Reaktioner?
Dela detta:
- Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela via LinkedIn (Öppnas i ett nytt fönster)
- Mer
- Klicka för utskrift (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Tumblr (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Reddit (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Pocket (Öppnas i ett nytt fönster)
Jag tycker att man ska gå efter hur man känner sig och vad kroppen säger efter man ätit. Ens egen kropp talar mycket bättre om vad man ska äta än vad studier, läkare eller tidningar säger.
Det enda jag är inte med är vad skrevs om sodium (salt?) Enligt Kostdemokrati äter vi för lite salt. Alla andra slutsatser håller jag med om. Jag känner mig så arg att ha blivit så lurad med alla vilseledande kostråd så länge.
Jag upprepar nog att LCHF inte är en sorts diet utan en livsstil. Jag har sedan länge min gamla vikt tillbaka och fortsätter ändå eftersom jag mår så pass mycket bättre med min ändrade livsstil
@ 1 Johan:
Ja om man bara slipper skräcken för det naturliga mättade fettet så kan man prova ut vilka andelar av födoämnen man mår bäst på.
Ett par små detaljer bara:
Jag är inte överens med honom om att högproteinkost alltid är hälsosam. Protein behövs i kroppen, som byggstenar bl. a. för muskler och ben. Överskott av protein använder kroppen som bränsle = energitillförsel. Den processen är ineffektiv – en stor del av energin går bort i termogenes d v s värmeförlust. Våra celler stressas att dela sig snabbare och på det sättet bidrar proteinöverskott till snabbare åldrande.
Jag är överens med honom om att socker inte är bra, men han glömde att nämna att all stärkelse vi äter omvandlas till socker och bör räknas med i sammanhanget.
Johan Skrev:
Du har rätt, men ändå: Smarta livsmedelsproducenter listar ideligen ut nya knep att bedra våra kroppar, så vi äter det vi inte behöver och så att vi dessutom tror att vi äter bra mat. Reklamkampanjerna ser ut att erbjuda oss bra mat, medan de egentligen vill föra fram produkter, som producenterna tjänar mest på att sälja. Reklamen för margarin med stor text om omega 6 är ett bra exempel. Det krävs kunskap och starkt ifrågasättande källkritik för att värja sig.
Tack för länken!
Jag tycker det är en suverän, enkel sammanfattning av ”läget”.
Idag höll jag en föreläsning om ”Fett” (inför julen och julbordet vi åt) för ett antal kollegor på mitt gamla företag och vidarebefordrade därför länken till deltagarna för att den i stort sett bekräftar det mesta jag tog upp i mitt föredrag.
Hittade samma artikel på ett annat ställe och då med 151 kommentarer…
https://authoritynutrition.com/top-13-nutrition-lies-that-made-the-world-sick-and-fat/
mLCHFh B-) .
Även om en kalori inte är en kalori
så är en kalori förmodligen 0,8 – 1,2 kalori.
Intressant. Det är ju precis som i visan att ”..alla gamla sanningar är slut..” ..!! Hoppas artikeln sprids ’far and wide’.
Jag är så tacksam att jag hittade till Dr Annikas blogg. 🙂
Nu litar jag på att min kropp vet bäst och fortsätter alltså på den inslagna vägen – dvs med LCHF-stuk på kosten.
Titta gärna på Kunskapskanalen i kväll.
https://www.kunskapskanalen.se/artiklar/maten-som-gor-dig-fet-4
Precis Hanveden, inlägget kommer ursprungligen från bloggen https://authoritynutrition.com/ som är en blogg värd att bokmärka och besöka ofta. Den skrivs av den isländske medicinstudenten Kristján Már Gunnarsson alias Kris Gunnars och gör ständigt bra, vetenskapliga översikter om frågor som rör kost. Den bloggen är en riktig guldgruva!
@11
Den och många fler länkar finns samlade hos KostDoktorn under Bloggnytt Engelska
https://www.dietdoctor.com/new
Bla finns Dr. John Briffa, Jimmy Moore och KostDoktorns engelska DietDoctor.
mLCHFh 😉 .
Det som jag ser som oerhört intressant är inte att det kommer från en annan blogg som handlar om nutrition, utan att det är en affärstidning som publicerar detta! Tänk om det skulle stå i Dagens Industri, Veckans Affärer, Affärsvärlden, Focus…..
Spread the word!
Lena Skrev:
Till det vill jag tillägga, att en kalori, som är inlåst i fettlagret av insulinresistens och höga insulinnivåer inte är en tillgänglig kalori för täckandet av kroppens energibehov, oavsett mätetal.
Läs gärna Johan Hakelius krönika / kåseri i måndagens Aftonbladet. Behandlar debattklimat.
Som så ofta sätter han huvudet på spiken. Välformulerat.
Lennart N hade rätt ”Maten som gör dig Fet” var verkligen en bra sammanfattning om maten som gör dig fet . Sevärda 50 min, som finns på SVT play:
https://webbtvplay.se/maten-som-gor-dig-fet/18-12-2013/