Läkartidningen: Sverige behöver nationell strategi för nutrition och fysisk aktivitet.
Frågan är ju bara vilken nutrition vi ska lära ut? Ska vi fortsätta att förmedla budskapet att mättat fett är farligt? Att fiberrika kolhydrater är bra, och ska ätas i stället för fett?
Nej, men om vi får lära ut att naturligt mättat fett är nyttigt, att socker ska vi undvika helt, och stärkelserik mat ska vi minska på, och att kemikalierika industriprodukter ska undvikas som ohälsosamma, då kan kanske hälsan förbättras och övervikten minska hos befolkningen.
Nu har jag laddat ned dokumentet på 64 sidor från SIS.
Först registrerade jag mig här: https://www.sis.se/Administration/Registrering/
Dokumentet: https://www.sis.se/standard/std-8013646 valde jag sedan att köpa det (gratis).
Bengt Nilsson Skrev:
Varför måste man registrera sig?
Jag tolkar detta som ett positivt debattinlägg om man läser lite mellan raderna och analyserar. Här är en nyckelmening:
”Men om vi verkligen vill bromsa eller till och med minska fetma, kroniska sjukdomar och ojämlikhet i hälsa behövs evidensbaserade åtgärder, och därmed mer storskalig interventions- och implementeringsforskning samt system för långtidsuppföljning enligt ANDT-modellen. ”
Orden ”evidensbaserade” samt ”interventions-[forskning]” ska nog tolkas som en kritik mot att nuvarande verkningslösa råd inte baserat sig på gedigen evidens och interventionsstudier.
@ Per Wikholm:
Är det någon som kan kontakta någon av artikelförfattarna och fråga vilka evidensbaserade forskningsrön de anser ska vara vägledande för kostråden? Och återföra svaret hit?
Arvid Skrev:
<
För att kunna handla, även om det är för 0 kr.
Vi har i olika sammanhang pratat om glukosbelastningstestets vara eller icke vara. I Läkartidningen finns nu en artikel om jämförande studier av HbA1c, fasteblodsocker i blodplasman och glukosbelastning, varvid den senare var absolut säkrast för att upptäcka diabetes. Patienter med kranskärlsproblem har ofta prediabetes eller lättare form av typ 2 diabetes.
https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2015/04/Oralt-glukostoleranstest-identifierade-flest-kranskarlssjuka-med-diabetes/
Kanske det är värt obehaget av testet i alla fall?
Konsumentföreningen Stockholm har goda råd om vad du inte ska ge till jycken!
https://www.konsumentforeningenstockholm.se/Konsumentkollen/KfS_Tips_Trix/Hall-tassarna-borta—har-ar-maten-du-inte-ska-ge-din-hund/
Tänk om dom hade lika goda råd till oss konsumenter, som t ex undvik margarin, undvik nyckelhålsmärkta produkter – de innehåller vanligtvis socker och färg- och aromämnen, undvik lightprodukter, undvik processade matvaror, undvik godis och läsk, undvik bröd, undvik besprutade grönsaker!