Jag fick en länk om en uppföljning av den gamla Minnesotastudien, Minnesota Coronary Experiment, MCE.
Man hade där gett en interventionsgrupp vegetabiliskt fleromättat fett, medan en kontrollgrupp fick mera animaliskt mättat fett. Resultatet blev en sänkning av kolesterolet i interventionsgruppen. En uppföljning efter många år visade att ju mer kolesterolet hade sjunkit desto mer dog försökspersonerna i hjärtinfarkt.
Det var vad jag visade i min meta-analys av 22 kolesterolsänkande experiment i BMJ i 1992.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1882525/pdf/bmj00081-0019.pdf
Det tar som vanligt mer än 25 år att ändra på det alla ”vet”.
Uffe
1 Uffe Ravnskov
Det har nu gått mer än tretti år sen du skrev det, men ännu är det tyvärr ingen konsensus om att du hade rätt. Vad kan man göra?
Mitt senaste LDL var 4.0 vilket läkaren reagerade över. Jag vill inte ta statiner. Hen sa att om jag inte får ner värdet så måste jag äta statiner. Är mitt värde oroande högt?
Mitt LDL kolesterol har de senaste sju åren legat på 6-7 och jag har känt mig trygg med det och sagt att jag aldrig ska äta statiner. När mitt LDL gick upp till 8,9 blev jag remitterad till kardiologen. Inte så enkelt när man sitter mitt emot överläkaren med tjugo års erfarenhet och tillgång till senaste forskning och han säger att jag ska ta statiner. ”En del är sämre på att bryta ner statiner”. Gick med på att testa att dra ner på äggkonsumtionen från 30 till 3 i veckan. Mest för att det är intressant att se hur kosten påverkar våra värden. Efter tre månader var LDL 4,9. Jag saknar äggen. Jag ifrågasätter det näst sista mätvärdet. Jag undrar också hur god markör LDL är för hjärt- kärlsjukdom. Finns det inget bättre sätt att få fram kärlens status?
Uffe har nog rätt om kolesterol.
Nu till den intressanta frågan vad är då orsaken till hjärtsjukdom?
Det finns inte ens ett enda bevis för att det är kosten som är orsaken det är bara påhittat av dietboks-författare och läkemedelsindustrin.
Det kan finnas många orsaker men en vanlig orsak lär vara munbakterier som tar sig ner till hjärtat.
Sanningen vill ingen veta av då det inte går att göra pengar på sanningen.
”Det tar som vanligt mer än 25 år att ändra på det alla ”vet”.”
Ska det behöva ta 25 år till innan det erkänns att munbakterier är en av orsakerna?
”Vad kan man göra?”
Det går inte att förändra något så länge sanning om orsaken förtigs.
När min mor var i 50-årsåldern blev hon rekommenderad statiner.
Hon tyckte det verkade konstigt att bli ordinerad det när alla andra värden var bra och hon kände sig hur frisk som helst, alltså lät hon bli statinerna. Detta var 30 år sedan och hon mår fortfarande hur bra som helst.
Att äta ett ägg eller två om dagen och eventuellt få lite högre kolesterol av det, då är det rimligen inget att oroa sig över. Att äta fyra till fem ägg om dagen låter onekligen mycket, utan att veta om det verkligen är ett problem eller ej. Har hört talas om en kvinna som gick ner från tre till två ägg om dagen när hon fyllde 100.
3 Ilse Glimberg
Nej det är perferkt. Högre LDL gynnar bättre hälsa.
4 Calle A
Statinforskningen sköts av statinproducenterna, och de styr över överläkarna.
Äggkonsumtion höjer inte LDL, och ökar inte risken för hjärtsjukdom.
Det finns olika sätt att kolla sitt kärlstatus, tex artärelasticitetsmätning och kalciumscore.
Men jag är pensionär och sysslar inte med sånt. Men om man mår bra, äter LCHF och har en hyfsad ork så kan man utgå från att kärlen mår bra. Blodtrycket kan vara bra att kolla.
5 kolesterol
Att kosten spelar roll för vår hälsa tycker jag är självklart. Det är ju kosten som har byggt våra kroppar.
Att munbakterier spelar roll tror jag också på, om de kommer ut i blodet, som vid dålig munhälsa, eller efter rotfyllningar. Med friska tänder har munbakterier bara positiv effekt. Man ska inte döda sina munbakterier med giftiga desinfektionsmedel, som munsköljvätskor.
”Det tar som vanligt mer än 25 år att ändra på det alla ”vet”.”
ALLA vet att munbakterier är en av orsakerna till hjärtsjukdom.
”Att kosten spelar roll för vår hälsa tycker jag är självklart”
Bevis saknas.
En person äter socker och får dåliga tänder och dör sen av hjärtsjukdom, var det socker eller munbakterier som dödade personen?
VAR FINNS BEVISEN FÖR KOSTEN SOM ORSAK?
Tänk om det var munbakterierna som dödade personen.
LCHF minskar risken för hål i tänderna tänk om det är den viktiga faktorn och maten i sig inte påverkar hjärtsjukdomarna.
Bättre kost (mindre läsk o godis) eller LCHF (ännu bättre) minskar dödligheten men LCHF och bättre tandvård skulle rädda fler ännu fler från döden men den sanningen får inte komma fram.
Tandborsten kan rädda liv men ingen blir rik på tandborstar så alla hittar på att något annat som påstås vara viktigare och som kan göra dom rika.
10 kolesterol
Jag kan ta mig själv som exempel. När jag var sjuk i metabola syndromet hade jag lättblödande tandkött, men i övrigt inga problem med munhälsan. Sedan jag lade om från lågfett/högkolhydrat till LCHF, fick jag en mirakulös förbättring av min totala hälsa, iofs mindre lättblödande tandkött, men jag kan aldrig tro att det var munhälsan som gjorde hela min hälsoförbättring.
Detta är en LCHF-blogg, och jag tycker att du kan starta en egen blogg för din åsikt.
Annika Dahlqvist. Tack för din kommentar. Med tanke på allt jag har läst på dina utskick så har jag inte heller känt oro.
Nu handlade det om hjärtsjukdom.
”Det tar som vanligt mer än 25 år att ändra på det alla ”vet”.”
Alla vet att munbakterier kan ta sig ner till hjärtat och orsaka hjärtsjukdom.
” för din åsikt.”
Det är inte en åsikt, det är vad alla vet men inte vågar prata om här.
Om vi är optimistiska så kunde LCHF minska hjärtsjukdomarna med 80% (mindre problem med tänderna)
Skulle vi samtidigt förbättra tandhälsan så kanske hjärtsjukdomarna skulle minska lite till.
Varför får vi inte förbättra folkhälsan?
Vad är så hemskt i sanningen att socker göder skadliga munbakterier som sen tar sig ner till hjärtat och orsakar hjärtsjukdom?
Ska vi vänta ytterligare 25år innan vi kan förbättra folkhälsan lite till?
13 kolesterol
Jag förstår inte hur du menar att vi ska kunna förbättra folkhälsan genom bättre tandvård?
Folk har ju tillgång till tandvård. Därutöver förbättras tandhälsan genom att äta mindre kolhydrater.
Det är kolhydraterna som tillsammans med munbakterier bildar den syra som fräter på tänderna och inflammerar tandköttet. Minskar/slutar man med kolhydraterna så förbättras tandhälsan.
Jag hade totalkolesterol på 6,2 och jag sa att jag inte ville ta någon medicin.
Sen fick jag en kallelse om att ta ett nytt prov vilket visade sig vara prov på lipider.
Till vilken nytta är det? Och hur ska jag förhålla mig till svaret?
’Nu handlade det om hjärtproblem’ skrev en kommentator ovan. Så frågan: hur uppstår t.ex hjärtinfarkt? Uffe Ravnskov har mångfaldigt verifierat att kolesterolhalt i blodet inte är ’en drivkraft för detta’. Kolesterol i blodet har lika lite med hjärtinfarkt att göra som koldioxidhalt i atmosfären har att göra med klimat/ temperaturvariationer på jordytan.
Åter till frågan ovan. Det är obehandlad, kontinuerlig STRESS som är främsta orsaken. Vid stress ökar det sympatiska nervsystemet cAMP, cykliskt adenosinmonofosferat, en kroppsegen substans som reglerar cellfunktioner; celltillväxt/differentiering, gentranskription och proteinuttryck. Ju längre kontinuerlig stress desto större mängd, vilket ger olimiterad metabol aktivitet med aciditet i hjärtmuskler/vävnad, och utan reglering av balanserande cGMP, cykliskt guanosinmonofosfat från det parasympatiska nervsystemet, hjärtstörningar och hjärtattack, där hjärtinfarkt är en slags slutstation. I den kroppsnormala situationen regleras aktiviteten från cAMP av cGMP och ömsesidigt, eftersom kroppen eftersträvar homeostas.Vid kontinuerlig stress fallerar denna regleringsmekanism. Istället inträder ett antal följdmekanismer p.g.a ohämmad produktion av cAMP, ungefär som följer;
• frisläppandet av stora mängder oeglerad cAMP ger överskott av mjölksyra, eftersom stressituationen manar hjärtat till tron att det gäller att bränna energi snabbare; den lämnar den vanliga keton/fettförbränningen till förmån för den snabbare glukos dito, vilket ger mjölksyra som resultat;
• det sker primärt utan ändring i blödflöde och syresättning;
• men förbränningen skapar en ökning av slaggprodukter: koldioxid, H+ och laktat enligt ovan, vilka måste föras bort; om det finns för mycket därav p.g.a.kontinuerlig stress ger det ökad mängd ’dåligt blod’, med efterhand för låg syrehalt;
• sådan för låg syrehalt kan driva den berörda hjärtvävnaden/musklerna till anaerobisk energiproduktion ist.f. oxidativ fosforylering och en motsvarande minskning av energimolekylen ATP; relationen är en 18- faldig minskning; observera också att hjärtmusklers celler har en trefaldig uppsättning mitokondrier, jmf. med ’normala muskelceller’, där energiproduktionen sker;
• hjärtat kan med för låg energiproduktion inte upprätthålla ’normal funktionalitet’;
• den ökande mjölksyraproduktionen, som följer av den ändrade energiproduktionen minskar näringämnet kalciums bindningsmöjlighet till muskelfibrerna, vilket ger minskad muskelrörlighet genom förlorad elektromagnetisk respons och skapar oregelbundenhet-hjärtarytmi;
• den fortsatta följdverkan av muskelorörligheten och förlorad elektromagnetisk respons skapar töjning av hjärtväggar, som leder till ökad tryck och minskat flöde av nytt blod till hjärtvävnaden; den blir alltmer syrefattig med brist på viktiga näringsämnen; (jmf med överansträngda benmuskler vid överträning eller intensiva löppass där mjölksyran till slut sätter stopp för fortsatt aktivitet-musklerna behöver vila för återhämtning- hjärtmuskler har inte möjlighet till ’stopp och vila’);
• bristen på syre och näringsämnen vid fortsatt stress leder till att hjärtvävnad dör-hjärtinfarkten är där.
16 Göran Åkesson
Vad är stress? Det är ju inte rakt av att man har mycket att göra, utan framför allt en negativ stress. Det betyder att man upplever sin situation negativt.
#17 Annika Dahlqvist
Den operationella definitionen av stress är fysiologiskt ’överfunktion i det sympatiska nervsystemet’. Det är därför i sammanhanget hjärtproblem inte meningsfullt att relativisera ’stress’ i populärsemantiska termer av negativ eller positiv sådan. Jag förhåller mig i min kommentar till den operationella definitionen för klarhets vinnande.
I komplement till mitt svar #18 ovan vill jag tillägga: Stress är det ’kroppliga/fysiologiska’ svaret på en fysisk, mental eller emotionell obalans som genererar rädsla och flyktberedskap.
16 Göran Åkesson
Jag ser ingen motsättning, kostbehandling enl LCHF, god tandhälsa, och stressreducering. Kan förbättra den totala hälsan.
#20 Annika Dahlqvist
Det jag skriver har inte avsikt vara motsättning mot LCHF eller tandhälsa. Det är en kommentar för fortsatt detronisering av kolesterol- och statintramset, som förebyggande behandling av hjärt/kärlproblem. Tyvärr är skolmedicinen fortsatt felinformerad och ger behandling med stora hälsorisker.
Kommer ni ihåg för ett antal år sedan då referensvärdet för kolesterol ändrades (sänktes).
Genom detta vart plötsligt halva Sveriges befolkning i riskzonen för hjärt/kärl händelse och vart därmed föremål för statinbehandling.
Som av en händelse i sammanhanget promotades folk att testa sitt kolesterol av vårdfolk på en del ICA affärer.
För mig var syftet uppenbart…ändra parametrar…skräm folk….sälj mer läkemedel.
(Känns metoden igen?)