Vi har hört det till leda, att vi bör äta frukost för hälsans och viktkontrollens skull.
En ny metaanalys i BMJ uppger att frukostmyten är baserad på osäkra epidemiologiska fynd.
Professor Fredrik Nyström i Linköping tycker att myten är kontraproduktiv, att man skulle gå ner i vikt om man äter en måltid mera.
Jag tycker att var och en får prova sig fram till hur ens kropp reagerar med eller utan frukost. Och de som inte är hungriga på morgonen bör absolut inte tvinga i sig frukosten.
Själv känner jag att frukosten är guds gåva till mänskligheten, och jag har väldigt svårt att avstå. Men min vikt mår nog bättre utan frukost, så det är inte lätt.
I mina ögon så är det allt överätande/drickande (även om det faller inom LCHF ramen) som är mångas stora problem. Mitt tips är att sluta med att äta flera ggr per dag. Jo de funkar suveränt. Så här kör jag. LCHF + 23:1 fasta (stor frukost 07:30-08:30) och träning (4×4 Intervallpass 04:30-05:15) funkar klockrent. Är inne på dag 26 med detta schema och de funkar bara bra. Och skaffa omgående en blodsockermätare för att ha järnkoll på ditt blodsocker. Fredagsmys i morgon blir en kopp te 🙂 Obs! Träningen är ej nyckeln till att hålla/sänka din vikt utan vad du äter, när du äter och hur mycket du äter.
När jag kaloribantade (länge sedan nu) var jag tvungen att hoppa över frukosten och spara mina kalorier till kvällen, annars hade jag inte stått ut. Jag behövde något att se fram emot under dagen och jag behövde också få somna mätt.
Nu när jag, äntligen, slipper förvärvsarbeta äter jag när det passar mig. Det blir i regel en slags frukost/lunch vid 10 – 11-tiden och middag vid 18 – 19-tiden. Lagad mat vid båda tillfällena. Enklast är att använda middagsrester till frukosten men finns det inga brukar det bli ägg med antingen sidfläsk, bacon eller någon bra korv.
Frukost är verkligen övervärderat. Jag misstänker att det är samma intressen som ligger bakom detta som bakom SLV:s tokiga råd.
Sedan några veckor tillbaka har jag slopat lunchen. Ned 2 kilo (stadigt) på detta. Nu tillbaka (viktmässigt) som i fornstora dar, när jag var fulltränad, men tyvärr utan samma ork, men friskare nu, 83.
”Frukosten är dagens viktigaste måltid” lät slagorden. Ofta med bild på Cornflakes, Muesli eller annan spannmålsmat med (lätt-)mjölk.
Sanningen är att den frukosten är dagens vikigaste, men bara för BIG FOOD.
Blodsockret upp direkt av snabbtsmälta kolisar och kanske även tillsatt socker (för barn?)
Det blir ju obuffrat utan fett i vanlig mjölk så det stiger snabbt och faller också snabbt ned igen, ofta före 10 så att det resulterande suget gör att man ”måste” ha en ordentlig macka till morgonfikat. Sedan fortsätter blodsockret åka bergochdalbana hela dan tills man äter lite fetare med mindre kolisar. Om ej, så blir det även nattmackor. En mycket god vän åt på detta vis och fick tidigt i 60-årsålder byta ut ett flertal igensatta artärer med vener från andra ställen för att kunna fortsätta sina vanor och behålla livhanken. Samtidigt blev han typ 2 diabetiker.
Det sista jag såg av honom var när hans hustru bjöd in oss till Huddinge sjukhus för att säga adjö till honom. Dom hade kopplat bort allt dropp och han låg medvetslös och flåsade så vi undrade hur man kunde behandla ens ett djur så. Man förklarade att han inte hade några vener att byta ut kvar. Dom växte inte tillräckligt fort. Han dog två dar senare.
Att grisar matas på samma sätt när man vill ha dom feta, alltså med skummjölk och spannmål, känner många bönder till. Ger man dom fett slutar dom äta hela tiden och blir betydligt magrare.
Det går bra med grisar då dom slaktas långt innan artärena börjar täppas igen.
Alltså ingen frukost eller frukost med mycket fett i så att åtminstone mellanmålsuget försvinner, parat med fettrika (aldrig industrioljor som soja, solros, raps etc.) måltider hålller vikten normal. Det var vad våra slanka förfäder åt innan dom och vi utsattes för Big Foods reklamfalsarier.
Riktig mjölk och kött är varken billigt eller stapelvaror och passar därför inte Big Foods affärsmodell.
Så dom fortsätter med att försöka ”utbilda” konsumenter så att vi ska passa deras modell istället för att vara hederliga.
Jag har ätit LCHF i många år men alltid frukost för jag gillar den rutinen helt enkelt. Nu när jag börjar bli riktigt gammal (79 igår) har blodsockret stigit upp mot gränsvärdena och jag har inte kunnat unna mig det minsta lilla felsteg. Då gick jag över till att skippa lunchen och äta mycket sallader och soppor (LCHF) Det fick inte ner vikten som behövdes för att få ner blodsockret ordentligt. Men mitt sista försök har gett klockrena resultat. Det består i att jag fastar 2-3 gånger i veckan och i övrigt äter strikt LCHF med något enstaka undantag vid fester och dylikt. Nu har vikten (eller snarare måtten) börjat röra sig nedåt avsevärt. Det känns så bra! Ska fortsätta så. Kommer väl till en platå med det här också och då får jag väl utöka fastan.
Jag är numera övertygad om att det är viktigt att ha ordentliga pauser mellan måltiderna, dels för att matsmältningssystemet då får nödvändig vila och dels för att kroppen skall få tillfälle att omsätta sitt fett (inkl. där bundna vitaminer). Dessutom att hinna rensa ut skräp. Min dag börjar ca 8:30 med 2 råa ägg i grädde, en kopp fettkaffe (kokos), 1 skiva nötbröd med leverpastej samt diverse vitaminer och mineraler. 14:30 eftermiddagskaffe med någon halvnyttig kaka (av sociala hänsyn) sedan en rejäl middag kl.17-17:30. Inget mer den dagen. Jag tror mycket på den sortens regelbunden deltidsfasta. Upplever aldrig någon hunger och håller vikten (BMI 22).
Det är nog inte så mycket ATT man äter frukost som VAD man äter till frukost som spelar roll. Sätter man igång insulincirkusen med sin frukost, vilket de flesta gör, med mejeri och kolhydrater/spannmål så kommer man ha problem med vikten. Håller man sig till fett och måttligt med protein (dock ej mejeri) har man det inte.
6 Ulf Pohl, man ska inte äta rå äggvita. Den innehåller ett ämne som binder till kroppens Biotin och sedan pinkar man ut ett av kroppens viktigaste ämnen. Äggvita måste värmebehandlas för att inte vara skadlig.
Hade inte tänkt delta alls i denna tråd, men gör det (tydligen) nu i alla fall, för att kommentar nummer 7 ovan så självklart dissar mejeriprodukter.
Intressant, att så många gör det och vissa andra, mig själv inräknat, trivs så bra med just mejeriprodukter.
Tror kanske, att det kan vara väldigt olika hur man mår med mejeriprodukter.
Många uttalar sig väldigt bestämda åsikter i ämnet, men kan det inte också vara individuellt?
Även jag funderar på om kanske de flesta, som tål mjölkprodukter eventuellt skulle må bättre med ohomogeniserat och opastöriserat?
Vissa Kenyaner och vissa nordiska invånare har tydligen utvecklat tolerans för mjölkprodukter även i vuxen ålder.
Tror mig höra till dem. Blir inte konstig i magen efter att ha druckit tex vanlig köpemjölk.
Vissa menar, att man inte alls skall förtära mejeriprodukter.
Vissa att man bör förtära endast feta sådana.
( Vissa vilseledda, att man endast skall inta magra sådana.)
Vissa att man endast bör förtära icke-homogeniserade och/eller endast förtära icke-pastöriserade.
För mig har ost och fullfet grädde funkat bra.
(Även gräddförstärkt fil.)
Kan som sagt även dricka vanlig mjölk utan problem
Frukosten för mig är den godaste måltiden på dygnet.
Förtär nuförtiden alltid samma sak, där god Västerbottensost och massor av fullfet köpegrädde i två koppar kaffe ingår.
Håller mig mätt till långt in på eftermiddagen.
När frukosten bestod av köpemjölk, även om den var fullfet, och Corn Flakes,, var jag hungrig igen efter mindre än en timme. Jag mådde mycket sämre då och var trött och hungrig hela förmiddagen.
Så för mig är det viktigt, att det just är feta mjölkprodukter.
9 XMargareta
Jag håller med dig Margareta. Jag tycker att feta mejeriprodukter (i måttlig mängd) bidrar till mättnad och välmående för mig. Jag dricker dock inte mjölk, jag känner inget behov av det. Men jag tror att barnen har nytta av mjölken (i måttlig mängd).
Men propagandan mot mejerierna är så massiv från nästan alla håll, att jag inte orkar kämpa emot.
Ändå har jag inte sett några vetenskapliga evidens, med hårda ändpunkter, för att mjölken ska vara farlig att inta.
När jag gick i skolan så åt jag frukost varje dag.
En dag, i nian, så vaknade jag för sent, och fick cykla till skolan utan frukost.
Den dagen så presterade jag bättre på alla teoretiska lektioner, och på gymnastiken.
Då slutade jag att äta frukost.
23:1 fasta dvs One Meal A Day funkar klockrent, konstigt att inte flera törs stiga på det tåget. Undrar varför?
Nisse Hult.
Jag har provat. Funkar uruselt för mig.
Övertygad om att man får prova sig fram.
@ 13
Vad är det som funkar uruselt? Och på vilket sätt?
@8. Tack Georg W. för den informationen,skall genast ändra mina frukostvanor. Har även googlat på detta.
Frukost vid niotiden bestående av diverse fröer (behöver det för att hålla magen i gång) i 4-5% yoghurt och kaffe.
Middag vid 17–18-tiden i LCHF-style.
Jag tror på att äta sällan för att inte sparka igång insulinproduktionen i onödan. Tyvärr äter jag lite för mycket vid middagarna så ja går inte ner i vikt men jag klarar min diabetes alldeles utmärkt.
Nisse
Blir hungrig, funkar inte i huvudet, blir frusen, blir sömnig av hunger och det går inte över, går ner i vikt, muskler försvinner.
Passar inte alls. Inser att det inte funkar för alla och alls inte för mig..
forts.Nisse.
Håller min idealvikt, som jag hade i 20-årsåldern. Är aldrig hungrig nu.
Har inget behov av de så vanliga välfärdsmedicinerna.
Har 110/ 75 i blodtryck. Inga höga triglycerider osv. Trivs med min nuvarande diet.
Ha jättebra kondition, blir inte andfådd med rask takt uppför den brantaste backe. osv…
Har verkligen inget behov att äta 23:1 med de obehag metoden ger mig, som jag redovisar ovan.
#9 och #10
Mitt instick om mejeri har att göra med att vassle är insulinogent och vill man hålla insulinet lågt (vilket var poängen jag ville göra) är det en sak man bör känna till.
CItat från en svensk studie från LU: http://lup.lub.lu.se/record/546181
”Vassleproteiner gav upphov till en större obalans mellan blodsocker- och insulinnivåer jämfört med mjölk. Insulinresponsen efter en vasslemåltid var dubbelt så stor som efter vitt bröd, ett livsmedel som normalt anses vara väldigt insulinfrisättande. Andra livsmedelsprotein, torsk och gluten, hade däremot marginell effekt på insulinfrisättningen. En anledning till vasslefraktionens insulinfrisättande egenskaper är sannolikt att proteinkomponenten snabbt spjälkas i mag-tarmkanalen vilket bidrar till höga nivåer av specifika aminosyror i blodet. En positiv korrelation sågs mellan höga insulinnivåer och förekomsten av flera aminosyror i blodet, framförallt leucin, isoleucin, valin, lysin och treonin.”
# 19
Tack för din upplysning.
Jag tänker att det kan vara så här:
Med tillräckligt mycket fett i maten, släpper magsäcken ut mindre portioner och mer sällan till tolvfingertarmen.
Därför kan det för vissa vara så, att man kan tillåta sig äta mejeriprodukter och kanske tillräckligt mycket fett i maten skyddar från för höga insulinnivåer.
Det skulle kanske? kunna innebära, att om man när man växer upp ser till att få denna tillräckliga mängd fett vid måltider i allmänhet, så kanske mycket färre utvecklar en sjuklig insulinresistens.
För mig personligen tycks det vara så i alla fall. Jag hoppas att det är som det verkar, att jag botades från fettskräck innan jag utvecklat sjuklighet.
19 Erik 2
Jag tycker ändå att det är de hårda ändpunkterna som gäller. Jag är inte nöjd med teoretiska resonemang utifrån labvärden, särskilt när det gäller en sån viktig fråga som mejerier.
Vi kan minnas att för hundra år sen så existerade det inga hjärtinfarkter, och då åt de mejeriprodukter utan restriktioner. Sen är det säkert också en mängdfråga.
Men det hade ju varit helt möjligt att göra en jämförande behandlingsstudie på diabetiker och hjärtsjuka, med och utan mejerier. Kanske det kommer en sådan undersökning i framtiden.
Jag har berättat många gånger förut, att jag fick mer energi och bättre resultat i skolan (9an) när jag slutade att äta frukost. Allt blev bättre. Teoretiska ämnen, gymnastiken, allt.
Jag har ofta berättat historien om hur jag efter 16 års frukostätande i 9an upptäckte, av en slump, att jag blev piggare på lektionerna när jag inte åt frukost. Och då så slutade jag att äta frukost och blev permanent pigg.
Nuförtiden så äter jag en tesked sylt till frukost. Jag är tvungen, eftersom jag inte kan svälja tabletter med vatten, och en av mina mediciner inte får intas med något som innehåller fett. Och sylt är det enda som jag vet som innehåller tillräckligt lite fett för att platsa. Jag har dock gjort en intressant iakttagelse angående socker på morgonen – jag tål det mycket bättre än senare under dagen.
#23 Mikael Eriksson
Varför kan du inte svälja tabletter tillsammans med vatten?
Du kan ju svälja dom med trögflytande sylt. Då borde det vara enklare med lättrinnande vatten.
24 Juan
Om man har sväljsvårigheter är det enklare att svälja tjock- än tunnflytande. Själv tycker jag att det är lättare att svälja tabletter med filmjölk än med vatten.