Sjuk av sina mediciner

biverkningarArtikel på Sverigesradio.se.
Frågan är om medicinbiverkningar är den vanligaste orsaken till besök på akuten. Men många skickas hem igen utan att någon har analyserat medicinlistan.

Comments

  1. 1
    pensionär säger

    Artikeln är omskakande. Direkt kommer jag att tänka på två bekanta vars medicintilldelning startade med en sort för flera år sedan och nu utökats till ett tiotal! Statiner och ”högt kolesterol” finns med i bilden.

  2. 2

    Jag undrar hur vi klarade oss innan alla dessa läkemedel, har en känsla av att vi kan slänga nästan allt i soporna. Hur många behöver verkligen sina piller? Man blir mörkrädd när man läser artikeln, och det här är ju inget som vissa krafter vill skall debatteras så vad hindrar att vi tar upp detta mer i annan media än svt och här? Sen har vi statinartikeln här nedan som postades 14 december också, verkar som läkemedelsindustrin är en egen kraft som styr väldigt mycket utan att vi tänker på det. Sen en tid tillbaka så har läkemedelstillverkarna börjat annonsera i tv så att patienterna kan direkt påverka sina läkare.

  3. 3

    ”Sen en tid tillbaka så har läkemedelstillverkarna börjat annonsera i tv så att patienterna kan direkt påverka sina läkare.”

    Får man annonsera receptbelaga preparat med adress till patienterna?!

    De allra flesta patienter har dåliga möjligheter att bedöma läkemedel, och vad som sägs i annonser måste ju alltid ses med skepsis.

  4. 4
    F d anhörig säger

    Absolut är det så, att gamla människor blir sjuka av sina mediciner. Inte bara sjuka, dom skadar sig i fallolyckor.

    Så här såg min pappas läkemedelslist-(or) ut under tre år, dock fick att inte alla samtidigt, men det var ju ett tiotal i taget. Ständigt tillstötte biverkningar, som all personal på äldreboendet tolkade som sjukdom. Hans diagnos var stroke, hjärninfarkt.

    – Seloken Zoc
    – Plavix
    – Persantin
    – Aricept
    – Cipramil/Citolapram
    – Zoloft
    – Remeron/Mirtazapin
    – Heminevrin
    – Imovane/Zopiklon
    – Furadantin
    – Risperdal
    – Haloperidol
    – Buronil
    – Oxascand
    – Losec/Omeprazol
    – Marziné
    – Novaluzid
    – Gaviscon
    – Laxoberal
    – Laktipex
    – Dimor
    – Movicol
    – Inolaxel
    – Lactulos
    – Behepan
    – Folacin
    – Malvitona
    – Alvedon

  5. 5

    Artikeln är omskakande för oss som är lite till åren komna. Dock… – själv är jag frisk som en nötkärna = äter inga mediciner – trots mina snart 71 år på nacken – så jag är ju personligen ej drabbad. Men dom flesta av mina jämnåriga har någon form av medicinering – och dom kan ju råka illa ut av det.

    Men artikeln som sådan speglar bara toppen på ett isberg, tyvärr tyvärr… 😥 Mer om vad jag i sak menar med det HÄR.

  6. 6
    anhörig säger

    I två olika studier följde överläkaren i artikeln upp sammanlagt 1000 ickekirurgiska patienter som kom till vuxenakuten och sedan blev inlagda på någon vårdavdelning. Hon fann att i MER ÄN EN TREDJEDEL av fallen så var läkemedlen den bakomliggande orsaken till patientens problem.

    Problemet omnämns i radio/teve och sedan … händer ingenting? På vårdcentralerna är omedvetenheten stor. Var är den felande länken? Vårdcentralerna är inte heller informerade om att SLVs kostråd endast vänder sig till den friska delen av befolkningen 😉

  7. 7
    Rolf Löfgren säger

    Alla, vanligt folk och de inom vården, borde läsa ”Forsknings-Fusket” av Ralf Sundberg. Det är så vansinnigt med alla dessa mediciner att det är rent livsviktigt att sätta sig in i vad som ligger bakom. Boken beskriver mycket bra hur pengar styr forskning och propaganda. Att människor blir sjuka av mediciner det rör inte industrin i ryggen.

  8. 8

    Minns ni Gulli? …efter elva års medicinsk misshandel åter vaknade upp till livet…

    https://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article7751893.ab

  9. 9
    pensionär säger

    Vän, Det är klart att vi minns Gulli och vi ryser vid tanken att av de patienter som kommer till vuxenakuten och läggs in på vårdavdelning är drygt 1/3 läkemedelsförgiftade 😉

    Tack vare den information och erfarenheter som folk delar med sig av på Annikas och andra hälsobloggar har man förstått vidden av problemet, vilket är förutsättningen att man skall kunna ställa krav och ställa upp för sig själv. Det är skrämmande hur låg medvetenheten är inom vården är. Man kan bara inte rakt av förutsätta att den behandling man får är adekvat 😉

  10. 10

    Inte är det väl så konstigt att det blir så är……. DM hade väl en notis häromdagen om läkare som varit med i studier på vissa läkemedel och sedan var samma läkare även med och utarbetade guidelines/råd om hur behandlingar(läkemedel) skulle göras…. vid vissa specifika sjukdomar….

    I övrigt, väldigt bra kommentarer före min!!! 🙂

    Josef? Ditt foto… är det nytaget?? 🙂

  11. 11

    En god vän och f.d. arbetskamrat som numera äter ett tiotal olika mediciner inser själv att han är läkemedelsförgiftad och har frågat sin läkare om man inte kan se över hans medicinering och ta bort några stycken. Läkaren säger att han inte vågar göra detta.

    Nu vill jag veta, är det så att läkare ekonomiskt tjänar på varje förskriven medicin? Ju fler mediciner jag skriver ut, desto mer pengar tjänar jag 😉

  12. 12

    Tjänar på…. riktigt så är det väl inte, men…. vill minnas att när jag var i åldern 25 – 35 år så borrades det alltid varje år väldigt mycket i mina tänder. Hade jag verkligen så många hål då?

    Har nu efteråt förstått att tandläkare på den tiden fick betalt för antal lagade tänder och har även på senare tid läst om hur olika tandläkare kan bedöma behovet av lagning väldigt olika.

    Nåväl, jag tillhör dom många som numera slutförvarar en mängd kicksilver i min mun och av vad det verkar så är problemet i nuläget störst vid min kommande kremering och avgasreningen för detta kvicksilver! 😉
    Nåväl, det får sitta kvar och skulle jag nu misstänka att ev. sjukdom orsakas av detta så gäller förstås en försiktig sanering! Än värre är det förstås med allt kvicksilver i lågernergilampor där man nu börjar agera. Nog bättre att tänka till före!
    Införde inte Sverige ett totalt kvicksilverförbud för några år sedan? Efterlevnaden verkar vara dålig på många håll!

  13. 13
    anhörig säger

    Professor Yngve Gustavsson (i artikeln) uppskattar att så mycket som 30% av de läkemedel som gamla människor står på får de mot biverkningar av andra läkemedel. Läskigt är bara förnamnet ….

    Det kan ju inte ens vara frågan om ”försöksverksamhet” 😉

  14. 14

    Zonen:”… riktigt så är det väl inte, men …” hur tar jag reda på hur det egentligen ligger till?

  15. 15

    ”Josef? Ditt foto… är det nytaget??”

    Jo… – Zonen – som körkortsfot var det så år 2004. Sen har jag bara blivit friskare och friskare – så jag har dröjt med att byta det till ett ”modernare” – för jag tycker gott att det duger som det är.

  16. 16

    Tack för svaret Josef! 😉

    Möjligen har du rätt, 1940, men då är det illa!

  17. 17
    Annika Dahlqvist säger

    1940 16/12 20.17, Läkare tjänar inte direkt pengar på de mediciner de skriver ut. Möjligen indirekt genom att läkemedelsföretagen tjänar mer pengar så att de kan muta läkare mera .
    Men det är lätt att sätta in mediciner mot någon åkomma, eller förebyggande mot sjukdom. Det finns ingen regel att den som sätter in en medicin måste följa upp att den gör nytta, eller inte skadar.
    Däremot om man tar bort, sätter ut, en medicin har man ett ansvar för att patienten inte blir försämrad av den uteblivna medicinen. Därför är det många läkare som fegar inför att sätta ut mediciner.
    Det är patienterna själva som måste ta sin hälsa i egna händer och vägra sjukdomsframkallande medicinering.

  18. 18
    Medborgare säger

    Mest pengar tjänar läkemedelsbolagen, kanske aktieägarna, dock inte den lille fondinnehavaren. I varje fall inte vad gäller PPM!

    En intressant bok ”Piller & Profiter” är skriven av John Virapen, fd anställd marknadsförare/VD på ett läkemedelsbolag. Boken finns att låna på bibliotek.

    På läkarmottagningar och distriktsköterskemottagningar svämmar det över av läkemedelsinformation, broschyrer i parti och minut, om diverse undergörande mediciner. Patientorganisationerna drar sitt strå till läkemedelsbolagens stack, genom att låta sig sponsras av diverse bolag.

  19. 19

    Tack Annika för tydlig info! Ungefär vad jag trodde och nu kan jag ta en diskussion med personer ”vet” hur det förhåller sig.

    Regelverket sätter givetvis press på den läkare som skulle vilja trappa ut en medicin och förklarar i övrigt varför läget ser ut som det gör. Fiffigt ordnat som vanligt 😉

  20. 20
    F d anhörig säger
  21. 21
    Medborgare säger

    Sånt här har jag svårt att förstå!
    …”Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om en satsning på 1,1 miljarder kronor för nästa år. Det mesta av medlen ska betalas utifrån prestationer. Pengarna fördelas på 70 procent till kommuner och 30 procent till landstingen och går till dem som uppfyller nya kvalitetskrav på vård och omsorg av äldre.”—

    https://www.dagensapotek.se/politik–samhalle/miljard-till-battre-vard-av-aldre-sjuka/

    Det borde snarare handla om bötesföreläggande än prestationsersättning?

  22. 22
    Medborgare säger

    I Uppsala: Uppsalanytt år 2009
    …”Den visar att av nästan 7,500 patienter som finns registrerade på Apotekets receptdatabas Apodos, är ungefär 5,500 över 80 år och av dem har över hälften recept för 10 läkemedel eller fler. Av dem hade cirka 120 av recept för över 25 läkemedel.”…

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=2786176

  23. 23
    Medborgare säger

    Uppsala Monitoring Centre, som sköter WHO:s biverkningshantering kring läkemedel, har nu fått in över sju miljoner rapporter till Vigibase-databasen sedan starten 1968.

    WHO:s säkerhetsövervakning (farmakovigilans) startade 1968 efter den världsomspännande Neurosedyn-katastrofen. Bara under 2011 har UMC fått in över en miljon rapporter, vilket är den största årliga ökningen någonsin.

    https://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=17127

    Neurosedynskandalen:
    https://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?q=Neurosedynskandalen

  24. 24
    Medborgare säger

    Diklofenak/Voltaren lämnar Kloka listan!
    …”Skälet är en ökad risk för hjärtinfarkt, även vid kortare behandling med diklofenak, uppger kommittén.”…

    https://www.dagensapotek.se/lakemedel/diklofenak-lamnar-kloka-listan/

    Hur får användarna kännedom om detta?

  25. 25
    Annika Dahlqvist säger

    Medborgare, I alla fall jag brukar informera patienterna om att Diklofenak och liknande ökar risken för hjärtinfarkt.

  26. 26

    Pappa (1)

    Jag växte upp med en pappa som, år efter år, stod på en herrans massa mediciner, men på den tiden hade jag inte förstått att man måste ha ett kritskt sinnelag. Det var också betydligt svårare att söka information än idag.

    Det var först under pappas sista halvår – när han drogades under avlastningsvecka på äldreboende och kom hem som en zombie – som jag förstod att jag måste ingripa.

    Pappa hade ett stort blåmärke vid tinningen (hade slagit sig i sänggaveln, men det berättade inte personalen)
    Hans ansikte var som en mask
    Han dreglade
    Han sluddrade, hade svårt att göra sig förstådd
    Hade ingen benstyrka
    Glasögonen (nya) fungerade inte längre

    Jag hittade en extra dossett och på baksidan stod två okända namn.

    Den här händelsen var det som fick mig att börja läsa böcker och söka information på Internet. Det har gått åtskilliga år sedan min pappa avled, vid 95-års ålder, men det har inte gjorts några större framsteg när det gäller äldres medicinering och tillgången till lämpliga läkare.

    Redan då tyckte jag att det var skandalöst att skicka hem pappa med ytterligare mediciner (han hade redan cirka 10-12 st) och att dessutom göra det utan att lämna muntlig/skriftlig information. Min pappa/mamma hade inte en aning om vad dessa ”nya” mediciner kunde ställa till med. Det fanns t.ex. inga bipacksedlar.

    Det här är inget ovanligt.
    Människor på äldreboenden – och de som bor hemma och står på Apodos – får inga bipacksedlar. De förväntas fråga personalen!

    Jag tycker att det är självklart att vårdtagare/närstående borde få både muntlig och skriftlig information och få möjlighet att tycka till.

  27. 27

    Pappa (2)

    Här är några av de mediciner som pappa stod på efter den s.k. ”avlastningsveckan”:

    Triobe (vitaminer), Trombyl, Lanacrist, Furosemid, Spironolakton, Triatec, Seloken, simvastatin, Betapred, Alvedon, sömnmedel, Mallorol och Aricept. Dessutom hade han ytterligare mediciner för värk (s.k. anti-inflammatoriska) och astma.

    Tack vare min nya Internet-uppkoppling kunde jag börja söka information.
    Jag upptäckte att Mallorol redan var indragen i England på grund av allvarliga biverkningar (hjärtrytmrubbningar/hjärtstopp). I Sverige fick den fortsätta att förskrivas ytterligare ett år och när den slutligen drogs in var det tyst – tyst.
    Mallorol tillhörde gruppen neuroleptika (=psykosmediciner).

    Nu för tiden har medicinerna andra namn som t.ex. Haldol, Risperdal och Zyprexa.
    De två sistnämnda brukar benämnas ”nya, atypiska neuroleptika” – men det betyder inte att de är ofarliga.

  28. 28

    Pappa (3)

    Mamma berättade för distriktssköterskan att jag hade upptäckt att Mallorol var indragen i England på grund av allvarliga biverkningar. Hon lät hälsa att man inte skulle tro på det som stod på Internet!

  29. 29

    Pappa (4)

    Det var ingen som tänkte på att pappas hastigt påkomna förvirring kunde bero på hög ålder, läkemedelsförgiftning samt nyligen genomgången – och feldiagnosticerad – infektion. I stället satte man in en s.k. ”bromsmedicin” för demens (Aricept).

    Jag sökte information både i Fass och på nätet och insåg att Aricept-medicineringen inte skulle vara bra för pappa.

    Jag skrev tre brev till den förskrivande läkaren för att få stopp på Aricept och Mallorol och begärde en total läkemedelsgenomgång.

    Så här skrev jag till den förskrivande läkaren angående Aricept i ett brev 2003 (texten var ur Fass):

    Försiktighet
    Patienter som haft magsår, ofta tar medicin mot värk, har någon hjärtsjukdom, astma eller annan (långvarig sjukdom), har svårigheter vid försök att urinera……… etc. etc. bör rådgöra med läkare innan behandling med Aricept.

    Av ovanstående har pappa – eller har haft (magsår) allting!!!!

  30. 30

    Pappa (5)

    Efter några veckor ringde en sjuksköterska och meddelade att mamma kunde sluta att ge pappa Mallorol men resten skulle fortsätta som tidigare inklusive Aricept-medicineringen.
    Min pappa avled efter någon månad och då fick jag svar på mina tre brev.
    Läkaren motiverade insättningen av Aricept med att han hade tänkt på min pappas framtid.

  31. 31

    Pappa (6)

    Enda sedan jag var liten hade pappa astma.
    Han blev försökskanin för kortison.
    Hans syn påverkades – och trots att han inte hade tillgång till Internet etc – så förstod han att det kunde finnas en koppling till medicinen.
    Han kontaktade läkaren och berättade om synförsämringen samt meddelade att han ville gå ned i dos. Läkaren motsatte sig – men pappa litade på sin egen känsla och sänkte dosen. Det räddade hans syn.
    Åren gick och kortison-medicineringen fortsatte.
    Till slut slogs pappas egen kortison-produktion ut och han blev tvungen att ta kortison-sprutor varannan dag resten av livet.

  32. 32

    Pappa (7)

    Pappa hade ständig huvudvärk – år efter år.
    Han besökte läkare, sjukgymnast etc.
    Man kom fram till att det måste vara spänningshuvudvärk
    Han förskrevs den ena värktabletten efter den andra.
    Inget hjälpte.
    Han röntgade huvudet. Man såg inget speciellt.
    Till slut hörde han talas om en professor i Göteborg som skulle vara väldigt kunnig.
    Jag hjälpte till att skriva brev.
    Berättade om pappas medicinering, bifogade röntgen, samt undrade om professorn möjligen hade något förslag.
    Professorn svarade, mycket vänligt, att han aldrig hade sett en sådan fin hjärna hos en så gammal man. Hans tyckte också att pappa skulle prova värkmedicinen Tradolan (tramadol).
    Som tur var kände jag till att Tradolan är mycket beroendeframkallande och att det kan vara mycket svårt att avsluta behandlingen.

    Pappas huvudvärk kunde ha varit en biverkan av någon medicin.
    Det är sorgligt att man så sällan tänker på läkemedelsbiverkningar inom vården.

  33. 33

    Läkemedelsreklam

    Det är förbjudet att göra reklam för receptbelagda läkemedel i Sverige och i många andra länder. Ändå kan man göra det på många olika sättt, t.ex. genom artiklar i vecko- och kvällstidningar. Det är ingen myndighet som reagerar.

    Hemmets Veckotidning nr 42/2011 hade en artikel om Britt-Marie Nordqvist.
    På omslaget stod: ”Britt-Marie drabbad av förmaksflimmer. Nya medicinen gjorde underverk!” Inne i tidningen stod rubriken ”Nu orkar jag mer och hjärtat hänger med när jag dansar!” (artikeln finns på nätet – googla rubriken).

    På sidan bredvid fanns en intervju med en hjärtspecialist på Carema Rehabcentrum vid Saltsjöbadens sjukhus. Det fanns förstås inga uppgifter om eventuella jäv.

    Det fanns också två textrutor.
    I den ena stod bl.a. adressen till en hemsida (förmodligen till en s.k. ”patientförening” eller ett läkemedelsbolag).

    I den andra rutan stod det ”Fakta Multaq”.
    Det stod inte ett ord om några som helst risker.

    Det senaste året har det kommit en mängd rapporter om misstänkta biverkningar med Multaq (dronedaron). Det stod det inget om i Hemmets Veckotidning.

    Googla t.ex. ”EMA vill begränsa användningen av dronedaron efter nya biverkningar”. Då kommer Du att finna en artikel från janusinfo.org (Stockholms Läns Landstings hemsida för vårdpersonal). Även Läkemedelsverket har skrivit om Multaq.

    Men patienterna då – har de inte rätt att få veta?

  34. 34

    Läkemedelsreklam igen

    Många patientföreningar är sponsrade av läkemedelsbolag som därmed får tillfälle att berätta om olika behandlingsalternativ, nya mediciner etc. Det kan ske genom föredrag eller länkar på hemsidan.

    Pfizer, världens största läkemedelsbolag, har även framställt mängder av olika hemsidor som sägs öka patienternas medvetenhet. De handlar om kolesterol, impotens, demens, slutaröka etc. Allt för att få medborgarna in på rätt pillerspår.

  35. 35

    Sjuka pengar

    I Peter Rosts bok – Sjuka pengar – finns ett utmärkt förord av Arne Melander, läkare och professor emeritus vid Lunds Universitet. Arne Melander var även chef för stiftelsen NEPI under åren 1995 till 2007.
    Först skriver Arne Melander om nyttan med olika läkemedel och sedan detta.
    Jag citerar några rader:

    ”.. Samtidigt finns emellertid många exempel på läkemedel med tveksam eller obefintlig praktisk nytta, och det finns även läkemedel som medfört större risker än nytta men som trots detta marknadsförts under lång tid med svåra skador och lidanden som följd. Detta liksom annan överanvändning av läkemedel, är negativa konsekvenser av kravet att maximera vinsten, vilket genererar excessiv marknadsföring och befrämjar ekonomiska oegentligheter….”

    ”… Men industrin är inte ensam skyldig, som läkare och receptförskrivare har man ett medansvar eftersom man genom receptblocket styr försäljningen av läkemedel. Många läkare samverkar dessutom med industrin på olämpligt sätt. Delaktiga är även de journalister som kritiklöst haussar förmenta mirakelmediciner, och flera patientföreningar har också en kritiklös hållning till industrin. Även landstingen får ta på sig ett anvar eftersom de inte bidrar till att deras anställda läkare får en tillfredställande producentoberoende utbildning rörande läkemedel och läkemedels korrekta användning. Sist men inte minst bör statsmakterna få en släng av sleven i det att man ser läkemedelsföretag som inkomstbringande skatteobjekt vilka bör behandlas med silkesvantar….” Slut citat

    P:S. Arne Melander är förresten medförfattare i boken – Läkemedelsanvändning & patientnytta.

  36. 36

    Läs bipacksedeln varje gång

    Om Du tar ett visst läkemedel fortlöpande, läs bipacksedeln varje gång Du hämtar ut medicinen. Texten kan ha ändrats. Allra bäst är det att gå in i Fass på nätet där det sker fler uppdateringar.

    För någon månad sedan ringde jag till Läkemedelsverket och frågade om det stod något om minnet i biverkningarna för kolesterolsänkaren Zocord ( = simvastatin). Han kollade och sa – ja, det står t.o.m. minnesförlust.

    Då undrade jag om den biverkan också fanns med i samtliga bipacksedlar gällande simvastatin (det finns många levernatörer)

    Han svarade – nej, det kan man inte vara säker på.
    Jag undrade förstås varför det var så då det rör sig om samma aktiva substans.

    Han svarade – det beror på vilka papper de har skickat in.

    Gör ett litet experiment.
    Slå in simvastatin i sökrutan i Fass.
    Läs de olika leverantörernas biverkningstexter.
    Kolla hur många som tagit upp någon slags minnespåverkan och till vilken frekvens.

    Du kommer att bli förvånad.
    Det här handlar om en enda medicin och en enda biverkan.
    Hur ser det ut med resten?

  37. 37

    Felaktiga diagnoser

    Jag kände en person som hade en mycket omfattande läkemedelslista.
    Den här personen avled när han var strax över 70 år. Fysiskt var han betydligt äldre.
    Han hade varit ovanligt stark för sin ålder, men så drabbades han av en liten hjärtinfarkt och så satte medicinkarusellen igång.

    Därefter gick det utför.

    Det fanns ingen inom vården som hade något helthetstänk, alla förlitade sig på att tidigare diagnoser, medicineringar var korrekta etc. Ingen var villig att sätta ut någon medicin som någon annan hade satt in osv.

    Det ena symptomet efter det andra dök upp.

    När jag tänker tillbaka så misstänker jag att en del av hans diagnoser egentligen var biverkningar av mediciner. Mediciner som kanske inte behövdes längre, som skrevs ut rent slentrianmässigt och utan korrekt uppföljning.

  38. 38

    Statiner

    Hundratusentals människor står på förebyggande, livslång medicinering med statiner (simvastatin, Lipitor, Pravachol, Mevachor etc). En del av dem råkar bara ha en siffra över en gräns – en gräns som ständigt sänks.

    Många läkemedelsstudier görs/bekostas av läkemedelsbolagen själva.

    Det finns forskare – läkare som ifrågasätter ”Kolesterolhypotesen” men de får sällan komma till tals, men i våras kunde man läsa artikeln ”Högt kolesterol är ofarligt för kvinnor och friska män” på DN-debatt
    (2011-04-26) och nästa dag ”Ett piller för mycket”.

    Det bästa man kan göra för sig själv – och nära och kära – är att läsa på.
    Det finns mängder av intressanta böcker och hemsidor.

    Själv har jag sett flera personer i min omgivning lida av biverkningar.
    Jag har också läst mängder av patientberättelser – framför allt från USA.

    Vill Du läsa några kan Du gå in på följande sidor:

    askapatient.com (sök på simvastatin, Lipitor, Crestor etc. – alla statiner har likartade biverkningar)

    spacedoc.net (patientberättelserna finns i Forum. Duane Gravelines hemsida är en guldgruva när det gäller information om olika biverkningar. Man kan också beställa gratis nyhetsbrev.)

    medications.com (sök på simvastatin, Lipitor, Crestor etc. – man kan också söka på olika symptom)

    peoplespharmacy.com (sök på simvastatin, Lipitor, Crestor etc. – men även på statins)
    Du kommer att finna mängder av olika artiklar med kommentarer.

    G o o g l a:

    ”Simvastatinfallet”, hemsida gjord av Lars Olenfeldt

    ”Jag blev sjuk av medicinen” alternativt ”Kolesterolsänkande medel förstörde Åkes liv”, artikel i Aftonbladet 2001-09-06 (obs. artikeln är över 10 år gammal men lika aktuell)

    ”Läkemedelsindustrin håller kolesterolmyten vid liv”, artikel av läkaren Christer Enkvist, Borås Tidning (debatt) 2010-09-21

    ”The Lipitor Paradox” – roligt, lärorikt och sorgligt videoklipp på u-tube (gäller alla statiner)

  39. 39

    Statiner – patientberättelse nr 1

    Alla statiner har likartade biverkningar.
    Jag har fått muskelsvaghet i armar och ben.
    Om jag motionerar blir smärtan och svagheten värre.
    Jag hade inte tänkt på Q10 men jag skall ge det ett försök.
    Läkarna har slutligen gett upp försöket att sänka mitt kolesterol.
    Varning – den här typen av läkemedel kan också skada Din lever.
    Jag råkade ut för det, men sedan jag slutade har leverfunktionen normaliserats.

  40. 40

    Statiner – patientberättelse nr 2

    Det tog 1,5 år med Pravastatin innan jag märkte att något var fel.
    Helt plötsligt fick jag diagnosen bronkit och möjlig astma.
    Naturligtvis fick jag kortison och senare skrev min lungläkare ut Advair.
    Mina ben gjorde så ont att det kändes som om någon hade satt fast en tving och skruvat åt .
    Ibland var det båda benen, men för det mesta mitt högra. Värken var på framsidan och halva baksidan.
    Jag beklagade mig för lungläkaren eftersom jag trodde att det var en biverkan av Advair.
    Han kollade min läkemedelslista och sa att det var en biverkan av statiner.
    Han skickade mig omedelbart för blodprov – för att kolla mitt CK-värde.
    Han hörde aldrig av sig efter detta så jag trodde att det var okay.
    Jag trodde att smärtan snart skulle försvinna.
    Smärtan minskade ett tag men jag har fått nya plågor som jag inte hade innan jag började med statiner.
    Jag berättade för distriktsläkaren att jag hade slutat med statiner på grund av biverkningarna och hon sa att smärtan borde avta efter ett tag. Den har minskat något.

  41. 41

    Statiner – patientberättelse nr 3

    För ungefär fem år sedan tog jag Crestor i 9 månader.
    Började få smärtor i mina höfter.
    Jag slutade.
    Sedan har jag provat andra statiner med samma resultat.
    Min läkare tyckte jag skulle prova en ny medicin. Den heter Livalo.
    En morgon klev jag upp helt okay men vid lunchdags fick jag helt plötsligt fruktansvärda smärtor i ena fotleden och högra handen, i hela ryggen, benen och knäna.
    Nu har det gått fem dagar sedan jag slutade och för var dag blir jag bättre.
    Jag har också haft problem med tårande ögon och svårigheter att urinera.
    Jag tror att FDA (= Federal Drug Administration =amerikanska läkemedelsverket) experimenterar med oss. Inga mer statiner för mig!

  42. 42

    Skadliga höftinplantat på SVT:s nyheter

    Rapport kl. 19.30 hade ett mycket intressant reportage om en speciell sorts höftimplantat.

    Det har visat sig att de läcker olika metaller, patienter har fått benbrott, blivit tvungna att opereras om etc.
    En läkare på Karolinska intervjuades. Han sa något i stil med – vi hade visst för bråttom!

  43. 43

    Our Daily Meds

    För några år sedan läste jag Melody Petersens utmärkta bok.
    Den omfattar många olika områden. Hon berättar bl.a.hur man i USA använder sig av olika kändisar i läkemedelsreklamen.

    Det kan handla om skådespelare, idrottare mfl som uttalar sig positivt om olika behandlingar.
    Jag tycker mig se att vi i är på väg åt samma håll.

    Skådespelaren Stefan Sauk är ordf. för Alzheimerfonden.
    Vid en tidpunkt, tidigare i år, förekom han samtidigt med bild på potenslinjen (Pfizers sida). Han höll en slokande blomma i handen.

    Nu är han borttagen – och i stället är det en video med sexexperten Malena Ivarsson som även samarbetat med andra läkemedelsbolag.

    Pfizer tillverkar en av världens mest sålda läkemedel – statinen Lipitor.
    Samtliga statiner kan ge erektionsstörningar som biverkan.
    Hur många läkare och patienter tänker i de banorna?

  44. 44

    Bokmal, Och Lipitor ordineras väl i förebyggande syfte : roll:

  45. 45
    40-talist säger

    En ny bok finns snart i bokhandeln/biblioteken: ”Så dödar vi en människa” av Stefan Gurt. Boken handlar om hur hans gamla pappa fick avsluta sitt liv på ett äldreboende i Solna. Den boken passar bra under detta inlägg – Sjuk av sina mediciner.

    På TV:
    I morgon, tisdag 13/3 finns författaren med i Gomorron Sverige:
    7.51 Författaren Stefan Gurt berättar den gripande historien om sin pappa, som både är en uppgörelse med äldrevården, och synen på våra gamla.
    https://svt.se/2.116970/gomorron_sverige?lid=20120313&lpos=SVT1_0000_sitelink&from=tabla

    På Radion:
    Demensvården får kritik i ny bok
    P1-morgon kl. 8:15
    Så dödar vi en människa är titeln på en ny bok som ger en mycket sorglig och obehaglig bild av hur gamla människor behandlas i Sverige, om hur delar av åldringsvården ser ut.
    Intervju med bokens författare Stefan Gurt, som berättar om hur hans far på kort tid förvandlades från en visserligen förvirrad äldre herre till en bortdomnad åldring utan livslust.
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5012452

    På TV:
    På onsdag 14/3 kl. 18:15 finns författaren med i Go´kväll:
    Stefan Gurt, aktuell med boken Så dödar vi en människa, gästar Go’kväll för att berätta om sina erfarenheter av sin fars sista tid i livet på ett demensboende i Sverige.

  46. 46
    40-talist säger

    På TV:
    Tisdag 13/3, författaren intervjuas om sin bok i Gomorron Sverige.
    Boken: ”Så dödar vi en människa”
    7.51 Författaren Stefan Gurt berättar den gripande historien om sin pappa, som både är en uppgörelse med äldrevården, och synen på våra gamla.

    https://svtplay.se/v/2740928/hur_ar_synen_pa_gamla_i_dagens_sverige

  47. 47
    40-talist säger

    Det finns en fortsättning på Radion i P4 hos Lotta Bromé med författaren Stefan Gurt och hans bok ”Så dödar vi en människa”:

    Demensboendet tog kål på livslusten:

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=5013643

  48. 48
    aviator1945 säger

    @40-talist #47

    Skrämmande! Min mor råkade ut för något liknande, när min far blev sjuk och inte kunde ta hand om henne. När vi besökte henne på ”vårdhemmet” var hon så nerknarkad att hon inte kunde kommunicera med oss. Vi gjorde klart för ledningen att vi ville ta hem henne till oss under hennes sista tid. Uppenbarligen avbröts hennes medicinering då, för när vi hämtade henne ett par dagar senare var hon fullt klar och nykter.

    Med en sådan ”åldringsvård” som vi har i dagens Sverige, funderar vi starkt på om det inte vore bättre för oss att tillbringa de sista åren av vårt liv i hustruns hemland, visserligen utan socialt skyddsnät men med kärleksfull omvårdnad från släktingarnas sida.

  49. 49
    40-talist säger

    Påskgodis…!
    https://www.veteranen.se/nyheter/multimedicinering-pa-vag-ner/

    Det borde ju vara så att patienten fick ett exemplar av läkemedelslistan, med uppgift om vad läkemedlet avser att bota, hur länge man ska ta läkemedlet, vilka biverkningar läkemedlet kan ha, vilken dos som är lämplig mm. Detta ska ju gälla oavsett ett eller flera läkemedel. Givetvis viktigare ju fler läkemedel man ordinerats. Då blir det ett gemensamt ansvar mellan läkaren och patienten. I Konsum får man ett kvitto på hur mycket varorna kostar och vilka varor man inhandlat, kilopris, styckepris, moms, kassörskans namn, osv. Man kan ju roa sig med att jämföra informationen. Kund som kund alltså!

  50. 50
    Mikael Mullaart säger

    @ 17 Annika Dahlqvist:
    Hej!

    Du menar väl inte på fullt allvar att vi, dina kollegor, skulle ta mutor från läkemedelsföretagen? Tvärtom så kan ju privat drivna vårdcentraler öka sin vinst genom att minska på läkemedelsförskrivningen. Vad har du för belägg för påståendet om mutor och i vilken form förekommer dessa i sådant fall? Förut har det förekommit vidlyftiga bjudresor men sådant är ju väldigt strikt reglerat idag.

    Vänliga hälsningar

    Mikael

  51. 51
    Annika Dahlqvist säger

    @ 50 Mikael Mullaart:
    Läkemedelsföretagen bjuder läkare på luncher och middagar, även om det har minskat på senare år.
    Men nu har företagen mera inriktat sig på ”Key opinion leaders” dvs professorer som i sin tur ger ut direktiv till läkarkåren, om hur de tex måste skriva ut statiner, och med medikamenter pressa diabetikernas och hypertonikernas blodtryck ner i skoskaften. Om en läkare inte lyder dessa direktiv så kan denne förlora sitt arbete pga olydnad. Åtminstone är det det budskap vi får från ”opinionsledarna”.
    Och dietisterna får sina order ifrån livsmedelsindustrin, via sina opinionsledare, nutritionisterna på universiteten.

  52. 52
  53. 53

    Diklofenak – vad ska man tro?
    ”Diklofenak ingår som aktiv substans i ett stort antal läkemedel, till exempel Voltaren, Diclok, Dicuno, Diklotab och Eeze.”
    https://www.dagensmedicin.se/nyheter/prac-ska-utreda-diklofenak/

    …risk för hjärt- o kärlbiverkningar…

  54. 54
    F d anhörig säger

    En bra ledarkrönika i Aftonbladet av Eva Franchell. Den handlar om Maria Larssons gullande med ord om äldrevården – mjuka formuleringar. Verkligheten har hårdare formuleringar!
    https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article15715542.ab

  55. 55

    Trots att jag googlar på nätet finner jag inget forum för läkemedelsbiverkningar för alla inblandade. Tillverkare, läkare och patienter där man kan inhämta tips från andra med samma biverkningar.
    Jag inbillar mig att det vore värdefullt för läkare och patienter. Det som står i bipacksedlarna och Fass inte berättar om de verkliga biverkningarna.

    Här ett exempel. Det står ingenting i Fass om enorma svettningar på nätterna som började efter användning av Waran och Bisoprolol där jag misstänker att det är en kombination av båda medicinerna som är orsaken och då kanske skulle kunna byta en av medicinerna för att bli av med nattliga svettningar där tröjan jag sover i är plaskvåt. Ingen av alla mina läkare har några ideer. Har ni någon.
    Tack.

  56. 56
    Emöke Katalin Heim säger

    Jag är 71 år. Jobbat som lärare i nästan hela mitt liv. Blev chockad hur vanligt det är med problem av medicinbiverkningar av kommentarer som jag läste i Annika H-s blogg. Flesta är från några år tillbaka. Tror att problemet inte har minskat sedan dess! Nu hamnade jag själv en konkret ”misshandel” kan inte kalla det för annat! Har ett tufft men fantastiskt liv bakom mig, som tyvärr ledde till sent konstaterat PTSD(posttraumatisk stressyndrom) Stress som i sin tur ledde till en springande (hög) blodtryck. Har några år tidigare haft utmattning syndrom. OBS har fram till 69år levt ett mycket aktivt liv. Har ett barn, idrottat tränat tävlat och fixat skötsel av ett trevåningshus med trädgård och en hundkennel under 18 sista åren.
    Ingen av läkarna diskuterade min stress med mig och se sambandet mellan min stress och blodtrycket, så påbörjas medicineringen! Snabbt konstateras att jag inte tål mediciner. Senare vid varje kommande besök träffar jag en ny okänd läkare. Har haft ett akutbesök med en förmodad TIA och då utökas medicineringen 2019 med tre likadana biverkningar (som självklart förstärker varandra!). Ingen pratar med mig om eventuella biverkningar/fast min medicinkänslighet är konstaterad! Snart därefter upptäcker jag flera biverkningar som inte går att hantera: min mentala-kognitiva och fysiska nedmontering. Jag blir totalt utslagen, kolli, zombi och kan knappt hantera min livssituation! Besöker en ”ny” läkare och vill ha svar på vad mitt tillstånd beror på och om det kan vara medicins biverkning eller en ny utmattningsdepression. Han konstaterar att jag inte har Alzheimers utifrån min röntgenbild från röntgen från mitt akutbesök! Sedan avslutar han med: utan att föra en dialog, ställer några demensfrågor säger ingenting men beslutar att jag skall få hembesök från demensgruppen som skall hjälpa mig med mina vardagssysslor. Marken öppnade sig under mig!
    Jag tar beslutet att jag fasar ut alla mina hjärtmediciner för att förstå vart jag är på väg och vad som orsakar mitt tillstånd! Därmed fick jag svar att det var mediciner som orsakade mitt tillstånd (var tuff process). Ena efter det andra symptomen minskade och jag fick tillbaka en mänsklig tillvaro, men det är lång väg att gå! Det saknas forskning om effekten av utfasning!
    Finner det mycket skrämmande att om inte jag är den personen jag är så skulle jag ha dömts med medicinernas hjälp till en modern ättestupa! Inte kunna tillfriskna och påverka min kvarvarande livssituation!
    Jag saknar ett ansvar för patientens integritet, stöd och läkaretik. Läkaren skall ta beslut tillsammans med patienten. Läkaren skall ta hänsyn till information från patienten och söka befintliga alternativ (ex det finns information om PTSD stress och effekterna av det som vissa av läkarna felaktigt tolkar som demens) … och därmed inte gör en relevant behandling!
    PS Det är kanske dags att utreda hur läkemedelsförsäljning hänger ihop med fler och fler läkemedelsbehandling som leder till sorgliga biverkningar hos patienter!
    OBS! Har inget emot behandling av läkemedel som behövs och hanteras öppet med samspel av patienten!
    Det behövs mer forskning också av biverkningar och effekten av utfasning!

  57. 57
    XMargareta säger

    # 56
    Jag läste med fasa i sinnet din berättelse, men också med glädje, för att du orkade ta dig igenom allt.
    viktigt med amarbete mellan läkare och patient.
    Om man orkar, så borde behandlande läkare, respektive sjukvårdsenhet få ta del.

  58. 58

    # 56
    Intressant rapport. Den aktualiserar vår gamla undran om NÅGON medicin som påverkar metabolism, cirkulation eller nervsystem NÅGON gång har påvisats ha långsiktigt livsbefrämjande effekt. Och därmed om inte VARJE situation av den typ du beskriver bör angripas på ett mera naturligt sätt.

  59. 59

    # 56
    Tack för din berättelse och jag gratulerar din räddning. Som uppenbarligen har med ett självständigt liv och tänkande att göra.

    Detta bekräftar min tes: att doktorn ska man bara besöka om man håller på att dö! Annars dör man av mediciner.
    Ett system som grundar sig i att överbetalda makthavare köper läkemedelsaktier, för pengarna som blir över. Det är säkra papper för politiker och andra okunniga fondsparare?

    Min räddning är att jag föddes som allergiker, år 1955! Läkarna var förbryllade över denna mystiska sjukdom och experimenterade vilt med mig som litet barn. Men jag blev snart medveten om att jag var en försökskanin och när jag summerade bieffekterna, insåg jag att det var skadligt och blev pillervägrare.

    Som vegetarian hade jag alltid högkostnadsskyddet och var stamkund på vårdcentralen. Läkarna beslöt att jag led av depressioner och ordinerade psykofarmaka. Som jag någon gång provade med förödande resultat. Vilket bara stärkte min medicinvägran. Jag är glad för att min läkarskepsis kom tidigt i livet. Annars hade jag gått under som massor av ungdomar, som inte förstått att läkarnas medicin är beroendeframkallande knark.

    Med stor sorg såg jag min 90-åriga mor få en allt längre rad av mediciner att svälja till frukosten. Storasyster är utbildad sjuksyster och ansvarar för medicinering. Min talan minskar bara medicinförbrukningen för henne. Jag kan tydligt se hur medicinerna är det som bryter ner hennes kämpande hjärna.

    Sjukhus är farligare än stadstrafik!

  60. 60

    Georg, so true!! Man ska hålla sej borta från bådadera….!!
    Min läkarskepsis kom tack och lov också tidigt i livet, efter att ha fått två omgångar av ett antibioticum som strax efteråt drogs in p g a några dödsfall för dom stackarna, som åkte dit…det var på vippen för mej också den gången! Sen dess behåller jag mina krämpor tills dom går över av sej själva, vilket dom förr eller senare gör…
    Men jag tror på Pauling och askorbinsyra…

  61. 61

    Lustigt nog verkar Pauling själv vara ganska så överens med vår misstro till många läkare….
    Råkade bläddra lite i hans bok om ”How to live longer and feel better” där han på en av dom första sidorna citerar en viss Dr. Eugene D. Robin, professor of medicine and physiology in Stanford Medical School. Titeln är ”Matters of Life and Death: Risks vs. Benefits of Medical Care” där författaren uttrycker sin åsikt att ”if you pay attention to your own health and do not see the ”doctor as God” , you can avoid serious errors in your own care. You will be advised to consult doctors only when you believe that you are truly ill. By restricting your medical encounters to those that are absolutely necessary you will be avoiding the risks inherent in most diagnostic and therapeutic procedures.
    Moreover, your visit may start a series of potentially dangerous medical tests and treatments. If, as a result of reading this book, you see that even a decision to consult a doctor is a serious and potentially risky one, that it requires some estimate of potential risks as well as potential benefits, you will have spent your time well. You will be cautioned to avoid hospitalization unless you are seriously ill and only a hospital has the facilities for your treatment. Many hospitalizations are unnecessary.
    Hospitals can be dangerous places.”
    Parole sante…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa