Sverigesradio.se: För lite sol kan vara farligt.
Sannolikt för att högtstående sol (i måttlig mängd) genererar D-vitamin i kroppen. D-vitamin är oerhört viktigt för hälsan.
Annika Dahlqvist om LCHF, kost och hälsa
Sverigesradio.se: För lite sol kan vara farligt.
Sannolikt för att högtstående sol (i måttlig mängd) genererar D-vitamin i kroppen. D-vitamin är oerhört viktigt för hälsan.
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Jag har varit läkare, specialist i allmänmedicin. Jag bor i Njurunda, Sundsvall. (Tillägg 200617: Våren 2020, när jag hade varit pensionär i flera år, hade det kommit in flera anmälningar mot mig … Läs mer
2025 öppna datum Vistelse-/Fastedagar på LCHF … Se evenemangen
17 januari, 2025 Annika Dahlqvist 4 kommentarer
12 januari, 2025 Annika Dahlqvist 9 kommentarer
8 januari, 2025 Annika Dahlqvist 10 kommentarer
23 december, 2024 Annika Dahlqvist 22 kommentarer
17 december, 2024 Annika Dahlqvist 14 kommentarer
11 december, 2024 Annika Dahlqvist 6 kommentarer
3 december, 2024 Annika Dahlqvist 11 kommentarer
27 november, 2024 Annika Dahlqvist 13 kommentarer
25 november, 2024 Annika Dahlqvist 19 kommentarer
Copyright © 2025 on Genesis Framework · WordPress · Logga in
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.
Det är bättre bättre att lyssna på sådana som Michael Holick, Reinhold Vieth och Mats Humble än på KI-Sveriges Radio. Alla finns förstås på nätet.
Jag tycker vetenskapsradion oftast är rätt bra och lyssnar ofta. Vad som kom fram i nyheterna tidigt i morse så sa forskaren att det kan bero på att man har olika livsstilar. Det kan jag också tänka mig att personer som gillar att vara ute och sola även är ute annars och då rör sig mer automatiskt.
Forskare vid Karolinska universitetssjukhuset har alltså jämfört risken hos kvinnor som solat mycket, måttligt eller inte alls, och det visar sig att de som inte solar sig alls löper en fördubblad risk att dö i förtid. Studien publiceras i det kommande aprilnumret av ”Journal of Internal Medicin”. Man har följt 30 000 kvinnor i 20 år, och man ser då, att risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar fördubblas. Man ökar också risken att drabbas av autoimmuna sjukdomar som MS och diabetes typ 1. Att undvika att vistas i solen kan alltså vara en lika stor riskfaktor som rökning, stillasittande och övervikt. Även om överdrivet solande också kan vara en riskfaktor, så måste man se mycket kritiskt på sjukvårdens intensiva varningar mot solande. Och om SSM (Strålsäkerhetsmyndigheten) får sin vilja igenom, när man uppmanar till ”UV-säkring” av landets alla skolgårdar, så att man bygger över skolgårdarna med tak eller skuggande träd, då måste man verkligen talas om ett riktigt vetenskapligt ”magplask”, som kommer att få tragiska följder för skolbarnens hälsa långsiktigt! Hela studien finns här: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12496/full
@ Sven Erik Nordin:
Strålande! Tack! Kanske ska lägga till ett, äntligen, också.
Hur har man gjort när man följt ”30 000” kvinnor i 20 år?
Är det kvinnor som gått mest till vårdcentraler och då fyllt i någon enkät?
Eller är det något frågeformulär som dom skickat ut då och då?
@ Lekman:
Denna undersökning har förstås observationsstudiers vanliga svagheter, men det statistiska utslaget är ändå så pass kraftfullt att det knappast går att bortförklara. Att resultatet skulle bero på slumpen verkar trots allt ganska osannolikt. Inom skolmedicinen brukar man ju göra stor affär av enstaka procent – eller t.o.m. bråkdelar av procent, när det t.ex. gäller att tillskriva farmaceutiska preparat positiva egenskaper. Det ultimata exemplet där är väl våra statiner! Förfärligt!
Utmärkt inslag. Avslutningen var mycket bra: ”… man kan ta lunchkaffet ute i solen. Då blir det varje dag, mitt på dagen och det blir inte för länge.”
Men dom borde dock lagt till ”UTAN solskydd”, annars blir det varken solbrunt eller Vitamin D med tiden. På max en halvtimme kan man bara tänka sig positiva effekter på våra breddgrader.
Stämmer då perfekt med Mercola’s råd, ”börja med en halvtimme i solen mitt på dan varje dag utan solskydd”
Man tycker att undersökarna borde ha frågat om solskydd också.
En del misstänker kemikalierna i detta för att ha ökat melanoma.
Apropå nyttan med D-vitamin så var det intressant att läsa om den studie som omnämndes igår på BBC News om värdet av D-vitamintillskott till personer med hjärtsvikt. Här är en artikel om studien:
https://theconversation.com/want-a-healthier-heart-a-daily-dose-of-vitamin-d-should-do-the-trick-57239
En sak jag undrar: I slutet av texten poängteras det att det är viktigt att undvika kalciumbaserat tillskott. Är det någon som vet hur man avgör om ett D-vitamintillskott är kalciumbaserat?
Ett preparat här i Sverige som är ett av de mest utskrivna på recept heter Kalcipos-D eller Kalcipos-D mite. Det finns flera. Dvs vad man nog avser är kalk med d-vitamintillskott. Det står tydligt på en förpackning om den innehåller kalcium.