Jag ser hos Kostdoktorn att larmet går om kolesterol av Lavkarbo i Norge. Särskilt kvinnor skulle få högre kolesterol av lavkarbo.
Då är det dags att minnas studien av Sachdeva et al, som visade att hjärtinfarktpatienter hade lägre LDL-kolesterol än friska och att de med lägsta kolesterolet dog mest i sin infarkt.
Kolesterol är bland de viktigaste ämnen vi har i kroppen, och kroppen vet bäst hur mycket den behöver.
Det enda vi behöver tänka på är att äta rätt mat, LCHF, så blir vi så friska vi kan bli.
Kolesterolbluffen är inget annat än statinindustrins och margarin- och matoljeindustrins stora kassako.
”Det enda vi behöver tänka på är att äta rätt mat, LCHF, så blir vi så friska vi kan bli.”
Jo… – Annika – så är det ju – och min LCHF-frukost ser som vanligast numera ut så här.
@ 1 Josef Boberg:
Hrm, honung är inte bättre än något annat socker: hälften glukos och hälften fruktos. Man äter förstås det man vill, men man ska inte utge något för att vara annat än det är.
Annika Dahlqvist Skrev:
Jag var gravt sockerdrogad under ca 68 år – och honung använder jag numera – sedan ca tre år tillbaka – bara i pyttesmå mängder för att stilla mitt ”obotliga” sötsug med – ingenting annat.
Det fungerar perfekt för min del – men det innebär ju ej per automatik att det fungerar för någon enda annan.
Jag har tipsat om hur jag har gjort. Ifall någon annan har bekymmer med sötsuget/övervikten – så kan måhända honung i pyttesmå mängder var värt ett försök – för att SJÄLV ta reda på om det är ett sätt komma till rätta med sötsuget/övervikten, kanske… 💡
Annika Dahlqvist Skrev:
Enligt vår information lär honung innehålla diverse enzymer som hjälper till vid matsmältning och energiutvecklling, förutsatt att den inte värms. Men det var inte ämnet här.
I det här tjafset om kolesterol, som vi iakttog i sex år, har jag aldrig fattat hur läkare så kritiklöst kunnat gå på denna propaganda.
Läkare anses ju vara ”högutbildade”. För mig förutsätter det ett kritiskt sinnelag och löpande uppmärksamhet på information som breddar eller fördjupar ens förståelse av tingen. Är det kanske en felaktig syn på vad ”högutbildad” kan innebära?
@ 4 Piltson:
Ja högutbildad kan också betyda höggradigt korvstoppad, och avtrubbad från kritiskt tänkande avseende det material man ska stoppa in i hjärnan. Om man använder kritiskt tänkande gentemot det man förväntas lära sig, är man en obekväm och jobbig person.
@ 4 Piltson:
Tror nog att graden av ”inbillning” istället för utbildning har ökat en hel del genom den inflation av universitet & högskolor som skett under de senaste 25 åren – det är få platser där man stöter på så många osäkra människor som på just ett universitet,,,,
Men det har nog alltid varit så här men numera avslöjas det genom att nya grupper av människor går igenom en högre utbildning och dessa har inte nödvändigtvis samma lojalitet med kollegorna som förr?
Och så har vi ju fått en ny teknik samt ökade krav på öppen publicering – idag är det svårare att gömma sig bakom fina titlar och arrogans även om en del försöker i tron om att det fortfarande står 1972 i deras almanacka,,,,
https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16074
Hur många sådana här figurer har vi avlönat med skattemedel genom åren – en hel del skulle jag tro?
Det blir som sagt allt svårare att komma undan även om en del gör så gott de kan när deras argument rannsakas:
https://annikadahlqvist.com/2012/12/20/professor-erlanson-albertsson-slanger-pa-luren-i-orat/
Ibland så verkar det som både logiskt tänkande och vanlig hyfs är bristvara hos vissa högutbildade men det kanske blir för trångt i hjärnan om man suttit på skolbänken för länge?
Tombola Skrev:
Men att vara osäker rörande den yttersta sanningen är väl en god egenskap? I kolesterolfrågan handlar det om att vara så tvärsäker att man inte anser sig behöva mer upplysning, hur välgrundad den än må vara..
@ Piltson:
Att vara tvärsäker som i kolesterolfrågan är ett ytmärkt tecken på osäkerhet tycker jag eller så söker man andra fördelar – ibland är kroppsspråket till stor hjälp, det ljuger inte lika effektivt som det skrivna eller talade ordet,,,
Man får nog skilja på osäkerhet på det personliga planet och som proffesionell, en alltför tvärsäker attityd i det senare bottnar ofta i en otrygg personlighet,,,
@ 6 Tombola:
De flesta unga, och äldre, läkare som är säkra på att lågfettparadigmet är rätt, ter sig inte alls osäkra. De vaggas tryggt i nutritionsetablissemangets och läkemedelsindustrins famn.
@ 9 Annika Dahlqvist:
Jodå – men det är ingen äkta säkerhet som dessa figurer besitter utan just bara konstgjord, inbillad säkerhet med hjälp av nutritionsetablissemang och läkemedelsindustri.
Men särskild hållbar är inte deras säkerhet när de konfronteras på allvar – visst är det någon av herrarna i denna videosekvens som går i lånade kläder?
Och de 100-tals och till och med 1000-tals studier som en del hänvisar till får vi aldrig se,,,,
https://www.youtube.com/watch?v=x297iZ8Dr2k
Ska visst finnas 100 000 – tals studier, vart hittar vi dessa,,,,,
Nämen tänk, där fick jag för första gången på sju år höra Stephan Rössner bli en aning trängd. Tidigare trodde jag faktiskt att det bara varit Piltson som försökt ställa honom till svars (utan att han nånsin svarat – klicka t.ex. ”Piltson” ovan och läs vad han skrev om ”psykosocialt perspektiv” plus Piltsons tolv obesvarade kommentarer).
.
Men han blev ändå inte så ditsatt som han förtjänat. Motsättningen rörande ”mättnad” bottnar i att kolhydrater snabbt KÄNNS mera mättande än fett, medan fett GER bättre mättnad fast med långsammare reaktion. Det hade vi också en bit om, skall leta på den och återkomma i ärendet.
Det var i texten ”Trollkonst på bantarkliniken”, som kan läsas här:
https://www.newsmill.se/artikel/2009/08/20/trollkonst-pa-bantarkliniken
@ 12 Piltson:
Läser man förordet till hans näst sista (vi får väl i alla fall hoppas det!) så är inledningen en flera sidor långt försvarstal över hans monementala misslyckanden, i alla fall som jag tolkar rappakaljan,,,
Hans arroganta, förvirrade inkompetens torde väl ändå sakna motstycke?
Det är bedrövligt. Innan man prackar på folk statiner borde man åtminstone lära sig att mäta kolesterolet på rätt sätt. Såvitt jag förstår är det enda farliga om LDL-partiklarna är små men det brukar å andra sidan korrigeras om man äter LCHF.
I blodet är fett alltid bundet till proteiner. För att kroppen ska kunna transportera fett genom det vattenlösliga blodet så packas fettet in i lipoproteiner som tarmen producerar. Kolesterol transporteras runt i blodet som små blodfettkulor. Dessa är inte lösliga. Det finns två typer av dessa kulor som är viktiga: det så kallade onda LDL-kolesterolet och goda HDL-kolesterolet. Man bör eftersträva att ha så låga LDL-kolesterolvärden som möjligt samt så höga HDL-kolesterolvärden som möjligt. Nyare forskning har visat att det höga HDL-kolesterolet är den viktigaste faktorn.