Fettrik kost sänkte blodsockret hos diabetiker

Artikel i Forskning.se: Fettrik kost sänkte blodsockret hos diabetiker. Pressmeddelande från Linköpings Universitet.
Detta var alltså en randomiserad studie, dvs lottade grupper.
Lågkolhydratgruppen fick lägre blodsocker och kunde minska på medicineringen. Halten av ”det goda kolesterolet”, HDL ökade.
I lågfett-, tallriksmodellsgruppen, erhölls inga förbättringar förutom viktnedgång.

Professor Fredrik Nyström kommenterar: -Man kan fråga sig om det verkligen är bra att rekommendera lågfettkost till patienter med diabetes, om de trots viktminskningen varken får bättre blodfetter eller blodsocker.

Sveriges Radio skriver om saken.

Diabetes.doc skriver om studien.

 

Comments

  1. 1
    Henrik säger

    Det var ju olika mycket protein i de två grupperna, då blir det väl inte riktigt rättvist resultat. Då kan ju förändringarna lika gärna bero på skillnaden på proteinintaget. Man skulle lika gärna kunna ha rubriken Proteinrik kost sänkte blodsockret hos diabetiker.

  2. 2

    Det är väl den Motalastudie som presenterades på EASD förra året. Inledaande förbättring men fter 24 månader var Hba1c tillbaka på den ursprungliga nivån, Även Prof Nyström tycks inte dra sig för att skruva sanningen för att göra reklam för sig själv

    https://www.abstractsonline.com/plan/ViewAbstract.aspx?mID=2767&sKey=0f703dd3-fe28-4b56-bd6e-1ec4ffab2fbc&cKey=2d818541-b0cb-4694-8e95-9a2cc444e3be&mKey={BAFB2746-B0DD-4110-8588-E385FAF957B7}

  3. 3
    Ethel Loberg säger

    Ja för inte kan det väl ha något med LCHF att göra? Gud förbjude.

  4. 4

    Forskningsresultat vid Linköpings universitet, publicerad 9/5-12 – Fettrik kost sänkte blodsockret hos diabetiker: ”Personer med typ 2-diabetes får vanligen rådet att äta en kost med lågt fettinnehåll. Nu visar en studie vid Linköpings universitet att mat med mycket fett och lite kolhydrater kan ha en bättre effekt på blodsockernivåerna.”

  5. 5
    Kenneth Magnusson säger

    Hej har en fraga,har ett barnbarn som ar 15 ar gammal och har problem med sin mage,misstankt lactose intolerance men sa var ej fallet efter lakarbesok, har vad jag kan forsta en IBS mage en irriterad tarm da han han far diarre’ ofta …..och blir sittande pa toaletten upp till en 1/2 timma…..

    Forsoker nu propagera for min dotter en LCHF- kur for pojken och se om detta hjalper…. Vad tror du???

    Da jag sjalv (59 ar gammal, affarsman) sedan fyra manader gatt tillbaka till basic mat( LCHF) ( slopat ,ris,potatis,pasta) med ett mycket bra resultat for bade mage och sjal samt gatt ner i vikt och minskat midjan fran 36 tum till 34 tum ,

    Har alltid rort pa mig….men har ocksa sedan 4 manader tillbaka praktiserat styrketraning 3- 4 dagar i veckan…med LCHF mat ,kan bara konstatera att det har med LCHF fungerar till dags datum helt perfekt for mig…om jag aven syndar ibland :)……

    MVH
    Kenneth

  6. 6
    Tomtefar säger

    Kolla in detta korta klipp (25 sekunder). Satt igår och kollade på en amerikansk TV-serie (Grimm, från 2011/2012) och kom till avsnitt 15. Det är en serie med övernaturliga fenomen där det i detta fall handlar om en person som kan spruta eld genom munnen (ett slags ”drak-människa”), och då behövde de en hypotes till hur det kunde fungera. Frågan är, hade denna replik hamnat i denna serie om inte Annika Dahlqvist funnits? Lite svensk stolthet i detta, för Lowcarb är inget nytt i USA, men tillsammans med Highfat är det faktiskt våran ”export”

    https://www.youtube.com/watch?v=tBxiOmIPs80

    PS: Alla som kör extrem LCHF, akta er så ni inte sprängs

  7. 7
    marie2 säger

    I Motalastudien som det skrevs mycket om för drygt ett år sedan ingick det också 61 patienter, studien löpte över två år och resultatet var detsamma, så det handlar nog om samma studie.
    Men det är väl bra att den publicerats och aktualiseras igen.

    Fredrik Nyström intervjuas av reportern och beskriver en bra middag för en diabetiker med ’medelhavskost’: Grillat kött med mycket olivolja, litet grönsaker och tomater. Gärna litet rödvin.

    I medelhavskost ingår ju varken grädde eller smör, i varje fall inte enl en bok som jag läst nyss och ett föredrag aven grekcypriotisk reseledare som berättade om kosten på Cypern.

    I lågkolhydratkosten (LCD) kom 50 procent av energin från fett, 20 procent från kolhydrater och 30 procent från protein.
    För lågfettgruppen (LFD) var fördelningen 30 procent från fett, 55–60 procent från kolhydrater och 10–15 procent från protein.

    Jag skulle vilja se vad deltagarna fått för kostförslag för de olika grupperna. Deltagarna måste ju ha fått listor att följa som vägledning. Någon som sett några sådana kostlistor?

  8. 8
    Tobias säger

    En fråga: Vilka oljor är okej om man vill hålla en vettig omega6-nivå?

    Är olivolja bra?

    Jag har hört att kallpressad rapsolja är nyttig, innebär det att den har ok nivåer på omega6?

  9. 9

    Jag kontaktade Hans Gullbrand som var en av de som ledde studien. Då framgick det att man inte hade rekomenderat lågkolhydratgruppen att enbart äta naturligt fett. Man hade inte gjort distinktionen mellan transfetter och naturliga fetter. Alltså blev inte resultaten mer än marginellt bättre för högfettkosten. Men samtidigt uppmanade jag honom att plocka ut de tio som lyckades bäst med LC-kosten och fråga dem vilka fetter de åt. Då kanske den stora studien kan ge klara delresultat. Annars är så gott som två års arbeten nästintill bortkastade.
    Ingemar Ljungqvist red. 2000-Talets Vetenskap

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    @ 8 Tobias:
    Rapsolja är en relativt ny och oprövad olja. Raps innehåller ett gift som man har försökt att avla bort, men jag vet inte om man har lyckats helt.
    De matfetter jag rekommenderar är smör (Bregott), olivolja och kokosfett, samt köttfett och fiskfett förstås.

  11. 11
    Margareta säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Dagens rapsolja innehåller fortfarande 2-5% erukasyra.

  12. 12
    Britta Andersson säger

    Annika!
    Kanske är denna fråga inte adekvat för rubriken, men jag skulle så gärna vilja veta
    om det verkligen är nödvändigt och riktigt att sätta glukosdropp på en grav diabetiker.
    Han var tvungen att få vätska och hade inte kunnat äta eller dricka på tre dygn. Han är rejält överviktig. Men sockret rusade ju rakt upp i himlen med glukosdroppet. Hoppas du vill svara.

  13. 13
    Hälsa är livet säger

    @ marie2:
    Gällande sk medelhavskost tror jag det varierar beroende på vilket land man befinner sig i. Italienarna använder gärna fina feta ostar, smör och djurfett i sin matlagning. Självklart även olivolja. De lagar även till hjärnan på djuret som är rik på fett. Fransmännen är kända för sina feta anrättningar och i Serbien äter de mycket mjölkprodukter. Kanske är Cyprioterna mer för olivolja? Eller spanjorerna? Något som är helt klart är att det som t ex Rössner kallar medelhavskost har han själv hittat på.

  14. 14
    Annika Dahlqvist säger

    @ Britta Andersson:
    Jag har fått alltför många rapporter om t2-diabetiker som fått högre blodsocker av glukosdropp.
    De är insulinresistenta och klarar inte av att sänka blodsockret.
    De bör hellre få tex Ringeracetat som inte innehåller glukos.

  15. 15
    En anhörig säger

    Britta Andersson Skrev:

    Men sockret rusade ju rakt upp i himlen med glukosdroppet

    Precis så är det – sockret rusar ju rakt upp i himlen med glukosdroppet. Det var sjukhusets sätt att avsluta livet på en äldre familjemedlem med typ 2 diabetes, jag kan inte annat säga. När jag ifrågasatte lämpligheten av att ge glukosdropp så kom sköterskan och kollade blodsockret och hennes svar blev – high high high… Efter detta fanns ingen räddning. Med glykosdroppet tillstötte feber och vattnig diarré. Dittills hade Ringeracetat gällt i några dagar. Glykosdroppet var helt fel.

    Detta är ett förskräckligt minne för mig som anhörig.

  16. 16
    Pre-diabetiker säger

    Jag har ett eget minne av glukosdropp i samband med en operation. Dessbättre var jag någorlunda klar och kunde själv ifrågasätta glukosdroppet. En klok manlig sjuksköterska tog bort ”sockerdroppet” på min begäran.

  17. 17

    Britta, jag känner verkligen med dig. Glukosdropp är för bedrövligt eftersom det påminner om att hälla T-sprit på elden. Samma sak sker väl övrigt med cancerpatienter som måste få i sig näringen intravenöst. Vi borde diskutera kostens, kolhydraternas, inflammerande inverkan på kroppen. Inflammationer är ju från början kroppens eget försvar mot hot utifrån. Med en ständigt hög blodsockernivå förvandlas inflammationerna från vän till fiende.

  18. 18

    Har skrivit detta förut, då min mormor fick cancer 95 så fick hon glukosdropp, hon hade också sockersjuka sen lång tid tillbaks och tog insulinsprutor. Jag reagera faktiskt då jag såg att det stod Glukos på droppåsen men på sjukhuset visste dom ju bäst.. hon levde inte lång tid efter hon hamnade där, nu var det ju förvisso kört iom cancern i bukspottkörteln men ändå….

  19. 19
    Britta Andersson säger

    Tack för svar. Min vän verkar ha överlevt. Till saken hör att han fick blodförgiftning av sin infektion i gallgångarna och jag tänkte direkt på socker och ökad inflammationsrisk. På något sätt Annika borde denna vetskap bli norm. Det säger sig självt att en diabetiker med grav inflammation är i fara om man häller i honom glukos. Man gav honom inte ens insulin i början. Vad jag förstår var hans liv i fara. Om det berodde på vätskebrist och blodförgiftning eller detta i kombination med skyhöga sockervärden vet jag inte.Jag vet bara inte hur denna kunskap skall nå läkarvetenskapen.

  20. 20
    Anders S säger

    Annika Dahlqvist skrev:

    @ 8 Tobias:
    Rapsolja är en relativt ny och oprövad olja. Raps innehåller ett gift som man har försökt att avla bort, men jag vet inte om man har lyckats helt.
    De matfetter jag rekommenderar är smör (Bregott), olivolja och kokosfett, samt köttfett och fiskfett förstås.

    Bregott är margarin och får inte kallas smör. Det innehåller rapsolja. Varför är rapsolja bättre ihop med grädde?

    I värsta fall är grädden i Bregott från GMO-utfordrade danska kor och innehållsförteckningen kan se ut så här:

    Vatten, smör, rapsolja, grädde, modifierad potatisstärkelse, mjölksyrakultur, salt 1,0%, konserveringsmedel (kaliumsorbat), vitamin A & D.

    https://www.arla.se/Default____33419.aspx?SelectedMenuItem=7310860560778&product=mindre%20matfettsblandning%20%2043%

    Vem behöver bredbart margarin om man äter LCHF?

  21. 21

    @ marie2:
    I Karlshamn med samma upplägg fick man följande förslag för LC delen. Jag antar att det var samma här.

    https://www.ltblekinge.se/download/18.483745d1110dfd532008000738/schablonrecept.pdf

  22. 22
    Konsument säger

    Anders S Skrev:

    Vatten, smör, rapsolja, grädde, modifierad potatisstärkelse, mjölksyrakultur, salt 1,0%, konserveringsmedel (kaliumsorbat), vitamin A & D.

    Detta är ju den produkten som kallas Bregott Mindre matfettsblandning 43 %.
    Vatten står först i innehållsförteckningen, alltså är det mest vatten och då behövs modifierad potatisstärkelse för att hålla ihop det hela.

    Andra varianter på Bregott har ju grädde som första ingrediens.

    Som du säger, risken finns att såväl Smör som Bregott kommer från GMO-utfordrade kossor.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa