Bertil Lind berättar i kommentar:
”Jag har på senaste tiden kommit i kontakt med T1:or som tycks ha mest problem med att HÖJA sitt blodsocker efter intag av måltidsinsulinet!
Bland annat hörde jag på radio om Miriam https://www.ur.se/Produkter/170857-Barnaministeriet-Dokumentar-Miriam-och-diabetesen som fick sin diagnos i tidiga tonåren och kämpar med sprutor, som hon kontrar med druvsocker för att inte hamna för lågt. Hon berättar i inslaget hur jobbigt det är att kunna leva ett normalt liv trots sin sjukdom.
Även min grannes lilla son har drabbats och enligt pappan har nu familjen fått avstå pasta eftersom den inte höjer blodsockret tillräckligt snabbt, de måste i stället äta potatis.
Verkligen upp-och-nervända världen.”
Hur kan det bli att typ 1-or får problem med att få upp blodsockret? Är det någon dietist eller diabetessköterska som har sagt till dem att de måste ha en viss insulindos, och att de sen måste kämpa med att få i sig kolhydrater för att matcha insulindosen? Varför får de sådana direktiv?
Är det för att behandlarna har fått för sig att diabetikerna annars kan få insulinbrist och ketoacidos? I så fall är detta ett allvarligt missförhållande inom diabetesvården som måste rättas till.
Varifrån kommer missuppfattningen? Jag skulle inte bli förvånad om den kommer från insulinfabrikant.
All litteratur som skrivits av etablissemanget betonar vikten av ett jämt blodsocker och det löser man genom mat med lågt GI samt massor med mellanmål,,,,
Att göra det rätta och enkla – rekommendera hen att äta LCHF verkar vara helt förbjudet!
Men, i USA har ADA sedan flera år slutat med att rekommendera kost med massor med kolhydrater och anser att det är upp till hen själv att välja den mat som passar bäst!
Vore nog dags att införa ett ”Dietistlyft” av samma karaktär som lärarlyftet – vidareutbildning är vad de behöver!
De pratar gärna om att de är högskoleutbildade – tyvärr märker man inte av detta så ofta,,,,,
Det är ett besvärligt liv som många aktiva T1 lever, behovet av att snabbt höja sitt blodsocker kommer knappast inte att falla bort helt men det stora flertalet skulle sannolikt få ett betydligt enklare och hälsosammare med LCHF.
Läs gärna dr Bernstein´s ”Diabetes Solution” för mera kunskaper!!!
Detta problemet kommer sig av att dagens måltidsinsulin typ humalog och novorapid är väldigt snabbverkande. Därför blir blodsockerkurvan bättre med lite snabbare kolhydrater än de som är långsamma. Äter man däremot lchf så är ju problemet löst, men för de som väljer att äta mer långsamma kolhydrater så förstår jag problemet då de inte passar ihop med insulinet.
Är själv typ 1 diabetiker och har en dotter på 2,5år som fick det för ett år sedan. Äter lchf sedan ca 2 år och det har verkligen gjort underverk med mitt hba1c! Dottern äter en lite liberalare variant och det funkar också helt ok.
Vad tycker du Annika om dagens insulin? Jag får en känsla av de är utvecklade för dagens skitmat med väldigt snabba kolhydrater och väljer man de långsammare kan man få problem med blodsockerfall efter maten.
/Erik
Hej Annika, Flytta gärna på länken om den passar bättre på annan plats. Hälsn, Mayne
Dagens Dr Briffa — https://www.drbriffa.com/2013/02/15/vitamin-d-found-to-improve-insulin-functioning/