Matias Ribbing startar en podcast för att hjälpa oss att träna koncentrationsförmåga och minne.
(Filmen är den andra bilden en bit ner)
Lycka till!
Annika Dahlqvist om LCHF, kost och hälsa
Matias Ribbing startar en podcast för att hjälpa oss att träna koncentrationsförmåga och minne.
(Filmen är den andra bilden en bit ner)
Lycka till!
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Jag har varit läkare, specialist i allmänmedicin. Jag bor i Njurunda, Sundsvall. (Tillägg 200617: Våren 2020, när jag hade varit pensionär i flera år, hade det kommit in flera anmälningar mot mig … Läs mer
2024, 2025 öppna datum Vistelse-/Fastedagar på LCHF … Se evenemangen
23 december, 2024 Annika Dahlqvist 22 kommentarer
17 december, 2024 Annika Dahlqvist 14 kommentarer
11 december, 2024 Annika Dahlqvist 5 kommentarer
3 december, 2024 Annika Dahlqvist 11 kommentarer
27 november, 2024 Annika Dahlqvist 13 kommentarer
25 november, 2024 Annika Dahlqvist 19 kommentarer
12 november, 2024 Annika Dahlqvist 3 kommentarer
Copyright © 2024 on Genesis Framework · WordPress · Logga in
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.
Just koncentrationsförmåga, minne och andra mentala aspekter är en mycket användbar inkörsport till bättre kostvanor, när argument för den fysiska hälsa ignoreras eller motarbetas. Ska bli intressant att se vad Mattias initiativ leder till! Förhoppningsvis bättre fokus och lugn i skolorna, och mindre stök för lärarna att hantera, för att nämna ett exempel.
För något år sedan läste jag att en övergång till ett starkt ketogent tillstånd, som tydligen är det tillstånd Ribbing eftersträvar inför stora tävlingar, gör att hjärnan då i princip fungerar 25% bättre för att ketonkroppar är ett superbränsle för just nervceller. Kan det vara just detta tillstånd som också som gjort att min hustru blivit av med sina nervskador i fingrar, tår och ögonbottnar även om de verkar göra sig påminda när hon fuskar?
Jag brukar använda detta argument när jag diskuterar med mina forskarkollegor på Chalmers men de flesta verkar ändå ganska oemottagliga där de sitter fast i sina ’kolhydratsträsk’. Men det finns trots allt några undantag som kämpar för att få fast mark under fötterna och med blandad framgång – det är för ruskigt lätt att sugas ned i träsket igen och senast i fredags insåg jag detta när jag tittade på allt gott som hade dukats upp inför veckans begivenhet – ’fredagsfikat’! En av de ’kämpande’ som för ett tag sedan påstod sig ha lämnat godisträsket bakom sig satt ändå där med en kaka i handen. Som en ’förtappad syndare’ och gratulerade mig till min ’ståndaktighet’.
Jag tror att min liknelse med ’alkoholism’ stämmer. Vid dessa fredagstillställningar har jag insett att jag fungerar som ett slag dåligt samvete – som en ’nykterist’ bland supande vänner. Det räcker med en ’kolhydratssup’ om man nu blivit allvarligt ’beroende’ för att halka tillbaka i tidigare missbruk. Är man så allvarligt sjuk som jag själv blivit i det metabola syndromet på grund av missbruket som jag ägnade mig åt för 20 år sedan är det nog bara den ’smala stigen’ som gäller i fortsättningen. Detta är också vad jag brukar försvara min egen ’talibanism’ med.
Livet är ett intressant experiment som jag brukar säga.
Intressant igen från Mattias. Ibland erfar jag just vad han menar ”superfocus” och blir plötsligt förvånad över hur mycket tid som gått. Bra att veta att det är bra! Välja ”huvudämne” att pendla tillbaks till ser också ut som ett vettigt och enkelt råd att fungera bra utan att helt stänga in sig på den viktigaste uppgiften. Intressant om jag kommer ihåg att följa detta veckan som kommer…
@ 2 Professor Göran:
Vi fungerar väl alla olika. Själv klarar jag inte att motstå när det bjuds på bakverk på jobbet. Men jag har fördenskull inga problem med att låta bli att köpa hem söta saker till hemmet. Så missbruket blir självbegränsande när jag går ut ur fikarummet – tills nästa gång det bjuds på sötsaker.