Den nya Vårdguiden Stockholm har tre sidor om fett. Sidan 14 – 16.
(Nästan?) allting där är helt fel, och motsatsen är rätt.
De skriver tex att de mycket hälsoskadliga omega-6-fetterna i solrosolja, majsolja och sojaolja är de som du i första hand ska äta.
De få gram av omega-6 som du behöver får du utmärkt i animaliskt fett som smör.
Omega-3-fetterna i linfröolja är enbart av kortkedjig form, vilket vi inte kan tillgodogöra oss mer än några procent utav. Det är bättre att äta omega-3 från djurriket, fisk och skaldjur, så får vi dem i den långkedjiga form som vi har användning för i våra kroppar. Överskott av kortkedjiga omega-3 är minst lika inflammationsframkallande som omega-6.
De nyttiga fetterna i smör och kokosfett anges vara de sämsta.
Rutan om härdat fett är helt förvirrad. Det står att fullhärdat fett är ”lika farligt” som mättat. I verkligheten finns det ingen undersökning som visar att fullhärdat fett är bättre än delvis härdat. Sannolikt är de lika farliga båda typerna.
Naturligt mättat fett finns det ingen anledning att tro att det är farligt.
Se tex i uppföljningen av Sydney Diet Heart Study, som visar att de som åt mera fleromättat fett dog mera i hjärtinfarkt.
Jag läser sällan Vårdguiden, det är bäst så för blodtrycket. Redan i första meningen blir det fel i artikeln ”Många skulle må bättre av äta mindre fett” Och så Hellénius igen…ja det är inte mycket mer man kan förvänta sig av denna undermåliga ursäkt till tidskrift.
Kan någon förklara för mig hur ett landsting som Stockholms län kan hamna så fel?
De har ett patientunderlag på över en miljon och har inte kompetensen att skriva det som alla som gör minsta lilla faktakontroll hittar. Senast visade ju SBUs fetmarapport att det inte fanns några faror med mättat fett.
Jon Jonsson Skrev:
Den omedvetna okunskapen om beroendeframkallande giftiga kolhydrater och hälsomedlet animaliskt fett – förefaller vara åt hållet ”oändlig” hos etablissemanget, tyvärr tyvärr… 😥
Apropå om professorer kan överge de officiella dogmerna inom det medicinska området så är det kanske så att de först själva måste hamna i det metabola syndromet och sedan gör samma LCHF-experiment på sig själva som de flesta av oss här på bloggen gjort och sedan notera samma sak angående sin egen hälsa – att de blir friska! Detta kan ge dem en drivkraft för att sedan söka den vetenskapliga förklaringen.
Här är en länk till en mycket sevärd video med en sydafrikansk professor som genomgått detta paradigmskifte.
https://www.youtube.com/watch?v=QjQDFVE5exI
Undrar hur det är med Hellénius – hon kanske också har några ålderskrämpor som hon kanske skulle vilja bli av med. Det vore ju en höjdare om man fick uppleva en liknande professorspudel från hennes sida.
Professor Göran Skrev:
Jo… – Göran – förr eller senare kommer hon att hamna i det artegna LCHF-gängets krets också – tror jag.
Vårdguidens läsare kan titta på en senior professor från Chalmers nämligen Göran Petersson. Han har lite annat att komma med…
Här en länk till en videoföreläsning: https://mediasite.portal.chalmers.se/Mediasite/Play/53a1f97418384d3d8d3b7c01c59196aa1d
mLCHFh 😉 .
Det är en fullständigt förskräcklig artikel i ”vårdguiden” Chefredaktören Anna Sjökvist kan inte tycka om oss som bor i storstockholm, när hon ger så vettlösa råd om fett.
Hon kan inte läst SBU rapporten eller någon modern forskning om fett. Beklämmande! I sanning beklämmande! Gör om, gör rätt är allt man kan säga.
Till o med min browser säger att det är fel på sidan, kan det vara ”tyckfelsliz” som varit framme?
Total förvirring råder och sprids.
Tron på vetenskapen krackelerar.
Annika
Bra att du tar upp Vårdguiden 1177 nr 4
Det är ju bedrövligt det som skrivs om fetter.
/Leif
@ Hanveden:
Tack för länken!
Jag har faktiskt aldrig träffat min namne på Chalmers trots att jag varit på hans institution och letat efter honom att par gånger. Däremot har jag läst många av hans rapporter om fetter.
Den här videon är verkligen ytterligt pedagogisk i sin ”torra” akademiska framtoning. Här är en forskare som vet vad han talar om! Och jag har alltid älskat kemi!
Tack igen för länken – den grupp som vi utgör här på Annikas blog har många fler öron och ögon än man har som enskild individ! Det är starkt!
LCHF är definitivt en internetbaserad gräsrotsrörelse.
Prof Göran Petersson har gjort 2 rapporter om bra matfetter mycket läsvärt:
https://publications.lib.chalmers.se/publication/155237
https://publications.lib.chalmers.se/publication/181742
Klicka på länken fulltext för att få fram PDFerna.
Denne Professor Göran Petersson som numera kallar sig Senior Professor har jag läst en längre tid och han har publicerat en hel mängd skrifter. Här en länk till Chalmers sida med publikationer och länkar till mycket läsning:
https://www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/goran-petersson
Så här presenteras han på Chalmers sida:
Göran Petersson har under mer än 25 år svarat för både forskning och utbildning i kemisk miljövetenskap vid Chalmers. Ett centralt tema har varit anpassning av produkter och verksamheter till människa och miljö. Spridning av kunskaper och resultat ut i samhället har prioriterats med ökande fokus på nätpublicering.
Jag hoppas fler skall läsa och sprida.
mLCHFh 😉 .
”De nyttiga fetterna i smör och kokosfett anges vara de sämsta.”
Jag var lite sen att börja med kokosfett – det var först när jag för ett halvår sedan läste att Rössner tyckte det var det sämsta fettet man kan äta som jag förstod att det var nyttigt!
Säga vad man vill om de nakna kejsarna och deras prinsessor men pålitliga och nyttiga råd kan fås från dem bara man gör tvärtom,,,
Thomas Jansson Skrev:
🙂
Cholesterol researches in wnder land, by Malcom Kendrick !
Could it be some Swedish ”researchers” out in deep water again?
https://drmalcolmkendrick.org/2013/11/05/believing-in-impossible-things-there-is-a-trick-to-it/
I denna artikel står också ”Nyttigare rund på olivolja än smal på smör” vad menar Hellenius!!
@ 17 Eva Kullander:
Var finns de jämförande studier som visar att man blir rundare på olivolja än på smör?
Och de studier som visar att man blir friskare på olivolja än på smör?
När jag googlar på ”olivolja smör” kom det direkt upp en länk ”smör ger lägre blodfetter än olivolja”
Intressant.
Längre ner i den artikeln står ”Att smör höjer blodkolesterol på lång sikt är välkänt”.
Skulle någon kunna fråga författaren om referensen till den/de jämförande studie/r som visar detta?
Om nu landstinget ger dessa råd, hur är det då med de mediciner läkarna skriver ut efter exempelvis hjärtinfarkt, som jag fick för tio månader sedan? Jag fick statiner, två typer blodförtunnande och två typer av blodtryckssänkande,(trots lågt blodtryck). De senare hindrade mig i mina livsstilsförändringar. Blev fort trött, orkade inte speciellt mycket.
Jag provade tre sorters statiner, fick konstiga biverkningar av dem alla. Så jag slutade med dem av ren självbevarelsedrift..
Efter ett tag fick jag biverkningar av en av de blodförtunnande medecinerna – andningsvårigheter på natten – och då bytte man till en annan. Efter att fått fortsatta biverkningar av den blodförtunnande medicinen (ledproblem i fingrarna och kanske också ångest), så har jag tagit bort den ena medicinen, och gör uppehåll med den andra (Trombyl). Biverkningarna verkar försvinna.
Från början tog jag bort kolhydraterna i min kost, samt ökade min regelbundna motion, så min hälsa har bara blivit bättre och bättre.
Men jag är kritisk till uppföljningen av mediciner från läkarna. Allt har i stort sett skett på mitt eget initiativ. Samtidigt verkar det vara svårt att finna en läkare som ser livsstilförändringar som förutsättningen för tillfrisknande.
Om jag inte hade förändrat min medicinering på eget bevåg, så hade jag idag behövt en rullator, eller också hade något ännu värre hänt.
Men som sagt, det hade varit en fördel att ha en läkare som man kan diskutera med, och som inte har en övertro till mediciner. För trots allt är det patienten själv, som hur det än går, får ta ansvar för sin medicinering – inte läkaren.
Hörde nyss i P1 morgon angående Diabetesdagen idag: Ann Fernholm om nuvarande kostråd för diabetiker. Som väntat är hon mycket kritisk och vill trots många små positiva studier om LCHF:s positiva verkan vid diabetes , ha en stor studie som bekräftar vad de flesta ”omvända” diabetiker redan vet av egen erfarenhet.
Läs Ann Fernholm på Aftonbladet debatt idag!
@ ULF H:
Verkar liknande som jag gick igenom. Nu 67 och frisk! Apokvot 0.63 (1) för 6-8 månader sedan och
Fasteinsulin samtidigt lite högt, 8.8. Markörerna indikerar faktisk risk för dödsfall i infarkt (1) och risk för ”intag till sjukhus för någon slag kärlsjukdom”.(2) 1 Enligt Interheart studien (15,000 hjärtinfarkter över hela världen (!) och markörer systematiskt rapporterade och sammanställt i Lancet 2006)
och (2) efter en stor Engelsk sammanställning (4000 deltagare) som visade fasteinsulinet som största enskilda markör för risk. Apokvoten mättes i denna studie ej.
Kolla själv och be snällt din doktor att uppdatera sig på dessa för oss patienter livsavgörande förhållanden. Om han ”inte har tid” så be igen snällt att han rekommenderar en doktor som har tid.
Här länk till apokvoten på Svenska sammanställt av Andreas.
https://www.kostdoktorn.se/kolesterol#apokvot
@ ULF H:
Tack för detta inlägg!
Du är ett parallellfall till min bror som fick en hjärtinfarkt för ca 2 veckor sedan. Ordinationen av läkemedel är nästan exakt likadan och jag bad honom starkt ifrågasätta behovet av dessa. När han frågade om den stora dosen statiner (80mg/dag trots lågt kolesterol) fick han svaret att ”det är så vi brukar göra”. Han upplever också motsvarande biverkningar som du beskriver.
Han är tyvärr inte så positiv till livsstilsförändring (LCHF) eftersom han har ingen insikt om vad som är fel med sin nuvarande livsstil. Skall genast kopiera ditt inlägg och skicka till honom!
Ställde frågan om läkemedelslistan på ’ Frågor & Svar’ men har ännu inte fått svar. Läkemedelslistan ser ut så här:
Trombyl 75mg 1 tabl/dag
Brilique 90 mg 2 tabl/dag
Metoprolol 50 mg 1,5 tabl/dag
Ramipril HEXAL 2,5 mg 1tabl/dag
Atorvastatin 80 mg 1 tabl/dag
Nitrolingual 0,4 mg vid behov
Vederbörande blev också varnad för att äta LCHF utan att ha frågat.
@ ULF H:
Ulf, jag slutade med samtliga piller på eget bevåg! Jag skulle äta Simvastatin 40 mg, Enalapril 5 mg, och Trombyl 75 mg ”i förebyggande syfte, för du har ju haft en hjärt- kärlhändelse”. Trots bra värden, men så kaxig är man inte efter en stroke. Så jag tog mina piller och fick alla biverkningar som finns i Fass, särskilt muskelsvaghet, värk och andningssvårigheter. När jag fick ett bt på 180/100 slutade jag med Simvastatin (ingen läkare ville hjälpa mig att anmäla, och jag orkade inte då) och då sjönk mitt blodtryck till mitt normala. Faktum är att jag fick för lågt blodtryck av Enalapril, 90/55 gjorde mig yr, så jag slutade med dem också, eftersom jag svullnade i halsen och fick problem att andas fritt på natten. Sedan släppte jag Trombyl för att istället ta Omega3, som jag hade gjort före min sjukdom.
Nu har jag ett tryck på 120/70, en apokvot på 0,57 och har gått ner i vikt och fortsätter. I perioder har jag upplevt att min artros är nästan borta, men det går sakta i skov, och jag har oftast ont, men det är ett hopp för att kunna tillfriskna. Mitt blodsocker hålls i schack dessutom.
Utan dr Dahlqvist och de modiga och pålästa vänner som berättar och ger råd här hade jag inte vågat att släppa medicinerna så snart, eller förstått vikten av tillskott, kokosolja och strikt lchf. Nu försöker jag sprida kunskapen, läser så ögonen blöder om ketogen kost, intervallträning och annat intressant. Nio läkare av tio sa dessutom att det var högst riskabelt att släppa medicinerna…men den tionde är bra. Jag ska slingra mig ur deras grepp och bli arbetsför igen. Min man säger att jag ska strunta i fk, han kan försörja mig så jag slipper vården och dessa utvärderingar, men jag anser mig ha betalat för vård och sjukersättning. Det bär mig emot att leva på min gubbe, även om han är bra, för vad händer om han dör knall och fall?. I den här världen måste man säkra upp tillvaron.
@ ULF H:
Intressant berättelse!
Jag känner igen detta alltför väl sedan 1999 då jag själv drabbades av en allvarlig infarkt. Jag har sedan dess tackat nej till by-passoperationer och alla mediciner men ändrade istället livsstil radikalt.
Den senaste (och förhoppningsvis sista) kardiologen jag träffade i våras var överhuvud taget inte intresserad av vad jag ”hållit på med” under dessa 14 år.
Utan att veta ansåg han ändå att det jag gjort var ”på gränsen till kriminellt”. En specialist som inte ens vågar ta en diskussion med sin patient anser jag förstås knappast som ”kompetent”.
Min uppfattning är nog också den motsatta dvs. att dessa människor, som vi så gärna vill tro vet vad de håller på med, när de ”bara följer guide-lines” är att betrakta som mer eller mindre medvetet kriminella fast de med största sannolikhet tror att de hela tiden utför ”goda handlingar”.
Vad kan det kallas, som denne ointresserade ”specialist” gjorde när han skrev ut blodtrycksmedicin till en person som i vila stadigt har ett blodtryck på 110/60, annat än en kriminell handling.
Att hälsovården med Hellénius i spetsen verkar ”hata” LCHF (trots SBUs ”godkännande” nyligen) kanske man kanske förstå med tanke på att de möjligen ser faran i att de blir arbetslösa om vår gräsrotsrörelse växer som den verkar göra idag.
Hemskt! Folk litar ju på vårdguiden, som utdelas till alla hushåll i Stockholms län! borde vara straffbart att sprida sådant!
Hur är det med förhållandet mellan Omega 3 och 6 i kroppen – visst är det så att man ska ha ett visst förhållande, X:Y?
T ex, helt hypotetiskt för jag vet ju inte:
Omega 3 – 6 delar gentemot Omega 6 – 1 del? Alltså 6:1?
Någon som vet?
@ Frida:
Man behöver mycket lite omega 6. 1:1 förordas ofta från neutral forsknong, hänvisande till vad vi åt under miljontals år, alltå vad våra genuppsättningar är vana vid.
Om man följer professor MJ Hellenius råd kan det lätt bli 20: 1, något som är ofattbart eftersom det helt saknar stöd i oberoende forskning. En ren skam att denna industrisponsrade professor tillåts representera KI.
Professor Göran Petersson, Chalmers Göteborg (ej industrisponsrad) har ställt samman ett flertal
skrifter på Svenska baserade på oberoende forskning. Här länk till en som handlar om fleromättade fröfetter:
https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_155237.pdf
Notera att fördelar av omega-3 med växtursprung, är tveksamt. Alltså det vanliga i lättflytande växtoljor Animalisk omega-3 är däremot livsnödvändigt.
Enligt Ralf Sundström (kirurg) hittades mest omega-6 fetter när analys gjordes på plack vid hjärtinfarkt.
Jag rekommenderar boken ”Stoppa Alzheimer NU” av Bruce Fife. I boken beskriver han hur viktiga kolesterolerna är för kroppens hälsa. Boken behandlar alla sjukdomar inom metabola syndromet.
Det bästa man kan göra är att äta naturliga animaliska fetter och ekologisk kokosolja. Blodfetterna justerar kroppen till optimal nivå, om den får sköta det själv utan inblandning av statiner och andra liknande preparat.
Rolf Löfgren Skrev:
Statiner verkar få ett uppsving!
https://www.dagensmedicin.se/vetenskap/hjarta-karl/anvandningen-av-statiner-kan-fordubblas-/
”Det amerikanska hjärtläkarsällskapet, American Heart Association, har publicerat nya rekommendationer om kolesterolsänkande läkemedel. Enligt experter som First Word Pharma talat med kan rekommendationerna fördubbla antalet personer som behandlas med statiner.
Till skillnad från tidigare riktlinjer ligger inte ett målvärde för LDL i fokus. I stället definieras de patientgrupper som har mest nytta av statiner.”…
Kolla in Grain Brain av D Perlmutter
@ stenbj:
Alice är en av min barndoms hjältar, ihop med Tingeling och lill My. Citatet är ju helt underbart. En mycket läsvärd blogg, förhöjd med prosa och lyrik.
@ Lekman:
Enkelt. Inga blodprov behövs, bara intervju följt av färska statinrecept.
Låter som det blir möjligt att dubbla försäljningen, med välutbildade läkare alltså.
Så vi skattebetalare blir då tvungna att först punga ut med avdrag för ”reseomkostnader” när 1000-tals läkare ”blir tvungna” att resa till världens förnämsta turist-…, jag menar seminarie- orter för att lida igenom ca 14 dagars betald hotell och utbildnings -vistelse, arrangerat och betalt av ett större läkemedelsföretag.
Sedan får vi betala de ökade statinkostnaderna.
Sedan får vi betala vården av de statinbehandlade som ofta kan behöva ett par extra mediciner för att minska sidoverkningar, i ett enda led om allt går bra.
Och sedan kan vad som helst hända.
Det finns ingen oberoende forskning som stöder att kolesterolsänkning är nyttig.
Framinghamstudien visade att de med lägsta kolesterolet dog snabbast, och v.v…..
Risk för hjärnblödning ökar i vissa fall, gissar sällan.
Men har man redan haft en infarkt så kan risken för en till minska med statiner!
@ Lennart N.:
Din bror behöver absolut CoQ10 tillskott i storleksordningen 100 – 200 mg per dag för att inte snabbt skadas av den höga dosen statiner.
https://www.dagensmedicin.se/vetenskap/cancer/ingen-har-koll-pa-hur-de-tar-sina-mediciner/
Jag vet inte om ni har sett detta, där Aina, kurator, har synpunkter på att socker behövs för cancerpatienter…
”– Massor med cancerpatienter ”vet” att socker göder cancer så de lägger upp egna självspäkningsprogram därefter. Det är den mest spridda myten i dag och den har inget vetenskapligt stöd alls. Också bland metastaserade patienter som absolut inte ska svälta finns myten att svält botar. Och när man ifrågasätter det så tycker de att man är förfärligt okunnig.”
Jaha – så att undvika socker är att späka sig i svälttillstånd – det var en nyhet,,,,
@ Aeh:
Jag håller på att läsa den fast det är egentligen onödigt – allt man behöver veta rymms ju på en halv A4,,,,
Fast visst är det ännu enklare att avstå från bröd efter några kapitel i den boken,,,
Bröd är ju det som anses vara svårast att avstå – numera tycker jag det går allt enklare. Visst händer det att det bakas lite LCHF-bröd några gånger i månaden vilka förtärs i lite högtidlig form.
Det som fortfarande kan vara lockande är annars glass men det går ganska bra att frysa in lite jordgubbsyougart oxå – kanske inte helt asketiskt men lite fusk är väl tillåtet?
Förhållandet 1:1 alltså, och helst mestadels animaliskt Omega 3. Nu börjar jag lära mig mer, tack för det! Men jag har fortfarande stora luckor i min kunskap på området…
1:1, betyder det alltså att vi ska ha lika stort INTAG av Omega 3 som av Omega 6?
Eller – att vi ska ha lika stor mängd av dem bägge i KROPPEN?
D.v.s., förbrukar vi dem bägge i lika stor utsträckning?
Nästa fråga blir således, om man har ett bra förhållande 1:1, har det betydelse för inflammationsfunktionen hur stor mängd av Omega 3 och 6 man har? Kan man ha 6:6, eller 100:100 och så vidare? Jag har lite svårt att greppa detta, och svårt att formulera en bra fråga. Det jag frågar efter dels är hur stor betydelse FÖRDELNINGEN har, och dels hur stor betydelse MÄNGDEN har.
@ Pingo:
Tack! Var också inne på det. Då handlar det bara om att övertyga! 🙂 Lillebror brukar inte lyssna på storebror.
1:1 är intaget. Fördelningen kan bestämmas genom MRI.
Det viktigaste är att inte få sig för mycket omega 6.
Vi blir så småningom vad vi har ätit, minus kolhydraterna som ju bränns upp eller blir till fett.
En del fetter görs om också så allt är inte helt klart från intaget.
Samma sak: 6:6 = 100:100 = 1:1, allt alltså lika.
Kanske 2 – 5% av totalintaget av fett bör vara fleromättat, men nu gissar jag!
Smör innehåller ju inte bara mättat och enkelomättat fett.
Någon som vet ?
@ Lennart N.:
Leta på nätet information om hur statiner dämpar både kolesterol och CoQ10 via ett gemensamt enzym. Visa också på vad brist på CoQ10 betyder för muskelstyrka. Han har ju då underlag för att fatta beslut men han kan riskera hjärtsvikt inom något enstaka år men kommer att behöva rullator långt innan dess.
Man kan bara leda kamelen till vattnet. Dricka kan de bara göra själva.
@ stenbj:
Näringsvärde per 100g: Energi 3000 kJ/720 kcal Protein 0,5 g Kolhydrat 0,5 g Fett 82 g varav mättat fett 52 g enkelomättat fett 20 g och fleromättat fett 2 g Vitamin A 700 µg, 87% av RDI
Jag undrar över vad det är för fett som de inte redovisar som utgör 8 g?
Bra källa för referenser till forskning: Kopiera länkarna utan >https://www.drperlmutter.com/learn/studies/https://www.drperlmutter.com/learn/studies/?study_tag=cholesterol<
Så om man håller nere intaget av Omega 6, så gör det inget om man får för mycket Omega 3?
Jag är fortfarande inte klar över om det är viktigare att ha ett bra förhållande dem emellan, eller en bra mängd, t ex är det ok att ha ett högt intag av Omega 3 och ett lågt av Omega 6, t ex 5:1, eller 10:1, eller 100:2, med mest Omega 3? Vad kan hända då, blir kroppen oförmögen att inflammera?
De som får Plavix bör nog köra den kuren, ofta 12 månader.
Statiner är en katastrof. Bästa är att minska ner Kolhydraterna som ältats här så ofta.
Efter en tid tror jag de flesta får så bra värden att en hel del läkemedel kan sättas ut.
Vill man ytterligare sänka blodtrycket än med den effekt som LCHF ger är det vitlök och kanel som gäller.
Vitlöken och även Broccoli ska visst också ha en blodförtunnande effekt.
@ Frida:
Äter du en strikt lchf, med mycket vidfångad lax eller hellre makrill, färsk helst, så hamnar du nog ganska bra med omega 3-6 förhållandet.
Själv gjorde jag ett omega 3-6-test innan jag började med lchf, och det var uselt, och mådde också pyton.
Efter strikt lchf och extra omega 3 tillskott och åt ca 1,5 kg lag i veckan, gjorde jag ett nytt test 6 månader senare, som visade på en riktigt bra balans på alla de olika fetterna. Hälsan hade på samma tid förbättrats avsevärt. Även D-vitamin intogs samtidigt, även dessa värden visade på stora förbättringar. Äter fortfarande minst ett kg lax i veckan, och hälsan är på topp.
Grass-fed Butter is a Superfood For The Heart:
https://authoritynutrition.com/grass-fed-butter-superfood-for-the-heart/
Går att översätta med tex google
mLCHFh B-) .
@ LCHF-Bengt:
Får jag fråga, vilka hälsoproblem hade du tidigare som sedan förbättrades?
@ Frida:
Enligt läkarna så hade jag normala värden, men de kollar inte omega 3-6 tex, eller D-vitamin, men jag led av dålig ork, sömnproblem, magproblem, huvudvärk, fryskänsla vid svalt väder, svettades fort vid varmt väder, torr hud, näsblod, karies, blod i sperman, mm. Alla dessa problem borta nu, plus att jag fått normalt blodtryck nu,
Till saken hör att jag tidigare åt både skräpmat och drack öl, och det verkar vara en riktigt dålig kombination, det slutade med en tumör som tagits bort, och en justering på hjärtat. Men efter dessa operationer och omläggning till lchf för snart 4 år sen, är jag nu piggare än på 15 år, nu är jag strax 50 år, och livet är spännande.
@ Frida:
Professor Göran Petersson har skrivit här om smör och margarin:
https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_130971.pdf
Han säger att smör har en nästan ideal fettkomposition som passar vår egen.
@ Eva Kullander:
Att du inte dör av en hjärtattack.
Kom faktiskt in på den här bloggen efter ha läst artikeln men jag tycker nog att lchf är lite farligt. Har bott i Ukraina o där äter folk mycket animaliskt fett och förvisso även mycket solrosolja. När jag kom hem därifrån hade jag klart förhöjda kolesterolvärden.
Eva Kullander!
Och vad var det som var fel med det?
@ Mainstream:
Framförallt med mycket bröd, med eller utan mycket fett kan det lätt bli infarkter, och i Ukraina
ligger man väldigt dåligt till i infarktstatistiken. Och man äter så långt bort från LCHF som ”det går” i den ”kornboden”.
Och när man lägger till socker som t.ex tillsatt socker -ungefär Svenska nyckelhålsmärkta produkter – dröjer det inte länge tills det blir dags för statiner och/eller infarkter, vanligen p.ga. sakta ökande blodtryck.
Solrosolja tillhör de mest inflammationsdrivande fetter som finns, som dressing eller speciellt när det används som frityrolja. Omega-6 alltså. Som frityrolja oxideras omega 6 redan innan det kommer in i kroppen… (Sök ovan på Göran Petersson som skrivit mycket om just detta!)
Det fett som förordas i LCHF kretsar är naturligt animaliskt gräsbetat fett. Alltså djur som även är ”avslutade” på gräs eller hö, aldrig på spannmål! (Som i kornboden Ukraina ??) .
Det blir dyrare men vi har ju bara ett liv. Och när man köper direkt från bonden blir priset inte mycket högre samtidigt som bonden får betydligt mer och kan fortsätta producera och utöka sin ekologiska farm. (Vanligen utan vare sig konstgödsel eller plog! Farmar som inte ”läcker skit” som annars är accepterat oundvikligt. )
Om du vill vara säker på att aldrig få infarkt, mät blodsockret en timme efter måltid. Om det knallar upp lite över 6,5, minska på det du misstänker orsakar ökningen, osv.
Varje blodsockertopp orsakar en liten inflammation som gradvis kan byggas upp till plack. Ju oftare och ju högre, desto snabbare placktillväxt. Med LCHF får många efter ett tag blodsockertoppar endast av stress, som troll t.ex. (mer och mer sällsynta!) Fett utan kolhydrater verkar även ha en mentalt ”mättande i betydelsen tillfredställande” effekt som hjälper!
Det är kanske därför LCHF är bra även mot ADHD ?