Den svenska djurhållningen är klimatsmart och miljövänlig.
Ät svenska animaliska och odlingsprodukter med gott samvete.
Annika Dahlqvist om LCHF, kost och hälsa
Den svenska djurhållningen är klimatsmart och miljövänlig.
Ät svenska animaliska och odlingsprodukter med gott samvete.
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Jag har varit läkare, specialist i allmänmedicin. Jag bor i Njurunda, Sundsvall. (Tillägg 200617: Våren 2020, när jag hade varit pensionär i flera år, hade det kommit in flera anmälningar mot mig … Läs mer
2024, 2025 öppna datum Vistelse-/Fastedagar på LCHF … Se evenemangen
23 december, 2024 Annika Dahlqvist 3 kommentarer
17 december, 2024 Annika Dahlqvist 13 kommentarer
11 december, 2024 Annika Dahlqvist 5 kommentarer
3 december, 2024 Annika Dahlqvist 11 kommentarer
27 november, 2024 Annika Dahlqvist 13 kommentarer
25 november, 2024 Annika Dahlqvist 19 kommentarer
12 november, 2024 Annika Dahlqvist 3 kommentarer
Copyright © 2024 on Genesis Framework · WordPress · Logga in
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.
Boken som kan läsas med stor behållning för att bli ännu klimatsmartare heter ”From Dirt to Soil” av North Dakota-farmaren Gabe Brown. Med hans mycket enkla metoder blir jordbruket regenerativt. Det innebär ökad mullhalt / kolhalt i jorden med hjälp av fler fleråriga gräs och växter, och längre växtsäsong, då en del är ”vintersorter”. Också betning av varje fält med långa mellanrum så att fodret hinner växa till så att en större del av dess rötter släpps och blir mat åt mikroliv som då binder mer kol i marken för nästa växtsäsong. Kolet binds primärt som glomalin, ”klistret” som gör att jorden håller ihop som riktig matjord och inte rinner bort vid regn utan istället lagrar vatten. Med tillräckligt tjock sådan jord kan vattnet från snösmöltning och ett första maj-regn räcka för att ge en kanonskörd även en torksommar som 2018. Eftersom det ser ut som om 2018 kommer repeteras, eller snarare bli värre år från år till ca 2030 pga solfläcksminimum kan det vara en god ide att läsa Browns detaljbeskrivning av hur man torksäkrar sin mark och slipper konstgödsel helt och hållet med ofta högre skördar. En sidoeffekt är att produkterna blir betydligt mer näringsrika än stereotyperna som odlas med hjälp av NPK-gödsling idag, då växterna utan NPK tar upp nästan alla mineraler de behöver via mikroliv som då nyskapas i jorden. De kan då även försvara sig bättre mot angrepp, något som bör gälla även dess konsumenter! Friskare djur utan medicin och kanske även människor?
Att använda flera sorters gräs, upp till 12 sorter berättar Gabe Brown, gör att det under nästan alla förhållanden finns växter som går bra. Monokultur slås lätt ut både av väder och angrepp.
Gissar att mineralutbytet mellan växter och mykorrhiza också förbättras med flera nyttogräs för djur samodlade. Fler upplösta användbara mineraler för samma exudat innebär högre total effektivitet.
Äntligen en jordnära beskrivning av vårt levebröd. Tack alla medvetna bönder som orkar fortsätta odla våra åkrar och ge oss nödvändig föda på våra tallrikar.