Ökad risk för diabetes 2 av chark och rött kött?

Dagens Medicin: Studie: Kött kan öka risken för diabetes 2.

Nyhet idag att en studie har redovisats som ”visar” att risken för diabetes 2 ökar av högt intag av charkprodukter och rött kött.
Jag har inte sett studien i tryck, men faktum är att rött kött ingår i människans ursprungliga kost. Om rött kött var  ohälsosamt att äta skulle inte mänskligheten finnas och frodas som den gör.
Och om man ska minska på köttintaget, vad ska man då äta istället? Blodsockerhöjande kolhydrater? Det kan inte vara nyttigt för personer med insulinresistens och diabetes 2 – och det gäller ca hälften av världens befolkning.

Jösses tipsar i kommentar att Zoë har kommenterat studien i  artikel  ”Rött kött och diabetes” i oktober 2023.

Zoë skriver:
Summan av kardemumman kan sammanfattas av kirurgkaptenen Peter Cleave. ” Att en modern sjukdom ska vara relaterad till en gammaldags mat är en av de mest löjliga saker jag någonsin hört i mitt liv. ”

Ytterligare en artikel om rött kött och diabetes: Rött kött och diabetes.

Fun Med har också kommenterat saken.

 

Comments

  1. 1

    Är det köttet eller konserveringsmedlet i charkvarorna som är problemet?

    Det är möjligt att problemet är konserveringsmedel, konserveringsmedel kan nog förstöra tarmfloran och sen får vi sjukdomar av den förstörda tarmfloran.

    Varför skulle kött vara problemet.
    Ingen vill ta reda på orsaken för ingen vill att konserveringsmedel och tarmfloran ska vara orsaken, alla skiter total i om folk dör.

  2. 2
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Som jag ser det, så är det inte charkprodukter/rött kött som är problemet utan det är vad som finns i dessa produkter som kan ställa till det med hälsan. Ekologiska produkter är ’en helt annan femma’! Go Organic!
    Mina årliga blodprover visar att jag mår utmärkt på ekologisk LCHF-kost. Bl.a. är min metaboliska ålder 15 år yngre(!) än min faktiska ålder, blodtrycket helt ok och min lungkapacitet är över 100%. Jag fortsätter med goda kost. Tack Dr Annika! Är så glad att jag hittade din hemsida ..för mer än 10 år sedan nu. 🙂

  3. 3
    Maria Munck säger

    Hm? Blir fundersam över denna studie, även om jag äter kött sällan och då bara vilt. Människan har ju ätit kött sedan urtiden. Tänker att det är VAD dagens processade kött innehåller som är boven. Undrar vem som bekostat studien? Vi ska kanske nu vänja oss med att äta labratorieodlat kött?

  4. 4

    Studien är inget mer än att de har sammanställt en massa data från tidigare studier.
    Zoe Harcombe har tittat på t ex den här:
    https://www.zoeharcombe.com/2023/10/red-meat-type-2-diabetes/
    Enligt henne är den studien fullständigt undermålig.

    Det finns ingen logik i att rött kött skulle kunna ge diabetes. Det riktigt intressanta vore att få reda på vad de som åker på diabetes typ 2 äter i övrigt och inte om de äter lite mer kött än den övriga populationen. Min erfarenhet är den att de som åker på typ 2 diabetes helt enkelt äter mycket. Jämfört med en medelpopulation är det då fullständigt logiskt att de också äter mer kött, också.

  5. 5

    “For a modern disease to be related to an old fashioned food is one of the most ludicrous things I have ever heard in my life.”

    ” Att en modern sjukdom ska vara relaterad till en gammaldags mat är en av de mest löjliga saker jag någonsin hört i mitt liv. ”

    Från Zoe Harcombe citatet är bra men även hon missar att det enda som skiljer mellan mat för 100 år och nu är konserveringsmedel.
    Dom åt potatis surdegsbröd och kött för 100år sen och ingen diabetes.

    Det enda som har hänt är att socker och fruktos har ökat och helt nya konserveringsmedel har tillkommit.

    Vi kan bara misstänka två saker socker, fruktos och eller konserveringsmedel.

    Det enda som är helt nytt för människan är konserveringsmedel.

  6. 6
    Jan-Erik Viklund säger

    Ja denna värld blir bara knäppare och knäppare, men troligen börjar medicinbolagen tjäna för lite pengar, stackarna. Det blir lite konstigt när man då tänker på alla de som lyckats bli fria sin typ 2 diabetes med just karnivor diet, jag köper nu mer biff med kappa på ca 4,5 kilo från stora grossister eller när slakterier, och äter det med eget gjort kryddsmör och bra ägg. Jag hoppas att jag snart är fri min typ 2 diabetes och insulinresistens som följt mig från barnsben.

  7. 7

    Undras hur många de i dessa studier kollade om deltagarna hade hemokromatos och behandlad för den? Tror inte de kollat det alls.

    Varför undrar jag över detta?

    Jo.. Därför invånarna i Argentina äter överlägset mest rött kött i hela världen, och enligt världsstatistiken för cancerformer och omfattning så ligger de långt ifrån toppen på top50-listan. Hemokromatos är nästan obefintligt förekommande hos människorna i denna del av världen.

    Hemokromatos är nämligen sjukdomen/mutationen (som jag har) där funktionen att sluta lagra in järn i form av ferritin i kroppen inte fungerar som den ska. Detta resulterar i inlagring av ferritin i höga nivåer i kroppens organ och vävnad. Behandling är att tappa blod tills nivåerna är normala, och sedan underhållstappa blod resten av livet för att hålla dessa på bra nivå – under 50 mmol/l är önskvärt.

    Obehandlad innebär också mutationen och sjukdomen att man har markant förhöjd risk utveckla diabetes, CANCER, påverkade/förstörda binjurar (därav ska jag nu in på binjurevenkatetrisering efter jag äntligen fått läkare lyssna ytterligare och bekräftat mina höga viloblodtryck bero på primär hyperaldosteronism för att avgöra vilken binjure som är orsaken till de höga aldosteronvärdena, lågt renin och kaliumbrist).

    Innan upptäckt och venesectio hade jag konstanta panikångest och attacker dagligen i runt 10 års tid. Det var ren tortyr. Funderade på om det var värt leva längre.

    Innan dess hade jag redan för 20 år sedan utvecklat förhöjda levervärden.
    Gick kraftigt upp i vikt plötsligt.
    Sedan kom svårigheter hålla kroppstemperaturen. Tjockt blod vid prover. Trötthetsattacker så att man bara ville lägga sig ner på golvet och somna. Hjärna och handlingsförmåga i uttryck att utföra saker med armar och ben var hela tiden en kamp där man tvingade sig försöka utföra rena enkla rutiner sista 10 åren. Fick ont som tusan i axlar, nyckelben, knän, fingerleder.

    Detta är förresten orsaken jag började äta LCHF vid tiden panikångestattackerna kom, som jag trodde var hjärtat innan kom in till akuten och de konstaterade att det inte var det, men fann förhöjda kolesterolvärden och ville jag skulle äta statiner. Jag sket i statinerna och började äta lågkolhydratkost istället. Fick perfekta kolesterolvärden, och gick ner från de plötsligt pålagrade 140 kilona till runt 100 på mindre än ett år utan att i övrigt lyfta en enda vikt.

    Läkare kallade mig sedan hypokondriker med de övriga problemen med köldattacker och slängde på luren eller ignorerade mig i många års tid. De lyssnade inte ens när jag som stickrädd började kräva omfattande blodprov för att leta efter orsak till eskalerande problem.

    Sedan träffade jag läkare som lyssnade och tog massor av prover. Vi upptäckte direkt hemokromatosen när Ferritinvärdena var över 500. Genotyptest bekräftade det definitivt.

    I Europa och Sverige är det en betydande andel som går med inaktiv, och aktiv gen för detta. Men den finns också i de tidigare koloniala delar av mellanöstern, Afrika och Asien.

    Jag kan garantera er att skulle de börja kolla förekomsten av hemokromatos hos de i dessa studier, är jag rätt säker på att de ser ett tydligt samband mellan allt järn i rött kött och förekomsten av ökad förekomst av diabetes och cancer hos specifikt de som bär på aktiva varianten av genen och som inte är behandlade för de höga ferritinvärdena. Utan tvekan.

  8. 8
    Maud Johansson säger

    Återigen slår du huvudet på spiken Annika! Kram Maud

  9. 9

    Problemet ligger i hur kommersiellt kött produceras från samma föda som lobbyism framhåller. Vara rätt för vår hälsa och miljö. Näringsfattiga vegetabilier från konstgödning och besprutning är samma de tvingar nötdjuren äta. Vilket då framförallt framhåller att allt är nötdjurens fel. Samt de processer som charkuteriet gör. Mer kött från uteslutande naturbete skulle vara bättre för allt. Gräs, klöver och ört växer av sol och regn helt i samklang med naturen. Mai-Lis Hellénius, läkare och professor vid Karolinska Institutet, som inte själv deltagit i studien. Säger sen
    ”I den här typen av studier går det inte att slå fast att det är köttkonsumtionen som ger den ökade risken.
    Men att det ligger i tiden att konsumera mindre kött”.
    Makalöst att en vuxen människa som kallar sig professor, grundar sina personliga åsikter på obevisade teser och rent hitte på.

  10. 10

    Hej, har just lyssnat på en Nobelpristagare som tar upp ämnet om bla rött kött. Vi kan äta rött kött men det finns olika fetter i det. Annars handlar det om hur viktigt kväveoxid är för oss. Det kan vi öka genom motion, andas rätt mm.

    Vid ca 1.00 kommer det om andning men hela programmet är intressant.

    https://www.youtube.com/watch?v=jQavl5HxM9k

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa