KBT eller LCHF mot IBS

SvD har en artikelserie om IBS, tarmkatarr. Idag handlar det om att bokstavskombinationen KBT, Kognitiv BeteendeTerapi, kan hjälpa mot IBS. Man ska då lära magen att tåla allt den inte har tålt.

Det är konstigt att ingen av de experter som SvD har talat med har hört talas om att den absolut bästa behandlingen mot IBS är LCHF. Vi har tusen och åter tusen rapporter om förbättring och bot efter övergång till LCHF-kost. Kolhydrater och fibrer försämrar IBS-symtomen, medan naturligt mättat fett är som balsam för de irriterade och inflammerade tarmarna.

Ann Fernholm har även skrivit om detta.

 

Comments

  1. 1
    Kattmoster säger

    Det låter som ren och skär bullshit. Det kommer bara att sluta med att den som har IBS får skuldkänslor för att han eller hon inte kan tänka rätt.

    Det hela påminner mig om när min mans neurologiska sjukdom (CMT) debuterade. Ingen läkare förstod vad det var för fel men alla var väldigt glada över att förklara att det var något psykiskt.

    Det är helt otroligt att man, generellt sett, inom vården inte kan förstå att det första man måste titta på, när någon har problem i mage och tarm, är vad den människan stoppar i sig.

  2. 2
    Anders säger

    Min fru är helt av med sin IBS sedan nära nu två år tillbaka på LCHF. Det är mosigt hur alla tror KBT fungerar på allt när det egentligen enbart är en annan form av relation med en annan sorts terapeut och metod av terapi som har precis samma grund som övriga former av terapier. Det är mycket myter och försköningar om just KBT som behandling i många fall. Exempelvis är den värdelös i min mening för de som har tvångsmässiga personlighetsstörningar, där PDT däremot fungerar.

  3. 3
    kost-törstig säger

    Att säga att någon skall bota sig själv med KBT är att skuldbelägga dem som lider av IBS.

    Det är du som tänker och känner på sådant sätt ätt din tarm blir orolig. Du måste tränas att tänka och känna på ett annat sätt och inte springa på toaletten så mycket.

    För mig verkar det vara en metod som inte har speciell långvarig verkan. Att hålla igen kan man kanske klara under en kortare period men inte i det långa loppet.

    Blir tarmen orolig av felaktig mat så ska man naturligtvis undvika den maten. Så enkelt är det.

  4. 4
    Anders S säger

    Många av de hälsofördelar som tillskrivs LCHF beror på att man undviker vete, gluten, och mjölk/mejeri, laktos/kasein, när man drar ner kolhydratintaget. En del skulle må bra av att vara ännu striktare i det avseendet än som anges i olika kostförslag.

  5. 5
    Dennis säger

    Inte underligt att 40% av de sjukskrivna har en ”psykisk” diagnos när det ser ut på detta sätt.
    En anledning till sjukskrivningar många gånger kan mycket väl vara belastning från elektromagnetiska fält och ett exempel på hur det ser ut där är att diagnosen ”elöverkänslighet” har man ännu efter så lång tid inte lyckas få med utan de får ofta gå under ”depression” och liknande diagnoser och hur stor är inte risken att det blir felaktig medicinering då.
    Det är f-n inte klokt och visst är det konstigt att inte läkare-facket agerar.

  6. 6

    Ämnet du tar upp Dennis botas ockå med KBT enligt barnläkaren Mats Reimer!
    Det är lika tokigt det, som att bota IBS med KBT!

  7. 7

    LCHF er ikke den beste kuren mot IBS fordi IBS ikke har en enkelt årsak, men hos mange er sammensatt. FODMAP er den dietten som man har best erfaring med mot IBS og som godt kan kombineres med LCHF, men enkelte matvarer mange LCHFere bruker kan være uforenelige med IBS\FODMAP, f.eks enkelte grønnsaker og melkeprodukter. En FODMAP-diett vil imidlertid ofte medføre en kraftig reduksjon i karbohydrater, bl.a fordi man skal kutte ut gluten, noe mange reagerer på uten å ha cøliaki. IBS er også koblet til stress, mange beskriver værre symptomer i perioder med stort stress da det påvirker sentralnervesystemet som igjen kan påvirke fordøyelsen etc. Å si at LCHF er løsningen er feil. For endel kan det være løsningen, men for de som ikke tåler visse matvarer innenfor LCHF eller sliter mye med stress så trenger de ikke få noen bedring, selv om mange nok får det.

  8. 8
    Dennis säger

    S.k. ”stollar” finns i alla yrkesgrupper och inte skulle jag vilja att mina barn fick hjälp av den här mannen.
    https://newsvoice.se/2012/10/19/tore-fahlstrom-jag-kapade-www-matsreimer-se-som-protest-mot-en-barnlakares-haxjakt-pa-svart-utsatta-manniskor/

  9. 9
    Ann Kristin säger

    @ Nils:
    Jag förstår det, lchf innebär inte nödvändigtvis att man klarar mjölkprodukter eller vissa andra födoämnen. Jag måste äta väldigt strikt, trots ingen direkt diagnos. Jag tycker bara att det är tråkigt att så många äter fel saker och blir sjuka, för att vården, myndigheterna, pressen från omgivningen osv inte tillåter att man äter det man mår bäst av.

  10. 10
    AstaLarsson säger

    Fick för över 20 år sedan veta av läkare att jag skulle få leva med min svullna uppblåsta mage.
    Tidvis led jag alla helvetets kval efter att ha följt alla kloka råd att äta fullkorn, råkost och undvika fett.
    Efter att läst om Annika Dahlqvist och lchf började jag följa dom råden.
    Nu håller sig magen lugn och platt. Inga smärtsamma spänningar som plågar mig längre. För några år sen föll jag för frestelsen att äta några skivor vörtbröd till jul…och pang…blev uppblåst som en ballong.
    Att följa lchfråden har i alla fall hjälpt mig att må bra.

  11. 11
    Dennis säger

    De flesta som tagit till sig detta med LCHF är nog mer åt egenvård och alternativ medicin än åt den som styrs från Socialstyrelsen.

  12. 12
    Fundersam säger

    Det är trist att man inte gör saker i rätt ordning men det verkar ju symptomatiskt för svensk sjukvård?! Först rätta till maten som med självklarhet är förknippad med magen och därefter eventuell KBT.
    *
    Det psykologen beskriver är den ”fixering” som man kan få när magen inte fungerar (och det är ju inte så konstigt) men jag tänkte att det kanske kan liknas vid den upplevelse som finns vid svår smärta som inte ger med sig? Då finns metoder inom mental träning t ex, som kan hjälpa till att tränga undan smärtan så att den inte dominerar hela livet och ge utrymme för livskvalité. Det skulle vara intressant att höra med er som faktiskt har eller har haft dessa problem om den jämförelsen är relevant?

  13. 13
    Maten är min medicin! säger

    Det gäller att individanpassa kosthållningen vilket är ett grannlaga arbete för den som har problem med matsmältningen. Ett är klart … den kolhydratstinna tallriksmodellen hjälper definitivt nte IBS; alla tål inte mjölkprodukter, gluten, nötter … etc.

  14. 14

    AstaLarsson Skrev:

    Att följa lchfråden har i alla fall hjälpt mig att må bra.

    Mig också.

  15. 15
    Annika Dahlqvist säger

    @ 4 Anders S:
    Mjölkprodukter utesluts inte från alla LCHF-program, tex inte från min version. Det är framför allt smöret jag värderar högst i vår nordiska kost.
    Vad gäller mjölkprotein: kasein eller vassleprotein, samt mjölksockret, laktosen, får var och en prova ut om de tål det.
    De som är sockerkänsliga (framför allt de som är laktosintoleranta), bör undvika laktos.
    De som tål en viss sockermängd, men inte laktos, kan inta laktosfria mjölkprodukter.

  16. 16
    Ann Kristin säger

    @ Fundersam:
    Till en viss del har psykologen helt rätt, nämligen att om man lever med smärta kan den bli ett självspelande piano. Smärta föder mer smärta…jag har motat min artrossmärta med allehanda pillerfria lindringar, som t ex ångbastu, värme, spikmatta, massagestol, liniment, yoga (särskilt yogaandning) och att hitta små korn av smärtfrihet, men också att gå rakt igenom smärtan och inse att man överlever. I förrgår lippte jag gräs i en timme, fast det egentligen gör för ont, men ibland vill jag utmana och minna.

    Magsmärta är en helt annan historia, eftersom det ofta innebär att man blir så otrygg med bajsandet, det kan komma när som helst och är omöjligt att dölja, liksom gasig mage och ofrivilliga pruttar. Det kan vara oerhört isolerande. Min släkting som led av Crohns hade ett hemskt liv på många sätt. Jag blir så ledsen att hon aldrig hann få hjälp.

    Man kan förstås också, ofrivilligt, få en sjukdomsidentitet som trots allt innebär fördelar, nämligen att slippa ifrån, behandlas varsamt av omgivningen, få empati och bekräftelse, men som samtidigt blir ett ännu värre fängelse. Möjligen kan jag tänka mig att KBT kan hjälpa om man inte kommer ur detta, trots en friskare mage efter lchf eller annan kost. Man kan fastna i sin rädsla.

  17. 17
    Anders S säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 4 Anders S:
    Mjölkprodukter utesluts inte från alla LCHF-program, tex inte från min version.

    2 liter mjölk om dagen ger 100 gram kolhydrater. ½ liter ger 25 gram kolhydrater.

    SLV rekommenderar ½ liter mjölk om dagen men varnar för att mjölk kan öka risken för prostatacancer:

    ”Vissa studier har visat att ett högt mjölkintag skulle kunna öka risken för prostatacancer. Det har gällt män som dricker stora mängder mjölk, ungefär 2 liter mjölk varje dag i många år.

    Det finns ingen anledning att dricka mer mjölk än en halv liter per dag.”

    https://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Drycker/Ar-det-farligt-att-dricka-mjolk/

  18. 18
    Fundersam säger

    @ Ann Kristin:

    Det är så jag också uppfattar det, ville bara dubbelkolla med någon som har haft det, in på bara skinnet.

    Jag är i allra högsta grad för mental träning och olika mentala övningar som kan hjälpa oss men jag tycker inte om när man gör det för att överföra skuld eller skam. Något som jag för övrigt tycker att bantningsindustrin också håller på med. När det gäller magar, hälsa och vikt, maten först sedan mentala strategier. Om det behövs!

  19. 19
    Kattmoster säger

    @ 17 Anders S:

    Normal LCHF innefattar inte heller vanlig mjölk, däremot mjölkprodukter som smör, 40 %-ig grädde och 34 %-ig creme fraiche. Det finns de som äter mjölkprodukter med mindre fett i men det är inget jag skulle rekommendera. Det blir alltför mycket socker.

  20. 20
    Annika Dahlqvist säger

    @ 17 Anders S:
    Den som är kolhydratkänslig dvs har insulinresistens och metabola syndromet bör inte dricka mjölk alls pga det höga sockerinnehållet.

  21. 21
    Anders S säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 17 Anders S:
    Den som är kolhydratkänslig dvs har insulinresistens och metabola syndromet bör inte dricka mjölk alls pga det höga sockerinnehållet.

    Precis! Och många av de hälsofördelar som tillskrivs LCHF beror på att man undviker vete, gluten, och mjölk/mejeri….. Man gör det för att undvika kolhydrater och får samtidigt bättre hälsa i flera avseenden.

  22. 22
    Annika Dahlqvist säger

    @ 21 Anders S:
    Som jag skrev förut så anser jag inte att mjölkfettet är av ondo, tvärtom. Det är det bästa fettet som kan produceras i norden.
    Mjölkprotein är bra för många människor och har blivit orättvist förtalat. Jag vet inga riktiga vetenskapliga studier som har visat att mjölkprotein är dåligt för människor att äta.

  23. 23
    Anders S säger

    Annika Dahlqvist skrev:

    @ 21 Anders S:
    Jag vet inga riktiga vetenskapliga studier som har visat att mjölkprotein är dåligt för människor att äta.

    Låter nästan som SLV om LCHF. Jävsdeklaration?

    https://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Mjolk/

    Två namn som knappast är obekanta för dig: Karl Ludvig Reichelt och Keith Woodford

    Karl Ludvig Reichelt:

    https://no.wikipedia.org/wiki/Karl_Ludvig_Reichelt_%281933%29

    https://www.cristin.no/as/WebObjects/cristin.woa/wa/fres?sort=ar&pnr=18306&la=no&action=sok

    Keith Woodford:

    ”I had hoped that by now we would have seen some definitive research to finally end the A1 versus A2 debate. However, short term trials can never provide answers on conditions that in many cases take years to develop. So at this stage the issue of A2 milk remains controversial. There is lots of evidence, but still more is needed to counter the mainstream opposition.”

    https://keithwoodford.wordpress.com/category/a1-and-a2-milk/

    https://keithwoodford.files.wordpress.com/2011/09/woodford-jul-2011-journal-of-integrative-medicine.pdf

    https://www.betacasein.org/?p=science-overview

    https://www.betacasein.org/?p=review-articles

  24. 24
    Annika Dahlqvist säger

    @ 23 Anders S:
    Eftersom vi har blivit sjukare de senaste decennierna måste det vara något som har tillkommit/ökat i kosten under den tiden. Det stämmer med socker och konstfetter och diverse tillsatser, men det stämmer inte med mjölken. Vi har druckit mjölk och ätit mjölkprodukter i tusentals år. Därför måste bevis för att mjölkprotein är negativt för folk flest vara väldigt starka för att det ska vara övertygande.
    Jag hittade inget sånt i de länkar du angav. Men jag kan ha missat. Skriv vilka som är de två bästa länkarna så kan jag titta igen.

  25. 25
    Anders S säger

    Annika Dahlqvist skrev:

    @ 23 Anders S:
    Skriv vilka som är de två bästa länkarna så kan jag titta igen.

    Nu var det ju bara SLV-länken som var på svenska så jag sökte på nätet och hittade följande e-bok som jag inte har läst. Men den kanske kan vara användbar. Ska försöka hinna läsa den senare i sommar.

    Den ohälsosamma mjölken – resultat från oberoende forskning av
    Ane Bodil Søgaard, Karen Østergaard, Troels V. Østergaard
    Utgiven: 201202, ISBN: 9788799212712

    ”I ”Den ohälsosamma mjölken” presenterar en biolog, en läkare och en facklitterär författare resultatet av en djupdykning i den vetenskapliga litteraturen om mjölk och hälsa. Resultatet är överraskande. Forskning från erkända institutioner som har publicerats i erkända tidskrifter – och som inte på något sätt har sponsrats av mejeriindustrin – visar att mjölk ligger bakom de vanliga folksjukdomarna i mycket högre grad än de flesta människor anar.”

  26. 26
    Annika Dahlqvist säger

    @ 25 Anders S:
    Det är bra Anders, då kan du läsa den boken, och sedan meddela mig länkarna till de viktigaste studierna som visar att mjölken är orsaken till alla våra folksjukdomar.

  27. 27
    Anders S säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 25 Anders S:
    Det är bra Anders, då kan du läsa den boken, och sedan meddela mig länkarna till de viktigaste studierna som visar att mjölken är orsaken till alla våra folksjukdomar.

    Javisst, men då får du lova mig ett antal länkar där det visas att mjölk INTE orsakar några sjukdomar. 😉

    Här en sammanställning från 1886 om mjölk där bland annat påpekas betydelsen av colostrum. Inget nytt under solen!

    https://www.gastrolab.net/gh031.htm

    Om det inte funnits krav på godkännande av etiska kommitéer, hade en tänkbar design för att prova mjölks inverkan på IBS kunnat vara att studera två grupper som blivit besvärsfria av längre tids LCHF och prova återinförande av kolhydrater på följande sätt:

    Strikt LCHF kost + dessutom

    Första gruppen:
    3 månader med 1 liter mjölk om dagen, 50 gram kolhydrater
    3 månader strikt lågkolhydrat utan mejeri
    3 månader med 300 g kokt potatis, 50 gram kolhydrater

    Andra gruppen:
    3 månader med 300 g kokt potatis, 50 gram kolhydrater
    3 månader strikt lågkolhydrat utan mejeri
    3 månader med 1 liter mjölk om dagen, 50 gram kolhydrater

    Några frivilliga?

  28. 28
    Anders S säger

    Från en artikel om IBS på https://www.hälsa.se/Kategori/Naturlig-halsa/Naturmedel-Alternativmedicin/Doktorns-basta-rad-nar-magen-kranglar/

    Hans Törnblom, överläkare och mag-tarmspecialist vid Karolinska Universitetssjukhuset:

    ”ÖVERKÄNSLIGHET mot sädesprodukter och mjölk kan ligga bakom magbesvär. Åtminstone delvis, enligt Hans Törnblom.

    – Ungefär en procent av befolkningen är överkänslig mot gluten i vete, korn och råg, säger han. Men ytterligare ett antal känner sig bättre om de minskar på dessa sädesslag, utan att de uppfyller kraven för diagnosen glutenintolerans. Vi vet inte riktigt vad detta beror på, men känner man sig bättre av att utesluta sädesprodukter är det ju bara att fortsätta med det.

    Samma sak gäller med mjölkprodukter.

    – Det verkar som om fler än de som är överkänsliga mot mjölksocker eller allergiska mot mjölkprotein kan bli dåliga i magen av mycket mjölkprodukter. Jag brukar råda mina patienter att testa att utesluta dem ett tag för att se vad som händer. Blir man då bättre har man hittat en väg till lindring. Jag tycker inte att man alltid behöver ställa diagnos på detta med blodprov, utan att man kan pröva sig fram.”

  29. 29
    Professor Göran säger

    @ Anders S:

    Själv känner jag mig kluven i frågan om mjölken.

    Det kan ju inte vara någon tillfällighet att det i vår matbutik finns en stor avdelning med laktosfria produkter men då är man förstås inne på att det är själva sockret i mjölken som folk inte tål vilket kanske är synonymt med att en stor del av befolkningen är sönderstressad av den stora mängden snabba kolhydrater av olika slag i vår kost. I min frus och mitt eget fall har vi därför uteslutit mjölk eftersom vi definitivt båda två blev offer för det metabola syndromet. Däremot gör vi av med en hel del grädde och även ost av olika slag. Även om min fru bevisligen har s.k. läckande tarmar och som kan misstänkas kopplas till ett inläckage av oönskade proteinsekvenser från ”felaktig” mjölk så mår hon alldeles utmärkt av feta brieostar gjorda på ospecificerad mjölk där dessa proteiner rimligen ”huserar”. Att alla veteprodukter desstutom är en ”ren katastrof” för hennes del får vi nog tolka som en glutenintolerans där inläckage rimligen är en central del i hennes sockersjuka tillstånd.

    Men som Annika ständigt påpekar så måste man lyssna på sin egen kropp som per definition är expert på hur den själv mår. Komplexiteten i vår metabolism och individuella variationer gör att det i mina ögon är svårt att vara kategorisk och man måste som sagt prova sig fram efter bästa förmåga när man med åren blivit skadad genom ”metabolt missbruk” och slutligen hamnat i det metabola syndromet som i våra fall.

    Med strikt LCHF (och utan mjölk) är i alla fall alla våra ”riskmarkörer” (blodtryck, blodsocker och alla andra blodvärden) som hör till det metabola syndromet i det närmaste perfekta och vi har också en fysisk energi som är betydligt större än våra jämnåriga (65 +) trots våra allvarliga sjukdomar.

    Nu ska jag först klättra upp på taket och sota skostenen och sedan ska jag attackera den stora jordhögen på tomten (som är på gränsen till en sisufosarbete) om det nu inte regnar för mycket.

    Trevlig fortsättning på midsommaren!

  30. 30
    Annika Dahlqvist säger

    @ 27 Anders S:
    Mat som vi ätit i tusentals år, som mejeriprodukter och rött kött, utan att bli sjuka av den, behöver inga jämförande studier för att visa sin ofarlighet. Det är bara ”ny” mat som behöver visa sin ofarlighet.
    Men det finns ändå åtskilliga studier på mjölkprodukter som jag har länkat till i mina Listor på vetenskapliga studier, i gamla och nya bloggen.
    Ditt förslag till försöksupplägg tycker jag är oetiskt. Man kan inte föreslå sjuka människor att dricka en liter mjölk per dag. Det innehåller alldeles för mycket socker. Däremot kan de äta en mängd ost som motsvarar proteinmängden i en liter mjölk.
    För det var ju mjölkproteinet som vi diskuterade nu, eller?

  31. 31
    Anders S säger

    Annika Dahlqvist skrev:

    @ 27 Anders S:
    Ditt förslag till försöksupplägg tycker jag är oetiskt. Man kan inte föreslå sjuka människor att dricka en liter mjölk per dag. Det innehåller alldeles för mycket socker.

    Jag skrev ju det fast av annan anledning, men jag utgick från din definition i LCHF-magasinet att 50 g kolhydrater fortfarande är LCHF och vi talar om IBS och inte diabetes. Tanken var att det skulle vara likartad energifördelning.

    ”Liberal LCHF:

    Maximalt 10% av energiintaget ska komma från kolhydrater, vilket motsvarar ca 50 gram kolhydrater om dagen. Detta är den övre gränsen för LCHF.”

    Menar du att de som har IBS ska vara ännu striktare beträffande kolhydrater? Finns det vetenskapliga studier som visar det? Hur tycker du att man skulle utforma en studie?

  32. 32
    Anders S säger

    Professor Göran skrev:

    Även om min fru bevisligen har s.k. läckande tarmar och som kan misstänkas kopplas till ett inläckage av oönskade proteinsekvenser från ”felaktig” mjölk så mår hon alldeles utmärkt av feta brieostar gjorda på ospecificerad mjölk där dessa proteiner rimligen ”huserar”.

    Smör innehåller väldigt lite kasein. Skirat smör, ghee, innehåller inget protein alls utan är 100% fett.
    Om Brie-osten kommer från Frankrike är den troligen gjord på A2-mjölk. Dessutom är innehållet av beta-casomorphin-7 (BCM-7) lågt även i ost gjord på A1-mjölk enligt denna artikel från april 2008:

    https://www.yourhealthbase.com/A2_milk.htm

  33. 33
    Annika Dahlqvist säger

    @ 31 Anders S:
    Om det nu är mjölkproteinets farlighet man ska testa tycker jag att det är absurt att låta försökspersonerna dricka en liter mjölk innehållande 50 g laktas istället för ost innehållande 34 g protein. Varför vill du göra så?

  34. 34
    Anders S säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 31 Anders S:
    Om det nu är mjölkproteinets farlighet man ska testa tycker jag att det är absurt att låta försökspersonerna dricka en liter mjölk innehållande 50 g laktas istället för ost innehållande 34 g protein. Varför vill du göra så?

    1. likartad energifördelning (ost fetare än potatis) (se #31)
    2. innehållet av beta-casomorphin-7 (se #32)

    Tycker annars att Hans Törnblom, överläkare och mag-tarmspecialist vid Karolinska Universitetssjukhuset, har en enklare metod. Var och en kan själv testa att utesluta respektive provocera och se vad som händer. Det behövs inga blodprov. Man märker det ändå! För dagbok!

    Tillbaka till min ursprungliga kommentar: ”Många av de hälsofördelar som tillskrivs LCHF beror på att man undviker vete, gluten, och mjölk/mejeri, laktos/kasein, när man drar ner kolhydratintaget. En del skulle må bra av att vara ännu striktare i det avseendet än som anges i olika kostförslag.” Jag ser inte det som kontroversiellt.

    Upprepar: Menar du att de som har IBS ska vara ännu striktare beträffande kolhydrater än andra? Finns det vetenskapliga studier som visar det? Hur tycker du att man skulle utforma en studie?

  35. 35
    Annika Dahlqvist säger

    @ 34 Anders S:
    Jag försvarar inte laktosen, men var och en får själv prova ut hur mycket den tål och vill ha utav det.
    Samma sak med mjölkproteinet, var och en får själv prova ut hur mycket den mår bra utav.
    Vad gäller IBS anser jag att var och en får själv prova ut hur mycket den tål att äta av fibrer, stärkelse och socker, och av vilka ursprung. Jag och många med mig har funnit att det går alldeles utmärkt med rimlig mängd av mjölkprotein, för oss.
    Vissa personer med IBS behöver nolla kolhydratintaget för att de ska må bra.
    Återkom gärna när du har länken till en bra jämförande behandlingsstudie avseende mjölkprotein och annat protein.

  36. 36
    Anders S säger

    Annika Dahlqvist skrev:

    @
    Vissa personer med IBS behöver nolla kolhydratintaget för att de ska må bra.

    I praktiken är vi faktiskt ganska överens även om förklaringen skiljer något. Att man nollar kolhydratintaget innebär att man inte äter spannmål, gluten, stärkelse eller mejeriprodukter som innehåller kolhydrater. Det blir samma sak.

    ”En del skulle må bra av att vara ännu striktare,” skrev jag också i #4.

  37. 37

    Det är konstigt att ingen av de experter som SvD har talat med har hört talas om att den absolut bästa behandlingen mot IBS är LCHF. Vi har tusen och åter tusen rapporter om förbättring och bot efter övergång till LCHF-kost. Kolhydrater och fibrer försämrar IBS-symtomen, medan naturligt mättat fett är som balsam för de irriterade och inflammerade tarmarna.

  38. 38

    @ Kattmoster:
    Du menar att man ska kolla vad mat producenterna stoppar i maten??? Alla kemikalier påverkar oss. Man kan äta nyttigt men fortfarande få i sig tillsatser från dom som gör maten.

    Kossorna får sojaprotein det skadar den naturliga balansen så som moder jord skapade.

  39. 39

    Kanske en nerlagd tråd?
    Men undrar bara ödmjukt om man använder riktig mjölk?
    Det vill säga, opastöriserad mjölk från kor som endast äter gräs, klöver och ört?
    Där laktasen finns som motverkar laktosen. Laktosintolerans borde ju heta pastöriseringsintolerans. Eftersom det är ju det. ”fulmjölken” undviker jag mer än gärna.
    Finns det några forskningar på ibs och ”riktig” mjölk?
    Den innehåller ju allt som behövs i fettsyror och enzymer.

  40. 40
    Annika Dahlqvist säger

    39 Mats
    Det är väl få som har tillgång till opastöriserad mjölk? Då måste man har tumme med en närboende bonde som kan förse en med det.
    Men om man har det och har uppfattningen att man har laktosintolerans, så tycker jag absolut att man ska testa om man klarar opastöriserad mjölk.
    Myndigheterna, Livsmedelsverket, anser att opastöriserad mjölk är farlig för att den kan innehålla farliga bakterier (Listeria?). Frågan är om man kan få dem att släppa den farhågan.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa