Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.
Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram, boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.
I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.
@ 1794 Kekke D:
Om du frågar mig?
Jag har inte forskat inom kardiologi. Menar du att det är bara de som har forskat själva som har rättighet att uttrycka en åsikt?
Precis, jag frågar dej.
Jag menar att du och alla andra får uttrycka en åsikt, om vad som helst, oavsett ämne.
Men, då du inte har forskat eller besitter någon annan expertis inom området kardiologi väljer jag att inte lyssna på dina argument eller dina åsikter. Du har ingen trovärdighet i detta ämne.
@ Kekke D:
Ursäkta att jag lägger mig i, men du har givetvis friheten att tro på vem du vill, precis som alla vi andra som befinner oss på denna blogg. Tack och lov redovisar inte flertalet vem de tror på eller inte tror på. Det skulle bli lite tjatigt. Däremot tror jag att en diskussion i sakfrågan skulle uppskattas men det tycks inte vara det du är ute efter.
Hej,
jag försöker äta strikt lchf och blir pigg och mår bra. Trist nog är jag pigg under natten också och kan alltså inte sova. Några tips om hur man kan få bukt med det?
@ Maria W:
Samma här ! För pigg. Nu sover jag 4 timmar fram till kl 4. Förr kunde jag somna om ett par timmar. Nu är det hart när omöjligt. Det var väl allt socker som tidigare gjorde att man dåsade in igen. Minns det med glädje, men å andra sidan slipper man hjärtklappning och oro numera. Kroppen är ett komplext system. Gäller att kalibrera rätt. Man kanske får ta en motionstur före läggdags men det rekomenderar de flesta inte. Man drar igång adrenalin, aktiviteshormoner osv.
@Maria W & @ natan:
Jag har också lidit av detta en längre tid. Det enda botet jag hittat förutom piller eller alkohol är att äta lite alldeles innan läggdags (i sängen t o m). Det brukar fungera fast det måste vara tillräcklig mängd, bara en näve nötter har t ex inte hjälpt.
@ Lars:
Jag provade med nötter men precis som du säger Lars så var det nog för litet. Men kanske är det så att man måste komma upp i en viss kolhydratmängd för att kunna sova och om man stramar åt under hela dagen kanske att en mindre fruktsallad skulle lösa problemet? Eller rågbröd? Hur stor mängd kolhydrater behöver man för att sova tror ni – om man nu går på tomgång (så att säga)? Tack för era kommentarer!
@ Maria W:
För mig har det fungerat att äta lite korv och ost tillsammans med några få kex, t ex Kornmo eller Finncrisp. Kan det vara så att blodsockret måste upp något för att man ska bli trött? Är det så att om man tvingas lägga sig hungrig signalerar det ”dåliga tider” för kroppen som då reagerar med stresshormoner?
@ 1804 Maria W, natan, Lars :
Det är väldigt många som har fått bättre sömn med LCHF. Om man får problem med sömnen måste man själv prova ut hur man kan få det bättre. Kanske det är så att vissa blir för pigga av att vara i ketos, och behöver lite kolhydrater för att bryta ketosen före sänggåendet.
För mig är kolhydrater katastrof för min sömn, men ibland sover jag ändå bara några timmar, dock utan att känna mig trött dagen efter, jag tolkar det som att kroppen är tillräckligt utvilad. Rejäl motion gör sömnen längre/bättre har jag märkt.
@ Annika Dahlqvist:
Kan vara som du säger. Däremot hade jag problem med detta även innan jag började med LCHF och då funderade jag över om orsaken till sömnlösheten helt enkelt låg i för lågt blodsocker?
@ Annika Dahlqvist:
Sömnen när man väl sover är bra, riktig djupsömn. Vaknar obevekligen när blåsan måste tömmas vid 4 ! Förr brukade man som i ett töcken släpa sig tillbaka till sängen och sömna ganska omgående men så icke nu. Själv undviker jag kolhydrater speciellt morgon och kvällar men man får väl exprimentera.
@ LenaK:
Kardiologi handlar om vetenskap, inte tro. Glöm inte bort det.
@ Kekke D: #1813
Min uppfattning efter mitt senaste möte med en kardiolog för ett tag sedan (och förhoppningsvis det sista) är att det faktiskt förhåller sig tvärtom. Här verkade det över huvud taget inte finnas något intresse av att diskutera vetenskap inom kardiologin. Istället härskade tron på operationer och mediciner oinskränkt och därför inte heller något intresse av att göra något åt själva orsaken till hjärtsjukdomen. Att ta tag i orsaken till något är själva kärnan i all vetenskap enligt min mening.
Han var bara inte intresserad av någon dialog eller som han uttryckte det:
”Jag är inte intresserad av att diskutera vad du har hållit på med i femton år, jag anser det på gränsen till kriminellt! Du kan snacka omkull vem du vill men inte mig! Jag följer bara ”guidelines”!”
Om detta inte är tro så vet inte jag vad som är ”tro”.
Kan man äta LCHF om man har fettlever?
@ 1815 christel bergvall:
Det är kolhydrater, och särskilt socker, som omvandlas till fett och lagras in i levern, och ger fettlever. Därför brukar LCHF åstadkomma en minskad fettinlagring i levern.
Hej! Jag är som många andra Waranpatient/diabetiker som försöker sig på LCHF. Har haft 15×2,5 mg Waran/vecka under 12 år. Började med detta (LCHF) 9 november och har till dagens datum lyckats gå ner 3 kilo. Det är ju i alla fall i rätt riktning. Jag har även läst att koständringen kan påverka pk-värdet så det känner jag till.
Vid första pk-prov efter starten, (4/12-13) hade värdet sjunkit till 1,8. Meddelade min läkare om LCHF. Hon ökade med en tabl/vecka. Nästa prov 18/12-13 visade 1,7.
Fick 2 Fragmininjektioner. 20/12 1.9, 23/12 1.9, ökade till 16 tabl/v, 3/1-14 1.7, ökade till 17 tabl/v, 10/1 1,5. 17 tabl/v 17/1 provet visar 1,7. Antalet tabl/v ökas till 18. Resultat idag 24/1 är 1,8. Nu har antalet ökats till 19 tabl/vecka. Är det kosten som ställer till det. Skall jag i sådant fall sluta med LCHF-kosten? Det är ju lite obehagligt att värdena inte återställs.
@ 1817 Agge:
Under LCHF brukar det krävas högre dos av Waran för att hålla PK på önskad nivå. Vi vet inte säkert vad detta beror på, men det är i sig inte negativt att det behövs högre doser. En frisk lever drar mera Waran än en sjuk – så man kan se det som ett hälsotecken.
Att man måste höja Warandosen är absolut ingen anledning till att sluta med LCHF. Den kosten är precis lika bra för hälsan även om man måste höja Warandosen.
Jag gick ner från 115 kg till 82 kg med LCHF och lite stavgång. Efter en olycka där jag skadade axeln, varvid jag genomgick 7 operationer och svåra infektioner i protesen så gick jag upp till 92 kg. Viktuppgången började när jag fick ”vanlig mat” på de olika sjukhusen. Tidigare hade jag perfekta värden med LCHF. Utan att ha ätit LCHF och mina perfekta värden tror jag inte att jag varit i livet i dag. Hade bakterier som var väldigt farliga. Min kropp slog tillbaka samt en stark medicin och jag anser att det var tack vare min starka fysik som gjorde att jag överlevde. Nu skall jag försöka börja om igen med LCHF. Tack Annika. Från början var det Du som hjälpte mig. En läkare frågade mig en gång, hur har Du gjort. Jag svarade att jag gjorde som du sade. Han sade ”nej men säg nu hur du har gjort”. Jag berättade om LCHF. Han började sedan. Hörde på radio Gävleborg i dag om en som doktorerat i nordisk kost och dess påverkan på kroppen. Jag hörde av mig till radion och bad att de skulle kontakta dr Annika Dahlqvist och låta henne på tala också.
@ Annika Dahlqvist:
Annika, vad säger du om den senaste månadsstudien på tvillingar om low carb diet? Någon läkare hade visst kommenterat på nåt ställe att lowcarb är farligt och kan på sikt ge njurskador! Jag blir stressad av sånt, anser du också att man bör kontrollera sin s-kalium? Så att man inte stupar? Jag tar en multivitamin och magnesiumtillskott samt en tsk spirulina, äter ca 200g broccoli eller spenat, i övrigt äter jag något ensidigt sen 6 veckor för jag vill minska i vikt, men blir oroad över sånt som njursvikt och kaliumbrist…ufff lys lite ljus över min oro du som har kunskap och kompetens, jag vet inte vem jag ska lita på.
@ 1820 Elisabeth Jensen:
Jag har inte läst den studien, men det finns ingen anledning till att tro att LCHF kan ge njurskador. Tvärtom kan diabetiker med dåliga njurar bli bättre om de övergår till LCHF. S-Kalium håller sig förstås perfekt på LCHF.
Var stod det om denna studie?
Nu ser jag att Kostdoktorn har skrivit om en sådan studie.
Jag pratade med en kvinna när jag var på gymnastik. Hon hade både förhöjt kolesterol och insulinbehandlad diabetes. Jag frågade henne om hon hade försökt med LCHF. Hennes doktor hade förbjudit henne att testa det. Jag tänkte i mitt stilla sinne, man har inte så mycket att förlora. Hur kan en doktor förbjuda någon att äta LCHF? Det var en hjärtspecialist, mer vet jag inte. Hur lång tid skall det ta innan de ändrar ståndpunkt? En annan sak som jag undrar över är Coca Cola zero. 0 kolhydrater och 0 kalorier. Jag dricker det istället för något annat ex vin. Vad tror du om detta Annika? Tacksam svar.
@ 1822 Birgitta:
Jag tycker att man ibland till fest kan dricka något som är sötat med sötningsmedel – om man vill. Men vardagsdrycken bör vara vanligt vatten. Det är jättegott när man har vant sig. Man vet inte vilka eventuella skadeeffekter olika sötningsmedel kan ha. De är i varje fall inte till någon nytta för oss.
Birgitta Skrev:
Det är inte alls ovanligt med sådan inställning hos husläkare. Har en granne med insulinbehandling som fått höra från sin läkare att – LCHF är ingenting för dig! Grannen (han är ca 70 år) är överviktig, har svårt att gå, behöver käpp, kan inte gå mer än ett tjugotal meter, tar mycket insulin flera gånger om dagen, svårigheter att svälja, trött och orkeslös. En annan i bekantskapskretsen äter bananer då han tagit för mycket insulin.
Om man redan har skrumplever (levercirros) och diabetes, hur gör man då för att äta LCHF? Kan tex levern då omvandla fett till ketoner?
@ 1825 Lars D:
Fettleverprocessen är vändbar. Om man slutar att äta kolhydrater så tillfrisknar levern eftersom.
Det är framför allt socker som inlagras i i levern som fett.
Jag har nu beslutat mig för att ta tag i vikten igen. Det som jag tycker är lite svårt är hur mycket skall man äta dagligen. När man räknar kcal då vet jag att ex 1000 kcal är ok men hur mycket skall man äta när det gäller kolhydrater. Jag kanske har läst lite fort men hittar det inte. Jag tycker att du gör ett helt otroligt bra jobb för hälsan i Sverige. Som jag skrev tidigare hade jag inte levat utan mina bra värden då jag åt lchf. Det har gått ett tag och jag har varit mycket sjuk så därför är minnet inte vad det varit men jag söker och söker efter hur mycket kolhydrater man skall inta dagligen. När jag äter ex broccoli och blomkål sväller magen upp så det är inte något för mig. Det är svårt att ersätta potatis. Ja, här är det lite blandade kommentarer men som kontentan är min fråga finns det något sätt att kunna tänka så man inte får i sig för mycket kolhydrater och att jag går ner i vikt. Hälsning Birgitta
@ 1827 Birigtta:
Jag tycker inte att man behöver räkna kolhydrater. Prova ut hur mycket proteinmat och fett du behöver äta för att få bästa välmående och vikt. Kolhydratmat som innehåller socker (även frukt) och stärkelse (tex spannmål, potatis och ris) kan man saklöst minimera. Ät de grönsaker du tål att äta istället.
Eftersom fett är dubbelt så energirikt som protein och kolhydrater blir totala matmängden nästan halverad när man äter LCHF.
Hej
Jag undrar över vad du anser om kollodialt silver? Är det något som du tror är bra att använda mot förkylning och andra virus och sjukdomar?
@ 1829 josefine:
Jag har inte sett några evidens för att kolloidalt silver skulle vara farligt, så att jag tycker nog att man kan använda det.
Sen får man själv bestämma hur svåra hälsoproblem man ska ha innan man tar till det.
Vid cancer tex känns det tveklöst värt att prova det, förutom skolmedicinens behandlingar, samt strikt LCHF, D-vitamin och omega-3 förstås.
Det skulle vara bra med forskning på hälsoeffekter av kolloidalt silver, men eftersom det inte finns något större kommersiellt intresse av det så forskas det inte, vad jag vet.
Jag provade LCHF under ett halvår för 2 år sen (2012). Har börjat igen nu vid årsskiftet (2014). Båda gångerna kände jag när jag började dieten kramp just under mellangärdet. 2012 kände jag också av gallan lite. Men efter ett tag tycker jag (vad jag kommer ihåg) att magen stabiliserades. Men nu (2014) har jag hållit på i 1.5 månader och har varje morgon nästan diarré. Hinner äta frukost och dricka kaffe sen är det dags. Resten av dagen är det inte några problem. Kommer inte ihåg att jag hade samma problem förra gången. Enda skillnaden i övrigt är att jag motionerar mycket mer nu än då (då jag hade en skada). Är detta naturligt? Ska jag minska fettintag? Är inte extrem när det gäller fettintag. Kanske äter jag något mer fett denna gång än 2012. Då åt jag kanske mer ”inga/lite kolhydrater” och fett + protein. Ju längre jag höll på blev det nog mindre fett och mer protein. Som bakgrund kan jag berätta att jag är laktos- och glutenintolerant.
@ Erling:
Hej Erling! Kul att rtäffa på en namne. Antingen får Du eller jag ändra lite på signaturen, annars blir det lätt missförstånd.
@ Erling:
Hur ändrar man profilen?
Mitt P-Kolesterol är 10.3, fP-Triglycerider är 0.54, P-HDL-kolesterol är 2.83, P-LDL-Kolesterol är 6.14 och P-LDL-kol/HDL-kol är 2.2.
Min läkare på Vårdcentralen är mycket orolig för mina värden och vill sätta in behandling. Jag har ju läst i ”Kolesterolmyten” av Uffe Ravnskov att det är bra med högt kolesterol för kvinnor över 50 år. Vad tycker du? Jag är 66 år och känner mig frisk.
Hälsningar Lisbeth Andersson
@ 1834 Lisbeth Andersson:
Jag tror på Uffe Ravnskov i detta. Kvinnor och äldre av båda könen har bättre hälsoprognos med högre kolesterol. Det finns heller inga studier som visar fördel av kolesterolsänkande statiner för dessa kategorier. Ändå är det massor av dessa som äter statiner idag.
@ 1831 Erling(2) :
Om man inte mår hundra bra på LCHF får man experimentera sig fram . Mer eller mindre fett, olika typer av fett och protein? Mer eller mindre och olika typer av grönsaker? Vissa tål inte mjölkprotein.
@ Annika Dahlqvist:
OK
Hej Annika!
Jag och två andra tjejer går på Kärrtorps Gymnasium och ska göra en fördjupning inom LCHF på Naturkunskapen. Vi undrar ifall du skulle kunna svara på några frågor vi har kring LCHF.
Skulle jätte gärna uppskatta ifall du hade lust att ställa upp, du får gärna maila mig på min mail ovanför. Tack på förhand!
Isabelle Martinez Sundin
@ Annika Dahlqvist:
Under denna period av LCHF har jag som jag tror jag nämnde i mitt första inlägg tränat relativt mycket. Under mitt förra test (2012) var jag helt stilla pga av en kompressionsfraktur i ländryggen. Nu motionerar jag (promenerar) i snitt 1.5 timmar per dag. Jag svettas mycket. Kan brist på salt orsaka magproblem?
@ 1839 Erlnor:
Brist på salt kan orsaka många olika symtom, även allvarliga. Man bör därför se till att man inte får brist på salt. Exakt hur mycket kan jag inte säga, men om man svettas mycket så är det extra viktigt att försäkra sig om ett tillräckligt saltintag.
Jag skulle vilja fråga om försurning av kroppen och att vara i ketos är samma sak. Enligt litteratur är försurning av kroppen inte hälsosamt med urlakning av skelettet i kroppens försök att neutralisera vätskorna. Skall man kompensera med kalk/magnesium och basiska matvaror eller har jag allt om bakfoten? Hållit en liberal LCHF diet i drygt ett år. Skulle gärna få det klarlagt för mig.
@ 1841 Eva Lindroos:
”Försurning” av kroppen är möjligen ett ”kvack-begrepp”. Jag har inte sett någon vetenskaplig utvärdering av det.
Ketos är däremot ett naturligt och nyttigt tillstånd som man kommer i om man minimerar kolhydraterna i kosten. Våra förfäder hade säkert inte tillgång till kolhydrater alla dagar, och fungerade i stället bra på ketos.
Hej!
För några år sedan fick jag en hjärtinfarkt och jag var då bara 41 år. Allt gick bra, jag fick 8 stentar och hjärtat tog i princip inte någon skada. Jag har nu sedan ungefär 3 år tillbaka ätit mer eller mindre LCHF och de senaste året ganska strikt.
Då mitt totalkolesterol gått upp från ca: 3,5 till 4,6 tyckte min läkare att jag skulle äta mindre animaliskt fett och mer vegetabiliska oljor. Han tyckte att jag, som riskperson, borde ligga under 4,5.
Mitt triglyceridvärde ligger dock på 0,54, HDL på 2,2 och LDL på 2,2.
Såklart att jag skulle vilja ha ned LDL-värdet något, men jag vet inte hur eller OM jag ska göra något eftersom jag tycker att värdena ser rätt bra ut.
Jag tog även ett Apo A1 och ApoB-blodprov och de värdena var:
Apo A1 1,97
Apo B 0,7
Apo-kvot: 0,4
Vad tycker du att jag ska göra, följa min läkares råd?
@ 1843 Kristina:
Dina värden är så vitt jag kan förstå helt utmärkta. Kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol.
Som ”sekundärpreventiv” person, dvs en som tex har haft hjärtinfarkt, rekommenderar etablissemanget statinmedicinering. Om du tar statin har du 1-2 % mindre (absolut) risk för ny hjärtinfarkt. Totala livslängden ändras inte, man dör troligen mera i annan sjukdom i stället, tex cancer. Statinanvändare har biverkningar av medicinen i ca 20%. Sen får patienten själv välja om h*n vill ta statinen.
I vilket fall rekommenderar jag att du fortsätter att äta LCHF, inklusive naturliga mättade fetter.
Hej,
Jag har sedan länge inte mått speciellt bra, men är först nu som läkarna börjat lyssna på mig, och har under de senaste 2 åren utrett mig. Jag är 25 år gammal, förutom min migrän och pollenallergi och mediciner mot detta fullt frisk. Symptomen började med extrem trötthet och plötslig viktuppgång ca 25 kg utan anledning, en förhöjd sänka på ca 50 som höll i sig i ca 1 år innan den plötsligt gick ner till <10 (utan andra tecken på infektion, feber eller dylikt). I samband med detta, kraftig hjärtklappning och smärtor i bröstet, andfåddhet. Hjärtat kollades med ultraljud (utan avvikelse) och EKG (utanavvikelse), lungröntgen gjordes (utan avvikelse), Lätt rosslig i lungor under ca 6 månader, men inget jag själv märkte av, inget slem eller hosta. Spirometri (utan avvikelse) prover togs, som påvisade högt TSH, och blandade T4 och fritt T3 värden som studsade upp och ner. Efter ett tag stabiliserades dessa efter medicinering med 50- 75 mikrogram Levaxin på runt TSH: 3-8, och fritt T3 och T4 inom normalintervall. Inga TPO antikroppar. Sen började jag tappa hår, svårigheter med att koncentrera mig och ingen förbättring vad gällde tröttheten. Samtidigt som jag känner mig hyperaktiv och vissa dagar inte sover alls, samtidigt som jag aldrig blir trött på det sömniga sättet, men är helt slutkörd och trött i kroppen så jag knappt tar mig igenom en vanlig dag. har även värden som tyder på hyperparathyreoidism men calciumvärderna ligger inom normalintervall så kan inte konstateras. Salter/mineraler/vitaminer/järn m.m. är normala. Min läkare misstänker att jag inte är hypo, utan att det är en följd av något annat, och höjer därför inte Levaxinet för att få ner TSH-värdet. Testar för vitamin D igen och hittar brist. uppmätt värde 30. samtidigt som jag ofta får lock för öronen med ett konstigt susande, sitter i några minuter innan det går över. har även en knivhuggande känsla ovanför mitt ena öga som kommer till och från med kraftig smärta nästan varje dag.
Jag har alltid varit kall och frusen, jag har en normal kroppstemperatur som ligger under 37 grader C. ca 36 c. Alltid haft huvudvärk och svår migrän sen jag var ca 8 år gammal. Jag känner mig ofta stel i leder, men har aldrig ont. Under de senaste 10 åren även haft kraftiga matallergier (jordnötter, baljväxter och ibland rotfrukter sätter sig i luftvägsproblem) annars kraftiga problem med mage/tarm som kommer och går. Där mjölkprotein, gluten, soja m.m. vart helt uteslutet och tidvis alla sädesslag, alla frukter, alla grönsaker utom de gröna. Började för fem år sedan äta enligt LCHF och blev mycket bättre med magen, och har sedan dess kunnat äta alla grönsaker, och mjölkprodukter. De senaste två åren har jag även kunnat äta sädesslag/gluten vid kortare perioder utan några reaktioner.
I dagslaget består min kost av fisk/kyckling med grönsaker, ägg, bär och mjölkprodukter, bönor och ärtor. Ibland äter jag rött kött, rotfrukter, ris och frukt, får oftast i mig en mindre mängd mjöl/gluten i form av såser, panering m.m. ibland via knäckebröd som jag har svårt att hålla mig borta från. Jag äter aldrig pasta, mjukt bröd, godis, chips, glass m.m. Nån enstaka gång dricker jag coca cola zero, eller vin.
Glutenproverna via blodprov hoppar fram och tillbaka (inför proverna har jag ätit gluten i ca 1 månads tid), man har aldrig brytt sig om att konstatera min glutenallergi via tarmprov. Till min fråga, kan det vara glutenallergi som ligger till grund för alla mina besvär? Eller vad kan det annars vara? Bör jag äta en strikt lchf kost? och kan man få i sig d-vitamin genom att sola solarium, har läst på i ämnet men får ingen klarhet i det, då det verkar råda starka meningsskiljaktigheter rörande detta?
@ 1845 Therese:
Jag kan inte uttala mig om hela din symtombild, men jag skulle absolut föreslå att du ska äta glutenfritt, sockerfritt och så strikt LCHF du kan. Var observant på om det är födoämnen som du inte mår bra på och prova att utesluta dessa.
Det är UVB-strålar, som initierar D-vitaminbildning i huden.
”Vanliga ” solarier, i alla fall förr, hade enbart UVA-strålar. De initierar ingen D-vitaminbildnig.
Alltså måste ett solarium, som kan ge vitamin D ha UVB-strålar.
UVB- strålar från utomhussol kan inte ge D-vitaminbildning i huden då solstrålarna träffar jordytan med alltför liten vinkel, varför D-vitaminbildning på våra breddgrader kan bildas i huden under endast några månader plus minus runt midsommar och då inte för tidigt eller för sent på dagen, utan några timmar plus minus runt den tid då solen står som högst på himlen.
Hej igen!
Var inne här på forumet i början på året med mina värden.
S-Kolestrol 12,4
Triglycerider 0.82
HDL 3,1
LDL 8,4
LDL-HDL-kvot 2,7
P-Glukos 4,7
Min läkare tycker att jag ska ha medicin mot detta höga kolesterol.
Då krävde jag att få ta ApoB/ApoA1-kvoten.
Fick svar idag, min kvot ligger på 1,04, det ska ju vara på Max 0,8
Vad betyder det här?
Har ätit LCHF i snart 2 år och mår utmärkt (kan stress höja mina värden, har stress på jobbet?)
Nu känner jag mig jätteledsen för detta brev!
Får lätt huvudvärk, migrän
Tacksam för svar!
Eva 50 år
@ 1848 Eva Gustavsson:
Om du tillhör en släkt med mycket hjärtsjukdom kan det vara så att den har Familjär Hyperkolesterolemi, en genetisk sjukdom som går med mycket hjärtsjukdom. Den som har det kan läsa om det i Uffe Ravnskovs böcker.
Annars har du ingen farlig kolesterolförhöjning. Kvinnor och båda könen över 60 år har bättre hälsoprognos med högre kolesterol. En stor studie visade att de som fick hjärtinfarkt har lägre ”ont kolesterol” än friska, och de med lägsta LDL dog mest i sin hjärtinfarkt.
Myten om att kolesterol är farligt underhålls av de läkemedelsföretag som tjänar pengar på kolesterolsänkande mediciner. Läs Uffe Ravnskovs böcker och Forskningsfusket av Ralf Sundberg.
Hej! Annica!
Min Pappa fick hjärtinfarkt i 60-årsåldern, dog senare i svår alzheimers (en sjukdom jag är livrädd att få) han åt mycket bullar o bröd med lättmargarin, råd av dietist.
Tycker du inte att min apokvoten var hög 1.04?
Har läst Uffe Ravnskovs bok, intressant.
Känns som att min läkare får ”vatten på sin kvarn”
Har aldrig mått så bra som denna underbara kost, älskar att laga mat numera!
Med vänlig hälsning, Eva 50 år
@ 1850 Eva Gustavsson:
Jag har tagit till mig budskapet om att kolesterol är ett bra och livsnödvändigt ämne. Lågt kolesterol medför ohälsa och död. Därför har jag inte intresserat mig för olika kolesterolvärden. Jag säger i stället: Våga Vägra Mäta Kolesterol. Det enda kolesterolmätning kan leda fram till är att vederbörande ska äta LCHF, och det kan man göra ändå om man är intresserad av sin hälsa.
Jag tycker alltså att Apo-kvot är ointressant. Vad ska det leda till att kolla det?
Hej Annika!
Tack för dina snabba svar!
Ett fantastiskt forum!
Med vänlig hälsning, Eva
Det sunne sukker
Carsten Vagn-Hansen, i Danmark kjent som Radiodoktoren, turde være et kjent navn for mange. Som Fritt Helsevalg kjemper han i Danmark for helsefrihet, og har uttalt seg en rekke ganger om EUs kosttilskuddsdirektiv og Codex Alimentarius. Men her skriver han om noe ganske annet. om sukker. Og han skriver at sukker er sunt! Det finnes åtte essensielle sukkerstoffer, skriver ham – og kroppen trenger dem alle. Hvitt raffinert sukker er ikke en av dem …
Det sunne sukker
Artikkel av Carsten Vagn-Hansen, Danmarks ”radiodoktor”
Kilde: https://www.carsten-vagn-hansen.dk/Artikler/det_sunde_sukker1.asp
Oversatt av Lars Klette, Fritt Helsevalg
Når vi snakker om sukker, mener de fleste det raffinerte hvite sukker, som skjuler seg i mange næringsmidler, og som de fleste spiser alt for mye av. Men raffinert sukker er som kjent ikke sunt. Det stimulerer bukspyttkjertlen alt for mye, og resultatet er at den produserer alt for store mengder av hormonet insulin. Til tross for at det påvirker
blodsukkeret og øker appetitten, pøser vi innpå med enda mer sukker og andre raffinerte karbohydrater, som slikkeri, brød, kaker, m.m., som omgående brytes ned til sukker i magen og tas opp i blodet. Takket være den store mengden insulin i blodet, avleires sukkeret som fett. Det er altså ikke fett vi blir fete av, men av sukker og et raffinert kosthold. Alminnelig sukker er sammensatt av glukose og fruktose.
Skal du bruke sukker, er det best at bruke naturlig sukker, for eksempel økologisk, brunt rørsukker som inneholder stoffer, bla. krom og magnesium, som medfører at vi kan omsette sukkeret på en måte som kroppen tåler.
Åtte essensielle sukkerstoffer
For at kroppen skal kunne fungere skikkelig, har vi behov for å innta en rekke forskjellige sukkerstoffer, hvorav åtte er livsviktige. I et vanlig norsk kosthold, i tråd med myndighetenes anbefalinger, får vi i oss kun to, nemlig glukose fra hvitt sukker og galaktose fra blant annet melkesukker (laktose) og pektin. De andre seks sukkerstoffene forsvant fra maten da vi gikk fra å være samlere og jegere til vi begynte å spise bearbeidet og raffinert mat. Normalt greier ikke kroppen å danne disse seks sukkerstoffene selv, som har stor betydning for immunsystemets og kroppens øvrige funksjon. Disse seks sukkerstoffene danner sammen med fettsyrer og proteiner ulike budbringerstoffer som setter cellene i stand til å kommunisere med hverandre, slik at de kan regulere sine innbyrdes funksjoner og virkninger til det beste for kroppen. Rommet mellom cellene – det ekstracellulære rom, samt cellenes overflate, er fylt med sukkerstoffer. Cellenes reseptorer eller mottakere, som er til for kommunikasjonen mellom cellene, er kjemiske forbindelser dannet av nettopp sukkerstoffer.
Sukkerstoffer er lange molekyler som kan vende og dreie seg på utallige måter, alt etter hvordan de påvirkes. På denne måten kan de bære informasjon, som videreføres når de setter seg på cellene. Sammen med elektriske signaler fra celle til celle, kan cellene på denne måten regulere hverandres vekst og funksjon. Sukkerstoffer kombineres med proteinstoffene til glyko-proteiner og fettsyrer til glyko-lipider.
Disse sukkerstoffene har derfor betydning for fornyelse og reparasjon av cellene, for immunforsvaret, som beskytter oss mot angrep fra for eksempel virus, for utrensing av skadelige stoffer og avfallsstoffer, samt for mange andre viktige kroppsfunksjoner.
· De åtte sukkerstoffene er:
Glukose som er en del av (vanlig) sukker og nedbrutt stivelse – et druesukker vi får i oss alt for mye av via
næringsmidler.
· Galaktose Hemmer kreftvekst og spredning av kreftceller, især til leveren. Bedrer sårtilheling. Øker opptaket av kalk. Beskytter øynene mot skader. Nedsatt mengde finnes blant annet ved visse autoimmune sykdommer som f.eks. leddegikt og lupus. Godt for langtidshukommelsen. Finnes blant annet i pektin.
· Mannose Øker kommunikasjonen mellom cellene. Forsterker kroppens selvhelingsevne. Hemmer veksten av kreft og spredning av kreft. Forebygger bakterieangrep, virusangrep, parasitter og soppangrep. Nødvendig for produksjon av cytokiner – angrepsceller i det spesifikke immunforsvaret nødvendig for å beskytte oss mot mikrobeangrep. Nedsetter betennelsesreaksjonen ved leddegikt. Finnes bla.som acemannan i Aloe Vera juice
· Fucose Finnes i brystmelk. Øker utviklingen av hjernen og hjernens evne til å huske lenge. Viktig for immunsystemet og kampen mot kreft. Motvirker blant annet herpesvirus. Motvirker luftveisinfeksjoner og hemmer allergiske reaksjoner.
· N-Acetylgalaktosamin Hemmer spredning av kreftsvulster, bedrer kommunikasjonen mellom cellene. Folk med hjertelidelser har nedsatt mengde av N-Acetylgalaktosamin. (lav biotilgjenglighet, dvs. nedsatt opptaksevne).
· N-acetylglukosamin Motvirker kreft og HIV, stimulerer immunforvaret. Glukosamin er et nedbrydningsprodukt av N-acetylglukosamin som styrker og reparerer brusk, samt nedsetter smerter og betennelsesaktige reaksjoner. Viktig for innlæring. Reparerer tarmslimhinnen ved f.eks. Crohns sykdom, Colitis ulcerosa og blæreslimhinnen ved interstitiell cystitis.
· N-acetylneuraminsyre Spesielt viktig for utvikling av hjernen og innlæringsevnen. Finnes i store mengder i brystmelk. Studier viser at barn som blir ammet, blir i gjennomsnittet mer intelligente enn barn som ikke får brystmelk. Godt for hukommelsen og bruken av hjernen. Hemmer virus og bakterier. Nedsetter det dårlige LDL-kolesterolet. Viktig for slimdannelsen.(Nedsatt evne til slimdannelse og dermed dårligere immunforsvar, opptrer ved bl.a. Sjøgrens syndrom og hos alkoholikere
· Xylose Motvirker bakterier og virus. Bedrer cellekommunikasjonen. Forebygger kreft i mage-tarmkanalen. Gir ikke hull i tennene (Xylitol i for eksempel tyggegummi er et sukkeralkohol, som fremstilles fra xylose. Hvor finner vi dem?)
Essensielle sukkerstoffer finnes særlig i: Brystmelk, sopp, (Reishi, Cordyceps sinensis, Shiitake, Maitake, Coriolus versicolor,, m.fl.), i visse typer frukt, som bær og grønnsaker, ubearbeidet fullkorn, røtter og planter som f.eks. Aloe Vera. De finnes også i muggent brød og i kitin fra skaldyr (glukosamin).
Det kan være problematisk å få i seg alle disse åtte sukkerstoffene via maten, med mindre man er pinlig nøye med kostholdet, noe flertallet mennesker ofte ikke er. Så inntil tilgjengligheten øker, kan man ta de som kosttilskudd – se etter glykoprodukter i helsekosthandelen.
Eksempler på feilaktig cellekommunikasjon:
Et skoleeksempel på en konsekvens av feilaktig cellekommunikasjon er MS (multippel sklerose), hvor immuncellene er feilinformert og angriper myelinskjeden – nervecellenes isolasjon. Det er hevet over tvil at kroppen ikke vil fungere optimalt dersom det oppstår kommunikasjonsproblemer mellom cellene. Flere studier viser økt selvhelbredelsesevne og sterkere resistens hvis man er nøye med å få i seg disse åtte sukkerstoffene. I motsatt fall stiller man seg ”lagelig til for hugg” for en rekke indikasjoner, se neste avsnitt, for å nevne noen:
· MS er et eksempel på en autoimmun lidelse. Andre autoimmune lidelser er lupus, type 1 diabetes, leddgikt, Crohns sykdom og colitis ulcerosa.
· Ved psoriasis dannes det hudceller som vokser oppå hverandre og danner den typiske skjellaktige psoriasishuden, da cellene ikke mottar de rette signalene som skal til for å stoppe celledannelsen straks de nye cellene har erstattet de gamle.
· Ved astma og allergier overreagerer immuncellene og starter en reaksjon.
· Symptomer ved kronisk tretthetssyndrom og fibromyalgi dempes ofte betydelig ved inntak av glyko- ernæring.
· Hos kreftsyke kan sukkerstoffene lindre kraftige reaksjoner fra stråler og kjemoterapi, mens kreftbehandlingen styrkes. Dette resulterer i lengre overlevelse og bedre livskvalitet.
· Forskning fra Florida universitet viser at når nivået av disse 8 sukkerarter er lavt, kan kreftsykdommer forekomme.
· Sukkerstoffene kan øke drepercelleaktiviteten med 50% hos sunne mennesker og opp til 400% hos mennesker med nedsatt immunforsvar.
· I november utgaven av ”The Proceedings of the Fischer Institute for Medical Research” konkluderte man med at glyco-ernæring forbedret tilstanden hos forsøkspersoner med ADHD (DAMP barn) og reduserte et visst antall av deres symptomer.
· En av grunnene til at spedbarn som får morsmelk er beskyttet mot mange forskjellige infeksjoner, er at morsmelken inneholder fem av de livsviktige sukkerstoffene, altså synes morsmelk å være den beste glyko- ernæring som finnes i dag.
Litteraturhenvisninger: Man kan lese mer om de essensielle sukkerstoffene i heftet ”Mirakkelsukker” av Rita Elkins. (på amerikansk: Miracle Sugars. The new class of missing nutrients by Rita M H. Elkins) Sugars That Heal: The New Healing Science of Glyconutrients by Dr. Emil I. Mondoa, Mindy Kitei The Ballantine Publishing Group, New York 2001
Lenker relatert til glyco-ernæring: Les mer om glyco-ernæring her og finn forhandlere
http://www.dsgnet.dk/Sites/leverandører/Glyco-ernæring.asp
Les om videnskap og artikler som er utgitt om ”glyco ernæring” og glycobiologi: https://www.glycoscience.com/ Linker: Link til originalartikkelen: https://www.carsten-vagn-hansen.dk/Artikler/det_sunde_sukker1.asp
Lege Læge Carsten Vagn-Hansens hjemmeside: https://www.carsten-vagn-hansen.dk/
Hvem er Carsten Vagn-Hansens? På hans hjemmeside står å lese:
Født 1938. Student fra Sorø Akademi 1956. Lægelig embedseksamen 1965.
Fra 1970 til 1988 praktiserende læge i Aabenraa. Derefter ”handelsrejsendei sundhed”.
Gift 30-6-1962 med sygeplejerske Joan P.K. Hansen, født 1938. Fire børn og fem børnebørn.
Har fra 1976-87 været lektor og kursusleder i praktiserende lægers centraliserede efteruddannelse. 1975-82 medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for almen Medicin. 1979-82 præsident for SIMG – det internationale selskab for almen medicin.
Medlem af redaktionen på sundhedsbladet Naturlig – der fås hos Matas og Helsekostforretninger.
1985 til 1987 TV-doktor i DR TV. Fra januar 1992 radiodoktor i Danmarks Radio med en ugentlig timeudsendelsetirsdag fra 11-12. Skriver ugentligt om sundhed til Jydske Vestkysten og Nordjyllands, Århus ogFyens Stiftstidender. Tidligere mangeårig lægekonsulent i Sønderjyllands Amt, Aabenraa Kommune samt på tre revalideringsinstitutioner i hhv. Sønderborg, Aabenraa og Haderslev.
Underviser og foredragsholder. Bl.a. om sundhed generelt i forskellige aldersklasser, ved seniorkurser, om smerter, stress, gigt mm. 1992 til 2005 radiodoktor DR. 2005- TV-udsendelser på DK4 ”Sundhedskonsulenten”
@ Eva Gustavsson:
Är du orolig för att få Alzheimers så ska du ta minst en msk kallpressad kokosolja per dag. Det ger direkt näring till hjärnan.
Hej Anneli!
Tack för tipset!
Jag äter kokosolja varje dag, har läst om att det är hälsosamt!
Gör allt jag kan för att slippa den vidriga sjukdomen!
Med vänlig hälsning, Eva
Jag har en väninna i England som fick diagnosen bröstcancer för väldigt många år sen. Hon har inte velat operera sig eller ta någon traditionell behandling, som cellgift. Istället har hon hållit på med alla möjliga olika dieter och chi-gong. Tumören har växt och spritt sig lite men väldigt långsamt. Jag försöker få in henne på super strikt LCHF och hon är intresserad. Grejen är den att hon är vegetarian sen många år, äter lite fisk ibland och har lärt sig att man ska undvika mjölkprodukter vid bröstcancer eftersom det innehåller hormoner. Har du hört något om det Annika? Nu frågar hon mig om inte jag kan ordna fram lite LCHF recept för cancerpatienter som är vegetarianer. Men jag känner mig lite tveksam till om det är möjligt att äta strikt LCHF som vegetarian i synnerhet om man inte vill äta mjölkprodukter. Fettet är ju inga problem så länge man äter smör och kokosolja men proteinet kan bli värre att få i sig. Vad säger du om det? Någon som har några tips? /Marlene
Har bara ett tips på en kokbok – LCHF för vegetarianer.
https://annikadahlqvist.com/2012/05/30/lchf-for-vegetarianer-2/
@ 1856 marlene:
Jag tycker också att vid bröstcancer kan man vara lite återhållsam med mjölkprodukter, utom smör. Rent intuitivt. Om hon kan äta fisk kan hon satsa på det som proteinkälla. Ägg förstås. Annars är det bönor och linser som gäller som proteinkälla för vegetarianer.
@ marlene:
Om man tröttnar på vanliga kokta ägg så kan man med fördel göra äggröra.
Det är både lättätet och gott.
En rågad matsked smör i botten på en kastrull, låt smälta lite, knäck i 2 ägg och rör om hela tiden så att det inte fastnar i botten. Låg värme, lyft kastrullen då och då. Krydda med typ paprikapulver direkt på den färdiga röran. Servera med rökta musslor, räkor, böckling, stekt fisk…
Tack för tipset. Jag ska rekommendera henne det./Marlene
@ Annika Dahlqvist:
Tack för svar. Jag ska använda min fantasi och försöka komponera ihop lite receptförslag. Hon är väldigt positivt inställd.
Har idag varit på årskontroll för mitt höga blodtryck. Har ätit LCHF till och från i ca fyra år, men de senaste månaderna mer strikt. Mår superbra, och kommit igång med träningen. Tränar fyra dagar i veckan, både styrka och kondition.
Har gått ner 20 kilo på de här åren och idag låg trycket på 135/76. Bästa värdet på mycket länge.medicinerar det höga trycket sen flera år.
Fick dessvärre reda på att min läkare vill sätta in medicin mot mina höga blodfetter… 🙁
Första gången detta kommit på tal. Värdet som han hänvisar till är ”P-LDL-kol, direkt” = 5.1.
Några fler värden gällande kolesterol står inte med. Det där med att räkna ut kvoten? Varför redovisas inte HDL måntro?
Min läkare ska ringa mig nästa vecka för jag ville smälta detta och ta reda på mer kände jag.
Tips på vad jag ska fråga honom? Eller är det bäst att jag börjar medicinera på studs?
Tacksam för svar.
Lotta
@ Lotta:
Vad jag har kunnat förstå så är detta den största medicinskandalen genom alla tider och som läkemedelsbolagen har gjort och fortsätter göra fabulösa vinster på. Skandalen är att man nu mäter kolesterolhalterna hos alla människor och sedan har mage att skriva ut de kemiska preparat (statiner) som sedan hindrar kroppen från att framställa kolesterolet som är ett av de viktigaste ämnen vi har i våra kroppar och som vi framställer i så stor mängd som vi behöver. Att kalla statiner för medicin är i mina ögon därför ett hån mot sunt förnuft och all vetenskap.
Som allvarligt hjärtsjuk skulle jag själv aldrig drömma om att ta några statiner trots att hjärtläkaren hytter med hela näven och ändå skriver ut ”smörjan” trots att han vet att jag aldrig skulle ta ut några piller.
Om en dryg månad (på LCHF-kryssningen i Stockholm) skall jag hålla ett föredrag om denna skandal.
Titeln på föredraget är:
”Det stora kolesterolkvacksalveriet”
Jag kan garantera dig att din läkare inte vet vad han pratar om när det gäller kolesterol – han är bara en läkemedelsbolagens förlängda arm. Inte ens min hjärtläkare vågade ta en diskussion med mig och han borde ju om någon veta vad han talade om.
Det hela är som sagt en stor skandal.
Väl valt ämne. Varför gör inte fler läkare uppror mot tokerierna?
Lotta
De som får hjärtinfarkt har normala kolesterolvärden, men 7 av 10 som får hjärtinfarkt har för högt blodsocker.(Se t ex Ett sötare Blod av Ann Fernholm)
Hej, jag har ätit mycket proteiner både i mat och i tillskott senaste 25 åren. Äter enligt lchf sedan ca 4 år. Upplever det väldigt postivt. Men, har fått problem med gikt och ska då undvika föda med högt protein innehåll, eller purininnehåll? Min fråga är vad är egentligen purin, jag vill veta vilka aminosyror jag ska undvika för att minska intaget av purin. Min fråga verkar svår att få svar på, provar om du kan bidra med kunskap. Tacksam för svar, mvh Tomas
Hej!
Jag har ätit LCHF i 2 år och 4 mån och mår bra. Nu tror jag att jag fått BMS Burning mouth-syndromet eller munsveda. Jag undra om det finns något som kan lindra. Det står att man får lära sig att leva med det. Det står också att man skall gå regelbundet till tandläkaren och det gör jag. Jag hade inte så här mycket problem sist jag var där så jag har inte pratat med tandläkaren om det. Undrar om något har några tips.
@ Mabe:
Som du säger har många orsaker till BMS nämnts. Även Zink-brist har framhållits som en orsak och anledningen till att jag nämner detta är att det kan du enkelt testa själv via tillskott. Kolla via Google. Jag hittade bl a denna rapport:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20618611 (engelska)
Eller: https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=4&cad=rja&ved=0CFQQFjAD&url=https%3A%2F%2Fwww.lvn.se%2FPageFiles%2F4462%2FRekommendationer%2FTandv%25C3%25A5rdens%2520l%25C3%25A4kemedel%25202012%2520-%2520r%25C3%25A5d%2520och%2520rekommendationer.pdf&ei=9kUPU5rSG8XoywPmlIKYBQ&usg=AFQjCNHQ1adL3c9p-EpyAxjAx5nu0ngntw&bvm=bv.61965928,d.bGQ
Ett citat ur ovanstående: ”Diabetes, järn-, zink- och B-vitaminbrist kan också vara orsak till BMS och bör undersökas.”
Kan som sagt vara värt att testa!
@ 1866 Tomas:
Jag tror att det är klokt för giktpatienter att äta något restriktivt med protein. Jag slog på Google och där stod på ett ställe att inälvsmat, blodpudding och makrill innehöll mkt purin, så dessa kan man utesluta. I övrigt är det strikt LCHF som gäller. Speciellt är det socker i alla former som stimulerar till uratbildning = gikt
@ Professor Göran:
Tusen tack för snabbt svar! Jag har nu läst på om detta både hos Kostdoktorn och hos Uffe Ravnskov. Min pappa (72 år), som är utbildad sjuksköterska när det begav sig, förkastar också resonemanget att mitt värde skulle behöva medicineras. Redan när han arbetade som ung så gick diskussionerna varma ang vad som var rätt eller fel… Men han vidhåller att kolesterolspöket är just, bara ett spöke… Idag ska en läkare ringa mig eftersom jag har frågor kring detta. Jag tänker be henne redovisa LDL, HDL och VLDL. I mitt provsvar står det bara 5.1. Och sköterskan jag mätte mitt blodtryck sa att det tyvärr var det ”onda” värdet som stigit sen förra gången det mättes (ett år sedan). Men hur vet jag egentligen om det är de bättre ”större och fluffiga” LDL som stigit, eller de ”sämre” mindre ”paketen” som till slut kan klagga igen systemet…? Ska fråga läkaren ang detta, tänkte jag. Undrar om hon har något svar? 😉
Det är väl intressant för mig att få veta apo-kvoten?
Tack igen! 🙂
@ Lotta:
Det finns idag 7 kända fraktioner av LDL och endast en av dessa bidrar till skador i blodkärlen. Det är de så kallade små och täta LDL-partiklarna som får ett större genomslag i testet där man mäter APO-kvoten. Hög kvot av dessa små täta LDL-partiklar kan man få om man om man äter för mycket kolhydrater. Egentligen vet man inte om dessa partiklar orsakar inflammation eller om en pågående inflammation orsakar att dessa LDL-partiklar fastnar i kärlväggarna. LCHF-kost dämpar eller eliminerar även denna eventuella inflammation.
Blodtryck och kolesterol har inget samband. Däremot finns det tabeller framtagna med hjälp av läkemedelsindustrin som kan placera dig i en s.k. riskgrupp beroende på din värden. Även kön och ålder vägs in i denna tabell. Ett bekvämt verktyg för vissa läkare att luta sig mot.
Skulle vara kul att veta om den ”uppringande” läkaren kunde bringa klarhet i dina frågor eller om vederbörande lämnar dig med fler frågor än du hade innan? 🙂 Inte helt ovanligt eftersom kunskapsnivåerna i detta ämne är i många fall bedrövligt låg bland vissa läkare.
Lotta Skrev:
Lita du på din pappa – allt talar för att han har helt rätt!
Just nu läser:
https://www.amazon.com/Great-Cholesterol-Con-Really-Disease-ebook/dp/B0078XGXQM/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1393921103&sr=8-1&keywords=malcolm+cholesterol
Som på ett mycket enkelt tar död på myterna om kolesterolspöket,,,,,
Min numera fd läkare verkade inte ha någon som helst aning om vad apo-kvoten står för men eftersom hens vidareutbildning enbart tycks ha varit enstaka TV-program sändna i den svenska statstelevisionen.
Men hen hade å andra sidan inga som helst aning om vad glykoneogenesen innebar första gången jag besökte hen (dock den 2:a gången,,,,) så man får ju inte begära för mycket,,,,
Sannolikt har du ökat andelen ”fluffiga” delar i kolesterolet genom att äta riktig mat – apo-kvoten kan ge en viss vägledning om det men är det nödvändigt?
———————————————-
En bok som både du, din pappa och framförallt din läkare borde läsa är den här. Min åsikt är att minst 50% av alla som besöker en vårdcentral är kostförgiftade. Och uppskattningsvis kan 90% av alla diabetiker typ 2 kan bli friska (eller symptomfria) enbart genom kostomläggning och motion,,,,
https://www.litenupplaga.se/1282
@ 1870 Lotta:
Frågan är ju vad man ska göra med kunskapen om sin Apo-kvot?
https://urplay.se/Produkter/165902-Har-har-du-din-mat-Om-fisk
Kolla här! Hon påstår att mättat fett är sämre för oss än omättat vegetabiliskt fett. Och detta var i barnkanalen. Dom försöker skicka föreställningen att man ska undvika mättat fett vidare till nästa generation.
Synpunkter?
Laxen matades med pellets av fiskmjöl, fiskrens, soja, majs och ”jäst” för att få den röd-oranga färgen. ”Jäst”! Fattade jag rätt?
Undrar varifrån sojan och majsen kommer? Är det GMO-stordrift av soja och majs?
https://www.telegraph.co.uk/science/science-news/10676877/High-protein-diet-as-bad-for-health-as-smoking.html
Piltson 1876
De anger ju 0,8 gram per kg kroppsvikt och det är ju vad vi anser vara normalt.
I princip bör man ju börja med att beräkna en måltid med andelen protein räknat i gram utifrån kroppsvikten och sedan fylla på med lämpligt fett.
Många misskrediterar LCHF genom att felaktigt påstå att vi medvetet äter för mycket protein.
Däremot så tror jag många gör misstaget att äta för mycket protein innan man lär sig öka på fettmängden.
@ Annika Dahlqvist:
Ja du….. Hänger fortfarande kvar vid oron att jag kan ha ett högt värde av de små och täta LDL-paketen…. Vad jag förstår kan APO-kvoten visa det. Borde jag äta medicin då, trots allt…? Min läkare ringde aldrig… Såg när jag kom hem efter jobbet att hon ringt hem, och inte till mobilen (som jag utgått ifrån).
@ Lennart N.:
Tack för intressant info!
Gött att få respons av intresserade människor 🙂
Min läkare ringde aldrig… Såg när jag kom hem efter jobbet att han ringt hem, och inte till mobilen (som jag utgått ifrån).
@ Thomas Jansson:
Tack för lästipsen! 🙂
@ Konsument i Sverige:
”Astaxanthin is found in microalgae, yeast, salmon, trout, krill, shrimp, crayfish, crustaceans, and the feathers of some birds. It provides the red color of salmon meat and the red color of cooked shellfish.
…astaxanthin is a natural dietary component, it can also be used as a food supplement. … for human, animal, and aquaculture consumption. The commercial production of astaxanthin comes from both natural and synthetic sources…
Yeasts are eukaryotic microorganisms classified in the kingdom Fungi, with 1,500 species currently described” Wiki
Alltså knappast från det vanligen kallar jäst, _ bagerijäst, – Saccharomyces cerevisiae
Konsument i Sverige Skrev:
< ”Jäst”! Fattade jag rätt?
@ olle holmqvist:
”Phaffia rhodozyma is a basidiomycetous pink yeast that until recently was found exclusively in slime fluxes of certain broad-leafed trees in the northern hemisphere…
The production of carotenoid pigments by the yeast Phaffia rhodozyma depended on the culture conditions. Astaxanthin, the primary carotenoid in this yeast, ”
@ 1878 Lotta:
Det är därför jag råder till att vägra mäta kolesterolvärden öht. Det blir annars risk för funderingar på att äta statiner, vilket jag tycker att allt pekar på är skadligt för hälsan.
@ Lotta:
Instämmer med Annika D. Äter du LCHF-kost så kan du lugnt bortse från dina kolesterolvärden. Det räcker med att hålla koll på blodtrycket. Det verkar som att statiner i många fall sätts in slentrianmässigt så fort man är drabbad av den minsta ”kardiovaskulära avvikelse”. Trots mina höga kolesterolvärden och min läkares bekymrat rynkade panna så satte jag själv ut statinerna för snart 4 år sedan. Jag mår självklart utmärkt och numer så vägrar jag att göra kolesteroltest.
Min fd svärfar fick statiner utskrivna för ett antal år sedan efter en TIA-attack. När hans husläkare fick kännedom om detta fälldes följande kommentar: ”Den här skiten skall du inte äta”. Det finns alltså en och annan insiktsfull läkare ”där ute”.
Läser man på ordentligt och tar del av så mycket modern forskning man orkar så hittar man knappast några vetenskapligt förankrade argument för att äta kolesterolsänkande medicin.
Hej.
Jag måste faktiskt få ställa ytterligare en fråga ang kolestrol. Detta p g a att jag har andra sjukdomar i botten och har av min läkare blivit ordinerad att äta medicin. Utifall jag varit frisk skulle hon ha godtagit mina värden som ”normala”.
Jag är man och 64 år
Totala värdet kolestrol är 7,4
LDL 6,1
HDL 1,3-
Sjukdomar och nuvarande mediciner;
Sarkiodos bakgrund – inte aktiv i dag
Förmaksflimmer – äter Waran
Psoriassis artrit – i dagslägen 5 mg cortison – har ätit cortison (prednisolon 5 mg) i 20 år
Högt blodtryck – håller det perfekt idag med hjälp av Atacand plus, Amlarrow, Spironolakton nycomed, Metoprolol GEA retard i kombination.
Benskörhet – Alendronal Accord veckotablett 70 mg
Rekommenderad att äta D-vitamin
Kolestrol Provet togs 25/2
Påbörjade LCHF kost kring den 10 jan
Jag har varit till 2 läkare och ingen tror att jag kan ändra mina värden med kost, min ordinarie husläkare som jag för övrigt har stort förtroende för ber mig, att för min egen och med den sjukdomsbakgrund jag har äta
Atorbis / Atorvastin 40 mg
Snälla ni HJÄLP MIG – har hon rätt Vad ska jag göra ????????????????
@ K-M:
Med ditt HDL-värde i tankarna och det att Du säger att Du äter LCHF-kost, ställer jag mig frågan: har Du verkligen ersatt kolhydraterna med fett? En annan uppgift, som kunde vara värdefull är vilket värde Du har på triglyceriderna. Är det värdet lågt är risken för kärlförändringar liten.
@ Erling:
Ang trigl. jag ringer mottagningen i morgon … kommer inte fram i dag alla telefontider slut.
Behöver verkligen vägledning i den här frågan !!!!!
@ K-M:
Jag vågar inte ha några direkta synpunkter på din medicinering (Annikas område), men vill uppmana dig att till en början läsa William Davies ”Brödberoende” inte minst för att den är så pedagogiskt upplagd. Man bör läsa mycket för att förstå sammanhangen!
När du börjar att se mönster så kan du enklare förstå tex varför tex. benstommen blir urholkad (Davies har ett helt kapitel om detta) med vårt överdrivna brödätande och alla kolhydrater vi får i oss.
Din Lchf är ju bra men du hinner inte få något större genomslag på så kort tid.
Som sagt man måste själv sätta sig in i sammanhangen, det är helt nödvändigt.
@ natan:
Min benskörhet beror nog på mitt cortisonätande … under tiden jag hade sarkiodos åt jag som mest 50 mg per dag
@ K-M:
Jag själv är 67 år och allvarligt hjärtsjuk, med igensatta kranskärl, sedan 15 år men har vägrat att ta alla mediciner och även by-pass operationer.
Eftersom jag anser att själva orsaken till mina igensatta ådror, och att jag hamnade i det metabola syndromet, var allt socker och margarin i alla kakor och även allt vetebröd som jag stoppade i mig så har jag därför helt slutat med allt detta och äter nu strikt LCHF (nollar kolhydraterna så långt det nu är möjligt) och befinner mig i därför i det optimala tillståndet av ketos som jag mäter med ketostickor som man köper på apoteket.
Medicinerna tror jag bara inte på! De lindrar möjligen men tar inte bort orsaken. Däremot tar jag en hel del kosttillskott i form av inte minst vitaminer och här är D och framför allt E-vitamin i höga doser alldeles utmärkt för min tidigare kärlkramp. Det enda tillståndet som jag själv skulle medicinera mot vore om jag hade extremt höga blodtryck – t.ex. över 170 men mitt blodtryck på 110/60 är perfekt liksom alla blodvärden och inte minst min vikt. Statiner vore det sista jag skulle stoppa i mig. Det går faktiskt inte att lita på sjukvården – den är i mina ögon helt korrupt i händerna på läkemedelsbolagen.
Om jag vore som du skulle jag också satsa på en väldigt strikt LCHF-kost och sedan plocka bort medicinerna en efter en. Du har knappast någonting att förlora utom eventuellt godis.
Nu ska jag ut och gräva i trädgården.
@ K-M:
Det är möjligt men överdriven spannmålskonsumtion gör att kroppen försuras dvs relationen mellan bas och syra störs. Med strikt Lchf och med betoning på grönsaker! så kan kroppen lättare hålla uppe denna balans. I en sur miljö urlakas benstommen, kalcium hämtas ur benen för att upprätthålla denna balans!! Men det är förstås inget som ändras i en handvändning.
Detta förhållande förklaras på ett lysande sätt i Davis bok. Kapitel för kapitel går han igenom allt från syra/basbalans, diabetes, metabolism (vete), kolesterol osv.
@ K-M:
Jag är inte läkare men jag har lagt ner enormt mycket tid på att läsa på om kolesterol därför vågar jag svara så här:
Eftersom du håller ditt blodtryck i schack så borde inte din läkare ens rekommendera medicinering med statiner. Ingen av dina övriga åkommor påverkas positivt av att du sänker ditt LDL-kolesterol. Tvärtom så riskerar du att drabbas av flera av statinernas biverkningar som då blir ytterligare en belastning för dig.
Du har också påbörjat kostförändring till LCHF och här kan din läkare mycket väl ha rätt. Det är inte säkert att dina kolesterolvärden ändras mer än marginellt. Det fina är bara att det spelar ingen roll! Gränsvärdena som anger vad som är rätt och fel är framtagna i samarbete med läkemedelsbolagen så dessa kan du helt bortse från. Med stigande ålder behöver man i stället hålla uppe sina kolesterolnivåer för att bl.a. våra cellmembran skall få den ”näring” som behövs. Kroppen reglerar detta själv genom att sakta höja nivåerna med stigande ålder.
Många påstår att HDL går upp, LDL ändras marginellt eller inte alls och Triglycerider går ner med LCHF. I mitt fall hade Triglycerider gått ner något men övriga värden låg kvar på samma nivå efter 6 månader men det är inget som stör mig längre. Litar på att kroppen fixar detta själv med hjälp av rätt kost.
Ferry och skidåkning;
Verkar som att han inte längre LCHF-ar…
”- Det känns otroligt. Det är skidskytte, man måste ha lite tur och det är svårt att förklara varför det går bra just nu, säger Ferry och ger exempel på vad han åt till frukost.
– Det var hårda havregryn i gröten som inte gick att äta så jag la pannkaka och kellogs frosties ovanpå. Det är inget jag skulle rekommendera till någon, ändå vann jag, säger han.
Ferry låg fyra efter andra skyttet men gick förbi alla på slutvarvet.”
https://www.vk.se/1141997/just-nu-topplopp-av-bjorn-ferry
@ Stefan:
Hade han en bra grundvalla med Lchf och toppade med lite extra glid av kolhydrater var det kanske den boost han behövde 🙂
Jonas Bergqvist – övertygad Lchf:are – rekommenderar att toppa med extra kolhydrater vid intensiv träning för att uppnå höga resultat. Det kan ge den extra oktan som behövs ibland.
Tack till alla som tagit sig tid att svara mig. Intressanta och värdefulla upplysningar/synpunkter.
Jag har använt de senaste dagarna till att själv läsa på om kolesterol. Just nu känner jag mig mer än förvirrad.
Jag har inga som helst problem med att friska personer INTE ska äta statiner. Hur logiskt som helst.
Men vad jag kan se så växlar uppfattningarna ang huruvida det ger skydd vid en redan befintlig hjärtsjukdom eller inte.
Definieras förmaksflimmer som hjärtsjukdom?
I vårdguiden tror jag det var står det att man kan ha förmaksflimmer utan att man hittar någon bakomliggande hjärtsjukdom. På andra ställen finns förmaksflimmer upptaget som hjärtsjukdom.
F ö så ligger jag i övre gränsen när det gäller blodsocker. Men ingen diabetes.
Vad jag förstår så måste jag väga nyttan av att äta statiner mot risken av att drabbas av biverkningar.
Ja nu står jag här och stampar.
Jag har heller aldrig haft en sådan bra läkare som jag har nu. Hon är den som aktivt försöker se helheten i min sjukdomsbild. Många specialläkare har och är inblandad i de olika delarna. Hon kallar in mig med jämna intervaller för ”hälsoundersökningar” och kontrollerar att inga värden börjat ”sticka ut” eller att några nya problem uppkommit. Går jag emot henne så ifrågasätter jag hennes kunskap som läkare och anser mig veta mer. Men som sagt det är mitt liv och ska jag gå emot henne vill jag vara säker på att jag gör rätt.
Hjälp mig gärna med mer infallsvinklar och argument. Jag tror nog att jag måste veta utifall förmaksflimmer def. som hjärtsjukdom för att kunna gå vidare i min ”tankeprocess”
@ K-M:
Klokt resonemang du för tycker jag!
Man måste själv söka sig kunskap från olika håll och komma fram till ett eget beslut som faktiskt de flesta LCHF-are med en sjukdom här på Annika blog har gjort. Detta är arbetsamt men väldigt belönande och faktiskt en väldigt befriande process – man lär sig hela tiden och får ofta en ny syn på tillvaron. Är man allvarligt sjuk så är nog också det bästa man kan göra att bli expert på sin egen sjukdom och framför allt inte utan vidare lita på vad sjukvårdsindustrin påstår.
Du har också rätt, enligt min uppfattning, i att om man kommer fram till en motsatt uppfattning mot den etablerade inom sjukvården och sedan tar upp detta vid läkarbesök så ifrågasätter man själva auktoriteten hos läkaren och det kan egentligen inte sluta mer än på ett sätt – med en en konfrontation om nu läkaren inte tillhör det fåtal som är positivt inställda till LCHF.
Mina egna erfarenheter vid det senaste, och förhoppningsvis sista, besöket hos en hjärtspecialist bekräftar detta scenario. Han hade i och för sig fått en ”varning” från vårdcentralen med remissen vilket tydligt visade sig redan när han öppna besöket med att han inte var intresserad av vad jag hade att säga eller hållit på med i 15 år och han påpekade att han ansåg att det var ”På gränsen till kriminellt!”.
Jag skrev ett brev till honom där jag talade om att jag beslutat att ”avbryta vårdprocessen” eftersom den i stort sett var meningslös.
Genom att ”läsa på” ordentligt kom jag fram till att E-vitamin i stora doser (1600 IU per dag) möjligen kunde lösa mina egna kvarvarande kärlkrampsproblem, som också var anledningen till att jag hade uppsökt vården igen efter 15 år, och det verkar vitaminerna också ha gjort.
Som Annika så klokt brukar säga måste man alltid lyssna på sin kropp men det kan ta lite tid innan man får svaren. Man får inte heller vänta sig några ”mirakel” på kort tid även om de då och då inträffar som i mitt eget fall med E-vitaminerna men här fanns det å andra sidan en omfattande och dokumenterad klinisk erfarenhet vid behandling av just folk med kärlkramp och som lyftes fram av den dubbla nobelpristagaren Linus Pauling och sådana personer har jag själv ett mycket större förtroende för en för en ”kaxig, arrogant” hjärtspecialist som inte ens vågar diskutera med en ”påläst” patient.
@ Lars:
Tack för tipset jag har börjat äta super zinc 30 mg och munsvedan har avtagit. Provade att smaka på flytande zinc och kände ingen smak. Jag har också köpt tandkräm utan flour på Hälso Kraft konstigt att det inte finns på apoteket. Jag mår inte helt bra av att äta zinctabletterna känner en dåsighet lite illamående första timmen. Jag sover bättre och munsvedan har avtagit så jag provar väl ett tag till.
@ 1895 K-M:
Förmaksflimmer är självklart en hjärtsjukdom. Den är en störning i retledningssystemet som dirigerar förmakens sammandragningar, så att de är koordinerade med kamrarnas aktivitet.
Jag vet inte om det är visat att hälsoprognosen vid förmaksflimmer är påverkad av statiner. Om den är det så handlar det om enstaka procent i absoluta tal. Biverkningsrisken är av mycket högre procent. Det är du själv som ska bestämma om du ska ta statiner eller ej. Om din läkare är bra så respekterar hon att du har en absolut bestämmanderätt över din egen medicinering, utan att hon tar det minsta illa upp. Hennes roll är endast rådgivande.
@ Mabe:
Bra! Jag har testat zink-tillskott (15 mg per dag) i ca tre veckor nu och märker en svag men ändå tydlig förbättring av mitt allmäntillstånd. Framför allt verkar humöret påverkas positivt. Jag har inte haft problem med just BMS men zink är viktigt i många andra sammanhang i kroppen också.
När jag började med zink upplevde jag också vissa obehag. Jag tar tabletten vid sänggåendet och fick strax lite svagt illamående samt förhöjd puls. Efter någon vecka upphörde det och jag började känna av en positiv effekt. Du kanske kan klyva tabletterna och testa en period med den lägre dosen?
——————————————————————-
En annan effekt jag känt av är att min hunger nu minskat rejält. Thomas J. här på Annikas blogg har vid ett par tillfällen varit inne på att folk kanske överäter pga olika former av näringsbrist. Jag tror det stämmer mycket bra. När jag började med LCHF minskade min hunger inte speciellt mycket. Däremot dämpades den någon när jag började med magnesiumtillskott i somras och, som sagt, ytterligare något efter zink-tillskotten. Först nu märker jag ordentligt av den mättnadskänsla som LCHF ska ge.
Jag tror att jag är en av dem som ätit LCHF på ”fel” sätt, med mycket proteiner samt att jag inte tagit hänsyn till att de kolhydratkällor som jag tagit bort även innehöll många vitaminer och mineraler. Nu när jag kompenserar bortfallet med tillskott och ökat intaget av överjordsgrönsaker kommer en verklig upplevelse av hälsosammhet.
Jag tar även vitamin D3 under vintern, vitamin C i form av askorbinsyra samt MSM. För de två senare kan jag däremot inte notera någon effekt ännu.
Jag tycker mig märka en metallsmak i munnen … har det med lchf att göra ????