Fiskfighten i SVT2

I Fiskejournalen.se.
Enorma mängder av högvärdig fisk dumpas i havet pga EU:s regler. Något måste göras åt detta vansinne.

 

Comments

  1. 1
    Konsument säger

    Jag ser att programmet kommer i morgon bitti, del 1 av 3:
    08.05 Kampen om fiskarna
    Brittisk dokumentärserie från 2011. Del 1 av 3. Den brittiske stjärnkocken Hugh Fearnley-Whittingstall har fått nog. Han står inte ut med att reglerna tvingar fiskare att kasta enorma mängder prima fisk tillbaka i sjön till ingen nytta eftersom den ändå är dödsdömd. Så han startar en kampanj för att ändra fiskepolitiken i Bryssel.

    Från 28/5 i SVT2. Även i SVT2 30/5

  2. 2

    Ett av många bevis för hur illa EU sköter t.ex miljön = låt oss gå ut ur detta moras av byråkrati och mäktiga särintressen som av någon anledning har full makt över beslutsfattarna nere i Bryssel.

    Big Government klarar inte av detta att sköta medborgarnas angelägenheter bättre än medborgarna själva.
    Fatta!

    Men det är svårt för sossar och moderater m.fl att begripa. Då sågar de ju av den maktgren de själva sitter på.. Borde inte behöva vara så iof.

    Säger som Birger Shlaug från det ”gamla hederliga” MP: EU är det sämsta från högern och det sämsta från vänstern.

    I EU är medborgaren (och miljön) bevisligen looser.

  3. 3

    The sleeper must awaken

  4. 4

    @ Bo: ”…EU är det sämsta från högern och det sämsta från vänstern. …”

    VÄL TALAT ❗ – som jag ser det.

  5. 5
    hasse säger

    Det är inte bara fisk som dumpas. Såg en dokumentär nyligen. Möjligtvis på kunskapskanalen.
    Har ni sett en krokig gurka? En paprika som ser lite udda ut eller kanske lite underliga vindruvor sen vi gick med i Eu?

    Nä tänkte det, vart tar all andrahandssortering av grönsaker vägen?

    Jag misstänker att en stor del av det som förut var ätligt exempelvis böjda morötter som ej passar EUs vansinniga standard, går till spillo.

    1/3 av världens mat kastas.

    Ungefär som med miljöproblemen de tror att vi konsumenter kan lösa dessa enorma problem när det egentligen är kapitalet och marknaden som styr. Och det är vi små konsumenter som först får skulden.

  6. 6
    hasse säger

    ja på tal om att eu är det sämsta. Jag tror att en viss mängd av människor är viktiga för politikerna kanske runt ett par 100.000 då blir folket en resurs och har viktiga funktioner för politikerna.
    När det är miljontals så behöver de ej bry sig längre. Dör någon finns det ersättare.

    Kanske vi borde gå ur EU, dela upp Sverige i två länder. norr och syd.

  7. 7

    Josef Boberg #4

    🙂

  8. 8

    hasse
    Ja eller ha en nordisk union typ Hansan eller nåt i den stilen.

  9. 9

    EU är ett djävla sk-t och vi har baxat det ända hit……

  10. 10
    Konsument säger

    Del 2 kommer i morgon onsdag 30/5:

    08.05 Kampen om fiskarna
    Brittisk dokumentärserie från 2011. Del 2 av 3. I andra avsnittet vidgar kocken Hugh Fearnley-Whittingstall sin kampanj mot fiskepolitiken till de tropiska haven. Tonfisket utanför Ghana visar sig kosta både delfiner och havssköldpaddor livet, trots ord om hållbarhet på konserverna.

    Från 29/5 i SVT2. Även i SVT2 31/5

  11. 11
    hasse säger

    Bo Skrev:

    hasse
    Ja eller ha en nordisk union typ Hansan eller nåt i den stilen.

    Det låter smidigt =) Vi kan kalla unionen ”Agenda 21” 😉

    Det känns som om vi har varit ganska mån om miljön och kost i Sverige under de senaste decennierna men det känns som det har havererat hos folket idag. Vad kan detta bero på?
    Miljögifter, artificiell mat, slappa politiker, media etc, är det detta som har gjort oss ”döda”?. Vi bor i våra trygga betonglådor nuförtiden, där vi lever och konsumerar. Allt ska vara enkelt och smidigt för det finns så mycket att välja på. Och inte är det många som orkar lyfta ett finger när rapporter som dessa publiceras gång på gång.
    Det är lite skrämmande men samtidigt praktiskt.

    Hur ska detta tunga system av rika kapitalister som sköter allt kunna omreformeras så vi slipper höra om dessa globalt förödande slöseri.

    Jag anser att vissa grupper i England har kommit ganska långt när det gäller att ta tillvara på förbrukad mat, exempelvis så organiserar de själv grupper med frivilliga som hämtar kasserad mat ur containrar och lagar detta till sig själva och hemlösa, då maten uppenbarligen inte är dålig utan bara slängs-
    De har börjat öppna affärer där affärsinnehavare gör lunchlådor av sådan mat de egentligen skulle ha kastat. Det finns grupper som får andrahandssortering av bönder och ger till välgörenhet osv.. De verkar i England ha varit slappa för längden men har nu kommit till en punkt där affärer slänger upp till ett ton mat i månaden(eller var det veckan?), och folk börjar bli förbannad på det slöseriet.
    Hur mycket koldioxid kan tänkas förbrukas om 1ton mat i veckan går rätt ner i soptunnan. Obs 1ton i veckan i en affär. England har runt 35miljoner invånare och affärerna ligger tätt där. Speciellt stormarknader som Sainsburys och liknande.

    Jag undrar om det finns liknande affärer i Sverige, dvs dessa som kastar oerhörda mängder ätlig mat?
    *Samma dag som datum utgått
    *Frukt som blivit lite övermogen
    *Stora partier som inte hunnit sälja slut
    Isåfall är jag lite intresserad av ”dumpster diving”,
    Någon som har erfarenhet av detta här hemma?
    Det låter helt sjukt att göra men maten som slängs verkar vara ätbar. Det kanske är lite svårare att få tag på lchf.

    Fan man tappar ju hoppet när de kastar all mat, istället för att ge till härbärgen.

  12. 12
    Birgitta Didrikson säger

    Konsument Skrev:

    Del 2 kommer i morgon onsdag 30/5:

    08.05 Kampen om fiskarna
    Brittisk dokumentärserie från 2011. Del 2 av 3. I andra avsnittet vidgar kocken Hugh Fearnley-Whittingstall sin kampanj mot fiskepolitiken till de tropiska haven. Tonfisket utanför Ghana visar sig kosta både delfiner och havssköldpaddor livet, trots ord om hållbarhet på konserverna.

    Från 29/5 i SVT2. Även i SVT2 31/5

  13. 13
    Birgitta Didrikson säger

    Tack för tipset! Har satt på inspelning!

  14. 14
    Konsument säger

    Del 3 kommer i morgon torsdag 31/5

    08.10 Kampen om fiskarna
    Brittisk dokumentärserie från 2011. Del 3 av 3. Världen över dammsugs haven på småfisk som ska bli föda åt odlad lax. Varför kan vi inte äta anjovis och sardiner direkt i stället, undrar kocken Hugh Fearnley-Whittingstall i det avslutande programmet om hans fiskekampanj.

    Från 30/5 i SVT2. Även i SVT2 1/6

  15. 15
    Dacke säger

    @ hasse:
    Dom böjda morötter, som odlas fram i vår närhet går till djurfoder. Ridskolan i grannskapet utfodrar sina hästar med kärra efter kärra av, som det ser ut, fullt ätliga morötter till alla vildkaniners stora lycka. Jag drar mig till minnes en epidemi av aggressiva kolibakterier i Tyskland, för något år sedan. Då slutade hela europa att äta spansk gurka. Odlarna krossade sina gurkor och plöjde ner dom på åkrarna. Det visade sig till sist att bakterierna spreds från en ekologisk odling av groddar till sallader.

    Vi vill ju vara säkra på att den mat vi köper inte gör oss sjuka. Därför finns datummärkning. Fast bäst före datum är satt med marginal för att inga olyckor ska inträffa. Att affärerna tvingas slänga mycket är en planeringsfråga. Man vill ha sina hyllor välfyllda, det säljer bättre. Tog man hem lite mindre kvantiteter kanske varorna tog tillfälligt slut och vi konsumenter gick till konkurrenten i stället.

  16. 16
    Dacke säger

    Men återvinning av animalier kan ha sina risker. Minns Ni Galna-ko-sjukan? Då återvann man i sin nit självdöda djur och gjorde djurfoder av dom. Man steriliserade sin produkt ordentligt, för att inte sprida bakterier eller virus, men det fanns andra elakheter som överlevde.

  17. 17
    hasse säger

    Ja precis det är faktiskt konsumenternas ansvar att försöka anpassa sig till vad som finns i affären, även fast varorna är slut. Det är ett invant köpbeteende som vi fått av just dessa stormarknader, att allt är tillgängligt året runt. Det går att ändra det beteendet men det tar lite energi att göra detta. Men även affärernas ansvar som du skrev att planera inköp.

    Jag tror inte det är någon större fara för epidemier men det händer ibland. Vad beror detta på? kanske för stora partier med mat, slamgödsling, bekämpningsmedel, jag vet inte. Jag är lite onormal men hade en grädde hemma nu som gick ut för sju dagar sedan den luktade inget och jag använde den själv utan att bli sjuk. Jag brukar aldrig kasta något utan chansar istället och det har faktiskt gått väldigt bra i hela mitt liv. Trots att min mage är extremt känslig, därav en anledning att jag började med lchf och slapp även dessa mångåriga magproblem.

    Att fodra hästar med för mycket kolhydrat rik kost kan orsaka fång hos hästar då de flesta raser är gjorda för att gå på en ganska strikt diet i sin naturliga miljö, torrt gräs etc. Till och med dagens hästar har blivit överviktiga pga kraftfoder och för mycket kolhydrater, det är lite ironiskt. Visserligen rids ridskolehästar väldigt ofta. Dock har fång ökat kraftigt senaste åren.

    Åter till fiskarna, jag vet inte om jag orkar se ännu mera idioti på tv utan att ha någon möjlighet att göra något åt eländet, så jag tror jag står över för att må lite bättre själv =)

    Dacke Skrev:

    den mat vi köper inte gör oss sjuka. Därför finns datummärkning. Fast bäst före datum är satt med marginal för att inga olyckor ska inträffa. Att affärerna tvingas slänga mycket är en planeringsfråga. Man vill ha sina hyllor välfyllda, det säljer bättre. Tog man hem lite mindre kvantiteter kanske varorna tog tillfälligt slut och vi konsumenter gick till konkurrenten i stället.

  18. 18
    Konsument säger

    hasse Skrev:

    Åter till fiskarna, jag vet inte om jag orkar se ännu mera idioti på tv utan att ha någon möjlighet att göra något åt eländet, så jag tror jag står över för att må lite bättre själv =)

    Något kan man väl göra? Tillsammans med andra. Välkänd brittisk kock och journalist samt nästan 800.000 andra. Det brukar behövas 1 milj namn för att EU ska lyssna.
    https://fiskejournalen.se/stall-upp-mot-dumpningen/

    😉 Den som tycker att den är för liten för att kunna påverka har aldrig haft en mygga i sovrummet!
    https://www.fishfight.net/

  19. 19

    Konsument Skrev:

    Något kan man väl göra? Tillsammans med andra. Välkänd brittisk kock och journalist samt nästan 800.000 andra. Det brukar behövas 1 milj namn för att EU ska lyssna.

    Här finns det på svenska!
    https://www.fishfight.se/

  20. 20
    ragnhild säger

    Nei, jeg orker heller ikke alt dette idiotiet av endeløse eksempler på profitthungrige, mafialikende tilstander og allianser verden rundt 🙁

    Men å gå inn på https://www.fishfight.se/ og leke ”mygg” – se det var jo bare gøy – 😉

    Kom igjen, stikk du også…. 🙂

  21. 21
    hasse säger

    Har skrivit under tonvis med sådana namninsamlingar. Men ok då =D.

    Hoppas att det verkligen händer något bra!

    Vän Skrev:

    Konsument Skrev:
    Något kan man väl göra? Tillsammans med andra. Välkänd brittisk kock och journalist samt nästan 800.000 andra. Det brukar behövas 1 milj namn för att EU ska lyssna.
    Här finns det på svenska!
    https://www.fishfight.se/

  22. 22
    Konsument i Sverige säger

    Fiskrätter som serveras i den offentliga måltiden är ofta Alaska Pollock och Pangasius.
    Jag undrar hur många EU-parlamentariker som äter Pangasius och Alaska Pollock?

    Pangasius är odlad fisk som behöver antibiotika:
    https://www.svd.se/nyheter/inrikes/mycket-antibiotika-nar-pangasius-fisk-odlas_5919925.svd

    Alaska Pollock är havets skräpfisk, används som djurfoder bland annat: https://hem.passagen.se/kent.andersson/alaska.htm

  23. 23
    Konsument i Sverige säger

    TESTFAKTA
    Bara en av åtta tonfiskburkar får grönt ljus
    https://www.testfakta.se/tester/livsmedel/bara-en-av-%C3%A5tta-tonfiskburkar-f%C3%A5r-gr%C3%B6nt-ljus?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified

    ”Fulfiske, tungmetaller och hormonstörande ämnen. En burk tonfisk kan bjuda på flera obehagliga ingredienser, visar Testfaktas test. ”

  24. 24
    Konsument i Sverige säger

    forts…

    FAKTA
    Detta betyder WWF:s stoppljus

    Grönt ljus = Ät gärna. Bestånden är rikliga, fiske och odlingar sköts på ett hållbart sätt.
    Gult ljus = Var försiktig. Viss osäkerhet finns kring fisket och fångstområdena
    Rött ljus = Låt bli. Fisken kommer från ohållbara fångstområden eller odlingar som skadar miljön och de arter som lever där.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa