I Sverigesradio.se: Barn med svår fetma får magsäcksopereras.
Nya studier med magsäcksoperationer på yngre tonåringar.
Jag har inte sett att man ännu har jämfört operationsresultaten med LCHF.
Det finns faktiskt massor av ungdomar som har fått bättre vikt och hälsa med LCHF, men de etaberade forskarna lyssnar inte på det örat.
Till de kirurger som genomför dessa operationer kan jag bara säga: ni är inte läkare, ni är slaktare! Att skära bort fullt fungerande interna organ är stympning, inte kirurgi.
Man genomför det som om det vore en blindtarmsoperation. Cynismen känner tydligen inga gränser.
Från vårt håll ojar vi oss naturligtvis mycket över dessa operationer som ibland bara ger några år
med viktnedgång och även dödsfall under operation. Om en enda en ”dött av LCHF” vet vi vad resultatet i kritikväg skulle bli !
Vad som saknas är riktig statistik från socialstyrelsen:
Antal operationer sista åren.
Antalet operationer med omedelbara komplikationer.
Antalet operationer med komplikationer inom 6 månader.
Helst skala från dödsfall till mindre nytt operativt ingrepp.
Antal operationer med viktminskning efter 1 år, 5 år dennas utveckling.
Uppföljningen är det intressantaste, men som vi vet är den etablerade ordningen att uppföljning där patientens tillstånd regelbundet kontrolleras normalt är obefintligt vad jag förstår.
Vaccinering ofta endast 15 minuter t.ex. Medicinering? Det betraktas väl som ”studier” om läkare kallade, undersökte och gav rapport för vissa nya mediciner eller operationer.
Alltså t.ex säger doktorn till patienten ”För den här medicinen samlar socialstyrelsen in uppgifter en gång om året under en 10 årsperiod vilket betyder ett återbesök varje år, etc..” Det minsta man alltså borde kräva för GBP-operationer i åtminstone en femårig inkörsperiod.
Det skulle ge patienten en reell trygghet att man faktiskt tar långtidsansvar, men finns det ? Hur gör man idag med långsiktig klinisk utvärdering ? Inom industrin håller vi kontinuerlig koll på kvalitén för att anpassa oss efter verkligheten.
Idag baseras ”patientsäkerheten” mm ofta huvudsakligen på leverantörernas utredningar. Antalet fall där leverantören i sådan jäv-situation ej redovisat allvarliga långtidseffekter, tonat ned dom eller helt enkelt fuskat är okänt !
Vid utvärdering av läkemedel använder man sig ibland av sk ”washout” som betyder att kanske 1500 försökspersoner kontaktas och medverkar i en inofficiell provning som varar några veckor eller månader om man har råd, sedan studerar man kanske planerade 1000 personer. De personer som får sidoeffekter tas ej med i den ”riktiga” undersökningen. När resulten redovisas anger man inte att urvalet begränsades genom s.k. ”washout”.
Man kan försvara att man gör så här genom att säga att man inte vill utsätta försökspersoner för ett 6 eller 12 månaders lidande och därför sorterar bort dom genom förfarandet. Men det håller ju knappast att redovisa sidoeffekter med sådana metoder.
Att magsäcksoperera överviktiga vuxna personer utan att först ge stöd till livsstilförändring och kostomläggning (= LCHF) är illa nog – att utföra sådana operationer på barn och ungdomar kan bara betecknas som kriminellt!
Vart tog etiken vägen? Har man helt glömt bort Läkareden (Hippokrates ed; i Sverige bortrationaliserad och ersatt av Socialstyrelsens paragrafer)? Eden säger att läkarens roll är att hjälpa, inte att stjälpa. För mig framstår läkarkåren som i huvudsak inriktad på tjäna riktigt mycket pengar och att nå berömmelse – det där med patienter verkar allt mer utgöra ett störande moment…
Peter Jensen, Fil.Dr. i Biokemi, Göteborg.
Peter Jensen Skrev:
Jo… – Peter – men det flera än läkare som gör sig en hacka på etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen.
Det är fullständigt absurt att operera överviktiga barn. Lär hela familjen att äta rätt och motionera. Det är ju inte barnets fel att det är överviktigt. På 40talet t.ex. fanns det nästan inte ett enda överviktigt barn.
Är det lönsamt att operera magsäckar!?? Jag tycker att det verkar så.
Och märkligt att de inte testar en omläggning till LCHF först, innan de skär. Du har helt rätt Annika.
Detta är galenskap! Lika tokigt som lobotomi och tvångssterilisering av ”sinnessvaga”. Kommer vi att få läsa om skadeståndsprocesser i framtiden pga detta också?
Det är viktigt att komma ihåg, att denna fetma explosion orsakats av sockerindustrin( https://www.motherjones.com/environment/2012/10/sugar-industry-lies-campaign och
https://blogg.ralfsundberg.se/#home ) och livsmedelsindustrin (Se: https://snf.ideon.se/wp-content/uploads/2011/04/Sockerrapport_0604271.pdf )
Så det finns politiska frågor i detta. Livsmedelsverket måste förändras och få direktiv, som inte styrs av ILSI och SNF, för de representerar de som har skapat problemet. De har skapat problemet i vinstsyfte, så spelplanen måste ändras. Regler och övervakning av industrin måste ta tillvara konsumenternas intressen. I år är valår, och skolmaten har förändrats i kommuner och partierna måste fås att reglera livsmedelsindustrin så det gynnar produktion och försäljning av hälsosam mat.
Så skolmaten och maten som är lämplig att äta för barn och vuxna måste det spridas information om inom vården, och alla sjukhus måste ha ett LCHF alternativ varje dag. Skolsystrar måste
skolas så de kan ge information om enklaste sättet att återgå till normalvikt.
Naturligtvis så kan det behövas operationer även i framtiden, men före det steget behövs det information om en kost att kontrollera sin vikt på. Det behövs också info om hur de som genomgått
operationen mår. Alla är inte nöjda, så information om möjliga biverkningar måste ges. Opererade
brukar inte bli medicinfria, så som så många LCHFare blivit genom att ändra kosten.
Vårdens syfte måste vara att göra människor friska, och inte livstidsberoende av en ”vårdindustri”.
@ Helge:
Helge, mycket bra sammanfattat!
Nu gäller det att få politiker att ta ordentliga tag i det här!
När dessa stackars barn blir äldre och inser vilket dumt ingrepp det var, kostvanorna måste ju ändras i vilket fall, så lchf borde vara steg ett.
Stackars föräldrar också, för det är de som skrivit under en tillåtelse av en sån här idiotisk operation, så att de verkligt skyldiga inte blir åtalade i framtiden.
Förresten, borde inte kosten som de opererade ska äta resten av livet provas före operation? då kanske många drar sig ur direkt, läs här om den mumsiga maten som rekommenderas av:
Dietisterna Obesitasteamet, Gastrocentrum
Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge
Kirurgkliniken Södertälje Sjukhus
Kirurgkliniken Capio S:t Görans Sjukhus
https://www.landstingetsormland.se/PageFiles/13618/R%C3%A5d%20om%20maten%20vid%20Gastric%20bypass.pdf
Tack stenbj!
Inget partis väljare tjänar på att äta HCLF. Skattepengar kan sparas. Minskad sjukfrånvaro.M.M.
Vi måste komma ihåg att kampen om skolmaten, då den är framgångsrik MINSKAR behovet av
gastric-by-pass operationer.
Det har nu gått mer än sex år sedan detta utslag…
Länk: https://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/lcarende1.pdf
Från texten: ”Socialstyrelsen ansluter sig till professor Bernes yttrande och bedömer att dr. Dahlqvists rekommendationer av ”lågkolhydratkost” till patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2 idag kan anses vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.”
Varför måste inte sjukvården använda sig av låghydratkost innan patienterna läggs på operationsbordet?
Angående att det inte fanns studier från längre tids behandling med lågkolhydratskost har sjukvården ju för f..en haft sex år på sig att genomföra sådana studier!
Ur utslaget länk: ”Mot bakgrund av att det saknas resultat från långtidsbehandling med ”lågkolhydratkost” vill Socialstyrelsen betona vikten av att längre tids randomiserade uppföljningar/studier genomförs och att dessa har godkännande från forskningsetisk nämnd.”
Vem har sett till att sådana studier inte har genomförts? Kan sjukvården bara strunta i att genomföra det som Socialstyrelsen anbefaller…?
mLCHFh B-) .
Det sägs att det finns fall där operation är enda utvägen. Vid vilken typ av fetma gäller det, eller är det något specifikt sjukdomstillstånd?
Herregud, läskigt med gbp-op. man måste äta en 8-10 ggr / dag i pytte-portioner enl kostschema. Det låter som själva motsatsen till lchf. Med lchf räcker det att äta en riktig rejäl lunch för att stå sig en hel dag.
@ 14 Fundersam:
Enda sättet att påvisa detta är om en överviktig person hade vistats en längre tid på ett LCHF-behandlingshem, utan att gå ner i vikt.
Det finns väl inga långtidsstudier på GBP heller?
Men SBU kom väl fram till att LCHF var okej i 6 mån åtminstone? Då borde barnen ges den chansen innan man funderar på GBP! Men det är klart, både föräldrar och skolor måste ju vara med på båten då.
Att sjukvården fokuserar så febrilt på en quick fix, dämpa symptomen (i detta fall genom op) (dvs få smalare människa) istället för att gå till botten med roten till problemet. Varför uppstod det från början? Hur äter barnet? Hur motionerar barnet? Hur mår barnet? Vad sitter barnet i för sammanhang?
Att ta sig an barnet. Utbilda/upplysa barnet (och vårdnadshavare) och guida barnet (och vuxen) i rätt riktning, tänker jag är en mer långsiktig och skonsam väg att gå.
visst kan det säker funka. I många fall.
Med till vilket pris då?
Och varför är man så oerhört fokuserad på att dämpa symptomen istället för att reducera orsaken till problemen inom sjukvården?
Mvh Caroline Isaksson
@ 18 Caroline:
Vi som äter LCHF har upptäckt att med den kosten så kan man gå ner i vikt utan svår hunger, och få bättre hälsa därtill. Det är även många ungdomar som har upptäckt samma sak.
@ Caroline:
Det du beskriver speglar i mångt och mycket hela samhället. Allt ska vara qvick fix, typ här och nu med en gång. Räcker med att se på de som söker skönhetsoperationer. Det mesta av problemet är av psykisk art. Dålig självkänsla och brist på tålamod.
Även fetmaproblematiken har många gånger psykiska orsaker, blandat med arv, miljö, föräldraansvar, socioekonomiska orsaker osv osv
Det hävdas ibland att GBP-operation kan bota diabetes. Eftersom matintaget i stort sett ”tar slut” direkt vid GBP-operation stabiliseras blodsockret då snabbt, även med bibehållen dålig blodsockerreglering. Klart inte samma som att ”bota diabetes”.
LCHF har precis samma effekt, att blodsockret stabiliseras när intaget av kolhydrater drastiskt minskas. Altså inte heller LCHF en bot för dålig blodsockerregering!
Dock långsiktigt – efter några månader alltså – har det visat sig att de flesta GBP- patienter återfår bättre blodsockerreglering. Orsaken till detta har bl.a. professor Taylor i Newcastle funderat över då han noterade en samtidig minskning av visceralt fett, något som länge förknippats med diabetes-2. På frivilliga testade han om samma matrestriktion som GBP-patienter tvingas till kunde ge samma effekter. Och Taylor fick samma resultat! Blodsockerregleringen återställs mer eller mindre precis som efter GBP-operation. (Alltså ett givet kolhydratsintag höjde inte blodsockret onormalt som det gjorde innan)
Dr Taylor mätte då med MRI fett runt bukspottskörtel före och efter matrestriktionsperioden ( 8-12 veckor) och kunde då bekräfta att det viscerala fettet minskade när blodsockerregleringen återställdes. ca 25% minskning runt bukspottskörteln som styr känner av och reglerar blodsockret med glukagon och insulin.
Men det som händer långsiktigt i bägge kalori-restriktionsexemplen är att de som inte kan hålla nere kaloriintaget gradvis förlorar hela den återvunna blodsockerregleringen, på ”normalkost”.
Att en del läkare EFTER GBP operation då rekommenderar LCHF är bättre än att inte göra det! Men den ibland livsfarliga operationen kunde alltså enkelt ha eliminerats!
För överviktiga diabetiker håller LCHF blodsockret i betydligt bättre balans, och ofta minskar vikten.
Men ett svårt/gammalt metabolt syndrom går ofta inte bort med mindre än att man gör GBP-operation eller går igenom en 2-3 månaders GBP-svält, som Dr. Taylor och även Dr Jason Fung förespåkar.
GBP-operationen bör alltså pga onödig riskökning hamna på absolut sista plats eftersom allt den kan bidra med kan uppnås med ofarliga metoder.
Även om ”karaktär helt saknas” blir GBP-operationen endast en kortvarig ”befrielse”, eller plåga, vad vet jag? Men med hjälp av LCHF kan man först ersätta sockerberoendet med naturlig mättnad varefter intermittent fasta då blir först möjligt och sedan enkelt.
För överviktiga barn som ännu ej nått diabetes bör det räcka LCHF.
Sedan gäller det att veta att vikten inte är viktigast, midjemåttet är en betydligt viktigare måttstock på det metabola syndromet.
@ Caroline:
Du har helt rätt – det är här ”skruven sitter”!
Många allvarligt sjuka, som jag och min fru, som seriöst provat LCHF som ett “sista halmstrå” och då till vår egen stora förvåning blivit friska utan att ta några mediciner eller utsätta oss för allvarliga operationer. Jag undrar om inte de flesta av oss som är övertygade LCHF-are har gjort denna ”hälsoresa”.
Alla kan vi intyga att det är en rent omskakande upplevelse att bli frisk på detta sätt och för sjukvårdsapparaten kan detta bara inte vara sant. Min hjärtspecialist hävdade t.ex. att jag själv bara haft tur och ansåg LCHF vara nonsens. Jag är för honom bara en ”obehaglig” anekdot. Intresset för kostalternativ som kan lösa våra hälsoproblem i grunden är på gränsen till obefintligt hos vårdpersonalen – det är ju de som ska ”veta” och då är det läkemedel och operationer som gäller.
I LCHF ligger ett förtäckt hot.
Om patienterna blir friska när orsaken till sjukdomarna försvinner så försvinner också patienterna och vad ska då sjukvårdsapparaten ta sig till?
För den som är 70+, minns sin barndoms kost, minns slanka barfota ungar och kan jämföra dagens kosthållning, läsk och godisförsäljning (det är bara att titta på hyllorna/i kundvagnarna på affärerna) är det på INTET sätt förvånande att fetman breder ut sig. Det är tvärtom helt logiskt!
Många har blivit hjälpta av LCHF konceptet. Dock, en helt normalviktig väninna (äter LCHF) berättade häromdagen att hon i läkarjournalen beskrevs som ”magerlagd kvinna”. En annan har blivit informerad om att för det är normalt diabetes t2 kommer som ett brev på posten på äldre dagar.
Håller det på att bli ”onormalt” att inte bära på övervkt/lida av sockersjuka t2 vid tidpunkten för pensioneringen?
Varför intresserar sig inte läkarna mer för hur normalviktiga och i övrigt friska äter och lever?
Jag förstår inte! Såg just Claude Marcus och Ralf Sundberg på TV4. Båda är överens om den sociala biten. Barn utsätts för godis, snacks, läsk hela tiden och det är svårt att motstå och allra svårast när man är barn. Om man opereras finns ju allt detta kvar, jag ser framför mig ett antal barn som inte alls går ned i vikt trots operationen. Dessutom måste äta oftare och mindre, ta en massa tillskott och troligtvis blir mer utanför än tidigare.
Man måste väl ta bort orsakerna först! Varför finns det feta barn, inte är det väl för att de har för stor magsäck!
Charlotte E-A har uttalat sig! Förnuftigt för en gångs skull.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5778303
Undrar vad etiska rådet säger om detta experimentet?
@ LCHF-Bengt:
Det är ju skrämmande, när man läser hur barnen ska äta efter den riskfyllda operationen. I ett första steg ska de äta med tesked, och en deciliter flytande kost ska ta ca 20 minuter att inta.
Sen tillbaka igen med mjöl, margariner och lättprodukter.
Jag kan se framför mig hur barn och förälder genomgår denna plågsamma tortyr. Jag finner inte ord. Det gör så ont i mig…
@ Lennart N.:
Det milt uttryckt kusligt att barn som inte vuxit färdigt nu ska bli ”försökskaniner”.
Vart är vi på väg 😉
Själen ryser …
Lyx-LCHF Skrev:
För att inte tala om 3 l läsk om dagen. Som jag förstått det passerar sockerhaltiga drycker lätt genom den strypbricka, som operationen innebär, Vad har läkarna för planer för de ungdomar, som i sena 20 års ålder återfått sina problem?
Helena Eriksson Skrev:
Instämmer till 110%! Till vad nytta vet jag inte. Det måste till icke destruktiva kostbehandlingar, som alternativ. När den hormonella regleringen av vikten havererat krävs det krafttag för att återställa.
@ Lennart N.:
Ja, CEA sa något förnuftigt för en gångs skull, utan att nämna sitt eget alternativ !
Tror t.o.m att dom flesta här håller med om att CEA’s bantningspiller border provas innan GBP operation om bara dessa alternativ fanns.
Men det sprids snabbt att aptiten reduceras och normaliseras med LCHF så att inte heller bantningspiller behövs.
@ 24 Karin20:
Är det någon som har länken till diskussionen med Ralf Sundberg och Claude Marcus?
@ sten:
Ja, CEA kanske skjuter sig själv i foten här? 🙂
Det förvånar mig att etikprövningsnämnden har gett sitt godkännade till detta experiment! Trodde det fanns restriktioner, om det medför risker för de deltagande. Min erfarenhet säger mig att det ska mycket till för att få genomföra forskning/kliniska prövningar på barn:
@ Mariann:
Har läst igenom ansökningsblanketten till etikprövningsnämnden och jag har fruktansvärt svårt att tro att någon sådan över huvud taget fyllts i? Fylls denna i på ett ärligt sätt så borde det inte finnas några etiska förutsättningar att godkänna experimentet. Troligtvis har man lyckats krångla sig förbi detta genom att referera till en behandlingsform som redan är etablerad och godkänt och man kanske inte ens kallar det för forskning? Det handlar nog tyvärr bara om att få målsmans underskrift på ett papper.
Annika Dahlqvist Skrev:
https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp#nu-ska-feta-barn-opereras-2544319-lh
Tack för länk Gäst.
CM höjer mitt blodtryck skrämmande mycket!!
Detta är ingen nyhet, redan år 2006 inleddes det ett projekt som resulterade i att ca 80 ungdomar opererades! En femårsuppföljning av detta projekt visar att visst får de viktnedgång, men att biverkningarna är många och kan ge allvarliga följder.
År 2006 protesterades det i media av Överviktigas Riksförbund som var starkt kritiska.
Jag blir lite trött när det slås upp som en nyhet, att det är något nytt! Jag anser att utvärderingen av det gamla projektet borde genomlysas ordentligt för att se om effekten verkligen överträffar biverkningarna. Jag upplever det som om sjukvården gett upp, om inte förebyggande åtgärder hjälper eller inte är adekvata så tas drastiska åtgärder som denna till
Jag gjorde denna operation år 2003 och jag tillhör skaran som klarat mig utan men av den. Förmodligen räddade den livet på mig då, men med facit i hand hade jag aldrig gjort den. Att genomgå en sådan operation utan att ta itu med det bakomliggande problemet vilket i mitt fall är sockerberoende ställer bara till det.
Vi har en specialist på det området, Bitten Jonsson, och det är skamligt att hennes gedigna kunskaper inte används! För mig har hennes kunskaper och insikten av vad lchf kan göra för suget varit oväderliga. Så tack, Bitten Jonsson, Kostdoktorn och Annika Dahlkvist!
Med vänlig hälsning Lena