Klockan är nu 18.30, och det är fortfarande mycket varmt, 27 gr i skuggan….
Dela detta:
- Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela via LinkedIn (Öppnas i ett nytt fönster)
- Mer
- Klicka för utskrift (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Tumblr (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Reddit (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Pocket (Öppnas i ett nytt fönster)
Kan det bero på kolhydraterna?
@ Annika
Eh…okej ?
Stockholm, 28 grader inomhus…
Jag orkar inte äta något. Vatten vatten. Ofrivillig fasta
Här på Österlen är det 25 grader kl. 19.47. Det stör inte mig men jag tycker det är så otroligt synd om, djuren, både de vilda och tamdjuren. Denna värmebölja visar verkligen hur viktigt det är med inhemsk försörjning och att vi inte är beroende av att EU låter oss göra si eller så. Djuren behöver mat, både nu och i vinter!
P:S.
Georg, om du har tid att läsa: Hur klarar du och dina djur torkan?
Elisabeth, det är en lång historia (:
Vi har klarat oss med vatten fram till nu.
Plötsligt tog dricksvattnet slut och en brun sörja kom ur kranarna. Jag fick panik och köpte en kubik av grannen. Plötsligt var klimatförändringarna en realitet. Nu visade det sig att det var trycket i hydroforen som upphört och varmvattenberedaren rann ner mot brunnen. Nu är allt fixat igen och jag vet exakt hur ont om vatten jag har. Därför är all förbrukning av vatten förbjuden här. Endast damer får kissa på toan och dusch är otänkbart. Allt vatten dricks nu av oss o djuren.
Hela naturen är totalt sönderbränd och biomassan har inte vuxit på den senaste månaden och man beräknar masslakt i höst. Jag har inte vinterfoder men behöver så lite så det fixar sig för mig. Men vi upplever just nu en katastrof utan like i all tysthet. Myggen är nästan slut och fladdermössen får jobba hårt för sin överlevnad. Min hemlighet är kolloidalt silver i gårdens brunn. Då dricker fåren det. Mjölken kommer att bli brist på men kött kommer att finnas i överflöd och det kommer att ta flera år att reparera detta produktionsår. Det är nödår i år!
Det är väldigt tryckande och hett här vid östra delen av Mälaren. Vi har haft 29-32 grader den senaste veckan.
Så sorgligt att man ej har tillräckligt med mat till djuren.
– Jag tänker på de små, fåglar o insekter och ser till att det finns fågelbad att bada i och dricka från. Fåglarna flyger dit hela tiden och olika flygande insekter sitter på kanten och släcker törsten, – Försöker spara vatten från köket och vattna med ute. Bäddar med marktäckande material i trädgården runt grönsaksplantor och andra växter för att minska avdunstningen.
Beställde svenskt kött från Gröna gårdar idag – 16 kg blandad ”kompott”, nötkött och kyckling, som levereras nästa månad.
Tack, Georg, för ditt svar!
I dag har vi äntligen fått lite regn. Aldrig trodde jag att jag skulle bli så glad över regn. Enligt prognosen ska det komma mer. Hoppas den stämmer.
Sörmland: 29 grader inomhus hela natten. Mer på dagen.
Ser man på Naturen så pågår nu en desperat jakt efter salt. Fjärilar är beredda att offra livet för att få sitta på en människas ögonbryn och lapa salt.
Normalt utsöndrar vi cirka 15 gram salt per dag. Men det måste ha ökat betydligt dessa dagar.
Vad saltbrist har för konsekvenser för vår kropp har jag ingen klar bild över. Men vi vet att salternas mineraler är essentiella/ livsnödvändiga för oss och eftersom vi är magnetiska varelser liksom djuren i naturen. Så torde det vara tämligen allvarligt för en människa också.
I dagsläget finns det inget viktigare än ett skyhögt saltintag. Samtidigt kan man ju föröka klara ut konsekvenserna av mineral/saltbrist?
Vi måste kompensera saltförlusten!!! Annars???
Vid saltbrist inträffar föjande.
https://www.google.se/search?q=saltbrist+i+kroppen&oq=saltbrist+i+kroppen&aqs=chrome..69i57.12980j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Saltbrist yttrar sig för mig i form av huvudvärk och benägenhet till kramp i underben och fötter på kvällen. Om jag känner av sådana symptom brukar jag ta extra vatten med salt. Det fungerar varje gång!
Salt är förövrigt något vi var och en bör lägga upp små förråd av, i sann 72-timmarsanda* (MSB) !
*För egen del tror jag iofs att en vecka minimum är mer ändamålsenligt.
Oj ! Äter ni inte ? Det har jag gjort hela tiden.. LCHF-mat och lite fusk med kladdkaka… Hysch, säg inget.. Jag har hållit mig inomhus, Bibliotek, Kyrkor, hälsat på vänner och släkt, åkt runt med bussar, gått runt på varuhus, druckit kaffe på Cafe Paus i stan.. Cafe´Paus i stan rekommenderas.. ! Märkligt nog tål jag värme bättre nu än förr. Tror det beror på den sockerfria LCHF-maten. Nåt annat kan det väl inte vara ??
En tesked Annas supersalt rekommenderas varje morron
Himalayasalt finns hemma hos oss. Bergsalt med, sägs det 86 mineraler
Det eller Trocomare/Herbamare, naturellt havssalt med torkade örter, används för allt som skall ha salt.
Äntligen börjar många förstå skillnad på salt, hur dåligt vitt salt är, egen erfarenhet med mina patienter.
Vanligt havssalt hos oss från Urtekram. Finns både grovt och fint. Smakar bra och inte så dyrt som diverse ”specialsalter”.
# Gunilla
Berätta gärna vilka erfarenheter du och patienterna gjort.
Att tänka på – havssalt har mindre natriuminnehåll – ca 55-60%. Kanske bör man använda större mängd av det? – Raffinerat ca 99% natriumklorid.
Vanligt mineralsalt är bäst. Alla dessa mineraler som finns i vissa sorter ..behöver vi dem verkligen. Hur som hur så är ju inte alla t.ex havssalter oraffinerade.
Drick vanligt vatten gärna ljummet….lättare att dricka och gärna ett stort glas på en gång. Det där små smuttandet har jag personligen aldrig förstått vitsen med.
#20 Maritta
Vad är vanligt mineralsalt? De havssalt som säljs är sällan raffinerade.
Så här säger Urtekram om sitt salt:
Urtekram Atlanthavssalt är ett fint havssalt som samlats in manuellt från saltpannor eller lerfördjupningar vid Atlantkusten i Spanien.
Havssaltet raffineras eller tvättas inte, utan bevaras helt naturligt. Saltet har kvar sitt naturliga innehåll av spårämnen från havsvattnet som ger saltet dess speciella karaktär och smak..
21
Seltin mineralsalt berikat med jod. Jag använder även örtsalter av olika slag. Detta då både mineral och örtsalter bara innehåller hälften så mycket natriumklorid som raffinerat salt. Jod behöver vi till bl.a sköldkörteln. Ja jag vet att vi får i oss via maten.
Det finns mycket raffinerat havssalt att köpa i butiker.
Havssalt från Atlanten innehåller mineraler i bra mängd samt jod.
Martina Johansson om salt.
https://martinajohansson.se/sanningen-om-salt/
23
Ibland är det som att titta på doktor phil på tv…kan och har svaret på allt. Jag kör med mitt mineralsalt …ser kanske inte så snyggt ut där det står i plastburken men den innehåller det jag behöver. Förstår ju att det är inne med alla dessa olika salter när man tittar på matlagningsprogram.
.
Vad är det för fel på Jozo salt?
Blir man yr?
Martina Johansson är bra – hon är kunnig och har väldigt många bra insikter som hon delar med andra på ett generöst sätt. Alltid roligt att läsa hennes inlägg på hennes blogg. – Hon hade förresten en mycket bra föreläsning nyligen vid lchf-eventet i Säffle 2018.
I dagarna så kommer Martinas och Ralf Sundbergs bok ut på förlaget Bladh by Bladh.
Inflammation – roten till sjukdom och vad du själv kan göra för att läka (2018) https://www.bladhbybladh.se/?s=Martina+Johansson
# 24 Maritta – Havssalt har ätits av mänskligheten så länge som vi har funnits på denna jord. Förmodligen är havssaltet så gott eftersom vi har vårt ursprung i det salta havet!
Kan rekommendera två böcker om salt.
En mer om hur salt påverkar kroppen och nyttan det gör:
The salt fix av James Dinicolantonia
Och nästa bok handlar om saltets ekonomiska betydelse under åren som gått:
Salt av Mark Kurlansky
Jag tyckte båda var mycket intressanta
Största andelen mikroplaster hittas havssalt…hmmm
Nu har jag ringt runt till alla mina leverantörer av vinterfoder till mina djur. Det finns inte att köpa!!!
En bonde berättar att det finns nästan inte en häst i Sverige som kommer att få något foder. Inte någon av oss hobbybönder har någon mat till djuren och det går inte att köpa det. Bönderna har inte mat till sina egna djur. Det här är en nationell katastrof som får stormen Gudrun att blekna. Det krävs en enorm import av vinterfoder till Sverige. Slakterierna kommer inte att hinna med att slakta alla djur som svälter i vinter.
Det är en mardröm att veta hur biomassan ser ut i november och inte ha några matförråd till sina djur. Finns det någon som vet någon gård eller bonde, som säljer ensilagebalar? Så behöver jag veta det. Vi är alla desperata och beredda på extraordinära insatser. Jag skriver mitt telefonnummer här om någon har något hö eller ensilage att sälja????
# 28
Du skriver ovan texter, som andas tvivel på det s.k. havssaltets nyttighet.
Vad jag vet, så är ursprunget till allt försålt salt just havssalt, men rätta mig om jag har fel.
Du skriver också: ” Ibland är det som att titta på doktor Phil… kan och har svaret på allt…”
Därmed antar jag att du menar att det finns de, som är alltför självsäkra och inte har täckning för vad de påstår.
Du skriver också:
1.Vanligt mineralsalt är bäst. Sedan förstår jag att du menar Seltin.
På vilket vis menar du att det är bäst?
2. Största andelen mikroplaster hittas i havssalt.
Jag har fått lära mig, att allt försålt matsalt har havssalt, som ursprung.
Vet du om tex Seltin, som jag antar av din text, att du föredrar. i så fall inte har dessa mikroplaster?
Om det i dag framställda saltet i alla lägen har mikroplaster, så skulle det i så fall innebära, att jag i alla fall, då föredrar bergssalt tex himalayasalt, eftersom det vad jag förstått, har sitt ursprung i ett fjärran hav, där det inte fanns mikroplaster.
3. Du betvivlar också ovan om vi behöver alla dessa mineraler, som finns i tex Himalayasalt.
Svårt att veta om vi behöver alla, men vi behöver definitivt s.k. spårämnen. Dvs små mängder av en massa ”konstiga” ämnen, som i många fall fungerar som nödvändigt ingående i enzymer, eller finns i enzymernas närvaro om dessa skall kunna fungera korrekt.
(Enzymer är inte bara de matsmältningsenzymer vi känner till. Enzymer är biologiska katalysatorer, som måste påskynda i stort sett alla cellreaktioner i kroppen, utan vilkas närvaro cellmaskineriet haltar.)
För att förstå hur enzymerna samarbetar i cellen kan man likna dem vid cellernas fabriksarbetare, som samarbetar likt löpandebandframställning av tex bilar.
Alla måste finnas där längs det löpande bandet.
Den som fattas sinkar hela tillverkningen av bilen.
I denna liknelse kan man likna mineraler och vitaminer vid arbetarnas verktyg, utan vilka arbetarna måste använda endast händerna.
Det går mycket långsammare då om det alls blir en bra fungerande bil.
Nu menar vissa att man inte kan tillgodogöra sig mineraler utan att de ingår i mat dvs redan är organiskt bundna och att det därför är onödigt att sätta i sig dessa ämnen, som oorganiska och därför måste ha dem i maten man äter tex i växter eller djur.
Ja där har jag inte svaret, men eftersom man inte kan märka att några negativa konsekvenser blir fallet, av att inta Himalayasalt, så har i alla fall jag inga problem med att salta med det.
@George: Kan du hamla löv som ersättningsfoder?
Jag blir tvungen till det. Men det behövs så mycket. behöver bara två ensilagebalar.
Jag ska ha mellan 6-8 får i vinter.
28
Folkvett nr 3 2007 av Måns Eriksson. Där finns en artikel om himalayasalt som jag tycker du ska läsa. Hittar du den inte så kan du ju googla himalayasalt och föroreningar. En del av innehållet är inte aktuellt idag t.ex vad som ger högt blodtryck.
Nej har inte en aning om hur mycket mikroplaster det salt jag äter innehåller men eftersom man avskiljer mineralerna från det så hoppas jag att lite sånt oxå försvinner.
Sen tillsätt ju mineraler och jod.
För mig får folk äta och dricka och njuta av vad de vill…herregud jag skrev bara att jag tyckte att mineralsalt var bäst. Att bara för att det står havssalt på påsen behöver det ju inte vara det bästa, det kan t.om vara sämre än mitt seltin.
Havssalt innehåller mikroplaster det gör fiskarna oxå …vakna
Problemet är att Staten, i decennier, liksom animaliskt fett, har fört en sjukdomsdrivande kampanj mot salt!!! Förr fanns alltid saltet med på bordet när man åt. Men så är det inte längre. Vill vi ha salt köper vi lakrits eller saltad gris. Vi har förlorat våra saltkällor!
När jag köpte saltsten till fåren hittade jag en himalayaklump på ett kg, hos odal. Det visar sig att det är hästars saltsten. Jag köpte den och la på spiselkransen och varje gång jag tänker salt så går jag och slickar på min sten. Udda och konstigt, men mitt undermedvetna vet var den kan hämta salt. Ingen annan vill slicka på min sten. Trots att det under ett tunt lag er smuts finns 280 miljoner år gammalt salt, utan plast.
Vi behöver återuppväcka förmågan att äta salt. Historiens första rikemän levde i en död saltöken i Jordanien för 12 000 år sedan. De sålde sitt salt globalt, redan då. Och blev stenrika.
35
Köpte en sådan fin himalaya saltsten till hästen en gång. Men pållen rörde den inte . Så den åkte i soppåsen till slut.
35
Sparbanken eken i tingsryd lägger en miljon till bönder i bidrag däromkring. Pengarna ska användas till att stängsla in nya betesmarker. Max 20000kr per bonde är ansökningsbeloppet.
Tummen upp för detta initiativ.
Så sorgligt med denna foderbrist.
Torkan gör, att många löv redan nu gulnar.
Man måste vara snabb där för att i så fall hinna få resultat av lövtäckt
Kan man använda vass?
Finns det möjligen Kirskål eller andra livskraftiga växter som ännu lever?
Finns outnyttjat skogsbete? så att man kan spara annat bete?
Annat bete kanske inte finns.
Förmodligen gör det inte det.
Det skulle väl bondeprofessionen kommit på.
Man känner sig maktlös.
Det blir att köpa svenskt så mycket som möjligt.
Hoppas på bra och sann ursprungsmärkning.
Har dock hört, att det är för långa köer till slaktmöjigheterna.
Där bör man väl kunna göra något?
Vanligt vatten eller flaskvatten…?
Vanligt vatten från kran ska man ju föredra śägs det, vilket jag oftast gör, men en flaska Loka hängde med senast jag var i affären.
På innehållsförteckningen står:
– kolsyrat vatten
– natriumvätekarbonat
– kaliumvätekarbonat
– magnesiumklorid
– natriumśulfat
Behöver man detta när det är värmebölja?
Det finns bra råd på nätet. Sök på värmeslag tex. Använd råden och var försiktig med värmen.
En del medicinsajter anger att mineralvatten är bäst vid risk för värmeslag.
Man syftar då på att man med svetten förlorar dessa salter, samt att saltet som utsöndras från kroppen via svettkörtlarna hjälper till att dra ut vätska och om brist på framförallt natrium då uppstår försämras kroppens förmåga att balansera temperaturen.
Då kan ett livshotande tillstånd, värmeslag tillstöta, särskilt om man inte gradvis vant sig vid en varmare omgivning. Efterhand i varmare omgivning sparar nämligen kroppen på saltet i svetten.
Måste man då dricka mineralvatten, när det är för varmt?
Nej men om man dricker tillräckligt mycket vatten och det kan vara mer än man känner, speciellt om man är årsrik, som det numera heter och ser till att man inte försummar, att få i sig ordentligt med salt, så kan man skippa mineralvattnet.
Människor som gillar mig, skakade fram vinterfoder till mina djur. Det kostar 3 ggr mer än normalpris och ger mig en vinterkostnad på över 500kr per tacka. Men vem bryr sig? Ingen nödslakt på vår gård! Istället ger vi oss nu på jakt efter en bagge med ursprungliga Åsenfår-gener till våra tjejer.
Nästa sommar hoppas jag på regn och 15 nya bebisar.
Jag får trösta mig med det när jag nu kör mina vuxna och älskade pojkar, som gått lösa som hundar med mig i ett år nu, till slakt. De blir älskad mat till mina barn istället. Vår mat är sprängfylld med kärlek. Så ska livet levas!
Så bra att du fått foder:)
Skogsbränder är ”naturenliga” och borde passa in i det”ekologiska konceptet”. Innebär på lite längre sikt
värdefull föryngring och ökad livsduglighet i skogen.
Nu kom jag på en intelligent ide´. Jag orkar heller inte äta ”normalt” nu. Men man kan ju laga mat som vanligt, passera den, kanske spä ut med lite grädde, salta på den och äta detta med godare aptit ! varför ska man tugga alltid ? Kanske laga flera måltider,passera dem, sätta in i kylskåpet….. Nu dricker jag vanligt vatten eller Ramlösa, smaksätter med ICAs sockerfria Citronsaft,då tröttnar man inte på att dricka.. Tycker jag är duktig nu..