I Dagens Medicin: 300 miljoner kronor till klinisk behandlingsforskning.
Men jag kan inte se att någon summa går till att jämföra kolhydrater vs naturligt fett i kosten till diabetiker?
Är det ingen som söker till sådan forskning, eller får den avslag?
Jag tar upp en bra kommentar av Tipp:
”Såg i Skattebetalarnas förenings tidning att SLV lagt ut 800 000 kronor på att fira 25-årsjubileet av Nyckehålsmärkningens införande, förutom förstås en del arbetstimmar. Jag skickade ett lagom välvilligt mejl till dem och föreslog att de lägger lika mycket pengar, alltså 800 000 kronor, i den nya Kostfonden, och att de kunde läsa om den på Kostfonden.se om de inte visste vad det var.
Trots allt är det våra skattepengar som används till firandet så om många skattebetalare hör av sig till dem och önskar mer av oberoende forskning så ….”
Livsmedelsverket, SLV
Ännu hellre: Metoder att diagnostisera insulinresistens tidigt och utvärdera lågkolhydratkost, som behandlingsalternativ. Det är ju som bekant insulinresistensen, som lägger grunden för diabètes typ 2 och inte minst vad vi kallar metabolt syndrom med alla komplikationer, som följer därav.
Helt OT, men ändå viktig info till LCHF-are:
Olivskörden har slagit slint i år. Ohyra har härjat i hela sydeuropa, så skörden blir mycket reducerad jämfört med tidigare år och därmed går naturligtvis priset upp.
Såg i Skattebetalarnas förenings tidning att SLV lagt ut 800 000 kronor på att fira 25-årsjubileet av Nyckehålsmärkningens införande, förutom förstås en del arbetstimmar. Jag skickade ett lagom välvilligt mejl till dem och föreslog att de lägger lika mycket pengar, alltså 800 000 kronor, i den nya Kostfonden, och att de kunde läsa om den på Kostfonden.se om de inte visste vad det var.
Trots allt är det våra skattepengar som används till firandet så om många skattebetalare hör av sig till dem och önskar mer av oberoende forskning så ….
Skulle tro att om en forskare vill forska i kostens inverkan på kroppen så är chansen stor att den forskaren blir ”kall” på marknaden.
@ Lars Pekkala:
Men han eller hon kommer att värma våra hjärtan!
Ingen som ägnar sig åt att utvärdera skolmedicinens metoder, arbetssätt och organisation?
Jämför Chris Kresser:
https://chriskresser.com/clinic/new-patient-info/approach
https://chriskresser.com/clinic/new-patient-info/services
”Nu står det klart vilka projekt som får dela på nästan 300 miljoner kronor när staten och landstingen för första gången gemensamt finansierar klinisk behandlingsforskning.”…
”staten” och ”landstingen” – då är det alltså skattepengar som finansierar forskningen!
Då borde det ju vara möjligt att följa den forskningen med offentlig insyn. Dessutom borde ju insynen vara offentlig vilka projekt som får del av pengarna och vilka som får avslag.
Finns det några journalister som kan gräva i detta?
Artikel från tidningen Läkemedelsvärlden:
https://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/miljoner-till-klinisk-behandlingsforskning-13647
…”Vetenskapsrådet, som fattat beslut om vilka projekt som ska finansieras, fick 227 ansökningar och beviljade pengar till 23 projekt som får mellan 1,1 till 10 miljoner i upp till tre år”…
…”Största anslaget gick till Veronica Murray vid Karolinska Institutet som beviljats 31 miljoner under tre år. Projektet, EFFECTS, är en randomiserad placebokontrollerad svensk multicenterstudie som ska fastställa effekt och säkerhet med fluoxetin till patienter inom akuttiden efter stroke.”…
…”PRISMA, En randomiserad klinisk studie för prevention av bröstcancer får 28 miljoner.”…
Vetenskapsrådet:
Bidragsbeslut Rambidrag inom klinisk behandlingsforskning
https://www.vr.se/nyheterpress/nyheter2014/bidragsbeslutrambidraginomkliniskbehandlingsforskning.5.395547dd14a09cd1891bb7d7.html
https://www.vr.se/forskningsfinansiering/bidragsbeslut/rambidragmedinriktning/kliniskbehandlingsforskning.4.395547dd14a09cd1891b60ef.html
Lärosäte Totalt beviljat belopp (kr) för perioden 2014-2016
Karolinska Institutet 127 511 000
Uppsala universitet 47 755 000
Lunds universitet 33 636 000
Linköpings universitet 32 702 000
Göteborgs universitet 22 849 000
Umeå universitet 18 532 000
Sahlgrenska universitetssjukhuset 15 777 000
Tragiskt!
Hej Annika! Jodå, vi jobbar med en ny koststudie i Göteborg som kommer att jämföra effekter av Tallriksmodell med effekter av LCHF-modell på typ 2-diabetiker. Vi har sökt bidrag av fyra stora fonder. Hjärt & Lungfonden har tackat nej. I December väntar vi svar från ytterligare tre stycken fonder. Det är en väldigt meriterad forskargrupp som numera vill veta mer om hur kosten påverkar hälsan. Forskningsprojektet har fått godkänt av Etikprövningsnämnden.
Problemet tror jag är att beslutsfattarna i respektive fonder inte är vana vid att få in den här typen av ansökningar. Här finns inga kemiska mediciner som behöver ett godkännande och det tror jag tyvärr är förvirrande för beslutsfattarna.
Mats Lindgren Skrev:
Var – mer exakt – ligger problemet tror du: Är det en uppriktig tro att kosten omöjligen kan göra skillnad, eller att dagens kostrekommendation gjorts till en oantastlig ’konstant’ i ekvationen? Oredlig åverkan av stora givare?
Lars Henrik! Jag tror att du med bägge dina antaganden är rätt ute. Dagen system med den fettskrämda nyckelhålsmärkningen är tror jag en ”konstant” som är väldigt svår att komma förbi. Risken är att studier som undersöker effekter av LCHF-mat försvinner redan vid första granskningen.Dvs man kopplar ihop LCHF med mycket fett och det är ju motsatt vad alla redan vet inte är sant.
Dock har projektet fått ekonomiskt stöd från ICA-handlare märkligt nog. Kostfonden kommer nog att fylla en viktig funktion för kommande koststudier men jag vet inte om den har tillräckligt med medel för att koststudien i Göteborg kan göra en ansökan där?