protein kan brytas ner till glukos. Således om proportionen protein hålls oförändrad och en ökad proportion fett ersätter en minskande proportion kolhydrater blir effekten positiv för diabetespatienter, oberoende av typ1 eller 2.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa