Jag får Zoë Harcombes intressanta nyhetsbrev. Där står mera utförligt om studierna än i inläggen i hennes blogg.
Hon skriver nu om en studie som är utförd av Kevin Hall med medarbetare. Det var en jämförelse mellan friska personer som åt Animal Based Low Carb (ABLC) och Plant Based Low Fat (PBLC). Grupperna åt enligt dessa i 2 veckor, därefter bytte de kost i 2 veckor. Försökspersonerna fick äta så mycket de ville.
Det har varit stor uppmärksamhet omkring vad de fann. De fann att den grupp som åt ABLC åt mera energi än PBLF, ändå gick de ner mera i vikt.
PBLF-gruppen fick högre blodsocker- och insulinnivåer. PBLF-kosten uppnådde inte mikronutrientbehoven.
Kommentar: 2-veckorsperioder av LF resp LC är för korta för att bedöma det spontana energiintaget. Det kan hända att den grupp som först ätit LF initialt fortsatte med samma matmängder efter övergången till LC, vilket ger högre energiintag (fett är mera energirikt än kolhydrater), och att anpassningen till mindre matmängder kommer först på längre sikt.
Därför är forskarnas konklusion ”A plant-based, low-fat diet decreases ad libitum energy intake compared to an animal-based, ketogenic diet”, inte rättvisande.
I boken ”The Vegetarian Myth”, som för övrigt är mycket läsvärd, har författarinnan dragit liknande slutsatser mot slutet av sin egna långa period (20 år) som vegetarian. Kortfattat: man räddar vare sig jorden eller djuren genom att äta vegetariskt, världen är mycket mer komplex än så. Äter man till på köpet veganskt ligger även hälsan till slut riktigt risigt till. Att PBLF ger högre blodsocker och insulin är bara de första stegen mot sämre hälsa.
Ja man är ju inte lika sugen på mat på den kosten och får inte i sig några kolhydrater. Vi ska helst inte ha pasta ris potatis och bröd, vi behöver inte heller mjölk.
”Mjölk”. Och jag som just tog mig en liten hutt gräsbetad och opastöriserad A2-mjölk 🙂
Måste vara tusen gånger nyttigare än avkok på spannmål eller soja som somliga lurar i folk, till och med barn.
Jösses. Var hittade du den mjölken?
Hos en av två gårdar i västsverige som har mjölk med så hög standard. Vet inte om de vill att jag namnger dem på nätet. Det kan bli lite väl mycket spring till ladugården då och de har de inte tid med.
Tänk om vi kunde få till en ändring av lagstiftningen så att livsmedelsbutiker kunde få sälja certifierad och oprocessad mjölk.
Men, men, det behövs ju en efterfrågan också. Medelsvensson lever i tron att avfettad, pastöriserad, homogeniserad A1-mjölk från kor som äter billigt skräp så att omega 6 vs 3 kvoten blivit skev, att det är bra mjölk. Att det ens får kallas mjölk.
Det händer att jag bjuder laktosintoleranta på riktig mjölk. Det har gått bra hittills eftersom riktig mjölk har kvar sina enzymer för latosnedbrytning samt kalciumupptag.