Kostbevakningen.se

Jag gjorde ett tankeexperiment. Om man äter ett dygnsintag av mat, med 100 g morot, 100 g tomat, 240 g kött, 100 g smör,  får man sitt behov av makronäringsämnen, och lider alltså ingen näringsbrist, och ingen svält:
På Kostbevakningen.se.
Eller?

 

Comments

  1. 1

    Intressant tanke. Jag tycker det viktigaste är att äta så näringstät mat som möjligt av bra produkter,
    dekorera gärna med någon grönsak.
    https://matfrisk.com/2017/03/19/rakna-kalorier-eller-inte/

  2. 2
    Anders Jensen säger

    När det gäller vitaminer och mineraler så tycks denna måltid endast ge dagsbehovet i tre fall nämligen vitamin A, vitamin B12 och Zink. Beträffande övriga vitaminer och mineraler (16 st ) så nås inte dagsbehovet. Detta enligt matkalkyl.se Frågan är om man överhuvudtaget kan få i sig dagsbehovet av alla vitaminer och mineraler genom kosten. Det blir i så fall ansenliga mängder med mat man får sätta i sig. Eller borde dagsbehovet ersättas av ett veckobehov i stället?

  3. 3
    Thomas Jansson säger

    Jag försökte mig på en diet bestående av kokta ägg och smör för några år sedan. Blodsockret sjönk till fantastiskt fina siffror men jag gav upp då jag hade massor med jobb. För visst märks det att det är lite kalorier,,,,

    Nu äter jag 1 gång/dygn under veckorna. Kl 11 vilket är en tidig lunch. Möjligen fuskar jag med en burk makrill eller en klick smör om det tar emot på morgonen. Frukost på helgerna tillkommer men den intas oxå vid 11-tiden. Middag vid 19.

    Jag tog ut min pension vid 61, sålde gården till grabben och har börjat komma ned i stressnivå.

    Varför vi blir feta? Kommer insulinresistensen eller övervikten först?

    Jag är alltmer övertygad om att det är stress som utlöser kortisol & adrenalin som i sin tur ger oss rejält med bukfett – sen är cirkusen igång. Troligen har det varit meningen att vi under evolutionen har haft fördel av att snabbt lägga på oss måttliga mängder visceralt fett vid behov men att dagens miljö har gjort att det blivit bestående och därmed själva grundorsaken till det metabola syndromet.

    https://kostbevakningen.se/?foodinput=400+gram+ägg100+g+smör

  4. 4
    Thomas Jansson säger

    Blev fel där – stora tassar och liten platta,,,,

    https://kostbevakningen.se/?foodinput=400+gram+ägg100+gram+smör

  5. 5
    Thomas Jansson säger

    Fel igen. Det skall vara 400 gram ägg och 100 gram smör,,,,

  6. 6
    Helene säger

    Kan man äta så mycket ägg utan att få kärlkramp ? Mkt kolesterol i ägg väl? Tillägg banan och kålrot så blir nog den fastan bra själv äter jag en gång om dan ingen frukost el lunch inga mellanmål

  7. 7
    Annika Dahlqvist säger

    2 Anders Jensen
    Det jag avsåg var makronutrientnäring. Mikronutrientbehovet kan inte säkert tillgodoses vid en enskild måltid, utan man måste se det under längre tidsperiod.
    Man kan undra hur mikronutrientbehovet tillgodoses vid etablissemangets rekommenderade minskade ’kalorier in’ vid lågfett-högkolhydratkost?

  8. 8
    Thomas Jansson säger

    Läste en gång i tiden att SLV medgav att det var nästan omöjligt att få i sig tillräckligt med näring utan att överäta energi – inte konstigt att folk blir feta,,,

    Dessutom så är det ju deras rekommendationer bara så att man inte blir sjuk – sannolikt på tok för lite för optimal hälsa,,,,

  9. 9
    Annika Dahlqvist säger

    6 Helene
    Ägg innehåller nästan allt vi behöver av näring. Kolesterol är nyttigt att äta, kroppens celler byggs av kolesterol till stor del. Man får inte förhöjt kolesterol i blodet av att äta kolesterol.
    Det finns ingen begränsning av hur många ägg vi kan äta, utan det är upp till hur många man vill ha.

  10. 10
    Helene säger

    Men det borde väl tillföras lite grönsaker i dieten ägg och smör?
    Grönkål broccoli tomat mm ?
    Vad ska man äta som är bäst för hjärtat?

  11. 11
    Dennis säger

    10. Tanken är väl ändå inte att någon ska leva enbart på ägg men som Annika skrev så går det äta i stort sett obegränsad mängd utan att det påverkar kolestrolet. För övrigt är det ju en myt om att kolesterol i sig skulle vara skadligt. Däremot kan ju förhöjda nivåer svallra om någon underliggande sjukdom som behöver åtgärdas. Vad ska man äta som är bäst för hjärtat skriver du och då är det bra äta det som är bra för alla organ. Hjärtat i sig är beroende av friska blodkärl precis som hela människan. Vi är nog många nu som hittat nyckeln till bra hälsa genom att begränsa mängden kolhydrater i första hand.

  12. 12
    Helene säger

    När jag uteslöt allt socker… åt inte mkt tidigare heller iofs och tog bort kolhydrater mm då fick jag mkt sämre hälsa!! Fyra hjärtfel dök upp på mindre än ett år och även både tinnitus astma ibs och levercystor.

  13. 13
    Dr. Göran Sjöberg säger

    Helene,

    En intressant och ovanlig berättelse när de flesta rapporterar dramatiska förbättringar av ”allmäntillståndet” och hälsan när man tillämpar strikt LCHF – speciellt om man har metabola sjukdomar som hjärtfel eller diabetes. Detta slog mig igår när jag tackade nej till en semla för 17’e året i följd.

    Men alla är vi olika!

    Här i livet finns tydligen inga garantier.

    Även LCHF-are kan ”dö”!

    🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa