Artikel på SVT.se.
Lisa Söderström, Uppsala/Västerås, har tyckt sig finna att medelålders som äter LCHF kan få undernäring när de blir äldre.
Avhandling.
Hur tänkte hon då? Skulle fett vara mindre näringsrikt än kolhydrater?
Som exempel på fet mat anger hon fet ost, smör och grädde. Det är OK. Men hon anger också bullar och kakor – men de innehåller väl i första hand kolhydrater?
Det gällde personer som var normalviktiga eller underviktiga. Sen skriver hon att de har ätit LCHF för viktnedgång!
Det finns inga långtidsstudier på LCHF säger hon. Finns det bra långtidsstudier på effekterna av högkolhydratdieter?
Min erfarenhet säger att man på dessa blir överviktig, men undernärd på viktiga näringsämnen.
(Maten till vårdtagare i hemtjänsten är torftig, P4 Västernorrland)
Ja, herregud! Hon hade nog lite otur när hon tänkte. Jag vet snart inte om jag ska skratta eller gråta åt alla tokar?
Det börjar likna debatten som fördes om jorden var platt eller rund. Vad är det som vi blir vittne till? Galenskap? Grupptryck? Ja, inte vet jag. Inte visste jag att ett paradigmskifte var så svårt att få till. Har upplevt det privat också. Det enda är nog att själv fortsätta i det tysta så får andra se på resultaten. Bara svara om någon frågar. Jag orkar inte lägga min krafter på predikan längre. Bara mumla LCHF i mungipan när nån fått diabetes och desperat frågar om råd.
@ 1 Bettan Sjögren:
@ 2 Marianne:
Underbara ni!
Bettan – jag kommer att stjäla ditt uttryck ”lite otur när hon tänkte” – gav mig dagens härligaste skratt!
Jag ska även ”mumla LCHF i mungipan” ! Ha,ha
Socker ”glömdes bort”, utom att det ingick i sockersötade bullar och kakor där dessa bokfördes som 7.5% mättat och 8.7 % enkelomättat.
Samtliga undersökta var sjukhuspatienter. Kunde de 9% (?) som var undernärda kanske vara intagna pga IBS eller magproblem ?
Att sådana här studier med gissningar presenteras vidare av SVT är ett dåligt betyg för SVT.
…dessa dietister.
Vilken underlig koppling till undernärda äldre!
Jag kan inte skriva det bättre själv – därför kopierade jag av texten från Motvallsbloggen på Facebook:
”Haha, mycket ska man höra innan… Lisa Söderström vid Centrum för klinisk forskning säger att de som äter fet mat i medelåldern riskerar att bli undernärda som äldre.
Har vi inte under 60 år hört att fet mat är vad man blir fet av? Så jag undrar vad det egentligen är hon har upptäckt, att maten på äldreboenden eller hemtjänstens inte räcker för att de gamla ska hålla vikten, att den är så illasmakande att de äldre inte vill äta den, att de äldre har så allvarliga sväljproblem pga de nerdrogande mediciner man stoppar i dem att de inte kan äta, Risperdal, SSRI och annat?
När hon sedan räknar in bullar och kakor i den feta maten, då dessa i själva verket är kolhydratbomber, undrar man ännu mer vad hon kan om mat och om matsmältning. Vidare undrar man vem/vilka som betalar hennes forskning.”
Läs artikel tack Annika. Ingen åt LC-HF. Och det står ingenstans att de åt LC-HF för viktnedgång.
Uppsala Universitet ….hmmmm
Det känns som att några är desperata.
Lisas avhandling:
https://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:876410/FULLTEXT01.pdf
Lisa Söderström menar: ”– Det finns ännu inga studier som visar på konsekvenser av dessa dieter, säger hon.”
Likafullt påstår hon, enligt artikeln ”Det här är särskilt viktigt att tänka på, menar Lisa Söderström, när många använder sig av fettrika dieter som till exempel låg-kolhydrat, hög-fett (LCHF) för att gå ner i vikt.”
@ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:
Erik Edlund / MatFrisk Blogg Skrev:
Vaddå gå ner i vikt, det är ju lixom en biprodukt det…Man blir frisk helt enkelt eller så frisk man nu har förutsättningar att bli…Stackars vilseledda Lilla Lisa
Det finns så mycket okunskap när det gäller LCHF. För några dagar sedan läste jag att någon ”kostexpert” fått för sig att fett var tomma kalorier.
Olof Palme förstod saken, men inte medelsvensson. Massmedias uppgift är att vilseleda folket. Den ägs av utländska intressen eller styrs av politiker som numera sålt sig till Washington.
För SLV och alla dietister finns det idag bara en enda ’sanning’ och det är att LCHF måste försvinna och då är det helt ointressant på vilket sätt. Andra alternativ vill man nog inte ens tänka på.
@ 7 Lisa:
Vet du hur de kunde räkna bullar och kakor till fet mat, men inte till kolhydrater?
Vederbörande måste ha en mycket skev bild av hur en LCHF-måltid egentligen ser ut (och det verkar gälla de flesta belackare jag hittills träffat på). Man verkar se en tallrik med enbart fett och muskelkött framför sig och man anstränger sig inte det allra minsta för att ta reda på hur det egentligen ligger till.
En snabb sökning på LCHF-bloggar, forum etc samt en titt i LCHF-kokböcker hade frambringat en mycket näringsrik komposition med fetter, proteiner, mineraler och vitaminer som snarare fått SLV:s tallrik att verka hämtad från Sibylla. Gräsbetat nötkött eller lax, bladsallad, broccoli, blomkål, avocado, olivolja eller ekologiskt smör. Vad är problemet?
Denna i sammanhanget lilla ansträngningen hade besparat oss åratal av trams och rena lögner inför svenska folket. Och till syvende och sist: Testa själva så kan vi snacka sen!
@ Annika Dahlqvist:
Har du läst själva artikeln Annika?
@ Lisa:
??
Vem har varit handledare?
Det som jag undrar över är att ingen undrar hur det ska gå för de GBP-opererade när de blir äldre. Det är nog större anledning att oroas för hur det går för dom när dom blir äldre. Jag vet ju att där min fru jobbar är det svårt att hålla vikten uppe på en del av de boende. Både mamma och svärmor var väldigt tunna den sista tiden i livet trots att de hade hela magar kvar. Det är väl också klart att inga långtidsstudier finns på viktoperationerna.
Knappast undernäring, ser på min 86-åriga mamma hur mycket piggare och friskare hon blivit på senare år, sen hon började med LCHF istället för att dricka de sockerfyllda näringsdrycker som dietisten skrev ut åt henne…
Här en bra artikel i ämnet i Land 🙂
https://land.se/halsa/ny-stor-studie-smor-minskar-risken-for-hjartsjukdom/
https://www.facebook.com/Global-Vaccination-Awareness-Day-11-April-2016-1456848161216201/
@ 16 Lisa:
Jag har ögnat lite i avhandlingen. Det är en epidemiologisk studie som inte kan ge svar på orsak-verkan. Det behövs jämförande behandlingsstudier för att ge det.
Vad är det du tycker att jag har fått fel?
Varför hänför de bullar och kakor till gruppen fett?
Hur kan Lisa uttala sig om LCHF:s effekter när försökspersonerna inte har ätit LCHF?
@ Lisa:
Om man skriver en kontroversiell vetenskaplig avhandling så måste man kunna stå för varenda ord som skrivs. För den kommer att utsättas för kritik.
Att INTE gå in och försvara sin avhandling, betyder att den inte tål en kritisk granskning utanför den egna akademiska sfären. Det betyder att ni alla kliar varandra på ryggen och att ni ljuger MEDVETET!
Vi får väl förlåta er, ni har väl barn som ska ha mat på bordet ni också. Problemet är att falsk forskning är en broms för den mänskliga medvetenhetsutvecklingen! Ni bromsar utvecklingen mot en bättre värld.
Du har en skyldighet att bevisa för oss att du inte är en köpt hejduk! Utan en seriös sanningssökare, som jobbar för människans väl och ve.
Ni var alla varmt välkomna på disputationen när jag försvarade avhandlingen. I artikeln står ingenting om LCHF. I hela avhandlingen står en mening om detta i diskussionsdelen, dvs att resultaten är intressanta med tanke på de populära fettrika dieter som finns. Jag uttalar mig ej om LCHFs effekter. Men det är roligt att ni uppmärksammar och är intresserade av min artikel! Jag kan gärna skicka själva artikeln till den som önskar och svara på de frågetecken som ni har efter att ni läst den. Vänligen Lisa
@ Lisa:
Vaddå fettrika dieter? Alla vet att man INTE ska blanda kolhydrater och fett. Det blir metabolt fel.
Det är inget nytt. Kolhydraterna ska bort – fettet ska vara kvar. Det är ett recept på ett långt och friskt liv, förmodligen med ordentligt reducerad risk för cancer, inflammatoriska sjukdomar typ reumatism, bokstavs-sjukdomar, tarmsjukdomar, diabetes m.m Man kan nog bli sjuk ändå om man har otur men inte alls i den katastrofala epidemiska takt vi nu ser spridas över världen.
Så för att vara tydlig när det gäller födoämnen – Kolhydrater = Bort , Fett = Kvar.
Läs vänligen Ralf Sundbergs bok – Forskningsfusket och Peter Gøtzsche – Dödliga Mediciner och Organiserad brottslighet.
@ Lisa:
Supertack, för att du svarade, Lisa! Eftersom jag är en 60-årig storkonsument av fett så är det av avgörande betydelse för mig, hur pass vetenskapligt säker du är på att man kan utveckla näringsbrist av för hög fettkonsumtion??? Fett är ju idiotnäringsrikt! 🙂
Jag är fullständigt medveten om att det är nödvändigt att äta C-vitamin och magnesium som kosttillskott. Däremot experimenterar jag nu med att avstå D-vitamin och omega 3. Jag har en hypotes att det bara är C-vitamin som behöver tillföras, förutom magnesium och kokosfett som också verkar vara essentiella för en åldrande människa. Vi får se?
Det går inte att veta för en amatör när det disputeras på universiteten. Men jag läser gärna din avhandling och är mycket tacksam för att jag får ställa frågor. Jag vet inte om Annika kan förmedla den på något sätt? Jag har dåliga erfarenheter av att skriva ut mailadressen här.
@ Lisa:
Nuförtiden brukar avhandlingar göras tillgängliga på universitetens hemsidor så man kan ladda ned dem. Det skulle verkligen vara intressant att se den för att bilda sig en ärlig uppfattning om din avhandling.
Idag lär det knappast råda någon tvekan om att ’kostetablisssemanget” sedan 60 år fortsätter att varna för fettrika dieter och speciellt sådana som innehåller mättade animaliska fetter och samtidigt förespråkar dieter med fleromättade vegetabiliska fetter av omega-6 typ som bevisligen slår ut vårt immunförsvar. Nya avhandlingar, vad jag tidigare sett, faller tyvärr på de mest subtila sätt, ja rent skolastiska, sätt in i försvaret av den ’bestående ordningen’. Ofta är det som ’utanförstående’ också svårt att se den ’agenda’ som döljs bakom ’teknikaliteterna’.
Det vor verkligen roligt att se om någon doktorand skulle våga utmana dagens konsensus och hävda vetenskap istället men då får man enligt min egen erfarenhet nog var att ett exceptionellt ”hårt virke” för att överleva. Jag hoppas förstås att du är av denna kategori men själv har jag ännu inte träffat på någon doktorand som vågat trotsa sina handledare och institutionen och gå sin egen väg.
@ 27 Docent Göran:
Här är avhandlingen:
https://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:876410/FULLTEXT01.pdf
@ Lisa:
Eftersom du nu dyker upp med ett ärligt uppsåt här hos Annika är det bra för oss att veta ’var du står’ när det gäller LCHF.
För att göra det enklare för oss att förstå på vilken sida av ’staketet’ du befinner dig vill jag därför ställa en enkel fråga kring den centrala ’dogmen’ kring det mättade fettet.
Ansluter du dig till ’konsensus’ eller till vår LCHF-uppfattning om att detta fett är ofarligt för vår hälsa?
Det är ett enkelt ja eller nej jag vill ha som svar.
För att bedöma resultaten är det utomordentligt viktigt att granska mätnormen dvs MNA. Där har någon eller några tyckt till om vad, som ska anses vara bra nutrition. Är vi oense med mätnormens slutsatser blir hela resultatet snedvridet för oss. Hur kommer vi åt definitionen för Mini Nutritional Assessment (MNA)? I studien på sidan 16 finns en svepande uppräkning av vad man tar hänsyn till, och det är verkligen både hytt och mytt!
Avhandlingen är på drygt 80 sidor, så det tar några dar att ta till sig den.
En riskfaktor för undernäring, som jag inte fann i mitt skummande av avhandlingen är ensamskap. Två personer, som delar hushåll när sig bättre än en ensam, särskilt efter det att en part i paret gått bort. Jag her en anekdot, där en åldring, 80+, så gott som helt övergick till glass i det läget. Mycket sällan ingick ett par kokta morötter och en potatis med ett par skinkskivor i lunchen och frukosten var söt och kolhydratrik.
En annan är mathållningen på äldreboende och ev sjukhusvistelse. Både dålig näringsbalans och skrala portioner har jag uppmärksammat.
@ Annika Dahlqvist:
Tack för länken!
Jag har nu ögnat igenom själva ’kappan’ som den brukar kallas och som sammanfattar moderna avhandlingar.
Komplexiteten och osäkerheten hos de ’experimentella data’ i denna typ av undersökningar är som vanligt slående och då döljer avancerade statistiska metoder snarare sådana brister i materialet än lyfter fram dessa brister. Den statistiska behandlingen förutsätter rimligen att de ingående datapunkterna är ’tillförlitliga’ vilket i fall som dessa rimligen är högst diskutabelt vilket också deklareras under ’begränsningar’.
Det är uppenbart att typen av fett är helt underordnad i denna avhandling. Vad jag kunde se nämns fett, i överensstämmelse med konsensus, bara i förbigående som en positiv faktor i kosten på grund av energitätheten för att komma tillrätta med undernäringen bland äldre som är ämnet för avhandlingen.
Som Lisa indikerar är det svårt att hitta någon ammunition mot LCHF i hennes avhandling om jag nu inte missat något vid min snabba genomgång. Det skulle förstås inte förvåna mig om ’kostetablissemanget’ skulle kunna vaska fram något – de verkar vara specialister på detta.
Erling Skrev:
Så sant som det är sagt…skrala portioner som också behöver kompletteras.
Jag känner till en gammal kvinna, 97 år, bor hemma med hemtjänst. Matlådorna som kommer från en privat leverantör innehåller för lite näring och är ibland olämpliga då det t ex innehåller en fläskkotlett, vilken är svårtuggad för en 97-åring. Matlådorna behöver kompletteras näringsmässigt med t ex ett kokt ägg, äggröra, smörklick, crème fraiche, majonnäs el dyl., men det görs inte av hemtjänstpersonalen.
Elisabeth Rothenberg var examinator vid disputationen om ni inte noterat det.
Det kanske har en viss signifikans i sammanhanget.
E.R missar inga tillfällen att misskreditera LCHF och varna för okända följder. Vid ett tillfälle menade hon att vi som åt LCHF blir socialt isolerade eftersom basen för vår kost är kolhydrater.
Jag skrev och frågade henne om hon menade att jag som blivit insulinfri och mår bra av LCHF kost skall återgå till den rekommenderade kolhydratbaserade kosten och till insulin medan jag väntar på svaret på en långtidsstudie.
Hon blev mig svaret skyldig.
Docent Göran har rätt. Typen av fett var helt underordnad i artikeln. Om ni läser artikeln publicerad i Brittish Journal of Nutrition 2015, kan ni se att vår hypotes var följande: ”Ett högt energiintag från fett är associerat med en minskad risk för undernäring 10 år senare, oavsett fett sammansättning”. Eftersom man rekommenderar att äldre sjuka individer som har risk eller redan är undernärda ska ha en högre andel energi från fett i kosten, ville vi undersöka om en tidigare högt E% från fett i kosten kunde minska risken för framtida undernäring. Det vi fann var dock att för varje ytterligare E% från totalt fett, mättat fett och enkelomättat fett så ökade istället risken för att man var undernärd 10 år senare. Dessa resultat gäller då alltså friska medelålders och äldre individer, ej sjuka äldre som vi redan vet behöver ha en högre andel fett i kosten. När vi tittade närmare på vilka livsmedel som individerna konsumerade så var det främst fett från smör, fet ost, helfeta, mejeriprodukter och charkprodukter. En liten del kom även från fett och sockerrika livsmedel som bakverk, men detta skriver jag även i artikel att det främst var det förstnämnda som dominerade. Om någon vill diskutera artikeln så kan jag nås via mail. Jag har dessvärre ej tid att hålla koll kommentarerna på denna sida. Men ni är varmt välkomna att höra av er! Vänliga hälsningar Lisa, lisa.soderstrom(a)ltv.se
Från SVT.se, ”Lisa Söderström menar att det är livsmedel med ett högt innehåll av mättat- och enkelomättat fett som ökar risken för undernäring. Exempel på sådana livsmedel är; helfet ost, smör, fet grädde, bullar och kakor.
Lågt näringsinnehåll kan vara förklaringen
– En möjlig förklaring kan vara att näringsinnehållet i den här kosten generellt är låg, säger Lisa Söderström.
Det här är särskilt viktigt att tänka på, menar Lisa Söderström, när många använder sig av fettrika dieter som till exempel låg-kolhydrat, hög-fett (LCHF) för att gå ner i vikt.”
Lisa! Hur kan du säga så här??? Är du felciterad? Förstår du inte att det här strider mot all vetenskaplig logik och verkar bara vara ett sätt för de multinationella livsmedelsbolagen att få oss att minska på fettet för att tvingas öka kolhydratintaget, som de ju är globala säljare av.
Du verkar vara en ”djävulens advokat”! Du behöver omedelbart gå ut i massmedia och förklara att det här inte är en partsinlaga från ekonomiska intressen. För allt tyder på att det är det! Dessutom måste du förklara vad du menar, med detta! Ovanstående citat är vetenskapligt grovt felaktigt! Det är bara att kolla livsmedelsdatabasen.
Docent Göran Skrev:
Lisa Skrev:
Som bekant kan man med statistiska behandlingar av osäkra mätdata av denna typ ofta komma fram till önskvärda slutsatser. Själv var jag mot slutet av min forskarkarriär nästan helt allergisk de doktorander som ’dribblade’ med statistiska metoder för att komma fram till ’behagande’ resultat.
Vi behöver nu knappast tveka om att detta nu är tacksam ’ammunition’ för etablissemanget mot LCHF eftersom vi bevisligen föreskriver en hög andel fett i kosten som nu riskerar att ta död på vår bräckliga gamlingar. Detta är ”forskningsresultat” och som inte utan avsevärd ansträngning kan motsägas.
Att 500 000 000 diabetiker skulle kunna bli ’friska’ med vår LCHF-kost är i detta sammanhang en ren bagatell. Att äldre överviktiga diabetiker nästan utan undantag också blir ’friska’ är också ointressant eftersom detta inte ingick som en del av ’forskningsarbetet’.
PELLE Skrev:
Examinatorns roll kan alltid diskuteras, eftersom den är akademiskt formell, men rimligen är det företrädaren för ämnesområdet som blir examinator medan den direkta handledningen oftast sköts av en annan person.
I ’forskningsprocessen’ på en institution ’nöts stenarna runda tillsammans’ och om den statistiska analysen hade lett fram till ett resultat som inte hade fallit ’ledningen på läppen’ är det därför rimligt att anta att sådan ’taggar’ också hade nötts bort.
Djävulen bor som vanligt i detaljerna.
@ 34 Lisa:
Hur förklarar du själv mekaniken bakom utfallet?
Om det inte finns någon ’kritik’ mot LCHF per se i avhandlingen varför då denna varning i intervjun med SVT’s reporter, för det är väl en varning man ska tolka det som?
Det bör också påpekas att det numera är nog så vanligt att diabetiker och många andra sjuka använder sig av LCHF för att bli symptomfria och därmed medicinfria. Det handlar inte bara om viktnedgång.
Det behövs ju ingen forskning på vad ”fettsnål” kost gjort med äldre…! Äldre med hemtjänst/äldreboenden blir allt magrare vartefter samhällets omsorgsarbete tar vid. Vi som är och har varit anhöriga till äldre har sett resultatet, såväl i hemtjänsten som på olika boenden.
Opponenter vid Lisa Söderströms Disputation kanske låter som ett bekant namn det är Dietisternas Riksförbund ordförande Elisabet Rothenburg…
Googla och läs!
Det är väl inte konstigt att när någon skall disputera har googlat lite på sin opponent…
mlchfh B-).
Skriver på telefon på Gran Canaria…
mLCHFh ;-).
Mini Nutritional Assessment (MNA) benämns det instrument som använder att mäta graden av undernäring.
Söker man på detta så visar det sig att det är Nestlé Nutrition Institution, tillverkare av näringstillskott är ansvarig för dokumentet.
Letar man vidare i under rubriken näringsbrist i Vårdhandboken fann jag rekommendationer på kost och rekommendation på MNA och näringsdryck.
Texten i Vårdhandboken om detta var skrivet av Elisabeth Rothenberg.
Utifrån det jag läser här verkar det inte skiljas på energitäthet och näringstäthet. Jag äter själv liberal LCHF med mycket grönt. Medelvärde för tre dagar visade i en kostregistrering 2185kcal, 76E% fett, 14E% protein och 10E% kolhydrater. Livsmedelsverkets riktlinjer av vitaminer och mineraler understegs av järn, kalcium, natrium, jod, folat och E-vitamin på min kost. Att minska något på fettet för mer grönsaker och fisk/skaldjur tycker jag då inte verkar konstigt.
Om jag förstår slutsatsen (utan att ha läst avhandlingen men ovan kommentarer) kan ett stort intag av fett leda till mättnad innan mängden vitaminer och mineraler tillgodosetts. Det kan då på sikt leda till näringsbrist.
Men är det nån näring kvar numera i Industriodlade grönsaker och i industriodlat spannmål för det måste väl då vara det som menas då? Vad jag förstår så har ju näringsinnehållet i dylikt sjunkit katastrofalt dom sista 40-50 åren? Eller?
@ Anonym:
Sorry min vän, din text saknar verklighetsanknytning! Det är VI som skiljer på energi och näring! Grönsakerna du äter, ger absolut noll (0) i näring, om den är rå. Kokt är det öppnad stärkelse= socker (energi).
För liten köttkonsumtion, eller rättare sagt, för stor grönsakskonsumtion ger järnbrist. Kött=järn.
Kalcium: mjölk, ost, smör??? Natrium: salt??
Jo, det är konstigt att öka grönsaksdosen för att kroppen ska få NÄRING? Det bevisar att du aldrig kollat en livsmedelsdatabas och har noll kunskaper om metabolism!
I Annikas namn hälsar jag dig välkommen till den här bloggen och dess diskurser. Du har mycket att lära dig här. Förlåt om jag låter dum, jag menar väl.
@ Georg W:
Starka ord från någon som inte vet något om mig. Jag har läst många böcker i ämnet de senaste åren och är starkt övertygad om att spannmål inte är lämplig förda. Har också tentat av metabolismen vid uu.
Visst kan man äta en köttbaserad kost som inuiterna men då krävs att äta hela djuret. Hur många i Sverige äter inälvsmat idag? Några få. Och den färdiglagade maten som leverpastej och blodpudding väljer jag då bort av övriga ingredienser. Då behövs grönsaker för att få i sig vitamin C. Dessutom verkar det troligt att vi behöver högt intag av C för att må vårt bästa. Se Mattihas Raths senaste forskning.
När det gäller kalcium verkar det inte alls så enkelt som att bara äta mer mjölkprodukter. Sveriges befolkning konsumerar stora mängder men har trots det problem med benskörhet. Micke skribent tar upp problemen med pastörisering och homogenisering i sina böcker. Dessutom finns D-vitaminbrister som spelar in, magnesium? och kanske ytterligare faktorer.
Det jag reagerade på i diskussionen ovan var att det var så hätskt och att i mitt tycke missade en viktig reflektion. Äter man hög E% fett blir man mätt fort och äter mindre mängd mat. Får man då i sig alla näringsämnen i tillräcklig dos? Dessutom finns tankar om att vi behöver högre intag av vitaminer och mineraler än livsmedelsverket anser.
Att öka på grönsakerna/fisk blev min lösning. Din lösning ser annorlunda ut. Vi tilltalas av olika mat och har olika kulturer, det måste vägas in för bäst lösning på individnivå. Annars blir inte kosthållningen långsiktigt hållbar.
Att äta ekologiskt är självklart för mig. Mindre gifter, både i maten och för de som arbetar i odlingarna, dessutom bättre näringsinnehåll säger sunda förnuftet. Gillar även självhushållning och småskalighet.
@ Anonym:
Word!
Och jag begriper bättre vad du menade med ditt första inlägg och håller med dig om att det är en sak vi kan diskutera mycket. Men jag har svårt att se grönsaker som lösningen. Det borde vara en varierad köttkost. Jag tror inte man kan få tillräckligt C-vitamin i Sverige, på något annat sätt än genom kosttillskott. Men välkomnar definitivt en debatt på området. Eftersom jag själv äter stora mängder fett och ganska lite proteiner. Så är det en i högsta grad intressant fråga? Ännu en gång förlåt!
Anonym Skrev:
Jag tror att de häftiga reaktionerna har blivit lite av en ryggmärgsreaktion efter ett årtionde av påhopp på LCHF i allmänhet i media och kanske framför då allt på kända personer som Annika. Det är inte en ursäkt men väl en förklaring.
Kan det inte också vara så att brist på mikronutrienter driver hunger oavsett energiinnehållet?
Håller i övrigt med Georg. Bra kommentar!
@ Anonym:
Jag tycker det låter förnuftigt det du säger 🙂
Jag håller också med George W om att dagens grönsaker blivit näringsfattiga i takt med våra urlakade jordar även om jag håller med om att George nu till och med verkade vara mer överkänslig än vad jag själv brukar vara. Å andra sidan har han gjort en ’förödande’ resa som ’medveten’ vegetarian om jag förstått saken rätt så jag förstår att han nuförtiden lätt ’går i taket’ när någon sjunger grönsakernas ’lov’.
Vi har nu börjat att läsa en ny intressant bok av J.P. Mallory (”The Origins of the Irish”) om hur våra nordliga länder började koloniseras efter senaste istiden för så där tio tusen år sedan. När man läser en sådan bok får man plötsligt ett perspektiv på den enorma förödelse som det moderna jordbruket och industrisamhället på oerhört kort tid har lyckats åstadkomma med hela jordens ekologiska system. Och tempot på förstörelsen verkar snarare accelerera än mattas av.
Det är då lätt att drabbas av den dystopi som Lierre Keith (också tidigare vegan) tillsammans med Derrick Jensen måller upp under stridropet ”Ned med civilisationen!”. Det kanske är så att det först måste ’gå åt pipan’ innan ’gemene man’ är villig att ’aktivera sig’ på något sätt. Till dess gäller nog ’bröd och skådespel’ åt folket.
På det individuella planet verkar det vara på det sättet enligt mina egna erfarenhet. Få blir LCHF-are utan att de först konstaterat att den egna hälsan havererat eller hos någon i deras närmaste omgivning. Och då hamnar man som du konstaterar i opposition till etablissemanget.
Detta är trist men oundvikligt enligt min mening.
@ Lars Henrik:
Naturligtvis! Vi kan med förtroende lita på våra kroppar och uppmärksamma de små signaler som kroppen ger. En fri människa måste lära sig att skilja på sockersug och näringssug! Näringssuget måste tillfredsställas och det finns där! Om man är medveten om sig själv.
Jag avbryter nu experimentet med att inte äta D-vitamin och omega 3. Jag upplever problem med min verklighetsuppfattning och då har jag inga handtag att hålla mig i här i världen. Det kan bero på minst en miljon orsaker men det min inre känsla säger, är att det var ett dumt experiment att inte äta dessa kosttillskott, när min kropp nu är van vid det. En pytteliten signal inifrån säger att nu är det dags att köpa piller för en förmögenhet igen 🙂
Lyssnade på Anna Sparres podcast om näringsinnehåll i grönsaker. De ”nya” grönsakern som tas fram ska växa fort, bli stora och hålla längre, näringsinnehållet försämras.
https://4health.se/75-naringsdensitet-och-fytonaring-handla-ratt-och-maximera-naringsinnehallet
@ Docent Göran:
Tack! Du får gärna sätta två hartassar på medveten.
@ 46 Anonym:
Ägg och inälvsmat innehåller mycket av mikronutrienter. Dem kan man få i sig om man tänker på det.
Inälvsmat innehåller även en del C-vitamin. Vad gäller C-vitamin i grönsaker kan man titta i näringstabell, men man får vara medveten om att halten sjunker med urlakade jordar.
Jag hittade en C-vitamin-tabell på Google.
Paprika (ekologisk) verkar vara en god C-vitamin-källa. Kålväxter är också bra. Annars är C-vitamin-tillskott en möjlighet.
@ Annika Dahlqvist:
Mitt rdi för C-vitamin är numera 3gr om dagen. Direkt kopplat till mitt åldrande och som gammal trasig rökare. Det innebär ett kvarts kg paprika, varje dag! Det vill absolut inte min tarm ha att jobba med. Men visst, fokuserar man på att få så mycket naturliga C-vitamin som möjligt. Så går det säkert, men uj uj uj så mycket biomassa som ska utvecklas till metangas. Biomassan är lite osocial därvidlag 😉
Här är en som redovisat allt han ätit i stort sett sedan han började med lågkolhydratkost och då kan vi verkligen tala om lite kolhydrater…
Tommy Runesson med bloggen:
tommytappar.se
TR har inga brister och har redovisat allt i bloggen inklusive läkarkontroller med fina provresultat. Att i snitt ligga så lågt i kolhydratintag finns det säkert många här som avundas TR. All hans statistik är något att bita i för näringsforskare, koststudetande och docent Elisabet Rothenburg…
mLCHFh B-).
Apropå fet mat och undernäring har jag precis lärt mig att när man steker ekorrar kan man göra det i en långpanna i ugnen men man måste ha mycket smör, MYCKET smör!
För att förtydliga mig lite mer, jag har följt både den här sidan och kostdoktorn i flera år. Dessutom läser jag ibland Lars Bern. Jag tycker Annika har gjort ett fantastiskt jobb med LCHF och jag vill gärna hjälpa till att sprida denna kunskap. Därför beslutade jag mig för att läsa till dietist, och för att jag tycker ämnet är superkul. Det är inte alltid så lätt att få ihop/sålla all blandad kunskap och frågor som ställs under föreläsningar förstås sällan eller undviks med ”det är komplicerat”. Som sagt, jag har ätit LCHF i 6 år efter både Annikas och andra starka LCHF-profilers kokböcker och har trott att min kost täcker upp i alla näringsämnen. Därför blev det något av en chock att se de låga värdena i kostregistreringen. Trots det är jag fullt frisk (enligt prover) och lider inte av järnbrist fast jag är kvinna. Men vi är individer som behöver olika mycket av de olika näringsämnena.
Ang. sug efter mat vi har behov av tror jag att det suget fungerar bäst på de som inte är kolhydratberoende. Själv märker jag av det på proteindelen. Fågel, fisk eller mitt emellan? Men här handlar det om tro.
Anonym Skrev:
Det ligger nog mycket i detta. (Intressant berättelse om din resa till LCHF förresten.)
Efter att ha druckit en kopp med med buljong på märgben och oxsvans (får koka ett dygn) läser vi nu ett intressant recept på ”Hjärnkaka” i den fantastiska boken ”Urfödan” av Lilian Ryd från 2015. Slår det mesta i LCHF-väg 🙂
”Man mosar en renhjärna och blandar i lite mjöl och salt. Bara så mycket mjöl att degen höll ihop och plattas sedan ut till en tunn kaka på botten av en stor stekpanna av gjutjärn och gräddas på elden. Det blir ett mycket mört bröd som om man hade väldigit mycket smör idet.”
Ryd noterar också att inälvsmaten från dagens renar knappt går att äta på grund av att renarna får kraftfoder idag.
Själva har vi mängder av inälvsmat, njure, lever, tunga, mellangärde, kind, svans och inte minst hjärta i frysen från de garanterat gräsbetande djuren från Norrbete. Lungor och hjärna eldar man tydligen upp. Intressant är att denna mat som är den nyttigaste och faktiskt också den godaste bara kostar en tredjedel av vad själva köttet kostar för att nu inte tala om märgbenen.
Råbiff gjord på köttfärs från hjärtat är inte heller så tokigt.
Är det den här tråden som är aktuell på Ekot i P1 och P1 morgon idag?
Där Lisa Söderström påstår att hon behövde ha vakter på sin disputation därför att LCHF:are hade hotat att komma dit och framföra motargument, samt påstår att hon i övrigt blivit hotad och förolämpad av LCHF:are på nätet.
I P1 morgon gråter Maj-Lis Hellenius ut lite om att folk som är emot ”vetenskapsbaserade” kostråd har mordhotat henne.
Vad jag förstår är det några vegetarianer på Eko-redaktionen som då och då ska attackera LCHF (som de tror är för ökad köttkonsumtion). Men det är ju ganska ohederligt av Lisa Söderström att ljuga i radio.
Vad avhandlingen visar är att om du är av normal vikt eller smal när du läggs in på sjukhus/får vård och blir matad med mat enligt livsmedelsverkets riktlinjer så riskerar du att snabbt bli undernärd.
Livsmedelsverkets kostråd är alltså inte tillräckligt näringsrik för att hålla tidigare LCHF patienter vid liv någon längre tid, så mitt råd och det Lisa borde ha rekommenderat var att om du planerar att bli sjuk se till att ha ett BMI över 25 eller mer innan du får hjälp av sjukvården, det ökar dina chanser att överleva ett tag.
LCHF gör dig smal alltså inte bra för framtida sjukdomar men näringsriktigt, undernäringen kommer först när du följer SLV:s kostråd, är en snabb sammanfattning av forskningen som Lisa ägnat flera år.
MJ Skrev:
Själva idén med en disputation är att den ska vara en disputation. Doktoranden som vid detta tillfälle tituleras ’respondenten’, dvs. den svarande, skall då kunna stå till svars för vad han eller hon påstår i sin avhandling. Att försöka stänga ute kritiska frågor strider mot den akademiska proceduren.
Det mesta är i och för sig riggat i moderna disputationer från själva upplägget, finansieringen, genomförandet till val av opponent och betygsnämnd – ingen doktorand blir idag underkänd – men det akademiskt formella kräver trots allt att även alla närvarande vid den offentliga disputationen ska få möjlighet att ställa kritiska frågor när betygsnämnden har fått säga sitt.
Om man anser sig behöva vakter för att försvara sin avhandling och inte tror att man kan klara att svara på kritiska frågor tror man knappast på slutsatserna av sitt eget arbete.
Jag har själv vägrat ställa upp i betygsnämnder när jag insett att doktoranden missat det mest fundamentala inom sitt ämnesområde. Hade jag ändå ställt upp hade jag helt enkelt fungerat som en slags gisslan i betygskommittén. Det ska mycket till om man i det läget ska sänka hela disputationsföreställningen men man har trots allt denna formella möjlighet.
För mig stinker detta fall både av av korruption och inkompetens!
Vetenskapen på våra högskolor och universitet befinner sig i mina ögon idag nästan i fritt fall.
Om man kollar vad jag verkligen säger så framstår det som uppenbart att den här LISA är en ohederlig mytoman. Om det nu inte är någon annan än mig det handlar om. Men då borde hon väl ha sagt det när vi diskuterade saken. Nej, jag tror hon ljuger inför media och hittar på allteftersom hon ljuger sig fram.
Där fick hon lite trakasserier av en mer reell natur, för första gången. Nu är jag övertygad om att hon drar falska slutsatser om sin forskning. En efterföljare till Ancel Keys.
@ Georg W:
Att vi LCHF-are är kritiska till hennes forskning, framför allt på grund av osäkerheten i själva metoderna som använts, är det knappast någon tvekan om men jag har som du verkligen svårt att kunna se någon form av hotfullhet i någon av de kommentarer som har dykt upp här hos Annika.
Det hela verkar mer ha att göra med en rent ’nojig’ inställning till LCHF men det har hon i så fall gemensamt med hela etablissemanget om det nu inte är så att det är handledaren eller opponenten som stått för själva nojan att kalla in vakter (beväpnade?) och att hon själv är ’oskyldig’ till detta uppskruvade tonläge.
Med min erfarenhet av disputationer verkar det vara rent psykopatiskt av en examinator att kalla in vakter, beväpnade eller obeväpnade till en disputation.
Docent Göran skrev:
Det finns en hel del psykopater. Som de lär säga i tunnelbanan i Stockholm. Se upp för dårarna!
Det hände redan i våras i Uppsala när Susanne Sütterlin disputerade. Doktorandens handledare var universitetslektor Åsa Melhus som gjort sig känd för sin kamp mot användning av na-Ag.
Ingemar Ljungqvist skriver 2015-05-11:
”Disputationen i Uppsala urartade till en fars då hela arbetet bara undersöktes med provokationer av silvernitrat. Det man mätte var sålunda bara ev resistensutveckling av komplexet silvernitrat – men i rubriken på disputationen hade man avlägsnat ordet nitrat. – och i föredraget blandade man silvernitrat med kolloidalt silver utan någon som helst vetenskaplig stringens.
Vid den följande opponentomgången tilläts bara fyra stycken att ställa frågor
men då dessa underlät den viktigaste frågan se ovan tog jag till orda strax före kl 16
. . .
Då dök en professor upp bakom min rygg och bad mig hålla tyst, annars skulle polis tillkallas. Bakom hennes rygg dök en väktare upp som förde ut mig ut lokalen. Han var mindre upprörd än professorn så jag fick gå in igen och diskutera med andra i publiken, en stund till, tills väktaren dök upp igen och då fann jag det för gott att lämna Dag Hammarskjölds väg 17
Ingemar Ljungqvist, Dr Science. (OIUCM)
Svar: Åsa Mellhus är inte professor utan universitetslektor.”
Allt stolligare blir det. Här ytterligare en komiker i klass med Bagdad-Bob:
https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article22589710.ab
Tänk om tidningarna hade undersökt fakta bakom dessa anklagelser och vad som ligger bakom denna diskussion. Det hade kunnat bli intressant.
Myndigheterna hävdar att de och vi som människor äger rätten att tro vad vi vill. Det betyder att jag därmed ska acceptera att människor tror olika. Vilket jag naturligtvis högaktar. Men jag hävdar att tro och vetenskap, måste separeras och lärare får inte undervisa sin religiösa tro utan representera vetenskapen. Likaså myndigheten SKA representera vetenskapen!
Nu är det så att anklagelserna mot oss, folket. Är rubrikerna! Samtidigt som våra svar i kommentarsfältet blev för informativa och därför raderade. Fri och oberoende massmedia är bundna av en överenskommelse. Ingen publicerar LCHF- debattörer. Jag gjorde ett filmklipp med mina raderade kommentarer. Förmodligen är det den tråkigaste film som någonsin gjorts! Och det är 15 minuter ren pina. Men det är sanningen publicerat rakt av utan klippningar, tillägg eller uteslutningar. Så här ser mitt debattklimat ut:
https://www.youtube.com/watch?v=3Y4unaEAeo0&nohtml5=False
@ Georg W:
Begravningsindustrins agendajournalister begraver allt som inte passar dem. Förhoppningsvis begraver de sig själva på samma gång.
Ingen idé att debattera i deras media där de styr vad får sägas.
Vår makt sitter i plånboken. En flerstegsmodell:
1. Släng ut TV-n och säg upp TV-licensen.
2. Köp inte tidningarna. Använd Adblock Plus för att blockera alla annonser.
3. Köpbojkott mot tidningarnas och reklam-TV:s annonsörer. Köp inte produkter från annonsörerna och handla inte i deras butiker.
@ Anders S:
Jag tror dom begraver sig själva faktiskt. Jag tror att alltfler i dag inser att MSM-media eller Gammelmedia, i stort sett är Bondfångeri till sin mesta del och det dessvärre över hela skalan av ”nyheter”. Det är för mycket ”agenda-bull” och för lite riktig verktygslåda.
Just nu håller jag på att läsa en rätt roande bok som heter, Den härskande klassen – En bok om sveriges politiska elit.
@ Anders S:
Det jag tycker mig ha märkt är att jag når fram till journalister och redaktioner. Framför allt i min lokaltidning är det uppenbart att jag har stort stöd bland personalen. Nu har t.o.m. chefredaktören förlorat sin position och ska bara skriva artiklar. Cencuren sköts centralt sedan någon månad tillbaka och debattklimatet är avsevärt förändrat i massmedia. Kanske har det med att jag varit lite för flitig i olika lokaltidningar runt omkring i Sverige (storhetsvansinne). De har ju alla samma ägare!
Hur som helst upplever jag väldigt mycket att jag sedan några månader tillbaka lever i ett smygfascistsamhälle. Alla tecken tyder på ett allvarligt förändrat samhällsklimat sedan 3-4 månader tillbaka.
Nu ser vi att vi är de ”nya kristna”, de nya häxorna, den nya upplysningstidens vetenskapsmän. Hur ska makten stoppa oss?
Apropå eventuella hotelser så vill jag sakupplysa om att Lisas disputation ägde rum 26 februrari. Alla eventuella hotelser måste således ha inkommit till henne innan Annika skrev detta inlägg. De senaste dagarnas påstående om hot är obekräftade. Jag har verkligen försökt hitta denna typ av hotelser. Även på TV-nyheterna har detta påståtts, dock utan ett enda exempel.
Annars brukar det vara vanligt att kunna visa denna typ av dokumentation från kommentarer i de sociala medierna. Det har vi sett tidigare när det gäller rasistiska uttalanden eller hot från män mot kvinnor.
Att människor ”hotar” med att närvara vid en disputation för att ställa kritiska frågor är ju inget hot som man behöver inkalla väktare för. Den akademiska traditionen ska vara fri och öppen till sin karaktär.
Sen bör vi även tänka på att det finns troll som på ren jävulskap kan skriva förfärliga saker. Kanske på någons uppdrag och med syfte att misskreditera LCHF-rörelsen. Jag har varit med så länge att jag vet att det ibland är hårda tag i kostdebatten. Men det får man nog i de flesta fall tåla.
Trevlig helg hälsar
Bo Zackrisson
redaktör
@ Bo Zackrisson:
I DN gråter ju Claude Marcus ut över hot mot sin person..men allvarligt alltså är man avlönad av livsmedelsindustrin , håller hög svansföring i media och vill vara lite av en kändis som han väljer att vara (man KAN ju välja bort det) och dessutom säger sig vilja det bästa för barnen men dissar det som verkligen skulle vara bra….kan man inte räkna med kritik då? Han är ju trots allt kontroversiell(på fel sätt givetvis) om man ser det ur ett hälsoperspektiv.Det är väl dags att sluta gråta och stå för vad han faktiskt håller på med. Han är avlönad och han har en agenda – så ser väl ändå sanningen ut.
https://www.kostdoktorn.se/kalla-fakta-3-claude-marcus-betald-av-livsmedelsindustrin
Är det så konstigt att man blir arg. Personligen blir jag fullständigt rasade över de följder som en anhörig råkat ut på grund av Livsmedelsverkets sjukdomsgenererande kostråd. Sjuhusen översvämmas av av offer för dessa kostråd. Ännu mer rasande blir man när detta kvacksalveri får fortsätta och och rendera en doktorsexamen.
Så här skriver Dwight Lundell , MD kardiolog.
”De sedan länge etablerade kostråden har skapat epidemier av fetma och diabetes, vars följder i ett historiskt perspektiv överskuggar alla andra farsoter som drabbat mänskligheten i termer av dödlighet, mänskligt lidande och ödesdigra ekonomiska konsekvenser.”
Lisa skrev i #24:
Lisa skrev i #34:
Ingenting om hot eller påhopp framgår i de två inlägg på denna blogg som Lisa skrivit efter disputationen ägt rum. För mig verkar det som att det hela är iscensatt av Anna Larsson som forskat på Karolinska om medicinska intressegruppers påverkan på media som en aktionsforskningsaktivitet. Det verkar vara en provokation från hennes sida som alla i MSM/begravningsindustrin nappat på. Lisa verkar vara utsatt för grovt utnyttjande från Anna Larssons sida, men något annat kan man väl inte förvänta sig.
Anders S:
Anna Larssons motiv för sin kampanjjournalistik, baserad på väldigt svag grund, kan man spekulera över. Hon är naturligtvis duktig men som de flesta medicin- och vetenskapsjournalister, saknar hon förmåga eller vilja att ifrågasätta ”auktoriteter”. En ”duktig” medicin- eller vetenskapsjournalist sysslar mest med att referera vad professorn eller docenten säger. Att ifrågasätta vad någon med akademisk titel påstår, ligger för det mesta utanför den ”duktiga” journalistens uppdrag. Det blir lugnast så.
@ Anders S:
@ Bo Zackrisson:
Se fler inlägg i tråden om barndiabetes 🙂