Kostdoktorn skriver om en studie som visar att fet kost minskar risken för bröstcancer med 62%, i jämförelse med magrare kost.
Annika Dahlqvist om LCHF, kost och hälsa
Kostdoktorn skriver om en studie som visar att fet kost minskar risken för bröstcancer med 62%, i jämförelse med magrare kost.
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Jag har varit läkare, specialist i allmänmedicin. Jag bor i Njurunda, Sundsvall. (Tillägg 200617: Våren 2020, när jag hade varit pensionär i flera år, hade det kommit in flera anmälningar mot mig … Läs mer
2024 öppna datum Vistelse-/Fastedagar på LCHF … Se evenemangen
12 november, 2024 Annika Dahlqvist 3 kommentarer
30 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 2 kommentarer
26 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 8 kommentarer
24 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 11 kommentarer
16 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 2 kommentarer
8 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 9 kommentarer
3 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 1 kommentar
25 september, 2024 Annika Dahlqvist 19 kommentarer
Copyright © 2024 on Genesis Framework · WordPress · Logga in
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.
62%…i det här fallet anser jag att det blir väldigt vilseledande. en riskminskning från 0,29% till 0,11% (62%) pga kostomläggning ter sig väldigt marginell i detta sammanhang.
I andra termer innebär det att en omläggning till fetare kost i denna studie, ökar sannolikheten från 99,71% till hela 99,89% att INTE få bröstcancer.
Känns inte som att det är seriöst att basunera ut 62% riskminskning när den egentligen bara är 0,18 procentandelar.
@ 1 Lasse P:
I fråga om kost som förebygger bröstcancer tycker jag att det är varje kvinna som får bestämma om hon är intresserad. Är man inte intresserad får man hoppa över läsningen.
Med tanke på att det är en tredjedel av kvinnorna som någon gång under livet drabbas av bröstcancer.
Motsvarande gäller prostatacancer som drabbar lika stor andel av männen, fast medelåldern där är högre.
@ Lasse P:
Jo det är det vanliga missbruket av relativ och absolut risk (=procentenheter) som alltid används vardagligt, räntan höjs frn 1% t 2 % o vi säger att ökningen är 1 % (enhet) gäller överallt i vardasgslivet, hyran, lön men inte för medicinare. Här används alltid informationstomma relativ risk 2% är dubbelt 1 %, dvs relativt 100 % mer. Fick blodtryckssänkare utskriven, kollade en metaanalys på PubMed, för hjärthändelse minskar risken med 0,3 % om man är under 65 och 0,1 % (enhet) om man är 70 + som jag blir nästa månad. Ingen redovisning av bieffekter eller död alla orsaker. Alltså ingen medicin. Har aldrig tagit förebyggande medicin eller tillskott o alla värden bra.
@ Lasse P och Olle H :
Det är ju konstigt att prata om risk på 0,29 – 0,11% när det gäller en sjukdom som drabbar en tredjedel av alla kvinnor någon gång under livet. Kostaspekten gäller ju hela livet, och inte bara under en kortare forskningsstudie.
Det vore bra med en lättbegriplig förklaring på hur det går ihop.
Jag tycker det är svårt att ”claima” den här studien som plus för LCHF, för hur definieras medelhavskost?
– På wikipedia står det t ex ”1-3 portioner av magra mjölkprodukter per dag”, och inte mycket om fett.
– Fettet i medelhavskost som det brukar anges är i huvudsak nötter och olivolja, inte mättat fett.
Ingen som har samma reflektion?
@ 5 Johan:
Det är sant, men det är ändå intressant att olivolja föll ut bättre än fettsnålt. Sen kan man göra jämförelse mellan olivoja och smör och kokosfett.
@ Annika Dahlqvist: #2
Det jag reagerar på är inte risken att få cancer, utan att använda samma argument, i procenthänseende, som kritiseras i andra sammanhang.
Hade det handlat om en studie om statiner och läkemedelsbolaget använt samma metod för att påvisa en riskminskning så hade den idiotförklarats och sågats vid med fotknölarna.
Jag förordar LCHF men vill inte att argumentationen för LCHF skall bygga på samma tvivelaktiga sensationsargumentation som ”motståndarna” använder sig av, trovärdigheten tar bara skada av detta.
Annika Dahlqvist Skrev:
gissningsvis gm att de undersökta var i ung ålder när sjukdomen är ovanlig, ska försöka hitta studien – återkommer
Lasse P 16/9 12:28>>>>
Jag håller med!
Samt jag förespråkar LCHF
Det blir väl klarare när man tänker på räntan som höjs från 1 till 2 procent. De flesta kommer att räntekostnaden har dubblerats sedan förra räntebetalningen. Inte många tycker att ränteutgiften gick upp 1%
women aged 60 to 80 years free of CVD at enrollment, who had either type 2 diabetes mellitus or at least 3 of the following major cardiovascular risk factors: smoking, hypertension, elevated low-density lipoprotein cholesterol level, low high-density lipoprotein cholesterol level, overweight or obesity, or family history of premature coronary heart disease.11 JAMA 14 sept 2015 ……………..Alltså en mkt egendomlig grupp, extremt högrisk. hur många som dog rapporteras inte, för händelsen bröstcancer gäller att för 99,2 % kvittar kostval lika – de drabbas ändå inte. Förklaring de dör av annat ?
@ Bernt Östlund:
Jag valde kanske ett opedagogiskt %-intervall. Tänkt fall: Två fabriker lika i alla avseenden utom ett: den ena går dygnet runt treskift, den andra har tvåskift, alla sover på natten. I den första drabbas 20 av sömnsvårigheter i den andra 10. Dubbelt så många = 100 % fler enl Rel R.isk. Men vi vet inte hur stort problemet är, vilket är det viktiga, ………………Ant 100 anställda i varje fabrik.10 fler per hundra anställda = 10 % Abs Risk Ant 500 anställda och 10 fler blr 10/500 =2 % Abs Risk =(procentenhet) och vi vet problemets storlek. Till skillnad från Kostdoktorn anser jag att Rel Risk är ett informationstomt begrepp.
Lasse P Skrev:
Menar Du t ex den här?
https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2013/11/Starkt-roll-for-statiner-vid-primar-prevention-av-hjartkarlsjukdom/
Johan Skrev:
Du har en poäng där. Jag tycker rubriken för blogginlägget skall vara medelhavskost sänker risken om det är det studien gäller.
Söker man på high fat diet breast cancer så får man ett helt annat resultat. Bl a det här
High fat diet sharply increases breast cancer risk, study finds
https://www.telegraph.co.uk/journalists/laura-donnelly/10755934/High-fat-diet-sharply-increases-breast-cancer-risk-study-finds.html
Speciellt för kvinnor som passerat klimakteriet så är övervikt en riskfaktor så det beror ju inte bara på VAD man äter utan också på om man överviktig. Går man ner i vikt av LCHF så minskar man sannolikt risken medan fet blandkost oftast ökar risken.
Motion minskar risken.
@ Maria:
Den studie du länkade till är vad jag förstår den sk EPIC-studien. Av antalet personer som deltog kan man se att det var en observationsstudie från vilken det inte går att fastställa orsakssamband.
Dessutom kan man ju undra vad för något fettätarna åt till sitt fett. Kan det ha varit sk skräpmat, som ju brukar ha både ett högt fett- och kolhydratinnehåll och ofta med ganska mycket socker och tillsatser. Jag är tämligen säker på att det inte var LCHF som de åt i varje fall.
Slutsatsen kan då liknas med de ofta förekommande musstudierna där mössen fick en fet kost men för att de överhuvudtaget skulle äta denna diet fick man ”krydda” det hela med 20-30% socker i olika former. Givetvis ges fettet skulden medan sockret ej ens nämns!
Nu hittade jag en ny ’kioskvältare’ som måste vara oerhört kontroversiell.
https://www.functionalps.com/blog/2011/11/26/fish-oil-toxicity/
Här hävdas det att det inte finns några ’essentiella fleromättade fetter’ som DHA och EPA men detta har jag själv aldrig stött på tidigare. Här sjungs i alla fall det mätte fettets lov.
Herregud!
Här rasar min gamla värld helt samman kring fiskfetter.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3914521/#sec18title
Intressant är att detta pappar har dragits tillbaka. Det är ju oerhört kontroversiellt och man kan som vanligt ana industriintressen bakom ett sådant redaktionellt tillbakadragande.
Maria Skrev:
Nej det tror jag inte.
Min nuvarande ståndpunkt är att det bästa vi kan göra är att undvika fleromättade fetter och framför allt transfetterna i den mesta processade maten som orsakar cancer..
Om man blivit insuilinresistent vilket gäller en stor del av befolkningen idag tror jag också att det är väldigt bra att undvika kolhydraterna eller i alla fall inte äta mer än man tål av dem för att hålla sina blodsockernivåer i schack..
Jag anser också att animaliska feta produkter från gräsbetande djur är det moraliskt bästa för vår egen och jorden hälsa även om detta uppenbarligen inte är politiskt korrekt idag.
@ 27 Maria:
Mat mot bröstcancer: Naturlig mat inkl naturliga fetter. Inget socker. Endast lite stärkelse. Inga industrifetter eller industriella tillsatser.
Vad gäller vilka fetter vi ska äta är det svårare. Forskningen hittills ger inte fullständigt besked om det.
Naturligt mättat fett, som ekologiskt kokosfett är sannolikt bra. Enkelomättat fett som i olivolja är sannolikt bra. Fleromättade fetter som solrosolja, sojaolja och majsolja är skadliga och ska undvikas. Förutom omega-3 av långkedjig animalisk typ, som vi behöver några gram om dagen av.
Vårt eget smör är bra i sig. Dock en sak som jag undrar över är att korna oftast är gravida när de mjölkas, vilket gör att de har en ganska hög halt av östrogen i mjölken. Östrogen stimulerar cancerväxt i östrogenkänsliga tumörer. Därför bör vi måhända inte äta mer smör än vad som behövs för vårt fettbehov. Inget frosseri.
Mer bra forskning på fettkvalitéer och cancer behövs.
Proteiner bör vi äta i adekvat mängd efter våra behov. Mestadels av animalisk typ, eftersom det är högsta näringsvärdet.
Mjölkprotein, kasein, uppges öka IGF-1 vilket stimulerar cancertillväxt. Inget frosseri i ost alltså.
Grönsaker bör vi äta till nöjdhet, men de ska vara ekologiskt odlade. Spannmål kan vi hålla lågt, den är inte till någon nytta. Sannolikt till skada.
Hur anser du att man bör äta för att motverka bröstcancer?
@ 29 Maria:
Jag tror att det är en ganska stor andel av LCHF-arna som har ådragit sig insulinresistens och metabola syndromet på komplexa kolhydrater, och har fått tillbaka sin hälsa efter att ha bytt ut dessa mot naturligt fett.
Vikten är mindre betydelsefull, men den brukar krypa neråt med förbättrad hälsa.
Motion är bra för hälsan, men spelar nästan ingen roll för vikten.
@ Docent Göran:
I vilken form har det fleromättade fettet varit som dom använt vid njurtransplantation? Svara helst på svenska istället för att hänvisa till någon studie.
I vilken form har det fleromättade fettet varit i studierna som visar på en kraftigt ökad risk för cancer?
Jag menar alltså inte bara om det varit majsolja utan också hur den raffinerats fram.
Har du hittat något stöd för att ovanstående skulle gälla alla fleromättade fetter oavsett ursprung och beredningsform?
@ Annika Dahlqvist:
Vad åt dom då?
@ Docent Göran:
Det var tydligen dumt att nämna mättat fett för nu fick jag inte svar på det som var viktigast. Nämligen vilken typ av fett din guru använt när han dragit slutsatsen att fleromättat fett är skadligt.
Det skulle vara väldigt intressant att få svar på.
@ 39 Maria:
Finns det någon jämförande forskning mellan grovmalet och finmalet spannmål?
Det är bara att gratulera dig till att kunna hålla dig frisk med kolhydrater och motion.
Vi som inte lyckats med det får söka oss en annan väg. Jag hoppas att du inte anser dig ha anledning att mästra oss i vår strävan efter bättre hälsa.
Annika Dahlqvist Skrev:
Fast det beror nog också på hur gammal man är. Jag kände mig fullt frisk och mådde bra på en kolhydratstinn mat fram till jag passerat 40. Det fanns inga tecken på något problem vid min 40-års-kontroll. Därefter gick det utför och slutade med insulinresistens, ökande övervikt och allmänt dålig mage.
@ Annika Dahlqvist:
Nu blir jag lite besviken. Jag har verkligen inte försökt mästra någon. Vad är det jag har skrivit som du uppfattar så?
Jag har aldrig någonsin klagat på LCHF men jag håller inte med om alla era förklaringar och påståenden
@ 48 Maria:
Jag tycker inte att man ska undvika avocado och nötter. De innehåller naturliga fetter.
@ Maria:
Varför inte testa strikt LCHF någon månad?
Den strikta varianten fungerar väldigt bra för mig, och vid minsta snedsteg känns kroppen sjuk och trög. Min ohälsa började i 30-årsåldern och levde så i 15 år med mer och mer krämpor, Efter 5,5 år på strikt lchf är jag nu i toppform igen.
Här för kännedom en video från en föreläsning hos Integrativ Medicin med Karl Arfors om
”Omega 3 / Omega 6 och dessas roll i inflammation”.
https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM&feature=youtu.be
Lyssna gärna på frågestunden efter och hur Karl Arfors kom ned till förhållandet i sitt eget blod 1,4/1 i Omega6 till Omega3 i sin egen strävan bort från inflammationer…
mLCHFh B-) .
@ Maria:
Lchf är ingen bantningsdiet. Själv var jag underviktig men har lagt på mig muskler genom träning. Men visst är det gott med alla frukter och så, men för mig är hälsan viktigast, och med tiden försvinner suget.
@ Maria:
Det stämmer som LCHF-Bengt skriver att LCHF inte är en bantningsdiet, snarare viktnormaliserande. De flesta som börjar med LCHF går ner till någon tröskelvikt, som ofta är den man haft innan viktuppgången. Därefter planar nedgången ut. Och detta sker utan att man ändrar kosten på nytt. Förutsatt är föståss att man inte drar ned kaloriintaget under sitt behov. Då blir det ju kaloribantning = svält och viktnedgången fortsätter.
Ibland benämns LCHF som ”viktnormaliserande” men framförallt handlar det ju om förbättrad hälsa 🙂
Ett problem med den argumentation som många vegetarianer ägnar sig åt är att de bortser från vetenskapliga fakta, och nöjer sig med personligt tyckande, och att de tycker att det moraliska
argumentet, att det är fel att döda djur gör hälsodiskussionen oviktig.
Nina Teicholz noggrana bemötande av Dean Ornish visar på en vegetarian, som ”tar lätt” på vetenskapens krav. Se:
https://thebigfatsurprise.com/critique-dean-ornish-op-ed/
Själv kom jag till insikt om de processade fleromättade oljornas skadlighet via Udo Erasmus bok
”Fat that heal and fat that kill”på slutet av -80 talet, sedan var det slut med ätande av ”Delicato kakor”. Udo Erasmus säljer en olja, som måste förvaras i kylskåp, och i mörker pga hållbarhetsskäl. Jag tror oljan är bra, men det är förmodligen lika bra att äta de frön som oljan är gjord av.
För den som vill ta del av Udos argumentation för hur fleromätade oljor skall hanteras, så finns en del artiklar på hans hemsida.
https://www.udoerasmus.com/writings.htm
Udo är kritisk till fiskoljorna pga hanteringen, och rekommenderar hellre ätande av färsk fisk.
Ni som disskuterar fettsyror här hos Annika D kan ta del av vad dessa professorer har kommit fram till i frågan.
Docent Göran kan bla lyssna till hur Karl Arfors prisar professor Göran Petersson.
På Integrativ Medicin finns en hel rad av inspelningar från seminarier med bla professor Tore Scherstén, professor Karl Arfors och en efterföljande paneldebatt som är väl värd att ta del av. I paneldebatten ställer professor Ingemar Ernberg en rad frågor om hur vi skall möta framtiden.
https://integrativ-medicin.se/forelasningar/
Den tid det tar att lyssna på dessa inspelningar är enligt mig väl använd tid.
PS Ingemar Ernberg har i år en föreläsning om ”Cancerceller tycks älska socker -Otto Warburg hade rätt…” DS
https://integrativ-medicin.se/forelasningar/#lightbox/2/
mLCHFh 😉 .
Hanveden Skrev:
Jag känner väl till och är helt överens med vad de hävdar om fetterna. Speciellt Göran Pettersson vet som kemist vad han talar om och Karl Arfors är specialist på inflammationer i kapillärerna och oxidativ stress.
En helt ny bekantskap för mig är dock professor Peskin och den artikel som jag länkade till angående de fleromättade fetternas oxidation är det vassaste jag läst på mycket länge.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3914521/#sec18title
Det är knappast en tillfällighet att tidningen har tvingats dra tillbaka artikeln troligen efter kraftiga industriella påtryckningar.
Pappret är en otroligt spännande läsning! Även om min värld nu åter vänds upp och ned så faller ändå många pusselbitar på plats som gör att bilden på det övergripande pusslet framträder allt tydligare även om vår nyinköpta fiskolja nu verkar ha hamnat i vårt giftskåp för gott.
Som vanligt verkar det vara frågan om förhastade tidiga slutsatser som sedan förvandlats till dogmer inom kostvetenskapen på samma sätt som idén om det mättade fettes och kolesterolets farlighet. När man nu har sett igenom bluffen med våra officiella kostråd inser man också att den mest elmentära logik som relaterar till kemin, vår fysiologi eller vår evolution fullständigt lyser med sin frånvaro. Affärslogiken och de förödande konsekvenserna i dagens kostvansinne framträder desto klarare.
Detta kan nog bli en ny krönika framöver när jag har smält det hela ordentligt.
Istället för fisk-olja
Varje morgon
1 matsked Kokos-olja till frukost ( i kaffet, smakar helt OK)
1 stor klick smör på den Låg-Kolhydrat-rika knäckemackan ( 5 % )
Stek köttbullar mm i smör el kokosfett
@ 71 Docent Göran:
Göran – jag ser fram emot en krönika när du satt dig in i Professor Peskins rön, verkar mkt intressant men svårt för mig att läsa.
@ 70 Maria
Jag rekommenderar dig att googla på professor Göran Petersson (med ett t – i efternamnet). Han är verksam på Chalmers i Göteborg och har publicerat många skrifter bl.a. om vilka fetter man bör äta och vilka man ska undvika och kemin bakom detta. Sedan får du fundera över om du tror på det han skriver. För egen del så tror jag mer på Göran Petersson än på Livsmedelsverket.
Göran Petersson om fleromättade fetter
https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/172848/local_172848.pdf
Inte helt off topic 😀
Det är en hel radda intressanta nyheter på Kostdoktorn.se idag. Bland annat denna:
Finansföretaget Credit Suisse: Framtiden är LCHF
https://www.kostdoktorn.se/credit-suisse-framtiden-ar-lchf
I en länkad orginalartikel kan man bland annat läsa:
Vegetabiliska oljor alltså! 😀
@ 76 Maria:
Ja vi tycks ju ha svåra kommunikationsproblem. Så jag tycker att vi bryter här.
Lars Henrik Skrev:
Min favorit Dr. Malcolm Kendrick senaste tråd handlar om detta och diskussionen är livlig med många kompetenta kommentatorer.
https://drmalcolmkendrick.org/2015/09/21/a-swiss-investment-bank-gets-it-completely-one-hundred-per-cent-right/
Annika, vet du var i brösten man oftast har tumörer?
Jag såg en dokumentär om aluminium och där hävdade man att det var farligt att använda deodoranter med aluminium. Man påstod nämligen att man då ofta fick tumörer i bröstvävnaden närmast armhålan.
@ 80 Ann:
Ja den vanligaste lokalisationen av brösttumörer är upp mot armhålan. Sannolikt för att man har mycket bröstkörtelvävnad där.
Jag vet inget om association med aluminium, men det är troligen inte farligt att använda deodoranter utan aluminium.
Docent Göran Skrev:
Herregud säger jag bara!
Undrar hur lättlurad man egentligen är som metallurg inom det medicinska området. Vi tillhör nog ett ’oskyldigt’ släkte och anar aldrig argan list eftersom sådant knappast förekommer inom vår typ av forskning.
Denna Peskin var inte någon professor har jag nu fått reda på utan han är uppenbarligen en mycket avancerad kvacksalvare. Av en något outgrundlig anledning har han velat svärta ned fiskfetterna EPA och DHA i en vetenskaplig publikation för att öka på sin egen trovärdighet och sedan kunna sälja sälja sina egna kosttillskott av något slag.
Det genanta för min egen del är att jag själv inte kunde se igenom hans argumentation men det kunde inte tidskriften heller trots att artikeln var väldigt kontroversiell. Det var först när en utomstående, som hade arbetat inom fettmetabolism, påpekade författarens ’conflict of interest’ för tidskriften som den drogs tillbaka och därför med all rätt.
https://retractionwatch.com/2014/11/12/know-how-to-recognize-pseudoscience-whistleblower-fills-in-the-blanks-on-fish-oil-retraction/
EvaLi Skrev:
Det kanske ändå är ett bra ämne för en krönika om hur avancerade bedragare kan få in artiklar i vetenskapliga tidskrifter.
@ 82 Docent Göran:
Här är en lika lättlurad – så då är vi ju två! Ha ha…
@ Docent Göran:
@ EvaLi:
Jag såg förståss genast igenom lurendrejeriet men ville inte genera er offentligt här på Annikas blogg 😉 😉
Docent Göran Skrev:
Intressant aspekt. När man inte själv vet måste man ju ändå värdera inkommande information. Sen är det alltid fråga om vem eller vad man ska tro på. Hur fick Du veta att Perskin var en bluff? Var det en ännu mera trovärdig källa.
Problemet är mycket närstående – i somliga kretsar anses LCHF och Annika m fl och allt vad vi står för vara en bluff, hur seriöst vi ändå motiverar och dokumentrar.
@ Erling:
Intressanta synpunkter och jag kliar mig fortfarande i huvudet hur jag kunde förledas av den i min ögon övertygande argumentionen om att DHA och EPA är synnerligen lättoxiderade och därför skadliga om de intas som kosttillskott i ’övermått’.
Det var en vaksam kommentator på Malcolm Kendrick’s blog som gav följande länk.På Kendrick’s blog har jag i en lång kommentar också gått igenom hur jag kunde förledas; jag bifogar den.
https://retractionwatch.com/2014/11/12/know-how-to-recognize-pseudoscience-whistleblower-fills-in-the-blanks-on-fish-oil-retraction/
Uppenbarligen har den här mannen blivit dömd för att ha seglat under falsk flagg med sina titlar (Professor , doktor) till att börja med. Dessutom har han lovat guld och gröna skogar för hjärtsjuka och cancerpatienter om de tar hans hemliga kosttillskott och blev tvingad att upphöra med dessa vidlyftiga löften. Han blev tydligen dömd för detta i en rättegång och fick betala 100 000 dollar i böter. Kosttillskotten hade inte heller blivit testade på något sätt.
I jävdeklartionen påstod han sig inte ha några sådana fast han hade ett eget företag som sålde kosttillskott till hjärtsjuka.
Detta räckte för att jag själv skulle tappa mitt fortsatta intresse för pappret.
____________
Stephen,
Thank you very much for pointing this out. I may now bring out the fish oil bottle from our poison cabinet.
Funny that this person Peskin without any ‘medical credentials’ could write such a paper which took a person like Ian Garber, who has worked within the lipid disorder field, some serious efforts to disclose. Since it was such a controversial paper the assumption that it had been severely reviewed by the journal was near at hand for me. I guess that the publishing activities I am used to in my own field of metallurgical research is infinitely more innocent than in the medical field, e.g. I have never since a conflict of interest statement in a paper since this is obvious from the affiliation of the authors
I am now really embarrassed that I was so easily carried away by this seemingly scientific paper in the lipid field. I guess my low threshold here has something to do with the fact that I have today lost most of the confidence I once had in the medical field and especially about what the nutritional establishment has advocated about the dangers about fat for so long time so why could not fish oil supplement also be a ‘scam’. Passing the threshold, the retraction part of the story just fit into my view of the present corruption in the medical field.
I also checked up on Peskin and a small question-mark came up about the ‘No conflict of interest’ together with peskinpharma.com web address. I also found the empty PEO web-site and part of my present embarrassment is that I did not follow this up as Ian Graber did. It should have sounded a large alarm bell for me as well.
To me, the now very evident quackery of Peskin is though pretty elaborate since he in my eyes produced a convincing logic around the oxidation of fats, especially the very poly-unsaturated ones EPA and DHA, which made it plausible to me that he was ‘well read’ in the field and definitely more than I am.
When you contemplate what a single person like Peskin with his ‘outside’ background can produce in the field of nutrition in terms of rather sophisticated quackery it is easy to visualise the possibility of extremely more sophisticated ‘quackery’ that huge pharmatheutical companies are capable of – and get away with.
Thank you again Stephen
Docent Göran Skrev:
Nåja, Ian Garber gjorde ett fint jobb med att misskreditera författaren, men jag såg inget bemötande om sakinnehållet, bara formen.
Må vara att Perskin är en fake, men några sakargument har jag inte sett. Utfallet av en rättsprocess i den här delen av världen hänger mycket på dyra advokater.
@ Docent Göran:
En aspekt som är generell för alla sk kosttillskott är att de sällan fungerar som matvaror med motsvarande näringsinnehåll. Koncentrationen blir en annan och interaktionen mellan preparatet och den föda man tar det tillsammans med blir också annorlunda. Jag tror starkt och fast att man har svårt att få förlåtelse för matsynder genom att kompensera med raffinerade preparat. Varför inte äta några sardiner eller makrilar i stället?
Erling Skrev:
Tack för dina synpunkter!
Nej, jag har själv funderat på detta och det skulle krävas en hel del för att gå till botten med detta. Det jag själv reagerade på när jag läste artikeln var en hel del kategoriska uttalanden men jag tyckte som sagt att den logiska argumentationen var övertygande och jag såg ingenting som stred direkt mot min grundläggande förståelse av vår fettmetabolism och det var ju därför jag gick på att det var en professor som var verksam inom området som hade skrivet artikeln. Med mina egna begränsade kunskaper kunde jag inte se igenom eventuella brister i argumenteringen men i stor sett håller jag med Ian Graber i hans generella kritik av hur artikeln är strukturerad. Det är trots allt en slags reviewartikel det är frågan om.
Det första man måste göra är i så falla att kolla upp hans referenser och se om de över huvud taget är relevanta. Det var ju på det sättet pionjärerna inom LCHF-rörelsen ’avslöjade’ att bland de ’tusentals’ referenser, som livsmedelsverkets hävdade som stöd för sitt ovetenskapliga nonsens så hade de flesta inte med saken att göra över huvud taget. Man brukar ju säga att djävulen bor i detaljerna och det är ytterst sällan normala läsare av vetenskapliga papper plockar fram referenserna. Enligt min egen erfarenhet är det egentligen bara när pappret berör ens eget forskningsområde som man är hyfsat bekant med de relevanta publikationerna.
Kanske måste jag göra detta nu eftersom jag fick ett skelett i min garderob och som jag måste försöka göra mig av med. Jag är också övertygad om att jag skulle komma att lära mig mycket om jag nu orkar ta mig igenom ett sådant företag. Det skulle förstås vara en bra och kanske också en nödvändig övning inför en eventuell framtida krönika. Det är många frågor som väcks i sammanhanget.
Jag ska fundera på saken – blir jag tillräckligt uppmuntrad kanske jag ’slår till’ och börjar ’forska’.
Möjligen OT
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-metod-kan-upptacka-brostcancer-tidigare