Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.
Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram, boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.
I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.
Hej! Jag kommer att fortsätta skriva om min resa med diabetes! Jag är fortfarande lite chockad! Tog min första Metformin Mylan 500 i går kväll! Tog ett sockertest direkt på morgonen det stod på 9,5 det hade gått upp lite igen! Men det är säkert för tidigt att se om det går ner ännu!
Jo jag har försökt under en ganska lång tid att bara äta ägg och smör! Min vikt rubbade sig inte så jag ville testa detta! Jag har ätit Lchf under 4 år och inte ätit några kolhydrater och socker! Jag har bara gått ner 4 eller 5 kilo under dessa år! Men jag har mått otroligt bra! Jag tror att det är mina höga sockervärden som hindrat viktnedgång!
Jag väger nu 72 kilo och är 1.63 lång!
Dom tog test på lever och njurar! dom värdena var fina! Jag var lite orolig för detta. Jag undrar så varför jag har så höga värden! Kan det bero på stress,man kanske skulle mäta kortisolvärden ochså, genom att dom tar salivprov! Jag ska börja motionera mer och se hur det påverkar! Kom gärna med förslag! Jag vill önska er alla en God Jul! Det känns skönt att få bolla lite tankar här!
MVh Elionore
Hej Elionore!
Motion gör underverk med blodsockervärdena. Jag tar i normalfallet 40 enh ur insulinpennan två gånger per dag vilket är en ganska hög dos. De dagar jag går på gym och kör 45 min med PT så tar jag bara 35 enheter på morgonen, annars så får jag lätt känningar. Den andra dosen anpassar jag sedan mht uppmätt värde.
Jäg lever inte LCHF men äter ganska sunt!
Så ut och spring så går dina värden nog ner! (Varför jag inte löser mitt problem med att springa? Jag sprang senast i november 1985 innan jag vid 42 års ålder fick en hjärtinfarkt. Sen har jag inte kunnat springa, luften har inte räckt till för det! :-))
Hej Annika,
Jag läser och följer din blogg dagligen med stort intresse. Jag är 77 år, 160 cm och väger 100 kg. Jag försöker följa dina kostråd men lyckas inte gå ned i vikt, men jag mådde bra ändå. Jag har dina böcker och äter fett (smör, grädde, olivolja och ost) enligt dina rekommendationer. Äter inte bröd, pasta, ris, bröd och potatis. Däremot äter jag ganska mycket ekologiska grönsaker. Har hållit mig frisk och inte tagit några läkemedel. Dock lider jag av stickningar och domningar i fingertopparna sedan ett tag tillbaka. Fick nyligen min första hjärtinfarkt och tar nu följande läkemedel: Clopidogrel Mylan 75mg (1 tablett en gång dagligen), Trombyl 75 mg (1 tablett 1 gång dagligen), Ramipril Hexal 5 mg (1 tablett 2 ggr dagligen), SelokenZOC 25 mg (1 tablett, 1 gång dagligen), Atorvastatin Krka 80 mg (1 tablett 1 gång dagligen). Dock har jag läst flera inlägg på din blogg om biverkningarna från den sistnämnda medicinen och vågar därför inte ta den. Jag har även fått Brilique (1 tablett 2 gånger dagligen), men denna medicin har gett mig mycket hematom på kroppen och fick istället Clopidogrel. Hematom har i princip försvunnit sen jag bytte läkemedel men domningarna och stickningarna i mina bägge händer är olidliga. Det irriterar mig så mycket att jag inte kan sova om nätterna och på dagarna kan jag knappt använda mina händer. Vad beror dessa stickningar och domningar på? Har ju haft dem i många år med inte alls så omfattande som nu. Ska jag ändra på något i min kost? Ska jag börja med kosttillskott och vitaminer eftersom jag inte tar något nu? Tacksam för svar, med vänlig hälsning
Ivanka Sincic Skrev:
Ursäkta att jag som ’lekman’ kommenterar din fråga till Annika men eftersom jag själv är allvarligt hjärtsjuk tar jag mig friheten.
Själv vägrar jag blankt sedan 15 år att ta några hjärtmediciner över huvud taget men tar en hel del kosttillskott istället. Statiner är en skandal anser jag.
Min hustru fick exakt dina symptom med smärtsamma domningar och stickningar, i framför allt händerna för nu fem år sedan och som höll henne vaken om nätterna, och vi insåg då till slut att hon faktiskt var allvarligt sockersjuk (nervskador i fingra och tår är sena stadier vid diabetes) och det var också då som vi satsade på väldigt strikt LCHF med mycket lite grönsaker – typ ett sallads blad eller en tomatskiva till köttet eller fisken och med mycket smör. Efter ett halvår hade hennes nerver reparerats och smärtorna i händer och armar försvunnit. Hennes mörkersyn återvände också när synnerverna hade reparerats. Hon vägrar också ta någon medicin. Maten är medicinen!
Hjärtsjukdom och sockersjuka går ofta hand i hand och jag hade nog själv sockersjuka på gång. Har man undersökt om du har sockersjuka? Ett sätt är att testa själv genom att äta en hel del sött – typ 10 söta praliner som min hustru gjorde – och se om smärtorna blir ’ohyggliga’. Då kan det vara bra att köpa en blodsockermätare på apoteket och se var värdena ligger.
Hej igen och God fortsättning till alla!
Har varit ute på en härlig promenad! Försöker komma ut varje dag på en halvtimmas promenad eller längre! Jag går ganska snabbt! Vill se vad detta gör för mitt blodsocker! Detta får bli ett av mina måsten varje dag och givetvis äta den goda LCHF maten, som jag gjort sedan fyra år tillbaka! Inga snedsteg här inte! Jag har nu ätit Metformin i 10 dagar, märker ingen skillnad ännu på fasteblodsockret! En liten lätt huvudvärk kan jag känna på förmiddagen, dagen efter jag tagit medicinen. Men det går över ganska snabbt! Jag tar tabletten på kvällen tillsammans med mycket mat och vatten!
Skall tillbaka till Vårdcentralen den 2/1-15 får se om dom tar några mer prover! Vi skulle ha ett samtal kring maten bla 🙂 Jag ska ochså få ett utdrag med alla tester jag gjorde! Jag hoppas dom tagit sköldkörtelprov på mig! Annars ska jag begära det!
Jag har funderat lite kring salt! Har använt Seltin i många år! Tänkte jag skall börja med havssalt, så man får i sig ordentligt med Jod! Är det någon som har något att säga om detta?
Tänkte också att börja använda potatismjöl (resistent stärkelse) varje morgon 1 msk ungefär! Spännande att se vad som händer! Jag testar detta ett halvår och utvärderar det sedan!
För övrigt tar jag vitamin D varje dag 50 ug Har gjort i tre år ca! Jag tar även Magnesium och Kalcium varje dag! Har upptäckt att jag sover mycket bättre när jag tar dom! Omega-3 blir det ochså en om dagen!
Sedan tar jag MSM som är en organisk svavellösning! Det tar jag i perioder, två veckor i taget med ett par veckors uppehåll! Jag tar då en halv tsk i vatten och löser upp! Funderar på att ta detta varje dag i stället! En halv tsk varje dag!
Då och då gör jag i ordning en kanna vatten och slår lite kolloidalt silver i som jag dricker! det är ju så bra till mycket!
Tack för alla goda råd jag får här! Tack Annika för din blogg
den betyder mycket för många människor! Tack för ditt stora
engagemang! Mvh Elionore
Ett Gott Nytt År önskar jag till alla!
Jag lever med KOL sedan 14 år tillbaka. 09 upptäckte jag en knöl i bröstet vilket påtalades vid
mammografin, enligt läkaren fanns ingen? Knölen som inte fanns växte och 11 opererades den bort,
bröstcancer. Efter den erfarenheten har jag 0 förtroende för sjukvården.
I samma veva rasade jag 20 kg från 65 till 45, vilket är alldeles för lite, är 165 lång. Påtalade detta
för läkaren, fick till svar ”en del ökar andra minskar i vikt” med andra ord helt ok, ingen åtgärd.
Har ätit tamoxifen 3 år men slutat på grund av biverkningarna.
Daxas för KOL plus luftrörsvidgande. Det finns nya och bättre preparat men de får jag inte, lands-
tinget bestämmer vad som skrivs ut eller inte.
Har ätit LCHF sedan innan LCHF hade ett namn ca 30 år, och har alltid varit frisk och mått bra.
Sedan viktnedgången har jag tappat muskelmassa och orkar snart ingenting. Jag har lagt till
kokosolja, vitamin D och omega 3 enligt kostdokorns rekommendation, tar också kolliodalt silver.
Jag vill gå upp minst 10 kg, vad göra? Är 74 år och vill må bra och leva många år till,
Ser fram emot goda råd från alla kloka personer som jag helt instämmer med.
Jag önskar dig Annika och alla på denna blogg ett Gott Nytt 2015.
Cristina
@ 2206 Cristina Kronlund:
Det man vill gå upp i vikt med är bättre muskulatur och stödjevävnader, inte fettinlagring. Mer muskulatur och stödjevävnader får man genom att äta en lämplig mängd av LCHF-mat, inte genom att äta mera kolhydrater. Om man äter mera kolhydrater får man mera fettinlagring.
Sen bör man förstås använda sin rörelseapparat för tillväxt av muskler och stödjevävnader, genom träning och fysiskt arbete.
Sen bör man förstås titta efter om man kan hitta en åtgärdbar medicinsk anledning till viktnedgång, och det måste läkaren hjälpa till med.
Hej och god fortsättning på det nya året!
Jag tänkte berätta lite om mitt besök på Vårdcentralen hos diabetessjuksköterskan! Hon berättade om vad diabetes är, och hur man bör tänka kring maten! Jag fick ett par broschyrer! Jag fick ochså möjlighet att fråga hur mycket jag ville! Det kändes skönt! Jag sa att jag äter enligt LCHF sedan 4 år tillbaka! Hon tyckte att jag skull vara försiktig med fettet! Hon rådde mig att istället för bara smör, köpa flytande smör och rapsolja att steka! Men jag kör vidare med det vanliga fasta smöret!
Jag fick ta ett nytt HBA1 – långtidssocker det var 56. Hade för 14 dagar sedan 57. Har ätit Metformin i två veckor nu! Jag mår bra! Har inte känt några biverkningar!
Jag fick ett utdrag på mina värden!
/BMI 27 /Längd 163 /Vikt 70,5 / Midje 86 /HB 138
KOBAL 519 K (Är detta B12?)
GLU 10,3 GLUF 9,0
ALAT 0,62 (Levervärde)
NA 139 (Natrium)
K 4,0 (Kalium)
KREA 66 (Vad är det?)
GFRKR > 60 K ( Vad är det?)
KOL 7,9 (Kolestrol) Måste det väl vara?
HDL 1,6 (Det goda kolesterolet)
LDL 5,6 (Det onda kolesterolet)
TRIG 1,5 (Triglyceriderna)
TSH Sköldkörtelprov 3,38 (Nästa besök skulle de ta T3 0ch T4 prov.
ALBU >3 ( Vad är det?)
ALKREM EJBER * K (Vad är detta?)
KREAU 5 ,,
Albu 0 ,,
GLUU 0 ,,
ACEU 2 ,,
Det var många olika tester! Har lite svårt att tyda och förstå alla värden! Samt även vad förkortningarna betyder!
Mitt blodtryck var i dag 135/70 143/78 Puls 78.
Hon tyckte mitt blodtryck var fint! Det kändes ju bra! Jag är precis 60 år fyllda!Jag har ju läst att när man blivit lite äldre så kan ju trycket öka! Jag brukar ta blodtrycket hemma och då har jag lägre! Jag tar det ibland när jag sovit en hel natt eller på dagen när jag suttit och vilat en stund!
Det blev en del detta! Jag är jättetacksam om jag kan få hjälp att bena ut lite! Jag får lära mig undan för undan!
Mvh Elionore
@ 2208 Elionore Borg Jerkeskog:
Olika lab kan ha olika förkortningar och normalvärden.
Fick du inte normalvärdena på undersökningarna?
HbA1c, långsocker, är normalt upp till 46. Diabetiker anses ligga acceptabelt upp till 52.
Kobal är troligen Kobalamin = B12. Normalt värde
Glu är glukos, blodsocker; ett f betyder fastande.
Krea = kreatinin är ett vanligt mått på njurfunktionen. Normalt upp till ca 100.
Gfr krea är också ett mått på njurfunktionen, >60 är normalt.
Blodfetterna var bra, Möjligen att man kan säga att triglyc var en aning högt. Står för antingen för högt kolhydratintag eller orsakat av den metabola störningen.
Alkrem ejber förstår jag inte vad det betyder.
De sista värdena är väl urinprovet? Du hade inte socker i urinen.
Du får be sköterskan eller läkaren att förklara vad värdena står för.
Det nyttiga naturliga mättade fettet ska du inte dra ner på. Men fortsätt att hålla kolhydraterna nere
Hej!
Tack så mycket för hjälpen! Jag fick inte några papper med normalvärdena på proverna! Det måste man ju ha annars förstår man ju ingenting förstår jag ju nu! Jag tänkte inte på att be om det! När jag frågade vad dom olika beteckningarna stod för så gick hon igenom det alldeles för fort! Skrev ner lite som jag knappt kunde läsa:)
Nu har jag gjort noggranna anteckningar värde för värde! Nu förstår jag mycket mer! Tack Annika!
Jag ska be om papper för normalvärdena nästa gång! Jag ska få ta mer sköldkörtelprover T3 och T4 Hon tyckte mina värden på sköldkörteln var lite för höga! Inte nog med det! Jag har nog sömnapné också! så nu har jag fått en remiss för att gå igenom detta! Kanske det hör i hop med hela det metabola syndromet!
Tack för all hjälp! MVH Elionore
Hej!
Jag hittade tre värden till som jag inte förstår! Hoppas du kan hjälpa mig med dom? Dom hade gömt sig på lapp två:) Jag ska inte tillbaka till diabetessköterskan förrän i slutet på Januari och jag är så nyfiken! Dom heter /HBERU det var 0 på den! Sedan var det / LPKU som ochså var 0 på! Till sist en som heter / NITR som det stod neg. på!
MVH Elionore
@ 2211 Elionore Borg Jerkeskog:
Nej jag kan ju inte ert labs förkortningar. Men jag kan gissa. U står för urinsticka. HbEr står troligen för röda blodkroppar, och Lpk är vita blodkroppar. Nitr står för nitrittest, det är ett test som visar på vissa bakterier. Du hade alltså inga röda eller vita blodkroppar eller tecken på infektion i urinen.
är det någon som kan något om chiafrön Jag har läst en del att det är mycket nyttigt och innehåller nästan allt som kroppen behöver…..är det ett lämpligt tillskott att ta när man äter LCHF..??
Hur doserar man dessa ?? är det något man ska äta varje dag ???
tacksam om någon kan ge mej lite tips……
@ 2213 ann-marie sandström:
Chiafrön innehåller relativt mera kolhydrater, 38%, än andra frön och nötter. Bara Bockhornsklöver innehåller mera i uppräkningen på sidan.
Det omega-3 som finns i Chiafrön är den kortkedjiga sorten som vi inte kan tillgodogöra oss mer än några procent utav.
Hur kan det skrivas så mycket gott om dessa frön ?? och det finns ju hur mycket skriverier som helst om hur nyttigt det är mot både det ena och det andra ?? Jag hade tänkt att äta dessa frön på mina fastedagar då jag äter enl. 5:2 och LCHF ..Så vad jag förstår så rekommenderar du inte att när man äter LCHF, så innehåller ett par matskedar chiafrön allt för mycket kolhydrater ??
@ 2215 ann-marie Sandström:
Det är ju helt en fråga om mängder. Vill man veta hur mycket kolhydrater man får i sig av ett par matskedar Chiafrön får man väga dem och räkna ut hur mycket kolhydrater man får i sig.
Annars får man prova hur det går med ett par matskedar Chia-frön – Blir man friskare? (eller slankare?)
Hej Annika!
Min pappa har en hjarntumor pa stage 2 i hogre sidan (glioma) – ungefar 2cm. Han diagn
Han har diabetes (den mindre farliga) och ar 79 ar gammal, sa han hanvisades att ta endast temolozoide pga alder etc (ungefar 300ml/per dag i 5 dagar).
Han gjorde endast en manadsbehandling eftersom han blev varre av det. han kan knappt prata och ar valdigt svag. Vi ska nog be lakaren att sanka doseringen.
Vi har nu kommit i kontakt med nagon som har sagt till mig att ni radde henne om kolloidalt silver for cancerbehandling.
Var kan man kopa det och ska det vara 10ppm eller 20ppm? Hur anvander man det? Ska man anvanda det tillsammans med oleander extrakt? Jag har ocksa last att kolloidalt guld ska anvandas tillsammans med silver.
Jag vill vara saker pa att jag koper ratt och gor ratt ocksa sa att min pappa far inte i sig fel saker pa fel satt (med diabetes i tanke och alder saklart).
Han mar sa daligt och det tar pa hjartat. Om ni kan svara oss sa snabbt du kan med radgivning och lankar till produktera, so vore vi valdigt tacksamma.
ps V soker ocksa cannabis olja i Holland av en palitlig kalla for att anvanda tillsammans med den vanliga behandlinge. var lakare bryr sig inte och ar valdigt dalig. han skrattar at alternativa behandlingar och saker har bara blivit varre. vi ska forsoka bytta lakare ocksa.
@ Margit D.:
Kolloidalt silver kan köpas bl a här:
https://www.shopping4net.se/Haelsokost/Specialprodukter/Ionosil.htm
Det finns fler återförsäljare på nätet. Gör en sökning på Google.
@ 2217 Margit D.:
Jag har inga synpunkter på den skolmedicinska behandlingen av hjärntumören. Därutöver tror jag att LCHF-kost är bra motverkande mot cancer, eftersom cancerceller stimuleras av socker.
Därutöver tycker jag att det är intressant med rapporter om att kolloidalt silver har haft positiv effekt på cancerutveckling. Men jag tar inte ställning i den frågan.
Information kan fås från Ionsilver.
Lars Henrik Skrev:
…och en billigare variant av samma produkt finns här https://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/2-x-ionosil-kolloidalt-silver-1000-ml?utm_source=mariannslchf.se&utm_medium=td_affiliate&utm_campaign=11
Hej
Hur kan det komma sig att vikten smyger sig uppåt i stället för ner? Jag har ätit LCHF i ca 8 år och i början ja då gick vikten ner men de sista åren går det uppåt. Jag äter inte mer än förut. Jag äter ung. likadant varje dag, förutom att jag någon lördag kan ta ett eller två glas vin.
Frukost: ett ägg, smör, en kopp te med kokosfett ibland kaffe med grädde.
Lunch: lite broccoli eller vitkål, en liten bit kött eller fisk smör eller keso.
Kvällsmat: ett ägg, smör te med kokosfett, kanske kaffe med grädde ibland.
Lördag och söndag dricker jag kanske tre koppar kaffe med grädde. Jag har inte ett stillasittande arbete, rör mig ganska mycket. Jag fattar inte att man kan gå upp i vikt av det lilla jag äter, jag går säkert upp av att bara dricka vatten. Är det någon annan som har det likadant? Eller kan någon tipsa om hur jag skall göra?
Har inte någon aning alls varför du ökar i vikt.
Jag tycker bara, att det är väldigt lite grönsaker i din diet,
Det sägs ju, att vi mår bra av att äta många färger vad gäller grönsaker tex. vita, röda, gula, blå, purpur osv.
Vissa bär, blåbär tex innehåller inte så mycket kolhydrater och enligt LCHF kan man ju äta ordentliga mängder av ovanjordsgrönsaker.
Enligt vissa utsagor kan ökad muskelmassa i förhållande till fettvävnad, allt annat lika, ge ”god spiral ”, jämfört med att smygvis öka i fettmassa.
@ 2221 nettan:
Jag tror att vi är många som har lite svårt att hålla vikten nere på önskenivå. För min del är den stora boven godbitar i personalrummet, som jag har svårt att låta bli.
Vissa har inga problem alls med att hålla slankheten. Jag tror att det är olika förhållanden för olika kroppar. Man måste helt enkelt prova sig fram till vad som fungerar. Mer eller mindre fett är tex ett ämne för personlig utforskning.
Men jag tror att om man äter strikt LCHF så har man i alla fall en bra chans till bästa möjliga hälsa, oavsett vikt.
@ nettan:
Kopierat nedanst:
The Dangers of Very Low Carb Diets (Plus How a Strategic HIGH-carb Day Boosts Fat Loss)
by Shaun Hadsall
Pretty much everybody knows by now that lowering your
carb intake can help you lose weight and burn fat faster,
if you use the strategy in a smart way.
Several published studies show restricting carb intake can:
– Reduce body fat more than calorie-restricted low-fat diets
– Lower blood pressure dramatically
– Lower blood sugar and improve symptoms of diabetes much more than low-fat diets, which also helps you burn more fat
– Increase your good cholesterol (HDL)
– Lower triglycerides significantly more than low-fat diets
However, there can be a DARK side to low carb dieting.
Whenever you lower carbs TOO much in your diet for more than 5 to 7
days at a time, it can lead to a downward spiral of metabolic
problems including:
– Suppressed thyroid output (inefficient conversion of T4 to T3)
– Decreased testosterone production (women need this to burn fat too!)
– Compromised immune system function
– Slower metabolism and adrenal fatigue
– Muscle loss
– Slower fat burning and weight loss plateaus
– Leptin resistance (50% LESS fat burning hormone production)
Ya, pretty much everything you want to avoid.
And every one of these negatives side effects can be even
MORE damaging if you exercise intensely 4 or 5 days of the
week.
So even though lowering carbs can be a lethal weapon in
your fight against fat, you have to be careful and use low
carb diets in “smartest” way possible.
This is when using a HIGH carb day comes in handy.
By increasing carb intake after an aggressive burst of lowering
carbs for a few days (something I’ve coined “pre-cheat” depletion),
you can literally REVERSE every negative side effect from above.
For example, increasing your carbs strategically can give you:
– More efficient thyroid output (increased conversion of T4 to T3)
– Increased testosterone production
– Improved immune system function
– Elevated metabolism and healthier adrenal glands
– Gains in lean muscle
– Faster fat burning
– Better leptin sensitivity (increased levels of fat burning hormones)
Jag försöker översätta det Stefan har skrivit, Vad jag läst är att det kan vara dödligt att äta LCHF en längre tid och att man måste äta mycket kolhydrater emellanåt kanske varannan vecka för att komma ur den nedåtgående spiralen för att inte få en massa sjukdomar. Jag har aldrig hört detta förut så jag kanske måste sluta med LCHF, tycker det känns konstigt. Eller så har jag inte översatt detta rätt.
Nja! Jag skulle inte fästa så stor vikt vid det. Det finns åtskilliga människor som ätit strikt LCHF i åratal, (10 år och mer) och som bara får bättre och bättre hälsa. Prova dig fram och känn vad du mår bäst av i stället. Personligen tycker jag det låter som att du äter väldigt lite, kan det vara så att om man äter FÖR lite så blir förbränningen långsammare, kroppen ställer in sig på sparlåga?
Det svaret känns lite mer hoppfullt, börjar med att äta lite mer. Grönsaker, kött, ägg, men samma mängd fett, tycker att jag intar rätt mängd fett, så får jag se vad som händer. Kanske berättar senare hur det har blivit.
@ Nettan:
Den person som Stefan (2224) har citerat är så vitt jag vet inte någon auktoritet på området LCHF-kost, eller lågkolhydratkost. Enligt SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) är lågkolhydratkost (typ LCHF) det bästa för att gå ned i vikt. Deras rapport kom hösten 2012 tror jag och dessa experter kan du absolut lita på. Redan 2008 angav Socialstyrelsen att lågkolhydratkost är bra för behandling av diabetes. Tyvärr finns det massor av s.k. experter som uttalar sig utan att luta sig mot seriös forskning. Jag tycker inte du ska vara orolig. Annika Dahlqvist hör absolut till de seriösa. Annikas ”grund-modell” för LCHF kanske är lite för liberal för dig? För mig är det så även om jag har mycket att tacka Annika för – det var hon som öppnade mina ögon för ett annat sätt att äta. Jag tror som någon ovan att du kanske äter för lite och framför allt för lite fett. Det beror ju också på hur lång du är.
Titta gärna in på några andra bloggar också, t.ex http://www.tommytappar.se och http://www.skaldeman.se Både Tommy Runesson och Sten Sture Skaldeman har lyckats gå ned väldigt mycket i vikt – vilket de skriver om på sina bloggar. Skaldeman har även skrivit ett antal böcker, bl.a. Kokbok GI-Noll. Han har också haft kontakt med många kvinnor, framför allt medelålders kvinnor som har särskilt svårt att gå ned i vikt.
På dessa bloggar får du tips hur du kan höja fetthalten i måltiderna med hjälp av exempelvis såser och röror. Fettet gör att du håller dig mätt – och gör att du kan förbränna kroppsfett med hjälp av ”ketondrift”. När man lyckats komma i ketos så går man ofta ned i vikt ganska raskt. Kostdoktorn (www.kostdoktorn.se) skriver också mycket om detta.
Lycka till!
@ Nettan:
Appropo spise mer kjøtt, egg osv. Så en dokumentar i går på NRK. Om fedme og diabetes. Samme greiene, uten å nevne lchf. Men det ble nevnt at lever produserer protein dette har jeg ikke bemerket meg før. Hvor mye protein og hvilket protein produserer levra, og hvor mye protein må man egentlig tilføre. Er det sikkert at man må ha så mye som er anbefalt, og egentlig bare trenger fett?
Programmet var bl.a om Bogalusa (tror jeg d hette) i Usa. Fulgt folk i flere årtier…..
@ Nettan:
Jag tror inte du behöver uttrycka dig så dramatiskt som att det skulle vara dödligt med LCHF eller så! Däremot handlade din fråga om att du ville gå ner i vikt och då verkar hög-kolhydrats-cyklande vara en effektiv metod.
Nedan ett antal referenser om hans påståenden.
Reference 1:
Bergström, J., L. Hermansen, E. Hultman, and B. Saltin. 1967. ”Diet, Muscle Glycogen and Physical Performance.”
Acta Physiologica Scandinavica 71 (2): 140-50.
Biolo, G., R. Y. Declan Fleming, and R. R. Wolfe. 1995. ”Physiologic Hyperinsulinemia Stimulates Protein Synthesis and Enhances Transport of Selected Amino Acids in Human Skeletal Muscle.”
Journal of Clinical Investigation 95 (2): 811-19.
Burke, L.M., G. R. Collier, and M. Hargreaves, 1993. ”Muscle Glycogen Storage After Prolonged Exercise: Effect of the Glycemic Index of Carbohydrate Feedings.”
Journal of Applied Physiology 75 (2): 1019-23.
Costill, D. L., W. M. Sherman, and W. J. Fink. 1981. ”The Role of Dietary Carbohydrate in Muscle Glycogen Resynthesis after Strenuous Running.”
American Journal of Clinical Nutrition 34: 1831-36.
Coyle, E. F. 1991. ”Timing and method of Increased Carbohydrate Intake to Cope with Heavy Training, Competition and Recovery.”
Journal of Sports Science and Medicine 9(suppl): 29-52.
Danforth, W. H. 1965. ”Glycogen Synthetase Activity in Skeletal Muscle: Interconversion of Two Forms and Control of Glycogen Synthesis.”
Journal of Biological Chemistry 240 (February): 588-93.
Reference 2:
Hers, H. G., and L. Hue. 1983. Gluconeogenesis and Related Aspects of Glycolysis.”
Annual Review of Biochemistry 52: 617-53.
Ivy, J. L., M. C. Lee, and M. J. Reed. 1988. ”Muscle Glycogen Storage After Different Amounts of Carbohydrate Ingestion.”
Journal of Applied Physiology 65: 20,018-23.
Kirsch, K. A., and H. von Ameln. 1981. ”Feeding Patterns of Endurance Athletes.”
European Journal of Applied Physiology 47: 197-208.
Roberts, K. M., E. G. Noble, D. B. Hayden, and A. W. Taylor. 1988. ”Simple and Complex Carbohydrate-Rich Diets and Muscle Glycogen Content of Marathon Runners.”
European Journal of Applied Physiology 57: 70-74.
Reference 3:
Abbott, W., et al. 1990. ”Energy Expenditure in Humans: Effects of Dietary Fat and Carbohydrate.”
American Journal of Physiology 258 (2 pt. 1): E347-E351.
Booth, Frank, Ph. D. ”University of Missouri at Columbia study concluded that the fat cells in lab rats can increase in size by 25% after 48 hours of missed exercise.”
Women’s Health, March 2007.
Borel, M., et al. 1984. ”Estimation of Energy Expenditure and Maintenance Energy Requirements of College-Age Men and Women.”
American Journal of Clinical Nutrition 40 (6): 1264-72.
Bray, G. 1969. ”Effect of Caloric Intake on Energy Expenditure in Obese Subjects.”
Lancet 2: 397-98.
Brillon, D., et al. 1995. ”Effect of Cortisol on Energy Expenditure and Amino Acid Metabolism in Humans.”
American Journal of Physiology 268: E501-E513.
Reference 4:
Bullough, C. R., C. A. Gilette, M. A. Harris, and C. L. Melby. 1995.
”Interaction of Acute Changes in Exercise Energy Expenditure and Energy Intake on Resting Metabolic Rate.”
American Journal of Clinical Nutrition 61: 473-81.
deGroot, L., et al. 1989. ”Adaptation of Energy Metabolism of Overweight Women to Alternating and Continuous Low Energy Intake.”
American Journal of Clinical Nutrition 50 (6): 1314-23.
Foster, G., et al. 1990. ”Controlled Trial of the Metabolic Effects of a Very-Low Calorie Diet: Short- and Long-Term Effects.”
American Journal of Clinical Nutrition 51 (2): 167-72.
Garby, L., et al. 1988. ”Effect of 12 Weeks’ Light-Moderate Underfeeding on 24-Hour Energy Expenditure in Normal Male and Female Subjects.”
European Journal of Clinical Nutrition 42 (4): 295-300.
Henson, L., et al. 1987. ”Effects of Exercise Training on Resting Energy Expenditure During Calorie Restriction.”
American Journal of Clinical Nutrition 46 (6): 893-99.
Lee, R., and D. Nieman. 2003.
Nutritional Assessment, 3rd ed. Boston: McGraw-Hill, 233.
Luscombe, N., et al. 2002.
”Effects of Energy-Restricted Diets Containing Increased Protein on Weight Loss, Resting Energy Expenditure and Thermic Effect of Feeding in Type II Diabetes.”
Diabetes Care 25 (4): 652-57.
Reference 5:
Molé, P. A., J. S. Stern, C. L. Schultz, E. M. Bernauer, and B. J. Holcomb. 1989. ”Exercise Reverses Depressed Metabolic Rate Produced by Severe Caloric Restriction.”
Medicine and Science in Sports and Exercise 21 (1): 29-33.
Mulligan, K., and G. E. Butterfield. 1990.
”Discrepancies Between Energy Intake and Expenditure in Physically Active Women.” British Journal of Nutrition 64: 23-36.
Utter, A. C., D. C. Nieman, e. M. Shannonhouse, D. E. Butterworth, and C. N. Nieman. 1998. ”Influence of Diet and/or Exercise on Body Composition and Cardiorespiratory Fitness in Obese Women.”
International Journal of Sport Nutrition 8 (3): 213-22.
Reference 6:
Velthuis-te Weirik, E., et al. 1995. ”Impact of a Moderately Energy Restricted Diet on Energy Metabolism and Body Composition in Non-Obese Men.”
International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders 19 (5): 318-24.
Chant, W. I. 2003. ”The Body’s Adaptive Ability Explained.” Altamonte Springs, FL: ForeverFit Nutrition Boot*
Reference 7:
Harris, R. B. 1990. ”Role of Set-Point Theory in Regulation of Body Weight.”
Federation of American Societies for Experimental Biology Journal 4: 3310-18.
Keesey, R. E., and M. D. Hirvonen. 1997.
”Body Weight Set-Points: Determination and Adjustment.”
Journal of Nutrition 127 (suppl.): [18755-18835].
@ 2226 marlene:
Precis min tanke – har förstått att kroppen ställer in sig på sparlåga om man äter för lite en tid – att ämnesomsättningen funkar bättre med mer ’bränsle’, speciellt fett.
Däremot tror jag inte ett dugg på att ’kränga’ kolhydrater vissa dagar. Var utsatt för en kolhydrats-stinn dag i oktober och blev riktigt dålig i flera dagar efter (..har inte Db). Jag var på resa och blev bjuden på mat och hann inte att ’ta med eget’ – det misstaget gör jag inte om!
En lång radda studier övertygar inte mig. Däremot gör egna upplevelser det.
Mayne Sundewall Hopkins Skrev:
Detsamma för mig.
@ 2227 Nettan:
Den som väljer att tro på att det är bra med lite kolhydrater kan tänka på den ursprungliga jägar- och samlarkosten. De kolhydrater som fanns där var ätliga blad (ovanjordsgrönsaker), rötter (rotsaker), nötter, frukter och bär.
Man kan botanisera en sort i taget bland dessa och följa hur vikten och hälsan reagerar på dem.
Rapportera gärna till oss.
Hej! Min väninna i Englands cancer har spridit sig och hon verkar nu redo att fullt ut testa LCHF. Hon är dryga 60 år och har varit vegetarian sedan 20-års åldern. Sista åren äter hon lite fisk men det sitter djupt rotat att kött och alla mjölkprodukter är dåligt för hälsan och då blir ju urvalet på maträtter ganska begränsat. Men som sagt verkar hon redo att även äta lite mjölkprodukter och lite kött nu. Hon tycker inte att hon har nåt att förlora. Är det någon här på bloggen som har tips på bra LCHF kokböcker på engelska? Gärna med lite vegetariska och mjölkfria alternativ. Kostdoktorn rekommenderar ”The Low Carb Gourmet” by Karen Barnaby. Någon som kikat i den? Tacksam för alla tips!
Marlene
Jag vill tipsa om Birgitta Höglunds böcker som kommer på engelska framåt sommaren.
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/01/22/korrekturlasning-av-low-carb-high-fat-barbecue/
@ 2235 marlene:
På Amazon kan man söka på LCHF:
https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss_1?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=LCHF
Hej Dr Annika,
Vill berätta lite om mors hälsotillstånd. Mor är 84 år, mycket klar, livsglad och snabbtänkande dam. Hon är diabetiker sedan ca 12 år då hon som otur fick polymyalgia reumatica och ordinerades kortisonbehandling (håller på trappar ner). För ett år sedan fick vi söka privat vård (på landstingets bekostnad) efter 20 års värk, kramper, lidande, behandlingar med kortisonsprutor, det resulterade i en ryggoperation, kanalöppning i fyra nivåer, tack och lov nu slipper hon värken, kramperna. MEN hon är orkeslös har inga krafter väger lite för mycket (158 cm 86 kg), hon vill så mycket men har ingen ork 🙁 Min tanke att få henne gå ner i vikt med LCHF, hon har för höga blodfetter (tål ingen medicin). Snälla doktorn har Ni möjlighet ge oss vägledning? Vi är evigt tacksam för er svar! Mor hälsar mycket!
Mvh
sadiye
Har nedan finns mediciner hon tar dagligen
Felodepin 5 mg, Ramipril 10 mg, Lasisedantard 2×60 mg, Trombyl 75 mg, Prednisolon 2,5 mg (polymyalgia reumatica sedan 13 år tillbaka har försökt gå ner i dos tyvärr har det återkommit. Sedan 13e dec 2014 är dosen minskad från 5 mg till 2,5 mg än så länge har ingen stelhet och värk uppstått). Kaleorid depottablett 750 mg varannan dag, Duroferon depottablett 100 mg varannan dag, Folacin 5 mg, Behepan 1 mg
Hennes senaste provtagningar:
SR-B, PNA mm (2-32) (141009 (57)) (150115 (45))
Hb-B, PNA g/L (117-153) (141009 (123))
MCV-B fL (82-98) (141009 (93))
Glukos, känd diab-P, PNA mmol (141009 (10,8))
HbA1c (IFCC) kasset-B, PNA mmol (31-46)(141009 (83)) (141125 (80))
Kolesterol-P mmol/L (3,9-7,8) 9,8 (har provat alla mediciner men tålde ingen av dem, har inte använt någon kolesterolsänkande medicin sedan 3 år tillbaka)
NT-pro BNP sticka-P, PNA ng/L (0-300)( 141009 (228))
Calcium, total-P mmo/L (2,15-2,50) (141009 (1,99)) (141023 (2,11)) (141125 (2,16)) (150115 (2,08))
Calciumjon (fri) -S mmol / L (1,15-1,35) ((0,98) 141009)((1,07) 141023) (1.05) 141125) (1.09) 150115)
Albumin-P g/L 34-45 (141009 ( 34)) (141023 (35)) ( 141125 ( 38)) ( 150115 ( 34))
Kreatinin-P micro mol/ L 50-90 (141009 (110)) (141023 (100)) (141125 (113)) (150115 ( 93))
GFR-ber ( MDRD) – Pt Se komm. (60- ) (141009 (44))
(kl9.55 150115( 53))
Natrium-P mmol / L ( 137-145) ( 141009 (144))
Kalium-P mmol / L ( 3,5-4,4)( 141009 (3,6))
Glukos-U, PNA arb.enh 0-negativ kl. 10.53 2+ ( 141010) Acetoacetat-U arb.enh 0-negativ kl 10,53 Negativ ( 141010) Hb-U, PNA arb.enh 0- negativ kl 10.53 Negativ ( 141010)
Protein-U, PNA arb.enh 0-negativ kl 10.53 Negativ (141010)
Nitrit-U, PNA arb.enh 0-negativ kl 10.53 Negativ ( 141010)
Leukocyter-U, PNA arb.enh 0-negativ kl. 10.53 Negativ ( 141010)
ALAT-P micro kat/ L ( 0,15-0,75) ( 141009 (0,39))
Paratyrin (PTH)-P pmol/ L (1,5-7,6) ( 141023 10,25 (12.50))
( 141125 9.31 (13.70)) ( 150115 ( 11.30))
Albumin-U, PNA mg/ L ( 0-20) (141010 (<5 ))
Kreatinin-U, PNA mmol/ L ( 141010 (3,8))
Magnesium-P mmol / L ( 0,70-0,95) (141023 (0,85))
Vit.D 25 Hydroxi-S nmol/ L (50-178) (150115 (49))
@ 2238 Sadiye Us:
Jag kan inte anlägga några synpunkter på din mammas behandling. Jag vill bara säga en sak: Läs Uffe Ravnskovs böcker. Det finns inte visat att kvinnor har någon nytta hälsomässigt av att äta kolesterolsänkande mediciner.
Hon verkar ha dåligt med D-vitamin.
Någon annan som hinner kolla alla värden?
Du bör begära att få gå igenom alla värden med hennes läkare.
Tack för att Ni tog er värdefulla tid att svara !
Hon tar 3 / dag Calcichew-D 3 Spearmint 500mg/400IE kalcium/ vitamin D 3
@ 2235 marlene:
Såg just den här länken på facebook. Kanske finns det tips där som kan vara av värde.
https://beforeitsnews.com/alternative/2014/03/can-all-cancer-be-cured-in-less-than-12-weeks-2922418.html?utm_term=https%3A%2F%2Fb4in.info%2FjjzL&utm_source=https%3A%2F%2Fl.facebook.com%2Fl.php%3Fu%3Dhttp%253A%252F%252Fb4in.info%252FjjzL%26h%3DlAQG0NzVp%26s%3D1&utm_campaign=&utm_content=awesmsharetools-fbshare-small&utm_medium=facebook-post
Allt gott!
Mayne
@ 2240 Sadiye Us:
Värdet längst ner i lablistan är D-vitamin, och det är under det nedre gränsvärdet. Hon behöver alltså mer D-vitamintillskott, inte mer kalcium. Hon får ta D-vitamin separat. Alternativt låta sig bestrålas av högtstående sol, vilket inte finns i Sverige den här tiden.
@ Sadiye Us:
Vad är ”Lasisedantard” ? Har du skrivit fel? Eller är det diabetesmedicin? Finns inte i Fass.
Jag har letat åt dig i Fass, http://www.fass.se
Felodipin och Ramipril har med blodtrycket att göra.
Trombyl är blodförtunnande.
Prednisolon är kortison.
Kaleorid har med kaliumvärde att göra.
Duroferon är ett järnpreparat.
Folacin är ett B-vitamin.
Behepan är vitamin B12.
Om inte läkaren är tillgänglig så kan man vända sig till Apoteket eller Distriktssköterskan. Om din mamma inte orkar följa med så kan man be Distriktssköterskan komma på hembesök.
Tack så mycket Dr Annika!
För mycket kalcium vad innebär det? Hur mycket ska man ta varje dag?
Tack Fd anhörig!
Har skrivit fel, Lasix retard urindrivande samtidigt blodtryck reglerare.
Tack så mycket för omtanken, är mycket glad över att jag fann denna blogg.
Önskar dig solig dag!
@ 2245 Sadiye Us:
Okej, Lasix retard skulle det stå och det är urindrivande.
Hon har alltså ingen medicin mot högt blodsocker/diabetes. Provresultaten, både Glukos och HbA1c visar ju höga värden, över referensvärdena.
”Glukos, känd diab-P, PNA mmol (141009 (10,8))
HbA1c (IFCC) kasset-B, PNA mmol (31-46)(141009 (83)) (141125 (80))”
Hon har långtidsverkande insulin 2 ggr per dag 48 enheter morgon, 28 enheter på kvällen.
Sadiye Us Skrev:
Okej, hon tar insulin i form av sprutor.
När det gäller sänkan…verkar ju ha sjunkit, och det är ju bra.
”SR-B, PNA mm (2-32) (141009 (57)) (150115 (45))”
Här kan du läsa mer:
https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1545
(Jag är inte någon sjukvårdspersonal, bara en privatperson, men har haft många sjuka i min närhet och brukar försöka förstå)
Det finns mycket som man får vara med om, sunda förnuftet, upplysning och upplevelser får en fatta vissa beslut. Tack än engång för omtanken 🙂
Ska kolla sidan, upplysning
@ 2244 Sadiye Us:
Calcium är kalk. Jag tror inte att det är visat att mera kalk än det hon redan tar är till någon nytta för kroppen, inklusive skelettet.
Tack Dr Annika!
Hör av mig hur det går för mor.
Mvh
sadiye
Hej!
I dag fick jag gå till diabetessköterskan igen. Jag har nu ätit Metformin 500 mg i 40 dagar ca, en tablett varje kväll! HbA1c hade gått upp från 57 till 61. Mitt blodsocker låg på 10,2. Jag hade ochså gått upp i vikt sedan sista besöket den 2/1-15 ( närmare bestämt 4,5kg)
Jag tog ett fasteblodsocker själv i dag på morgonen! Då låg det på 12,4 jag har aldrig haft så högt! Jag höll på att trilla av stolen! Jag som tycker att jag är mycket noga med mat och motion! LCHf sedan 5 år tillbaka. Jag går en rask promenad varje dag! Jag har ochså börjat med ett par msk potatismjöl varje dag, sedan drygt 2 veckor! Vill se hur detta påverkar!
Äter D-vit och Omega 3 varje dag sedan många år tillbaka! Jag försöker verkligen göra allt jag kan göra själv! Men det händer ingenting! Diabetessköterskan höjde nu dosen på Metforminet till 2 tabletter dagligen, hon sa att vi kan behöva höja till 5-6 tabletter varje dag så småningom, om vi inte får ordning på blodsockret!
Jag är väldigt glad för mitt fina värde på blodtrycket som i dag var 132/70 134/69. Man får passa på och glädja sig åt det man kan:) Sedan funderar jag mycket på TSH provet vilket var 3,38. jag frågade om mer tester av sköldkörteln som provet T3 och T4 dom kommer att göra det provet nästa gång! Jag har även begärt att få mäta kortisolvärdet, det skulle dom ochså göra nästa gång, då det blir ett läkarbesök också!
Jag har ochså fått göra ögonbottenfotografering i dag! Svaret på det kommer senare! Hoppas allt är bra med det!
Jag håller på och provar mig fram med periodisk fasta, vissa dagar går det bra, vissa dagar blir jag så hungrig och får börja äta lite tidigare än jag tänkt! Det gäller att lägga fastetiden på en bra tid! Jag har alltid älskat att äta frukost, så det blir inte kul när jag inte får den!
Ja detta var lite i från mig! 🙂
@ Elionore Borg Jerkeskog:
Vi ’lider’ med dig med tanke på hur du kämpar och att min hustru som var så allvarligt skadad för fem år sedan, då vi gick över till en väldigt strikt LCHF, nu har återhämtat sig bra. Hennes fasteblodssocker ligger stadigt runt 5. En bekant diabetiker som är en lite mer ’liberal’ i sin kost har lite högre värden men klarar sig ändå fortfarande utan mediciner.
Alla diabetiker är olika men det vore intressant att se hur din LCHF-kost kan se ut. Kan du berätta det?
Hej Elionore!
Gratulerar till blodtrycket, det är ju strålande!
Varför dina blodsockervärden går upp är ju inte så lätt att veta. Man kanske reagerar olika på Metformin. Jag åt 3*850 mg i rätt många år och till sist når man i alla fall en punkt när det inte fungerar. Det gick för mig som för dig, sockret steg och steg och sedan kommer viktuppgången som ett brev med Citymail! Ju mera socker desto större insulinpåslag och desto tyngre blir man, det är ju liksom det som är en av insulinfunktionerna, att lagra in fett.
Något galet kanske du gör, det här experimentet med potatismjöl skulle jag ju genast avbryta . Titta på potatismjöl vad det innehåller:
Näringsvärde per
100 g
Energi
320 kcal / 1400 kJ
Protein
<0,5 g
Kolhydrater
80 g
Fett
<0,5 g
80 % kolhydrater!
Vet ju inte hur mycket du tar i gram men du kan ju räkna ut själv att tex 10 gram är 8 gram kolhydrat,. Och av ungefär värsta sort, det är ju ren stärkelse, finfördelad och ungefär som att äta motsv mängd socker skulle jag gissa!
Balansen kan vara väldigt känslig, jag fick en gratiskonsultation hos dietist på en av våra mera välrenommerade kliniker. Hon gillade inte mitt intag av en mindre portion fiberhavregröt och föreslog istället (lätt)yoghurt med nötter. Tog 10 gram nötter per dag i en mindre skål med yoghurt.
När jag nådde 119,7 kg så bröt jag med dietistens råd och är nu åter nere i ca 111.kg. Så skall du rådgöra med dietist så måste du få tag i en som begriper LCHF.
Har själv börjat närma mig LCHF även om jag nog inte lyckats helt, Det har inte gjort något med min vikt ännu (så jag dummar mig säkert på något sätt), men jag har rätt bra ordning på sockret just nu..
Det är en förändring till det bättre som gör mig väldigt glad.
Ha det så bra!
🙂
@ 2252 Elionore Borg Jerkeskog:
Trist att ditt blodsocker har gått upp. Det höga blodsockret kan inte bero på högt kolhydratintag, eftersom du knappt äter några sådana. Det beror då på hög aktivitet av glukoneogenes, dvs egen blodsockertillverkning.
Vad man bäst ska göra åt detta är nog inte riktigt framforskat. Insulininjektioner minskar blodsockret, men har inte visats förbättra hälsan (för typ 2). Om man inte har diabetes typ 1.
Har de kollat att du verkligen är typ 2? C-peptid är ett enkelt prov att ta avseende det.
Nya mediciner som tex Januvia och Victoza minskar glukoneogenesen, men har visat andra biverkningar, som tex ökad frekvens av hjärtsvikt.
Är det någon som har bra och nyttiga förslag för att minska glukoneogenesen, för en som redan äter LCHF?
@ Elionore Borg Jerkeskog:
Det låter som att du behöver ta mer medicin för att sänka blodsockret, eller kanske insulin. OM inte din bukspottskörtel producerar insulin så är det ju bara så, det innebär att du behöver tillföra det.
Tack för all hjälp med att försöka förstå!
Dom verkar så säkra på diabetesmottagningen med att jag har diabetes typ 2. Men jag känner mig mer och mer osäker! C-peptidprov har jag inte tagit! Det provet känner jag inte till, men jag tycker det verkar ju som att det skulle vara mycket bra att ta! Jag ska säga till om det till nästa besök. Jag vill ju så snart som möjligt få reda på vad jag har! Så att jag kan få bästa möjliga behandling!
Ovissheten är mycket stressande! Jag äter som sagt Lchfkost sedan drygt 5 år tillbaka, jag trivs så bra med det! Så gott! Det blir kött fisk fågel,mycket ägg, smör bregott, feta ostar och kokosfett. Äter ofta vitkål och blomkål lagade på olika sätt. Ofta blir det broccoli kålrot palsternacka, paprika, tomater bambuskott mycket gott att ha i olika grytor!
Mellanmålen kan bestå av Rysk youghurt 17 procent eller Keso 4 procent gärna med kanel! Bakar bröd emellanåt på mandelmjöl. När jag vill ha något extra gott kan jag göra lchfkladdkaka men det blir inte så ofta! Bär och grädde däremot blir oftare! Ja detta är ungefär det som jag äter mest av!
Jag tänker att jag skall ta bort mitt lilla experiment med potatismjöl tills vidare, jag ska försöka äta så strikt det bara går! Kanske får bli kött, smör, ägg! Ja vi får se! Jag får ta en dag i taget!
Trevlig helg till alla!
Annika Dahlqvist Skrev:
Ett par hormoner, som just piskar på levern att producera socker är kortisol och adrenalin. Hög stressnivå ligger ofta bakom tillståndet.
@ 2258 Erling:
Vad gör du alltså åt en hög glukoneogenes? Slappnar av?
Hjälper det att säga åt en diabetiker att slappna av för att få ner blodsockret?
Hej!
Ja detta med kortisol och adrenalin tycker jag är mycket intressant! Jag har begärt att få mäta kortisolvärdet vid nästa läkarbesök! Jag ska även få kolla T3 och T4 eftersom mitt TSH var för högt, det var 3,38. Det finns mycket som kan stressa kroppen!
Skall göra en test nu i kväll och i natt! Har i flera år ofta vaknat på natten och känt att jag inte har andas på länge, mycket otrevlig känsla! Jag tror att detta kan stressa kroppen! Så i kväll kopplar jag upp mig till en liten apparat som skall göra en sömnregistrering! Utrustningen mäter puls och syresättning i blodet genom en liten hudsensor på fingret. Luftflödet genom näsan mäts med en sensor vid näsöppningen. Kroppsrörelser mäts med en sensor runt bröstkorgen! Detta blir en spännande natt! 🙂
Ja det blir väl lagom att koppla upp sig nu då! 🙂 Arbetsdag i morgon också! Godnatt!
Erling Skrev:
Erling – Jag är faktiskt lite inne på din linje, i varje fall när det gäller pre-diabetiker.
Erling Skrev:
Det låter ju rimligt att kroppen ökar på glukosproduktionen för att förbereda för ’flykt’ eller ’kamp’. Jag känner igen denna uppgift. Är det från ”Insulin – den felande länken”?
@ Pre-diabetiker:
Apropå diabetes och blodsockerreglering kan Professor Ungers forskning vara väldigt omskakande att ta del av för den som ännu inte gjort det. Min egen syn på diabetes blev helt upp och nedvänd efter att ha sett den videon jag nu länkar till – jag har ännu inte återhämtat mig.
Glukogenesen i levern är här central eftersom den triggas av hormonet glukagon och detta är Ungers speciella forskningsområde. Om jag nu har förstått honom rätt reagerar alfacellerna som producerar glukagonet hos en prediabetiker inte på samma sätt som hos normala individer när insulin utsöndras efter en måltid. Alfacellerna har på samma sätt som andra celler i kroppen också blivit insulinresitenta. De fortsätter därför att utsöndra glukagon efter en måltid trots att insulinutsöndringen som ökat efter måltiden borde ha stoppat den produktionen. Glukagonutsöndringen ökar istället och detta triggar levern att producera mer blodsocker.
https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422579428&feature=player_embedded&x-yt-cl=85114404&v=VjQkqFSdDOc
Man bör nog se den här videon ett par gånger för att den ska ’sjunka in’ ordentligt. Unger vet uppenbarligen vad han talar om och diagrammen är tydliga. Malcolm Kendrick tar upp detta i sin senaste tråd.
Föredraget av professor Roger Unger var oerhört intressant och givande. Jag fäste mig särskilt vid skillnaden i respons från bukspottkörtelns beta-celler hos en frisk och en förfettad pankreas. Har man förfettning orkar betacellerna inte med att ge den höga spiken av insulin, som normalt stänger av glukagon och leverns sockerfabrikation, dvs både blodsocker och insulin ligger kvar på hög nivå. Det gäller, som jag ser det, att mota Olle i grind: att tidigt fånga upp insulinresistens och tendens till pre-diabetes. Har man börjat lagra fett i lever och bukspottkörtel kanske det blir svårt att återställa till ett friskt arbetssätt.
Vad gäller typ1 diabetes skulle det kanske fungera med glukagonsänkning i st f tillfört insulin, vad gäller blodsockerregleringen, men insulin har en massa andra roller i kroppen, så den behandlingen skulle helt visst ge negativa följdverkningar.
Tänk om man kunde hitta på ett sätt att tillföra insulinet i pankreas i stället och få det att fungera som på naturlig väg!
Hej Annika!
Har en mor (88 år) som jag hjälper och lagar mat till så nära LCHF som jag kan komma, inkl. minst 2 msk kokosolja per dag. Senaste halvåret har hon nog ett intag på ca 50 gr kolhydrater/dag i snitt.
Innan kostomläggningen flera hundra gram skulle jag tro.
Nu till saken. Det har visat sig att hon har väldigt lågt blodtryck hemma. Hon hade lågt blodtryck även innan kostomläggningen. Har antagligen vita rocksyndromet eftersom hon har haft så högt blodtryck hos läkaren. Fått läkarna med mig och fasat ut all blodtrycksmedicin. Hon har alltså ätit blodtryckssänkande i många år, åtminstonde senaste åren troligtvis helt i onödan. Nu helt utan blodtrycksmedicin funkar det bra förutom att blodtrycket fortfarande är lågt. Snitt 110/75. Kan ibland ligga så lågt som 90/55. Hon är mycket trött.
Hon har även ätit Citalopram i 9 år. Den är utsatt sedan ca 1,5 år.
Hon äter nu endast 50 mg Levaxin och Waran plus D-vitamin, magnesium och omega-3 senaste året.
Mor har ett konstaterat förmaksflimmer och har ätit Waran i ca 2 år. Det jag oroar mig för är att Warandosen ökar hela tiden och vad det innebär i biverkningar. Jag vet att viss mat ger effekt men ser inget samband med födan och hennes höjningar. Just nu äter hon 2,1,2,1,2,1,2 (i starten var det ca 1 st/dag). Inga infarkter, ingen stroke men en TIA enligt läkaren. För övrigt lätt artros i höften och hypotyreos men annars fysiskt frisk.
Nästa sak är att senaste läkaren tog ett Pro BNP. Ingen annan läkare har nämnt något om detta och att mor skulle ha hjärtsvikt. Värdet hade hur som helst förbättrats från 5000 för ca 2 år sedan till nuvarande 1600. Jag frågade vad som kunde ha påverkat förändringen, om det t.e.x var kosten men det kunde läkaren inte ge svar på. Det är olika läkare för varje besök. Mor har en lätt demens så jag följer alltid med henne och får berätta mors sjukdomshistoria om och om igen.
En lång inledning till mina egentliga frågor. Har kosten förbättrat BNP-värdet tror du eller är det Waranet som påverkat? Varför ökas dosen hela tiden? Påverkar LCHF kosten PK-värdet på något sätt? Är det till nackdel att hon har så pass lågt blodtryck?
MVH Anita
@ 2265 Anita:
Man rekommenderar Waran vid förmaksflimmer för att minska risken för att blodproppar ska bildas i de flimrande förmaken, och ge sig ut i kroppen och orsaka skada.
PK-värdet är ett mått på blodets koaguleringsbenägenhet. En bra lever ger ett lågt PK, och det behövs då mera Waran för att motverka blodproppar. En sjuk och svag lever ger ett högre PK och det behövs då mindre Warandos för att minska blodproppsrisk. Om det behövs mera Waran för att hålla PK på terapeutisk nivå är det alltså ett hälsotecken. Sjukvårdspersonalen är ofta inte medvetna om detta utan blir oroade när PK ligger för lågt, och man måste ordinera mera Waran.
Det är vanligt att LCHF-are får friskare lever och måste höja Warandosen.
Pro-BNP är ett mått på hjärtsvikt, men det blir regelmässigt förhöjt vid förmaksflimmer. Att din mors BNP har sjunkit är ett gott tecken, och kan mycket väl bero på att hon äter mindre hjärtskadliga kolhydrater.
De ”vanliga” läkarna är inte medvetna om att lågkolhydratkost är bra för hjärtat, och de kan därför inte svara på den frågan.
Ett lågt blodtryck kan antingen tyda på ett friskt hjärta, eller att hjärtat sviktar så att det inte orkar pumpa upp ett högre tryck. Om din mamma inte är så särskilt hjärtsviktande i övrigt kan man anta att det låga trycket är ett gott tecken.
Hjärtsviktsgraden kan man se på en hjärt-lung-röntgen eller en ultraljudsundersökning av hjärtat.
Kokosolja är mycket bra för dementa personer. Läs Stoppa Alzheimer nu, av Bruce Fife
Tack Annika för ditt snabba svar.
Jag blir mycket lugnare nu när jag förstår sambandet mellan förbättrad lever och höjd dos av Waran.
Känns även toppen att kosten även visar sig förbättra BNP.
Det enda jag har är en liten fundering när det gäller mors, i mitt tycke, ibland väldigt låga blodtryck. Det skrivs ju en hel del om att äldre mår bra av ett något högre blodtryck än det som rekommenderas för yngre och medelålders.
De hjärtsviktssymtom hon har är i så fall: Trötthet. Aningens svullen fotled på höger. Nattliga toabesök 2-3 stycken per natt. Blåa läppar vid ett fåtal tillfällen, senast ca 8 månader sedan.
Puls som pendlar mellan 70-95, ligger oftast runt 80. Hög puls särskilt vid extra lågt blodtryck, antar att pulsen kompenserar då. Jag har tagit blodtryck och puls på mor under ca 1 års tid. Ska kolla i anteckningarna om pulsvärdena har förändrats.
Tack än en gång.
Anita.
Äldre personer drabbas i bland av fallolyckor. Inte sällan kan man misstänka övermedicinering av blodtrycket. Ett fall kan ofta résultera i brott på någon del av skelettet, vilket är allvarligt och ofta mycket handikappande. För lågt tryck kan ge yrsel, medan för högt kan ge hjärnblödning.
Mor har ingen yrsel som tur är. Då hade jag varit störtorolig och allvarligt avvägt om att sätta ut Waranet. Jag tror också att hon har haft lågt blodtryck en längre tid. Undrar om kroppen blir ”van” att ha lågt blodtryck om det har sjunkit successivt så att man till slut inte har symtom som tex yrsel?
@ 2269 Anita:
Många unga friska med naturligt lågt blodtryck har inga problem med yrsel eller annat. Det kan vara på samma sätt med din mor.
KAN MAN ÄTA CHIAFRÖN OM MAN ÄTER VARAN? JAG HAR LÄST ATT CHIAFRÖN ÄR BLODFÖRTUNNANDE.
@ 2271 Lena Dahlberg:
Jag har inte hört något särskilt om chiafrön vid Waranbehandling. Om man undrar över det kan man äta en liten mängd av chiafrön dagligen, och sen se om det påverkar PK-värdet.
@ 2271 Lena Dahlberg:
Tips:
Jag har en förp Chiafrön i mitt skafferi och där finns två möjligheter att få den info du efterfrågar, dels info@risenta.se
dels facebook.se/risenta
Kanske finns det erfarenheter där.
Hej Dr Annika!
Jag undrar om du kan tipsa/råda mig?
Började med Lchf i juli-14 för att se om min envisa magkatarr kunde bli bättre (haft den i ca 35 år)
Jo den har blivit lite bättre, men jag känner mig fortfarande aldrig mätt och efter 1-2 timmar har
jag ett envist sug i magen och ett väldigt kurrande.
Vet inte vad jag ska göra, så jag börjar fundera om jag har något fel som gör att jag inte kan ta upp maten/näringen.
Kan jag ta några prover för att se vad problemet är?
Han vill ha mig på ett återbesök snart för att kolla kolesterolet som han tyckte var alldeles för högt i oktober 7,8. har annars legat på 5,7
Tog endast 3 månader att gå från 5,7 till 7,8, undrar vad det kommer visa nästa gång? Då får han väl nojan 😉
Mina prover okt-14
Kolesterol 7,8
Hdl 2,4
Ldl 5,2
Trig 0,42
HbA1c 29
Apokvot 0,7
Apo A 2,10
Apo B 1,47
Glukos 5,1
Hälsningar Tina
@ 2274 Tina:
Dina blodfettvärden var alldeles utmärkta. Kom ihåg att kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol. Triglyceriderna var låga vilket anses vara bra. Tyder på ett lågt kolhydratintag.
HbA1c, långsockret, var utmärkt lågt.
@ Tina:
Tack för svaret 🙂
Hej Annika
Får nog förlika mig med att jag har fibromyalgi. Skall till min doktor på tisdag vet inte om han kan så mycket om fibromyalgi. Vilka prover bör jag begära att han tar?
Har värk som har varit jobbig denna vinter, värken flyttar runt, konstant nästäppa och sköra
Slemhinnor.
Äter LCHF sedan 5 år
Jag läser att mejerijätten Arla Foods vill producera mer ost med konstgjord löpe. Ystenzym som framställs med hjälp av GMO-teknik. Man vet inte hur den påverkar natur och hälsa.
Jag tittade på mina ostar i kylen det är ystenzym i alla. Vad skall man köpa för sorts ost?
Mabe Skrev:
Ekologiska ostar! De ska inte vara producerade med GMO-teknik.
Boxholm har en ekologisk sort och COOP har minst två i eget varumärke.
Obs: ystenzym framställs också utan GMO-teknik. Det är det normala sättet.
Tack för snabbt svar.
Det framgår inte om det är producerat med GMO-teknik hur ska man då veta?
@ Mabe:
Om det är oekologiska ostar är det svårt att veta säkert men jag har för mig att GMO inte används i mjölkproduktion i Sverige än så länge. Möjligen kan det finnas oekologiska mjölkbönder som använder importerat GMO-odlad djurfoder. Någon som känner till detta bättre?
Om det är ekologiska ostar får inte GMO användas alls. Ekologiskt är en garant mot GMO, i varje fall i Sverige.
Mabe Skrev:
Jag vet inte om producenten måste ange om man använt GMO-teknik – någon som vet?
Om man köper ekologisk ost är man säker på att man inte använt GMO-teknik, om jag förstått det hela rätt…
@ EvaLi:
Om jag inte minns helt fel så har Sverige inte tillräckligt med det som skall
klassas som ekologiskt foder vilket innebär att dessa bönder har dispens
för att utfordra med icke ekologiskt foder vilket också brukar innehålla
delar av animaliskt pressat foder och det till trots ändå får klassa sig
som ekologiska!. Det tragiska är väl att det finns inga absoluta sanningar
inte ens inom LCHF men visst det är ju en djvla bra väg att vandra på
och för det mesta väldigt nyttigt och hälsogivande. mvh/pele
Hej Annika!
Vill berätta lite om vad som som hänt kring mig och min diabetes! Jag skrev sist den 1 februari! Har åter igen varit hos diabetessköterskan för provtagningar!
Jag tog en C-peptid för två veckor sedan, fick svaret i dag, det visade att jag inte har typ 1 diabetes! Värdet på C-peptiden var 0,99. Så detta var ett bra värde sa hon.
Mitt HbA1c har gått ner från 61 som högst och ligger nu på 53. Jag har ätit Metformin i två och en halv månad nu! Har långsamt höjt dosen till 3 tabletter dagligen! Det är först nu som det börjar ge resultat! Som jag skrivit förut så äter jag bara Lchf sedan fyra år tillbaka!
Jag fick ochså ta ett nytt TSH prov som hade gått ner från 3,38 till 2,13.
Det togs ochså ett T4 prov för två veckor sedan och detta var 16. Vilket skulle vara bra!
Andra prover: Gluu var 0. Keton var 2. KOL låg på samma som tidigare alltså 7,9. HDL 1,6.
LDL 5,6. TRIG. 1,5. Alla andra värden låg på samma och dessa var bra!
Min vikt gick upp när jag började medicinera… 3kg mycket snabbt, men börjar sakta gå ner igen! Jag vägde 70,5 för två månader sedan, raskt gick jag upp till 75 i samband med att jag började äta medicinen! trots att jag åt Lchf och motionerade varje dag. Jag är 1.63 lång och skulle behöva gå ner i vikt men har inte lyckats så bra! Jag förstår ju nu att diabetesen har hindrat viktnedgången.
Det känns väldigt bra att flera värden har gått ner, och jag hoppas att dom fortsätter att sjunka!
Mvh Elionore
Hej Annika,
Tack för en mycket informativ och lärorik sida!
Trots ett intensivt letande, kan jag inte hitta svar på min fråga. Förmodligen beror det på mig.
Jag har fått förhöjda blodfetter och kolesterol. Min kära hustru har ätit LCHF-kost och mår mycket bra. Har själv funderat på att pröva, men undrar förstås hur en kost med ”mycket fett” påverkar ovannämnda nivåer. Är det inte ”farligt”?
Allt väl,
Mark
@ 2285 Mark Vadasz:
LCHF-kost brukar inte höja blodfetterna, annat än möjligen marginellt. Men det viktigaste är att högre blodfetter inte orsakar hjärtsjukdom. Läs Uffe Ravnskovs böcker.
Hej!
Jag försöker ”göra slut” med gluten, vilket inte är så lätt. Behöver vi människor gluten, och har det någon uppgift i vår kropp?
Hej!
Jag är 64 år, väger 109 kg, 1,67 lång. Jag bor i Helsingfors i Finland och här finns knappast någon läkare som förstår sig på LCHF och om de vet något så varnar de för det som det farligaste i världen och vill inte diskutera något om det. Jag känner mig vilsen och skulle bli glad om du kunde ge mig råd.
Problemet är alltså, att jag inte har gått ned alls i vikt under dessa 3 månader jag ätit enligt LCHF. Jag har följt ”reglerna” noggrant enligt Kostdoktorns och dina böcker, har läst Skaldemans och Ravnskovs böcker och verkligen ”kastat mig in” i LCHF-livsstilen med entusiasm. Har trott att jag verkligen äntligen, äntligen ska kunna bli av med mina 35 kg som jag lider av så väldigt, både fysiskt och psykiskt. Jag har ont i knäleder och vrister och benen svullnar varje dag (är pensionär och har alltså inte något stå-jobb) och det gör ont att gå. Jag har mått relativt bra av LCHF, min IBS har verkat lugna ner sig. Men jag har lite svårt för fett, och lider i bland av reflux när jag på kvällen går och lägger mig. Fett lär ju visst orsaka reflux? Men jag har sett till att få i mig den mängd fett som behövs för min viktnedgång (ca 140 g per dag) samt hållit kolhydratintaget på under 10 g per dag. Proteinet ca 70 g. Har ätit ovanjordsgrönsaker som olika slags kålsorter i stället för potatis. Socker och spannmål har jag helt slopat och känner inte någon saknad efter dem. Jag har verkligen tyckt om denna nya ”livsstil” när man slipper svälta.
Jag tar Thyroxintabletter då jag i ca 10 år har lidit av hypothyreos som enligt hälsovårdens sjuksköterska nu, alltsedan december 2014, äntligen har gått ner inom ramen för normalvärde: TSH ligger på 2,1 samt T4 på 16. (Borde inte TSH vara ännu lägre??) Några andra prov för hypothyreos tas inte på den kommunala hälsovården och jag har inte (ännu?) gått till någon privat endokrinolog. Är det min sköldkörtel som sätter käppar i hjulet för viktnedgången fastän den borde fungera normalt nu? Är det kanske min ålder (64) som också hindrar mig att gå ner i vikt? Jag motionerar ganska lite, eftersom jag känner mig så tung och stel – skulle först vilja få bort lite av vikten för att orka. Men är det inte så, att man inte direkt behöver motionera för att gå ner i vikt (men för att må bättre, ja)? Under denna 3-månaders tid som jag ätit LCHF har jag gått upp 1,5 kg som flukturerar mellan 108-109 kg. Annars ingen som helst förändring… Är jag för otålig, fast jag tycker dessa 3 månader har känts som en hopplös väntan på att något ska ske… Man läser om hur kilona bara rasar för andra. Har varit med i en facebook-grupp för LCHF och det känns hopplöst, när man läser hur andra glatt går neråt vecka efter vecka, medan man själv står helt still. Nu har jag gått ur gruppen, för jag orkar inte med att vara besviken på mig själv och min kropp.
Jag tar Waran då jag har anlag för hjärtarytmik (har fått justera den ganska kraftigt sedan jag började med LCHF) samt även 2 tabl. Tambocor per dag för samma sak. Därtill har jag förhöjt blodtryck (ca 145/85 utan medicinering, 125/75 med 0,5 tabl Emconcor per dag). 1 g kalium per dag tar jag också. Kan någon av dessa mediciner hindra viktnedgång??
Jag börjar tappa tron på att bli av med min övervikt, det verkar som om jag är helt olik alla andra som så lätt går ner. När man har så stor övervikt som 35 kg så skulle man absolut vilja få en bra början, så man vet att det fungerar – även om det sen går sakta… Just nu är jag väldigt besviken och vet inte riktigt om jag ska fortsätta eller börja med någon annan bantningsteknik där man måste undvika fett….? Skulle inte vilja det. För 30 år sen gick jag ner 20 kg med VV och det var jobbigt, för jag frös hela tiden och mådde inte riktigt bra. Men jag kan ju inte fortsätta att leva med den här övervikten heller… Det känns som att jag sitter fast.
Har du några råd och/eller synpunkter på mitt problem? Tack på förhand för ditt svar, Birgitta!
@ 2288 Anne-Charlotte Elmgren:
Jag har ingen mirakellösning på viktnedgångsproblem. Vissa har väldigt svårt för att gå ner i vikt, utan att svälta. Det är som att kroppen inte vill släppa på fettet.
Det finns många böcker om viktnedgång med LCHF.
Jag säger att man ska äta minimalt av kolhydrater, och 10 g låter bra. Protein = 1 g per längd minus hundra, ca = 60-70 g för dig.
Sen får man prova ut hur mycket fett man behöver äta, för lämplig viktnegdång. Jag säger inte att man måste äta 140 g, utan man får prova sig fram själv.
Men åtminstone 60 g bör man äta för att få sitt fett-näringsbehov.
Jag tror inte att någon annan viktnedgångsmetod kan fungera bättre än LCHF, med individuellt utprovade matmängder.
Men hittar du någon annan metod så kan du berätta för oss.
Resistent stärkelse?
Känner du till Jordmandel? På engelska kallad Tiger nuts, på spanska Chufa och på tyska Erdmandel. Det är en rotknöl på en växt som är ett halvgräs. Knölen, som ibland också kallas chufanöt, används ungefär som nötter. I Spanien äts den rå, mals till mjöl eller krossas med vatten och silas till en nötmjölk. Innehållsmässigt har den ungefär samma egenskaper som nötter och fettsammansättningen är lik olivens. Den innehåller mycket stärkelse, 20-25%. Min undran är om denna stärkelse är av samma typ som i potatismjöl, dvs resistent, och hur den påverkar kroppen.
Jag har försökt läsa mig till detta på internet men inte funnit någon info. Tacksam för respons på min undran. /ewa
@ 2290 Ewa Bergek:
Jag är inte någon expert på resistent stärkelse. En som har sysslat mycket med frågan är Per Wikholm. Han hålls mest på LCHF.se-sidan. Du kan fråga där.
@ Annika Dahlqvist:
Tack för ditt svar, jag luskar vidare 🙂
Tack, Annika! (Förlåt, att jag kallade dig för Birgitta, fattar inte var jag fick det ifrån!)
Jag ska pröva att minska på fettet lite grann. Har hela tiden haft en känsla av att 140 g är för mycket fett för mig… (?) Kanske det är något man måste lyssna på med sin magkänsla i bland? I alla fall värt att försöka.
Hej! För några år sedan åt jag LCHF, den varianten med under 40 gr kolhydrater per dag. Jag gick ner 8 kilo men var väldigt trött hela tiden. Fick råd av en dietist att äta ”vanlig mat” och så gick jag upp i vikt igen. Jag vill gärna äta LCHF, har kört nu i flera månader, men går inte ner i vikten alls. Förutom detta så blir jag som en ballong i magen så fort jag äter något. Jag undviker mjölkprodukter förutom smör och ost. Vad kan jag undvika mera och sätta fart på förbränning igen?
Hej!
Har i över 10 år hållit kolhydraterna nere med hjälp av Karlshamnsmetoden först. Sedan Skaldeman och Annika D. Nu har jag blivit allergisk. Ögonen rinner, mörtögd och snuva. Då plötsligt är fastesockret över 7, vilket det inte varit på länge. Har ätit strikt LCHF men det hjälper inte för att få ner värdet.
Kan allergi höja sockervärdet?
Är 73 år
@ 2295 Kristina:
Allergi är ju en inflammation, och inflammationer kan höja blodsockret, så det är väl fullt möjligt att det är så.
Tack för svar
FINNS HJÄLP
Finns det någon möjlighet att få avföringstransplantation i Sverige?
Insjuknade i kroniskt trötthetssyndrom /ME efter operation år 2008. ändrade kost och försökte bygga tarmflora. och blev mycket bättre. Men gjorde urostomi dec 2013 och dålig i ME igen . Mycket mer överkänslig histamin, får inte i mig surkål, instängd i lägenhet mest Förstår att det är fel tarmflora, men vet inte hur jag ska kunna bygga upp ny med värre ME symtom.
Söker ställe för avföringstransplantation?
Har diagnos kroniskt trötthetssyndrom från Gottfrieskliniken..
Äter kost utan sädesslag, mjölkprodukter och socker.
Jag har Pias adress och mailadress.
Skriv om ni vet någonstans dit hon kan vända sig för att få en avföringstransplantation.
Örebro kanske?
Se
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/504869?programid=412