Ny forskning: Lågkolhydratkost bättre mot IBS än läkemedelsbehandling

Kostfonden berättar om  en studie där man jämfört lågkolhydratkost med Fodmap och läkemedelsbehandling.
Det visade sig att lågkolhydrat och Fodmap var lika bra, och båda var bättre än läkemedelsbehandling.

Lågkolhydratkost var bättre än läkemedel även om de tillsatte mer fett (LCHF), vilket tidigare sagts (av etablissemanget) skulle medföra försämring.

 

Comments

  1. 1
    Lars Blomdahl säger

    Inte överraskad!

  2. 2
    Annika Dahlqvist säger

    Jag dlelade en länk till Fb-inlägget om IBS.studien på Facebook. Inlägget låg där när jag tittade efteråt, men en stund senare fanns den inte att hitta på Fb. Jag måste vara spärrad på Facebook.
    Bra om någon av er kan dela den.

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    Medicinprofessorn i ”Muren” ikväll sade att det inte hjälper mot förkylning att ta C-vitamin, förutsatt att man inte har C-vitaminbrist. Det stämmer med etablissemangets åsikt. Jämförande studier visar troligen detta också, och det kan bero på att man ger låga doser C-vitamin. Mitt förslag är att ta normaldos i vanliga fall, men höga doser några dagar efter att man varit utsatt för förkylningsvirus-smitta förebyggande mot sjukdom.
    Rent C-vitamin, Askorbinsyra, är mycket surt, vilket inte går bra i höga doser. Man kan då antingen ta liposomalt C-vitamin, eller blanda ut det i l löst form, med natriumbikarbonat av lämplig mängd.

  4. 4

    Ditt inlägg finns på FB.

  5. 5
    Annika Dahlqvist säger

    4 Åsa
    Jag skrollade igenom min startsida på Fb och fann inte den jag hade lagt in. Däremot flera andras, så det blev ju bra ändå.

  6. 6

    Annika Dahlqvist
    C vitamin är bra men något är konstigt.
    C hjälper mot allvarlig covid och sepsis, då är det immundämpande inte immunstärkande.

    Stärkte c immunförsvaret så skulle sepsissjuka dö direkt då immunförsvaret är överaktivt.

    Angående lindrig förkylning så verkar c inte ha så stor betydelse, det jag har läst är att sjukdomstiden förkortas med några timmar, vilket är bra men ingen revolution.

    Vanligt kortison är immundämpande och kan rädda en person som är döende i anafylaktisk chock, inte immunstärkande.

    Tänk om alla har haft fel hela tiden om c vitamin, det kan vara immundämpande i stället för immunstärkande.

    Jag kan inte bevisa att jag har rätt men jag kan bevisa att c inte stärker immunförsvaret på sepsissjuka för skulle immunförsvaret stärkas så skulle dom dö direkt.

  7. 7
    Annika Dahlqvist säger

    6 Hans
    Det som rimligen är intressant är väl om C-vitamin hjälper mot infektioner. Sen hur mekanismen är är svårare att veta.
    Jag var gräsligt förkyld några dagar i höstas, men då kom jag inte ihåg att ta högdos C. Jag ska försöka komma ihåg det nästa gång jag har träffat snoriga barnbarn.

  8. 8

    Att ha bra D-vitaminnivåer i blodet samt att ta zink och högdos c-vitamin. Hjälper en att inte bli förkyld mer än någon gång om året enligt min erfarenhet. Samt när man känner att förkylning är på gång så kan man ta extra D och Zink så blir förkylingen kortvarig och mycket lindrig.

  9. 9

    C vitamin kommer aldrig att användas av skolmedicinen när uppenbart felaktiga påståenden om c vitamin sprids.

    Påståenden som
    -C.vitamin stärker immunförsvaret-
    Det är inte sant då ett stärkt immunförsvar på en sepsispatien direkt skulle döda patienten.

    Hur vet du att c vitamin hjälper mot lindriga infektioner som snuva förkylning?
    Om c vitamin främst är antiinflammatoriskt så är det inte meningsfullt mot en förkylning.

    Om c vitamin främst är antiinflammatorisk så är det meningslöst mot lindriga infektioner där immunförsvar aktiveras lagom mycket.

    C vitamin blir däremot livräddande vid sepsis.

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    9 Hans
    Jag vet inte om C-vitamin hjälper vid lindriga infektioner som förkylning. Är det någon läsare som har gjort försök som har haft effekt?

  11. 11
    Lena i Umeå säger

    Jag är inte heller överraskad av resultatet om IBS. Precis mina erfarenheter. Haft problem med magen nästan hela livet. Mer och mer med åren (i takt med att jag blev duktigare och duktigare på att äta fullkorn och fibrer). Någon tipsade om laktosintolerans, vilket gjorde läget lite bättre. Sen började jag med LCHF av andra skäl och insåg efter några år att magen ju faktiskt var helt lugn och glad. Helt underbart.
    Skönt också att det nu finns solid forskning som stödjer detta. Och lite stolt är jag att jag stödjer Kostfonden med ett litet bidrag varje månad.

  12. 12

    Annika Dahlqvist 10
    Jag vet inte, det jag har läst så är effekten liten om det finns någon fördel, det är vad vi kan förvänta oss om c är antiinflammatoriskt.
    (Om c är antiinflammatorisk så kan det kännas bättre om man tar c vid en förkylning likt ipren, det kan
    kanske vara bra för kroppen jag är inte emot att ta lite c vid förkylning.)

    Är c antiinflammatoriskt så skulle det ha en stor effekt på sepsis vilket det finns anekdotiskt stöd för.

    Varför har ingen bevisat nyttan av c kan det bero på att vi har försökt hitta en effekt som kanske inte finns (immunstärkande)?

    Är c antiinflammatoriskt så finns det ingen påverkan på friska, i studier så skulle man inte hitta något, det går inte att ta bort en inflammation som inte finns.

    Det finns en sak som är konstigt, personer som är döende i sepsis har på en dag klivit upp ur sängen, dramatisk förbättring, varför ser vi inte en dramatisk förbättring vid en förkylning om c är så bra mot infektioner?

  13. 13
    Jösses säger

    I veckan som gick, tisdagen den 23:e juli, då hade Göteborgs-Posten en helsida (del 1, sidan 8) om LCHF-IBS-studien. Generellt sett en bra artikel. Det som stör mig är ändå att myten om att lite förhöjt kolesterol till följd av en LCHF-kost anses vara ett problem.

    Hur skall forskarvärlden kunna komma till insikt om att lite högre kolesterol inte är ett problem, utan högst sannolikt något bra? Kan Kostfonden initiera någon studie kring detta?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa