Tsimanefolket i Bolivia levde länge och friska. De åt en kost med hög andel stärkelse – men de åt tydligen inte så mycket socker.
Det är uppenbart att det går att leva friskt på en högstärkelsekost, men det är när sockret kommer in i matkulturen som hälsan förstörs, av insulinresistens. Asiaterna levde förut bra på sin riskost, i stort sett utan övervikt och diabetes, men nu när sockret har kommit in även i deras kost, kanske mest i form av läsk (?), har de också blivit feta och sjuka. Samma sak i Indien.
När man väl blivit insulinresistent av socker tål man inte längre större mängder av stärkelse.
I artikeln nämns inte ordet socker. Omedvetenheten om sockrets farlighet är massiv.
Jag misstänker att även de processade växtoljorna har en stor roll i vår metabola pandemi. De verkar ha en förmåga att skapa insulinresistens som blir en katastrof om man håller en högkolhydratkost. Det kan också vara andra tillsatser i industrimaten som skapar insulinresistens/hormonella problem. Kort sagt, undvik industrimat och moderna tillsatser. Ät bara sånt som din farmor åt! 🙂
https://proteinpower.com/drmike/2016/02/03/will-the-new-dietary-guidelines-fatten-us-even-more/
Inte bara tillsatser i vår mat. För varje gram socker och vitt mjöl vi ersätter en naturlig kost med blir det en ”dubbel whammy” eller ”kvadratiskt ökande skillnader”. Dels får man inte i sig de vitaminer, mineraler och fetter den naturliga kosten innehåller. Dels behövs dessa ämnen för att metabolisera den raffinerade maten. Minus på två håll samtidigt. Metaboliseringen måste alltså ske med hjälp av förråd, och konster, så länge det går, senare följt av att gradvis ökande ofullständig metabolisering, endast pga bristerna i raffinerad mat.
Då kroppens förråd tömts på det som ”fattas” i den moderna maten blir vi kanske diagnosticerade som diabetiker typ 2. Raffinerad mat är alltså rent farlig vid regelbundet intag.
Dagens metabola pandemi kan alltså till stor del förklaras som en bristsjukdom som gradvis uppstår då våra förråd och vår förmåga att kompensera inte längre räcker till.
Att redan vår benstomme sällan får tid att fullt utvecklas under dessa brister visade Weston Price klart.
Följaktligen kokar jag gärna soppa både på ekologiska tomater och spenat, med smör eller kokosolja så att även allt det som annars försvinner i en fettfri kost kommer till nytta. Se vilka fettllösliga nyttigheter och mineraler som finns i Tomater och spenat t.ex.:
https://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=130
https://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=43#nutritionalprofile
Magnesium, t.ex., behövs dels för att insulinet skall bli komplett och dels för att våra celler skall kunna ta upp näring. Tas bäst upp genom kost. Spenat ligger här på topp. Helst obesprutad!
Dom här sopparna, och flera, gör man bäst under säsong och fryser sedan.
3 Rune Bengtsson
Det är bara om man är helt insulinkänslig, alltså inte alls insulinresistent, som man tål att äta mycket stärkelse. Annars får man högt blodsocker och därmed högt insulin, och sedan är metabola syndrom-karusellen igång.
Fett behöver du inte äta mer än du behöver för näring och energi.
Så vitt jag vet så består kolhydrater av sockerarter. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kolhydrat
Det är ingen som tvingar dig att äta äckligt fett. Du väljer själv vad du äter.
En bra idé är nog att studera en tabell över vilket insulinindex som olika födoämnen har.
https://martinajohansson.se/insulinindex-ar-mer-intressant/
Att de lever friska har ju, enligt artikeln, att göra med att de lever i harmoni med naturen, i sociala gemenskaper och rör på sig lika mycket som proffsidrottare i väst…Jag undrar förresten om inte indianstammarna i kalla Nordamerika åt mer fett än de i Sydamerika (men de är idag nästan ”västifierade” och …borta=svåra att forska om).
Aleuterna i Alaska lär ska ha ätit ”mycket lite” växtbaserad föda t.ex.