På CBN om hur ketogen diet, metabol behandling (=LCHF) hjälper mot cancer och epilepsi.
Enda biverkan är viktnedgång. (Tack Per Wikholm för länken)
Tänk om denna sanning sprider sig inom internationella media!
Sen att det inte är så mycket den direkta minskningen av blodsocker, utan minskningen av insulin och IGF-1 som hämmar cancer, spelar ingen större roll, eftersom det andra är en följd av det första.
Och att cancercellerna inte kan ta emot ketoner verkar vara stort!
Underbart – det rör på sig – framåt !
Eftersom jag har migrän och upplever att jag får färre anfall med LCHF, så undrar jag om du vet om det finns några studier som tyder på att även migrän kan besegras med LCHF?
Katarina
Hej
Jag tror att LCHF grundtanke gynnar en god hälsa, däremot är ju jag väldigt skeptisk till de mjölkprodukter som konsumeras och då oftast i stora mängder. Jag tror ju inte att komjölk är till för människan eftersom kon ”tillverkar” den till sina kalvar och vi är inte kalvar, det skilljer sig ganska mycket mellan oss, människan, och en kalvarna. Hur tänker ni där, det finns studier som visar på att mjölk både bidrar till diabetes och cancer? Jag kan då referera till ”Den ohälsosamma mjölken – resultat från oberoende forskning”
av Ane Bodil Søgaard, Karen Østergaard, Troels V. Østergaard
Tycker ju att det är synd att det mer eller mindre är mjölkprodukter i varje recept och det gör det lite svårt för mig och min familj att ta del av dem.
Mvh// Jennie
Ett mycket bra inslag!
Fast var det egentligen något nytt som kom fram förutom att det gjordes av CBN vilket var MYCKET oväntat – ett mycket stort genombrott!
En bekant till mig gick bort i cancer för några år sedan – denne person blev förlöjligad av då hon ifrågasatte den höga andelen kolhydrater i sjukhuskosten – hur kan den här kunskapen vara okänd för så många läkare – detta har man ju känt till sedan 1930-talet,,,,,
Jag brukar ofta tänka på professor Karl E. Arfors uttalande i en av våra bloggar för många år sedan ”den som serverar potatismos till sina cancerpatienter är inte seriös”,,,,
Vilken bra film!
Mycket tydligt och bra varför man gör bäst i att hålla kolhydraterna borta.
@ 3 Katarina:
Jag kommer på rak arm inte ihåg om det finns några studier på lågkolhydratkost mot migrän. Titta i min lista på vetenskapliga studier i gamla bloggen.
Men jag vet att det finns personer för vilka LCHF inte hjälper mot deras migrän. Så det gäller för varje person med migrän att prova ut om LCHF hjälper för den.
Och om LCHF inte hjälper mot migränen så kan den ändå förbättra personens övriga hälsa.
@ 4 Jennie:
Den som inte tror att mjölkprodukter är bra för hälsan, kan lätt utesluta dem. Men det finns inga jämförande studier som visar detta, så jag tycker att det är tveksamt att undanhålla barn de goda och näringsrika mjölkprodukterna.
Ett näringsämne i mjölken som är ovärderligt är fettet, smöret. Det tycker jag inte att vi ska avhålla oss ifrån.
Det är svårt att hitta någon bra ersättning för det.
I min Lista på vetenskapliga studier finns det massor av studier som visar förbättrade hälsovariabler vid intag av mjölkprodukter.
@ Annika Dahlqvist:
Varken jag eller mina barn mår bra utav att äta mjölkprodukter utan blir sjuk av det, hostig, svullen mage, rinnande ögon osv. Det blir svårt att hitta ersättning för ost och dylikt samt att det är E.nr i tex havregrädde som jag då inte vill använda varje dag. Visst finns det väl studier som visar på att bla hormonet i mjölken inte är direkt gynnsam, diskuteras det inte att det kan vara växthormonet i mjölk (kalven växer ju fortare än människan) som gör att våra barn går in i puberteten tidigare? Det finns ju dem som utesluter mjölken ur kosten pågrund av att den är slembildande och därmed slipper 90% av förkylningarna och öroninflamationer hos sina barn (där är jag en av dem som upplevt just detta).
Dr Mercola har mängder med info om cancer och sambandet mellan insulin och träning.
Allt som reducerar blodsockret – insulinhalten verkar vara bra, även träning – enkel logik egentligen,,,,
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/06/13/What-Surprising-Exercise-Cuts-Your-Cancer-Risk-by-40-Percent.aspx
Att äta LCHF och röra på oss – i synnerhet styrketräning verkar vara mycket bra för både diabetes & cancer både som förebyggande och botemedel.
Mercola är oxå en stor anhängare av intervallträning, en ofattbart effektiv träningsmetod som för mig som 57-åring tillsammans med LCHF inneburit att jag som vid 57 år har bättre kondis än som 25-åring,,,,
(Sök på Tabata – finns massor med info på svenska)
@ 9 Jennie:
Ja det finns en mycket utbredd mjölkaversion i samhället, och det finns personer som har en intolerans mot mjölkprotein, med det finns inte alls belagt på befolkningsnivå.
När jag söker på Google på ”LCHF utan mjölkprodukter” så fick jag tex en länk till KiF:
https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d715b58b9cb46222706a410-lchf-utan-mjolkprodkter
Ett litet sakfel smög sig in precis i sista meningen i videon. Pat Robertson prisar sin Minestrone-soppa. Kanske inte så bra eftersom den kan innehålla på pasta och potatis.
Tänk vilken skillnad på SVT Debatt:s format och programledare och denna CBN-video.
Slopa SVT och SR!!
Att LCHF ger viktnedgång är inte ett problem men viktnedgång på grund av cancer är en av flera följder av sjukdomen.
Det är väl inget svårt val vilket som är bäst att gå ned i vikt av.
CBN Pat Robertsons Minestrone presenteras dock väldigt charmfullt:
https://www.cbn.com/media/index.aspx?s=/mp4/Pat_FallSoup_100912_WS
Nästan 100% kolhydrater, förutom några droppar olivolja, + bröd.
Vilken fin julklapp till mina engelsktalande vänner uti världen. Stort Tack
Gud så underbart! Jag blir jättelycklig över denna ”braskande” nyhet! Som jag givetvis ska sprida via mina kanaler!
Docent Jan Hammarsten och andra har visat klara samband mellan cancertillväxt och insulinnivåer:
Ju högre insulin desto aggressivare cancer. (prostatacancer).
Ketogen kost innebär :
1/ Höjda blodketoner
2/ Sänkt blodsocker, t.om under normalt fastevärde om ketoner är tillräckligt höga.
3/ Sänkt insulin, ju striktare ketogen diet desto lägre.
(gradvis bör (faste-)insulinet sjunka om insulinresistans föreligger vid start av ketogen kost)
Eftersom det nu är känt att inte bara 2/ men också 3/ minskar cancertillväxt var för sig bör kombinationen som visades i videon fungera mycket bra.
För att hålla ordning på ketogen diet bör daglig enkel blodketonmätning utföras, speciellt som många
tror sig äta ketogent men vid test ofta visar för låga blodketoner. T.ex 0,2, när de bör ligga över 2. (mmol/l)
I dagens läge något väl värt att pröva, speciellt som kost och kontroll är enkel och kan göras hemma.
Denna kostbehndling av cancer är också ett uppenbart och utmärkt forskningsobjekt.
Men t.o.m att utvärdera enkla försök som att t.ex. sammanställa dagliga ketonmätningar från frivilliga lär dröja om cancerfondens politik att bara stödja läkemedelsforskning fortsätter som idag. Svårt att begripa i en sådan viktig fråga.
@ Jennie:
Hej Jenny!
Jag är lite inne på din linje faktiskt efter att ha läst en forskares bok om cancer och mejeriprodukter. Här finns även en sida med liiiite forskning https://www.frisk.n.nu/
Har du en mailadress, så skicka mig gärna den så skall jag ge dig lite tips.
Mvh Anna
En fråga om blodsocker. Visst är det väl så att om man vanligtvis äter LCHF, och plötsligt en kolhydratrik måltid, visst blir blodsockervärdena högre än om man är van vid att äta kolhydrater?
Jag har bra faste-värde (ca 4,5) och långtidsblodsocker (4,8). Men vid ett par tester med kolhydratrik frukost har jag efter 120 min haft 6,9 och 9,9. Utreds nu för detta, och är lite orolig för att jag skulle vara prediabetisk/ha diabetes 2… Ska ta ett blodglukosbelastningstest i veckan. Kan värdena vara missvisande efter såna här tester på personer som äter LCHF?
@ 19 Lina:
Vi LCHF-are har ju den uppfattningen att våra insulinproducerande betaceller går ner i vila när man äter LCHF. Därför kan det ta en stund att sparka igång dem efter kolhydratintag. Men jag vet inte om detta är visat i riktiga studier.
Jag brukar råda dem som äter LCHF och har bra blodsockerserie efter måltid att låta bli att göra glukosbelastning. Det finns ingen anledning att misshandla sin kropps metabolism med en sådan sockerchock. Låt betacellerna fortsätta att ta det lugnt.
Har du en bra blodsockerserie efter måltid har du ingen aktiv diabetes. Fortsätt bara lugnt att äta LCHF.
Något annat skulle du ju inte heller göra om du fick en t2-diabetesdiagnos.
Kolesterol hejdar celldöd – har det betydelse för cancer?
https://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/linkopings_universitet/pressrelease/view/kolesterol-hejdar-celldoed-har-det-betydelse-foer-cancer-822709
Det finns olika varianter av kasein (protein) i mjölk, som för övrigt påminner lite om gluten i strukturen, beroende på gener i respektive ko, A1 och A2. En av varianterna (A1) anser en del forskare är direkt skadlig. På vissa marknader kan man köpa A2 mjölk. A2 anses vara den ursprungliga varianten, A1 en mutation.
https://naturalbias.com/a1-beta-casein-the-devil-in-your-milk/
De som har typ 2 diabetes och äter en strikt LCHF kost. Klarar de sig utan Metformin?
@ 23 Dennis:
De t2-diabetiker som kommer ner till normalt blodsocker med LCHF tycker jag inte behöver Metformin. Men om de inte kommer ner till normalt värde kan det vara bra att försöka med Metformin.
En orsak till att de inte kommer ner till normalt blodsocker kan vara att de har en kraftigt aktiverad glukoneogenes. Man vet inte varför de har det. Metformin minskar glukoneogenesen.
@ Annika Dahlqvist:
Ketonmätning och nedjustering av proteinintag bör klara ut, som Jimmy Moore visat.
Ingen glukogenesis utan råmaterial. Eller är överproduktion av glukos från fett möjlig?
Kolla in denna ”grabb” Dr. Joel D. Wallach som ätit fullspektrum mineraler/vitaminer/aminosyror sedan han vara 9 år
han är 75 ser ut som 55… sen anser han att spannmål och socker inte är för människor som vill vara långsiktigt friska, ni kommer att gilla honom.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0O9POr5jmRs
Prof Göran och Annika Dahlqvist m.fl ta er en titt om inte annat så för att få ett nytt? perspektiv på en kompletterande sida av mat som medicin typ LCHF.
Minns Weston price som såg kärnfriska urbefolkningar överallt där vitaminerna och mineralerna i kosten var tillräcklig.
@ 25 stenbj:
Vid en sjukligt (patologiskt) förhöjd glukagonnivå, som diabetiker kan ha, får man glukoneogenes även med proteinrestriktion..
Toppen Annika att du går vidare och törs ta upp också cancer. Men jag vill göra ett litet tillägg till CBN inslaget. De talar hela tiden om cancerceller som svälts ut. Men det vore mycket bättre att de talade om att det är sporsäckssvamparna i tumören som går miste om sitt socker. Visst är det ingen allmän kunskap att tumörens inre är en svampväxt – men vi söker inte efter vad som är känt eller inte . Vi söker efter den riktiga biologiska kunskapen.
Då blir cancersjukdomen förståelig – men ännu bättre . Man får ytterligare ett verktyg:LCHF att bekämpa den med.
Det är nästan surrealistiskt att nu i december 2012, se en världsomfattande seriös tv-kanal prata om ketogen diet och cancermetabolism, plus botemedel mot den fruktansvärda sjukdomen Epilepsi. Det är vad vi har kämpat för i flera år här på Annikas blogg att få allmänheten att förstå. Vi var först i Sverige och LCHF-rörelsen, Per Wikholm, Björn Hammarskjöld, lilla jag och två tre stycken till. Annika blev totalbränd av nationella foliehattar för att hon antydde denna hypotes. Inte en cancerpatient har lyssnat på mig och jag har genom denna mångåriga och hätska debatt kommit att anses som lite konstig.
Jag lever i en vansinnig värld. enda trösten är att mänskligheten nu globalt kan välja att tillgodogöra sig de här nygamla naturvetenskapliga kunskaperna.
Krossa de multinationella läkemedelsbolagen genom att sprida kunskapen! Hela samhällssystemet lever i en gigantisk korrumperad lögn! Tala med din politiker (:
Georg W Skrev:
Jo… – Georg – och lögnerna hålls ju ”vid liv” av den s k ”fria forskningen” – som ju styrks av programmet – Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”
Men: ”Allt som har en början har ett slut !” – och jag hoppas nu innerligt på att den bortre parentesen kan börja skönjas för 50-årseran av felaktiga kostrekommendationer – tack vara FRAMFÖRALLT Annika Dahlqvist´s civilkurage = hennes mod att ”stå upp” för sina väl grundade kostinsikter.
Alla ni som har fått resultat av LCHF. Gå in på 2000 Talets Vetenskaps sida om användarberättelser http://www.anekdoter.se och skriv er erfarenhet! Det råder för närvarande brist på LCHF användarberättelser där.
@ A:
Hej. Ja jag har läst mycket om kost, däribland mjölk, gluten, E.nr och kolhydrater. Sedan vi i familjen ändrat kost är vi i genomsnitt sjuk 1-2 dagar/termin (3 barn) om ens det. Det tar jag som ett tecken på att vi är på väg åt rätt håll. Kom gärna med något, den länken du skrev stod det mycket intressant på. Min mailadress är: Jennie.g@me.com
Några kommentarer om mjölk: Jag anser att mjölk är naturens bästa föda för barn men man ska ha klart för sig att mjölken är lite av ”raketbränsle” för att stimulera barns (och kalvars) snabba tillväxt. När vi närmar oss vuxen ålder bör mjölken fasas ut men det finns ingen anledning att sluta äta smör (eller gee). Personligen tycker jag även att ost är OK men människor är olika och får testa sig fram.
Några anledningar till att mjölk är raketbränsle för tillväxt:
* Innehåller mycket kolhydrater (2 glas á 2dl mjölk = 20 gram KH = hela dagsdosen för strikt LCHF)
* Innehåller tillväxthormonet IGF-1 som nämns ovan i cancersammanhang)
* Vassleproteinet i mjölk är extremt insulinhöjande (= tillväxt för såväl normala som cancerceller)
* Proteinet kassein kan eventuellt ha en aptitstimulerande effekt, precis som gluten/gliadin
Mjölk innehåller 18 av 22 essentiella aminosyror. Detta kan jämföras med grönsakernas 1 till 2 essentiella ämnen.
På bronsåldern inträffade en genetisk mutation i en liten Fransk by med ett tusental individer. Det innebar att dessa människor kunde konsumera mjölkprodukter utan att bli sjuka. Denna spillra människor fick ett så stort evolutionärt övertag över sina grannar att de trängde undan dem och till slut hade de övertagit hela Europa. Idag dominerar denna folkspillra mjölkdrickare hela vår planet, intellektuellt, kulturellt och ekonomiskt. Det är kossan som styr den här planeten.
ARLA är ett multinationellt livsmedelsföretag som har tillåtelse från Svenska bönder att blanda in dansk GMO-mjölk i Bregott, ostar och övriga ARLA-produkter som inte har den Svenska arla-kon på förpackningen. Den Svenske bonden och deras företagsledning lever på två helt olika planeter. Bojkotta ARLAS produkter som smyger in GMO-producerade livsmedel i vår mjölkmat. Detsamma gäller ICA,s egna mjölkprodukter som kommer från gmo.producerad mjölk från Tyskland.
Snart säger de att motstånd mot GMO är meningslöst eftersom vi ätit det i många år nu.
Kan inte mer än instämma Per!
Intressant det här med kasein och IGF-1 men var hittar man information om hur mycket av dessa ämnen som de olika mjölkprodukterna innehåller? Är det någon skillnad i tex kaseininnehållet mellan mjölk och grädde och mellan ost och smör? Allt detta är ju tillverkat av komjölk. Getost innehåller vad jag förstår vare sig kasein eller IGF-1 men själv tycker jag att getost har en alltför kraftig och speciell smak och jag undrar om ni har tips på några mildare sorter av getost??
@ Brittis:
Jag gillar den här bloggen för att jag delar Annikas grundsyn:
– Allt talar för att kolhydrater varken är nyttiga eller nödvändiga , ja till och med är giftiga (gör oss i det metabola syndromet direkt sjuka) och att vi bör anta en försiktighetsprincip – avstå från dem så mycket som möjligt med LCHF som livstil
– Tillsatser till maten av olika slag innebär idag långsiktiga experiment med vår hälsa – ät bara naturlig oprocessad mat så långt detta nu är möjligt
– Ettåriga gräsgrödor som vete är människan knappast genetiskt anpassad till och skapar dessutom ett beroende och detta gäller speciellt de senaste framavlade varianterna (boken Brödberoende!) – avstå från allt bröd som försiktighetesprincip
– Vad gäller mjölkprodukter så är det framför allt mjölksockret (laktosen) som folk inte verkar tåla – ät så feta mjölkprodukter som möjligt
– Lyssna på din kropp – alla är vi olika – och om du misstänker att du inte mår bra av någonting så testa med att ta bort det ur kosten
– Var inte rädd för fett – av fett blir du smal och av mättat fett frisk.
Sedan kommer vi till frågan om mjölkproteinerna och här går meningarna isär men själv tillämpar jag och min fru en kanske överdriven försiktighetsprincip genom att hålla oss borta från alla mjölkprodukter utom smör.
Men vi äter då istället massor av getost av olika slag och börja nu bli specialister.
Vår favorit är en rulle på 1 kg från Wernerssons ost.
https://www.wernerssonost.se/173/215/2092/1/Kolibrie-Chvre.html
Finns på Willys
Varsin skiva med hyvlat smör ovanpå varje dag till morgonkaffet. Äts med tesked som en smörbakelse. Lätt att bli tillvand 🙂
Angående mjölk.
Det är väldigt konstigt att samhället vill att man ska sluta amma sina barn så fort som möjligt för istället ge dem en annan arts mjölk. Eller välling. Men ammar man en tvååring så är det äckligt trots att människans naturliga amningslängd ligger på 3-7 år.
@ Per Wikholm:
Ursäkta en frågvis ovetande smålänning, Innehåller vassla protein? i min värld gör man ost av mjölken, genom att låta proteinet flocka sig med hjälp av ostlöpe. Det som blir kvar är mjölksocker utspätt i vatten, trodde jag, och det triggar säkert insulinet enligt min logik. Att protein ger insulinproduktion är nytt för mig. Förklaring och referenser skulle underlätta förståelsen. Av vassla gör man mesost och messmör, som båda är kolhydratbomber.
@ hillalilla:
Visst slås man av så uppenbara dumheter ibland. Att vara barn till lydiga föräldrar har aldrig varit lätt. En absolut omutlig regel för min generation var att barn skulle äta på bestämda tider, oavsett om de var hungriga eller inte, vilket förde med sig hungriga och skrikande barn, som terroriserade sina föräldrar. Är man följsam till barnmatreklamen kommer tillägg in tidigt – tillägg som innehåller kolhydrater och som förstås triggar insulinet, ger fettlagring och snabbt påkommen hunger.
@ Per Wikholm:
Det där med mjölk är ett intressant ämne. Själv äter jag smör utan problem. Ost funkar också bra, förutsatt att det inte blir för mycket protein. Vispgrädde och creme fraiche måste jag däremot vara försiktig med. Mindre feta mjölkprodukter göre sig icke besvär. (Bortsett från Fjällfil på sommaren. Jag är såååå förtjust i Fjällfil och har svårt att motstå. Hoppas jag kan ”programmera om” hjärnan till nästa sommar. 🙂 )
Det hade varit kul om någon forskat på mjölkens och – kanske framför allt – olika mjölkprodukters inverkan på hälsan.
@ 36 Brittis:
Det brukar ofta var fruktbart att söka på Google, tex Kasein + IGF1. Men det är ju inga garantier att det man hittar är rätt.
Det är ost som innehåller mest av mjölkprotein. Mjölk är mest vatten och smör är nästan bara fett. Titta på innehållsförteckningen på respektive vara.
Det finns lite olika läsning om komjölkens inverkan på människans hälsa. Intressantaste läsningen just nu, enligt mig, är (som jag tidigare skrev): ”Den ohälsosamma mjölken – resultat från oberoende forskning”
av Ane Bodil Søgaard, Karen Østergaard, Troels V. Østergaard.
Finns även andra så som ”kärnfrisk familj” som handlar om hur den familjens autistiska son blivit mycket bättre efter att ha tagit bort komjölkens, gluten, socker och E.nr ur kosten. Om man vill ha en någorlunda sann bild av mjölken så kanske man inte ska läsa på Arlas hemsida, men det är ju min uppfattning efter det jag läst…då inte på Arlas hemsida.
b>@ Kattmoster:
@ 43 Jennie:
Den boken har jag inte.
Sen är det så att de tar bort mjölken och gluten samtidigt. Då vet de ju inte vilket av det som har gjort dem bättre. Jag tycker att det är synd att i onödan förmena barnen mjölkprodukterna som är goda och näringsrika.
Efter drygt 8 månader med LCHF kost har mina svåra magproblem förbättrats radikalt men jag har fortfarande problem med smärta och uppsvälld mage. Inte lika mycket som förut men tillräckligt för att gripa varje halmstrå till förklaring. Det skulle vara väldigt trist att avstå ost, creme fraiche, yoghurt och grädde och jag är säker på att våra förfäder också nyttjade mjölk från olika djurslag.
Jag hade aldrig hört talas om A2 och A1 mjölk och efter att ha läst om det så börjar jag fundera på om de kvarvarande magproblemen beror på den ”muterade” A1 mjölken i stället för överkänslighet för mjölkproteiner i allmänhet!!? Många afrikanska folkslag dricker ju mycket mjölk och deras kossor ger A2 mjölk.
OM det skulle vara A1 mjölken som orsakar problemen så finns det kanske en lösning…nämligen fjällkon! Det är en ”urko” som också ger A2 mjölk och det finns en liten stam kvar som vårdas av entusiaster. Nu ska här letas efter gårdsmejerier med fjällkor!!
@ Annika Dahlqvist:
Näringen i mjölken går ju att ersätta med annat. Personligen tror jag att, då väger jag in det jag läst och egna erfarenheter, att väldigt många skulle må bättre utan mjölk och våra förfäder hade troligtvis inte tillgång till 1 liter yoghurt, mjölk, grädde och smör varje dag så att jämföra vår konsumtion idag med den lilla mjölknäng våra förfäder fick tag på kan ju vara svår. Mängden mjölk har ju ökat väldigt lavinartat i samhället. Jämför vi oss med länder som har mindre diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar med detta land så finns det ju några skillnader, de äter inte mjölkprodukter, mindre gluten och socker. Större delen av världen äter inte den mängd mjölk som vi gör här i Sverige, ex. Asien. Jag tror på kombon, alltså LCHF minus mjölken.
Ja, man kan ju också undra varför asiatiska kvonnor drabbas i mindre omgång av hormonellt betingande cancerformer som bröstcancer än vi i västvärlden. Det som skiljer vår mat ifrån deras är mejeriprodukterna. Flyttar dessa asiater hit, ökar risken för bröstcancer lika mkt som vår risk.
Så jag tror absolut att vi kan dra ner på mejerierna. Men smöret tror jag vi inte behöver vara så rädda för, då de knappt innehåller så mkt protein.
Jag tror det är få personer, speciellt bland de som är kostmedvetna, som äter 1 liter av olika mjölkprodukter per dag. Och det stämmer väl inte riktigt med verkigheten att man inte äter mejeriprodukter i alla asiatiska länder. Jag tror man gör det lite enkelt för sig genom att skylla de metaboliska problemen på mjölk och mjölkprodukter. Som sagt, våra förfäder förstod nog att ta tillvara allt ätbart, även djurens mjölk.
Håller nog inte med dig riktigt och jag skyller inte allt på mejeriprodukter, då missförstod du mig. Hur mycket mejeriprodukter som är okej att tas in, per dag,av en kostmedveten vet jag inte heller men i ärlighetens namn är inte en liter speciellt mycket om man både dricker mjölk och äter yoghurt+ använder det i mat.
Jag tycker att man ska fundera och läsa på lite och min kropp mår bättre utan kalvens mat, så väl mina barn och många andra. Sen spelar ju andra saker också in för att nå god hälsa och välmående, så som mer fett, mindre kolhydrater och e.nr…det är ju min tro i alla fall och tyvärr finns det ju ingen forskning kring kost som är 100% korrekt och säker.
@ 46 Jennie:
Det är egentligen väldigt enkelt. Om man äter LCHF och inte mår helt perfekt så kan man prova LCHF minus mjölkprodukter. Mår man perfekt så finns det väl ingen anledning att utesluta de mjölkprodukter man äter.
Själv har jag minskat intaget av filmjölk sedan jag övergick från filfrukost till LCHF-kaffe (mixat kaffe med kokosfett) på mornarna. Jag har dock svårt att säga om jag har blivit friskare av det. Jag tycker dock att jag har lite lättare att hålla vikten.
Risken för cancer av mjölkprodukter tror jag är överdriven. Det finns ingen seriös studie, som jag vet, som visar på ökad cancerrisk av mjölkprodukter.
Att jämföra cancerfrekvens mellan Asien och Europa och skylla eventuell skillnad på mjölkprodukterna innefattar epidemiologins svagheter. Det är så många avseenden som skiljer oss från Asien så det går inte att peka ut en enstaka faktor.
Har Asiaterna förresten mindre cancer än vi idag? Deras sjuklighet har, som jag har förstått det, ökat lavinartat de senaste decennierna. (Sedan socker och glutamat har invaderat även deras kosthållning?)
Jag menar inte att peka ut en faktor som boven, utan min tanke från början var att föra fram min tro om att mjölkprodukter faktiskt kan påverka hälsan negativt. Att jag tog upp Asien som exempel är för att de inte haft tex autism, cancer eller diabetes i samma stora utsträckning som vi i mjölkdrickande länder, utan ökningen har väl skett i och med att de har tillgått ”vår” mat som är fylld av socker, gluten och mjölk mm. Det finns de som fortfarande förespråkar lättfil och hårdbrödmackor till mulliga barn och tror sig veta att det är bäst. Det är många som tror, så även jag, och jag har aldrig påstått mig veta att mjölk påverkar hälsan negativt utan faktiskt skrivit att jag tror det efter att ha läst i de studier som finns och de livsberättelser som finns skrivna, likväl min egna erfarenhet.
Det finns väl inga egentliga studier som visar på att komjölk minskar cancerfrekvensen, eller?
Man skulle ju kunna önska att det var lätt men kosten verkar inte vara lätt, i sådana fall skulle samhället må bättre, det är uppenbarligen många som väljer fel och tror sig veta att de mår bra…tills de börjar må dåligt.
@ 51 Jennie:
Vilka är referenserna till de bästa studier du läst som visar att mjölkprodukter är negativa för hälsan?
Hej!
Jag har en envis leukemi sedan flera år tillbaka och har sedan i somras levt på LCHF med förhoppningen att det ska hjälpa mig besegra sjukdomen en gång för alla. Jag har dock ett par frågor och tänkte kanske jag kunde ställa dem här vid detta relaterade inlägg?
1) Exakt hur snäv bör man vara för att det verkligen ska ha en chans att hjälpa? Jag äter ganska strikt men inte på något sätt absolutistiskt. Till exempel äter jag ibland hallon (både frysta och färska) och i enstaka tillfällen blåbär och nötter, trots att de kan komma över 10 % i kolhydratinnehåll. Likaså äter jag ibland 90% choklad (i begränsad mängd, men ändå). Det största enskilda ”fusket” jag gjort var att baka ett bröd på mandelmjöl men tillsatte ca 20 g Santa Maria Vörtmix (innehållandes bland annat korn och malt) för att få ett juligt bröd. Totalt blir det mindre än 2 g/kolhydrat per brödskiva (och jag äter sällan mer än en) men den enskilda ingrediensen blir ju på tok för hög. Bör jag vara strängare i dieten för att den ska kunna hjälpa mig, jag har svårt att bestämma mig för var jag ska lägga ribban? Mitt mål är att komma under 10 g kolhydrater / dag, men i realiteten kan jag nog ibland komma upp i kanske 50 g på en dag. Göder jag då min sjukdom med detta eller är det en okej kosthållning i mitt fall?
2) I min behandling får jag just nu stora mängder kortison. Det påverkar ju blodsockret vare sig jag vill eller inte. Har du något råd om hur jag kan hantera detta?
Stort tack på förhand
Mvh
Jennie Malou
@ 53 Jennie Malou:
Jag tycker att det är rätt att du satsar på LCHF för att minska förloppet av din leukemi. Då göder man inte cancercellerna på samma sätt som när man äter socker och stärkelse.
Det som gäller är totala kolhydratmängden. Det är strikt LCHF som gäller vid cancer, dvs mindre än 20 g kolhydrater per dygn.
Jag har inget bra förslag mot högt blodsocker av kortison. Insulinbehandling är inte optimalt eftersom hög insulinnivå stimulerar cancertillväxt. Kanske Metformin eller Januvia är bättre?
@ Annika Dahlqvist:
Tack för svaret. De allra flesta dagar ligger jag nog med god marginal under 20 g, det är bara svårare när kortisonet spökar. Det är mer om jag har varit på fest eller middag som det kan krypa upp mot 50 g och det är med tanke på min sjukdomsbild inte särskilt ofta. Självklart borde jag vara strikt alltid och det ska jag också sikta in mig på. 20 g är ju inte alls ett särskilt orealistiskt mål!
Kortisonet är ju väldigt störigt men jag kan inte ifrågasätta det då jag har allvarliga biverkningar från en benmärgstransplantation och steroiderna är det enda (utöver immunsuppression som kompletterar) som faktiskt hindrar mitt nya immunfösvar från att rent krasst ha ihjäl mig. Jag får helt enkelt hoppas på att jag snart kan fasa ut kortisonet, men det får mina läkare råda över. De har inte haft något emot att jag äter LCHF, men de ser inte heller nyttan med det men för mig känns det väldigt bra än så länge.
Jag undrar varför det pratas så lite om att kolhydrater göder cancerceller? Det är ju stora och goda nyheter som skulle hjälpa många om de bara fick vetskap om detta.
Hittade denna film:
https://mariannslchf.se/en-gripande-film-och-epilepsi-och-ketogen-diet-lchf/
Hej Annika!
Min flickvän fick för två veckor sedan besked om att en knöl som hon har haft på sin fot sedan i Juli förra året, o som opererades bort nu i April, var en elakartad cancerform som heter Klarcellssarkom, Clear Cell Sarcoma – CCS. Fyra läkare har tittat på den o ingen har tagit ett enda test. Det är inte huvudsaken i det här sammanhanget, men inte desto mindre upprörande.
Ganska snart så fick vi tips, bla den här länken från CBN, om hur viktig kosten, o att minska eller helt strypa intaget av kolhydrater, kan vara för att förhindra att cancer o andra sjukdomar uppstår men även för att ev ta kål på cancer om den väl har dykt upp.
Ett annat tips handlade om forskaren på Sahlgrenska sjukhuset, Yvonne Wettergren, vars syster 2001 fick bröstcancer som hade spritt sig till både lunga, lever o hjärna, som upptäckte vikten av att balansera upp kroppens pH-värde till neutralt eller svagt basiskt eftersom att cancertumörer trivs bättre i sur miljö. Kött, fisk, ägg, mjölkprodukter försurar – de flesta gröna bladvaror, nötter men även frukt, bär o baljväxter motverkar. De bidrar ju dock med kolhydrater. Systern lever ännu. Artikeln om henne hittas längst ner på länken.
https://www.rawfoodmiddagar.se/web_documents/artikel_om_rawfood_i_tidn_n_ra_mars_2012.pdf
En tredje upptäckt var hur viktigt IGF o insulin är för tillväxten av cancer, så det man borde göra är att undvika kost som innehåller eller triggar IGF, där oxå bla mjölkprodukter o kött men även kolhydrater gör det, vilket jag upptäckte sent i natt. Därtill kommer dessutom vikten av balans mellan omega 3 o -6-intaget.
I lätt panik i väntan på besked från CT/PET-röntgen så kastade vi oss in i en total kombination av dessa kostinriktningar, så gott det nu var möjligt för problemen visade sig snabbt. Något som är OK i fråga om kolhydrater o IGF visar sig vara för surt, något som är fett o kolhydratfattigt kanske har alldeles för dålig omega 3/6-balans, något som har bra omegabalans o är basiskt kan visa sig ha för mycket kolhydrater – att hitta kost som funkar i alla fallen är inte lätt!
Tack o lov så visade röntgen inga metastaser någonstans – alls! Men de ska utföra en kompletterande operation av foten o ta bort all mjukvävnad intill där tumören satt o även kapa en del av hälbenet o dra ner vävnad från vaden till hälen o dessutom lyfta hud från låret för att täcka över där det behövs. Det är mao en ganska stor operation o den blir om en vecka. Problemet nu är att hon inte mår nåt vidare – illamående, muskelvärk, dålig aptit, krampkänning, svårt att få i sig mat o främst fett, vilket jag försöker promota för att hon ska få i sig energi o dessutom även lite vitamintillskott. Hon äter fisk men är vego, jag äter även fågel men inget 4-benskött, men på det hela mår jag mycket bättre, trots rejäl huvudvärk ibland o i natt även akut vadkramp.
Frågan är: vad vi ska göra för att få henne att må bättre o kunna samla kraft inför operationen? Hon är en Fjällfilsfanatiker men i brist på den så fick hon till frukost, till slut, lite turkisk ekoyoghurt med lite blåbär, o vid sidan om ägg, för att alls orka ta sig till jobbet. Jag såg att man kunde få stoppa i sig lite kolhydrater för att minska de negativa effekterna av ketos/LCHF, o att man eg ska sakta vänja kroppen vid ketogen kost vilket vi absolut inte gjorde, för om det nu är så att några sarkomceller lever i kroppen o är på väg för att hitta nån lämplig plats att sätta sig på, men ännu är för små för att synas på röntgen, så vill man ju inte ge dem det minsta av det bränsle de, enligt Warburg, mest sannolikt behöver för att överleva o inte heller bereda en sur miljö. Men som sagt – vad ska vi göra för att hon oxå ska må bra o få samla rejält med kraft inför operationen?? O hur ska man få Karolinska att inte tvinga i henne potatis o mackor med risifrutti till dessert under den veckan hon blir kvar där?
Som du/ni förstår så är oron stor o frågorna ännu fler o jag är tacksam för alla råd, tips o förslag på mat som lyckas falla innanför ramarna på de här tre inriktningarna, som kan underlätta för henne o få henne att bli stark o må så bra som möjligt o samtidigt försvåra så mycket som möjligt för cancern!!
Mvh Johan
@ 58 Johan:
Det jag vet är att glukos = stärkelse göder tumörceller, liksom ännu mera fruktos, fruktsocker. Det insulin som glukosen triggar stímulerar cancertillväxt. IGF1 som blir av kolhydrater och insulin stimulerar tumörtillväxt. Ketogen kost motverkar cancer.
Syra-bas fantasierna vet jag inget om, och förhåller mig skeptisk till, i synnerhet när de argumenterar emot LCHF.
Hej Annika o tack för ditt klargörande!
Men är svenska sjukvården på det klara med sambandet mellan kolhydrater o tumörtillväxt – vad kan man göra för att få Karolinska o hennes läkare att gå med på kolhydratfri kost?
Med tanke på risken för tumörtillväxt vid kolhydratkonsumtion, hur mycket kan det påverka om hon får i sig lite kolhydrater för att inte ha ont o må illa, vilket hon gör ibland eftersom vi inte gjorde en långsam anpassning till LCHF utan tvärstartade det? Eller finns det något annat kolhydratfritt som kan få henne att må bättre?
Om man ska hålla sig i ketos vilken är gränsen för kolhydratsinnehåll i matvarorna – 0 eller max 5%? Om man får i sig mer än så – åker kroppen omgående ur det ketosa tillståndet o hur lång tid tar det isf att komma tillbaka till det?
Återigen många frågor – hoppas du har möjlighet att hjälpa oss igen!!
Mvh Johan
@ 60 Johan:
Det är nog få av Sveriges läkare, inklusive cancerläkare, som har klart för sig att kolhydrater göder cancer. Hur man ska göra för att få dem att acceptera lågkolhydratönskemål vet jag inte säkert. Man måste väl kräva och föra fram sin rätt som människa att själv bestämma vilken kost man vill äta.
Vi brukar väl höfta max 5% kh för att befinna sig i ketos, och då inte heller äta mer än ”lagom” av protein.
Jag har inte sysslat med ketonmätning själv, och har inte så stor uppfattning om hur lång tid det tar att komma i ketos.
Tack igen, Annika!
Har precis snubblat över något som jag inte kände till förut o det var att kroppen tydligen kan omvandla även fett o protein till glukos genom den sk glukoneogenesen. Innebär det att cancerceller kan få i sig tillräckligt med glukos för att leva o växa trots att man kapat kolhydrattillförseln o att man alltså inte helt o hållet kan hindra kroppen från att ha glukos i systemet?
Mvh Johan
Hej igen, Annika.
Här kommer en liten fortsättning av det jag hittade igår
https://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=6400000000000001&conference=10400000000000008&posting=19500000005974424
o det gör mig som lekman väldigt förvirrad: bägge två verkar veta vad de pratar om men de motsäger varandra totalt. Vilket är det som gäller egentligen, främst då i fråga om cancercellernas energiupptagningsförmåga?? Hoppas verkligen du kan hjälpa mig att reda ut alla fakta o vad som verkligen stämmer!!
Mvh Johan
@ 62 Johan:
Genom glukoneogenesen, där kroppen tillverkar glukos till ett normalt fasteblodsocker, utifrån fett och protein, har kroppen, även cancerceller, alltid tillgång till glukos även om man inte äter någon kolhydrat alls. Men man göder inte cancercellerna extra med ett förhöjt blodsocker, om man minimerar kolhydraterna.
Hej!
Sitter här med svår epilepsi och har försökt mig på LCHF i ca två månader.
Resultatet är skrämmande….jag krampar bara mer!
Kan nån hjälpa mig förstå detta?
Och inte ”törs” jag gå tillbaka till den vanliga maten hur som helst med rädsla för ännu mer kramper. Hur börjar jag äta vanligt igen utan komplikationer?
Snälla hjälp!
@ 65 H.N:
Du måste väl då smygande successivt återta några av de minst onyttiga kolhydraterna. Rotsaker, grönsaker.
@ Annika Dahlqvist:
Ok! Tack för svar.
Har du nån tanke om hur sjukdomen kan ha blivit värre?
@ H.N:
Det är inte LCHF utan ketogen kost som är bra vid epilepsi. Ketogen innebär 80% fett, lite protein o ännu mindre kolhydrater. LCHF kan ju numer betyda vad som helst, i alla fall om man får tro vissa kokböcker. Har du provat att öka mängden fett i maten successivt så att du kommer upp i högre mängder?
Ja förlåt…såklart, ketogen kost. Har hållt mig
på väldigt låga kolhydrater. Du tycker jag ska prova med ännu mer fett alltså?
Som tex mycket 40% grädde, smör osv alltså.
Mvh
Jag tror att det är bättre om du provar att äta mer smör. Grädde och mjölk innehåller mjölksocker.
Inget annat då?? Jag klarar inte av och få ner det sär smöret 🙁
Dock steker jag allt i det och tar mycket i stekningen.
Det är dumt med grädde alltså? Annars gick det bra och få ner tycker jag. Med lite hallon i tex.
Jag kan tala om vad min mat består av. Ägg bacon broccolimos coleslaw skagenröra kött fisk fågel nötter o bär ibland avokado, sen är det inte mycket annat. Jo grönsaker såklart.
Jag har för mig att den ketogena kosten är tämligen spartansk och avskalad. Vet inte ens om det ingår hallon i den. Ett tips för att öka fettmängden är att dricka kaffe med smör i. Men det kanske du redan har provat.
Ser man på fotona i länken nedan verkar de i alla fall äta omelett och grönsaker.
https://www.neurologiisverige.se/virtupload/neurologi/content/42/Ketogen.pdf
Nej fy, har aldrig haft i smör i kaffet. Ger detta en chans till med mer smör och så får det lov o bli lite grädde tror jag. Ketogen blir det inte, dock lchf. Tack för hjälpen!Kajsa Skrev:
@ H.N:
Lycka till!
@ H.N:
Hej! Har du provat att ta magnesiumtillskott? Magnesium är kramplösande och om du nyligen utökat intaget av mejerier radikalt så kan du ha fått ett kalciumöverskott (kalcium är sammandragande och måste vara i balans med magnesium). Annars har det varit en varm sommar och då är det viktigt att få i sig natrium då vi svettas mycket. Så, skaffa magnesiumtillskott (jag tycker Holistic är bäst) och salta maten så det smakar gott. Lycka till!
Tack för svaret o tipset!
Har tagit lite tillskott men kanske bäst att öka på. Alla tips är bra, det här ordnar sig nog till slut!
Tack!
Hälsa är livet Skrev:
Jag föredrar att dricka magnesium i form av Donat Mg. Det finns numera att köpa i bl a City Gross-butikerna för 17 kr/l.
Tack för all hjälp under gårdagen!
Nu tänkte jag ställa en till fråga med hopp om hjälp igen 🙂
Jag har en huvudvärk, särskilt på morgnarna, som kan liknas vid migrän.
Har aldrig haft på det här viset förr så det är något helt nytt.
Kan nån vänlig människa ge mig något tips om vad det kan vara/vad jag ska göra för att slippa detta.
Mvh
H.N Skrev:
Dricker du tillräckligt med vatten?
@ H.N:
Saltbrist? Drick ett stort glas vatten med en tsk salt, så slår du två flugor i en smäll.
Tack igen
Ska göra så…salt i vatten!
Just nu ligger jag som en 80-åring på soffan, trött ont och slut.
Hoppas det hjälper.
@ H.N:
Jag tycker du bör kontakta din läkare omgående om du fått värre kramper och tilltagande huvudvärk.
@ H.N: ”Sitter här med svår epilepsi och har försökt mig på LCHF i ca två månader.
Resultatet är skrämmande….jag krampar bara mer! ”
Vad är anledningen till att du inte kontaktat din läkare när du har svår epilepsi med tilltagande kramper under så lång tid som två månader? Det verkar oförnuftigt …
Ja ni….det kanske man skulle ta och göra. Har inte ens tänkt på det.
Man försöker nog så länge man kan själv först.
Ringer på måndag om det inte blir nån vändning.
Dock måste jag uttryckt mig fel. Ca två månader har jag försökt med lchf, och två veckor ungefär har jag krampat varje dag.
Mvh
@ H.N:
Vad skönt att höra, snälla ring ändå även om du känner dig bättre på måndag, att du krampat varje dag motiverar att du kontaktar doktorn oavsett vad. Bättre att ringa en gång för mycket. Hoppas du får bra hjälp och att du och doktorn tillsammans kan reda ut vad det är som sänkt din kramptröskel så att du får bra behandling. Krya på dig!
Tack för omtanken!!!