Olika kolhydratmängd i olika brödsorter

Johan skickade mig ett mail om sin undersökning av kolhydratmängd i olika brödsorter:

”Här kommer en lista på olika brödsorter och deras kolhydratbelastning per kvadratdecimeter. Tanken med den är att det ofta går att växla över till ett mindre kolhydratinnehållande bröd och fortfarande ha goda anrättningar. Tror att många vill äta mat som tenderar åt LCHF men kanske inte gå till noll kolhydrater. Hatten av för de som gör det, men här pratar vi alltså om mer eller mindre, dvs bättre än dåligt men inte perfekt.

Brödskivor är olika stora och det är svårt att få någon överblick över vad som är bra och mindre bra om det är alltför många variabler att ta hänsyn till, men om man tar antal gram kolhydrater per kvadratdecimeter så får man ändå en överblick på hur det sluttande planet ser ut från det bästa till det sämsta. När jag gick över till LCHF, till exempel, så kände jag att min gamla standardfrukost på två mjuka smörgåsar och en mugg kaffe behövde ändras, så jag började att äta flatbröd istället, men de har mindre yta, så det räckte inte med två för att bli lika mätt och då blev det tre mackor istället, och en fundering på den egentliga nyttan med förändringen, men nu har jag alltså fått fram siffror på det.

Flatbröd: 5 gr/dm2

Njalla 7 gr/dm2

Tortilla 7 gr/dm2

Finncrisp 8 gr/dm2

Knäckebröd (typ Leksands) 11 gr/dm2

Rostfralla 12 gr/dm2

Naanbröd 23 gr/dm2

Hamburgerbröd (över och under) 40 gr/dm2

Reflektioner:

Listan är inte komplett utan är bara så långt jag har kommit. Det finns säkert variationer på en del olika brödsorter också, som rostfranskskivor eller tortillor från olika tillverkare. Jag visar inga decimaler på grund av den osäkerheten. Men trots det, så kan man ändå se att:

Hamburgerbröd var värstingen i de kontrollerade. Normal konfiguration med en tunn, liten pannbiff, en knappt synlig skvätt med dressing, senap ketchup och strips, så är vi inne på HCLF, men om man slänger på en 200 gramspannbiff med gott om dressing och ost och hoppar över stripsen så kanske man kan få ihop ekvationen till typ 1/3 energi från kolhydraterna. Det är inte LCHF utan ncnfnp (n som i normal). Ekvationen skulle se betydligt bättre ut med bara en brödhalva, eller ingen alls.

Det skulle även kunna gå att använda rostfrallskivor istället.

Naanbröd äter vi rätt så sällan. det är tur det, men det är gott ibland
Rostbröd är inte något vidare för den som vill undvika kolhydrater, och vanligt knäckebröd är faktiskt nästa lika. Smörat och ostat ser ekvationen lite bättre ut. Vi brukar hyvla kylskåpskallt smör med osthyveln och lägga på mackorna, funkar bra. Om man tar 1 mm smör = 10g/dm2 och lika mycket ost så blir det 28 energi% kolh, 58% fett, och 14% prot, dvs nästan på början till LCHF, mest tack vare den rejäla smörklicken.
Finncrisp låg överraskande högt med 8 gr/dm2, men är iallafall bara 2/3 av rostfrallan.
Njalla har inte jättehögt kolhydratinnehåll per dm2, men faran är att ta en hel skiva och bara smöra och osta ena halvan och rulla ihop den och då är man på rostbrödsnivå.
Tortilla var överraskande lågt, men det är klart, de är ju rätt så tunna. Vi brukar göra fuskpizza av sådana ibland, dvs vanliga pizzaingredienser på dem och in i ugnen i 10 minuter. Då får man en pizza utan så mycket kolhydrater.

Flatbröd var lägst, men ändå inte så lågt som man kanske kunde föreställa sig med tanke på hur tunna skivorna är, men de är rätt så kompakta, kanske för att hålla ihop. Med samma smör och ost som på rostbrödet blir energiekvationen 14 % kolh, 69% fett och 17% protein. Passar på LCHF-meny även om det inte är för puritaner. Släng på en skinkskiva också, så att vi får upp proteininnehållet, så är vi väl nästan hemma.”

Själv brukar jag också äta en smörgås ibland. Då tar jag gärna en liten bit knäckebröd med rikligt av smör och pålägg. Det känns riktigt lyxigt och gott.

 

Comments

  1. 1
    Roland Backa säger

    Surdegsbröd?

  2. 2
    Ulrika säger

    Ursäkta om jag är trög men hur räknar man som vanligt i procent/gram? Dvs så som man brukar inom LCHF? Har aldrig sett benämningen ”dm” Tacksam för svar ♡

  3. 3

    Själv äter jag nötbröd, gjord på endast nötter, frön, ägg och olivolja. Det bör väl inte innehålla så mycket kolhydrater ?

  4. 4
    Mia Maria Rosenqvist säger

    Tack så mycket.

  5. 5
    Ann-Margret Lundgren säger

    Och hur är det med rejält fullkornsbröd då? T ex äkta danskt rågbröd? Sånt gillar jag, med tjockt med smör och ost på! 🙂

  6. 6
    Sonja Maams säger

    Finns det inget kolhydratfattigt bröd i Sverige? I Finland kan vi köpa i nästan alla livsmedelsbutiker Ketoinen som innehåller 0.8 g kolhydrater per brödbit eller 3 per 100g. Dessutom är det gott. Speciellt om man rostar det.

  7. 7
    Roland Backa säger

    Glömde säga tack, så bra.

  8. 8
    Annika Dahlqvist säger

    6 Sonja Maams
    Lycko er i Finland som kan köpa lågkolhydratbröd.
    När LCHF var som störst i Sverige vid ca 2009 fanns det i vissa affärer LCHF-bröd att köpa, men det tog snart slut eftersom det var dålig omsättning av det. Man skulle tänka att de kunde erbjuda fruset mjukt lchf-bröd att köpa. Om det är fruset är det ju inte samma krav på färskheten.

  9. 9
    Annika Dahlqvist säger

    2 Ulrika
    Det brukar ju stå på förpackningen hur många gram kh per 100 g bröd. Då får man väl räkna hur många skivor bröd 100 g innehåller, och dividera med det antalet?

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    Johan mailar:
    ”Kul att det intresserade flera!

    flatbröd: på just flatbrödet står det att varje skiva innehåller 3,3 g kolhydrater. En skiva är 10,7 cm * 6,6 cm = 71 cm2 vilket blir 0,71 dm2.
    Kolhydrater per yta blir då 3,3 / 0,71 = 5 g/dm2.

    För tortilla stod det att ett paket väger 371 g och innehåller 6 st bröd. Det gör att varje bröd väger 62 g (371/6). Det är 55 % kolhydrater enligt innehållsförteckning. Ett bröd innehåller alltså 34 g kolhydrater (=62*0,55). Varje bröd är 24 cm i diameter = 2,4 dm. Ytan på en cirkel är radien * radien * pi. Radien är diametern delat med två, dvs 2,4 / 2 = 1,2 dm. Varje bröd har alltså en yta på 1,2*1,2*3,14 = 4,52 dm2.
    Kolhydrater per yta blir då 34 / 4,52 = 7,5g. (Räknexempel på Santa Marias tortilla. När jag gjorde samma räkning på ett annat märke hamnade jag på 6,4 g/dm2, så 7 g/dm2 är ett medelvärde)

    Ja, så är det samma beräkningar för de andra. Totalvikt delat med antal skivor ger vikt per skiva. Vikt per skiva multiplicerat med kolhydratvikt per 100 gram ger antal gram kolhydrat per skiva. Antal gram kolhydrat per skiva delat med yta per skiva (angiven i dm2) ger gram kolhydrat per dm2, där ytan för fyrkantiga bröd är bredd * höjd angiven i dm och ytan för runda bröd är radien*radien*pi. radien är halva diametern och räknas i dm i detta fall. Pi är 3,14 avrundat.

    För energiberäkningarna på mackor och energifördelningen mellan fett, kolhydrater och protein, så var det bara att lägga ihop värdena för respektive ingrediens. Energiinnehållet kollade jag i en kokbok där det framkom att för kolhydrater är energiinnehållet 4 kcal/gram, fett 9 kcal/g och protein 4 kcal/g. Smör och ost väger överslagsmässigt 1kg/liter och en 1 mm tjock skiva på en kvadratdecimeter väger då 10 gram, dvs en tiondel av näringsinnehållet per 100 gram.

    Hoppas att alla hängde med, (annars så får ni ge mig bakläxa, jag är siffernörd som kan missa att förklara 🙂 )”

  11. 11

    Annika: Det vore intressant att få veta hur det här fröknäcket står sig i jämförelse med de som är med häruppe.
    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2020/04/03/inlagg-nr-2000-och-mitt-populara-froknacke-frokex/

    Det är det fröknäcke som är med i vår kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, brukar du baka det? Glutenfritt och med få kolhydrater, väldigt uppskattat i LCHF-kretsar.

    Gammaldags husmanskost är numer slutsåld och kommer inte att tryckas upp på nytt, men den finns här att ladda ned som E-bok: https://www.bokus.com/bok/9789189387287/gammaldags-husmanskost-pa-nytt-satt/

  12. 12

    Annika: Även det här valnötsbrödet vore intressant att få uträkningen på, det är med i både vår gemensamma kokbok och i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, som jag skrivit med Lars-Erik Litsfeldt.
    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2023/11/14/valnotsbrod-och-varldsdiabetesdagen/

  13. 13

    @birgitta 11: Fröknäcket ser ut att landa på 1 gram kolhydrater per dm2. (efter en uträkning med papper och penna. Näringsvärden står på förpackningarna i skafferiet eller nätet och ytan på brödet stod i receptet)

    Valnötsbrödet har jag inte räknat på, men det landar antagligen på något liknande, med tanke på ingredienserna

  14. 14

    Även bröd har utsträckning i 3 dimensioner.

  15. 15
    Annika Dahlqvist säger

    11 Birgitta Höglund
    Jag har haft problem med fröknäcke. Min man bakade en sort ur Sofie Hexebergs kokbok. Först smakade det bra, men efter ett tag i kakburken började det smaka härsket, och det var inte skoj att äta.
    Hur smakar ditt fröbröd efter ett längre tag i rumstemperatur? Eller ska man frysa in det och ta fram eftersom?

  16. 16

    @johan 13
    Tack, det var intressant, fint att mina brödsorter är så låga i kolhydrater även i din uträkning. Det passar ju bra både för alla som försöker hålla blodsockret stabilt och äter glutenfritt.

  17. 17

    @Annika 15
    Vet inte hur det receptet är, men linfrön särskilt kan smaka härsket om det ligger för länge. Jag har haft mitt liggande länge utan att det härsknat, men det går väldigt bra att frysa in också.

  18. 18
    Peter Biörck säger

    Lite underligt detta. 😉

    Jag tycker nog att det mått som anges på alla förpackningar, antal gram kolhydrater per 100 gram råvara är ett mer rättvisande och relevant mått att använda sig av.

    Men kul med lite andra infallsvinklar. 🙂

  19. 19
    Ulrika Nyblom säger

    Inte vet jag kolhydratinnehållet. Men superbröd m tranbär är glutenfritt, jästfritt samt sockerfritt. (Hittas i vanliga hyllan.)

  20. 20
    Annelie Fredriksson säger

    Vill fråga om Clean eating proteinbrödmix är okay ingrediensmässigt. Jag har köpt för första gången och bakat. Gillar brödet som är väldigt drygt och även gott rostat.

  21. 21
    Annika Dahlqvist säger

    20 Annelie Fredriksson
    Katrin Zytomierskas proteinbrödsmix tycker jag låter helt OK!

  22. 22
    Thomas Jansson säger

    Min åsikt är att bröd är fågelmat – hör det överhuvudraget hemma på denna blogg?

  23. 23
    Annika Dahlqvist säger

    22 Thomas Jansson
    Ingen behöver äta bröd som inte vill, men det är många lchf-are som gärna vill ta en bröd ibland. Håller man sig under gränsen totalt 20 gram kolhydrater per dygn så är det lchf. Jag tog just en skiva flatbröd, innehåller 3,3 g kh per skiva.

  24. 24
    Thomas Jansson säger

    Jag äter inte bröd sedan många år tillbaka.
    Är jag ute och reser kan det bli en hamburgare i bröd men det händer inte ofta.

    Aldrig frukt sedan många år tillbaka, undantaget har varit en bit banan som efterätt på kinesresturang – men det händer inte heller mer än 1 gång vart 5 år eller så.

    Strävar efter att äta ketogen kost.

    Har stressat med hus och jobb som har gett mig högt blodsocker.

    Läser numera på hur stress påverkar oss.

    Har varit borta från LCHF – bloggar några år men är nu tillbaka.

    Finns mycket nytt hos Diet Doctor. Min favorit är Jason Fung.

    Ozempic är intressant, första gången jag hörde begreppet ”Hormoniell viktminskning” var i en av Skaldemans böcker.

    Nu med Ozempic kanske sjukvården inser detta också istället för ”ät mindre – spring mera”.

    Ja, kunskapen om lowcarb har ökat och nu är det ingen som anser det vara något konstigt med naturlig mat.

    Det är en otrolig utveckling som skett sedan 2005 tycker jag!

    Kul med en tillbakablick då och då.

  25. 25
    Thomas Jansson säger

    Jardiance är en för mig ny medicin.

    LOWCARB i ett piller, njurarna filtrerar bort 70 gram kolhydrater/dygn vilket försvinner med urinen. Varför man skall äta kolhydrater för att sedan kissa ut dem verkar korkat tycker jag.

    En del gillar den medan andra inte vill kissa så ofta.

    Ozempic för viktnedgång tror jag på – nu bör väl dårskapens med Gastric Bypass vara över?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa