Rössner skrev i DN, Martin Ingvar och jag svarade i DN:s webb dagen efter.
Nu har Rössner svarat igen, i Seniorbloggen. Är det någon som ser att han kommer med något nytt?
Annika Dahlqvist om LCHF, kost och hälsa
Rössner skrev i DN, Martin Ingvar och jag svarade i DN:s webb dagen efter.
Nu har Rössner svarat igen, i Seniorbloggen. Är det någon som ser att han kommer med något nytt?
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Jag har varit läkare, specialist i allmänmedicin. Jag bor i Njurunda, Sundsvall. (Tillägg 200617: Våren 2020, när jag hade varit pensionär i flera år, hade det kommit in flera anmälningar mot mig … Läs mer
2024 öppna datum Vistelse-/Fastedagar på LCHF … Se evenemangen
12 november, 2024 Annika Dahlqvist 3 kommentarer
30 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 2 kommentarer
26 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 8 kommentarer
24 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 11 kommentarer
16 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 2 kommentarer
8 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 9 kommentarer
3 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 1 kommentar
25 september, 2024 Annika Dahlqvist 19 kommentarer
Copyright © 2024 on Genesis Framework · WordPress · Logga in
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.
”…Fenomenet är intressant: Vad är det som gör att kostfrågorna väcker sådana enorma emotioner? Varför kan man bli så ursinnig att man ifrågasätter min kompetens som professor, mina åsikters riktighet, envist fasthåller sin egen tro utan att ha möjlighet till att tänka lite vidare? LCHF-debatten är intressant, eftersom den inte existerar utanför Sverige och egentligen bara har förts av amatörtyckare, som ersatt vetenskaplig argumentering med vittnesbörd ifrån trosvisa proselyter.” – slut citat ifrån artikeln av Rössner.
Det Wi säger om någon eller några andra – det säger Wi alltid mer eller mindre om oss själva också – och ej alls så sällan minst lika mycket. I det här fallet så ser det ju ut som att Rössner pratar mest om sig själv – som jag ser det.
”First they ignore you, then they laugh at you, then they attack you, then…you win !” – enligt Mahatma Gandhi.
Annika – jag tycker Du ÄR i vinnarläget !
God Jul ❗
LCHF är ingen diet som Rössner vill påskina. Det är en naturlig livsstil som alla Obs! alla utövade på 20-30-40 talet även 50 talet. Anledningen att man påstår att vi lever längre nu är den livsstilen. För man kan inte jämföra med dom som är födda på 60-70-80-90 talet, bara gissa. För vi vet inte hur länge dom kommer att leva. Min gissning är att ålderskurvan kommer att sjunka för dom tack vare alla transfetter, gifter, listan kan göras lång
Har Rössner inte minsta känsla för att kosten har en stor betydelse för hälsan?
Vad är det med den mannen?
Det hörs att Rössner är på defensiven. Vill man vara offensiv tar man inte in känsloargument, utan håller sig till vetenskap; det han anklagar sina motståndare för att sakna 🙂 Mycket underhållande.
Hans angrepp med känslo- personangrepp talar sitt tydliga språk. Han är inte intresserad av – eller förmår inte – att möta sina motståndare med vetenskapliga utgångspunkter.
natan Skrev:
Jo… – Natan – men i sin omedvetna okunskap om artegen LCHF-kost – så gör Rössner nog bara så gott han kan – är jag rätt säker på.
Rössner ja! Han gör så gott han kan med sin oförmåga att inse det gamla (hur folk åt på 40-50 talet) i det ”nya” (LCHF). Det var ju när han började med sina kostråd som diabetes o folks vikt ökade med följd att han rekommenderade avkortningar av tarmar och förminskning av magsäcken, Vilket knappast har gjort nån större lycka. Alla mina för den aktuella frågan relevanta värden förbättrades mellan 28/6 och 11/11, då jag åt en en liberal LCHF-kost. Min frus goda bröd var svårt att sluta med till frukost.
@ Josef Boberg:
Hans argumentation som han enligt sig själv, beskriver i 600 artiklar, är det både Dahlqvist/Eeenfelt genom sina bloggar ifrågasätter. Finns massvis med information och fakta om Lchf på sidorna.
Rössner hävdar nu att det enbart handlar om energiåtgång(och har väl alltid gjort?) – hur man än vrider och vänder på det. Dvs att det inte spelar någon roll om vilken form av energi man använder, typ bara man rör på sig!
Då har man inte – eller vill inte – ta i det budskap som förs fram via Lchf. Att fett är den energikälla som våra kroppar nyttjar bäst. Inte minst som källa om man vill gå ned i vikt.
Rössner tycks nu hamnat på inställningen att det inte spelar någon roll vilken energi vi använder. Ska man se det som en delvis omvändning? Har han gått från tallriksmodellen(70/30) ner till 50/50 🙂 ? Hälften kolhydrater och hälften fett.
natan Skrev:
Jo… – Natan – kanske det – och sen kan det ju bli ”rätt också” – förhoppningsvis. 🙄
Måste var svårt att få till argument på lågfettkost med bara kolhydrater och fett i form av arvode som tilltugg. Stackars Rössner är ju precis som vi och utan högfettkost kan ju inte mycket hållas i trim.
Vem vill klibba ihop (HbA1c) med för mycket kolhydrater?
Stephan Rössner tycks vara kostdebattens motsvarighet till Quickfallets Göran Lambertz – mannen som givit rättshaveristen ett ansikte…
Den kände komponisten och mycket bitske musikrecensenten Wilhelm Peterson-Berger skulle en gång skriva om en sångerska, vars framförande han fann vara så uruselt, att hans hela recension blev: ”Hon bar en blå klänning”…
När det gäller Rössners senaste inlägg är den enda kommentar den förtjänar: ”Han skriver på svenska”…
Märkligt ändå att karln ännu inte upptäckt att han under många års tid följt en felaktig karta. Rent ut sagt urusel! Sen har han ju dessutom arbetat praktiskt/kliniskt i ämnet och trots alla dåliga resultat inte förstått att kartan behöver revideras…….. Det här senaste tycker jag är svagt av en professor som då kan jämföras med ett flertal andra Svenska professorer som numera säger att mättat fett inte är den stora stygga vargen….. längre! Jmf med Göran Lambertz håller!!!
Ang nya dieter. Jag är nog i Rössners ålder och blev rekommenderad redan på 50-talet , när jag var barn, av min läkare, att inte äta smörgås och godis när jag började bli knubbig.
Sen har jag kämpat med min vikt i snart 60 år med bantning enl Rössner.
För 10 mån sedan började jag med Lchf och är nu en smal, glad och mätt pensionär och kommer aldrig bli en tjockis igen.
Jag behöver inga bevis för att jag äter rätt nu. Det känner jag själv.
Måste finnas någon som kan tala Rössner till rätta och man äter inte bara lchf i Sverige, som han påstår, utan på många ställen i världen.
Liknar mest en dåres försvarstal! Stackars människa – 30 års misslyckande och totalt oförmögen att ta till sig ny vetenskap. Måtte han ändå få en God Jul och ett Gott Nytt År!
@ Lennart N.:
Det måste vara oändligt smärtsamt att inse att man levt på en livslögn under hela sin yrkeskarriär.
En av de centrala teserna inom psykiatrin är den så kallade förträngningen av smärtsam verklighet som gör att man bara inte kan acceptera att ”jorden är rund”.
Jag tycker det är trist att Rössner underkänner oss som inte är professorer med en lång serie vetenskapliga artiklar i bagaget, att vi inte seriöst kan delta i debatten om vad som kan tänkas vara riktig kost för den biologiska arten människa. Jag är civilekonom, men har sedan 2009 läst allt jag kommit över inom evolutionsbiologi, evolutionär medicin, näringslära, biokemi, mikrobiologi etc för att försöka förstå. Eftersom jag är 55 år gammal tror jag aldrig jag kommer få någon akademisk titel inom kost och hälsa, men jag vill gärna lära mig, debattera och komma vidare i min strävan att söka den artegna kosten och övriga faktorer i modern miljö som påverkar hälsan.
Min hållning när det gäller artegen kost är att det viktiga är inte i första hand vilken fördelning av makronutrienter man landar i, utan att man väljer sådan föda som rimmar väl med det vi ätit under de senaste säg 3 miljonerna år. Om man sedan vill kalla det medelhav, GI, LCHF eller något annat är av sekundär betydelse.
Ponera för ett ögonblick att denna min ståndpunkt är korrekt – då är den faktiskt det TROTS min avsaknad av akademiska meriter 🙂
God jul önskar Kjell Granelli i Hofterup
P.S. Är man metabolt skadad efter decennier med raffinerade kolhydrater, så gäller det uppenbarligen att minimera kolhydraterna, även om de kommer från naturligt förpackade källor såsom rotfrukter, bär eller frukt. Denna kategorin tillhör jag för övrigt själv och äter med framgång LCHF sedan två år.
@ Kjell Granelli:
Jag tycker ditt inlägg är så bra att det skulle pryda sin plats under Rössners blogginlägg! För eventuellt oinitierade läsare ger det en bra motbild hur man kan se på kostdebatten och att kroppen naturligtvis alltid är svaret, oavsett forskning 🙂
@ Fundersam:
Tack för det! Jag har faktiskt postat något liknande under Rössners artikel, men den syns ännu inte. Kanske de ska granska inläggen innan de publiceras, eller något ord fastnade i deras filter så det ska modereras.
Jag kan förstå Rössners bitterhet över att den som läser ett par A-sidor med kostråd lyckas bättre än vad han gjort under hela hans liv.
Men varför han fortsätter att älta detta offentligt istället för att förkovra sig lite i grundläggande biokemi och fysiologi är ofattbart,,,,
Och man behöver inte skriva 600 rapporter för att lyckas utan det räcker bra med 4 ord – LCHF,,,,,
Jag tror fullt och fast att man med viss bakgrundsutbildning kan följa med ett forskningsområde och ha bättre helhetssyn än någon som själv är forskare i ämnet. Forskare tenderar att gräva ner sig i någon viss hypotes eller smal inriktning. Men det krävs nog att man läser riktiga vetenskapliga artiklar. Kanske ett par i veckan under många år räcker. Gamla professorer litar också på doktorander och post doc:are att göra den verkliga forskningen. Så jag tror sen dom bara följer med vad deras kompisar och konkurrenter publicerar. Min fd chef var inte sån. Han var mycket uppdaterad. Visste allt. Mycket inspirerande. Världsbäst på sitt område inom en viss slags komplicerad sjukdom. Men han var nog undantaget.
Det här om hur mycket man läser och hur insatt man är har mera att göra med ens personlighetstyp än position. Visserligen går man miste om det som framkommer på konferenser. Men med tillgång till vetenskapliga texter i fulltext, kunskaper om statistik och forskningsupplägg samt kännedom om de facktermer som behövs kommer man långt.
Jag håller alltså med Kjell Granelli. Och också med om att ditt inlägg behöver synas i seniorbloggens kommentarer.
Så här kommenterade jag (hoppas att det kommer med);
Rössner:
Fenomenet är intressant: Vad är det som gör att kostfrågorna väcker sådana enorma emotioner?
Så du tycker faktiskt att något som har med kost och hälsa ÄR intressant? Ta då och få in detta i skallen, om ”varför det väcks så enorma emotioner”:
Därför att du och dina gelikar är skuld till många människors sjukdom och övervikt, Rössner. Människor blir arga för sådant, i synnerhet när de upptäcker att de blir friska och smala av att göra precis tvärtemot det du har förespråkat i 30 år. Du sa det själv, ditt egna arbete kan sammanfattas som ”30 års misslyckande”. Det är det ENDA jag håller med dig om.
Snart vet alla i hela Sverige detta, utom du själv. Du är som de tre aporna:
Jag vill inte se!
Jag har inte hört något!
Nu ska vi inte diskutera mer!
Pinsamt för den som gav dig din professur från första början. Usch!
En äkta vetenskapsman och forskare ?
Får gärna ha egna hypoteser och föreställningar om saker o ting, men sedan gäller det att ifrågasätta, ifrågasätta o ifrågasätta o angripa de egna teserna från alla håll och kanter och på ett vetenskapligt sätt med kontrollerade, högkvalitativa och välformulerade studier bevisa eller motbevisa teserna,
Dessutom borde väl en äkta forskares driv och livsuppgift vara att med ljus o lykta söka efter nya infallsvinklar, kunskaper o ideer och inte som Rössner bara vilja lägga på locket och fokusera på vem som är vem i adelskalendern,
Fast det här med att lägga på locket känns som ett steg frammåt och en klart mänskligare metod jämfört med det som var brukligt på 70-talet då Rössner med berått mod och ståltråd i högsta hugg sydde ihop käkarna på folk,
När man sedan ser att ”amatörer” som Andreas Eenfeldt och Annika Dahlqvist faktiskt får sina patienter friska från diabetes och fetma och en massa andra sjukdomar som följer i det metabola syndromets spår så inser man att Rössner med alla sina meriter och fina titlar o publikationer är en stor bluff som aldrig klarat av att prestera eller för den delen leverera högkvalitativ forskning,
Rössners starka sidor ligger mer åt förnedringshållet där han är särskilt förtjust i att verbalt förnedra och förlöjliga både sina patienter och kollegor, uttryck som ”lat och glupsk” är utmärkande för hans låga kunskapsnivå och morbida syn på överviktiga patienter som han är satt att hjälpa, bota och vägleda till ett friskare leverne,
Hans professur och samhällsställning har bara genererat elände och sjukdom för svenska folket som under flera årtionden bekostat hans dagliga bröd och uppseendeväckande dumhet,
Dessutom framstår prof Rössner som en oerhört ohyfsad och ohederlig människa, jag bara undrar, vem i hela världen har gett Rössner en prof. titel?
//nisse
Det är ju ganska vanligt inom den akademiska lekstugan att man anser att det är enbart professorer som har rätt att uttala sig.
Vi har tidigare sett samma unkna människosyn från Stig Bengmark.
Men om nu Rössner anser att debatten bör avslutas eller åtminstone föras på engelska borde han väl inte skriva på ren svenska på seniorbloggen?
Själv tycker jag att herrar Rössner & Bengmark kan slå ihop sina nattståndna inlägg i ett nyhetsbrev som helst bör vara skrivet på latin för att sedan distribuera anrättningen enbart till de verkligt kompetenta,,,,
Det har nu samlats 35 kommentarer till Stephan Rössners svanesång på Seniorbloggen:
https://www.seniorbloggen.se/skribenter/stephan-rossner/kostdebatten-tar-aldrig-slut/
Två av dem stöder honom och önskar gott nytt år. Några av de andra är ganska grymma. Men en speciellt intressant kom från Ingvar Bejvel och lyder så här:
”Att vid en sådan ung ålder som sjuttio tvingas till höftoperation visar, att personen utsatts för toxiska angrep av mjölprodukter (främst vete = kolhydrater). Detta i kombination med lågt intag av verkligt smarta fetter (d v s) mättade animaliska sådana.”
Kan höftledsproblem vara näringsbetingat? Det var nytt för mig, vill gärna veta mer om det. Och varför är det vanligare bland kvinnor än bland män?
@ 23 Piltson
Att det är fler kvinnor som drabbas kan bero på att vi kvinnor generellt sett var/är mer ”fettskrämda” än män. Ann Fernholm tar upp artros i sin bok, men vad jag kommer ihåg ansåg hon nog att det beror på för mkt socker/kolhydrater. Jag tror inte hon nämnde fettets ev roll i det hela.
Jag tror absolut att artros/osteoporos (också vanligare hos kvinnor tror jag – Dr Annika vet nog hur det är med det) är kostbetingat. Själv har jag artros i knäna (enligt röntgen) men också i höfterna (egen diagnos). Jag har dock blivit betydligt bättre efter kostomläggning till LCHF. Min artros kan vara både kostbetingad men också sviter efter en ryggskada (troligen felbelastning).
Kostomläggning, skonsam träning och ev. kostillskott kan hjälpa. Själv äter jag gurkmeja, nyponkapslar (GOPO) och dricker ingfärste eller färsk ingefära i maten och naturligtvis vitamin D3 och Omega3. Många på denna blogg och även kostdoktorn vittnar om att de blivit bättre i sina leder på LCHF-kost.
@ EvaLi:
Jag är nu så jäkla gammal att tre f.d. älskarinnor har besvärliga höftproblem, använder kryckor eller rullapparater och kommer inte ut ur huset utan speciella arrangemang. Några manliga bekanta med detta problem har jag aldrig haft.
Denna uppgift har väl bräcklig statistisk signifikans, men själv tror jag den uttrycker något av intresse. Kan fettbrist vara enda orsaken?
Å andra sidan: Rössner har energiskt varnat för fett i många år. Han är nyligen höftopererad och har tystnat i Seniorbloggen.
@ Piltson:
Det händer att även yngre kvinnor klagar på höftproblem i vissa situationer – kan det vara så att Piltson varit alltför intensiv i hanteringen av sina älskarinnor?
Piltson skrev:
Vi får nog hänfalla åt hermeneutik istället för statistik.
Det låter onekligen som älskarinnorna inte klarat belastningen medan älskarna varit starkare byggda. Kanske ätit mer D-vitamin eller solat mer mitt på dagen?
@ Thomas Jansson:
Det är otydligt vad som här avses med vissa situationer. Jag visade bara fram resultatet av en privat observationsstudie. Eller om man så vill ett argument ad hominem – ett ofta ovederhäftigt sätt att resonera.
@ Anders S:
Jag tror nog att kvinnornas höftbesvär kommer sig av att vi började gå på bakbenen och att de fortfarande håller på att anpassa sin kroppsbyggnad efter dessa nya förutsättningar. Min uppskattning är att dessa höftbesvär kommer att upphöra om en miljon år eller två!