Olle Holmqvist var med i radions Ring P1: De som köper ekologiskt är lurade.
Hans argument mot ekologiskt och Krav är att hönor är djungelfåglar som vill ha skyddade träd att sitta i, och inte vistas ute på öppna fält.
Han säger också att ekologiskt kan leda fram till sjukdomsutbrott som Ehec-smittan. Menar han därmed att vi ska acceptera att äta hur giftbesprutad mat som helst? Och att inte bry oss om hur djuren har det i uppfödningen?
Hans hemsida.
Lite lurade är vi nog om man tittar på dessa två bilder:
https://www.ekoagg.se/agg.htm
På den ena bilden har hönsen det inte stort bättre än höns som går inomhus på sandbädd. Friskt luft förstås. Det är väl ägg från dessa höns jag köper på Coop? Ekologiskt foder har de antagligt ätit.
Jag har läst att EHEC tvärtom uppstår p.g.a. intensiv konventionell uppfödning av nötkreatur.
När dom utfodras med en stor andel kraftfoder så sjunker pH-värdet så mycket att en stor andel ”goda bakterier” slås ut och vissa andra bakterier, som orsakar EHEC, klarar den sura miljön bättre och uppförökas till en oproportionerligt stort antal och sprider smittan.
Detta med EHEC förekom alltså inte nämnvärt förr.
Vår familj köper ekologiskt så långt det är möjligt. Finns inte det köper jag svenskt före utländskt. Jag tror inte att man är lurad.
På http://www.krav.se står det att både dom bevuxna rastgårdarna och dom bevuxna betesmarkerna ska innehålla träd eller andra anordningar där djuren kan söka skydd.
(djurhållning / utevistelse 5. 4. 10 och 5. 4. 12)
Han har kanske mer än rätt Olle H? Detta läser jag på wikipedia om frigående höns:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Frig%C3%A5ende_djur
… I ekologisk äggproduktion kan man ha problem med parasiter och smittspridning.
Något jag undrar över – vart tar alla värphöns vägen? När dom inte längre värper.
Nu har Vesti-Nielsen blivit anmäld igen.
https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2011/Juli/Kostrad-till-diabetiker-i-Karlshamn-ifragasatts/
Gamla hönor brukar hamna i bland annat Tyskland där de blir till buljong och hundfoder.
Verkar mer som att det är Olle som är lurad. Visst är ekologiskt bättre, även om det så klart finns olika nyanser även där. Finns många som inte kan äta vanliga besprutade grönsaker utan att få stora allergiska besvär.
Paprika kan som exempel enligt Naturskyddsföreningen innehålla rester från 29 olika preparat. Enligt samma artikel innehåller hälften av all frukt och grönsaker som produceras inom EU, rester av bekämpningsmedel.
Enbart i Costa Rica, rapporteras varje år cirka 700 akuta förgiftningar och ett 30-tal dödsfall bara på grund av ett enskilt bekämpningsmedel: parakvat. I Brasilien, som står för två tredjedelar av världens kaffeproduktion är skadorna från bekämpningsmedel ett av de största hälsoproblemen och drabbar cirka 200 000 människor årligen (SNF 2006). Vanliga skador är brännskador i huden och ögonskador, men exponeringen ger även neurologiska skador och cancer.
Har svårt att förstå varför jag och alla andra som väljer ekologiskt ska känna oss lurade..
Hönan är en djungelfågel. Det gläder mig ofantligt att jag fått berätta den saken för några hundratusen svenskar.Beträffande EHEC: en undersökning från Brasilien visade att 40% av grönsallad och 25 % av morötter var förorenade me tarmbakterier. Hur är det i Sverige ? känner någon till någon undersökning?
Faktum kvarstår att en produkt från just en ekologisk gård dödat nästan 50 människor.
hälsar
olleh
Olle, titta på bilden i Kostdoktorns blogg: https://www.kostdoktorn.se/miljovanlig-lchf-kost
Hönorna går ute på gräsmattan och pickar maskar. De sitter inte hela tiden på grenarna i träden.
Då skulle de svälta ihjäl.
Hur många människor har produkter från gårdar som giftbesprutar sina grödor dödat?
Olle Holmqvist
”Beträffande EHEC: en undersökning från Brasilien visade att 40% av grönsallad och 25 % av morötter var förorenade me tarmbakterier.” visa att det är ekoodling.
Varifrån kommer EHEC? Kan det vara vårt industrialiserade jordbruk som har skapat denna nya bakterie,
Dom flesta utbrotten av EHEC har skett från konventionellt jordbruk.
Hur konventionellt jordbruk ska kunna skydda oss från EHEC, borde du kunna förklara.
Annika,
Det du betalar extra för när du köper ekologiskt är i hög grad den kontrollen som fodras. Det är kontrollanterna i vita skjortor och granna slipsar som ska ha löner, det är inte djurhållningen i sig som drar den stora kostnaden. Du tog ett exempel från Kostdoktorns blogg, har du kontrollerat att dessa ägg är godkända och besiktigade som ekologiskt eller KRAV? Jag tvivlar på det, det fodras mycket större anläggningar för att bära den kostnaden. Jag tycker att kan man komma över närodlat, småskaligt så är det att föredra framför ekologiskt och KRAV och byråkrati.
Om problemet är att det saknas skyddande träd så kan inte problemet vara svårt att lösa.
Angående EHEC så har svenska myndigheter inte gjort någonting för att begränsa smittspridning. Man förbjöd istället mjölkförsäljning direkt från bonden och rekommenderade att inga småbarn skulle umgås med nötkreatur.
Rättelse: begränsa smittspridning mellan djurbesättningar ska det vara.
Och på torget säljer man morötter med blasten kvar – trots att moroten då fortsätter att växa och därför förstörs fortare. Men den ser mer ekologisk ut! Och bruna ägg ser mer ekologiska ut än vita varför många föredrar dessa.
Värphöns och utsorterade tuppkycklingar mals ner till hundfoder. Förr visades bilder hur kycklingsorterare kastade ner djuren levande i en kvarn. Gamla kokhöns har jag inte sett i affärer på minst 20 år. Dom var goda att koka till curryrätter.
Hönan är en djungelfågel. Den lever i flockar m 5-6 hönor o en tupp.Jag tjatar gärna om det här och hoppas att någon gör samma resa som jag: Hur är det med annat s k ”ekologiskt” ? På vilket vis är hönsuppfödning för kött eller ägg lik det naturliga? Hur är det med annat s k ”ekologiskt”?
Vet ni verkligen hur det som kallas med det fina ordet ”ekologiskt” går till? Vet ni vad ni betalar extra för?
Vad visste ni som konsumenter ?
Har någon blivit lurad förut? mättat animaliskt fett ?
EHEC: Normalbonden använder bekämpningsmedel – inte för att skaffa sig nya kostnader eller avliva sina kunder – utan för att bekämpa något som inte borde finnas i maten. Faktum är åter – en ekologisk produkt har dödat nästan 50 människor.
Ekologisk salladsodling får använda såpa till att tvätta bort. När blev såpa ”ekologiskt” ? Det är en industriprodukt som utvecklades under 1800-talet- Väldigt bra tycker jag, liksom tvålen som nästan
utrotade barnadödligheten. Men likförbannat – när och hur och på vilka grunder blev ”såpa” ekologiskt ?
Men såpa duger tydligen inte mot EHEC.
Det ligger i den allmänmänskliga naturen att vilja göra gott. LITA INTE PÅ MIG- bilda er en egen uppfattning- Läs tidningen Ekologiskt Lantbruk, gå till biblioteket och begär fram t ex år 2003 sidan 8-.9
och läs.
Höns-Ris-Curry hette ju maträtten när jag var barn. Antar att det faktiskt var en höna, inte som idag, en kyckling. Inte för att jag tycker att kyckling iofs skulle vara sämre.
Olle Holmqvist 15/7 12.41, Det är för att veta hur djuren är uppfödda som jag rekommenderar att köpa maten från lokala producenter, så att man själv kan konstatera hur de har det, och hur verksamheten går till.
Om man tycker att det är bättre att äta giftbesprutad mat än mat som inte är det så kan man ju köpa sådan mat. Själv föredrar jag mat som inte är giftbesprutad.
visst Annika, det ser jättegulligt ut med hönorna som pickar i gräset.- de springer dit där maten finns.
annars håller de sig naturligtvis under kvistar och blad och grönska, det är där maten finns där de lever enligt de kidnappade fina orden ”naturenligt” eller ”ekologiskt”. Svält eller otrygghet – de väljer maten.
KRAV skriver: KRAV-märkningen är en hjälp för konsumenter som vill:
Köpa mat som kommer från djur som har fått leva naturligt
jämför!
https://www.bosarpkyckling.se/index.htm
https://www.youtube.com/watch?v=ENYJwLg0sV8&feature=related
vilket fötroende förtjänar KRAV?
alla ni som en gång blivade lurade när det gäller mättat animaliskt fett,
tänk tanken: ni blir lurade igen.
Jag törs slå vad om att Olle H. bara har teoretiska kunskaper om höns. Han har ingen aning om vad han pratar om. Enligt min praktiska erfarenhet från den gröna vågens tid. Så levde jag och mina 2 tuppar och deras 40 tjejer i perfekt harmoni tills något sjukt vilddjur tog livet av dem allihop.
Vad gäller EHEC, så håller jag med Asiaterna. Det är oerhört korkat att äta råa grönsaker. Dels ger det ingen näring för oss och råa grönsaker riskerar alltid att bära med sig sjukdomar. Det är därför någon uppfunnit wokpannan.
George W. Ibland hittar jag info som är så logiska och som man dra nyttja med än gong. Det med grönnsaker och wokpanna va än av dom. Tackar 🙂
For en grusom upplevelse – i än annars så idyllisk hønsgård.
På lchf brukar jag sällan wokpannan (teflon) – finnes den i stål/emalje?
Mia 3.7. Yes, så är det nog. Vi får jobba på (du vet många elver små) med info som her. Nyttig info via dig.
(nyttig är samma ord på norsk, svensk og dansk 😉
Ja Annika jag tycker att det bättre att äta giftbesprutad mat som dödar EHEC-bakterier varefter
giftet sköljs bort. Hellre än att dö.
Gifter i naturen är något mycket naturligt. Växter bekämpar andra växter. I Norrland håller det lilla kråkbäret på knäcka de stora virkesträden, nu när kråkbäret inte längre hålls efter av skogbränder,
som ju är naturliga och ekologiska i ordens verkliga betydelse. Forskningen känner 10 000 sådana allelopatiska substanser och någon har gissat att det finns 400 000. Om man skulle ta blodprov på
en amazonasindian skulle man finna massor rester av växtbekämpningsmedel – naturliga.
Titta innom http://www.runelanestrand.wordpress.com – och häng med på utveklingen.
Jag skrev idag under på ny protestvinklad protest mot EU-direktiv genemot alternativ/urte-medisiner.
Låter det sig göra på något sätt å redigera kommentarer (som på andra blogger), eller är løpet kjört med en gång her (evnt. oppskriften). Tackar.
Rättelse: http://www.runelanestrand.wordpress.com – altså inte någon arbeidspresse (work-press) 😉
Ragnhild, Det är nog bara moderator som kan redigera i kommentarer, men det går bra att skriva rättelse i kommentar så kan vi redigera felskrivningen.
Hej Doktorn
Jag är en stor beundrare och vill ge en eloge för att du törs stå upp för dina åsikter. Min fråga är: Jag lider av svårbehandlad hypothyreos (levaxin verkningslöst)och ökar stadigt i vikt. Äter enligt din diet men den verkar inte fungera på oss med hypo. Vad kan du rekommendera?
Vänligen
Anette
Anette, Jag har inget mirakelsvar. Jag har skrivit om viktnedgångsproblem i länken ”Svårt att gå ner i vikt” i gamla bloggen: https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=sv%C3%A5rt_att_g%C3%A5_ner_i
jämför!
https://www.bosarpkyckling.se/index.htm
https://www.youtube.com/watch?v=ENYJwLg0sV8&feature=related
Prof Per Jensen skriver om höns i boken Stress i djurvärlden (1996):
”I naturen lever djungelhönsen – tamhönsens vilda förfäder – i grupper ca 10 djur, tuppar och hönor blandade. De lever i en strikt rangordning…varje individ kan känna igen och komma ihåg sitt förhållande till varje annat djur i flocken. Men kan höns komma ihåg sitt förhållande till—1 000 andra djur och ha fastställda relationer till dem? Naturligtvis inte.
När grupperna blir så stora ökar de problem som visar att djuren har svårt att hantera situationen. De mest dramatiska är fjäderätning och kannibalism. Fjäderätning utförs av enstaka höns som går från höna till höna och sliter ut en hel full näbb av fjädrar…vissa individer är nakna över stora delar av kroppen. Kannibalism är ännu värre, då hackas och bits hönan till döds…bland burhöns, men där kan de inte vålla så stor skada eftersom varje fjäderätare bara kommer åt några få andra djur…”
Om höns på Svt 1: 5/8 kl 18:45
…”Räddad av konstiga höns
Australisk film från 2007. Mark Tully jobbade i fastighetsbranschen men mådde inte bra. Han hade drabbats av en depression. Då flyttade Mark ut på landet och började föda upp fåglar, främst höns av olika raser. Han fick en ny aptit på livet och blev en passionerad kycklinguppfödare. Mark kör genom Australiens väldiga inland i sin pickup och liknar sig själv vid de ”storm chasers” som jagar oväder, han är en ”chicken chaser”. Under sina färder hittar han hönsraser som dött ut på andra håll i världen men bevarats i något hörn av Australien.” …
Från 2010. Även i SVT1 senare i natt, SVT24 8/8 och SVT1 9/8
För dem som tvivlar på att ekologiska och KRAV-märkta produkter är bra. Titta på den här dokumentären: https://www.underkastelsen.se/ Den säger en hel del. Har man läst toxikologi och ekotoxikologi är det självklart att välja ekologiskt och KRAV.
Visst är det väl lite ”mysko” med KRAV-märkta lingon?
På förpackningen står det: Ekologiska lingon. Direkt från naturens eget skafferi.
(Tillverkare Polarica AB)
Kan lingon vara KRAV-märkta?
Vad är det Polarica har tillverkat?
Ska väl tillägga att det är en förpackning djupfrysta lingon jag tittar på.
Helt obearbetade,
Johanna och alla ni som sett filmen underkastelsen och som har kunskaper i
eko-toxikologi eller på annat sätt vet tillräckligt mycket:
två frågor ni själva bör kunna besvara:
1. bakgrundsnivå: överallt talas det klokt och rätt – om bakgrundsnivå: radonstrålning i hus,
antallet fall av lungcancer bland icke rökare etc. varför ställs aldrig i filmen fråga om bakgrundsninå?
jag påstår: om man tar blodprov på en amazonasindian så kommer man att finna smockfullt
med växtbekämpningsmedel – naturliga, det at kallas allelopati, vet Johanna vad det är?
2. Hur mycket kemi gick in i filamskaparens första filmkamera? legeringar, plastfilm, framkasllningsmedel. fixering etc..?
jag hoppas verkligen att Johanna kan svara
filmens upphovsman liksom den professor som backat upp honom
har nämligen inga svar att ge mig
olleh
Olle H.
1. Filmen handlar om de kemikalier som tillförs maten. Inte de kemikalier som vi får i oss naturligt och inte kan skydda oss ifrån. En amazonasindian som äter sin naturliga föda har minimalt, till 0 tillsatser i kroppen från livsmedelsindustrin. Hur svårt kan det vara att fatta, Olle.
2. Det har inte bedrivits någon vetenskaplig forskning på området. Så inte ens du kan svara på det.
Om du kom in på ICA och fann två högar med äpplen. Den ene stod det giftbesprutat på. Den andra giftfritt. Då väljer du den giftiga högen för det känns tryggast. Hå hå jaja.
Du måste ha större behov än mig att vara kontroversiell. Jag tycker bara synd om dig och förstår inte hur man kan bli så här korkad. Det är oförklarligt.
Förlåt att jag blivit dum men jag drivs dithän
Tack för svar Georg W.
Det hedrar dig du att går in i debatten (När KRAV och Jordbruksverkets handläggare på´”ekologiskt” tiger – med bevarad månadslön).
1. om hönan i naturen är en djungelfågel, hur kan något exempel på det som kallas ”ekologisk” uppfödning av hönsi Sverige vara ”naturenlig” eller ”ekologisk”? SVARA George!
2. jag känner inte heller till någon undersökning av växtbekämpningsmedel (naturliga)
men det enda rimliga – eller kom igen George W, med sakskäl – att am,azonasindianen
har smockfullt med – naturliga – växtbekämpningsmedel i blodet. eftersom deras livsmiljö och mat
är smockfull med – naturlliga (”allelopatiska”) växtbekämpningsmedel- skulle lätt kunna göras.
ska vi betala hälften var Georg? På vilka grunder bannlyser du att några av oss tycker att begreppet”
”naturlig bakgrund” har värde och betydelse? SVARA!
3, om jag går in på ICA väljer jag det giftbesprutade eftersom jag inte vill bli lurad av förledande ordval.
giftet har tillförts för att skydda produkten. det tas sedan bort. Har du Georg något exempel på böngroddar eller annat som dödat 50 människor som i Tyskland? I s k ekologisk odling får inga s k gifter användas. Däremot får såpa ansvändas. Såpa är tydligen inget ”gift”. Men det har använts precis så – som ett gift mot förorening – och har tilsammans med tvål räddat hundratals miljoner barnaliv.
4. Fjäderätning – förekommer det i djungelhönans naturliga miljö? Förekommer det vid s k ekologisk
uppfödning i Sverige? SVARA Georg!
”den enda övertygelse jag äger är att vår tillvaro är absurd och det absurdaste av allt
är att den saken inte är allmänt insedd” (Olof Lagercrantz)
ser fram emot dina svar Georg W.!
olleh
Olle H.
I grunden är du en föregångare till homo erectus och ska sitta i träden nere i Afrika och käka växtprodukter hela dagarna.
Du har kapat Annikas blogg och försöker driva mig till att bygga en dålig atmosfär här.
Sök svaren själv!
den som sitter i träden och käkar växter har blodet fullsmockat med växtbekämpningsmedel (naturliga)
och får därför variera sin kost så att det inte blir för mycket naturligt gift av visst slag.
(PS det var på Annika som startade den här scrollan efter att ha hört mig på radion. som jag känner Annika är hon inte en som låter något ”kapas”)
Olle, Om jag råkar få i mig något naturligt gift så må det vara hänt. Jag undviker hellre de fabrikstillverkade gifterna. Och lite naturliga bakterier är bara nyttiga, i liten mängd som de blir i en god mathantering, utan tillsatta gifter.
I Danmark (stort EU-projekt) undersöker man om unga rågplantor (eller annat vanligt) kan användas ”ekologiskt” de plöjs ned och deras egna växibekämpningsmedel skyddar sedan mot ogräs.
Allelochemicals in rye (Secale cereale L.): cultivar and tissue differences in the production of benzoxazinoids and phenolic acids.
Sandra C K Carlsen, Per Kudsk, Bente Laursen, Solvejg K Mathiassen, Anne G Mortensen and Inge S Fomsgaard Nat Prod Commun 4(2):199-208 (2009) PMID 19370922
”a range of benzoxazinoid compounds and phenolic acids” undersöktes hur låter det?
Forskningsledaren, Inge S Fomsgaards säger att det fel att tro att allt är gott och väl bara för att substanserna är naturliga. Plantans eget försvar är substanser som kan vara prexcis lika problematiska som konventionella pesticider.
Jag är inte säker på att alla som köper ekoligiskt är medvetna om problematiken.
🙂 Förlåt, jag har gjort bort mig. Jag trodde jag befann mig på en annan tråd. Olle H svarar ju bara och försvarar sig. Ursäkta att jag sa att du kapat hennes tråd. Jag ska nog hålla tyst nu 🙂
För mig får du tycka och tro vad du vill. Men en höna som spankulerar fritt på en bondgård utan stängsel, har det himla bra här i livet, skulle jag vilja säga. Sorgligt och bedrövligt att många höns fortfarande lever i koncentrationsläger och dödsfabriker. Bara för att bli skräpmat. Jag vägrar att köpa kyckling i affären. Det är att stödja djurplågeri. Nej, utan stängsel men med en låst nattlucka. Så ska det vara.
Mina förfäder kom på ett himla bra sätt att komma till rätta med de naturligt förekommande lektiner och fytinsyra bl. a. som ju finns i vår vegetabiliska mat. De fermenterade maten så gifterna försvann. Jag har även sett någon artikel från en engelsk undersökning som visade att fermenterad föda inte höjer blodsockret. Jag vet inte, men det vore intressant att testa. Skulle det vara så, då är kanske fermenteringen svaret på vad den framtida maten är. Dock är det väl känt att det inte går att fermentera besprutad och konstgödslad mat. Den måste vara ekologisk .
en höna som spankulerar fritt på en bondgård utan stängsel, har det himla bra här i livet, – 2 tuppar och deras 40 tjejer i perfekt harmoni – flocken är minst 4 ggr för stor, för stor för att hönshjärnan ska kunna igen alla ”tjejer, men det ingen typisk ekologisk uppfödning och det fortfarande ingen djungel med grönt och kvistar blad runtomkring. Hur mycket tid använde dina hönor Georgt för att söka föda? I naturen är det 60% blir det mindre så blir det understimulans och fjäderätnng.
jag lägger ut länkarna en gång till så kan den som vill ta 20 minuter av livetr och bli lite infomerad. Det är möjligt arr t ec fjäderätning är mindre vanligt på bondgård som din beskrivna, bosarpskycklingen!
jämför!
https://www.bosarpkyckling.se/index.htm
https://www.youtube.com/watch?v=ENYJwLg0sV8&feature=related
Patent på ägg! Vad ska man tycka om detta?
https://mobil.helagotland.se/Default.aspx?id=7039567&p=GT