I DN.se.
Mjölkbönderna klarar sig inte på den låga ersättningen de får för mjölken från Arla.
För alla de som tror att mjölken i alla dess former är till skada för mänskligheten, är det förstås likgiltigt, eller bra, att de svenska mjölkbönderna utrotas, men för oss som tror att mjölkprodukterna är mycket värdefulla ur näringssynpunkt, särskilt smöret som är en ovärderlig fettkälla i kosten, är det djupt tragiskt. Dels blir vi inte självförsörjande i maten i Sverige, dels är djurhållning och matkvalitet ofta sämre i de länder vi kan importera maten ifrån.
I DN.se: Så ska den svenska mjölken räddas.
150716 På TV4-Nyheterna om den svenska mjölkbonden.
150719 Sverigesradio.se: Nytt ”mjölkteam” ska hjälpa bönderna.
Ska det vara så omöjligt att sparka ut ARLA och med stöd av EU etablera mindre jordbrukskooperativ överallt i landet med mindre djurbesättningar för ett sundare liv för djuren och garantier för kunderna att produktionen är djurvänlig och produkterna förstklassiga?
Det finns ju små vinkooperativ överallt i vinodlande länder att ta efter.
Jag håller med – Vilka produktmärken kan jag köpa för att göra de svenska bönderna gott?
Skulle kunna tänka mig att Arla har bättre produkter än tex Coop. När Arla försvinner mer skapar det mer plats för sämre produkter som då tex Coops varor.
Det finns mycket som talar för att att opastöriserad , ohomogeniserad mjölk direkt från kon är den nyttigaste mjölken man kan få i sig men sådan mjölk kan man bara få tag i om man besöker en mjölkbonde vid mjölkdags och det är vad jag själv har satsat på.
Man stödjer då direkt sin lokala lantbrukare. Jag brukar köpa 20 liter á 5 kr litern. Ett par liter går åt till kaffe latte. 10 liter gör jag hälsofil av och resten blir till en liten ost.
Nyttigaste mjölken är i tur och ordning, handmjölkad, spannmjölkad och rörmjölkad sämst, handmjölkad spenvarm är rena hälsokosten.
Frida D Skrev:
https://www.coop.se/Globala-sidor/Pressrum/Pressmeddelanden—Coop-och-KF/2014/Coop-saljer-Grado-Mejeri-till-Falkopings-Mejeri/
Grådö Mejeri AB är ett dotterbolag till Coop Sverige AB. Mejeriet tillverkar mejeriprodukter Coops egna varumärken Coop och Coop Änglamark samt produkter under Grådövarumärket. Mejeriet har 34 medarbetare samt 39 kontrakterade mjölkgårdar i Dalarna, Uppland, Västmanland och Örebro län. Invägningen är cirka 50 miljoner kilo mjölk per år. Cirka 20 procent av produktionen sker med ekologisk mjölkråvara.
Falköpings Mejeri ägs av cirka 200 mjölkbönder på och omkring Falbygden. Ett 20-tal är anslutna till föreningen KRAV®. På mejeriet arbetar drygt 70 personer med produktion, kvalitetskontroll och administration. Falköpings Mejeri omsätter mer än 700 MSEK vilket motsvarar 150 miljoner liter mjölkråvara som förädlas och levereras i totalt 65 miljoner förpackningar av olika slag. http://www.falkopingsmejeri.se
@Gustav
Varför tror du, att COOP har sämre varor?
ARLA har lyckats skapa en monopol situation, de har ca 70% av Sveriges marknad. Detta har de lyckats med genom att myndigheter och politiker sitter och sover på sina poster.
ARLA styrs från Danmark och är helt inställda på att döda det svenska jordbruket. Enda sättet för Sverige att behålla egen producerad mjölk är att bryta isär ARLA, så de svenska bönderna blir helt fristående och kan producera för den inhemska marknaden. Det gäller att få stopp på en massa oärlig inblandning av danska och tyska mjölkprodukter med ARLA logga.
Läs noga på varje paket i den ovala stämpeln, var är produkten tillverkad. En ARLA produkt kan vara tillverkad var som helst. Det behövs omedelbart en klar märkning om ursprunget för mjölken. En logga med ”Svensk Mjölk”.
Det allvarligaste i detta är att svenska folket konsumerar mjölkprodukter som är tillverkade från dansk och tysk GMO-mjölk, men som de tror är helt ok i och med ARLA-loggan.
Detta är bedrägeri och de svenska bönderna med sin mycket höga kvalitet på mjölken får ta stryk på grund av ARLAs politik att inte separera svenska produkter från import-produkter.
Falköpings mejeri – produkterna verkar bara finnas i Västsverige!
Produkter:
https://www.falkopingsmejeri.se/kategori/4/produkter.html
Mjölkgårdar:
https://www.falkopingsmejeri.se/kategori/5/mjolkgardar.html
COOP säljer en del EMV-produkter som kommer från Falköpings mejeri. Kolla alltid den ovala stämpeln var produkten är producerad.
Det borde finnas stora anslag i varje butik med alla SE-nummer och vilka mejerier de har dessa tillstånd.
Rolf Löfgren Skrev:
Bra Rolf – jag är med i Coops medlemspanel – det ska jag föreslå nästa gång jag får en medlemsenkät att svara på.
https://www.coop.se/MedMera-kortet/Coop-Medlemspanel/
Jag vill gärna förstå, för att kunna veta hur jag kan vara säker på, att köpa rätt mjölkprodukt.
Jag förstår inte: Vad betyder SE-nummer?
Vad betyder EMV-produkter?
Var finns den ovala stämpeln?
Vad betyder meningen: ”Det borde finnas stora anslag i varje butik med alla SE-nummer och vilka mejerier de har dessa tillstånd.” ?.
Vem ska ha Änglamarkspriset 2015?
https://www.coop.se/Vart–ansvar/Samhallsengageman/Anglamarkspriset/Anglamarkspriset-2015/
XMargareta Skrev:
SE-nummer finns på förpackningen i den ovala stämpeln.
På min Coop A-filförpackning står
SE
1017
EG
SE
betyder att den är tillverkad i Sverige och siffrorna anger på vilken mejerianläggning.
https://www.livsmedelsverket.se/sok/Search/?q=mejerianl%C3%A4ggningsnummer
1017
är Grådö mejeri (Falköpings mejeri) och borde vara mjölk från svenska gårdar.
EMV betyder Egna MärkesVaror
XMargareta Skrev:
Egentligen är hela systemet sjukt!
Vi borde ha ett system (läs myndigheter) där samhällsmedlemmarnas mat kontrolleras så att den gynnar vår hälsa. Som det nu är får man som enskild individ kämpa mot myndigheterna för att komma åt den riktiga mat som man inte blir sjuk av.
Själv har jag med åren antagit en klar försiktighetsprincip och att satsa på naturliga eko-produkter med naturbetat kött är då grunden förutom att undvika kolhydrater och alla industritillverkade livsmedel så långt det nu är möjligt.
På min Coop-A-fil-förpackning står numer 1000 g, inte 1 liter!!!
Varför denna ändring?
Har för mig att jag läste i en insändare om en man som skulle dricka 2 dl varje dag men när förpackningen var slut så hade han bara druckit 9,5 dl!
Docent Göran Skrev:
Ja! Vi skulle kunna kalla denna myndighet för ”Livsmedelsverket”! 😀
@ Arvid
Tack!
@ Lars Henrik:
Svenskt rekord i ironi.
Kanske.
Men inte så kul egentligen.
Spanstind Skrev:
Ja, det var ironi. Fast jag håller med dig om att det egentligen är ganska sorgligt.
Verklighetens Livsmedelsverk verkar ju vara opåverkbar av kritik. Så upplåsta vid sina industrikompisar verkar de vara. Kanske skulle det gå att istället ironisera ihjäl dom eller att tilldela dom ett slående och lättspritt öknamn!
Jag hoppas det förstods att ironin i mitt inlägg ovan var riktat mot Livsmedelsverket och inget annat!
@ Spanstind:
@ Lars Henrik:
Det är en sak att man själv har insett farorna för sin egen hälsa med vår socker- och omega-6-stinna industrimat då man redan har blivit sjuk av denna mat och sedan med ’näbbar och klor’ kämpar för att rädda sig undan den fortsatta ’förgiftningen’. En annan sak är hur man med denna nyvunna insikt bäst kan hjälpa till att ändra på hela detta sjuka livsmedelssystem när nu samtliga partier bara inte vill ta i denna fråga.
Själv tror jag mest på en medveten rörelse bland ungdomen som av självbevarelsedrift förvandlar frågan till en politisk sådan på samma sätt som miljörörelsen gjorde på 70-talet. Helt enkelt en rörelse som bryr sig om vår framtid – vad är annars politik? Det är därför för sorgligt att se hur denna 70-talsrörelse idag har blivit en helt tandlös del av etablissemanget.
Att osjälviskt arbeta för en förändring av ett sjukt system är nog det vackraste jag själv kan tänka mig när det gäller just samhällsmoral. Att delta i de världsomfattande demonstrationerna mot Monsanto för ett tag sedan tyckte jag därför kändes väldigt bra. Att Neil Young nu givit ut ett helt album som politiskt riktar sig mot Monsanto är också väldigt uppmuntrande i mina ögon.
@ Lars Henrik:
……….tilldela dom ett slående och lättspritt öknamn!
”Livsfarlighetsverket” har funkat tidigare!
Även om smöret eller osten tex. är tillverkat i ett svenskt mejeri är det inte säkert att mjölken kommer från Sverige. Det jag vet är att det körs till Sverige åtskilliga tankbilar bestående av bil och släp dagligen till olika mejerier med mjölk.
Mig veterligen är Sverige ensamma om att inte producera någon GMO-mjölk.
I TV4s ”Nyhetsmorgon”: en mjölkbonde, en LRF-representant och en ARLA-styrelseledamot om mjölkpriset till bönderna:
https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3190923&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se
Nu verkar det finnas en ny ekonomisk föreningen för mjölkbönder! Glada bonden.
https://www.sverigesmjolkbonder.se/sv/nyheter/glada-bonden-ekonomisk-forening.html
”Ett hundratal mjölkbönder har även valt att lämna Arla och bildat en ny ekonomisk förening. Glada bonden, som föreningen heter, vill lyfta mjölkpriset genom att förhandla direkt med handeln.”
Mjölk i lösvikt?
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6227942
”Färsk gårdsmjölk i lösvikt har gjort succé i en livsmedelsbutik i Fristad. För butiken är satsningen ett sätt att kunna ge mjölkbonden bra betalt för mjölken och möta kundernas efterfrågan på närproducerat.”
@ Arvid:
För några år sedan var det en butik (vart kommer jag inte ihåg) som sålde mjölk som kom direkt från en mjölkproducent, men fick på käften av hälsovårdsnämden, den kunde innehålla bakterier så den fick inte stå i kyldisken med de andra livsmedlen.
Vad gjorde butiksinnehavaren då? Jo, han satte en skylt i kyldisken vid ”bondemjölken” och skrev ”KATTMAT”, då gick det bra.
@ Lasse P:
Ja, det var roligt, har nåt minne av det.
Lasse P Skrev:
Verkar inte särskilt lyckat, eftersom katter inte skall ha sådan mjölk av helt annan anleddning.
Pastöriseringsfrågan handhas på olika sätt inom EU. Jag blev ganska schockad av att se hur de som säljer ”hälsokost” i Österrike får sälja sådan mjölk i lös vikt med upptappning från tank i butiken. (Jag köpte en liter, lät mig serveras på hotellet och blev inte sjuk).
Kollegerna i Schweiz får bara sälja den färdigförpackad på mejeri eller var det nu görs. I Tyskland får ”Vorzugsmilch” bara erbjudas från gårdar med specialtillstånd, och de har blivit allt färre genom åren, eftersom mjölken inte är lönsam trots högre pris. Utanför Paris finns ett mejeri som erbjöd sådan mjölk vid jordbruksutställningen i Paris sist jag var där, dock inte i lös vikt. I England har den varit tillgänglig genom abonnemang hos speciella leverantörer, och kungafamiljen sägs diskret trotsa det allmänna förbudet genom försörjning från egna gårdar.
I Skottland har det dock varit tvärstopp. Ju längre norrut man kommer desto kärvare är det, men i Italien kunde den inte påträffas – folk verkade inte fatta vad man talade om fastän trots att jag lärt in vokabulären, ”latte crudo”. Inte heller i Slovenien.
Om nu svenska myndigheter går med på försäljning med annan rubricering (!), så får man väl önska lycka till, men då bör det på etiketten stå att den inte skall erbjudas katten outspädd.
piltson Skrev:
Till historien hör kanske hur intresset för all slags mjölk gavs upp. Jag hade kört nästan tre mil på vespa för att nå fram till en gård med tillstånd att sälja opastöriserat. Jodå, det fanns, men korna stod inomhus och fick aldrig komma ut på gårdens egna ängar. Det sades vara olönsamt.
Det är sex-sju år sedan, men sedan dess förekommer här ingen annan mjölk än katternas laktosfria, vilken duger i kaffe också.
Man tar sig för pannan apropå mjölkbönder och katter!
När jag hälsar på min mjölkbonde och väntar vid mjölktanken finns alltid katter där i samma ärende. När bonden tappar upp mjölken i min kanna blir det alltid lite spill som hamnar på cementgolvet och full fart på katterna. Då är det svårt att hindra katterna från att slicka rent innan han hunnit spola av golvet med vatten. Jag misstänker att de tar råttor och möss också.
Stackars katter eller vem det nu är som det är synd om.
@ piltson:
Anledningen var nog inte att den faktiskt skulle säljas som kattmat utan att förbigå myndighetens krav då det inte finns något förbud för människor att äta/dricka kattmat
Sedan att katter inte bör dricka mjölk är en helt annan fråga.
@ Lasse P:
Hyckleri inför lagen är ganska vanligt, och varje gång undrar man hur det var tänkt.
Under flera år fick Stevia säljas enbart med förbehåll att det inte fick användas som livsmedel, men ingen vet någon annan användning. Radiomottagare som tar in polisens kontaktfrekvenser fanns här att köpa med förbehållet att man inte fick lyssna på dessa frekvenser. Och min vespahandlare fick skaffa in och montera en cylinder med lite större volym än lagen tillät. Det finns inte något annat fordon där denna cylinder kunde användas. Sedan var det dock förbjudet för mig att köra fordonet.
@ Gustav:
Fel i sak. Det är snarast så att Coop genom Grådö mejeri och Falköpings mejeri hör till de som betalar tyfligt mer till bönderna. Skit i Arla. Välj alternativt.
Ny märkning – ost/mjölk:
Nu har det visat sig att det finns en efterfrågan från kunder om en tydligare märkning. Därför lanserar Arla en ny symbol. En blågul Sverigekanna, som är tänkt att garantera svensk råvara i produkterna.
https://www.op.se/allmant/jamtland/svart-att-avgora-om-osten-ar-svensk-eller-inte
EU!
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-sanks-mjolpriset-till-historiskt-lag-niva
…” EU har gjort sig av med regler för hur mycket mjölk ett medlemsland tillåts producera.”…
???
Borde inte mjölken till konsumenten bli billigare när Arla köper råvaran så billigt?
???
Arvid Skrev:
Mjölk i automat – Uppsala, Österbybruk, hos mjölkbonden Elin Torstensson:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/hon-saljer-egen-mjolk-i-automat-pa-garden
Grattis, men jag själv bor lite för långt ifrån.
Mjölkbönderna lämnar Arla – Jämtland, Strömsund/Krokom, mjölkbonden Lars Jensen:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6444187
Jag köper gärna mjölk från svenska bönder i Sörmland…Heja…
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6457813rmland…