Spannmålsprodukter, vegetabiliska oljor och socker bakom USA:s fetmaepidemi

Inlägg av Per Wikholm i LCHF.se.

 

Comments

  1. 1

    Vad avses med ”vegetabiliska oljor” i detta fall.
    Till den kategorin hör ju bl.a. OLIV-olja….
    Anses den vara ”skadlig” — trodde det var ngt av det nyttigaste som finns i fett-väg?!

  2. 2
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Bra artikel!

    Beträffande Eades: ”..att folk i årtionden fått rådet att äta mindre kött och fett så konsumerar amerikanerna faktiskt 67 % mer tillsatt fett, 39 % mer socker och 41 % mer kött år 2000 än vad de gjorde 1950 och de konsumerar 24,5 % mer kalorier än 1970 enligt USDA (USA:s jordbruksdepartement). Föga förvånande har vi blivit fetare och sjukare.”

    ..så får man ta i beaktande att varken fett, socker eller kött är ekologiskt – utan snarare så långt ifrån naturlig kost som man kan komma!

    Köttet kommer ju från mastodonta djurfabriker, ’sockret’ är man-made kemikalier liksom det mesta fettet. Det är ju inte mängden kalorier folk blir sjuka av utan GMOs och konstiga tillsatser.

    Det är verkligen dags för en seriös LCHF-kost kontra ’konstgjordheter’ studie!

  3. 3

    Sigge Skrev:

    Vad avses med ”vegetabiliska oljor” i detta fall.
    Till den kategorin hör ju bl.a. OLIV-olja….
    Anses den vara ”skadlig” — trodde det var ngt av det nyttigaste som finns i fett-väg?!

    Ett bra exempel på svepande och osakliga uttalanden! Ta kokosolja – en alldeles utmärkt produkt i LCHF-sammanhang, trots att den kommer från växtriket. Inte ens fröoljor är helt adekvat beteckning för usch och fy, rapsolja har en rätt hälsosam fettprofil.

  4. 4

    Rapsolja och annat.Ta en titt på länken.
    https://martinas.nu/mattade-omattade-fettsyror/

  5. 5

    Problemet är att även de bra vegetabiliska fetterna såsom kokosfett, olivolja, avocadoolja och hyfsade som rapsolja kommer att inlagras som fett om du överäter socker och snabba kolhydrater från processade spannmålsprodukter, vilket amerikanerna gör. Det som underlättar viktminskning vid LCHF kan bidra till viktökning med HCLF.

  6. 6
    ragnhild säger

    He,he, trodde jeg bare kunne skrive ivei. ”Speak Your Mind” navneinfo´n min var jo ikke på plass 😉

    https://fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=7587&pic=2d4a49e8738c51e857c7756d05b0131b.jpg

    Ville bare gjøre oppmerksom på denne videon, litt mere enn en snutt. Verd å få med seg, til tross for at det var tungt å ta den innover seg 2ndre gangen. Takk til Rune Lanestrand som formidlet den. Obs. og gjerne noter dere det ukjente (?) farlige stofftet/antioksidant-benevnt!!! og Monsanto- herr Skruppelløs personlig-oppfunnet, som av alle ting blir brukt i fóret til oppdrettslaksen. Dette vet de færreste om, og forskere blir bedt om å holde munn/presset ut av jobben. Skremmende lesing. Noter gjerne også forskeren (fransk) som i ”workshop” for kreftrammede poengterer hvilken type fiskeprodukter man skal passe seg for slik at tilbakefall av sykdommen ikke så lett rammer.

    Videoen er på fransk stort sett, med god skriftlig oversettelse. Se hele, ulike sider her. Vår mat blir alt mer ødelagt av grådighetskulturen. Heldige alle som har tilgang til naturlig sådan.

  7. 7
    Annika Dahlqvist säger

    @ ragnhild:
    Vad betyder Grådighetskulturen?

  8. 8

    Girighetskulturen.

  9. 9
    Lars Henrik säger

    @ ragnhild:
    Detta var en skrämmande film om den odlade fisk som många tror är nyttig att äta! Den norske fiskeinspektören skrädde inte orden när han sa att norsk odlad lax är den giftigaste maten som säljs i våra affärer. Efter denna film är jag beredd att tro honom.

    Gifterna kommer från den behandling med pesticider och mediciner som fisken får utstå i kassarna. Men kanske kommer det mesta från själva fodret: PCB, dioxiner, ethoxyquin bl a.

    Ethoxyquin är en antioxidant som ursprungligen uppfanns av Monsanto som en pesticid men verkar nu användas tanklöst av fiskfabrikanterna.

    https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=YhUjVemAHsKosgGE94OADg&url=https://www.epa.gov/pesticides/reregistration/REDs/factsheets/0003fact.pdf&ved=0CBsQFjAA&usg=AFQjCNFw-vhjZieJYWYtuBLmMIZZ5HlZBA&sig2=tAZCEVWWFKTkBpV1OMbBRA

    Jag vet inte om jag vill stödja dessa fiskmånglare fler gånger. Det blir vildfångad fisk eller egenfångad småfisk och gräsbetat kött för hela slanten hädanefter.

    Se gärna filmen och slå hål på SVT:s nedtystning!

    Här den direkt från Vimeo:

    https://vimeo.com/104376663

  10. 10
    Monica J säger

    @ Lars Henrik:
    En undran gällande lax:
    Änglamarks Ekologiska, odlad i Norge. Står att det är Kravgodkänd råvara.
    ICA:s I Love Eco. Också odlad i Norge.
    Hur ska man förhålla sig till dessa?

    Monica J

  11. 11
  12. 12
    Lars Henrik säger

    Monica J Skrev:

    @ Lars Henrik:
    En undran gällande lax:
    Änglamarks Ekologiska, odlad i Norge. Står att det är Kravgodkänd råvara.
    ICA:s I Love Eco. Också odlad i Norge.
    Hur ska man förhålla sig till dessa?

    Monica J

    En mycket bra fråga!

    Jag vet inte vad som skiljer eko och krav från konventionell odlad fisk. Däremot har jag sett frågan ställas någon annan stans. Jag ska kolla lite…

  13. 13
    Professor Göran säger

    @ Lars Henrik:

    Och är det nu inte så att det mer än trettio år sedan en norsk fiskeriinspektör fick fly hals över huvud ur Norge för att han gjorde sitt jobb och berättade som det var med denna ’nyttiga’ odlade norska lax?

    Den här nedtystningen som pågår påminner om det som pågår kring GMO-grödorna. Speciellt när diplomati på högsta nivå ingriper i nedtystningsprocessen, som bakom det aktuella tillbakadragandet på SVT, får man misstänka att det ’ligger en hund begraven’.

    Apropå lax är det någonting jag inte riktigt förstår.

    Själv åt jag nyss upp det sista av en vildfångad Alaskalax, Pinklax, som jag köper fryst på WILLYS. Den är märkt med MCS som garanterar hållbart fiske.

    https://www.msc.org/?set_language=sv

    Denna typ av fisk är också den enda som Mercola rekommenderar och faktiskt den enda vi äter.

    Det jag inte förstår är att denna enda fisk som man tydligen vågar lita på är hälsosam ’bara’ kostar 50 kronor kilot medan jag misstänker att den ’giftiga’ odlade kostar det dubbla. Jag brukar köpa på mig så många Pinklax som ryms i frysen för jag tänker varje gång jag handlar att detta är för bra för att vara sant och att fisken snart inte ska gå att få tag i när folk ’fattat’ vad det hela rör sig om.

    Än så länge finns den dock alltid i WILLYS frysbox och min egen.

  14. 14
    Anders S säger

    Professor Göran skrev:

    Själv åt jag nyss upp det sista av en vildfångad Alaskalax, Pinklax, som jag köper fryst på WILLYS. Än så länge finns den dock alltid i WILLYS frysbox och min egen.

    Lobster Pinklax hel, vildfångad, fångad i Stilla Havet

    53,80 kr/kg
    #2380553414577

    Den är lite svårfångad eftersom den är en s.k. c-vara, men har lyckats få tips om ett litet stim i frysdisken på Mölndalsvägen i Göteborg. Beger mig dit och hoppas på fiskelycka!

  15. 15

    Puuh
    Inget mera fiskspisning för mig.

  16. 16
    Lars Henrik säger

    @ Monica J:
    Här är Kravs regler för Vattenbruk:

    https://www.krav.se/regel/7-vattenbruk-1

    Man kan bl a läsa att antioxidanter är tillåtet i foder. Det skulle kunna betyda att t ex Ethoxyquin kan vara tillåtet. Det saluförs ju numera som antioxidant men skapades av Monsanto som ett gift.

    Vidare kommer ju PCB och dioxiner i fodret från de fiskar man gjort fodret av. Det borde alltså inte skilja något mellan det konventionella och Krav-fodret vad gäller detta.

    Det verkar vara färre tillsatser i Krav-foder, mindre läkemedelsanvändning, fiskarna har större utrymme, hanteras varsamt vid slakt och det ställs större krav på påverkan på omgivningen.

    Däremot ser jag tyvärr inga stora skillnader i mängden av de gifter vi ovan pratat om. Det framgår i vart fall inte av det jag läst på hittills.

  17. 17

    @13 Professor Göran:
    Jag har undrat samma sak som du varför den vildfångade laxen är billigare. Jag vill helst ha portionsbitar á 125 gram (enklast) men tror att det bara är Lidl som har 125 grams-bitar. Oftast är den vildfångade portionerade i 100 grams-bitar av någon anledning…

    Frågan kvarstår dock: Hur skitiga är haven??? Om det inte blir någon rejäl minskning av utsläpp av plast och annat skräp så kommer vi kanske inte att kunna äta vildfångad fisk heller???

  18. 18
    LCHF-Bengt säger

    @ EvaLi:

    Vad jag har lärt mig och som dessutom låter helt logiskt, finns inga rena hav. Vattnet cirkulerar runt och tidvattnet gör att allt till slut har blandats.Men skitigast blir det i små innanhav typ Östersjön.
    Om vi jämför en odlad lax med vild, kommer alltid den vilda att vinna, prismässigt, minst gifter och näringsmässigt. Den är bara rensad och fryst. För mig låter det så bra det kan.

  19. 19
    Professor Göran säger

    @ EvaLi:

    Det är något lurigt med detta som jag bara inte förstår – den bästa maten borde vara dyrare än den sämsta!

    Det enda jag kan komma på är att laxen är ’oprocessad’. Jag köper laxen hel, 1 – 1.5 kg, och frusen i en plastpåse.

  20. 20

    Ray Peat har skrivit en mycket intressant artikel huvudsakligen om nyttan av koldioxid, eller att inte få för låga nivåer av detta. Omättade fetter får som vanligt när Peat skriver välförtjänta kängor med hjälp av sanningar. ”..Birds have a higher metabolic rate than mammals of the same size, and live longer. Their tissues contain fewer of the highly unsaturated fatty acids. Queen bees, which live many times longer than worker bees, have mainly monounsaturated fats in their tissues, while the tissues of the short-lived worker bees, receiving a different diet, within a couple of weeks of hatching will contain highly unsaturated fats.”
    Man kan fråga sig vad SLVs politik att göra reklam för fleromättade fetter som lätt bryts ned egentligen baseras på. Kunde vara omröstning i konferenser finansierade av unilever ?

  21. 21

    Är det inte så att det billigare priset beror på att det är pinklax, dvs inte lax. Pinklax är en annan sorts fisk än den som odlas konventionellt, och smakar således lite annorlunda. Anses väl också inte vara en lika ”fin” fisksort. Misstänker att det kostar betydligt mer om man finner den typ av lax som odlas, fast viltfångad. Enligt min palett kan pinklaxen inte mäta sig med vanlig lax, näringsvärden och toxinhalter kan jag inte tala för. (Har inget belägg för det angående fisksorten annat än nån googling ett tag sedan).

  22. 22
  23. 23
    Docent Göran säger

    @ A:

    Enligt mina egna erfarenheter efter ett stort antal ”Pink lax” från Willys a 50 kr/kg är att de är alldeles utsökta. De är dessutom MSC-certifierade

    https://www.msc.org

    Läskigt enkelt att tillaga 🙂

    Sätt ugnen på 150 grader. Ta den frusna laxen ur påsen. Lägg den på en plåt. Efter en styv timme är den klar. Ät med smör (ekologiskt)!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa