Tandstatus kopplat till hjärtsjukdom?

Ann Fernholm har skrivit ett blogginlägg: Faktakollen – Kan vi tacka kostråden för att färre dör i hjärtsjukdomar? 

Hon framför där på slutet hypotesen att förbättringen av tandhälsan kan ha minskat hjärtinfarktdödligheten. Det är en intressant hypotes, men diskutabel om man ser på det historiskt. För hundra år sedan var hjärtinfarkt en mycket ovanlig sjukdom, den blev vanligare från 30-talet och var som högst under 50-60-talet. Sedan dess har den minskat igen.

Tandhälsan var knappast bättre för hundra år sedan än på 60-talet. I så fall skulle det vara att alla förlorade alla sina tänder i så tidig ålder, för hundra år sedan, att det inte blev några ingångshål i tandköttet för munhålebakterier. Det låter ändå osannolikt. Många hade säkert svarta tandstumpar kvar länge som kunde infektera deras blod.

Det måste vara något som hände från början av 1900-talet som orsakade den dramatiska uppgången av hjärtinfarkter. Det jag kan tänka mig är något som är kopplat till industrialismen, och det som är intressant där är livsmedelsindustrin, med tex margariner och tillsatta kemikalier.
Andra hypoteser?

(Jag försökte skriva en kommentar i Anns blogg, men jag fick inte dit den)

 

Comments

  1. 1
    Ann Fernholm säger

    Jag vet inte exakt hur tandhälsan var för 100 år sedan. Men eftersom vi åt mindre socker var den sannolikt mycket bättre. Som bekant är socker den värsta boven till karies. Du får lyssna på den utmärkta P3 dokumentären om Vipeholmsexperimenten. Problemen med dåliga tänder eskalerade lavinartat under början av 1900-talet (i samma takt som vi började att äta socker). Det står en del om det i Ett sötare blod också.

    En annan förklaring till att hjärtsjukdom ökade så mycket under 1900-talet är också att medellivslängden ökade dramatiskt. När vi kunde börja bota och förebygga infektionssjukdomar, började vi att leva längre.

    Du får söka bland forskningen också. Det finns mycket forskning som kopplar dåliga tänder till hjärtsjukdom. Att Göteborgsforskarna hittar bakterier från munhålan i åderförkalkning, kan säga att det faktiskt är ett orsaksamband.

  2. 2

    https://www.gu-spegeln.gu.se/tidigare_nummer/guspegeln-nr-1-10/karies-uppgang-och-fall/

    …”LÖSTÄNDER I LUMPEN
    Dowen Birkhed berättar att kariesproblemen i Sverige under 1940- och 50-talet var så allvarliga att man på många håll drog ut tänder på barn i förebyggande syfte. Under denna period kunde ynglingar se fram emot militärtjänsten eftersom man då kunde få sina första löständer.
    – Allt detta är mycket tydligt kopplat till sockerkonsumtionen, säger Dowen Birkhed. I ett globalt perspektiv kan man också se att människor som lever mycket fattigt inte har karies. ”…

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1 Ann Fernholm:
    Att tandhälsan var god för hundra år sedan tror jag inte ett ögonblick på. Knappast några äldre hade då några tänder kvar. Du glömmer stärkelsen. De fattiga har i tusentals år ätit stärkelsebaserad föda, och stärkelsen blir till socker redan i munnen, vilket ödelägger tänderna.

  4. 4
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2 Gäst:
    De fattiga stärkelseätarna kanske inte har så mycket karies i barndomen, men de får tandlossningssjukdomen från medelåldern och uppåt, och förlorar sina tänder.

  5. 5
    En anhörig säger

    Gäst Skrev:

    att människor som lever mycket fattigt inte har karies

    Min pappa hade ett bländande vitt leende på konfirmationskortet i mitten på 30-talet.

    I 60-årsåldern hade han inte många egna tänder kvar (1980-talet). I 80-årsåldern hade han endast en (1) tand kvar, resten lösa bryggor/gom. Han avled vid 85 års ålder, inte av hjärtinfarkt.

    Han avled av vanvård och undernäring på ett äldreboende.

  6. 6

    Den kost som förstör vår kropp redan i munhålan genom att på kort tid orsaka karies kommer naturligtvis att skada tarmsystemet på kort sikt och resten av kroppen på längre sikt.
    Jag har haft mycket dålig tandstatus och kegat i högsta riskgruppen med ca 3-4 lagningar per år fram tills jag började äta LCHF för fyra år sedan. Sedan dess har jag haft noll hål.

  7. 7

    Varken fett eller socker orsakar hjärtsjukdom. den mänskliga dumheten är oändlig.
    Fakta är att inflammation är en del av hjärtsjukdom, fakta är att tandtrollen har kommit in i placket, eller så finns det virus och andra otrevliga mikroorganismer.

    ”När vetenskapen byter spår”
    https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/134769?programid=412

    Det står i mängder av studier att placket är infekterat av mikroorganismer.
    En liten inflammation i tandköttet vid en tand märker man inte så mycket av, det är samma sak när samma bakterie infekterar kranskärlen.

    Dårarna som tror att fett eller socker är den direkta är orsaken till hjärtsjukdom borde spärras in på mentalsjukhus.

  8. 8

    Grattis Annika på födelsedagen för jag tror du fyller år idag. Tack för att du lotsade in mig på LCHF-kosten en gång i tiden. Då när jag lyssnade på dig var jag sjuk i diabetes 2 och många andra inflammatoriska besvär. Idag är jag helt frisk tack vare dig och mina tänder har inte bara blivit kariesfria utan de har fått en helt annan färg, de är vita. Jag är extremt noga med kosten och använder inte ens vanlig tandkräm (för mycket socker i den) utan köper min tandkräm i hälsokostaffären. Återigen tack för att du kämpar vidare med kosten och hälsan.

    Gott nytt år hälsar,

    Mats Lindgren

  9. 9

    @ Majoren:
    ”Den kost som förstör vår kropp redan i munhålan genom att på kort tid orsaka karies kommer naturligtvis att skada tarmsystemet”
    Socker kan inte skada tänderna och magslemhinna, bakterierna som lever på socker kan skada tänderna och magslemhinnan.

    Fienden har invaderat oss och du som major ser inte ens fienden. (bakterien)

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    @ 8 Mats Lindgren:
    Tack för grattis! Ja jag fyller 64 år idag. Jag börjar komma till den ålder då man har att se fram emot sjukdomar av olika slag. Jag hoppas att jag med LCHF-kost får hålla mig frisk länge än.

  11. 11

    Here is an interesting paper explaining how excessive dietary fermentable carbohydrate intake leads—in the
    absence of dental interventions such as fluorides—first to dental diseases and then to systemic diseases.
    Dietary Carbohydrates and Dental-Systemic Diseases

  12. 12
    Annika Dahlqvist säger

    @ 7 göran:
    Huruvida socker är direkt, eller bara indirekt, hjärtskadande är mindre intressant. Det viktiga är att högt intag av socker och stärkelse gör oss sjuka (och feta).

  13. 13
    Lars Bern säger

    Får jag rekommendera alla att läsa Weston Prices bok ”Nutrition and Physical Degeneration” som är en redogörelse för hans studier av de isolerade naturfolk som fanns kvar på 30-talet. De levde i stort sett samtliga på en spannmålsfri kost som låg mycket nära LCHF och det som var ytterst anmärkningsvärt var allas perfekta tandstatus och hälsa. Han observerade klara skillnader mellan de som levt med sitt folk och de som flyttat över till ”civilisationen”.

  14. 14
    Professor Göran säger

    Om jag nu inte kommer ihåg fel så lär hjärtkirurger vara väldigt tveksamma till att operera personer med tandinflammationer.

    Jag hade själv tidigare (före min infarkt 1999) stora problem med tandköttsinflammationer och skickades strax efter denna händelse också till en specialistmottagning (paradontologen) och den första frågan de ställde var om jag hade haft någon hjärtinfarkt. När jag bekräftade detta så tröstade de mig med att många av deras patienter var i samma situation. Det är ju egentligen fantastiskt att nästan alla LCHFare berättar att de nu aldrig har några tandproblem och detta gäller förstås även mig själv och min fru som båda ständigt får beröm för
    vår tandstatus hos tandläkaren men som vi idag bara besöker på grund av tidigare skador.

    Utan några direkta referenser så tror jag att det är allmänt erkänt att bakterier kan ”snika sig in” i blodbanan via tandrötterna. Bruce Fife i sin mycket läsvärda bok ”Stoppa Alzheimer nu!” berör tandstatusens betydelse för vår hälsa och detta var en av anledningarna till att jag beslutade mig för att ta bort alla mina gamla amalgamfyllningar. Han var också emot alla rotfyllningar eftersom han hävdade att dessa aldrig var bakteriefria och därför ständigt ”läckte” bakterier in i blodomloppet.

  15. 15

    Ingen rolig födelsedag när paradigmet rasar samman.
    Majoriteten inser nu att infektioner är orsaken till hjärtsjukdom.

    LCHF är en bra kost. man slipper dom flesta hålen i tänderna.

    ”När vetenskapen byter spår”
    https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/134769?programid=412
    Läkarkåren kan inte mycket om bakterier, nu börjar dom förstå hur bakterier skapar inflammation och kronisk sjukdom.
    vi är mitt i paradigmskiftet.

  16. 16
    Kattmoster säger

    Professor Göran Skrev:

    Utan några direkta referenser så tror jag att det är allmänt erkänt att bakterier kan ”snika sig in” i blodbanan via tandrötterna.

    För några år sedan läste jag en artikel om detta. Den handlade om en man som blivit riktigt, riktigt sjuk efter ett besök hos en tandhygienist. Ni vet hur de bär sig åt. Blodet flödar och munnen står ”öppen”. Om jag inte minns fel var det nära att han ”strök med”.

    För egen del tar jag ett biologiskt läkemedel där självaste landstinget gått ut med information till tandläkarna att man, i förebyggande syfte, ska skriva ut antibiotika vid behandling som kräver lite mera blodvite än vanligt. Tandhygienist vägrar jag numera.

  17. 17

    Stort grattis på födelsedagen Annika, och ett Gott Nytt År. Du var min länk till LCHF, som har fått ordning på min trubbel-mage som jag haft sedan jag var liten, är nu 56 år. Tack vare att jag läste en artikel om dig i Hemmets Veckotidning (tror det var 2007) så ”hittade jag hem”. Stort tack och grattis än en gång.

  18. 18
    Kattmoster säger

    @ göran:
    Var har det rasat någonstans? Tänderna? Ät du din gröt i lugn och ro.

  19. 19

    Är det inte så att dålig tandstatus indikerar fel kost, och fel kost leder även till andra problem/sjukdomar.

    Så dålig tandstatus kan vara en indikator på många av våra välfärdssjukdomar, även om det inte är orsaken till dem.

  20. 20

    Elektrifieringen i vår värld och nyttjandet av Amalgam som tandlagningsmaterial är jag övertygad om har haft stor betydelse på 1900-talet och framåt för sjukdomars debut oavsett vilka.

  21. 21

    Stort grattis på födelsedagen och Gott Nytt År Annika. Ser fram emot fortsatt intressanta blogg inlägg under nästa år.

  22. 22

    Med industrialismen kom säkert kronisk stress och sömnbrist. Det gissar jag är en del av orsaken till försämrad hjärthälsa.

  23. 23

    @ göran:
    Göran, mitt ex är utbildad tandhygienist och jag har god koll på litteraturen kring karies och Weston Price som avhandlas i litteraturen.
    Hål i tänderna är omöjligt eller mycket svårt utan socker eller stärkelse, punkt.
    Att sedan bakterier är involverade i kariesförloppet är självklart för mig att utesluta och inte göra inlägget för krångligt, särskilt inte på nyårsafton.

    Att vara Major i krig handlar om att se helheten och inte fastna i detaljerna!
    Gott Nytt år allihop och stort grattis till Annika! 🙂

  24. 24
    Annika Dahlqvist säger

    @ 15 göran:
    Du är ju samma gamla bakteriejesus som frekventerat bloggen tidigare. Vad var nu din lösning på hela sjukdoms- och fetmaproblematiken? Faecestransplantation? Har du vetenskapliga studier på att faecestransplantationer botar hjärtsjukdom och övervikt?

  25. 25
    Annika Dahlqvist säger

    @ 19 HelgaK:
    Dåligt tandstatus indikerar högkolhydratkost, och sannolikt båda bidrar till sjuklighet.

  26. 26
    Annika Dahlqvist säger

    @ 22 us:
    Jag tycker att det är lite naivt att tro att kronisk stress och sömnbrist inte förekom före industrialismen. Livet var säkert minst lika svårt då. Fattigdom, kyla och svält.

  27. 27

    @ Annika Dahlqvist:
    Jo, det kan du förstås ha rätt i. Jag är onekligen naiv i detta sammanhang eftersom jag inte vet, utan bara framkastar en enkel oinformerad gissning.

  28. 28

    Grattis Annika på födelsedagen och Gott Nytt År!!

  29. 29

    Grattis Annika på din högtidsdag. Har tagit del av två debatter. Den om Kuhn och eftersom jag som redaktör får mycket att sålla så är det oerhört mycket bättre att säga sig tro – men när det gäller hjärtsjukdomar och tandstatus föreligger mycket sannolikt ett samband. Ännu troligare när det gäller tandfyllningar med amalgam och demens. Boyd Haley fann exempelvis förhöjda kvicksilverhalter i samtliga Alzheimerhjärnor han undersökte.
    Men nu till två böcker och två författare som finner en annan oerhört kraftfull orsak till att ohälsotalen började stiga i vårt land på 60-70-talet. Författarna tar upp ett ämnesområdet som mycket kraftfullt borde undersökas av alla LCHF-are och det är glutenintoleras, dold eller öppen: celiaki Men också den parallella intoleransen mot butiksmjölk Författarna är Micke Skribent med boken Gluten och Mjölk från 2012 och Ursula Jonsson med sin bok Nu räcker det… från 1998. Micke är ganska påstridig i sin framställning, men mycket av hans faktaexponering är absolut intressant. Ursula är mer resonerande – men tämligen övertygad i sin slutsats efter att ha själv blivit kvitt sin överkänslighet mot både mjölk och mjöl,
    Ursulas slutsats är att den ”basallergi” hon kallar överkänsligheten för, uppstår när barn får välling alldeles för tidigt i livet, innan deras immunsystem i tarmen lärt sig skillnaden mellan artegna födoämnen och artfrämmande. Dessutom visade Ursula redan 1998 att kolesterolpropagandan var en myt och avslöjade också Ancel Keys förljugna ”vetenskap”
    Deras förklaringar till ohälsotalen måste tas på allvar. Hoppas att det blir till en saklig diskussion hos LCHF-skribenterna, för deras förslag till åtgärder skulle ju faktiskt vara det som hjälper dem, som inte blir påtagligt hjälpta med LCHF.
    Jag ser hellre till vad som förenar och det är mycket. Skaffa gärna böckerna och bilda en egen uppfattning.
    Ingemar Ljungqvist, redaktör för http://www.2000tv.se = 2000-Talets Vetenskap

  30. 30

    @ göran:
    Till och med bakterieteoristens fader gav upp pa sin dodsbaadd och yttrade. ung.:
    ”Bakterien ar ingenting utan ratt miljo att vaxa i..”.
    Bakterievanlig miljon skapas av socker och starkelse.
    Vem sa det?

  31. 31

    Det kanske inte har med karies att göra. Det kan vara rotfyllning som är boven.
    https://www.bravara.se/tandhalsa.htm
    När blev rotfyllningar vanligt?

  32. 32

    N2-affären, tandvårdens ”Watergate”
    https://www.rotfyllning.net/?tag=/n2-affären

  33. 33

    Svar till mig själv. Plöjde ytterligare ett hundratal sidor i Micke Skribents bok under nyårsnatten Apropå tro eller vetande: Om vi LCHF-are säger oss tro att den naturliga födan är den rätta för människan – ja att vi är så övertygade att det nästan gränsar till livsåskådning – och att därmed vare sig härdat fett, raffinerat socker eller GMO-föda har något att göra på våra barns tallrikar. Ja borde man då inte i skolmatsalen kunna särbehandla våra barn och utifrån livsåskådning ersätta det med riktig kost på deras tallrikar.
    För våra svenska muslimer går det ju utmärkt att ersätta fläskköttet då det också beror på tro.
    Försöka duger.
    Vore väl något att föra matrevolutionen vidare på .
    Ingemar Ljungqvist http://www.2000tv.se

  34. 34

    @Göran

    Bakterieteorins anfader var väl Louis Pasteur

    På sin dödsbädd sa Pasteur att det inte var bakterier som orsakade sjukdomar, utan att miljön (kroppen) där bakterierna finns,medverkar till orsaken av sjukdom. Med andra ord – det måste vara bra gödning i jorden för att ”bakterie-fröna” ska växa och orsaka sjukdom.

    Lchf gör kroppen mer ogästvänlig för sjukdomsalstande bakterier
    Utan en bra kost blir fekaltransplantationer bara ett tomt slag i luften

  35. 35

    ”När vetenskapen byter spår”
    https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/134769?programid=412

    Samma sak händer med LCHF
    Socker orsakar inte hjärtsjukdom men bakterierna som lever på socker orsakar hjärtsjukdom.
    Lyssna på radioprogrammet
    LCHF kommer att byta spår under 2013.

  36. 36
    Annika Dahlqvist säger

    @ 34 göran:
    Ja det skulle var intressant att se en jämförande behandlingsstudie mellan LCHF och ”bakterie-behandlingen” (Hur nu den ser ut)

  37. 37

    @ 34 Goran
    Comparison with ancestral diets suggests dense acellular carbohydrates promote an inflammatory microbiota, and may be the primary dietary cause of leptin resistance and obesity Author: Spreadbury

    Refining processes carbohydrate to produce ideal biofilm for pathogenic bacteria.

    Why give pathogenic bacteria the food they love?

    Why feed cancer cells glucose their preferred fuel?

  38. 38

    @ Annika Dahlqvist:
    Dom som inte blir friska av LCHF kanske blir friska med tarmfloratransplantation, men då botas dom på fel sätt.
    Men kombinationen av bra kost och eventuell tarmfloratransplantation tror jag mest på.

    Alla vet att det är bakterierna som lever på sockerarterna som gör oss sjuka, glukos orsakar inte sjukdom.
    Du kan inte prata bort fakta, forskningen har kommit långt nu.

    Ted 36
    Det finns en fråga som jag inte har sett svaret på.
    Är det nya bakterier som inte fanns förut eller är det bakterier som har funnits hela tiden.

  39. 39

    Jag håller på din teori Annika!

  40. 40
    Annika Dahlqvist säger

    37 göran Skrev:

    Men kombinationen av bra kost och eventuell tarmfloratransplantation tror jag mest på.

    Där är vi överens. Om en person inte blir frisk på LCHF så kan det vara värt att prova faecestransplantation.

  41. 41

    Efter lite kringläsning, det verkar vara mycket bra timing mellan rotfyllning med gutaperka och hjärt/kärlsjukdom. I länkarna ovan finner ni orsaken till det. Har inte med normala bakterier och karies att göra. Sorry!

  42. 42

    @37 göran

    The intestinal microbiota in aged mice is modulated by dietary resistant starch and correlated with improvements in host responses.
    New bactetia can be introduced and proportion of pathogenic commensal bacteria improved.

    An opportunistic pathogen isolated from the gut of an obese human causes obesity in germfree mice An obesogenic pathogenic form can be removed with diet change/bitter melon/chinese herbs+fibre and associated with weight loss.

    Gut inflammation can boost horizontal gene transfer between pathogenic and commensal Enterobacteriaceae. Inflammation weakens the ability of commensal microbiota to resist the changes in virulence, and/or antibiotic-resistance by pathogenic forms.

    Broad-spectrum Anti-Biotics result in a significant reduction in Bacteroidetes and a concurrent increase in Firmicutes. More on influence of antibiotic use here Gut microbiota disturbance during antibiotic therapy

  43. 43
    Professor Göran säger

    @ Ted Hutchinson:

    What is your main point? I really don’t understand.

    Is there a horse and a wagon and what is then the order?

  44. 44

    @ Annika Dahlqvist:
    Den som får biotan förstörd av någon orsak kan inte alltid botas av kosten.
    Clostridium difficile, tarmfloratransplantation måste vara första valet för vissa personer.
    (penecillin fungerar inte för det är antibiotika som gör att en del drabbas av Clostridium difficile)

    Har du några anekdoter som har botats från gonorré syfilis salmonella med mera?
    Har du några anekdoter som har ätit LCHF och blivit botade från insulinresistensen?
    Dålig kost kan förstöra biotan men det är inte säkert att bra kost kan bota.
    Vi blir inte immuna när vi äter bra mat, vissa mikroorganismer är starkare än vi är.

    Kulturer som äter liknande LCHF har drabbats av infektioner.

    Om nu tarmfloran orsakar diabetesen så får du ta fram en anekdot som har blivit av med insulinresistensen med LCHF, du får ta fram beviset.

    Möss har botats med transplantation.
    Människor har botats med transplantation anekdoter finns.

    ted
    Methicillin-resistant Staphylococcus aureus
    Human made, how many bad bugs have we created?

  45. 45

    @ Professor Göran:
    Du vill inte förstå för din världsbild rasar samman.
    ”När vetenskapen byter spår”
    https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/134769?programid=412
    Bakterier gör oss sjuka inte glukosen.

  46. 46
    Annika Dahlqvist säger

    @ 44 göran:
    Gonorré ska självklart behandlas med antibiotika, jag har aldrig sagt något annat. Det är de metabola sjukdomarna som ska botas med bättre kost. Salmonella ska i första hand läka ut själv. Clostridieinfektion bör helst behandlas med avföringstransplantation.
    Vi blir inte botade från insulinresistensen av LCHF, men vi blir friska trots kvarvarande insulinresistens.
    Insulinresistens är bara problem om man äter kolhydrater.
    Man kan får infektioner trots LCHF-kost, men infektionsförsvaret blir bättre med den kosten.

  47. 47

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 44 göran:

    Vi blir inte botade från insulinresistensen av LCHF, men vi blir friska trots kvarvarande insulinresistens.
    Insulinresistens är bara problem om man äter kolhydrater.

    Man kan får infektioner trots LCHF-kost, men infektionsförsvaret blir bättre med den kosten.

    Håller inte med dig helt och hållet – jag börjar allt mera tro att insulinresistensen i alla fall till viss del är reversibel men det räcker inte enbart med kostomläggning,,,,

    Fråga inte efter refenser – jag ska ta ett varv till på de siter som jag besökt som hastigast i jakten på siffror för jämförelse livsstil – medicin,,,,,

    Jag får börja dokumentera referenser allt eftersom i fortsättningen – återkommer!

    Det sista är solklart – inte en förkylning på 8 år!

  48. 48
    Thomas Tombola Jansson säger

    Finns en del om reversibel insulinresistens på svenska oxå,,,,

    https://www.lakartidningen.se/old/content_0306/pdf/417.pdf

    Visserligen gjord på råttor och under kort tid men det finns flera som hävdar samma sak,,,,

  49. 49
    Annika Dahlqvist säger

    @ 48 Thomas Tombola Jansson:
    Jag med flera har inte märkt att vi tålt kolhydrater bättre sedan vi ätit LCHF. Och då tycker jag att det är bättre att fortsätta med lågkolhydrat än att utmana ödet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa