Lena Hallengren (s) (Vice ordförande i Socialutskottet) skriver en artikel i Dagens Medicin: Sverige behöver ett nationellt program mot diabetes.
Det vore bra om någon talade om för Lena att den viktigaste åtgärden mot diabetes är att diabetikerna, prediabetikerna, och alla andra som löper risk att få diabetes, får reda på att de inte behöver vara rädda för att äta naturligt mättat fett, tvärtom. Däremot ska de undvika att äta socker, och även äta minimalt av stärkelse, eftersom dessa höjer blodsockret och insulinet, vilket försämrar diabetessjukdomen och dess följdsjukdomar.
De ska också undvika att äta margariner och omega-6-oljor (som solrosolja och majsolja) eftersom dessa är skadliga för hälsan.
Innan man har fått till stånd dessa förändringar i kostrekommendationerna riskerar de nuvarande att försämra diabetikernas hälsa.
Tänk att man kan skriva såpass mycket utan att egentligen säga nånting !? Rubriken ”Att det behövs ett nationellt program mot diabetes” det hade räckt, resten är i princip upprepning.
Kanske borde man ompröva vilka som får EU:s jordbruksstöd – sockerindustrin kunde kanske uteslutas! Det skulle förmodligen hjälpa diabetiker och den svenska sjukvården!
”Livsmedelsföretag, resursstarka markägare och storskaliga jordbruk. Det är dit som den största delen av kakan i EU:s jordbruksstöd går.
På tio-i-topp-listan över vilka svenska företag som har fått mest stöd ur EU:s garantifonder de senaste fem åren finns bland annat sockerföretaget Nordic Sugar och mejerikoncernen Arla. Det visar siffror från Jordbruksverket som SvD har tagit del av.”…
https://www.svd.se/nyheter/inrikes/de-far-eus-jordbruksstod_3515690.svd
Lena är socialdemokrat.
S Skrev:
Här är resten av Socialutskottet:
https://www.riksdagen.se/sv/Utskott-EU-namnd/Socialutskottet/Ledamoter/
Jag har skickat din text ovan, Annika, till Lena Hallengren. Hon finns ju på FB
Jag skickade just det följande som mail till Lena Hallengren;
ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR BÄTTRE FOLKHÄLSA
Hej Lena Hallengren,
Jag läste just Ditt inlägg: ”Sverige behöver ett nationellt program mot diabetes” – i Dagens Medicin.
Min kommentar där blev;
Att dramatiskt minska på kolhydraterna i kosten – borde rimligen ingå i åtgärdsprogrammen – som jag ser det – och att i görligaste mån undvika genmanipulerad mat likaså.
Vad tror Du om det ?
Med bästa hälsning
Josef Boberg
Jag tror att de kan gå runt bland gamla pensionerade läkare som utbildades längre tillbaka i tiden och fråga hur man ska få bukt med diabetesen. De ger nog ungefär samma svar som i den här bloggen.
Ja, nog var det bättre ..förr – i alla fall beträffande kostråd för diabetes-patienter!!
Jag författade också ett mejl till Lena. Det lyder:
——————————————
Hej, Lena och tack för att ni tar upp diabetesvården till debatt!
Ann Fernholm har skrivit en mycket bra artikel om diabetesvård. I denna ligger en uppmaning till kommande regering att se över hur vården idag bedrivs och utvärdera alternativa behandlingar. Det ligger massiva pengabelopp i potten. Skattepengar som skulle kunna användas till andra brådskande behov!
https://ettsotareblod.se/socialdemokraterna-sverige-behover-ett-nationellt-program-mot-diabetes/
Hon har även i dagarna skrivit en debattartikel i Aftonbladet med samma innebörd. Inslag i Vetenskapens Värld under senare tid ligger i linje med detta.
https://www.aftonbladet.se/debatt/article17829689.ab
Andra artiklar i ämnet som kan vara värdefulla för er:
https://ettsotareblod.se/lagkolhydratkost-ger-bast-effekt-pa-blodsockret-vid-typ-2-diabetes/
https://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303678404579533760760481486?mg=reno64-wsj&url=https%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702303678404579533760760481486.html
Det kan till sist vara värdefullt att studera några av de, idag hundratals, ”anekdotiska” bevis på hur bra en annan diabetesvård kan fungera genom ett besök hos Kostdoktorn.se. Du hittar tyvärr inte dessa berättelser i den etablerade vården då de inte erkänns av denna, antagligen noteras de knappt i patienternas journaler.
Förra årets SBU-utlåtande om bl a mättat fett kan vara ytterst belysande i ämnet diabetes och diabetesvård.
Tack för att jag fick uppta din tid några minuter!
—————————————-