Det är bytet som är det viktiga

Litsfeldt fick svar på sin fråga till Livsmedelsverket.
Det gällde metaanalysen som visade att mättat fett inte är farligt. SLV:s svar är att det gäller inte vilket fett som är farligt.
Det gäller i stället att byta från mättat till omättat fett.
Hur ska det då gå för de som redan äter omättat fett? Måste de äta mättat fett ett tag för att kunna byta till omättat fett för att kunna bli friskare?

Ur Åsa Brugård Kondes  (SLV) svar:
”…Det är en missuppfattning av vad analysen innehåller. I den ingår inte studier på vad som händer vid ett sådant byte, utan bara studier om enskilda fetters effekter på hjärt- och kärlsjukdomar…”

 

Comments

  1. 1
    Kjell Granelli säger

    Jag fick ordagrant samma svar på samma fråga… från samma Åsa, utan efternamn och med en ”no-reply” mejladress. Dålig stil.

    I metaanalysen ingår alltså studier om enskilda fetters effekter på CVD. De finner ingen skillnad mellan deras eventuella farlighet. Då kan det ju i logikens namn inte heller vara nyttigt att byta en sorts fett mot en annan. Suck.

  2. 2
    Anders S säger

    Fler myndigheter och verk som sprider farliga råd.

    Dubbel dödlighet för kvinnor som inte solar!

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5831839

  3. 3
    Anders S säger

    Inget nytt under solen.

    Överläkare Mats Humble om D-vitaminets hälsoeffekter, 2011:

    https://youtu.be/syRaJVIBNnw

  4. 4

    Det komiska här är att Åsa/SLV syftar på observationsstudier som grund för att räkna ut vad ett ”byte” mellan olika fetter ger för resultat… men dessa studier kännetecknas i själva verket av att inga studiedeltagare uppmanas att göra något byte alls. Det är bara i interventionsstudier såsom randomiserade studier eller cross-over studier som studiedeltagarna verkligen uppmanas byta sin kost.

  5. 5

    Det jag länge har reagerat på är att SLV och likasinnade talar i svepande ordalag om vegetabiliska oljor vilket behöver preciseras för att inte bli vilseledande. De enda vegetabiliska oljor jag känner till som är direkt hälsosamma är olivolja och cocosolja och inte fröoljorna som säljs i stor utsträckning till intet ont anande konsumenter. Dessa fröoljor ger onödigt stora mängder omega-6 som inte blir bättre av att vissa även innehåller kortkedjiga omega-3 fettsyror.

    Olivolja, smör och ister innehåller en stor del Omega-9 som inte är essentiell eftersom kroppen själv tillverkar den vid behov. Just den fettsyran kan ju då knappast vara skadliga för hälsan.

    Det är dags att SLV börjar prata ur skägget och preciserar lite bättre vilka oljor som de menar är bra så att fröoljorna inte inkluderas av misstag.

    Det tar nog sin tid innan SLV övertygas om det mättade fettets ofarlighet men de kunde ju åtminstone ge klarare besked om växtoljorna. Det kan faktiskt misstänkas att de inte vill förstöra marknaden för den svenska rapsoljan 😉

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa