Igår skrev Stephan Rössner i DN att vi ska sluta med kostdebatten.
Idag kom det in ett svar av mig, i DN.se: Vi måste fortsätta kostdebatten.
Martin Ingvar har också skrivit ett svar: Nej viktdebatten stannar inte.
Om kostrådskriget i Expressen. Rössner: ”- Eenfeldt är en flumkille från Karlstad”
Rössner betecknade mig som ”En glad och flummig entusiast från Norrland”, redan 2006.
Han verkar vara lite enkelspårig. Dålig härskarteknik.
Snyggt jobbat Annika.
Det var en riktigt bra replik.
Riktigt bra inlägg, men har någon av era två inlägg publicerats i papperupplagan och inte bara på DN Debatts begravningskyrkogård webben?
@ 3 Per Wikholm:
Våra aritklar publicerades nu på eftermiddagen på webben. De kanske kommer i papperstidningen endera dagen?
Jättebra!
Annika, jag håller tummarna för det men tyvärr har ju DN en tragisk historia av att bara publicera etablissemangets syn på kost i pappertidningen medan alla repliker dumpas på webben. Så var det när Hellenius senast var i farten i somras. Både du och Martin Ingvars har skrivit jättebra repliker men jag är rädd för att DN:s auktoritets-policy gör att bara den lilla minoritet som läser DN-debatt på webben kommer att kunna läsa era repliker.
Jättebra artikel Annika !
Det var en bra artikel. Lättläst och lätt att förstå. Det är viktigt i sammanhanget då de flesta inte är så inlästa på Lchf. Man blir ofta ”blind” då man antar att alla är lika insatta som man själv är.
Väldigt BRA skrivet och dessutom snabbt, Doktor Annika! 🙂
Bra skrivet Annika.
Härligt att du orkar, roligt att läsa. Det känns fortfarande rätt med lchf både till kropp och själ. Martin Ingvar har också ett bra inlägg, han har också förstått sambanden.
@ 6 Per Wikholm:
Jag gick nu in i min mailbox. Där fanns svar från DN Debatt, att imorgon kommer att komma en hänvisning i papperstidningen till svaret i webbtidningen. Alltid något.
Rössner beskyller andra för flum,
men det kanske är han som är dum?
Han har aldrig lämnat ruta ett,
för han är ju så rädd för lite fett!
Och när hans egna argument tryter,
han snabbt och otrevligt tyst ryter.
För man måste ju minst professor vara,
för att in i kostdebatten kvala.
Lysande dr Annika!
Uselt av DN att inte ta in kritisk granskning av Rössners rappakalja i papperstidningen.
Måste vi bry oss om den där löjliga Rössner. Är det inte bättre att TOTALT ignorera figuren. Han har ju så totalt sågat sig själv, skjutit sig i foten, cementerat in sig i ett litet hörn. Hans EGO är som
en dinosaurie, Men varför bryr sig pressen om honom, antagligen för att skapa rubriker så de kan
sälja lösnummer. Man skulle kunna beskriva honom med ett ord ”självförlöjligande”
@ Thomas Jansson:
Bra skaldat!
En liten strof med rim på hallonbåt saknas dock…… 🙂
@ Lennart N.:
En hallonbåt
utgör ingen anekdot…..
@ Lennart N.:
Helt rätt – hallonbåten måste med!
Rössner beskyller andra för flum,
men det kanske är han som är dum?
Han har aldrig lämnat ruta ett,
för han är ju så rädd för lite fett!
Och när hans egna argument tryter,
han snabbt och otrevligt tyst ryter.
För man måste ju minst professor vara,
för att in i kostdebatten kvala.
För visst är den mannen bitter,
efter en misslyckad karriär nu sitter.
Han borde börja mata en duva,
istället för på sina oförskämdheter ruva.
Hoppas att han med sin hallonbåt långt bort far,
för ingen annan honom på allvar tar!
Thomas Jansson Skrev:
Jo… – Thomas – och det gör ju professor Göran Sjöberg legitim.
SEB Skrev:
Jo… – SEB – men Rössner gör ju bara så gått han kan i sin omedvetna okunskap – som jag ser det.
I övrigt håller jag i en del med Dig – men tycker också att det är klokt att ”tuta” om artegen LCHF-kosts ovedersägliga hälsofördelar i anslutning till att han får artiklar publicerade i etablissemangets massmedia = ”Trattmedia” enligt professor Hans Rosling.
I o f s så kan professor Hans Rosling ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att han har. Vad tror Du ?
@ Thomas Jansson:
Där satt den!
@11 Annika. Mycket riktigt! Efter ditt påpekande hittade jag faktiskt hänvisningen, missade den vid första läsningen trots att jag letade efter någon slags pudel. Ynkligt av DN! Nu missade DN chansen att återupprätta sin förlorade heder, lika rädd om annonsörer och sponsorer som övriga näringslivet. Sorgligt!
@ Lennart och Thomas. Bra skaldat!
Bättre formulerat kan det inte bli. Vad gäller Rössner, men kanske ska man ändå passa på att utnyttja hans dumhet (och DN´s girighet) , det finns ju ännu så länge en Annika och några till som orkar bemöta honom, och ännu så länge har allmänheten god nytta av de kunskaper som är till fördel. Faktiskt är det idag, (absolut pga LCHF), betydligt väldigt många fler som har vettiga kunskaper om maten vi äter.
Det är en väldigt stor likhet mellan Göran Lambertz och Stefan Rössner. Bägge försvarar med en åsnas envishet sina misslyckanden. Lambertz strider fortfarande för att Thomas Quick ska få skuld för 8 av de 39 mord han erkänt. Rössner kämpar för kostråd som ställt till ännu mer elände.
Nu återstår bara att alla fettskrämda journalister ÄNTLIGEN fattar att Rössner har fel.
Gunnel Skrev:
Jo… – Lena – låt oss hoppas på det. Så länge det finns Liv så finns det Hopp !
Ja du Annika! Ditt svar till Rössner i DN var mkt bra.
I morgon kväll ons. 11/12 ska ytterligare en av dina belackare, vad jag kan förstå, prof. i medicinsk och fysiologisk kemi Charlotte Erlanson-Albertsson, hålla föredrag om hur vi ska välja rätt julmat. I artikeln i SDS A-del sid 28 tisd,10 dec., som introducerar henne, skrivs att ”En annan myt hon vill avliva är att stärkelse gör oss överviktiga. En teori, som förs fram i dieter som LCHF:”.
Det nämns även att hon legat i fejd med LCHF förespråkare. Du eller nån annan som begriper sig på hur LCHF fungerar mot kolesterolerna – HDL/det goda och LDL/det onda – och för diabetiker kanske borde försöka få in en artikel om LCHF även i SDS för att stödja oss Skåningar mot ”fettskräcksetablissemanget”. Dock råder hon oss att undvika julgodiset, vars socker ger oss bukfetma och det har hon ju alldels rätt i.
Du kan kanske be Ann Fernholm skriva nått i SDS. Hon är ju på lika fot med professorerna med sin doktorsgrad i biokemi (är det väl?). Hon är ju påläst till tusen om den senaste forskningen om kolesteroler och diabetes.
Javo Skrev:
Jag tycker professor Martin Ingvar förklarade fenomenet på ett utmärkt och rätt uttömmande sätt i sin replik:
https://www.dn.se/debatt/nej-viktdebatten-stannar-inte/
Här ett citat:
”Det är inte farligt att vara lite överviktig, utan det som är skadligt är det som leder till övervikt. Det som ger ohälsa vid övervikt beror av en ämnesomsättningsstörning som kallas metabolt syndrom. Det betyder att när man äter så att blodsockret ständigt slår i taket får man för mycket insulin, störd fettomsättning med bukfetma, insulinresistens och diabetes, blodtryckssjukdom, gikt, kärlsjuka, demensrisk och ökad cancerrisk. WHO kallar allt detta för non-communicable diseases (NCD) och klassar det som 2000-talets största utmaning för folkhälsan och sjukvården.
Störningen i ämnesomsättningen kommer av att man överäter lättillgängliga kolhydrater. Ständig tillgång till snabbmat, mjölmat, godis, snacks, läskedryck, öl, kombinerat med en bred smörgåskultur leder fel. Om dessutom flera mål äts utanför hemmet tappar man lätt kontrollen på vad och hur mycket man får i sig. Överdosen av snabba kolhydrater ger insulin som har till uppgift att skydda kroppen mot högt blodsocker. Med insulin ombord prioriteras fettinlagring och kolhydratregleringen (socker) får hela uppmärksamheten. Blodsockret börjar sjunka och det driver på sugenheten på nya sockerinnehållande saker som smågodis, varmkorv, frukt, kakor och läsk. Dessutom blir nästa måltid större eftersom man går till bords med hjärnsignalen att här gäller det att äta för nu är det kris.
Det spelar alltså roll vad man äter, för det påverkar hur mycket man äter.”
Det kan ju prof. i medicinsk och fysiologisk kemi Charlotte Erlanson-Albertsson försöka göra en myt om. Är hon seriös får hon nog ta till lite bra belagd vetenskap för att vederlägga Martin Ingvars teser, fast det lär bli svårt!!!
Javo Skrev:
Här en kommenter till en artikel om statiner i Läkartidningen för ett tag sedan:
• LDL-partikeln i sin helhet är ingen riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom
2013-11-23 21:56:00 | LDL-kolesterolpartikeln är en väl belagd kausal riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom. Ja, det är sant! Och det är just LDL-kolesterol utan närmare specifikation, som har uppmätts i de studier som ingår i den refererade Cochrane-studien, som citeras. Vidare anges att risken för kardiovasulär sjukdom minskas med ca 25 relativa procent vid statinbehandling. Vad beträffar biverkningsprofilen har man ej tillräckligt med data.
LDL-kolesterol består av hittills sju definierade fraktioner, varvid alla fraktioner är godartade och till och med nyttiga för kärlen, utom den lilla täta partikeln på 25 nanometer. Det är den partikeln som infilterar kärlväggen och ingår i det arteriosklerotiska placket. Den partikeln uppkommer genom liponeogenes i levern. Liponeogenesen använder glukos som substrat.Triglyceriderna är förhöjda, och HDL- kolesterolet är lågt. Det är således överskott på kolhydratintag och inte intag av alimentärt fett som leder till kärlskadande LDL-partiklar.
Vad gäller den s k riskminskningen på ca 25% för hjärt-kärlsjukdom handlar det om relativa procent, vilket ger en mycket liten riskminskning i absoluta procent och bråkdels procent när man slår ut den absoluta riskminskningen/år. Beviset för statinernas effektivitet är således mycket svagt.
Biverkningsprofilen står rent biologiskt i direkt relation till mängden muskelmassa hos individen. Äldre personer och kvinnor med liten muskelmassa eller mindre muskelmassa än de testade männen har högre frekvens av muskelbiverkningar. Statinerna sänker inte bara kolesterolhalten utan också bl a energiförsörjningen till muskelcellerna.
Agneta Schnittger, med dr, allm kir, allm med, pensionerad
Hela artikeln med kommentarer finns här:
Läkartidningen. 2013;110:CLE7
En annan artikel om fetter baserad på en spansk undersökning finns här:
Läkartidningen. 2013;110:CAHM
Jag ser att länkarna till läkartidningen inte blev fullständiga. Någon, som kan datorer bättre kanske kan hjälpa mig? Kopierar man in länken i sökfältet på sin sökmotor hittar man rätt, tror jag.
För övrigt är det bara att gratulera till Annikas svaromål och gona sig i Martin Ingvars utomordentliga analys. Det känns som om det blivit drag under galocherna för lågfettsdiet och LCHF.
Rössners artikel låter som gammal skåpmat. Om karln kunde inse att han är akterseglad och situationen är hopplös. Det går inte ett avbryta att lopp för att en eftersläntare inte har mer att ge!
Erling Skrev:
Är det dessa?
https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2013/11/Starkt-roll-for-statiner-vid-primar-prevention-av-hjartkarlsjukdom/
https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2013/04/Mer-fett-fran-notter-och-olivolja-gav-mindre-kardiovaskular-sjuklighet-an-lagfettkost/
@ Lars:
Ja, det var vad jag avsåg. Tack för hjälpen! Och God Kväll!
Tack Erling för dina kommentarer.
Jag är själv rätt bra påläst om metabolt syndrom och de olika typerna av kolesterol och deras sammansättning och effekter (orsak och verkan), eftersom jag själv ligger precis på gränsvärdet (12,2 mmol/l) för diabets mellitus. Har ett långtidsblodsocker på 5,7 (fastevärde) men pga. insulinresistens så dyker det i höjden en timma efter att man fått en rejäl och äcklig ”sockergrogg” av labbpersonalen. Har anlag för detta genetiskt.
Härligt att läsa hur Martin Ingvar raderar ut Rössner från den vetenskapliga parnassen. Jag har själv forskat inom beteendevetenskaper, så jag är väl insatt i den vetenskapliga processen när den görs rätt, såväl som fel.
Stephan Rössner igår om sin egen artikel i DN:
https://www.seniorbloggen.se/skribenter/stephan-rossner/kostdebatten-tar-aldrig-slut/