Artikel i Netdoktor.se: Övervikt kan leda till cancer.
De normalkorkade forskarna kan inte en av forskningens grundstenar: Statistiskt samband behöver inte innebära orsakssamband. Det kan i stället finnas samma orsak till två tillstånd, i detta fall att kolhydratrik kost kan öka risken för både övervikt och cancer.
Ett undantag som de nämner är urinblåsecancer. Det kan bero på att det ofta är rökare som får urinblåsecancer, sannolikt pga att gifter från rökningen som ansamlas i urinblåsan. Rökare är ofta smalare än andra. Många har rapporterat att rökningen är aptithämmande.
Jag kan enkelt bevisa att i runt 99% av alla bränder i Sverige finns brandmän närvarande, innebär det att alla brandmän är pyromaner?
Studien är det inget fel på, den använder ordet ”associated”. Det är artikelförfattaren som gör den vansinniga översättningen till ”beror på”.
Trettiofyra miljoner träffar om detta på google:
https://www.google.de/search?q=overweight+cancer&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=yb3-U5u4GaqF8Qeo84DQDQ
Ja, piltson, men ingen vet fortfarande varför, bara spekulationer. Här är några exempel.
”Several possible mechanisms have been suggested to explain the association of obesity with increased risk of certain cancers:
Fat tissue produces excess amounts of estrogen, high levels of which have been associated with the risk of breast, endometrial, and some other cancers.
Obese people often have increased levels of insulin and insulin-like growth factor-1 (IGF-1) in their blood (a condition known as hyperinsulinemia or insulin resistance), which may promote the development of certain tumors.
Fat cells produce hormones, called adipokines, that may stimulate or inhibit cell growth. For example, leptin, which is more abundant in obese people, seems to promote cell proliferation, whereas adiponectin, which is less abundant in obese people, may have antiproliferative effects.
Fat cells may also have direct and indirect effects on other tumor growth regulators, including mammalian target of rapamycin (mTOR) and AMP-activated protein kinase.
Obese people often have chronic low-level, or “subacute,” inflammation, which has been associated with increased cancer risk.
Other possible mechanisms include altered immune responses, effects on the nuclear factor kappa beta system, and oxidative stress.”
KNJ Skrev:
Varför slutar man att gräva när man hittat samverkande faktorer? Kanske krävs en annan strategi än att gräva bland redan registrerade data? Du har pekat på ett antal hypoteser. Var finns forskningen runt dessa?
Erling Skrev:
Det vet vi precis här. När man hittar samverkande faktorer slutar man ”gräva”, eftersom dessa faktorer kan tolkas till ens egen fördel, vilken den än är, och kan meddelas journalister och TV-folk som inte har förstånd, kunskap eller intresse att sätta sig in i korrekta orsakssamband.
Därför ser vi fram emot den dag då epidemiologi kan slopas som vetenskapligt underlag för kostanvisningar. Den dagen kommer när nutrigenetiken kommit så långt att de genom DNA-analys kan fastställa den enskilde individens nedärvda genetiska egenart och aktuella behov. Om detta har vi haft lite resonemang hos Arfors. Mera skall meddelas i PIltsons nästa bok, ”Paleomissen”.
Hej Annika, följer med intresse din/a bloggar. Skulle uppskatta din synpunkt på följande: Jag är 65plus, 172, väger 63 kilo, jag röker, dricker 1 glas vin till maten var dag , äter 1 chokladkaka och dricker en coca cola var dag, är normalt aktiv och har en akademisk examen. Har aldrig varit sjuk (enstaka förkylningar) och följer inga speciella råd men äter bra mat. Min släkt i 3 generationer har uppnått följande ålder: min mor 95, mormor 98, gammelmorfar 98, mammas morbror 102, alla mormors syskon , 93, 96, 97, 98, 98, den yngsta av 11 personer blev 92. Flera av dem rökte, flera var överviktiga, de flesta drack alkohol, lite var dag, . Det har skrivits om min släkt i flera tidningar. Vill fråga dig eftersom jag tycker att det blivit så vetenskapligt att hålla kroppen vid liv och att hela tiden hitta en balans. Ingen av ovanstående släktingar gick på kontroller som man gör idag de bara ”levde”. Ingen av dem led av någon sjukdom och när det var dags så somnade de bara in. Har du någon ide om detta? De levde alltså sina liv utan några som helst riktlinjer. Tacksam för svar.
Hälsningar
Gunilla
@ gunilla cross:
Gratulerar till att du valt dina förfäder med omsorg! 🙂
@ Lennart N.:
Ha ha, har svårt att uppskatta det , är själv hypokondriker, springer ofta till doktorn, än så länge inga fel dock. Tyckte bara det var intressant att ta upp med tanke på vilka riktlinjer som gäller idag
@ gunilla.cross:
Orsaken till att du är hypokondriker och springer hos doktorn är för att du lider av det som tidigare benämndes syndrom X. Men som vi nu i dagligt tal kallar det metabola syndromet.
@ gunilla cross:
Imponerande vinstlott du fick med dig här i livet!
Vi andra ”stackare” som hamnat i det metabola syndromet och blivit allvarlig sjuka genom att ha levt som du tydligen gör, som jag själv och min fru, och sedan blivit friska genom att ta bort kolhydraterna ur kosten tror förstås att det finns ett samband mellan just kolhydrater och ohälsa.
Vi är ju bevisligen tiotusentals som upplevt detta i Sverige men, icke förty som man brukar säga, så betraktas vi ändå alla som så kallade anekdoter av det medicinska etablissemanget.
Undantagen är i vetenskapliga sammanhang alltid mer intressanta än de som passar in i det vedertagna förklaringsmönstret och ur den synpunkten verkar hela din släkt vara intressant inte bara för etablissemanget utan även för vår gräsrotsrörelse.
Min 94-årige granne är till sjukvårdens förvåning, och inte minst min egen, också ”frisk som en nötkärna”, med en brilliant mental skärpa och går inte på några mediciner och hon ”bryter” definitivt mot våra kostprinciper inom LCHF genom sitt bakande. Däremot har hon helt slutat med socker och varken röker eller dricker.
Hon förstår precis vad det är frågan om eftersom hon har bjudit oss på alldeles utmärkta och renodlade LCHF-middagar. Däremot satsade hennes närmaste på LCHF med fantastiska hälsoresultat, framför allt i form av viktnedgångar där några, men inte alla, tyvärr har fallit tillbaka i godisträsket och också återfått sin rondör.
Vår granne älskar dessutom min hemgjorda leverpastej som är rena LCHF ++ bomben och jag lovade henne senast igår att baka en ny omgång och bjuda henne i nästa vecka.
En nära släkting dill mig själv har dock drabbats av cancer och bekräftar möjligen faran med att vara kraftigt överviktig.
Wired: Why Are We So Fat? The Multimillion-Dollar Scientific Quest to Find Out
Gary Taubes och Peter Attia är ute efter svaret på frågan
https://www.wired.com/2014/08/what-makes-us-fat/
https://www.kostdoktorn.se/varfor-ar-vi-feta-den-dyra-jakten-pa-svaret
@ Georg W:
Tack för diagnosen Georg men jag har svårt att se att den stämmer eftersom jag aldrig varit sjuk, utom förkylningar, och har med andra ord, inga av de sjukdomar som drabbar människor med Syndrom X, eller försökte du bara vara rolig
Professor Göran Skrev:
Samvariation ej orsak.
Det förefaller som överlevnaden vid cystostatikabehandling/cellgifter är bättre för patienter som har hull att ta av.
Har diskuterat kostens sammansättning med ansvarig sjuksköterska på Jubileumskliniken, Sahlgrenska sjukhuset, när en släkting behandlades där. Hon var helt uppdaterad om att högkolhydratkost är olämpligt. Dock prioriterade hon att få i patienterna någonting överhuvud taget för att överleva cytostatikabehandlingen. Aptiten är vanligtvis i det närmaste obefintlig.
@ Professor Göran:
Hej Göran, tråkigt att höra om din släkting. Flera av mina var överviktiga men inga drabbades av sjukdom. Det finns så många riktlinjer gällande livsstil och det är svårt att sortera. Därför skrev jag inlägget om min släkt som inte alls levde på det sätt som alla förespråkar. Förstår att det är genetiskt men skulle vilja veta mer än så. Som t ex hur det kan hänga med i flera generationer.
Är intresserad av LCHF men jag vill inte gå ner i vikt och då fungerar det inte för mig att avstå från kolhydrater måste det bli svår
@ gunilla.cross
Om man är ”normalviktig” så går man oftast inte ner på LCHF. Med ”vanlig” kost pendlade jag alltid runt 86 kg. Med LCHF pendlade jag runt 75 kg vilket precis var normalvikt enligt BMI-skalan. Skulle jag vilja gå ner ännu mer så skulle jag få kämpa.
Om man minskar sitt kolhydratintag och även håller sig till oraffinerade spannmål borde väl ha en liten positiv effekt Älskar potatis och andra rotfrukter så det skulle bli svårt för mig. Men jag frågar också för en väns räkning. Hon vill gå ner i vikt och även få ner sitt blodtryck lite. Ser att kolhydratinnehållet ska vara runt 20%. Väldigt lite
gunilla.cross Skrev:
Var och en blir salig på sin fason. Men har man inte bråttom till himlen kanske man ska lyssna på vad Dominic D’Agostino kommit fram till.
https://youtu.be/3fM9o72ykww
@ gunilla.cross:
De flesta som inte har dina gener bör nog undvika spannmål över huvud taget på grund av gluten och den höga stärkelsenivån. Stärkelse blir till druvsocker i kroppen och gluten kan leda till en läckande tarm.
Vem vet förresten – med hjälp av LCHF-kost kan du kanske bli 130 år? 🙂
Lennart N. Skrev:
Hmmm… – Lennart – jag tror ej alls på att 130 år är den övre gränsen För pensionssystemet möjligen – men ej alls för Kroppen.
@ gunilla.cross:
Förlåt mig jag missuppfattade dig. Du ville inte ha reda på vad det var för fel på dig. Du ville veta varför dina släktingar levde så länge trots att de rökte.
Mina lungor tog slut för ett par år sedan. Så illa att jag tvingades sluta röka. Men tro det eller ej, när jag började äta LCHF så blev mina lungor bra och jag kunde börja röka igen. Dina släktingar kanske tog det försiktigt med inflammationsframkallande mat som margarin och socker.
Men jag begriper inte vad det är för hypokondri du lider av och vad du har för orsak att, som du säger, springa hos doktorn.
Vanligtvis brukar det bero på att man känner i kroppen att något inte är bra och söker hjälp för det. Förr kallade doktorerna dessa odefinierbara symptom, symptom X. Men numera vet vi att en coca cola har konsekvenser även om vi inbillar oss att vi mår bra. Det kallas idag för metabola syndromet
Georg W Skrev:
Jo… – Georg – för oss som har rökt sedan ”urminnes tider” lär det vara så att immunförsvaret till stor del styrs av nikotin. Så att sluta röka för mig – som nu är drygt 73 år LivsErfaren och har rökt sedan jag var 15 år ung – det vågar jag mig ej på. Jag har flera nära bekanta som har gjort det – och som hälsomässigt har råkat väldigt illa ut.
Men efter mitt tunntarmshaveriet för ca fyra månader sedan – som jag kom fram till berodde på bakterierna i det kommunala vattnet – så har jag minskat rökningen till ca hälften. Än så länge har jag ej upplevt någon försämrad hälsa av det.
Så vem vet – ifall jag blir 130 år eller mer – så har jag måhända då trappat ned rökningen till nästan noll, kanske… 💡
Apropå 130 år – så säger skolmedicinen att som ett genomsnitt så byts alla cellerna i kroppen ut till helt nya som ett genomsnitt ca vart 7-e år. Cellerna i tänderna tar betydande längre tid på sig – och vissa celler i tarmarna byts ”sekundsnabbt”.
Så vad är det som hindrar att Kroppen blir hur gammal som – ifall Wi krubbar dr Annika Dahlqvists artegna LCHF-kost ❓
Om mitt förhållningssätt till min egen rökning här.
Anders S Skrev:
Tack för länken till en intressant föreläsning!
Att cancerceller älskar blodsocker visste jag och att en ketogen kost därför kan få cancerförlopp att vända i vissa fall men att en hög syrehalt kan få cancerceller att begå självmord har jag aldrig hört förut.
Det avslutande citatet av den grekiske fiolsofen och den ”förste” LCHF-läkaren Hippokrates var väl funnet. ”Låt maten vara din medicin!”
Detta leder vidare till en annan grek och en av de första historikerna Herodotos. I hans ”Historia” står att läsa att etiopierna som mest blev 140 år (kan vara något för Josef kanske) för att de uteslutande levde på kokat kött medan perserna som mest bara blev 80 år gamla för att de levde på bröd och enligt etiopierna var det också förvånansvärt att de verkligen kunde bli så gamla men att detta måste ha berott på att de också som Gunillas släkt drack en hel del vin.
Vad skulle inte kunna åstadkommas för vår hälsa om vi inte hade haft ett sjukvårdssystem som är helt i händerna på läkemedels- och sjukvårdsindustrin?
Professor Göran Skrev:
Allt möjligt ❗
Att leva 140 år låter inte helt otroligt mer, när både hälsan och den kreativa nyfikenheten har återvänt till mig som 50-åring, lika den jag hade i 20-årsäldern.
Mitt utdömda hjärta tex. som doktorn sade, kunde jag inte räkna med att orka utöva några längre konditionspass. Nu klarar hjärtat förse mina nya muskler med energi så jag klarar cykling upp och ner för fjällvägen distans 40 km och nivåskillnad på 700 meter, med medelfart på 20 km/h. Och kondisen bara fortsätter förbättras, jag är förvånad själv, att placeboeffekten kan göra underverk vet jag, men det här är LCHF-dopingeffekten.
@ LCHF-Bengt:
Jag är imponerad!
Men på samma sätt som ”min egen kardiolog” uttryckte det så har du förstås bara haft ”tur”. Det vi håller på med är ”på gränsen till kriminellt” och dessutom totalt ointressant för hjärtspecialisterna.
Min nya doktor på vårdcentralen träffade jag i våras, när de årliga testen skulle göras, de vanliga kolesterol / blodtryck osv. Som var normala som vanligt. Han verkade intresserad av min nya kosthållning och att jag var i så fin form nu trots dåligt utgångsläge. Han kunde inte råda mig till något annat än fortsatta äta som jag gjorde nu. Länge sen jag gick ifrån en doktor utan att blodtrycket varit farligt högt.
Den ojämlika cancervården – del 1/3
”Mamma bodde på fel adress”
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/423220?programid=3381
Gunilla cross , dina släktingar hade tur att ingen hade kollat deras kolesterol värde annars skulle de bli sjuka redan som 65+ och få cancer och liknande.