Insulinets effekt på kort och lång sikt

Intervju med Robert Lustig på Kostdoktorns blogg. En intressant sak han säger är att insulin ger mättnad på kort sikt, men hunger på längre sikt.
Detta förklarar varför även överviktiga typ 2-diabetiker hela tiden är hungriga, om de äter hög energiandel av kolhydrater, och har högt blodsocker.

Nutritionisterna har stannat vid konstaterandet att insulin ger mättnadskänsla. Det stämmer inte med verkligheten. För verkligheten är långsiktig.

Mekanismen är (bl a?) denna: Högt kolhydratintag ger hög insulinutsöndring. Det ger tillfällig mättnadskänsla, men ger ökad fettinlagring, vilket ger energibrist som ger ökad hunger.

Leptin är ett annat viktigt hormon. Fettväven utsöndrar leptin vilket ger en minskad hunger.  Hög insulinnivå blockerar emellertid leptinets effekt, det ger leptinresistens. Man förlorar därmed kroppens egen viktstabiliserande funktion när man äter mycket kolhydrater.

 

Comments

  1. 1

    Ja, här finns jag som ett levande bevis.
    Fet, ständigt hungrig, insulinberoende typ2:a…
    Kolhydratsberoende/missbrukare som ständigt varit sugen.

  2. 2

    NU äter jag lchf och det är himmelrike och helvete. Det sitter så hårt rotat att man vill mumsa, mumsa, knapra, knapra. Spelar NOLL roll om man är hungrig eller ej.
    Det är iallafall BÄTTRE med lchf än innan!!

  3. 3

    Detta hamnar på min facebook, utan tvekan! Tack för att du skrev det här!

  4. 4

    Funderar lite… kan detta ha en samband. Om jag lyckas äta en middag med lagom mängd med mat och mättnad så känner jag inte på den kvällen något större sug på att äta något annat alls under kvällen.

    Äter jag däremot mig som övermätt, du vet när det är gott och man ta en större portion än vad man borde av tex. sitt favoritmat, då händer ofta att jag kan ha en väldigt sug på att äta även under kvällen sedan något smått o gott. Brukar bli något kallt som bär med youghurt etc.. eller gurkstavar med gräddfil ..inget allvarligt alltså men det finns alltid då ett sug att ha något.
    Kan det då vara och ha ett samband med att jag efter den större måltiden har mer frigjort insulin som skapar detta sug. ?

    Mvh. copecca

  5. 5

    Väldigt många av dom som drabbas har ju ofta ett högre blodocker och tycker då att
    vår sjukvård är dålig på att även ge adekvata kostråd för denna patientgrupp(se länken)
    utan förlitar sig mer på läkmedel. dvs. samma fel som än görs för diabetesdrabbade även
    om nu en ändrig så sakteliga håller på att ske.

    https://www.dagensmedicin.se/nyheter/var-tredje-nar-inte-malet-efter-hjartinfarkt/

    Inte ens i kommentarerna påpekas kosten utan istället ekonomi, vilket nu hade löst sig med just
    kostrådgivning om mindre blodsockerhöjnde mat. Väldigt många fler hade nog nått målvärdena då, vilket inte görs nu!

  6. 6

    Javisst, vi är verkligen inte gjorda för att äta de mängder kolhydrater som de flesta idag äter alla dagar året om. Och otroligt hur fantastisk människokroppen är.

  7. 7

    Det vore ju helt suveränt om man kunde få ett tillskott av Leptin!

  8. 8

    Tyvärr A, det hjälper inte att att ge tillskott av Leptin. Problemet är inte att du inte tillverkar Leptin i tillräcklig mängd, problemet är att insulinet hindrar leptinet att nå hjärnan. Lite på samma sätt som man kan reta nerver med elektriska impulser för att blockera smärta. Om man äter på ett sätt som inte triggar insulinpåslag så når leptinet fram igen, och då blir du mätt och lagrar inte in fett. Denna process som ställer till problem för oss idag, är till för de tillfällen när det är gynnsamt för människan att kunna lagra fett. och om kroppen inte hade ett sätt att fixa det på, så skulle ingen komma ifrån barnstadiet t ex. Den omgivning vi är designade för ger inte så mycket kolhydrater att detta är ett problem, men i vår värld är det tyvärr alldeles för lättillgängligt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa