Varför du ALDRIG ska äta vegetabiliska oljor eller margarin

Vi fick två länkar av Ted Hutchinson:
En artikel: Why You Should NEVER Eat Vegetable Oil or Margarine,
Där står allt om fetter och deras effekter i kroppen.  99% i artikeln är sant.
Sajten i övrigt, Wellness Mama,  kan jag inte uttala mig om.
Och en studie:
Dependence of photocarcinogenesis and photoimmunosuppression in the hairless mouse on dietary polyunsaturated fat.
Mössen som åt mättat fett fick ingen cancer, medan de som åt fleromättat fick mycket cancer.
Det är en möjlig förklaring till att hudcancer har ökat så enormt de senaste decennierna. Vi äter mera fleromättat fett och margariner än förr.

 

Comments

  1. 1
    Konsument i Sverige säger

    LCHF-metoden hos ”Unilever”.
    https://www.margarin.se/lar-dig-om-olika-dieter/lchf-metoden/

    Vispgrädde, ost och smör verkar ju bra, men kokosfett i Unilevers silverpaket är nog tveksamt!

  2. 2

    Unilevers kokosfett var nog inget större bekymmer tills för något år sedan eller så som dom började härda kokosfettet av någon anledning. Jag märkte det själv då det började lukta kemikalier då man hettade upp fettet i stekpannan. En snabb koll mellan ett nytt och ett gammalt paket visade att det nya innehöll härdat kokosfett.

  3. 3

    Den mest gedigna vederläggning av den Mättade Fettmyten jag hittills sett. Den bör översättas och sändas till Livsmedelsverket och varje medlem i dietistföreningen. Jag kopierar länken till ”Måltidsbloggen” men den blir nog undanmodererad.

  4. 4
    Jeanette säger

    Hur är det med kallpressad rapsolja då? Inte att steka i, men för majonäs. Kan man laga majonäs på någon av de oljorna som beskrivs som ok?

    Raps har ju bäst förhållande mellan omega-3 och -6 av alla oljor. Bättre än olivoljan. Varför rekommenderar han månne olivolja? Hade det med andel mono och fleromättade fettsyror att göra?

    Jag äter ingen färdigmat just alls utom det goda oivariini som är samma som bregott men valios variant som är mycket godare. Där finns raps.

    Jag är gravid nu så det här är extra angeläget.

  5. 5
    Annika Dahlqvist säger

    @ Jeanette:
    I artikeln i inlägget döms rapsolja ut, men just till majonnäs finns det just inget bra alternativ till rapsoljan.
    Omega-3 i rapsoljan är av kortkedjig vegetabilisk typ, som vi inte kan tillgodogöra oss nämnvärt utav. Det är den långkedjiga animaliska som vi har nytta av.
    Jag tycker att olivolja är bra, för att den kan pressas ut ur oliverna utan en massa kemikalier och processer. Men den ska vara ekologisk och kallpressad.
    Med tanke på innehållet av rapsolja i Bregott så är det bättre med rent smör, i så hög utsträckning som det går.

  6. 6
    Mjölkproteinallergi säger

    Vad ska jag som mjölkproteinallergiker äta istället för smör o mjölk?

  7. 7
    Konsument säger

    @ Mjölkproteinallergi:

    När det gäller smör så är Ghee ett bra alternativ:
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Ghee

  8. 8
    Annika Dahlqvist säger

    @ Mjölkproteinallergi:
    I stället för smör kan du äta Ghee (https://sv.wikipedia.org/wiki/Ghee), klarat smör, där proteinet tagits bort. Man kan göra det själv eller köpa i orientaliska butiker. Även vanliga handlare kan ta hem det.
    I övrigt kan du äta kokosfett, fiskfett och köttfett, och andra naturliga vegetabiliska fetter som avocado etc. Ekologisk olivolja förstås.
    Mjölkproteinet är det inga problem med att ersätta: kött, fisk, ägg.

  9. 9

    @ Annika Dahlqvist:
    Om man ska vara ärlig, och det ska man väl? – så säger man lite på slutet av artikeln att olivolja (kallpressad) är en utmärkt olja till sallader och derssingar. Jag använder den med succes till hemmagjord majonäs och förstås till gravlaxsås. Den har förutom smak en bra och hälsobringande effekt på kroppen. Ett par matskedar om dan smörjer upp Ditt hjärta! Rubriksättningen är som alltid provocerande och inte helt sanningsenlig.

    Köpmajonäsen är i huvudsak gjord på rapsolja – antagligen för att den är billigare.

    Om man inte har stekpannan alldeles glödhet går det utmärkt att steka i den också, den är mindre känslig för värme än t ex smör. Olivoljan innehåller förutom fetter antioxidanter (E-vitamin), vilket är unikt, om jag minns rätt.

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    @ Dacke:
    Jag håller med om att olivolja, kallpressad och ekologisk, är alldeles utmärkat att använda i matlagning. Men jag tycker att den helst inte ska upphettas. Där bör man hellre använda smör.
    Fast alla fetter gör sig bäst svala. Upphettning ökar oxidationen av de omättade dubbelbindningarna.

  11. 11
    omega 3 säger

    Har en fundering ang. smör. Vad händer med fettsyra balansen där när kossorna är uppfödda på kraftfoder? Borde inte det påverka även smöret negativt. Finns det smör från gräsuppfödda kossor på marknaden? Tacksam svar.

  12. 12
    Annika Dahlqvist säger

    @ omega 3:
    Fettsyrabalansen, med avseende på omega-3 och -6, i smör avspeglar det kon har fått i fodret. När kon har fått gräs och hö har smöret en perfekt fördelning av fettsyrorna, men om kon (delvis?) har fått kraftfoder i form av spannmål, soja och majs, blir smörfetterna mera omega-6-rika.
    Att äta fett från gräsbetande djur kommer att vara vår räddning i framtiden, när den vilda fisken är utfiskad.
    Omega-3 är en essentiell fettsyra. Vi kan inte överleva utan den.
    Jag har inte hört talas om att det finns ”gräsbetessmör” att köpa. Någon som har hört?

  13. 13
    omega 3 säger

    Min fundering är. Kan smöret vara lika dåligt att äta som den odlade laxen? Borde ju vara lika galet här i störd fettsyra balans mellan omega 3 och 6. Vore kul att veta om det är skillnad på olika smörfabrikanter. Tack Annika för snabbt svar.

  14. 14
    nils nilsen säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ Jeanette:
    I artikeln i inlägget döms rapsolja ut, men just till majonnäs finns det just inget bra alternativ till rapsoljan.
    Omega-3 i rapsoljan är av kortkedjig vegetabilisk typ, som vi inte kan tillgodogöra oss nämnvärt utav. Det är den långkedjiga animaliska som vi har nytta av.
    Jag tycker att olivolja är bra, för att den kan pressas ut ur oliverna utan en massa kemikalier och processer. Men den ska vara ekologisk och kallpressad.
    Med tanke på innehållet av rapsolja i Bregott så är det bättre med rent smör, i så hög utsträckning som det går.

    Verdt å merke at kaldpresset rapsolje ikke går gjennom alle de skadelig prosessene da man verken bruker særlig til varme eller noen som helst form for kjemikalier. Såvidt jeg vet skal ikke det meste av nordisk rapsolje være genmanipulert men hybridisert. Når den kaldpresses beholdet jo antioksidantene så det problemet forsvinner også. Men er enig med deg i at olivenolje er bedre. Kaldpressede oljer er langt sunnere enn varmpressede\ekstraherte oljer, såfremt man ligger unna omega 6 verstingene.

  15. 15
    Jeanette säger

    Tack Annika för svaret. Jag blev ändå lite att grunna på det där med kallpressad rapsolja vs kallpressad olivolja. Varför är den ena ok men den andra inte? Om båda är kallpressade.

  16. 16
    Annika Dahlqvist säger

    @ Jeanette:
    Rapsolja är en nymodighet, medan olivolja har funnits i tusentals år. Raps innehåller erukasyra, ett gift.
    Valig raps odlas med många bekämpningmedel och är oftast GMO-odlad.
    Men vill man absolut äta rapsolja bör den var ekologisk och kallpressad.

  17. 17

    Vad gäller olivoljans tålighet mot upphettning måste jag signalera att det finns olika meningar. De franska forskarna, måhända parter i målet, hävdar att olivoljan är mycket tålig. Man kan använda den som frityrolja upp till 15 ggr innan kvaliten sjunkit så att den bör kasseras, som exempel.

    Det finns en markerad skillnad mellan två grupper vegitabiliska fetter, har jag funderat fram. De allra flesta kommer från innehållet i frön, typ raps, kokos, solros etc men det finns en grupp där fettet finns i fruktköttet typ avocado, oliv etc. Fettet har helt olika funktion hos de båda grupperna:
    1 som näring till en ny grodd och
    2 som lockbete för att någon ska frestas att plocka och äta och på så sätt sprida kärnan till ny växtplats. Om det har någon signifikans vad gäller hälsosamheten vet jag inte, men rapsen försvarsde sig med ett gift, har jag hört.

    Har någon hört om Monica Reinagel och hennes forskning runt inflammationer? Sprang just på hennes lista över Inflamation Factor rating
    https://inflammationfactor.com/look-up-if-ratings/
    Vad jag förstått är nyckeln till bra hälsa att hålla inflammationsnivån låg. Kanske bra att kolla sin matsedel mot listan ibland. Tyvärr är den gjord enl amerikansk standard med måttenheter och produktnamn, men ändå.

  18. 18
    Jeanette säger

    Tack för svaret!

    Jag tycker annars olivoljan har väldigt lite omega3. Och det känns svårt att välja rätt fisk. Är den norska laxen faktiskt så dålig. Min man påstod att de släpper ut yngel som sen lever som vilda laxar och sen kommer de tillbaka till samma älv. Finns det fler sätt den norska laxen odlas på?

    Makrill på burk och söt sill. Är det enda alternativen? Kan tillägga att jag inte kan köpa alltför dyr fisk.

    Hur äter ni andra LCHFare er fisk?

  19. 19
    Stina Thorin säger

    Jag äter rätt mycket makrill i tomatsås och så min favorit:

    Rucolasill

    200 g matjessill, i burkar
    1 dl rucolasallad, finhackad
    1 st vitlöksklyfta, pressad
    1 tsk fransk senap
    2 dl crème fraiche

    Låt sillen rinna av. Blanda rucola, vitlök, senap och crème fraiche. Vänd ner sillen i såsen. Låt den stå i kylen minst någon timme.

  20. 20
    Vän av LCHF säger
  21. 21

    Erukasyra har inte funnit i raps på många år. Den är såklart förädlad!!

  22. 22
    Firuze Gulderen säger

    I artikeln ”Why You Should NEVER Eat Vegetable Oil or Margarine,” står det om ”vanliga” härdade växtoljor och margariner. DE ska man självklart inte äta MEN alla andra kallpressade och ekologiska oljor SKA man äta enligt min mening.

    När det gäller omega3 står det inget om linfröolja. I alla tabeller står den högst upp när det gäller omega3 mängden (ALA som måste konverteras i kroppen till EPA och DHA). 5-15 kan konverteras i kroppen.

    Jag KAN äta varken kött, fisk eller ägg. Kan inte ta fiskolja heller. LCHF är definitivit ingen räddning för mig eller till ALLA sjuka. MEN ekologisk kallpresssad rapsolja kan jag konsumera tack och lov.

    Annika skriver: ” Raps innehåller erukasyra, ett gift.” medan linnea skriver :”Erukasyra har inte funnit i raps på många år. Den är såklart förädlad!!”. Vem ska man tro på??

    Eftersom Annika är läkare och det är hennes blogg ”borde” hon undersöka det som hon skriver bättre och ge fakta.

  23. 23
    Annika Dahlqvist säger

    @ 22 Firuze Gulderen:
    Jag tror inte att det finns något säkert vetande om rapsoljans långtidseffekter på hälsan. Den har inte ens funnits så många år att det kan finnas några långtidserfarenheter. Så det är upp till var och en att tro om dess nyttoeffekter.
    Jag tror att rapsoljan i alla fall är bättre än omega-6-oljorna, eftersom det är mera enkelomättade fettsyror i den. Men framtida forskning får, om den utförs, utvisa det.

  24. 24

    Varför inte sända en tanke på olivolja också. Den har högre halt omega9, enkelomättat fett, i kombination med mättat fett och polyfenoler, antioxidanter.

  25. 25
    Lars Henrik säger

    Erling Skrev:

    Varför inte sända en tanke på olivolja också. Den har högre halt omega9, enkelomättat fett, i kombination med mättat fett och polyfenoler, antioxidanter.

    Det är sannolikt den bästa av växtoljorna, tror jag. Vi använder en hel del olivolja, ekologisk förståss!

  26. 26

    Jag älskar majonäs och har gjort min med en kravmärkt neutral rapsolja från Kloka. Vad jag förstår så är den inte kallpressad. det går åt ca 2 dl varje vecka. Annars använder jag inte olja mer än till att smörja in mina gjutjärnspannor.

    Vad tycker ni, är det ok att fortsätta med rapsoljan eller rekommenderar ni något annat?

  27. 27
    Lars Henrik säger

    Ann Skrev:

    Vad tycker ni, är det ok att fortsätta med rapsoljan eller rekommenderar ni något annat?

    Jag är också förtjust i majonnäs och där är det ju ofta rapsolja som används. Vi använder också rapsolja till marinader och där har jag inte hittat något lika ’smakneutralt’ alternativ. För sallader blir det olivolja.

    Jag ser rapsolja som ett ok alternativ i mindre mängder. I övrigt olivolja men framför allt smör som standardfettkälla. Cocosoljan har jag lite svårt för tyvärr. Solrosolja är portad 😀

  28. 28

    Lars Henrik Skrev:

    Cocosoljan har jag lite svårt för tyvärr

    Jag använder kokosolja till äggröran till söndagsfrukostarna. Agneta gör LCHF-godis på kokosolja och extra mörk blockchoklad, s k ischoklad. Annars är det olivolja på salladen varje mål, smör på osten som andra rätt till lunch, vispgrädde med egna tinade djupfrysta bär och matskedsvis med majonnaise till ägghalvor eller räkor då och då. Vitkåls- eller rödkålssallad absorberar en god deciliter olivolja per sats. När vi gravar lax, inte tillräckligt ofta tyvärr, blir det olivolja i såsen. Avocado är standard flera dagar i veckan

  29. 29
    Annika Dahlqvist säger

    @ 22 Firuze Gulderen:
    Jag googlade på rapsolja, och det första som kom upp var detta på shenet.se:
    https://www.shenet.se/ravaror/rapsolja.html
    Det lät inte så aptitligt för mig. En massa processer.

  30. 30
    Bo Blomberg säger

    Så här skriver professor Göran Petersson från Kemi och Bioteknik på Chalmers om ”fettvalen”:
    Fröfetter: Kokosolja och olivolja har ett ofarligt lågt innehåll av LA+ALA men en för människan onaturlig mix av övriga fetter. Majsolja, sojaolja, solrosolja och margarinet Becel innehåller farligt mycket LA och linfröolja exceptionellt mycket ALA. Rapsolja har ett lägre men betydande innehåll fördelat på dubbelt så mycket LA som ALA. Höga intag med flytande margariner kan vara viktiga att undvika men knappast låga intag via Bregott och salladsdressing.

    Hans skrifter kan laddas ner från Chalmers, sök på hans namn.

  31. 31
    Firuze Gulderen säger

    @ Annika Dahlqvist:

    På Shenet står: ”Kallpressning: Pulvret pressas utan värme (under 30°). Den varsammaste behandlingen efter det är att helt enkelt låta oljan stå och sedimentera i upp till 3-4 veckor. När slemämnena som oljan är rik på har sjunkit till botten tappas den av och är färdig. Så görs ekologiska rapsoljor i Sverige.”

    Jag pratar om ekologisk och kallpressad rapsolja. Du skriver: ”Det lät inte så aptitligt för mig. En massa processer.”. Vilka??

  32. 32
    Annika Dahlqvist säger

    @ Firuze Gulderen:
    Ekologisk kallpressad rapsolja. Hur mycket kostar den och hur smakar den?

  33. 33
    Margareta säger

    Rapsolja innehåller mycket litet, några procent, men ändå den giftiga erukasyran.
    Den lär lagras i kroppen

  34. 34
    Firuze Gulderen säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Ursäkta sena svaret. Av hälsoskäl kan jag inte vara på nätet så ofta och så länge som jag skulle vilja.

    Rapsoljan har jag hittils beställt från Biodynamiska Produkter (https://www.biodynamiskaprodukter.se) som säljer märket Fyra Årstider. De har båda i flaska och i dunk. 5 lt dunk kostar runt 250. Smaken är naturel vilket passar allmatlagning (förutom grekiska, italienska och turkiska maträtter eftersom oljan bidrar till den karakteriska smaken med rätten. Rapsoljan ger inte samma smakupplevelse för de rätterna enligt mig.). Jag brukar ta lite när jag lagar mat och hälla lite mer innan maten skall serveras om det går. Varför? För att för flera år sedan lyssnade jag en fransk kock. Han hade varit mycket överviktig i sin barndom t.o.m. mobbad p.g.a. det. Efter han blev kock hade han börjat använda oljorna på det sätt som jag skriver ovan och det hade gjort att han hade bara med hjälp av det (utan att ändra ngt annat i sin kost) uppnått normal vikt. Är det inte häftigt? Jag tyckte att han var äkta och ärlig i sin berättelse och det handlade inte ngn kommersiell marknadsföring. Han tipsade ngt som han själv hade upptäckt. Efter det började göra som han gjorde inte för att jag är överviktig eller har varit det ngn gång utan det kändes mer som att man behåller näringsämnen i oljan bättre. Jag skulle gärna vilja läsa en vetenskaplig förklaring till hans lösning till övervikt.

    Jag försökte få en förklaring från Fyra Årstider och Kungsmarkatta som också säljer Ekologisk Rapsolja ang. om deras oljor innehåller erukasyra MEN fick inget svar än (det har gått 3 veckor). Varför undrar jag.

  35. 35
    Firuze Gulderen säger

    @ Margareta:
    Tack för informationen!

  36. 36

    Varför rapsolja (som ju innehåller stora mängder omega-6) när det finns smör och olivolja?

  37. 37
    LCHF-Bengt säger

    @ Firuze Gulderen:

    Enligt kurera så innehåller rapsolja 5% erukasyra, dessutom ge hjärtproblem, och härsknar lätt, Jag själv skulle inte använda denna lysolja som det egentliga var den ursprungliga användningen.

    https://kurera.se/rapsolja/

  38. 38
    Margareta säger

    Enligt Livsmedelsverket, (efter min förfrågan), så innehåller rapsoljan några få % erukasyra. den hade från början en ganska stor procent erukasyra.
    Man gjorde urval och så genom korsning och urval kom man ner till dagens procentsats. Man använde alltså inte genmanipulation, utan klassiskt urval. Men som sagt erukasyran lagras i kroppen och är giftig.

    Numera använder vi inte rapsolja.

  39. 39
    Firuze Gulderen säger

    Jag har fått svar från Kung Markatta AB och kopierar mejlet:

    ”Hej!

    Beklagar att du fått vänta på svar från oss! Jag har tagit lite hjälp för att få fram svaren när det gäller rapsoljan och dessa kommer här!

    Ursprungliga rapsoljan har använts i flera tusen år i Indien, Kina och Japan men stora intag har varit bl.a. förknippad med högre risk att utveckla Keshans sjukdom som drabbar hjärtat. Man har under modern tid hittat att den naturliga ursprungliga oljan innehöll stora mängder av en substans som är giftigt i djur men mindre giftigt i människor som heter erukasyra. Under 1970- och 1980-talet började man i Canada undersöka hur man kan minska mängden erukasyra i rapsolja. Modern rapsolja innehåller runt 1 procent av erukasyra.

    Rapsodlare har förädlat växten så att modern raps har en utmärkt fettsyresammansättning med hög andel enkelomättat fett och saknar den giftiga erukasyra som tidigare gjorde raps olämpligt som livsmedel.
    Efterfrågan på raps har ökat markant under de senaste åren. Raps har blivit ett mycket värdefullt livsmedel både för människor och för djur när man genom växtförädling lyckats ta fram de så kallade dubbellåga sorterna som innehåller mycket små nivåer av eurukasyra och glykosinulater.

    Vi har inga egna uppgifter när det gäller omega 3 när det gäller oljan men dessa är generella siffror som kan vara ett riktvärde:
    Omega 3: Linolensyra 4-12 %

    Hör gärna av dig igen om du har några mer frågor eller funderingar!

    Med vänlig hälsning
    /Helena
    Helena Åhlén
    Kundtjänstchef

    Kung Markatta AB
    Tele: 019 – 30 73 00
    Direkt: 019 – 30 73 24
    Mobil: 070 – 279 98 58
    Fax: 019 – 32 02 01
    http://www.kungmarkatta.se
    http://www.kungmarkattaab.se

  40. 40
    Lars Henrik säger

    Märkligt, keshans sjukdom beror på selenbrist enligt wikipedia:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Keshan_disease

    Sjukdomen är döpt efter området ”Keshan” i just Kina där selenhalten i jordarna är låg.

  41. 41
    Firuze Gulderen säger

    @ Lars Henrik:
    Tack. Det är oxå vad jag visste ang keshans sjukdom innan hennes mejl. När hon skriver så säker trodde jag att jag visste fel eller kom ihåg fel. Jag mejlade tillbaka. Nyfiken på hennes mejl.

  42. 42
    Firuze Gulderen säger

    Ang. eruca syra kan man läsa om man söker: ”erucic acid/tox – Food Standards Australia New Zealand”

  43. 43
    Gunnar Friberg säger

    Hej!

    Min avsikt med detta mejl är att få många tänkande människor att agera.

    Önskar ett agerande som leder till att lösa ett problem gällande vissa livsmedel.

    Har Du koll på fytinsyran i din mat?

    Fytinsyra är ett skyddsämne för växter.

    Fytinsyra i livsmedel kan orsaka problem för oss människor.

    Problemlösning är att använda rätt råvara och gamla kunskaper om blötläggning.

    Problemet är att vissa viktiga mineraler och proteiner binds till fytinsyran och blir därmed svåra att kunna tillgodogöra oss. Mineralerna behövs för viktiga funktioner i vår kropp.

    Fytinsyra finns i säd, baljväxter, nötter och frön.

    Med rätt hantering kan fytinsyran neutraliseras.

    Felaktig hantering av livsmedel med fytinsyra, orsakar troligen näringsbrister.

    Livsmedel med fytinsyra som blivit upphettat innan det blötlagts är, vad jag förstår ett problem, då man inte kan lösa upp fytinsyran genom senare blötläggning. Anledningen är att enzymet fytas förstörs vid upphettning. Fytas skall lösa upp bindningen mellan fytinsyran och för oss viktiga mineraler, samt vissa proteiner.

    Hur är det med det mesta av allt bröd som säljs i butikerna?
    Här finns väl fytinsyran kvar? Vad händer då om vi äter för att få näring?

    Hur stor del av våra enorma kostnader för sjukvård är orsakat av näringsbrister?
    En viktig delorsak kan vara låga nivåer av de viktiga mineralerna?

    Kan kunskap och rätt hantering av livsmedel vara en viktig pusselbit när det gäller folkhälsa?

    Du själv och/eller någon närstående kan ha viss nytta av detta mejl?
    Kanske har Du redan kunskapen?

    Vad vet Du om fytinsyra?
    Hur tänker Du?

    Du kanske vill sprida budskapet i ditt nätverk?

    Har vi kunskap kan vi ju välja hur vi ska agera.

    Kanske vi väljer att äta mat som ger oss de näringsämnen vi behöver?

    Du är välkommen att höra av dig med frågor och utbyte av mer kunskap i aktuellt ämne.

    Soliga hälsningar
    Gunnar Friberg
    Karlstad

  44. 44

    Så.margarin med rapsolja är farligt men bregott med samma rapsolja är naturligt?

  45. 45
    Annika Dahlqvist säger

    @ 44 lee:
    Det är inte rapsoljan som är farlig i margariner, utan omega-6-oljor som genomgått industriella processer (härdning eller omestring) för att få en smörliknande konsistens.

  46. 46

    @ Annika Dahlqvist:
    Det jag undrar över är följande:
    1) Om kroppen har svårt att ta upp omega-3 från växtbaserade oljor, så borde den väl även ha svårt att ta upp omega-6 från samma olja?
    2) Gäller råden om rapsolja även ekologisk kallpressad rapsolja som inte genomgått några industriella processer?

  47. 47
    Annika Dahlqvist säger

    @ Per:
    Problemet med omega-3 är att de oljor som finns i vegetabilier är kortkedjiga, och vi har en dålig förmåga att omvandla dem till de långkedjiga som vi använder i våra kroppar. Omega-6 kan vi använda precis som vi får dem. Omega-3 från animalier är långkedjiga, och vi kan använda dem som de kommer till oss.
    Rapsolja är en relativt ny företeelse och vi vet inte ännu vilka långtidseffekter den har. Olivolja har använts i tusentals år, liksom kokosfett och smör.

  48. 48

    Tack för klargörandet!

  49. 49

    @ Per:

    https://ladenberg.se/darfor-ska-du-anvanda-kokosolja-varje-dag/
    Hittade denna blogg av en näringsterapeut som verkar seriös och skriver bra om kokosolja och benar ut begreppen på ett enkelt men tydligt sätt vad man ska låta bli och vilka fetter som är bra för oss.

  50. 50

    Olivoljan är den enda oljan som påverkar hjärtats friskhet positivt. Rapsolja, solrosolja m fl har ingen påverkan. Se Mosleys senaste program och studier.
    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ Jeanette:
    I artikeln i inlägget döms rapsolja ut, men just till majonnäs finns det just inget bra alternativ till rapsoljan.
    Omega-3 i rapsoljan är av kortkedjig vegetabilisk typ, som vi inte kan tillgodogöra oss nämnvärt utav. Det är den långkedjiga animaliska som vi har nytta av.
    Jag tycker att olivolja är bra, för att den kan pressas ut ur oliverna utan en massa kemikalier och processer. Men den ska vara ekologisk och kallpressad.
    Med tanke på innehållet av rapsolja i Bregott så är det bättre med rent smör, i så hög utsträckning som det går.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa