ADA har nu (maj 2019) gett ut ett konsensusdokument där man i första hand rekommenderar lågkolhydratkost mot t2-diabetes och prediabetes. Det är paradigmskifte.
Nu gäller det bara att få genomslag för paradigmskiftet inom dietrådsetablissemanget globalt. Vi får alla hjälpas åt att berätta detta för diabetesbehandlarna.
När jag själv ska försöka att läsa texten noggrannare, så är det ett sådant flöde av innehållslösa ord att jag blir less. Svårt att hitta det viktiga i flödet.
Noteringar:
En sak jag hittar är att det inte finns några vetenskapliga belägg för att kolhydrater med lägre GI-värde är bättre för diabetikerhälsan än de med högre GI.
Det står om utfall av högproteinkost vs lågproteinkost hos diabetiker, men detta påverkar ju de andra makronutrienterna, så det är svårvärderat.
Ätmönster med mera fett än vad som varit rekommenderat har visat förbättrade hälsovärden. Mat som innehåller sk syntetiska transfetter ska minimeras så mycket det går. Animaliska transfetter, från kött och mejeriprodukter, har inte visats vara skadliga.
Kolesterolintag har inte visats korrelera med hjärtkärlsjukdom.
Predimed-studien visade att tillägg av olivolja eller nötter minskade incidensen av diabetes.
Malmö kost-cancer-studien visade att intag av mättat fett från mejerier, kokosfett och palmkärnolja var associerat med lägre risk för diabetes, medan det var tvärtom i Predimed-studien. Andra metaanalyser har inte visat samband mellan mättat fett och diabetes.
Betona icke-stärkelse-grönsaker, minimera tillsatt socker och raffinerade spannmål, välj ’hel mat’ framför högprocessade matvaror.
Att minska på total-kolhydrater för personer med diabetes har visats förbättra blodsockerläget.
Intermittent fasta. Studier på olika upplägg, visade skiftande resultat på vikt och långsocker, A1C. Ni får läsa själva.
Typ 1-D. Studierna nådde inte upp till kriterierna för att bedöma resultat av olika dieter. En studie visade att VLC Very Low Carb gav ett stabilare blodsocker och färre hypoglykemier, samt behov av lägre insulindoser..
Skriften tog även upp en massa andra aspekter av kosten, tex viktnedgång och mikronutrienter, men det får ni läsa själva.
Good news!
Verkligen bra nyheter – en ny era förhoppningsvis då diabetiker kan få råd o hjälp som gör dem friskare!
Fantastiskt bra !
🙂
Men lite ”fegt” skrivet i mina ögon, prediabetiker
är väl snart alla i olika grader idag. Fasta och LCHF bör
för hälsa vara tips nr 1. Industrin påverkar givetvis för de
motsatta för friskt folk ger inget cash. Och kräver inga dyra
sjuksköterskor/läkare heller.
4 Nisse Hult
Jag har inte hunnit analysera texten i detalj, men jag tycker i alla fall att det verkar vara ett ärligt försök att redogöra för läget idag. Sen kan det ju bli bättre sen när man väl har brutit vallen av fettskräck. Om man nu har gjort det?
Orsak och bot av diabetes2 har varit känd sedan 1957. MD Walter Mertz presenterade resultat från djurstudier, där han framkallade och botade glukosintolerans med krom(III) detta år. Glukosintolerans är viktigaste indikator för diabetes2. Dr. K.H. Jeejeebhoy vid Univ. of British Colombia, Vancouver bekräftade Mertz resultat 1977 på människor. Forskare vid samma universitet visade 1991, att vanadin kan ersätta insulin vid diabetes.
Glukosintolerans, insulinresistens, kroniskt förhöjda insulinnivåer mm. är symptom på bakomliggande mineralbrister, där krom och vanadin spelar förstafiolen och andra samtidiga mineralbrister eldar på symptombilden.
Stora kolhydratintag accelererar kroppens förluster av krom. Detta är kopplingen till LCHF. Väsentligt lägre kolhydratintag låter kroppen lättare behålla kromdepåer, varvid blodsockerhalten stabiliseras. Samtidigt minskar behovet av insulin.
@ Göran Åkesson
Jag har köpt en tablett Vanadium/Chrome på nätet. En tablett om dagen är rekommendationen.
Krom GTF -200 mcg och Vanadin 1 mg är innehållet i varje tablett.
Stort tack!
7 Agneta Belfrage
Berätta sen för oss om resultatet av tillskotten!
Att tänka på kanske? är att de som menar sig förstå detta med tillskott och sådant som brukar kallas naturmedel, är att man säger att man skall ge det ganska lång tid, innan man bedömer verkan.
GTF – Glukos Tolerans Faktor, innehåller Cr, finns i vanl jäst, men också i lever dvs leverpastej.
Bättrar inulinresistens. Förebygger katarakter i ögat.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26825353
För oss som vill tillämpa ”Låt maten bli din medicin”
Har dietisterna, som anmälde dig för att du rekommenderade dina patienter lågkolhydratkost vid diabetes,
någonsin bett dig om ursäkt?
Studie om fetma och risk för olika sjukdomar. Evidensbaserad förmodligen men nog så intressant.
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/eaft-hbl042519.php
11 lillstina
Absolut inte. De har nog tuggat fradga och slitit sitt hår.
” Obesity class I (BMI 30-35) were more than five times as likely to develop type 2 diabetes and sleep apnoea” enl ref.
Har ngn sett absolut risk vilket är mkt intressantare. ska leta själv
”Annika Dahlqvist says
29 april, 2019 at 13:53
11 lillstina
Absolut inte. De har nog tuggat fradga och slitit sitt hår.”
Det finns många dåliga dietister. T. ex. Jacob Gudiols kompis Ola Walengren som håller föredrag på ILSI möten https://forum.kostdoktorn.se/topic/8754-varf%C3%B6r-%C3%A4r-skeptikerr%C3%B6relsen-emot-lchf/?do=findComment&comment=150675, och skriver skit om lchf åt SNFs Nutritionsfakta:
https://forum.kostdoktorn.se/topic/8754-varf%C3%B6r-%C3%A4r-skeptikerr%C3%B6relsen-emot-lchf/?do=findComment&comment=150719
Jag gillar Malcolm Kendricks humor. Han skrev: ”Vad är 200 dietister på havets botten?”
Malcolm K. skrev : ”En bra start”
Men man får inte glömma att det finns bra dietister, och de kommer förmodligen att öka..
Vill komplettera min kommentar ovan om diabetes2 med ett par angränsande frågor (och svar)
1. Hur uppstår graviditetsdiabetes?
2. Finns det någon logisk förklaring till s.k. ’ätnojor’ hos en del gravida kvinnor?
3. Tidigare s.k. åldersdiabetes, numera diabetes2, debuterar i allt lägre åldrar, även bland små barn; varför?
Svar: 1. Fostrets behov av näringsämnen går alltid först. Om modern har för lite av viktiga mineraler går dessa först till fostret och mineralbrist kan uppstå som utlöser diabetes2 hos modern.
Svar: 2. Se under 1. Ätnojor och överrätning är kroppens logiska svar på mineralbrist. Det finns kvinnor som vill äta jord. Mineralbristen behöver inte vara så svår att diabetes2 måste inträffa. Överätning kan ge fetma.
Svar: 3. Under en lång följd av år har serumhalterna av krom hos medelbefolkningen minskat, p.g.a. våra jordar blivit utarmade på mineraler. Nyfödda får därmed också lägre halter. De tar allt snabbare slut p.g.a. stora kolhydratintag och diabetes2 kryper ner i åldrarna.
#16 >
” Fostrets behov av näringsämnen går alltid först”
-jag trodde jag lärt mig tvärtom, vid svält dör fostret först, evolutionsbiologiskt rimligt, Om mamman fortlever kan hon sätta nya barn till världen Däran ”Naturens” vanliga lösning: missfall.
Tacksam f refs till teserna att
– serumhalt Cr minskat
och
– jordarnas utarrmning av Cr
#11lillstina
Vid ett tillfälle för några år sedan var jag med på ett möte som Dietistförbundet anordnat och passade då på att fråga just om de tänkte be Annika om ursäkt för att de hade försökt beröva henne hennes levebröd och trots att Socialstyrelsen sedan länge godkänt LCHF för diabetiker och överviktiga.
Nej det tänkte de verkligen inte be om ursäkt!
Där finns inte mycket som skulle kunna kallas heder.
Som jag sa till ordföranden så kan jag knappast ha någon respekt för ett sådant förbund.
16 Göran Åkesson
1 Som jag har fattat det så stiger insulinresistensen kraftigt under graviditet, så risken för diabetes stiger. Hormonella orsaker(Sannolikt hög östrogenhalt).
De kvinnor som haft graviditetsdiabetes har mycket stor risk att senare utveckla t2-diabetes.
2 ’Ätnojor’ under graviditet, det finns väl teorier om att kvinnan har någon brist, tex järn brist, och att det utlöser specifika ’driv’. Men jag vet inte säkert.
3 Den ökande diabetes2-frekvensen hos yngre tror jag och många med mig beror på ökat sockerintag. Fruktosen i sockret skadar levern och gör den och hela kroppen insulinresistent.
Men dina svar kan ju också stämma.
17 olle holmqvist
Ad notam: jag talar generellt om utarmning av mineraler i våra jordar, vilket för med sig krom dito. I detta större perspektiv vill jag referera till Earth Summit Report 1992, Rio, som anger procentuell förlust av jordbruksmarkernas mineralhalt de senaste 100 åren: Afrika 74%, Asien 76%, Australien 55%, Europa 72%, Nordamerika 85%, Sydamerika 76%. Det har inte blivit bättre sedan dess.
I ”Rare Earths-forbidden cures”, Wallach(BS, DVM, ND) & Lan(MD,MS) 1994;307: anges uppmätta genomsnittliga serumhalter krom hos den amerikanska befolkningen för bl.a. följande år (u/l):
1948:>28, 1973:5, 1980:0,43, 1985:0,13.
Det statistiska urvalet anges ej närmare. Konc hos nyfödda är högre än senare i livet.
20 Göran Åkesson
Om det är krombrist som orsakar alla västerlandets sjukdomar, så borde det ju kunna åtgärdas med kromtillskott? Finns det visat?
Försöker göra ett inlägg i tråden, fyller i alla uppgifter, men så påstår nästa skärm, att det har jag inte gjort.
Har skrivit om två gånger.
Får se om jag orkar skriva en gång till senare
Ok. Försöker väl igen.
Kortfattat då.
Funnet i bok med referenser. Orkar inte skriva av dem.
Insulin tycks öka utsöndringen av Krom.
Östrogen ökar insulinsvaret.
(Krom står som ” stabiliserar” insulin, vad det nu betyder.)
Kromnivåerna i vävnaderna är som högst vid födseln och minskar med åldern.
Dagsbehovet krom är ungefär ett mikrogram per dag, men absorbtionen är dålig och man behöver därför få mellan30 – 200 mikrogram per dag, beroende på person?.
Hos vissa ökar östrogen insulinsvaret.
Inte helt otroligt, att minskat intag av mikronäringsämnen kan ligga bakom en del sk. välfärdssjukdomar.
Ät inte raffinerat, utan så naturligt, som möjligt, blir ju då tanken.
Vidare: Det är inte heller otroligt, att tillskott kan förbättra.
24 XMargareta
Är det någon av bloggbesökarna här som tar kromtillskott? Erfarenheter av det?
19 & 21 Annika Dahlqvist.
Det Du 19 framför motsäger inte det jag beskriver under 16 & 6. F plasmanivåer av krom är lägre hos gravida kvinnor än ej gravida. Ökad nedsättning av glukostoleransen och ökad insulinresistens är som Du anger väl dokumenterat i ’normal’ graviditet och reflekterar att mineralbrist, enkannerligen krom- och vanadinbrist, men också andra mineralbrister är vanligt förekommande. Den t2 diabetes som ibland blir ett bestående resultat av graviditetsdiabetes, tillika med en ibland svårbearbetad viktuppgång, är avhängigt de mineralbrister som kan uppstå p.g.a. fostret tar hand om begränsade mineraltillgångar hos modern, och felätning. Dessa kan därför åtgärdas.
Socker/kolhydrater är en väsentlig bov, men inte ensam bov i metabola felfunktioner.
Jag har aldrig påstått att krombrist orsakar alla västerlandets sjukdomar, 21. Jag är emellertid övertygad om att en olämpligt sammansatt kost med för stor andel kolhydrater och den p.g.a. det industriella jordbruket orsakade generella mineralbristen är orsaken. Med hänvisning till Mattias Rath, lärjunge till Linus Pauling behöver kroppens celler kontinuerlig tillgång till minst 60 mineraler. Många av dessa fattas i tillräcklig mängd idag av dessa orsaker. Därför kan kroppens enzymsystem inte bli rätt uppreglerat.
Trevärt krom handlar det om.
Sexvärt krom är giftigt.
Krom ingår tillsammans med tre aminosyror och vitamin B3 i glukostoleransfaktor ( GTF)
GTF ökar insulinets effekt och gör cellernas insulinreceptorer känsligare.
Vanadin har ett smalt fönster. dvs. effektdos på blodsockret kan ligga nära toxisk dos.
Det sägs, att en fiskmåltid kan vara tillräckligt, men det är väl per dag då och man äter väl inte fisk varje dag?
Vanadin sägs skall balansera mot just Krom. Får inte för mycket Vanadin.