Fruktos kan leda till diabetes

Artikel i GP.
Även i SVT.

Det är skadligt att äta tillsatt fruktos. Det ökar insulinresistensen vilket ger ökning av metabola syndromet, vilket ökar risken för diabetes 2.
Egendomligt nog nämner de inte att sockret i vanligt socker och i frukt till hälften består av fruktos.
Det bästa vore förstås att undvika allt socker, all söt smak.

En artikel till: Din frukost kan vara en sockerbomb.

Idag hörde jag på radion att en chefredaktör på GT, Frida Boisen, har gått ut med upprop om en godisfri månad. Spännande!

Comments

  1. 1

    Svt:

    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fruktos-kan-leda-till-diabetes

    ”Tillsatt fruktsocker i mat och dryck kan bidra till både typ 2-diabetes och fetma. Sockerarten är värre än många andra sorter, enligt forskare som menar att det här är ett växande hälsoproblem”

  2. 2

    Nog lika bra att först etablera fruktosens skadlighet för massor med forskare och politiker som inte har en aning. Att peka ut sockret direkt leder säkert till att många blir tveksamma och forskarna kanske inte får stöd lika lätt. Bättre att påpeka efter att man accepterat fruktosens skadlighet…
    Läste just ut boken A big fat surprise och från den lär man sig bl.a att forskningspengar kan försvinna fort om för stora sanningar sägs för snabbt. En mycket större del av etablissemanget än man trott verkar passa in på Konrad Lorenz stimfiskexperiment; man följer etablerade ledare oavsett riktning. Att Lorenz ledarfisk var lobotomerad blev naturligtvis aldrig klart för dom ursprungliga stimfiskarna.

  3. 3

    Kika på http://www.gt.se, sök Frida Boisen, hon har skrivit om godisstopp den 31 januari. Frida är chefredaktör för GT.

  4. 4

    De nämnde att fruktos i frukt inte var skadligt…

  5. 5
    Annika Dahlqvist säger

    @ 4 Mikael:
    Fruktos i frukt är ju mera utspädd än i godis, men annars är förstås fruktos alltid fruktos.
    Och det är lika mycket fruktos i fruktjuice som i läsk.

  6. 6

    För det första så är det inte säkert att kroppen reagerar likadant på naturlig fruktos i frukt som konstgjord fruktos. Konstgjorda vitaminer har ofta skadliga effekter medan samma vitaminer som finns naturligt i mat inte har den effekten utan istället har positiva effekter.

    För det andra så finns det en massa andra ämnen i frukt som kanske uppväger den eventuella negativa effekten av den naturliga fruktosen i frukt. Ett sådant exempel är ägg som har höga halter av kolesterol, men som samtidigt har höga halter av lecitin, som SÄNKER kolesterolet.

    Bara för att ett ämne finns i mat så betyder det inte att det har den effekt som man tror.

    Hänger du med?

  7. 7
    Lars Henrik säger

    @ Mikael:
    Vi har tidigare lärt oss här att det ofta (men inte alltid) är skillnad på naturlig E-vitamin och E-vitamin i tillskott. I dessa fall finns dock en belagd skillnad i den kemiska formeln. Det är helt enkelt två olika ämnen vi pratar om.

    Naturligt alfa-tokoferol, d-alfa-tokoferol kontra syntetiskt alfa-tokoferol, dl-alfa-tokoferol

    Vilka fler sådana fall finns belagda?

  8. 8
    Annika Dahlqvist säger

    @ 6 Mikael:
    Ja den som vill tro att fruktos i frukt har annan effekt än annan fruktos kan förstås äta så mycket frukt den vill. Men om man ska rekommendera andra att äta (mycket) frukt bör man nog ha vetenskap på fötterna. Finns det? I jämförbara fruktosdoser och med hårda ändpunkter?
    En ändpunkt kan också vara frätskador på tänderna som man får av syran i frukt.

    Beträffande kolesterol finns det öht inte belagt att högt intag av kolesterol i födan höjer kolesterolhalten i blodet. Det är helt andra metabola mekanismer som påverkar blodkolesterolet.

  9. 9

    Maria Husén – godisstopp
    https://www.expressen.se/gt/maria-hysen-hakar-pa-gts-godisstopp/

    ”Succéstarten fortsätter för kampanjen #godisstopp och allt fler delar med sig av inspirerande recept i sociala medier.

    Maria Hysén, 33, hyllar kampanjen – och ställer nu ”krav” på maken, fotbollsstjärnan Tobias Hysén.

    – Jag hoppas att han hakar på. Som förälder har du valet att säga nej till godis. Det gäller att vara beredd på att ta kampen, säger Maria Hysén, 33.”

  10. 10

    Lotta Engberg – godisstopp
    https://www.expressen.se/gt/godisalskaren-lotta-engberg-sager-stopp/

    ”Lotta Engberg älskar godis – men vill ändå vara med på #godisstopp.
    Nu åker den populära programledaren till Thailand för att stilla sötsuget.
    – Där glömmer jag bort att äta godis, säger Lotta Engberg.”

  11. 11

    Ullareds Boris – godisstopp
    https://www.expressen.se/gt/ullareds-boris-hyllar-godisstopp-kanon/

    ”När Boris Lennerhov drabbades av cancer fick han rådet ”undvik det farliga sockret”.

    Nu hyllar Ullaredsprofilen kampanjen #godisstopp och bjuder på sina bästa tips för att minska sötsuget.”

  12. 12

    Jonas Colting – godisstopp
    https://www.expressen.se/gt/elitidrottare-varnar-for-vanliga-sockerfallor/

    ”Jonas Colting, 41, är elitidrottaren som ställer sig bakom #godisstopp.
    Han varnar även för sockerfällorna i en helt vanlig svensk frukost.
    – Det gäller att inte lura sig själv och kompensera det söta godiset med något annat, säger Jonas Colting.”

    ”Jonas Colting, 41, elitidrottare, Borås, om sitt bästa sätt att minska sötsuget. – Det handlar om att äta bra mat i stället. Jag tror många äter godis för att de är hungriga. Då blir det ett problem. När man får fallande blodsocker är det många som drar i sig något sött. En vanlig svensk frukost med sötad yoghurt och juice kan innehålla mer socker än en godispåse. Det tycker jag är trams. ”

  13. 13

    Allmänläkaren Bertil Hagström – godisstopp
    https://www.expressen.se/gt/allmanlakaren-det-ar-ett-jattebra-initiativ/

    ”Allmänläkaren Bertil Hagström ställer nu krav på matbutikerna att inte ställa fram godis vid kassorna. ”

    ”I dag genomförs fler än 8000 magsäcksoperationer per år, och nu börjar Sverige på försök också att operera barn i 13-15-årsåldern.”

  14. 14

    Hälsobloggare Johanna Toftby – godisstopp
    https://www.expressen.se/gt/kolla-vilken-smakstart-for-gts-godisstopp/
    https://www.johannatoftby.se/

    ”– Många ersätter godiset med mer frukt, men det innehåller mycket fruktsocker. Det bästa att är att hitta andra alternativ som mättar, kanske lite nötter eller ett glas vatten med citron.”

  15. 15

    Stjärnkocken Håkan Thörnström – godisstopp
    https://www.expressen.se/gt/stjarnkocken-skrams-av-allt-godis-vi-ater/

    ”Kocken har även märkt hur läskkonsumtionen har ökat. Han tycker därför att de som slutar äta godis även borde undvika läsk.

    – Läsk ingår i en godisfri månad om du frågar mig. Är det festligheter kan man dricka äppelmust i stället, säger Håkan Thörnström, till GT.”

  16. 16

    Göteborgsprofilen Eddy Bengtsson
    https://www.expressen.se/gt/eddy-bengtsson-jag-ska-slopa-sockret-helt/

    ”Den gamla MMA-fightern Eddy Bengtsson från Masthugget tycker att GT:s kampanj godisstopp är ett utmärkt sätt att bemöta ett växande sockerberoende.

    – Vi har ju blivit sockerberoende eftersom det är dolt socker i allt vi äter. Nu får man till och med ha socker i nyckelhålsmärkta produkter, säger han.

    Själv har han helt valt bort sötsaker i sin kost. Nu håller han på med en sundhetsdiet som ska ta honom till ett hälsosammare liv.

    – Jag är ju lika stor sockertorsk som alla andra, säger han.”

  17. 17

    TV-profilen Pamela Andersson/Alselind – godisstopp
    https://www.expressen.se/gt/tv-profilens-knep-for-att-infora-godisstopp/

    ”– Jag tycker det är ett jättebra initiativ. Allt som kan hjälpa barn att få en bättre hälsa är bra. Det är hemskt hur mycket godis barnen vräker i sig. Det har vi redan sett tydliga tecken på, säger Pamela Andersson Alselind, chefredaktör för tidningen Topphälsa.”

    ”Hon är författare till succéboken ”Jag ska inte dö i dag” där hon berättar om hur hon överlevde en cancerdiagnos. Att svenskarna äter mest godis i hela världen – 17 kilo per år – gör henne chockad.

    – Oj, det visste jag inte. Det låter hemskt. Jag har försökt att hålla nere på lördagsgodiset. ”

  18. 18

    Arvid Skrev:

    ”– Många ersätter godiset med mer frukt, men det innehåller mycket fruktsocker. Det bästa att är att hitta andra alternativ som mättar, kanske lite nötter eller ett glas vatten med citron.”

    Man ser ibland uttrycket ”frukt och grönt”, vilket är en otrolig blandning av ”äpplen och päron”, för att ta till ett annat uttryck. Frukt i sig är ett mycket vitt begrepp näringsmässigt sett. Bananer anses vara frukt och innehåller stor koncentration av olika sockerarter – ett alldeles utmärkt val om man vill underhålla sitt sockerberoende! Motsvarande mängd citron eller grapefrukt ger definitivt inte samma sockerkick! Vad jag vill säga är att vi slarvar, när vi diskuterar matvaror.

    Vet man med sig att det är svårt att avstå när frestelsen kommer, kan man förbereda sig genom att anta en reservplan i förväg: Ex: När jag ser en kaka tänker jag att kakor smakar illa, sött och sliskigt, och tuggar i mig en sötmandel i stället. För varje specifik frestelse får man konstruera en reservplan. För varje gång planen genomförs minskar frestelsen och självkontrollen stärks.

    Arvid Skrev:

    Läsk ingår i en godisfri månad om du frågar mig. Är det festligheter kan man dricka äppelmust i stället, säger Håkan Thörnström, till GT.”

    Jag tror inte att äppelmust är ett bra val, tyvärr. För mig betyder det söt dryck… En flaska bubbelvatten av god kvalite är att föredra.

  19. 19

    Föredraget av professor Roger Unger, inlägg no3 i Nya läkemedel mot fetma…, var oerhört intressant och givande. Jag fäste mig särskilt vid skillnaden i respons från sköldkörtelns beta-celler hos en frisk och en förfettad pankreas. Har man förfettning orkar betacellerna inte med att ge den höga spiken av insulin, som normalt stänger av glukagon och leverns sockerfabrikation, dvs både blodsocker och insulin ligger kvar på hög nivå. Det gäller, som jag ser det, att mota Olle i grind: att tidigt fånga upp insulinresistens och tendens till pre-diabetes. Har man börjat lagra fett i lever och bukspottkörtel kanske det blir svårt att återställa till ett friskt arbetssätt.

  20. 20
    Spanstind säger

    Nej, äppelmust skall nog betraktas som vilken läsk som helst. Besökte Österlen i somras och köpte nämnda produkt i en gårdsbutik. Egentillverkad och fantastiskt god! Ett fullgott alternativ till en whisky på fredagskvällen om man som jag är liberal LCHF:are.
    Vad ville jag få sagt med detta?
    Betrakta äppelmust som whisky, avnjut i små mängder vid väl valda tillfällen!

  21. 21

    Känner någon till Tore Persson? Han har titeln överläkare och är bl a en väldigt trevlig föreläsare. Här en länk till en föreläsning hos LIM, läkareföreningen för integrativ medicin:
    https://youtu.be/Un1OsLIXefk
    Han beskrev skillnaden mellan att konsumera rent fritt fruktos och att konsumera det vi i dagligt tal kallar socker. Sockermolekylen är en glukosmolekyl och en fruktosmolekyl sammanfogade. För att komplexet ska kunna tas upp i blodbanan krävs att de båda delarna spjälkas i sär med hjälpa av ett enzym, sakaras. Processen tar viss tid, vilket gör att upptaget breder ut sig lite i tiden. Rent fruktos kan absorberas som det är och ger en omedelbar påverkan på kroppen. Om något Du får i munnen smakar sött, spotta ut det! hälsade han publiken.

  22. 22
    Lars Henrik säger

    Självklart ska vi hjälpa Ann att ta makten över mediebilden om sockret!

    https://ettsotareblod.se/det-sotaste-vi-har-hur-industrin-far-makten-i-media/

    Lägg ut på Twitter, FB och bloggar, ni som haver!

  23. 23

    @ Lars Henrik:
    Så här ser sockerkurvorna ut i USA:
    https://youtu.be/Un1OsLIXefk
    Stega fram till 15:05 i föredraget. Eller se hela!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa