Det är när hästar äter socker(fruktan)-rikt gräs på försommaren, och stärkelse i kraftfoder året runt, som de får metabola syndromet, insulinresistens, och inflammation i hovarna, Fång.
Fruktanet i vårgräset är svårt att undvika, men kraftfodret är undvikbart.
Om man översätter detta till människor:
”Höga koncentrationer av insulin i blodet kan det få allvarliga konsekvenser.”
Om man har ett bra HbA1c (gamla måttet 4-6 mmol), skulle det kunna bero på att man har en bukspottsskörtel som producerar ”jättemycket” insulin och kommer att ge upp så småningom då det ständigt äts en mängd föda som ger socker i blodet?
Det är så konstigt att det råder konsensus i kostfrågan när det gäller djur men inte när det gäller människor. Att äta fel resulterar ju i sjukdom både när det gäller djur och människor.
Att inte ge kraftfoder till mina hästar är en självklarhet för mej, de får inga magproblem eller kolik(fång) längre. Det är dock väldigt kontroversiellt i mina hästkretsar, men efter att själv ätit LCHF i sju år så vet jag ju att artegen föda är bäst!
Jag såg på fb att tävlingshästar som tränas på enbart grovfoder presterar minst lika bra som konventionellt tränade hästar som fått ..kraftfoder.
”..Hästarna i projektet uppvisar dessutom inte dom vanliga hälsoproblemen som kolik och beteendestörningar.” — … …kanske är skillnaden inte så stor mellan oss ..egentligen! 😉
Se: https://equipage.se/index.php?option=com_k2&view=item&id=1827%3A100-grovfoder-b%C3%A4st-f%C3%B6r-alla&Itemid=93
Kareng Skrev:
Blir travhästar sjuka kostar det ägarna stora pengar! Om vi blir sjuka kostar det skattebetalarna mycket pengar, men de har så litet inflytande på förebyggande hälsovård att det inte märks.
Hörde ett reportage på radion om hästarnas ohälsa i morse. Man håller på att ta fram mätmetoder för snabbt och rutinmässigt kunna diagnostisera insulinresistens hos hästar. Kanske vi kan åka snålskjuts på den forskningen!