Men hon glömde att tala om att det är kolhydraterna, framför allt fruktosen, som orsakar fettlevern och senare skrumplevern.
Annika Dahlqvist om LCHF, kost och hälsa
Men hon glömde att tala om att det är kolhydraterna, framför allt fruktosen, som orsakar fettlevern och senare skrumplevern.
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Jag har varit läkare, specialist i allmänmedicin. Jag bor i Njurunda, Sundsvall. (Tillägg 200617: Våren 2020, när jag hade varit pensionär i flera år, hade det kommit in flera anmälningar mot mig … Läs mer
2024, 2025 öppna datum Vistelse-/Fastedagar på LCHF … Se evenemangen
23 december, 2024 Annika Dahlqvist 7 kommentarer
17 december, 2024 Annika Dahlqvist 13 kommentarer
11 december, 2024 Annika Dahlqvist 5 kommentarer
3 december, 2024 Annika Dahlqvist 11 kommentarer
27 november, 2024 Annika Dahlqvist 13 kommentarer
25 november, 2024 Annika Dahlqvist 19 kommentarer
12 november, 2024 Annika Dahlqvist 3 kommentarer
Copyright © 2024 on Genesis Framework · WordPress · Logga in
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.
Är fettlever som beror på fruktos reversibel?
US, svaret är Johan Adam! 😉
#2 Ok. Låter bra det.
Inte för att jag misstänker att jag har (haft) det men väldigt mycket apelsinjuice blev det tyvärr tills LCHF satte stopp för det 😉
Man upptäckte av en slump att jag hade förhöjda levervärden i början på nittiotalet då jag hade ryggont. Sedan blev det ständigt återkommande koll, medicin och undersökningar. Till saken hör att jag varit fettskrämd viktväktare och fruktoman. Har nu ätit LCHF i nästan tre år och vid de två senaste provtagningarna och undersökningarna så har jag inga förhöda levervärden. Men doktorn kommenterar det knappt och jag måste själv ta kontakt och fråga om jag ska fortsätta medicinera. Känner liksom att levern leker man inte med, men tar på eget bevåg bara en Ursofalk mot ordinerade tre/ dag. Skulle vilja sluta helt men vet inte om jag vågar. Jag sade vid förra besöket att jag trodde mina förhöjda levervärden berodde på hög fruktkonsumtion. Doktorn svarade inte ens utan bestämde att jag skulle göra en leverbiopsi. I år blev det ultraljud på levern. Han fann inget. Min teori kvarstår.
@ Ann-Mari:
Om dina lervprover är normala och du mår bra kan inte jag förstå varför du ska medicinera?
@ Ann Marie
Det låter som du och din doktor inte riktigt kan tala med varandra och om det kan man säga att det primärt alltid är läkarens fel. Men ditt ansvar är att återkomma till läkaren och verkligen fråga varför man behandlar dig med medicinen Ursofalk. Du måste få veta vilken diagnos man misstänker att du har. Lyckas inte det har du inget annat val än att försöka tala med en annan läkare för att få en ”second opinion”. Så illa är det tyvärr i vår svenska offentliga sjukvård.
Ursofalk (ursodeoxicholsyra) är en medicin som används för att behandla gallsten men också för att förebygga sjukdomen primär biliär cirrhos och det är något helt annat än den typ av ”skrumplever” vi diskuterar här som är fettlever på grund av metabolt syndrom. Detta kallas NAFLD (non alcoholic fatty liver disease) och den, misstänker man, som du själv säger, kan bland annat orsakas av fruktos m.m.
Men, är det så att din läkare misstänker att det kan vara primär biliär cirrhos och man behandlar dig förebyggande med Ursofalk för detta är det definitivt ingen bra ide att själv ta bort denna medicin.
Jag tycker att Du måste försöka få svar på dessa frågor innan du tar bort medicinen. Lycka till.
@ Inspektören:
Primär biliär cirros: https://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=680
Det är ju primär billiär cirrhos någon för många år sedan sa att jag har. Låter vettigt att ta kontakt med läkaren för ett konstruktivt samtal. Efter ultraljudsundersökningen fick jag ett svar att jag genomgått undersökningen. Punkt. Inte något om vad den gav och inga förhållningsorder. Efter kontakt med gastro sa en syster att hon skulle prata med doktorn. Hör du inget från mej ska du fortsätta ta medicinen. Där är vi nu.
@ Ann-Mari:
Jag tycker också att det låter vettigt med ett allvarligt samtal med din leverspecialist. Du ska inte gå och medicinera resten av livet om det inte finns adekvat anledning till det.
Anna Bäsen glömde även skriva att alla de nämnda sjukdomarna och övervikten är resultatet av felaktig kost. Fel bränsle in orsakar problem i maskineriet…
Gissar att Claude Marcus tycker att barnen ska få fortsätta äta glass och springa mer istället. Det är så absurt att de tror att det är övervikten som på orsakar diabetes mm… Fattar de inte att det är sockret??? Diabetes = sockersjuka
@ Hälsa är livet:
Ungefär hälvten av alla överviktiga får diabetes typ 2 och endast ett fåtal av typ 2 diabetiker är normalviktiga. När en diabetes typ 2 patient minskar 5-10 kg i vikt och lägger till lite motion förbättras deras insulinresistens i väsentlig grad. Visst , en restriktiv kost vad gäller snabba kolhydrater är bra för att begränsa skadorna, men betyder väldigt lite för själva sjukdomsförloppet.
@ Dacke:
Absolut, jag håller med dig. Men grundorsaken är en felaktig kost. Fetma orsakas av ett för högt kolhydratintag och sedan kommer diabetes som ett brev på posten. Men fortfarande är grundproblemet socker.
Att motion är positivt är självklart då musklerna bränner en del av det överflödiga sockret. Man får ofta höra att motion är positivt för immunförsvaret och detta beror troligtvis på att man bränner de skadliga kolhydraterna.
@ Hälsa är livet:
Det går att komplicera det hela oerhört och att enbart skylla på kolhydrater är att göra det både för enkelt och i hög grad felaktigt.
Läs lite här, det ger kanske en mer nyanserad bild!
https://www.masrabassan.com/blog/svensk-sida/
Leta dig fram till artikeln om
KOLHYDRATER, FETTER och KETONKROPPAR
Men Annika, det var ett steg i rätt riktning. Samtidigt som Expressen publicerade Annas artikel så publicerade man denna:
https://www.expressen.se/halsa/ellinor-29-vann-kampen-mot-fettlever/
under finns en faktaruta och där läser man:
Så undviker du fettlever
Den första och viktigaste behandlingen är att gå ner i vikt. Fettet i levern är det fett som försvinner först när du tappar kilon.
Minska ditt kaloriintag. En normalnivå brukar vara 30 kalorier per kilo kroppsvikt.
Undvik kolhydrater, som potatis, chips, bröd och pasta.
Undvik vanligt socker och fruktos som bland annat finns i läsk.
Motionera minst tre gånger i veckan, en halvtimme till en timme. Komplettera gärna med vardagsmotion, som att gå i stället för att ta bussen, ta trappan i stället för rulltrappan.
Vissa mediciner kan minska fettansamlingarna och skadorna på levern, men att gå ner i vikt är i dag det enda helt säkra sättet att undvika fettlever.
Källa: Rolf Hultcrantz, professor i gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska Institutet.
@ Dacke:
Det som står där är ingen nyhet. Att läkarkåren t ex anser att diabetes är en kronisk sjukdom som har ett accelererande förlopp vet vi också, och många typ-2:are kan vittna motsatsen till detta felaktiga påstående. Man kan jämföra diabetes med en allergi, dvs så länge du undviker det som ger en allergisk reaktion så håller man sig frisk och symtomfri. Exakt så är det med diabetes, kolhydrater utlöser symtom till en sjukdom som man vara frisk ifrån och leva med så länge man undviker kolhydraterna.
Om du väljer att tro på sjukvårdens ”sanningar” och behandlar en diabetes-kropp med medelhavskost så är det upp till dig. Jag är iaf övertygad om att man måste undvika det som triggar sjukdom och i en diabetikers fall är det socker som ska undvikas.
#Dacke
Du har så rätt i det du säger. Själv kunde jag ha nästan normalt blodsocker bara jag promenerade en timme efter varje måltid. Det var skönt och trevligt men min arbetsgivare började bråka redan första veckan om den extra timmen jag skulle ha till promenad…
Det är nog ungefär så verkligheten ser ut för de allra flesta, visst kan vi promenera 3 timmar om dagen, men kan man verkligen få det att fungera rent praktiskt?
Jag själv fick trycka i mig mycket mera insulin utan promenaderna, med en ännu värre insulinresistens som följd. Så hittade jag lchf, och tänk vad enkelt allt blev! Ät inget som kräver insulin så behöver du inte spruta! Jag är numera helt insulinfri, utom när jag fuskar och äter något kolhydrattätt, då måste jag spruta som vanligt igen. Förhoppningsvis så är kroppen ännu inte så trasig utan att den kan reparera sig lite angående insulinresistensen.
Här är nu en ordentlig Lördagskrönika som handlar om Vetenskapen inom det medicinska området.
Genom att sätta sig in i det mest elementära inom cellbiologin blir man lätt alldeles utmattad när man inser den oerhörda komplexitet som genomsyrar det vi kallar liv och denna oerhörda komplexitet gäller även på den enklaste cellnivån – dvs. bakterienivån. Det är här inte frågan om organismer som består av flera celler som samarbetar i en avgränsad sammanslutning utan fritt levande celler.
”Molecular Biology of THE CELL” (Alberts et al.) är ett imponerande standardverk och en introduktion till ämnet men omfattar ändå 1600 faktaspäckade sidor men som ändå endast innebär ett ”skummande” på ytan av denna fascinerande vetenskap men som ändå är en slags fysiologi även om den framför allt berör de enskilda cellernas funktion.
Men hur kopplar denna molekylärbiologiska vetenskap till den medicinska vetenskapen? I min värld är medicin just vad namnet säger – medicin. Då är det då frågan om ämnen eller behandlingar som påverkar ett patologiskt tillstånd på ett positivt sätt framför allt hos människor men även hos djur då vi förstås talar om subdisciplinen veterinärmedicin.
Men ändå, när man nu försöker förstå molekylärbiologin så slås man av ”ödmjukheten” i den vetenskapliga attacken och erkännandet av hur lite vi fortfarande vet om växelspelet mellan de proteiner som utgör själva livsprocessen. Mot denna ödmjukhet måste man ställa de ekonomiska intressen som driver framtagningen av nya mediciner.
Man får ju faktiskt vara obotligt naiv om man inbillar sig att läkemedelsbolagen skulle vara mer intresserade av att vi skall vara friska än att vi ständigt ska vara sjuka och därför också i ständigt behov av medicin. Detta är ju rimligen själva drivkraften i verksamheten – att sälja mer medicin. Och här finns många aspekter.
Den absolut övervägande delen av all medicinering är inriktad mot det vi kallar vällevnadssjukdomar och här kan vi göra en lång lista men där diabetes, hjärtsjukdom och cancer nog toppar listan.
Intressant är förstås konstaterandet att naturfolk över huvud taget inte hade våra sjukdomar vilket slog alla kolonialläkare för mer än ett sekel sedan men att dessa folk drabbades i samma omfattning som vi ”västerlänningar” efter att de anammat våra kostvanor i ungefär 10 – 20 år.
Har man då den minsta vetenskapliga läggning så inser man att det här finns ett orsakssamband. Detta är också själva kärnan i det budskap som den berömde franske fysiologen Claude Bernard med emfas framförde till den ”medicinska vetenskapen” som irrade runt i ett medeltida mörker för nu mer än 150 år sedan – och tyvärr fortfarande gör det i mina ögon.
Vetenskap innebär faktiskt ett entydigt konstaterande av just ett orsakssammanhang, dvs. resultatet blir likadant varje gång man genomför experimentet. Detta har experiment också idag entydigt genomförts ett antal gånger och på de flesta naturfolk över hela världen. Det har alltså ingenting med gener att göra som en del vill hävda i sitt försvar för vår livsstil. Ett annat försvar av vår livsstil är att medellivslängden bland naturfolken av olika skäl, och inte minst pga. den höga barnadödligheten, var betydligt kortare än vår och en viss sanning ligger nog i detta argument men det förklarar ändå inte den nästan totala frånvaron av alla våra vällevnadssjukdomar.
Med andra ord är det ”vetenskapligt” fastslaget att det är vår västerländska kost som orsakar vällevnadssjukdomarna.
Inser man detta så inser man också, som vi redan konstaterat, att läkemedelsbolagen knappast kan vara intresserade av att vi ska genomföra några livsstilsförändringar som i vetenskapens namn tar bort själva orsaken till våra sjukdomar. Tvärtom är det rimligt att anta att de om de har möjlighet faktiskt skulle motarbeta sådana försök. Även om man inte har anlag för konspirationsteorier så är det ändå rimligt att misstänka att dessa bolag som enskilda aktörer ändå i affärslogikens namn i möjligaste mån borde försöka motarbetar eventuella forskningsansatser som strävar till att kartlägga de verkligt vetenskapliga orsakssammanhangen.
Slående är också att den fullständigt övervägande delen av all medicinsk forskning bedrivs av just läkemedelsbolagen. De facto är de ekonomiska krafternas dominans i det närmaste total och oheliga allianser med universitetsprofessorer och inte minst läkarkårerna över hela världen är legio. I detta perspektiv är det lätt att förlora hoppet om att kunna vända den destruktiva trend för vår hälsa som alla idag erkänner.
Men ändå finns hoppet där när vi nu blir fler och fler på gräsrotsnivå som helt enkelt längre vägrar vara kroniskt sjuka och då tar tag i vår egen sjukdomssituation på ett vetenskapligt, om än omedvetet, sätt genom att gå på själva orsaken till att vi drabbats av dessa vällevnadssjukdomar istället för att snällt acceptera alla mediciner som skrivs ut år efter år mot höga blodtryck, blodfetter och alla andra symptom.
Jag tror själv på vetenskapen (LCHF), människans förnuft och inte minst den demokrati som internet och bloggar som Annikas representerar.
@ Hälsa är livet:
Jag kan bara säga att den som lever får se. Håll ett vakande öga på ditt HbA1c-värde, det ljuger inte.
I denhär spalten svänger man sig gärna med termer som Naturligt, Arteget etc som ger samma prägel som Synd och Frälsning i religiösa sammanhang: oantastliga begrepp, som man själv har tolkningsföreträde för. När blev det t ex Naturligt att ta maten från en djurarts avkomma, för att inte tala om vad som kan vara Naturligt i boskapsskötsel och framavlande av speciella egenskaper i ekonomiskt syfte?
Artegen föda provade man med i boskapsskötseln, för att öka proteinintaget hos boskapen. Man gav köttmjöl till idisslare, taget från den egna arten och resultatet blev Galna-ko-sjuka och motsvarande sjukdom hos får. Pratas det om Artegen föda i människosammanhang ger det mig associationer till kanibalism.
Det mest naturliga vad gäller barnmat är modersmjölk upp till 2 års ålder, och efter det samma föda som föräldrarna äter. Då får man friska och sunda barn och mödrarna klarar av viktnedgången efter förlossningen helt utan ansträngning.
@ Dacke:
Till att börja med har jag inte diabetes och tänker heller inte få det, däremot äter jag enligt LCHF av många andra anledningar. Om jag nu skulle kolla mitt HbA1c så skulle det vara lågt då mitt blodsocker aldrig överstiger 5,5mmol/l (jag tog en blodsockerserie under tre dagar för att se hur mitt blodsocker reagerade på den utmärkta LCHF kosten. Jag kan konstatera att det såg väldigt bra ut.)
# Dacke
Du har nog missuppfattat ordet ”artegen” föda. Det handlar inte om att äta sin egen art utan att äta den föda som kroppen är gjord för att äta genom evolutionen. Vi människor är delvis rovdjur därför är våra kroppar designade för att bla äta kött. Kor är endast gräsätare och ska INTE äta köttmjöl. Detta är INTE en artegen föda för kor. Artegen föda för kor är gräs och inget annat.
@ 12 Dacke:
Du skriver att kolhydratbegränsning betyder väldigt lite för själva sjukdomsförloppet i diabetes.
Med tanke på att så många har märkt att de fått ett normaliserat blodsocker av LCHF så undrar man vilken forskning som har visat att LCHF inte påverkar sjukdomsförloppet?
@ Annika Dahlqvist:
Visst påverkar man blodsockernivåerna med sin kost, åtminstone blodsockersvaret efter måltider. Men Diabeses typ 2 är ett kroniskt tillstånd och förmågan att producera insulin, som är ett av huvudkriterierna för diagnosen, fortsätter att avta i ungefär samma takt oavsett kost, för att till slut helt upphöra, och man har samma reaktioner som en typ 1 diabetiker. Man kan nog töja ut förloppet en del med kolhydratfattig kost, men aldrig stoppa det. Insulinresistens, som är en annan komponent i diagnosen, kan man bara komma åt med viktnedgång, ökad fysisk aktivitet och Metformin. Du har själv tidigare sagt att LCHF-are ofta har lite högre fasteblodsocker, trots att blodsockersvaret vid måltid är OK. Där ser Du spåren av insulinresistensen. För mig är diabetes typ 2 avtagande förmåga att producera insulin i kombination med insulinresistens. Vad är det för Dig?
Sjukdomen utvecklas under en period av 20-30 år. Den har redan pågått i 7 år när insulinproduktionen gått ner till ca 50% av normalvärdet, och kroppen inte längre förmår kompensera för bortfallet, utan man får symtom och kan ställa diagnos. Efter 20-30 år är man nere på ca 10% och beroende av insulintillförsel.
@ Dacke:
Ja vi får väl se hur det går med tiden för de diabetiker som äter LCHF.
Hittills är det många som redan hade börjat med insulin, som har kunnat sluta med det.
För mig är diabetes 2 framför allt resultatet av insulinresistens, som ger förhöjt blodsocker vid kolhydratintag. Med lågkolhydratkost behöver man inte så mycket insulin för att ta ner blodsockret, och därför klarar man sig bra med den insulinproduktion man har, och man fortsätter inte att utmatta betacellerna, utan de kan behålla sin insulinproduktion.
Hadde man ätit lchf från början af livet – så hadde man inte behövd råka ut för d-2 överhuvudtaget – Och överviktig – vad tilstånd är det – med lchf, knappast något att rekna med. Lchf för hela folket; barnen med.
För en besvikelse för talriksmodeller och industrier ….. tänk om… 🙂
ragnhild Skrev:
Den normalkostiga tallriksmodellen är nog roten till det mesta av sjukdomar – som jag ser det.
@ Dacke:
#24
Ärligt talat förstår jag inte vad du vill säga.
Av någon anledning verkar du inte gilla LCHF men samtidigt verkar du också försvara kosten men vill ändå friskriva kolhydraterna (som ju egentligen är samma sak som socker) som orsaken till vårt hälsoelände. Och då kanske du är inne på SLVs kostlinje – eller har du kanske någon egen?
När det gäller diabetes, eller sockersjuka som ju tydligare säger vad det är frågan om, så är du i mina ögon väldigt kategorisk. Sockersjuka får man, om jag tolkar dig rätt, oberoende av vad man stoppar i sig för att man antagligen fått ”dåliga gener” som ett Gudarnas straff eller vad det nu kan vara frågan om. Din inställning ”stinker” faktiskt för mig av Joslins ”Diabetes Mellitus” lång väg. Vad som slår en när man läser detta standardreferensverk är att man här från ”etablissemangets sida” överhuvudtaget inte har någon vetenskaplig förklaring värd namnet till själva uppkomsten av sockersjuka annat än att den är just associerad med övervikt som du verkar ha tagit fasta på. Nu tror jag inte ens att man i detta verk är så kategorisk som jag nu uppfattar dig när du påstår att övervikten är själva orsaken till sockersjuka även om man i detta verk förstås påtalar vikten av att diabetiker bör banta. Detta gör man samtidigt som man uppmanar de stackars sockersjuka att äta socker så att de blir sjuka så att de sedan ska ta insulin som medicin så att de inte dör. Med tanke på att insulin är ett fettlagrande hormon så underlättar knappast sprutorna någon viktnedgång hur mycket diabetes sjuksköterskorna än ”tjatar” på sina patienter. Jag tycker själv att detta scenario är ”sjukt” och att det dessutom har väldigt lite med vetenskap att göra och.
Problemet är förstås man hela tiden har demoniserar fett och här var Joslin en pionjär och ”var ute och cyklade” redan i slutet av 20-talet men han fick förstås en värdig medspelare trettio år senare i Ancel Keys . För mig är allt detta ett avancerat nonsens som nu tyvärr genomsyrat hela den officiella kostvetenskapen sedan fyrtio år.
Om man blir sjuk när man äter socker är det för mig en rimlig hypotes att det är socker som gör en sjuk. Om man upphör med socker och då inte längre blir sjuk så finns här också ett rimligt vetenskapligt orsakssammanhang. Men finns det någon mer övertygande förklaring så köper jag förstås den.
@ P:
”Vi ater oss till skrumplever” var amnet.
Hej P. Ditt citat tacker vettigt en del men sjalv tror jag att slutet ar ganska onyanserat:
.”Vissa mediciner kan minska fettansamlingarna och skadorna på levern, men att gå ner i vikt är i dag det enda helt säkra sättet att undvika fettlever…”
Enligt min mening ar det HF i LCHF som rensar levern och formodligen anledning att alla(?) vi som anammat LCHF-kosten t.ex marker en renare och friskare hy efter ett tag. Se nedan for mer…
Levern omvandlar en hel del samtidigt som den ar kroppens viktigaste/storsta(?) reningsorgan.
Det som levern rensar ut gar huvudsakligen -100% (?) – ut i tunntarmen via gallan.
(At sallad for at binda upp en del sa att det ej ”gar runt”)
Vid en modern lagfettskost a la SLV reduceras gallflodet eftersom gallutslappet styrs av fettintaget.
Med en -HF kost okas gallflodet vilket medfor tidigare och storre utslapp av gifter innan de nar hog koncentration.
En fraga blir: ar det mojligt att man kan ata sig FRAN skrumplever, inte bara fran fettlever med en enkel omlaggning till LCHF?
En annan viktig sak: Eftersom leverns funktion och dess rening via gallan ar valkand sedan 1900 talets borjan kan man stalla foljande fraga till SLV:
Studerade /rapporterade SLV inverkan av sina lagfettsrad pa leverfunktionen innan dessa gavs ut?
Den har sidan
https://www.halsosidorna.se/Leverrening.htm
har det enkla budskapet att ”levern behover fett for att rena sig”, mm.
Och listar sen de flesta langsiktiga ”sidoeffekterna” som vi som har atit LCHF-kost har markt!
Minskad risk för gallstensattacker, du tål fet mat bättre (overgang fran en mangarig strikt SLV-diet bor ske gradvis over nagra veckor for att minska risk for gallstensanfall under utrensningstiden -min kommentar)
Ökar leverns reningsförmåga, av gifter, toxiner
Bättre matsmältning
Skapa överskottsenergi, du blir piggare
Sänkta kolesterolvärden, se kolesterol
Bättre hud
Förbättring av allergier
Ta bort värk, smärtor och stelhet i skuldror, armar mf.
Underbart! Och i kombination med att ister t.ex innehaller mycket vitamin D som jag laste harormsistens, blir det ju solklart att nastan alla nya ”valfardssjukdomar” orsakats av dom nya dietraden , knappast av valfard , som nuvarande sprakbruk lyckats fastsla!
Den Franska paradoxen: -Frankrike har/hade den/en av de lagsta hjartsjukdoms-siffrorna i Europa – samtidigt som de intar/intog den hogsta mangden fett (och vin). Manga har forsokt att binda detta till vinet…
Eftersom D-vitamin lagras i fett hos alla djur, forklaras den franska paradoxen utmarkt av det hoga animaliska fettintaget: Dels halls levern renare – trots(!) hogre alkoholkonsumption- och dels tillhandahalls de viktiga D-vitaminerna i ratt form aret runt fran fran gas och ank – fett. Eftersom detta fett mestadels ar mattat kan vi dessutom lagra det langre utan att det oxideras eller harsknar i kroppen som omega-6 oljor t.ex. , vilket minskar risken ytterligare for manga sjukdomar , t. ex. Alzheimer.
Perigord i Frankrike – dar Fois Gras produceras mest och ats mest, har Frankrikes lagsta siffror for hjartsjukdom ! Alltsa en ”paradox i paradoxen” som bor mana till eftertanke.
Till hosten blir det nog en ny resa dit , via Bergerac, till denna vackra dal for inhandling av bade vin och Fois Gras. Har forsokt fa tag i spansk FoisGras dar gassen matar sig sjalva, men det blev for populart nar en spanjor vann hogsta pris in en Fransk FG tavling! Men det kommer snart hoppas vi pa!
@ Professor Göran:
Du har uppenbarligen ett väl utvecklat analytiskt intellekt men det kommer ändå inte att rädda dig från döden. Vore det inte bättre att du använde din kvarvarande tid åt att leva istället för att grotta ner dig i biokemi ?
@ Q:
Professor Goran har bidragit med manga av dom finaste inlaggen har. Vid ca 65 och atervunnen halsa med LCHF kommer han nog ha tid med bade det ena och andra och vi laser garna hans kommentarer.
Jag tycker det ser ut som om Q ar ett riktigt elakt troll.
Nej – jag tar inte illa vid mig av så ”snälla troll” som Q.
Tvärtom är detta ett tillfälle för mig att ”deklarera” att jag hela mitt liv ”älskat” naturvetenskap och hade redan som 16-åring ett eget kemilab i vår källare. Så molekylärbiologin som jag nu håller på att ”grotta” ned mig i är något av det mest intressanta jag satt tänderna i under de senaste åren förutom den teoretiska termodynamik förstås men den räknas snarast till fysiken som är det andra av mina favoritämnen.
Och sedan har vi förstås filosofin och inte minst vetenskapsteoretikern Karl Popper som under de senare åren lett mig fram till de grekiska försokratiska filosoferna. Här vill jag livligt rekommendera hans sista verk ”The World of Parmenides” för den som nu vill utge sig för att vara seriös i sina att försöka i att förstå hur vi kan skaffa oss ”sann” kunskap (till skillnad mot Dacke som redan från början kategoriskt verkar veta hur det ligger till). För övrig var jag helt nyligen och besökte det område i Italien där de intellektuella greker som flydde från Mindre Asiens kust för 2540 år sedan grundade orten Elea och den Eleatiska filosofiska skolan där det vi kallar den moderna naturvetenskapen då också grundades med Parmenides i spetsen.
Till skillnad mot dessa greker så tror jag på sann demokrati och alla människors möjlighet att skaffa sig riktig vetenskaplig kritisk kunskap. I dessa grekers värld så var kunskap enbart förebehållen en exklusiv elit i samhället och inte till för vanliga människor och så var det till inte för så länge sedan även i vårt land. Men ett sorgligt faktum är ju ändå att den ”elit” som vi har inom näringsläran (Prof. Rössner t.ex.) i mina ögon knappast kan anses stå för någon vetenskaplig kunskap av den enkla anledningen att det de förespråkar inte stämmer med verkligheten. De verkar inte heller skämmas över denna sin egen ”inkompetens” som de efter bästa förmåga försöker dölja bakom vad jag uppfattar vara en högfärdig arrogans.
Men till syvende och sist är det frågan om vad man vill göra av sitt liv.
Tycker man som ”Trollet Q” att det är ”alltför jobbigt” att ”grotta ned sig” och ”fnyser” åt en sådan attityd så är sannolikheten nog inte så stor att man lär sig så mycket och att man kanske då också självmant har placerat sig i den kategori av ”vanliga människor” som filosofen och den sanne aristokraten Bertrand Russell såg ned på i sin berömda aforism:
”De flesta människor skulle hellre dö än tänka. Och de gör det!”
Man kan fråga sig om ”Trollet Q”, Dacke och kanske också min gamla favorit Ninnan och möjligtvis även Gudiol känner igen sig i denna aforism.
stenbj Skrev:
Jag instämmer, jag läser gärna Professor Görans kommentarer och låter mig inspireras av hans tankegångar och erfarenhet.
Den som vet men vet att han vet är en vis man, följ honom
Den som vet men inte vet att han vet är sovande, väck honom
Den som inte vet men vet att han inte vet är ett barn, lär honom
Den som inte vet men inte vet att han inte vet är en dåre, fly honom
@ Professor Göran:
Diabetes typ 2 beror på insulinresistens. Den förvärras av fetma och övervikt. 50% av de överviktiga får förr eller senare diabetes, risken ökar med åldern. Alla obesa får inte diabetes, stark genetisk faktor. Även normalviktiga kan få diabetes typ 2. Insulinresistens är den fysiologiska rubbning som orsakar polycystiska äggstockar hos 10-15% av alla kvinnor, smala såväl som överviktiga. Insulinresistensen orsakar en överproduktion av testosteron i äggstockarna och samverkar med hypofyshormonet LH för att förvärra tillståndet. Kroppens metabola system är invecklat. http://www.masrabassan.com/blog/svensk sida. Orsaken till insulinresistens är ännu okänd.
Långsamma kolhydrater (med lågt GI) ger inte höga insulinstegringar, tröttar ej ut de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. En flack blodsockerkurva håller insulinkurvan lika flack, så länge insulinet utsöndras i tillräcklig mängd och insulinresistensen ej orsakar ett kompensatorisk högt insulinpåslag. Om insulinnivåerna sjunker för mycket sätter kroppens mothormoner i gång, i första hand glucagon. Glucagonet verkar i levern och tillverkar glukos genom glukogenes för att förse kroppens celler med energi via citronsyracykeln.
Insulinresistensen sätter i gång glucagon och glukostillverkningen i levern under efternatten, vilket ger ett förhöjt morgonblodsocker. Insulinresistensen ute i kroppens celler släpper inte in glukos i cellerna lika lätt, varför blodsockerhalten ökar kompensatoriskt.
Nyttan av ett lågt intag av kolhydrater med högt GI, är inte kontroversiellt.
Nyttan av enkelomättat fett ( olivolja, avocado, anka, gås, fois gras) är inte kontroversiellt.
Nyttan av att intaga fleromättat fett av omega 3 typ ( rapsolja, skaldjur, alger, feta fiskar) är inte
kontroversiellt.
Nyttan av att ersätta alla, inklusive de långsamma kolhydraterna med mättat fett är däremot kontroversiellt.
@ Professor Göran:
Länken till mer material om hur hormonerna rumsterar om i vår kropp blev lite otydlig i förra inlägget
http://www.masrabassan.com/blog/svensk
Artikeln om PCOS tycker jag är intressant, särskilt för kvinnor i fertil ålder med infertilitet.
Så fort man tar 2 dagar semester från den här bloggen, börjar det svamlas igen. Ordning i klassen. Skrumplever får man inte av att äta lite kolhydratsrika livsmedel, det borde ni veta. Dricker man 1 flaska vodka om dagen och äter LCHF så lär man också få skrumplever. Äter man ohälsosamt i 50 år och blir fet med alla senkomplikationer, mycket fett och socker finns det stor risk att man får diabetes typ 2 om generna tillåter. Ett land som Japan, ligger tror jag på topplistan av hälsosamt levende, 77 energi procent kolh, 12 energi procent prot och 11 procent fett, stog i läkartidning för något år sedan. men det kanske också är en konspiration som Livsmedelsverket gått ut med för att döda massa svenskar. Dra ner på kalorierna så blir insulin påslaget inte så stor. Jo jag vet att inuiterna äter mer kött och fisk. Mitt kostråd till svenska folket ät potatis dra ner på chips och pommes. Ät havregrynsgröt dra ner på ”gott och blandat”. Drick om ni vill ett gott rödvin, dra ner på läsken. Köp en mindre tallrik och äte färggrant, det är gott med olika goda grönsaker och en god saftig biff m klyftpotatis. Följ mina råd och gå ner högst 1 -2 kg i månaden, lovar att några statiner behöver ni inte.
Ser fram emot motargumentationer
Älskar denna här bloggen, till professorn vad åt vi innan vi var jägare, när vi var encelliga varelser? Vi kanske skulle äta som cellen, glukos
Tack professor Göran – JAG behöver din inspiration; fortsätta ….. Jag lär mig, inspireras, motiveras – heldige dr. Annika – och vi som får møta dig/dina kroniker här. Hjertelig takk! Du är ett förebild när det kommer til ett aktivt liv – på många sätt.
(Avsnitt raderat på Ragnhilds önskemål/AD)
Tack til många andra med – hilsen ”så går jeg ikke alene og tørster etter kunnskap og inspirasjon – men får den her” = gillar.
@ Kosmo:
Och ännu bättre: ät potatisen lättkokt kall i en god hemlagad potatissallad, eller skuren rå i 6 mm skivor sakta stekta i olivolja, med mycket persilja! Lågt GI , gott och nyttigt!
@ ragnhild:
Tack tant Ragnhild! Lilla Q behöver nog en klapp på kinden ibland, som många andra av oss.
Islänningaarna blev sundare av den ekonomiska krisen:
https://www.dn.se/ekonomi/krisen-fick-islanningarna-att-leva-sundare
Hej, Jag undrar om någon kan tipsa om det finns någon matlagningskurs? Gärna en heldag eller helg där man provar att laga många rätter som man sedan kan göra hemma. Enkla vardagsrätter.
@ Ann:
Inte så kort som en heldag eller helg, men LCHF Nolaskogs finns ju.
Se annonser här på bloggen till höger.
https://www.nolaskogslchf.se/
@ Dacke:
”Orsaken till insulinresistens är okänd”. Kan det vara så att stress är svaret? Hittar följande vittnesmål från en patient som går i psykoterapi. En stressad mor skapar en stressad avkomma. Det är inte genetiskt, snarare epigenetiskt.
My diabetes got set in motion at 9 1/2 when I was heart broken for accidentally killing a lizard that I identified with (I loved those Florida lizards — we were visiting from NJ). He slowly died. It was like I was dying. I sobbed and sobbed (I didn’t understand why at the time), every time trying to hold back my sobs. I felt I had to hold back my pain because I would not be understood, just criticized and/or hit. My mother criticized/shamed me an hour later in church; she made and ugly face and said, ”Stop It.”
A lot of me died that day. Over the next six months I lost weight and was finally taken to a doctor where I was diagnosed a juvenile diabetic (I should have been checked out three or four months earlier, but my parents didn’t want to recognize my obvious symptoms).
För övrigt tycker jag debatten mellan Professor Göran och herr Dacke är mycket intressant.
#39 – Det var nok årsak til at jeg havnet i moderasjonskø; jeg ba derfor om at kommentaren ble fjernet – så inte; men jag angrar avsnitt 2 – unnskyld Q. – godt svart Dacke, hilsen ”tant” ragnhild 🙂
Visst är det intressant, vad som händer i mikrokosmos, men jag tror man måste hålla ett mer holistiskt perspektiv när man pratar nutrition. Vilka krafter som påverkar har vi bara skrapat på isberget, det handlar om mycket mera än bara cellen fysiologi, därtill kommer sociologi, människans psykiologi, genetik och som förra talare nämner epigenitik (lemarc hade kanske inte så fel). Det handlar ganska lite om energiprocent hit eller ditt. Det finns en andledning till att man som dietist el nutritionist pluggar i 5 år på högskolan och inte tycker det är kul med lite svammelkostrådgivning som vissa läkare och biokemister i sitt egna lilla mikrokosmos.
@ 44 Jan Darenius:
Jag tror att stress har funnits under hela människans historia. Tänk att ha problem med att hålla sina barn ifrån svält och kyla. Tala om stress.
Orsaken till insulinresistensen måste hittas i faktorer som har tillkommit under de senaste hundra åren då diabetes, både 1 och 2, har exploderat. Gifter i mat eller miljö?
Men oavsett orsak till insulinresistens och diabetes är den viktigaste komponenten i behandlingen att minimera blodsockerhöjande kolhydrater.
@ 46 Kosmo:
Skillnaden mellan LCHF-ares kostrådgivning och dietisternas är att av LCHF blir de överviktiga och metabolt sjuka slankare och friskare, medan de blir sjukare om de äter enligt nutritionisternas rekommendationer. Trots dessas 5 år på högskolan.
Kosmo
Det spelar ingen roll hur länge dom har pluggat, det är bara dom senaste åren som vi har börjat förstå att tarmfloran kan vara orsaken till fettman.
Dietister nutrionister kan inte veta det som har varit okänt.
Nutritionskunskap är inte relevant om vi pratar om tarmfloran eller miljögifter.
Är det tarmfloran så handlar det om immunologi och inflammation vilket dom inte läser.
Stress är bara en bortförklarin, vist påverkar stress aptitregleringen i hypotalamus men det förklarar inte vår fetma.
Kosmo,
Det verkar som om du och vissa andra forsoker dra bort fran amnet som ar. : ”Ater vi oss till skrumplever”. Alltsa via framforallt fruktos som gar genom nastan samma komplicerade levercykel som etanolen.
Israeliska forskare har klart visat att ett par lask om dagen till barn leder till markbar forfettning av levern pa ett par veckor. Skillnaden var sa markbar att forsoket avbrots tidigare an planerat med tanke pa de stackare som blivit slumpade att dricka lask…
Om du laser om vad professor Goran skrev i 18 sa ser du att hans lordagskronika inte stannar vid den svarfangade mikrobioligin utan stann ar hitom denna, framforallt till de ekonomiska intressena. Dessa undviker du helt att namna i din sista jordlandning som plotsligt mynnar ut i ett forharligandet av de valubildade nurtionisterna! Detta ar skamligt tycker jag da:den har bloggen till storsta delen handlar om hur vanliga manniskor fran alla delar i samhallet har lyckats atervinna sin halsa, genomgaende genom att inte folja valutbildade nutrionisters rad utan helt enkelt gora TVARTOM!
Vi har foljt Annikas rad:
Vi undviker.nastan helt kolhydrater – inte ens kall potatis, men massvis med sallader och olivolja!
vi undviker helt (fler)omattade fetter, fast kan vara svart att veta..
Vi ater samma mangd proteiner som tidigare….
Vi ater knappt halva vikten mattat fett mot vad vi brukade ata i kolhydrater.
Vi ser friskare ut och kanner att vi orkar mer an forut, kanske for att vara levrar rensas ut betydligt regelbundnare – dagligen – med det hojda fettintaget.
Det leder gradvise till att de sk valfardsjukdomarna forsvinner. Men valfarden i sig forsvinner inte, endast skrapmaten som diverser nutionster fortsatter att lura i folk.. Som jag sa tidigare,”valfardssjukdomar” ar ett namn som skulle ha kunnat ha satts pa alla vara kroniska akommor av margarin , socker och pastaindustrin, om dom visste om hur sjuk man blev av deras produkter. Ett mycket battre namn pa dessa sjukdomar gar tillbaka till det man framforallt undviker for att bli kvitt dem, sa jag kallar dom istallet for ”kolhydratsjukdomar”.
Det enda som inte fungerar har pa bloggen ar att vissa kan inte tanka sig att det ar mojlgt att bli frisk genom att ersatta kolhydrater med (mattat) fett. Dessa ar bl. a.
Kosmo,
Trollet Q
Ninnan (ej har idag)
Och naturligtvis den eviga hackspetten Dacke. Han har tydligen tagit som
(nuvarande) livsuppgift att omvanda LCHF-are till tvivlare , eller bara att sprida allman osamja.
Sjalv har jag pa sju manader blivit av med kula pa magen (visceral fat), 7 kg, hogt blodtryck, karlkramp plus att jag ar 100% medicinfri. Tack vare Annika och dom uppriktiga bloggarna har som ger nagot tillbaka till Annika och oss andra. Nar jag vid 59 ars alder ”fick reda pa” att jag hade karlkramp och var tvungen att leva med det resten av livet var det presenterat som kalla fakta. Jag forstar hur tusentals andra i liknande situation blivit vilseledda pa samma satt av valmenande lakare med mangarig utbildning och erfarenhet. Sex ar senare, nar det borjade ma riktigt daligt i December 2011 provade jag raden som finnes har, med ovanstaende enastaende resultat.
Eftersom jag belv frisk nar jag slutade med kolhydrater ar det rimligt att jag led av en kolhydratssjukdom. Och jag var knappast ensam.
Jag refererar till din kommentar 48 annika: mig veterligen så använder sig dietister sig av Socialstyrelsens rekommendationer, vilket en av de 4 förespråkade koster är en låg kolhydratskost. Jag tycker det är väldigt konstigt att du använder termen vi och dom. Det handlar om att man ger en adekvat individuell kostrådgivning, alla är inte lika, det finns inga generella kostråd. Det finns många som provat LCHF och det har inte passat dem, och det finns dem soundet funkar med LCHF och mer talet av dem bloggar på denna blogg och beskriver sina halleluja moments. Dagen forskning gällande låg kolhydratskost visar på att man äter mindre ( utan att vara en rymdraketforskare så leder det till viktminskning) och man man börjar reflektera på vad man stoppar i munnen. Resultat av samband mellan fruktos och insulinresistens visade man på att ge en massa råttor en hög koncentration fruktos i sin mat, långt mycket mer än det fin om man äter 500 g frukt och grönt om dagen enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, så ge er. Den huvudsakliga kosten i jägarsamhället var frukt, nötter och bär, ibland festade man på en mammut, som vi gör till jul.
Karl. En dietist skulle aldrig säga till någon att äta mycket kolhydrater, dietister skulle kanske säga att ät mer av kolhydratsrika livsmedel med hög andel fullkorn el fiber. Man äter inte kolhydrater. Försök använda termer man använder, annars blir det en konstig diskussion. Jo en dietist är uppdaterad i tarmflorans fysiologi, termen heter Gut-Brian-axis, det är av intresse när dietister ger rekommendationer angående IBS. Det finns evidens baserad kunskap gällande fördelaktiga livsmedel gällande tarmen så kallade foodmaps.
Till stenbj. Vad bra att du tycker som jag, det är inte bra att dricka för mycket läsk. Kul att du mår bra och att du börjat reflektera på vad du äter,. Jag är förespråkare av vad som händer ang nutritionsforskningen, men jag är objektiv. Om du har läst mina tidigare inlägg så ser du att jag inte dissar LCHF men jag ser inte det som lösningen på alla världsliga problem. Tror du inte att det finns pengar bakom LCHF att tjäna. Paulun, lauritson och kära dr Dalhkvist tjänar en ordentlig hacka på att diktera hur vi skall äta.
Har varit till 3 dietister,men har fått tallriksmodellen som råd. Har börjat äta smör och tack vare detta så har min gallsten minskat från 1,5 cm till 0,5 cm. Tidigare åt jag inget fett enbart hårdost och smörgås. Det är bättre att äta bort en gallsten än att göra en livsfarlig och blodig operation.
Inkompetent folk som skriver i Expressen och en barn-fett-läkare som håller på att bli arbetslös.
”som att kasta pärlor till grisarna” är ett minst 2000 år gammalt talesätt. Det är också anledningen till att jag inte skriver ett långt inlägg i natt trots att jag så gärna vill.
Prof. Göran. Du är en av de jag gärna delar mina pärlor med.
52;
” Den huvudsakliga kosten i jägarsamhället var frukt, nötter och bär,…”
Ovanst. påstående är en kandidat till årets mest korkade! Fast jag antar Kosmo på nåt sätt glömt ta med det han missat, sent på kvällen som det var när han skrev det. Ibland är ju det uppenbara för uppenbart.
Kosmo Skrev:
Kosmos, jag tror att du är dietist! Det är ju fullt möjligt att du aldrig säger till någon att äta mycket kolhydrater…men den dietist som talade om för mig och min gamla mamma med diabetes och förestående amputation, sa att ”ät precis som vanligt, men välj lightprodukter”! Man behövde inte fundera över någon speciell kost, man tog ju insulin.
Då – visste jag själv som anhörig, inte mycket om diabetes, men vart efter insåg jag att det var ett dåligt råd ”att äta som vanligt”.
@ 52 Kosmo:
Jag har inte erfarit att några dietister har börjat ge råd om lågkolhydratkost, trots att Sockalstyrelsen har påbjudit det. Och de dietister jag har hört om skrämmer fortfarande patienterna för naturligt mättat fett såsom smör.
@ 54 Kosmo:
Jag tjänar ingenting på att skriva i bloggen om hur vi ska äta. MItt företag får in lite pengar på försäljningen av mina böcker, men de pengarna går till resor ”i tjänsten” och inköp av en del böcker och tidningar i ämnet. Jag har inte tagit ut någon lön från företaget sedan jag åter tilläts att arbeta som läkare i maj 2011.
Jag hade då varit avstängd från det i två år pga att jag hade skrivit i bloggen om mina åsikter om massvaccinationen mot svininfluensan.
Så totalt sett över åren har jag förlorat stora pengar på mitt engagemang i kostfrågan.
Paulún och Lauritzen förespråkar inte LCHF utan GI, och det är en helt annan sak.
Kosmo ger en väldigt bra illustration över nutritionisternas flummiga och orealistiska resonemang i kostfrågan.
Härligt med en ivrig morgon debatt. Hoppas jag inte trampade för många på tårna..
@ Kosmo:
Morkret och osamjan ar trollens land. Nu har ljuset aterkommit och jag hoppas det skrammer bort bade Hacke och Kosmotrollet.
Kanske ska ändra namnet till kosmotrollet, lät kul. Tack stenbj
@ Annika Dahlqvist:
Och är håller jag med Annika till 100%, blodsockerhöjande kolhydrater ska man absolut hålla nere intaget av. Kolhydrater med lägre GI än 40 är dock inte blodsockerhöjande.
@ Annika Dahlqvist:
Ja, smör är på bronsplats vad gäller fettbalans enligt min åsikt:
Smôr 80%, 100g innehåller :
Fett 80g varav mättat: 53.22g, enkelomättat: 18.45g, fleromättat: 1.59g, kolesterol: 256mg.
Fast det innehåller ju bara 53% mättat fett!
@ Jan Darenius:
Ditt citat skildrar utbrottet av barndiabetes, eller diabetes typ 1. Den har sin grund i att kroppens immunförsvar angriper och slår ut de insulinproducerande cellerna, en s k autoimmun sjukdom. Den kan utlösas av t ex virusattack och psykisk stress kan säkert trigga. Diagnosen på typ 1 är att man har antikroppar mot beta-cellerna, vilket inte är fallet vid typ 2.
@ Dacke:
Hacke, nu forsoker du forvirra igen…..
Alltid forsoker du oka kolhydrater och minska pa dom basta fetterna.
80% smor ar inte smor, det ar Bregott.
Endast rent smor ar 100% smor .
Bregott. ar smor utspatt med rapsolja.
@ StenBJS:
Suck
https://www.vitaminsidan.se/livsmedel/smor-fett-80/
!!!
@ Dacke:
Du skrev ”Smor 80%” vilket jag tydligen feltolkade som ”80%-igt smor”, vilket ar just bregott, nar du egentligen menar fetthalten.
Smor har ungefar 80+% fett, resten ar huvudsakligen vatten.
Bregott ar daremot bara 80% smor vilket sanker mattat fett fett till bara ~42% fran 53%.
Intressant att du borjar intressera dig for mattat fett!
Ar det p.g.a att det inte harsknar i kroppen? Den formodade anledningen till att bade vi och andra djur lagrar upp overskottskolhydraterna pa detta satt i vara kroppar?
Vet du fler bra anledningar till at ata mer mattat fett, skriv garna!
Det är sakligheten jag vill tillföra. När man pratar om naturligt mättat fett och tar smör som exempel, tycker jag man är osaklig. Ta ISTER i stället, det innehåller 100% mättat fett.
Å andra sidan finns det säkert något naturligt skäl till att kalvarna får rätt stor mängd enkelomättat fett i maten, vad tror Du?
Du har inga prickar eller ringar över bokstäverna, vilket sorts tangentbord använder Du?
Kosmo Skrev:
Och exakt vad skulle du råda en person med IBS att äta? Jag har IBS och detta triggar jag igång både om jag äter fiberrikt(sk lågt GI) och stärkelserik/sockerrik kost. Min mage håller sig lugn och fin på max 40g kh/dag och fibrer endast från frön, nötter och grönsaker. Resterande näringsintag kommer från ägg, smör, kött och kokosolja.
@ StenBJS:
Och sen lite mer saklighet (förlåt min envishet, jag är född i Småland):
Anka, som är en sjöfågel, innehåller per 100g
Mättat fett, 13.2g
Enkelomättat fett 18.7g
Fleromättat fett 5.1g
Fisk, som är växelvarma djur, har ju som bekant omega3-fett om de är feta och vuxit upp i fritt tillstånd.
Om domhär härsknar eller inte medans de lever vet jag inte, vad tror Du?
Smor innehaller mest mattat fett av vardagliga fetter, plus en del battre omega-3 fran grasbetande djur.
Intressant att du namner ISTER.
Hog konsumption av ISTER av vara forfader ar troligtvis anledningen till att dessa ofta klarade sig genom vintern utan att bli latt sjuka, UTAN supplements!
Detta p.g.a att alla djur lagrar D-vitaminer mm (?) i kroppsfettet.
Sa svalta eller springa mer kan vara nyttigt pa vintern, for att fa ut D-vitamineran i cirkulationen, om man ar vegetariian t.ex.. Men att konsumera ister eller andra naturliga djurfettet verkar enklare.
Nu vet jag inte om det ar 100% mattat fett i ister. Beror ej det pa djurens foda?
Betraffande kalvar som far fett verkar detta lite forfluget om det ej direkt ersatter modersmjolk, vilket aven det verkar onodigt, men formodligen billigare. Mattat fett till kreatur ar helt fel – kreatur ar vegetarianer, ett steg nedafor oss i naringskedjan.
Kreatur som renodlade vegetarianer omvandlar kolhydrater direkt til blodfetter genom sina 4 magar. Inte ens Professor Claude Marcus kan gora det, men kanske forskar han pa nagon ny operation?
Fordelen med det renodlade ”vegetarian-systemet” ar att kolhydraterna aldrig blir socker i ett mellansteg som hos oss manniskor. Alltsa alla dom daliga sidoeffekterna av kolhydraterna forsvinner hos kreatur.
Hos oss daremot passeras ofta skadliga toppar av bade socker och insulin in de for oss nodvandiga mellanstegen. Visst kan vi leva sa, men hur lange kan vi vara friska och leva sa? Huvudamnet for den har bloggen.
Det ger samtidigt MITT svar pa varfor jag tycker att dom langsamma kolhydraterna kanske inte ar sa halsosamma: De passerar alltid blodsockersteget. Vet nagon (veterinar) typiska HbA1C man kan mata pa kreatur? Pa en renodlad LCHF-are ? Pa barn som behandlats med ketogenisk diet for att behandla epilepsi?
Ringar och pricker fattas pa dom Anglosaxiska tangentborden. Inte bara LCHF sprids numera som lopeld over varlden!
Pseudonymer av den typ som jag anser Kosmo och Dacke representerar får mig nu att fundera på kaxighetens själva väsen och inte minst i förhållande till den ”halvbildning” man får sig till livs när man genomgår en yrkesinriktad utbildning på högskolenivå .
När man gått igenom en sådan grundutbildning så kommer man ut som utbildad men knappast som bildad. Äkta bildning enligt min mening kräver ett nyfiket kritiskt tänkande i bredare termer och har ingenting med yrkesutbildningar som serveras på högskolorna – tvärtom skulle jag vilja påstå. Enligt min erfarenhet har tyvärr ytterst få studenter under en sådan utbildning tänkt en enda självständigt tanke hur gärna de flesta än vill tro att de gjort detta. När de är klara med utbildningen tror de helt enkelt att de ”vet” i jämförelse med människor som inte har genomgått den aktuella utbildningen och det är ju förstås en rimlig tanke men denna inbillning är tyvärr väldigt besläktad med högfärd. Motsatsen till denna attityd är förstås den vetenskapliga ödmjukheten i Xenofanes anda men denna attityd har varken genomsyrat dietistkåren eller läkarkåren som hela tiden förlitar sig på de ”religiösa dogmerna” i sina ”läroböcker”.
Faktum är att studenten under sin utbildning helt enkelt har blivit korvstoppade med just ett antal sådana religiösa dogmer som t.ex. att mättat fett är farligt eller att det i princip inte har spelat någon roll vad man stoppat i sig om man blivit tjock för att det bara är kalorierna som räknas. Det senare är i mina ögon är också något av det mest stupida som genomsyrat näringsläran under nu mer än hundra år. När jag därför ser den kaxighet som pseudonymerna presterar på den här punkten så slår det mig ännu mer hur lite de ”tänkt” kring den mest elementära termodynamiken och förhållande mellan variablerna i den ytterst enkla energiekvation det här är frågan om.
Anledningen att studenterna ”korvstoppas” med dessa dogmer är förstås att det råder ”konsensus” kring dogmerna som i vilken religion som helst men detta har förstås ingenting med vetenskap att göra – det har aldrig konsensus gjort och kommer heller aldrig att göra. För konsensus är just ”locket på ” och ”tyst i klassen” vilket är själva motsatsen till det vetenskapliga, kritiska och självständiga tänkandet.
Man får därför anta den här typen av pseudonymer är ganska nystoppade som ”korvar” och att skinnet också kan vara så spänt att de knappast får in tummarna innanför västen.
Ibland får vi in doktorander som har denna kaxiga attityd och den allmänna erfarenheten kring den typen av forskarstuderande är att de normalt tillhör de sämsta för de ”vet” ju redan hur det ligger till och detta är ju knappast en bra grund om man skall lära sig något grundläggande nytt. Ofta, och tack och lov, försvinner den här kaxiga attityden när de ska ta sin licentiatexamen, dvs. halvvägs i forskarutbildningen och då brukar det gå lite bättre.
Tyvärr säger min erfarenhet att även många nybakade doktorer kommer ut och ”tror att de vet” och detta är i mina ögon ännu mer sorgligt än när det gäller studenter på grundutbildningsnivå.
När det gäller den kaxighet som för mig kännetecknar just obildning så är nog kaxigheten inte så mycket att göra åt för om nu bildningen är själva lösningen på denna attityd krävs ödmjukhet i förhållande till ens egen bildningsnivå för att själva processen ska kunna påbörjas och därmed har vi ju hamnat i ett Moment 22. Min erfarenhet av kaxigheten här på bloggar är också att den snarast karaktäriseras av ett ”förakt” för bildning.
Kaxighet är för mig synonymt med att tro på dogmer.
@ Professor Göran:
Väl skrivet. Som nyexaminerad är lätt att tro att man vet bäst ända tills man träder in i det verkliga livet, då är det erfarenhet och förmåga att lösa problem som räknas.
Professor Göran
Jag är osäker på om frågor som denna har så mycket med bildning eller brist på bildning att göra. Tror främst det har med en individs uppväxtmiljö att göra. I den grundläggs egenskaper som nyfikenhet, öppenhet, sökande, självtillit och ifrågasättande av auktoriteter. Det finns rigida, auktoritetsbundna och ”rädda” personer både bland mycket högutbildade och oskolade. Kaxiga besserwissrar finns överallt! 🙂
@ Professor Göran:
Mycket valskrivet, framforallt din inbjudan till odmjukhet:
”……..När det gäller den kaxighet som för mig kännetecknar just obildning så är nog kaxigheten inte så mycket att göra åt för om nu bildningen är själva lösningen på denna attityd krävs ödmjukhet i förhållande till ens egen bildningsnivå för att själva processen ska kunna påbörjas och därmed har vi ju hamnat i ett Moment 22”
Svart ,och ju kaxigare desto svarare. Vad dom kaxiga trollen har behoever for att losa upp sina catch 22- knutar vet i varje fall inte jag. Men sjalva sa ”vet” dom naturligtvis, som vanligt.
Men om dom vagar lasa om ditt fina inlagg ett par ganger kan en utvag kanske sippra fram aven for dem.
Anna B M
Det finns förstås många bottnar i begreppet bildning.
För mig är det som du säger mer frågan om en demokratisk, antiauktoritär attityd och man behöver då inte vara utbildad eller ”skolad” för att vara bildad. Jag skulle nästan vilja påstå att bildning och en vetenskaplig (nyfiket, kritiskt sökande efter ”sanningen”) attityd måste gå hand i hand. Om man då som Annika utgår från verkligheten i sin kliniska praktik och i denna anda ödmjukt och utan att böja sig för auktoriteter odogmatiskt söker sig mot sanningen i fråga om kost och hälsa genom att ta in så mycket kunskap som möjligt från alla olika håll så är detta i mina ögon frågan om en bildningsresa som höjer hennes ”bildningsnivå” långt över de flesta av hennes läkarkollegor som (av rädsla?) just böjer sig för auktoriteterna och absolut inte delar Annikas sökande attityd.
USA’s störste poet Walt Whitman var definitivt inte skolad men bildad var han och sökte nyfiket ständigt ny kunskap. Bob Dylan placerar jag i samma kategori som ständigt prövade nya vägar även om han uppvisade vissa kaxiga drag speciellt mot journalister och inte minst mot den ”akademiska världen”. Vad han sa då han fick sitt hedersdoktorat lämpar sig knappast heller för tryck.
Prof. Rössner är för mig ett typexempel på en högt utbildad person som jag skulle vilja kalla ”obildad” på grund av just hans rigida attityd i kostfrågorna. Han verkar överhuvudtaget inte intresserad av att ifrågasätta grundvalarna i sitt eget kosprogram trots erkännandet av sitt totala misslyckande. Då har man för mig lämnat allt vad som ligger i en vetenskaplig bildningsresa om han nu någonsin befunnit sig på någon sådan. Hans recension av Matrevolutionen i läkartidningen skulle jag vilja beteckna som höjden av ”obildning”. Tyvärr är han knappast ensam inom näringslärans professorskår och där det är ytterst få som vågar ta strid mot koncensus trots att vetenskapen egentligen för länge sedan sopat bort det mesta av grundvalarna.
Jag har själv aldrig träffat någon kaxig besserwisser som haft den karaktär som jag förknippar med begreppet bildning.
Måste säga, skriva att jag har svårt att förstå Professor Görans högtstående dömande av t ex Dacke. Även andra signaturers utdömande. Är det att Dacke t ex visade på fakta ang. smöret eller vad? Omvänt så har Annika fler än en gång kommit med div. ”faktapåståenden” som när dessa ifrågasätts / överbevisas så heter det att man trollar, är kaxig, ska starta en egen blogg för att sprida sina budskap osv. Detsamma tycks även gälla div. Low carb -gurus, t ex Gary Taube, så verkar det bli liknande reaktioner.
DÄREMOT så tycker jag det är betydligt mer intressant att folk berättar om när de kanske provat allt möjligt under många år och sedan gnm LCHF återfått hälsa osv. Ungefär som Skaldeman en gång började. Då är vi inne på personliga erfarenheter och om då Rössner, Dacke eller Kosmo m fl. ifrågasätter det eller ger andra förklaringar osv, så får dom väl göra det. Emellanåt kan vi alla kanske lära oss nåt även av det – och dom kanske kan lära sig nåt också!
@ Dacke:
Dacke, If you refer to muscle or ”whole duck”, you are not very specific very often so I don’t know.
Here figures of how the fat is split
Duck fat contains 35.7% saturates, 50.5% monounsaturates (high in linoleic acid) and 13.7% polyunsaturated fats.
Duck fat has very little of the easy-go-rancid oils, so they are probably well protected in the good company of the saturated and the 2nd best for stability, monounsaturated fats, I think.
When it come to fish oil I am far from sure! Sheep and horses in Norway that developed scrapie and BSE were often fed fish meal as supplementary winter feed. Generlly, incorporation of polyunsaturated fats in tissues could naturally be followed by part degeneration/oxidation in tissues, first creating dysfunctional volumes that could later progress to stagnant volumes in all type of tissues naturally including brains.
Progression/Regression would be a fine balance between volumes of oxidation-prone fats to total fats on the one side and available antioxidants and immuno-functionality on the other side. If progression results stagnant tissues could easily be invaded by all kind of opportunists, for instance prions, in my opinion.
Hence polyunsaturated fats seem a viable candidate as a root culprit to many degenerative diseases like
BSE, Scrapie, CJD and possibly also Alzheimers. Apart from damage to metabolism etc..
That Alzheimers have regressed with coconut implies that the level of fat saturation is important and that unsaturated fats could be needed to be taken in highest moderation.
That’s my understanding, or opinion.
See what you can find, Dacke!
If your English is good Google what Ray Peat has to say on the matter.
Try this summary link first: https://www.thescreamonline.com/essays/essays5-1/vegoil.html
@ Stefan:
Vi har faktiskt två kostlinjer som står emot varandra.
Den officiella HCLF som gör folk sjuka och LCHF som gör folk friska som har blivit sjuka av den officiella.
Vi har förstås en gigantisk apparat (etablissemanget) som självklart försvarar den officiella linjen med alla ekonomiska intressen som är inblandade och uppenbarligen uppbackade av Dacke och Kosmos om jag nu inte har missuppfattat vad de påstår och sedan har vi vår, i världsmåttstock, obetydliga LCHFrörelse som försöker förändra det pågående vansinnet och med mycket goda resulat. Man kan därför kanske undra varför inte alla inom sjukvården egentligen kasta sig i famnen på LCHFrörelsen ”med kärlek”.
Dacke, Kosmos och andra får mycket väl försvara den officiella linjen om de nu är övertygad om att den är riktig men jag tycker inte de ska inta en så kaxig attityd mot LCHF om de nu inte har väldigt speciella skäl till denna kaxiga iställning.
I övrigt håller jag med dig om att de personliga berättelserna är mycket mer givande än någon oväsentlig diskussion om sammansättning i något visst livsmedel. Själv tycker jag t.ex. att Michael Blombergs resa till och från LCHF och hans landning i den extrema HCLF är jätteintressant. Det vore därför också betydligt mer intressant att höra Dackes och Kosmos egna berättelser om varför de är, som jag upplever dom, så rabaiata motståndare till LCHF. Har de blivit sjuka på denna kost eller vad har hänt? Tycker de att vi är ”dumma” mot dietister och är dietister själva?
Det vore intressant att höra just deras personliga berättelser och jag kan lova dig att jag kommer att läsa dem med stort intresse. Vi LCHFare bjuder ständigt på våra egna så varför kan inte våra motståndare göra samma sak? Jag tycker att de borde komma ut på plan inte gömma sig bakom några pseudoresonemang.
Verkligheten är faktiskt mycket mer intressant än all dogmatik!
@ StenBJS:
Vad gäller kalvarnas fettintag tänkte jag på s k amkalvars situation, där de dricker sin mammas hela produktion, det mest naturliga i min värld.
Idisslare har förmåga att bryta ner cellulosa till sockerarter. Vi måste nog kalla in en veterinär för att klargöra deras metabolism i grunden, men socker blir det när man spjälkar cellulosan.
Kanske Ragnhild kan hjälpa oss med Isters sammansättning. På den tiden jag var ung och rask och vandrade runt i Jounheimen fanns det ister att bre på smörgåsarna.
@ stenbj:
Jo min referens var hel anka med skinn. Varför fick jag anka i tankarna, Jo en av våra kollegor på bloggen, jag har tappat bort namnat, tänkte sig tillbaka till Perigord för att äta sig frisk på mättat fett. Där festar man på ankor och gäss och lever länge och sunt utan hjärtsjukdomar, kanske har det att göra med de höga halterna enkelomättat fett i maten?
@ Dacke:
Det var jag som langtade tillbaks till Perigord. Och inte bara till de hoga halterna enkeltomattat utan till kombinationen med mattat fett.
Valkommnar en veterinar att beratta om kossornas matsmaltning. Jag erinrar mig att endast blodfetter
blir resultatet, inte blodsocker, som jag skrev.
Annars insatmmer jag med ProfessorGoran: Vad ar dina egna erfarenheter av LCHF?
Nothing ventured nothing gained.
@ stenbj:
Jo, min engelska räckte för dokumentet på Din länk och också för dethar:
https://wellnessmama.com/2193/why-you-should-never-eat-vegetable-oil-or-margarine/
De säger i princip samma sak dvs fleromättade fetter och särskilt de processade är farliga för människor och djur, vilket är helt okontroversiellt för mig. Man får den lilla mängd man kan behöva av esentiella fettsyror via allsidig kost. Jag tycker synd om amerikanerna, som baserar sin livsmedelsproduktion på soja och majs. Jag tycker synd om det amerikanska folket, eftersom de fortfarande drivs av begäret att visa att det finns mat i överflöd genom att äta ihjäl sig, och att de blev osams med Castro och blev tvungna att ersätta sockret med det som var ännu värre: majssirap. Jag tycker synd om amerikanerna, som är så fettskrämda att de tom producerar och säljer 100% fettfri olivolja. Jag förstår att de måste sätta till majssirap till allt, eftersom fettet saknas som smakförstärkare.
För mig är dehär båda utredningarna som att slå in öppna dörrar, men vad jag saknar är en bra utredning av effekterna av den naturliga olivoljan. Fast man gräver förstås där man står, mitt i majsåkern.
I sammanhanget vill jag återknyta till min undring rörande vegitabiliska fetter, tidigare i tråden om vegitabiliska fetter:
” Det finns en markerad skillnad mellan två grupper vegitabiliska fetter, har jag funderat fram. De allra flesta kommer från innehållet i frön, typ raps, kokos, solros etc men det finns en grupp där fettet finns i fruktköttet typ avocado, oliv etc. Fettet har helt olika funktion hos de båda grupperna:
1 som näring till en ny grodd och
2 som lockbete för att någon ska frestas att plocka och äta och på så sätt sprida kärnan till ny växtplats. Om det har någon signifikans vad gäller hälsosamheten vet jag inte, men rapsen försvarsde sig med ett gift, har jag hört.”
@ stenbj:
Har hittat en ganska uttömmande beskrivning av kor och hästars metabolism:
https://alike.se/rapport/Johanna/Test/N%E4ringsfysiologi%20och%20fodervetenskap_Sammanfattning.pdf
Idisslare använder också glukos som bränsle till sina celler, fast nedbrytningen av cellulosan ger en stor mängd andra produkter också. De har verkligen en mycket komplicerad matsmältning.
Ska göra en sammanfattning av min mathållning senare, när jag kan prioritera ett par timmars arbete med saken, lovar att återkomma!
Hur fettets funktion i vaxten kan avgora halsosamheten ar ju intressant. De fetter som faktiskt anvands av vaxten vet vi – och vaxterna – att de ar halsosamma(1) . De som utgjor lockbete (2) ar ju tydligen i stort sett ”reklam”, precis det som Unilever etc anvander for att kunna salja de billiga oljorna vidare till oss. Vilken ironi!
Grupp (1) har ett hogt ravarupris nara slutpriset medan skillnaden for grupp (2) ar stor! . Raffinering tar en liten del och resten av slutpriset delas mellan reklam , transport och vinst. I vilka proportioner ?
Betraffande olivolja sa instammer jag. Enda felet med olivoljan ar att vara myndigheter inte haller kontrollen pa vad som saljs. Enligt uppgift sa konsumerade Italien mer olivolja an vad landet producerar, samtidigt som man uppvisade en nettoexport… Ar maffian verkligen dod? Utblandning med billiga raps och andra oljor ar nu en storindustri i manga medelhavslander, sa det ar valdig svart att veta vad man koper i affar ute i Europa och i Sverige eftersom allt har ar importreat darifran.
Sa tills SLV gor en storinsats har sager jag i allmanhet nej till olivolja.
Darefter ar det intressant att studera dom verkliga fordelarna med olivolja.
P.g.a. att det ar enkelomattat blir oxidationshastighetn lagre an hos alla fleromattade fetter.
Alltsa i kroppen atgar mindre antioxidanter an for alla fleromattade oljor (omega-6 etc.) for att halla olivoljan i trim= anvandbar.
Rapsoljan ar ocksa enkelomattad till stor del men ar tydligen genetiskt modifierad for att ta bort gifter den inneholl etc., , sa helst inte for mig i alla fall.
En dam som klarade sig lange var Jeanne Calment, Hon blev 122. Hon rokte intill 118 arsaldern och drack aven ett glas sherry om dan . Alltsa i moderation. Enligt uppgift modererade hon dock inte olivoljan som hon ofta drankte in manga ratter i samtidigt som hon at mangder med mork choklad.
Representerar hennes vanor har en perfekt balans mellan enkelomattat fett och antioxidanter fran den morka chokladen? Atminstone delvis tror jag. Dessutom bodde hon i en liten stad, Arles i sodra Frankrike sa man kan anta att det var akta olivolja hon anvande.
Om man tror som jag, att det mattade fettet ar det sakraste kortet mot oxidation och samtidigt inser att det kan ta tiotals(?) ar att ersatta allt skrapfett man satt i sig under aren kan det vara intressant for vissa att kokosoljan aven finnes ”fraktionerad”. I stort sett endast mattat fett finnes kvar. Kanske en ny oppning ?
For att fa ett slut pa bregott-epoken, gar det att gora liknande med smor?
#88
Sitat: ”Sa tills SLV gor en storinsats har sager jag i allmanhet nej till olivolja”.
Det gör jag också – och ”landbruks”-maffian läver i bästa välgående i Italia – säkert med grener över til Hellas…. det är bara att googla, evnt. läsa/reportasjer – TV reportasjer med.
Vad var det en sa: Visa kvitteringer på salg och jag tror dig. Ha,ha – italienerna har kvitteringer på alt – got it? 😉 Eks. som omhandler olivolja:
https://e24.no/utenriks/eksklusiv-italiensk-olivenolje-er-full-av-juks/20135417
Omkring 1900 talet var det smugling i stor stil folk ”livnärde” sig på – fattigdom närer kreativitet …. ? ”Nöd lärer naken kvinne å spinne” – ni har det säkert också på svenska dette ordtaket.
@ ragnhild:
Hej Ragnhild!
Artikeln i E24 felinformerar om det viktigaste: Den billiga oljan ar INTE olivolja. Riktig olivolja fran de uppraknade landerna ar minst lika bra och dyrbar som den italienska! La Republica vill kanske inte stota sig med maffian och berattar darfor ej for den italinsaka lasekretsen att oljan blandas upp med fleromattade vaxtoljor eller rapsolja, det enda som skulle kunna kopas for priserna som anges. De enda som idag kampar for att landernas rattsvasenden skall se till att fusket stoppas ar de bonder som BARA odlar olivolja, med hela tiden sjunkande priser, p.g.a. demand and supply. Marknaden spas hela tiden ut med skrapolja vilket sanker priserna pa all akta olivolja eftersom fuskoljan saljs som akta vara, helst med lyxetiketter.
Man kan alltsa ganska sakert slutleda att ju mer utbrett fusket ar i ett omrade, ju snabbare sjunker priset pa denna mycket svarproducerade vara i samma omrade. Och sa har ser det ut:
”Prices for extra virgin olive oil have dropped by 12% year-on-year in Spain, 5% in Greece and 38% in Italy, data from the International Olive Council shows.” Since 2002 I read from the article, if it is possible!.
Alltsa storsta fusket i maffians hemland Italien. Spanien tvaa och Grekerna, arligare an vi trodde!
https://www.guardian.co.uk/business/2012/may/29/olive-oil-prices-slide
Betraffande Italiens olivoljebalans (-obalans) som namndes tidigare:
2011: Import+Production: 100 + 440 =540 K ton. Inhemsk konsumption+Export: 660+160=820K ton. Den Italienska olivoljan okade med 270K ton fran ”ingenstans”, for att ge en uppfattning av fusket.
.
Siffrorna sammanstallda fran EU tabellen finnes pa den har lanken:
https://www.internationaloliveoil.org/estaticos/view/131-world-olive-oil-figures
Om nagon har lust att satta upp alla producent landerna pa samma satt , year on year sa finns pdf- data
sedan minst 10 ar tillbaka for alla europas producenter. Da kanske vi kan fa en bild av varifran man har storst mojlighet att fa tag i akta vara!
Har ej fatt nagot grepp pa hur man kollar olivolja. Eftersom problemet med den iblandade omega-6 oljan ar att den harsknar snabbt ar det harskningstiden snarare an analyser som ar avgjorande for hur (o-) halsosam den ar. T.ex. nagra dropp-prov ( liten droppe=stor yta per volymsenhet) i 37C i cirkulerande luft bor ge ett snart svar. Tror att oljan ”torkar” snbbare ju smare den ar. Nagon som vet battre? SLV kanske laser har ibland och behover lite tips! Kanske det gar bra i rumstemperatur, fast tar langre tid da.
#90
Intressant, och jag tackar för god info; måste ”lusläsa” mera = tar lite tid, men som jag forstår är det best att ta till den grekiska olivoljan?
Läste på en blogg (i.f.m. Hellas förtviivlade situation); erinnar inte bl.länken – att odligen af grekiska bönders olivolja (som medlem af EU) mest gick till export och derfor fantes där mindre af den godaste att få tag på för grekerna själva. Om det är sant, så sorgligt…. .
Jag slutade med olivolja – då jag erfarte den dyra harsk (gång på gång) – även om den hadde en fin olivenkvast i flaskan och fin etikett…. .. Inte gull alt som glimrar – nej.. 🙂